Forum » Loža » Nepremičninski davek
Nepremičninski davek
Temo vidijo: vsi

TorrentXL ::
Najnižje cene so nabil v višave, ker moja hiša bogu za ledžima je ocenjena po kvadraturi več kot 2x večja hiša v večjem mestu. Jebem jim vse po spisku, sam da se bo več davka pobiral.
Kako že rečejo... Iz tvojih ust, v božja ušesa.Zakaj pa imaš prazno hišo v kateri ne živiš?
kdo pa prav da ne živim tam? Ma kdo vikend, da preveri kok so nabil cene na vikende?
Potem se pritožuješ za druge, al kako?

MojsterX ::
Najnižje cene so nabil v višave, ker moja hiša bogu za ledžima je ocenjena po kvadraturi več kot 2x večja hiša v večjem mestu. Jebem jim vse po spisku, sam da se bo več davka pobiral.
Kako že rečejo... Iz tvojih ust, v božja ušesa.Zakaj pa imaš prazno hišo v kateri ne živiš?
kdo pa prav da ne živim tam? Ma kdo vikend, da preveri kok so nabil cene na vikende?
Potem se pritožuješ za druge, al kako?
če ti misliš da tud prva neprimičina ne bo exta obdavčena kot je sedaj se krepko motiš. Golob nabija davke in to bo tud prihodnost, zato pa so šli vsem nepremičnima dvignit ceno. Za to ceno cenitve bi lahk jaz novo bajto sezidal, tako da bom zahteval da mi država kupi bajto po vrednoteni ceni + oprema + zemlja, pa bo pol miljona.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MojsterX ()

nejc_nejc ::
megakamela je izjavil:
Pri enačbi za vrednotenje nepremilnin je upoštevana tudi obnova (streha, okna fasada). Kdo javi Gursu, če je npr. zamenjal okna?
Ce vzameš subvencijo sami vejo.
Zakaj bi pa drugače javljal?]

Telbanc ::
megakamela je izjavil:
Pri enačbi za vrednotenje nepremilnin je upoštevana tudi obnova (streha, okna fasada). Kdo javi Gursu, če je npr. zamenjal okna?
Smanji doživljaj, treba zamenjat več ko pol oken. Če recimo zamenjaš pol oken, ostane zadeva nezabeležena. Sam tolk v vednost, da ne bote klicarili, ko bo bogi sosed menjal malo kletno okno.

Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()

Tem se resnično hudo suka.
Mojo hišo na selu so dvignili iz 173k na 349k.
Flat v Ljubljani pa iz 189k na 339k.
Matr, čez noč imam 330 jurjev več bogatije.
Kripto nima za burek.
Recimo tud so hiše določenih področij, premaknili na višjo raven od zadnje poskusne vrednosti, tako da je izplen res velik.

Kanban ::
Pred dobrim letom kupljena nepremičnina je očitno vredna 30% več, kot sem zanjo plačal. Bratovo (novo zgrajeno) stanovanje pa 30% manj, kot je zanj plačal en mesec nazaj.
Vse je odvisno od lokacije, ce je kupil recimo, na poplavnem obmocju, je logicno, da nepremicnina, po lanjskih poplavah, ni vredna nic, ker je nihce ne bo kupil.
200m narazen, ista prostorska cona, poplavno pa obe nepremičnini enako "ogroža" samo naše morje, ki se bo moralo dvignit za cca 30m, da ga dobim na vrt.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()

delavec44 ::
Je novo vrednotenje že kje dostopno online? Sem iskal in ali ikone sploh ni ali pa je stran nedosegljiva.

kamiKaZaA ::
Je novo vrednotenje že kje dostopno online? Sem iskal in ali ikone sploh ni ali pa je stran nedosegljiva.
Je.
https://vrednotenje.gov.si/EV_JV/#/iska...

zavajon ::
Meni se zdi pomembno, koliko ostane tebi. Če imaš veliko plačo, lahko plačaš večji delež davkov, pa ti ostane še vedno več kot tistemu, ki ima majhno plačo, od katere plača majhen delež davkov.
Med temi prvimi stokajo le tisti, ki so pohlepni in jim nikoli ni dovolj.
Med temi prvimi stokajo le tisti, ki so pohlepni in jim nikoli ni dovolj.

