Forum » Loža » Nepremičninski davek
Nepremičninski davek
Temo vidijo: vsi

TorrentXL ::
Za kvadratni meter nepremičnine v Kopru ali v Ljubljani je treba odšteti že skorajda toliko kot na Dunaju.
https://www.slovenskenovice.si/novice/s...

LeQuack ::
Za kvadratni meter nepremičnine v Kopru ali v Ljubljani je treba odšteti že skorajda toliko kot na Dunaju.
Moraš biti res nor da si v Novi Gorici in kupiš na Slovenskem delu stanovanje. Kot bi se ustrelil v nogo. Drugače pa je neka luč na koncu tunela mogoče, čeprav večina medijev začuda cenzurira tole spodnjo novico, oziroma ne poročajo. Očitno imajo tudi mediji interes da je nepremičninski trg neurejen in drag.
Cene padle v dveh četrtletjih
Prav tako se je v zadnjem četrtletju umirila cena stanovanj. Na letni ravni je resda srednja cena kvadratnega metra stanovanja zrasla na malenkost več kot 3.000 evrov, kar predstavlja letno rast za desetino, a tudi tu se je rast ustavila v četrtletni primerjavi.
Malenkost se je znižala tudi mediana kvadratnega metra stanovanja v Ljubljani, ki je največji nepremičninski trg v državi. Srednja cena kvadratnega metra stanovanja v prestolnici se je v zadnjih treh mesecih lanskega leta na četrtletni ravni znižala za 50 evrov in padla na 4.237 evra. Gre za drugi zaporedni četrtletni padec, po tem, ko je bil rekord dosežen v drugem četrtletju pri 4.306 evrih, kažejo podatki Arvia za Finance
https://forbes.n1info.si/nepremicnine/p...
Quack !

kamiKaZaA ::
Ne moreš se iti centralizacije in veliko večino agencij, direktoratov, ministrstva, sedeže državnih firm seliti v Ljubljano, hkrati pa se ne krči JS ampak širi. To so sedaj sadovi teh dejanj.
Čez 5 let bomo brali, da so stanovanja v LJ dražja kot na Dunaju. Čez 20 let pa bomo brali, da so cene v LJ skoraj takšne kot v Londonu. V Evropi še samo v Monacu rastejo hitreje nepremičnine. In če investiraš v LJ imaš garantirano med največjimi donosi v Evropi, če držiš nepremičnino vsaj 15 let (ROI). Rešitev za nižje cene v LJ? Decentralizacija, ker več se ne bo gradilo, to je jasno kot beli dan, če se pa LJ decentralizira bodo naenkrat cene padle.

LeQuack ::
Čez 5 let bomo brali, da so stanovanja v LJ dražja kot na Dunaju.
So že dražja, ne vem kje si bil zadnje nekaj let?
Quack !

Moraš biti res nor da si v Novi Gorici in kupiš na Slovenskem delu stanovanje. Kot bi se ustrelil v nogo. Drugače pa je neka luč na koncu tunela mogoče, čeprav večina medijev začuda cenzurira tole spodnjo novico, oziroma ne poročajo. Očitno imajo tudi mediji interes da je nepremičninski trg neurejen in drag.
Cene padle v dveh četrtletjih
Prav tako se je v zadnjem četrtletju umirila cena stanovanj. Na letni ravni je resda srednja cena kvadratnega metra stanovanja zrasla na malenkost več kot 3.000 evrov, kar predstavlja letno rast za desetino, a tudi tu se je rast ustavila v četrtletni primerjavi.
Malenkost se je znižala tudi mediana kvadratnega metra stanovanja v Ljubljani, ki je največji nepremičninski trg v državi. Srednja cena kvadratnega metra stanovanja v prestolnici se je v zadnjih treh mesecih lanskega leta na četrtletni ravni znižala za 50 evrov in padla na 4.237 evra. Gre za drugi zaporedni četrtletni padec, po tem, ko je bil rekord dosežen v drugem četrtletju pri 4.306 evrih, kažejo podatki Arvia za Finance
https://forbes.n1info.si/nepremicnine/p...
Sej pišejo mediji. Prvotno je bil v Financah ta članek. Sta pa tu 2 problema. To so vmesni podatki. Vprašanje kaj bo uradna GURS analiza pokazala. Tud prejšnjo četrtletje je Arvio napovedal cca. 50EUR upad, GURS pa minimalno rast za par evrov. Drug problem pa je, da tud če je tak padec, je to tako minimalno, da še ni razloga za proslavljanje.
Ne moreš se iti centralizacije in veliko večino agencij, direktoratov, ministrstva, sedeže državnih firm seliti v Ljubljano, hkrati pa se ne krči JS ampak širi. To so sedaj sadovi teh dejanj.
Čez 5 let bomo brali, da so stanovanja v LJ dražja kot na Dunaju. Čez 20 let pa bomo brali, da so cene v LJ skoraj takšne kot v Londonu. V Evropi še samo v Monacu rastejo hitreje nepremičnine. In če investiraš v LJ imaš garantirano med največjimi donosi v Evropi, če držiš nepremičnino vsaj 15 let (ROI). Rešitev za nižje cene v LJ? Decentralizacija, ker več se ne bo gradilo, to je jasno kot beli dan, če se pa LJ decentralizira bodo naenkrat cene padle.
Avstrija ima približno podobno število javnih uslužbencev na prebivalca kot Slovenija in prav tako je večina centraliziranih na Dunaju. Sej ne vem, zakaj to sploh razlagam, ker vsi vemo, da je v Avstriji ključna razlika dolgoletna stanovanjska politika, kar se tiče cen nepremičnin. Se ne rabimo ponavljat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: TorrentXL ()

