» »

Nakup vijakov za ASUS TUF GAMING B550-PLUS(WI-FI II) 90MB19U0-M0EAY0?

Nakup vijakov za ASUS TUF GAMING B550-PLUS(WI-FI II) 90MB19U0-M0EAY0?

slitkx ::

Kje?
Dobil sem le 4. Pa še s temi je sedaj problem, ker jih ne morem priviti do konca, ven pa jih tudi ne spravim (vrtenje, pri čemer eden praktično visi ven).
Imam ohišje Antec NX410 RGB, ki ima na strani, kjer se pritrdi matično ploščo, za vijake nekakšne nastavke v obliki tulca.
  • spremenil: slitkx ()

Han ::

Katerih vijakov?

Han je izjavil:

Katerih vijakov?

Trenutno ti jih lahko le opišem. Črni, kratki, z navojem, ravno glavo in štikrižni.

mailer ::

Nisi vzel prave vijake ali jih pa zraven ni. Vsak resen proizvajalec ohišij priloži tudi vijake za komponente. Poglej v škatlo od ohišja.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

m0LN4r ::

Kaj to nalagas na wetransfer? Sliko? Resno?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Če tile z linka niso pravi, potlej jih ni.

m0LN4r je izjavil:

Kaj to nalagas na wetransfer? Sliko? Resno?

Slike, s katerih so razvidni vijaki.

Zgodovina sprememb…

Trade Republic 38MVDVXM

Baja ::

očitno niso pravi vijaki za distančnike. nevem zakaj si jih sploh na silo šraufal notri. rabil boš nove šraufe in distančnike.

m0LN4r je izjavil:

Temo sem odprl kot tehničnno. Če ne moreš ali želiš pomagati, prosim, da utihneš. Hvala.

Nalozi sliko, da jo bom videl, pa ti bom pomagal. Brez nekih wedrekov.
Ne jokaj.
Trade Republic 38MVDVXM

Baja je izjavil:

očitno niso pravi vijaki za distančnike. nevem zakaj si jih sploh na silo šraufal notri. rabil boš nove šraufe in distančnike.

Niso šli na silo, vrtelo se je lepo. Zdaj niso zategnjeni, z izvijačem se jih pa tudi da zlahka zagrabiti.

pol pa so predolgi. odšraufaj ven in najdi krajše.

WizzardOfOZ ::

Zraven plate ne dobiš vijakov, zraven ohišja jih dobiš.

Pa plato na ohišje pritrdiš z vijaki, ki se privijejo v distančnike, da je plata malo stran od pleha.
Povej s katerimi šraufaš tvojo plato na ohišje?
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Da se ne bos panicno jokal naprej, to so sraufi za napajalnik. Tisti stirje zadaj. Imajo drug navoj ponavadi. Zdaj ce si jih po sreci zvil notr, mozno da se nisi unicil navoja.
Trade Republic 38MVDVXM

Baja je izjavil:

pol pa so predolgi. odšraufaj ven in najdi krajše.

Saj v tem je problem. Ne morem jih povsem spraviti ven. Poskusil sem tudi z malim baterijskim izvijačem, pa jih ne spravi povsem ven. Notri "plešejo".

WizzardOfOZ ::

Si tako pritrdil plato na hišje?
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

WizzardOfOZ je izjavil:

Zraven plate ne dobiš vijakov, zraven ohišja jih dobiš.

Pa plato na ohišje pritrdiš z vijaki, ki se privijejo v distančnike, da je plata malo stran od pleha.
Povej s katerimi šraufaš tvojo plato na ohišje?

Po spominu 4. in 5. vrsta od zgoraj.

Zgodovina sprememb…

Sicer mozno, se mi je ze zgodilo, pri kaksnih budget ohisjih, da imajo krneki nestandardizirane kombinacije
Trade Republic 38MVDVXM

WizzardOfOZ je izjavil:

Si tako pritrdil plato na hišje?

Glede slike - na ohišju so ti 'tulci' (domnevam, da prej omenjeni distančniki).

m0LN4r je izjavil:

Sicer mozno, se mi je ze zgodilo, pri kaksnih budget ohisjih, da imajo krneki nestandardizirane kombinacije

Tale s spodaj desno.

Zgodovina sprememb…

Se boljsa slika. To se vse dobi v kompletu zraven ohisja. Ali pa poberes ven iz ene stare kiste.

Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

tony1 ::

Molnar: Kje se uporabi Main board insulation gaskets? Kot podložko za Main board fixed screws?

očtno si šrauf zategnil bolj kot je bil distančnik zategnjem v pladenj in se ti zdaj oboje vrti. odvij vse šraufe in bi morala plata iti ven z distančniki vred. potem z kleščami primeš distančnik in odviješ vijak.

Han ::

Pomagaj si z zobotrebcem ali podobnim neprevodnim predmetom. Zarini ga pod vijak in odvijaj naprej...