ripmork ::
Ja, še bolj moramo vse obdavčit; ko bomo duplo bolj obdavčeni kot švicarji, pol bomo pa zares v raju (medtem ko se večja podjetja selijo v tujino, ker je obdavčitev plač z višjo dodano vrednostjo že zdej previsoka).
+1
Še nekaj let pa bo bogataš vsak, ki ima več kot minimalno plačo.
Pol zaslužka gre skorumpirani, slabo organizirani, slabo vodeni državi. Ampak dejmo ji še več gnarja
Butale.
Sej ne stoka nad plačo, ampak nad tem da je mora pol dat.
Nad tem ne stokajo samo tisti, ki je pol ukradejo.
+1
Še nekaj let pa bo bogataš vsak, ki ima več kot minimalno plačo.
Pol zaslužka gre skorumpirani, slabo organizirani, slabo vodeni državi. Ampak dejmo ji še več gnarja

Zgodovina sprememb…
- odbrisalo: Samael ()

Ne vem, ali obstaja definicija bogataša in kakšna je, a nekdo, ki ima 12.000 bruto plače gotovo nima le malo več kot minimalno plačo.
Če plača pol plače za davke in prispevke, je tolikšna njegova bruto plača.

kriptobog ::
Ne vem, ali obstaja definicija bogataša in kakšna je, a nekdo, ki ima 12.000 bruto plače gotovo nima le malo več kot minimalno plačo.
in zato mu je potrebno vzeti neprimerno več kot tistim z nižjimi plačami?

Ne, zato je potrebno obdavčit tistega, ki kopiči nepremičnine.

Ja.

johnnyyy ::
Zakaj gledate na bogataše prek plače? Večina bogatašev ima firme in njihov glavni dohodek ni plača, ampak "dividende" oz. dobiček, ki si ga izplačajo. Že večina višjega srednjega razreda ima v lasti firme, kjer prek stroškov perejo denar kjer se le da.

mirator ::
Če ti je težko plačevati davke, potem ti res svetujem, da zaslužiš minimalca.
Ne gre za to, da bi ti bilo težko plačevati davke, ampak zato da moraš plačati davek na nekaj, kar si si ustvaril z dohodki, od katerih si davek že plačal.
To, da bo ta davek omogočil mladim do lažjega nakupa stanovanja pa je populistična agitacija.

Z ginekkom sva imela debato o davkih na plačo.
Glede nepremičninskega davka pa si lahko miren, tega ne bo. Se še ni rodil junak, ki bi ga upal uvesti.
Ne vem pa, kako to krivico prenaša večina Evropejcev (vsaj iz tistih razvitejših držav), ki morajo plačevati ta davek. Da o Američanih niti ne govorimo, tam je stopnja res brutalna.
Glede nepremičninskega davka pa si lahko miren, tega ne bo. Se še ni rodil junak, ki bi ga upal uvesti.
Ne vem pa, kako to krivico prenaša večina Evropejcev (vsaj iz tistih razvitejših držav), ki morajo plačevati ta davek. Da o Američanih niti ne govorimo, tam je stopnja res brutalna.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()

LeQuack ::
Z ginekkom sva imela debato o davkih na plačo.
Ja Američanom gre res slabo. Tam inženir v Nvidia dobi 300k na leto (pogooglaj, tako je povprečje), pri nas bi tak isti inženir tu dobil 30k na leto. Stanovanja stanejo pa isto, oziroma mogoče zdaj po novem so že dražja tu.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()

Tale cenitev je dost udarla po periferiji. Gledam okolica MB, bajta iz 18 stoletja čez 130.000. Je šla gor za 30%. LOL. Od poskusne 2024. Davek sicer mora bit, da udarimo po kapitalističnih svinjah.
Zgodovina sprememb…

socialec ::
Normalno, saj pa zanikrna nepremičnina od ministra za finance ni vredna trikratnik tega!