delavec44 ::
Kako se to dela z novimi neprofitnimi stanovanji v lasti stanovanjskega sklada. Kup nesposobnežev.
https://www.regionalobala.si/novica/mrz...
- nadzora nad gradnjo ni
- upravnik je nesposoben
- notri dajo svinje, ki uničujejo vse kar jim pride pod roke
In to naj bi plačevali iz naših davkov.
https://www.regionalobala.si/novica/mrz...
- nadzora nad gradnjo ni
- upravnik je nesposoben
- notri dajo svinje, ki uničujejo vse kar jim pride pod roke
In to naj bi plačevali iz naših davkov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

zavajon ::
Pa si prepričan, da v Kolizeju in Šumiju ni nobenih težav? Včasih je bilo precej pisanja o težavah v Situli.

Prosim če mi najdeš stanovanje od 41 m2 v Ljubljani za 135.000€. Hvala.
https://www.remax.at/en/3392-859
https://www.remax.at/en/3392-859

Bellator ::
Da ne bova na podlagi izjem sklepala, jih najdi še štiri, jaz ti nato najdem 5 v LJ.
Sicer sem misil na najemniška stanovanja, ampak naj ti bo (kljub dejstvu, da Beljak ni prestolnica ampak šele 7. mesto po prebivalstvu)
Sicer sem misil na najemniška stanovanja, ampak naj ti bo (kljub dejstvu, da Beljak ni prestolnica ampak šele 7. mesto po prebivalstvu)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bellator ()

delavec44 ::

Da ne bova na podlagi izjem sklepala, jih najdi še štiri, jaz ti nato najdem 5 v LJ.
Sem šel pogledat. Dost ugodne cene.
Recimo to je 3k na m2:
https://www.remax.at/index.php?page=obj...
Beljak res ni prestolnica, je pa dost turistično mesto, tako da bo bolj primerna primerjava s kako Kranjsko Goro, kot pa z LJ. Vsi pa vemo, kake so cene v Kranjski Gori. Pa ne pozabit, da je tam povprečna plača kr višja.
Zgodovina sprememb…