Dobil sem še tele 4, https://we.tl/t-YXAndxGHiw. Še niso uporabljeni. Doslej je so sicer montirani CPU, cooler zanj, RAM in NVMe SSD.

tony1 je izjavil:

Molnar: Kje se uporabi Main board insulation gaskets? Kot podložko za Main board fixed screws?

Pa ja.
Jaz sem jih uporabljal zaradi karme, da je plata ozemljena cimbolj preko napajalnika in ne preko ohisja. Drugi pravijo, da je to se iz cajtov, ko okoli lukenj ni bilo tistih zascitnih pikic, da nisi unicil zascitnega premaza, ko si privijacil zadevo.
Hehe, tega ne bomo nikoli vedeli. Mogoce nekdo, ki je starejsi.
Sem sestavljal kiste z in brez, pa nebi vedel ali je razlika. Pri svojih kistah sem jih pac dal. Res pa je da s svojimi kistami prakticno nisem imel nobenih random "cudnih" problemov, kot jih imajo nekateri ;)

Nisi imel te vrecke zraven NX410?
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

"Jaz sem jih uporabljal zaradi karme, da je plata ozemljena cimbolj preko napajalnika in ne preko ohisja. Drugi pravijo, da je to se iz cajtov, ko okoli lukenj ni bilo tistih zascitnih pikic, da nisi unicil zascitnega premaza, ko si privijacil zadevo."

Super, hvala za pojasnilo. Zdijo se namreč nesmiselne, saj s tem preprečiš ravno ozemljitev mamaplate... Ampak, če je za varnost ohišja dovolj ozemljitev samo prek napajalnika je OK.

Je bilo pa nekoč (tj. leta 1995) res drugače. Takrat enkrat je Uroš v Jokerju svaril pred poškodbami tiskanine mamaplate in za vijake svetoval (kovinske) podložke.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

m0LN4r je izjavil:

Nisi imel te vrecke zraven NX410?

Ne.

tony1 je izjavil:

"Jaz sem jih uporabljal zaradi karme, da je plata ozemljena cimbolj preko napajalnika in ne preko ohisja. Drugi pravijo, da je to se iz cajtov, ko okoli lukenj ni bilo tistih zascitnih pikic, da nisi unicil zascitnega premaza, ko si privijacil zadevo."

Super, hvala za pojasnilo. Zdijo se namreč nesmiselne, saj s tem preprečiš ravno ozemljitev mamaplate... Ampak, če je za varnost ohišja dovolj ozemljitev samo prek napajalnika je OK.

Je bilo pa nekoč (tj. leta 1995) res drugače. Takrat enkrat je Uroš v Jokerju svaril pred poškodbami tiskanine mamaplate in za vijake svetoval (kovinske) podložke.

če uporabiš podložke samo na zgornji strani plate, je plata po mojem se vedno ozemljena s spodnje strani preko distančnika.

tony1 je izjavil:

Ja nekega konsenza glede tega ni bilo nikoli.
Jaz sem si rekel, ce so tam, so tam z razlogom.
Mogoce pa je bilo misljeno, da je spodnja stran plate ozemljena z ohisjem, zgornja pa ne oz. preko napajalnika, ki ima za to namenjene zascitne funkcije.
Predstavljaj si nekoc, nebarvana kovinska ohisja na tepihu, ki imajo direkt kontakt z plato in parkrat drgnes ob ohisje z zokni in naelektris celo kisto.
Pol se pa cudis, zakaj kr naenkrat crna slika ali "nakljucen" bsod.
Trade Republic 38MVDVXM

Prejle nisem bil pozoren. Vidim, da je na zadnji strani plate plošča pritrjena z vijakoma. Pa da vidm...

// Nič ne pomaga. Zgornji distančnik se za silo vidi, vse ostalo je pa zakrito in nedostopno. Ohišja pa valda ne bom razstavljal.

Zgodovina sprememb…

Baja: imaš prav.

slitkx je izjavil:

Prejle nisem bil pozoren. Vidim, da je na zadnji strani plate plošča pritrjena z vijakoma. Pa da vidm...

// Nič ne pomaga. Zgornji distančnik se za silo vidi, vse ostalo je pa zakrito in nedostopno. Ohišja pa valda ne bom razstavljal.

GrimReaper ::

Baja je izjavil:

očtno si šrauf zategnil bolj kot je bil distančnik zategnjem v pladenj in se ti zdaj oboje vrti. odvij vse šraufe in bi morala plata iti ven z distančniki vred. potem z kleščami primeš distančnik in odviješ vijak.

Jaz sem orodjar (no, res da je to široka veja in ne znajo vsi vse, ročni orodjar bi to bolje vedel), pa sem bil tako pameten da sem res to naredil. Pač je dal be quiet zraven glupe vijake, ki so nekateri gledali ven če si jih zategnil do konca, jaz sem pa mislil kar z vijakom vrezati navoj do konca, kar pa ni nikoli pametna ideja.
Zraven je bil na srečo še en distančnik, vijake sem pa vzel od starega Corsair ohišja, ki so precej bolj kvalitetni.