delavec44 ::
Je.
https://vrednotenje.gov.si/EV_JV/#/iska...
Kul, hvala. Včeraj še nisem našel.
Pri nas je šlo v povprečju gor za 30%. Precej nerealno. Bi z veseljem prodal državi za ta denar.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

Tale cenitev je dost udarla po periferiji. Gledam okolica MB, bajta iz 18 stoletja čez 130.000. Je šla gor za 30%. LOL. Od poskusne 2024. Davek sicer mora bit, da udarimo po kapitalističnih svinjah.
Lahko prosim pojasniš, kako je cenitev GURS kakorkoli udarila pri komerkoli in kakšno zvezo ima ta s tržnimi vrednostmi nepremičnin?

Seveda bo, saj pa samo o tem še beremo zadnji čas povsod - in čemu bi dvignili vrednotenja, če ne s tem nanemom? To je namreč ena zadnjih možnosti, da še sploh pridobijo glasove v malo večji meri iz mlajše generacije in nas, socialcev.

Nazadnje sem poslušal Boštjančiča, ki je povedal, da bodo izhodišča spremenili na podlagi odzivov v javni obravnavi. Ti so bili vsi negativni, ker se je celotno gospodarstvo angažiralo proti temu davku. Predvsem gradbinci. Ne vem sicer zakaj, kajti tukaj trdite, da bi davek še pospešil rast cen. Kakorkoli, nova izhodišča bodo gotovo obveznosti za plačilo davka še znižala. Najbrž bo vse skupaj tako zvodenelo, da bodo na ta zakon na koncu raje pozabili. Sploh ker je manj kot leto do volitev.

Če država odkupi našo skromno kočico za tak denar, na katerega ga vrednoti in še to brez zadnjih vzdrževalnih posodobitev, prodamo jutri in se selimo. Sosedje, po drugi strani pa se radi družijo z nami naenkrat, ni mi čisto jasno, čemu, imamo kar dve povabili na piknik čez vikend.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()

Lahko prosim pojasniš, kako je cenitev GURS kakorkoli udarila pri komerkoli in kakšno zvezo ima ta s tržnimi vrednostmi nepremičnin?
Periferijo so dotolkli v dveh fazah. Najprej parcele gor za večkratnik, zaj še hiše nekej nenormalnega gor, za 30-40 %. Pazi in to najprej z poskusnim 2024 parcele zaj z temle še hiše. Hiše so šle itak že s poskusnim gor za 30%. To je to. Normalno da nima to z tržnimi vrednostmi nič skupnega. V bistvu bomo lastniki ene nepremičnine kmalu vsi "milijonarji".
Zgodovina sprememb…

Tko da so periferijo lepo skuhali v dveh korakih, ker seveda so vedeli, da bi blo naenkrat preveč in bi se folk pobunu.

feryz ::
Sem šel preračunati ocenjeno vrednost.
Gurs vrednoti moje stanovanje v Ljubljani na 5.770 €/m2. Kar lepa cifra.
Je pa zanimivo, da je izginila zgodovina vrednotenja. Zjutraj je bila še prisotna.
Gurs vrednoti moje stanovanje v Ljubljani na 5.770 €/m2. Kar lepa cifra.
Je pa zanimivo, da je izginila zgodovina vrednotenja. Zjutraj je bila še prisotna.

POskusne vrednosti so sicer izgiinile iz l. 2024. Jaz sem si spravil na računalnik celo zadevo, ker me je zanimalo. Modele, uteži, ravni....
Tko da nekako nek pogled mam na zadevo. In svoje mnenje. Novi modeli so pa itak v zadevi ki jo je sprejela vlada.
Tko da nekako nek pogled mam na zadevo. In svoje mnenje. Novi modeli so pa itak v zadevi ki jo je sprejela vlada.
Zgodovina sprememb…

jernejl ::
Osnovno dejstvo je, da če nekaj obdavčiš, bo tega manj.Pa to je vendar super, če bo praznih naložbenih nepremičnin manj, in če bo manj oddajanja na črno.
In osnovno dejstvo je, da je stanovanj fizično premalo.Če bo zakon zajel tudi prazna zemljišča in bo zaradi davka tudi teh manj, kot sam ugotavljaš, to pomeni, da bo lastnik moral praznino na parceli odstraniti. Nagradno vprašanje pa je, kako bo to storil.
Kam bojo šle potem cene, za to vedet res ne rabiš faksa, samo malo osnovne pameti, ki je pa nekateri nimate.Tudi sam seveda sodiš v kategorijo teh, ki pameti nimate.
Je pa hecno opazovati, koliko imamo v sloveniji lastnikov naložbenih nepremičnin, ki iz dneva v dan tulijo in opozarjajo, kako je davek slaba ideja, ker bo dvignil vrednost njihovih naložb

