Forum » Elektrotehnika in elektronika » 220 žarnica ki utripa
220 žarnica ki utripa
Juplter ::
Kako najbolj poceni in enostavno naredit da bi 230V luč oziroma žarnica utripala. Recimo enkrat na sekundo.
Ideja je seveda kakšen mikrokontroler in pol releji... Se da kak bolj enostavno? Brez DC elektronike?
Ideja je seveda kakšen mikrokontroler in pol releji... Se da kak bolj enostavno? Brez DC elektronike?
http://cifxcj4qdn5ognlgc6bjnd6jgjibbjmysbhc4sifdhqiyur4fnctfuqd.onion/fck45.rar
val46 ::
In zakaj bi to bilo dobro? Če nočeš menjavati žarnic vsakih par dni, potem boljše da opustiš misel na to. Raje si nabavi stroboskop, nekaj takega kot je to https://www.hartman.si/beamz-mini-strob...
janezvalva ::
Kako najbolj poceni in enostavno naredit da bi 230V luč oziroma žarnica utripala. Recimo enkrat na sekundo.
ja.
zveži eno diodo v serijo s klasično žarnico 220v. dobiš diodo za par centov.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?
A. Smith ::
janezvalva je izjavil:
ja.
zveži eno diodo v serijo s klasično žarnico 220v. dobiš diodo za par centov.
Utripalo bo s 50Hz, ker pa ima nitka toplotno vztrajnost, sploh ne bo utripala. Samo manj bo svetila.
Če nočeš delati z elektroniko, lahko uporabiš kontaktor z mirovnim kontaktom in ga zvežeš tako, da samega sebe prekinja. Zadeva bi grozno ropotala in verjetno tudi ne bi delala prav dolgo, ampak če bi na drug kontakt zvezal luč, bi le-ta utripala.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
- General James Mattis
utripalo bo s frekvenco 25Hz in bo pri tej frekvenci utripanje moč zaznati
janezvalva je izjavil:
utripalo bo s frekvenco 25Hz in bo pri tej frekvenci utripanje moč zaznati
Če ima žarnica na voljo obe polperiodi, utripne 2x na periodo, to je 100Hz.
Če ima žarnica na voljo eno polperiodo, utripne 1x na periodo, to je 50Hz.
Dobro razmisli.
- General James Mattis
- General James Mattis
Zgodovina sprememb…
- spremenil: A. Smith ()
periodo lahko predstavimo kot krožnico in 360 stopinj predstavlja 1Hz torej pri obratu faze zasveti pri 0 in 180 torej 2x.
hvala, bom vzel par tablet bilobil proti demenci.
hvala, bom vzel par tablet bilobil proti demenci.
Ne zasveti pri obratu faze. Zasveti na maksimumu polperiode, kjer je produkt pozitivne napetosti in pozitivnega toka oziroma negativne napetosti in negativnega toka največji. Pri prehodu iz ene periode v drugo, kjer prehajata napetost in tok skozi nič (in hkrati tudi njun produkt, P=U*I), pa žarnica za trenutek ugasne. No, bi ugasnila, če ne bi imela toplotne vztrajnosti, zaradi katere še naprej žari.
- General James Mattis
- General James Mattis
Zgodovina sprememb…
- spremenil: A. Smith ()
če je pri nič stopinj 0v in pri 180 stopinj 0v je potem max na katerem kootu? 90° +220v in 270° -220v?
aja, tip sprašuje kdaj bo voda zmrznila oz o čem?
val46 ::
Ma se vam da. Še jaz, ko sem si vzel minuto časa za mu postat link od stroboskopa, sem se potem vprašal le čemu? Glede na OP jupiterja, ki v 99% sqam trola tu gor. Ampak ok, naj mu bo. Ne mislim pa zdej neke znanosti izumljat zanj, kot sta ga vidva porabila zgoraj.
d4vid ::
Vzameš Shelly dimmer in ga sprogramiraš, da utripne 1x na sekundo. Dimmerja pa zato, ker je polprevodniški izhod, ostali imajo relejsko in bi rele skuril prehitro.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram
janezvalva je izjavil:
če je pri nič stopinj 0v in pri 180 stopinj 0v je potem max na katerem kootu? 90° +220v in 270° -220v?
Drži!
janezvalva je izjavil:
Pač dal nam je iztočnico da malo izumljamo
- General James Mattis
- General James Mattis
matobeli ::
Še eno butasto vprašanje če smo že pri tem ;)
A kdo ve kako napol "zjebat" štarter od FL luči? Rad bi dobil da bi mi utripala tko kot v kakšnih grozljivkah, torej tisto random brlenje in vmesno ugašanje in spet prižiganje.
Vem da bi lahko ledico krmilil in bi blo isto, ampak FL je bolj true, pa še tist zoprn zvok pride zraven.
A kdo ve kako napol "zjebat" štarter od FL luči? Rad bi dobil da bi mi utripala tko kot v kakšnih grozljivkah, torej tisto random brlenje in vmesno ugašanje in spet prižiganje.
Vem da bi lahko ledico krmilil in bi blo isto, ampak FL je bolj true, pa še tist zoprn zvok pride zraven.
mihi666 ::
Pridi k meni ti dam za en kombi luči ki se zagajajo utripajo in podobno. Potem pa vse preizkusiš in si zbereš kera ti je bolj všeč.
Tidule ::
Še eno butasto vprašanje če smo že pri tem ;)
To je posledica okvare žarnice. Dobesedno vsak hišnik, ki ima čez vsaj eno stavbo z neonkami ima nekje polno klet takih žarnic.
mihi666 ::
Zato sem mu jih jaz ponudil ker se je nabralo moram drug teden peljat med nevarne odpadke. Vzdržujem pa 80 trgovin v sloveniji. Ampak zdaj imajo povečini vse led...
matobeli ::
Hvala za ponudbo :) ampak jih bom rabil (če bo sploh do tega prišlo) šele čez nekaj časa ali celo drugo leto. Ker sem ravno na temo naletel, in sem se to vprašanje že eneparkrat vprašal, sem izkoristil priliko, ko ste lih na kupu tapravi.
UkrFTW! ::
Meni se je LED spravila utripati kakšno minuto preden neha. Strobo efekt... Ima smisel odpreti in kaj zamenjati ali samo smeti? Malo mi jo je škoda, ker dobro sveti. Neka dolga zadeva 80 cm, široka enih 8 ali 10 cm z ledicami noter...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | LED žarnice, domača uporaba (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Kaj kupiti | 66047 (10289) | dela |
» | Utripanje LED žarniceOddelek: Strojna oprema | 2849 (2650) | A. Smith |
» | Led pri stikalu za zvonecOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 10361 (9703) | mirator |
» | Utripanje lučiOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4891 (3998) | Barakuda1 |