Sem pa rešil tako kot si napisal, tisti vijak katerega sem preveč zategnil, je šel pač ven zadnji skupaj ploščo in distančnikom in sem ga odvil s kleščami, potem pa kupil namenski ključ št. 5, če se bom še kdaj ukvarjal s tem.
Je pa zanimivo, sem sestavljal prej že 22 let od okoli 15-ega leta, pa s tem nisem imel problemov. Ker ponavadi so UNC vijaki kar kvalitetni, ker prej sem imel povečini enake kot so za pritrditev napajalnika, tisti so dovolj kratki in imajo navoj povsem do glave vijake.
Zdaj je dal pa be quiet ene čudne, s precej veliko glavo (kar sicer niti ni slabo), pod glavo polovico vijaka brez navoja, v glavnem katastrofa od vijaka.

be quiet sicer pošlje vse zastonj iz Poljske brez vprašanj, zdaj sem dobil vse vijake in distančnike, prej LGA 1700 kit. Vse pohvale.

Medtem sem ugotovil, da so distančniki z UNC #6-32 (ZDA in Kanada standard) ali M3 navojem. Prvi so drugače standardni za HDD, drugi pa za optične enote in SSD. Za pritrditev plošče so pa možni oboji, recimo Phanteks je eden redkih od večjih firm, ki uporablja M3.
Computer case screws @ Wikipedia

Pa na avtu sem ga enkrat tudi zasral, vzel stare vijake od Opla na Alfo (M12x1,5 namesto M12x1,25), potem mi je moral vulkanizer popraviti navoje v pestih z navojnim svedrom.
Pri vijakih se je potrebno prej dobro prepričat katere imaš, pa nič na silo vijačit, vedno mora iti na roko, drugače so vijaki ali navojne luknje zanič.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Zgodovina sprememb…

@Grim
A ves tist trenutek, ko zacutis v sraufencigru, da si zajebal, napacen navoj ali prevec zategnil :)) Game Over.
Trade Republic 38MVDVXM

https://ibb.co/rpp7v8F. Poleg ni kake ekstra vrečke.

https://www.eteknix.com/antec-nx410-mid...

Poglej to zadnjo sliko, vijaki bi skoraj morali biti v tej beli škatlici v HDD trayu.

Si kupil novo ohišje ali rabljeno?

mailer je izjavil:

Si kupil novo ohišje ali rabljeno?

Novo.

GrimReaper je izjavil:

https://www.eteknix.com/antec-nx410-mid...

Poglej to zadnjo sliko, vijaki bi skoraj morali biti v tej beli škatlici v HDD trayu.

Ja neka belina je tam not. Pa nism pomislu, da je to škatla z vijaki. :O
// Vidim napis Antec.

Zgodovina sprememb…

Sam traya pa ni glih simpl odpret. Najbrž enak princip kt odpiranje CD/DVD traya, a ne rata.

Glede na te slike je standard, pritisneš na obeh straneh proti sredini traya, še puščice imaš označene:
https://basic-tutorials.com/reviews/har...
Lahko pa da gre na trdo, nisem imel tega ohišja. Pri Phanteks vem da sem se nekaj zafrkaval, da sem losal zaklepe pri strani. Drugače kot z večjo silo in več poizkusi sigurno ne bo šlo.

Sem odprl. Ja, notri je vrečka z navodili, vezicami in šraufi.

Se vračam v temo :) Kupil fractal pop mini air in potrebujem 2-3 mm daljše vijake za hdd. Med kletko za hdd je cca 1-2mm prostora, poleg tega so vmes še gumice za ublažitev tresljajev. Priloženi vijaki so prekratki. Tudi če bi imeli širšo glavo oz vgrajeo podložko ne bi bilo nič narobe.

TOP ::

mailer je izjavil:

Se vračam v temo :) Kupil fractal pop mini air in potrebujem 2-3 mm daljše vijake za hdd. Med kletko za hdd je cca 1-2mm prostora, poleg tega so vmes še gumice za ublažitev tresljajev. Priloženi vijaki so prekratki. Tudi če bi imeli širšo glavo oz vgrajeo podložko ne bi bilo nič narobe.

Sliko kak vijak rabiš lahko na zs.

Klasični vijaki za pritrditev hdd/ssd/dvd na kletko, ponavadi pridejo 4 na enoto.
P.S. Sem jih našel, so priloženi pa sem jih spregledal (na sliki zraven gumijastih podložk, daljši in široko glavo)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vijaki za ventilatorje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
51999 (1465) Baja
»

Standoff

Oddelek: Pomoč in nasveti
242563 (1852) fr4nc
»

Leseno ohišje: Taurean, 22L (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
41087996 (53198) bluefish
»

matična plošča + premalo nosilnih vijakov

Oddelek: Strojna oprema
456521 (5957) einstein :P
»

šraufi za matične in podobno

Oddelek: Strojna oprema
272663 (2211) #000000

Več podobnih tem