Ne vem, ali so tako neumni, da pljuvajo v lastno skledo, ali pa gre za hordo novodobnih mater Terez, ki si ne želijo višjih vrednosti svojih naložb, ker se bojijo, da bo to slabo za ostale.

Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()

Utk ::
Jaz ne prodajam, samo kupujem, tako da bi si želel cenejša stanovanja. Ki jih pa ne bo.
Zarad davka bo morda prišlo v letu ali dveh 2000 stanovanj na trg, če še tolk, se pa ne bo zarad davka gradilo novih, kar bo pa trajalo naprej, tudi ko bojo prazna izčrpana.
Zarad davka bo morda prišlo v letu ali dveh 2000 stanovanj na trg, če še tolk, se pa ne bo zarad davka gradilo novih, kar bo pa trajalo naprej, tudi ko bojo prazna izčrpana.

jernejl ::
Zarad davka bo morda prišlo v letu ali dveh 2000 stanovanj na trg, če še tolkHja, več kot 170.000, kolikor jih je uradno praznih, jih res ne bo prišlo na trg, koliko manj od te številke jih pa bo, bomo pa videli. Tudi če jih bo samo 20.000, je to bolje kot nič. V tem primeru bomo vsaj vedeli, da je davek prenizek.
se pa ne bo zarad davka gradilo novihPredvsem se bo praznilo prazna zemljišča (če bodo slednja obdavčena). En možen način je, da se bo praznino na njih izpraznilo z novimi stanovanji. Tudi to je OK, če se že ne bo gradilo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()

Utk ::
Aha, malo prej jih je bilo 10,000 v Lj, zdaj jih je naenkrat 170,000 v celi Sloveniji. Ko bo davek res uveden se bo izkazalo, da ima povprečen Slovenc vsaj 4 prazna stanovanja.

LeQuack ::
Saj čisto verjetno jih ima. Boomerji so naloadani s stanovanji, hkrati pa mlada populacija še dela za njih. To je ultimativen racket, še mafija bi bila ponosna.
Quack !

johnnyyy ::
Saj čisto verjetno jih ima. Boomerji so naloadani s stanovanji, hkrati pa mlada populacija še dela za njih. To je ultimativen racket, še mafija bi bila ponosna.
Hja, večina nas je otrok boomerjev, tako da za mlade itak ni problema kar se tiče stanovanj, saj imajo njihovi starši vsaj 3 stanovanja viška in se lahko not BP vseliš.

Aha, malo prej jih je bilo 10,000 v Lj, zdaj jih je naenkrat 170,000 v celi Sloveniji. Ko bo davek res uveden se bo izkazalo, da ima povprečen Slovenc vsaj 4 prazna stanovanja.
11.400 v LJ glede na porabo elektrike. Drugač pa jih je v Ljubljani več kot 20k in v celi Sloveniji več kot 160k nenaseljenih po SURS-u.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: TorrentXL ()

Ne, ampak zato, ker spremljam dogajanje okrog tega, ki se vleče in vleče, napadi na zakon letijo iz vseh smeri, zadnje izjave ministra so, da naj bi obdavčitev znižali.
Predvsem pa smo manj kot leto pred volitvami, koaliciji ankete ne kažejo zanesljive zmage, proti temu davku je vsaj 90% prebivalstva, torej bi bil za koalicijo to strel v koleno.
Sam bi si sicer davka želel. Ker sem načeloma davkom naklonjeni in ker bi lahko zaradi tega davka znižali dohodnino.
Predvsem pa smo manj kot leto pred volitvami, koaliciji ankete ne kažejo zanesljive zmage, proti temu davku je vsaj 90% prebivalstva, torej bi bil za koalicijo to strel v koleno.
Sam bi si sicer davka želel. Ker sem načeloma davkom naklonjeni in ker bi lahko zaradi tega davka znižali dohodnino.
Zgodovina sprememb…