Iz Financ...
Sem vam povedal, da bo procent bližje 1%.
Premier Golob, kje so zdaj nova izhodišča za davek na nepremičnine?
Odgovora nismo dobili in ga iz kabineta predsednika vlade niti ne bomo, čeprav je točno pred štirimi tedni Robert Golob napovedal, da bodo izhodišča dopolnjena "čez 14 dni". Vseeno smo preverili, kakšne ideje ima vlada.
Kaj je zdaj z davkom na premoženje, s katerim bi vlada Roberta Goloba obdavčila lastnike drugih in naslednjih nepremičnin? Spomnimo, tik pred božično-novoletnimi prazniki je vlada oziroma ministrstvo za finance Klemna Boštjančiča razburkalo javnost s predlogom oziroma izhodišči, da bi vse nepremičnine, v katerih njihovi lastniki ne živijo stalno, obdavčili s kar 1,45-odstotnim davkom. Na izhodišča so dobili več kot 500 pripomb.
Predsednik vlade Robert Golob je za Odmeve TV Slovenija 20. februarja glede obdavčevanja nepremičnin oziroma izhodišč davka na premoženje dejal, da jih bodo kmalu dopolnili. Rok je potekel že pred dvema tednoma. Naj ga citiramo: "Izhodišča za davek na premoženje smo dali v javno razpravo. Dobili smo cel kup različnih, nekaterih zelo tehtnih pripomb. Na primer, da moramo paziti, da ne bi izvzeli luksuznih nepremičnin, da ne bi nekoga, ki ima dve majhni nepremičnini, obremenili bolj kot nekoga, ki ima zelo drago nepremičnino. Zdaj so te pripombe v strokovni analizi. V 14 dneh pričakujem odziv strokovnjakov in dopolnjena izhodišča. Potem se bomo odločili, kako naprej."
Golob danes molči, v njegovem imenu mora odgovarjati Boštjančič
V kabinet predsednika vlade smo danes vprašali, kaj je zdaj z vsem skupaj. Konkretno: ali so dobili odziv strokovnjakov, kakšen je in kaj so se odločili. Pa tudi, kdaj bodo nova izhodišča ali predlog predstavili javnosti in ali je morda že padla odločitev, da zakon ne bo sprejet v tem mandatu.
Klic iz kabineta smo dobili precej hitro. In sicer - pri Golobu nam ne bodo odgovarjali, vse skupaj so preposlali na ministrstvo za finance, saj je to pristojno za vse skupaj. Kljub temu torej, da je Golob sam izjavil na Odmevih, kar pač je in je zapisano zgoraj.
No, tudi sami smo enako vprašali na Boštjančičevo ministrstvo. Odgovor bomo objavili, ko ga dobimo.
Kaj se je medtem kuhalo v glavah s finančnega ministrstva?
Nekaj poznavalcev, ki jih ne bomo imenovali, smo vprašali, o kakšnih idejah se je na ministrstvu, ki sicer o svojih idejah debatira tudi s strokovnim svetom, razpravljalo. Skoraj enoten odziv več sogovornikov je bil: "Vprašanj je več od odgovorov ... dvomimo, da bo politika skupaj spravila kaj pametnega in sprejemljivega."
Pa vendarle, nekaj idej je po neuradnih informacijah bilo:
poleg prvih nepremičnin lastnikov bi bila neobdavčena tudi stanovanja, v katerih s pogodbo o preužitku živijo bližnji sorodniki lastnika nepremičnine;
stopnja davka bi znašala en odstotek;
namesto tega, da bi obdavčili vsako naslednjo nepremičnino, je bila ideja, da bi se vrednosti vseh nepremičnin seštele in bi bile do določenega zneska - ne glede na njihovo število - neobdavčene. Mejne predlagane vrednosti so menda bile od 200 do 500 tisoč evrov.
Zgodovina sprememb…

Utk ::
Na kratko, nimajo pojma niti kaj hočejo dosečt niti kako.
S tem se bi jaz čisto strinjal. V bistvo sem to tu "predlagal".
namesto tega, da bi obdavčili vsako naslednjo nepremičnino, je bila ideja, da bi se vrednosti vseh nepremičnin seštele in bi bile do določenega zneska - ne glede na njihovo število - neobdavčene. Mejne predlagane vrednosti so menda bile od 200 do 500 tisoč evrov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Telbanc ::
V bistvu je to to. Če resno razmislimo, ( brez podjebavanja drugačemislečih) je 1% nekam dost. Pričakoval sem 0,8 največ.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Meni je vseeno kakšna je meja in kakšna je stopnja, samo naj bo enaka za vse brez izjem. In pod izjeme spada tudi "prva" nepremičnina. Če pa že mora bit kakšna olajšava, naj bo v vrednosti.
Je pa jasno iz aviona da nimajo pojma kako naj bi ta davek zgledal, niti jim ne bo jasno niti do poletja, niti do jeseni in še manj do novega leta.
Je pa jasno iz aviona da nimajo pojma kako naj bi ta davek zgledal, niti jim ne bo jasno niti do poletja, niti do jeseni in še manj do novega leta.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

MojsterX ::
V bistvu je to to. Če resno razmislimo, ( brez podjebavanja drugačemislečih) je 1% nekam dost. Pričakoval sem 0,8 največ.
1% pomeni v povprečju 1 povprečna plača na leto. Res dobro izhodišče za nekatere.

socialec ::

V tem članku ne piše, da bi Golob ali kdorkoli iz vlade razmišljal o spremembi stopnje davka.
To izjavo naj bi dali "poznavalci".
In vemo, da so za ta časnik "poznavalci" nepremičninarji, za katere pa ni skrivnost, kakšne interese imajo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()

Recimo to je 3k na m2:
Beljak res ni prestolnica, je pa dost turistično mesto, tako da bo bolj primerna primerjava s kako Kranjsko Goro, kot pa z LJ. Vsi pa vemo, kake so cene v Kranjski Gori. Pa ne pozabit, da je tam povprečna plača kr višja.
Veš da

Zdaj pa hitro primerjat najemnine v Kranju in v Beljaku.
Zgodovina sprememb…

Kot ponavadi si zavajon nekaj gladko IZMISLI in potem tolče po tem kakšna neumnost je to.
Nehajte se ubadat s troli.
Nehajte se ubadat s troli.