Proti temu davku ni 90% prebivalstva. Glasna manjšina ti daje napačen občutek. Še sploh če gledaš po tem forumu, kjer itak cvilijo samo taki, ki so odvisni od te davčne oaze. Kar se pa tiče portalov kot je 24ur, so se pa s ketne sneli desničarji (verniki), ker je 1 leto pred volitvami.
Zgodovina sprememb…

Glej, 75% prebivalstva živi v lastniških stanovanjih, nekaj jih še živi v socialnih stanovanjih, nekaj v DSO, pa še kaj bi se našlo. Pa pridemo do 90% in vsi ti so načeloma proti davku, ker jim rast cen nepremičnin in najemnin koristi ali pa jih ne moti.
Struktura komentatorjev na tem forumu in v medijih mi je razumljiva. Gre pač za tipične Slovence. Ti pa so kmetavzarji, ki razumejo samo pojma štalca in kravca.
Struktura komentatorjev na tem forumu in v medijih mi je razumljiva. Gre pač za tipične Slovence. Ti pa so kmetavzarji, ki razumejo samo pojma štalca in kravca.
Zgodovina sprememb…

Glej, 75% prebivalstva živi v lastniških stanovanjih, nekaj jih še živi v socialnih stanovanjih, nekaj v DSO, pa še kaj bi se našlo. Pa pridemo do 90% in vsi ti so načeloma proti davku, ker jim rast cen nepremičnin in najemnin koristi ali pa jih ne moti.
To, da 75% prebivalstva živi v lastniških stanovanjih, ne pomeni, da ima 75% prebivalstva svoje stanovanje. To smo že enkrat obdelali. Kaj koristi visoka cena stanovanja družini, če otroci rabijo oz. bodo rabili svoje stanovanje v prihodnosti? Recimo imajo Jazbinškovo stanovanje vredno 300k, otroka bi pa rabila vsak svoje stanovanje v vrednosti 300k.
Zgodovina sprememb…

feryz ::
Nehajte nabijati.
V 20 letih bodo vsi boomerji počasi odšli. Praznih nepremičnin bo na tone. Ža danes jih je, v bistvu.
Res pa je, da ne bodo vse pri Tromostovju, kjer bi vsi radi stanovanje na pol zastonj.
V 20 letih bodo vsi boomerji počasi odšli. Praznih nepremičnin bo na tone. Ža danes jih je, v bistvu.
Res pa je, da ne bodo vse pri Tromostovju, kjer bi vsi radi stanovanje na pol zastonj.

Nehajte nabijati.
To drži, ampak takrat bo prepozno za celo generacijo. Imaš prav, da je že danes polno praznih nepremičnin, zato pa se govori o davku. Dobro jutro. Tud takrat bo marsikdo brez ustreznega davka samo dalje kopičil stanovanja.
Pri Tromostovju ne bi živel, pa če mi ga zastonj dajo. Od kod ti te neumne ideje? Sem prepričan, da tud večina drugih družin ne bi tam živela.
Zgodovina sprememb…

bm1973 ::
Nehajte nabijati.
Jap, praznih bajt po vaseh je na tone.
Zdaj vse pokupijo šiptarji, dostikrat sploh ne pridejo med oglase, ki jih predelajo v nelegalne večstanovanjske bajte, saj ne rabijo nobenih dovoljenj, ker delajo zase in tega ne prodajajo.
Počasi bodo periferijo zasedli šiptarji, vi boste pa jamrali še naprej kako je Ljubljana draga.

Sej so tud bajte po vaseh drage, če ima vas vrtec, šolo in ok povezavo z AC. Po vaseh kr imejte šiptarje. To naj bo vzgojna, čeprav dvomim, da vam bo to enkrat kapnilo.
Zgodovina sprememb…