Recimo to je 3k na m2:
Veš daKr. Gora ima vsaj 10x več turistov na prebivalca, tudi če šteješ okolico, ki je za razliko od Beljaka turistična. Beljak se primerja kvečjemu s kakšnim Kranjem.
Zdaj pa hitro primerjat najemnine v Kranju in v Beljaku.
Nimaš pojma. Na plano s številkami. Očitno niti ne veš, da je ob Villachu Gerlitzen. V glavnem nabijaš v prazno.

Beljak je Beljak, in ne tisto, kar je ob njem. Najemnine so v Beljaku višje kot marsikje pri nas.
Zgodovina sprememb…

Beljak je Beljak, in ne tisto, kar je ob njem. Najemnine so v Beljaku višje kot marsikje pri nas.
Gerlitzen je v občini Beljak. Delno tud Osojsko jezero. Kaj ti ni jasno?
Zgodovina sprememb…

https://www.immowelt.at/suche/klagenfur...
Tudi Celovec ni cenejši od Ljubljane ali Maribora, pa nekateri pravite, da je Dunaj cenejši od LJ
Tudi Celovec ni cenejši od Ljubljane ali Maribora, pa nekateri pravite, da je Dunaj cenejši od LJ

Zgodovina sprememb…

Katere poznavalce bi pa ti vprašal?
Če bi hoteli vedet kaj ta vlada razmišlja, bi lahko naredili anketo v kakem vrtcu. Pa ne v advanced skupini...
Vprašanje je šlo zavajonu, ki ne zaupa finance.si... Ima prav, so zadnji čas zelo MSM.
Katere poznavalce bi pa ti vprašal?
A ti vprašaš svojega dilerja, če je njegova koka dobra?
Seveda, vsakič, danes nazadnje. Ti ne?

https://www.immowelt.at/suche/klagenfur...
Tudi Celovec ni cenejši od Ljubljane ali Maribora, pa nekateri pravite, da je Dunaj cenejši od LJ![]()
V bisvu je cenejši od LJ in tud plače so višje.

Ni cenejši, razen morda v tvoji glavi. Plače so višje, ker precej bolj spodbujajo (tudi malo) podjetništvo, tudi birokracije je precej manj. Prispevki za socialno varnost spja so tam 26%, pri nas pa 38%.
Kranjska gora ima 1500 prebivalcev in približno 300.000 turistov, torej 200 turistov na prebivalca, Villach pa 60.000 prebivalcev in bi moral imeti letno 12.000.000 turistov. Ima jih pa verjetno 10x manj kot to.
Kranjska gora ima 1500 prebivalcev in približno 300.000 turistov, torej 200 turistov na prebivalca, Villach pa 60.000 prebivalcev in bi moral imeti letno 12.000.000 turistov. Ima jih pa verjetno 10x manj kot to.
Zgodovina sprememb…

Ni cenejši, razen morda v tvoji glavi. Plače so višje, ker precej bolj spodbujajo (tudi malo) podjetništvo, tudi birokracije je precej manj. Prispevki za socialno varnost spja so tam 26%, pri nas pa 38%.
Logično, da bo več turistov na prebivalca v KG, ki je v bistvu manjša vas, kot pa v občini Beljak, ki je mesto. To ne spremeni dejstva, da ni turistično kr obiskan. Nič od tega pa ne spremeni dejstva, da so nepremičnine cenješe in plače višje.
Kranjska Gora bi se lahko bolj primerjala s Trbižem. Vsi pa vemo, kako bo ta primerjava šla.
Zgodovina sprememb…

Logično, da bo več turistov na prebivalca v KG
To je tudi bil moj argument. Tudi če gledaš na površino naselja, je podobno.
Zgodovina sprememb…

Logično, da bo več turistov na prebivalca v KG
To je bil tudi moj argument. Tudi če gledaš na površino naselja je podobno
Poanta je, da skoraj kamorkoli se obrnemo in karkoli primerjamo, pridemo do istega zaključka. Stanje pri nas je bolano. Pa tud če pri nekaterih sosedih ni z rožicami postlano, je pri nas vseeno bolj bolano. Več kot očitno delamo kot država nekaj narobe oz. smo delali nekaj narobe. To, da nekateri mislite, da je dolgoročno to prava smer, je pa še bolj bolano.
Zgodovina sprememb…

Sej to ne moreš verjet...nekdo, ki stalno voli Levico, SD, Svobodo in podobne se čudi in sprašuje kaj delamo narobe :) comedy gold...

Kanban ::
Saj smo ti že nekajkrat razložili, kaj se mora spremeniti. Pa tvoja trda glava še vedno misli, da bo ta nepremičninski davek pričaral cca 300.000 stanovanj (150 na 1000 prebivalcev, kot zaostajamo za Avstrijci).

Kako ne bo stanje bolano, če je podjetnišvo v komunistični državi nezaželjeno. Ok, recimo, da biste še tem "kulakom" pobrali kar imajo, od kod boste potem jemali? 
Nič čudnega, da je tudi Hrvaška povprečna plača skoraj na našem nivoju, kljub temu da je bila še pred nekaj leti 2x nižja.

Nič čudnega, da je tudi Hrvaška povprečna plača skoraj na našem nivoju, kljub temu da je bila še pred nekaj leti 2x nižja.

Sej to ne moreš verjet...nekdo, ki stalno voli Levico, SD, Svobodo in podobne se čudi in sprašuje kaj delamo narobe :) comedy gold...
Nekdo, ki stalno voli SDS, NSi pa se sprašuje kako to, da nekdo sedaj končno poskuša nekaj uredit na področju, ki so ga vse vlade zanemarjale od leta 91. Prava tragikomedija.
Zgodovina sprememb…

Saj smo ti že nekajkrat razložili, kaj se mora spremeniti. Pa tvoja trda glava še vedno misli, da bo ta nepremičninski davek pričaral cca 300.000 stanovanj (150 na 1000 prebivalcev, kot zaostajamo za Avstrijci).
300k jih ne bo pričaral. Bo pa jih pričaral vsaj nekaj 10k in destimuliral parkiranje denarja v nepremičninski trg. To je kristalno jasno.

ginekk ::
Nekdo, ki stalno voli SDS, NSi pa se sprašuje kako to, da nekdo sedaj končno poskuša nekaj uredit na področju, ki so ga vse vlade zanemarjale od leta 91.
Imaš kratek spomin. SDS je delal na tem 2006, potem še Pahor 2011, nazadnje je 2014 Bratuškova je hotela "uredit" obdavčenje nepremičnin in to bistveno bolj smiselno kot zdaj, pa je ustavno sodišče reklo "ne", tako da je projekt propadel.
Toliko o tem da so VSE vlade zanemarjale ta problem.

Kako ne bo stanje bolano, če je podjetnišvo v komunistični državi nezaželjeno. Ok, recimo, da biste še tem "kulakom" pobrali kar imajo, od kod boste potem jemali?
Povprečna bruto plača na Hrvaškem znaša 1.900€, v Sloveniji pa 2.800€, neto pa 1.300 in 1.800.
ne vem pa, kako je tam s plačevanjem prevoza na del in malice. To znese kakih 300€ povprečno.
https://podaci.dzs.hr/2024/hr/76830
https://www.stat.si/statweb/Field/Index...

In kaj ti je drug klient povedal glede tistega, česar ne zaupaš (upravičeno ampak zaradi drugega vzroka) finance.si?
Tistega klienta sprašujem le glede kvalitete koke, ne pa glede finance.si.
Ok, torej finance.si ne zaupaš, pravilno. Imaš vsaj dostop do plačljivih člankov? Zaupaš pa rtvslo.si, delo.si, dnevnik.si itd.?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()

Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Davek na premozenje (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 16181 (4918) | JH84 |
» | Davek na nepremičnine (strani: 1 2 3 4 … 20 21 22 23 )Oddelek: Problemi človeštva | 208413 (35558) | MrStein |
» | Boscarol, obdavčitev bogatih in Levica (strani: 1 2 3 4 … 12 13 14 15 )Oddelek: Problemi človeštva | 97282 (51208) | user4683 |
» | Kdaj se bo spet splačalo kupit nepremičnino? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 44466 (21153) | kriptobog |
» | novo vrednotenje nepremičnin (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 29840 (24824) | buttcrack |