Forum » Loža » Nepremičninski davek
Nepremičninski davek
Temo vidijo: vsi
Utk ::
Ja, pravim že od začetka, da zviševanje obresti ne bo ustavilo inflacije. Slej ko prej se seveda bo ustavila, ampak ne (toliko) zarad višjih obresti. Ljudje so pač loaded in hočejo še več. Hoteli razprodani, gostilne polne, nobene robe ne morejo dovolj naredit, sej ne gre to vse na kredit, da bi neke obresti to ustavile. Vsaj ne tako na hitro.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Invictus ::
Če vzameš kredit 200k za 30 let moraš plačati nazaj ~400k. To se meni ravno ne zdi ugodno. Nekaj mogoče poje inflacija, vsekakor pa ga orenk preplačaš. Obrestno obrestni račun je neizprosen.
Seveda, če nočeš živeti na svoje. Izvoli.
Še vsem mojim kolegom, ki živijo pri ta starih, njenih ali njegovih, je žal, da niso malo stisnili in šli na svoje.
Tako ali tako trenutno inflacijo, pa tudi prejšnja, povzročajo podjetja, ki imajo z navitimi cenami enormne dobičke.
Saj je dosti ekonomskih člankov na to temo.
Tisto o dvigovanju inflacije z višanjem obrestne mere je samo simple novica za rajo, to lahko razume, empirično pa so za inflacijo kriva podjetja...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
WizzardOfOZ ::
Ne vem od kje ti ideja, da če danes kupiš manjše stanovanje s 30 letnim kreditom, da moraš noter živet nadaljnih 30 let? Lahko ga prodaš in kupiš drugega!
Nisva se razumela. Lahko to narediš, ampak z mojega vidika to ni smotrno.
Ceneje je prvič plačat malo več in imaš rešeno.
Če kupiš prvo manjše stanovanje, pa ga prodaš in poplačaš kredit, pa kupiš večje stanovanje te pride to dražje.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
johnnyyy ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Med 20 in 30 let kreditom 200k je trenutno 150 eur razlike, plačaš pa 90k več na 30 let v primerjavi z 20.
30 let je idiotsko v tem trenutku, sorry, pa če obračate obrestno obrestno račun levo ali desno.
Kaj je idiotsko in kaj ne, pokaže čas. Da pri 30 letnem kreditu sedaj rečeš, da je idiotsko ni nič drugega kot špekulacija, ki se lahko uresniči ali pa tudi ne.
WizzardOfOZ je izjavil:
Če kupiš prvo manjše stanovanje, pa ga prodaš in poplačaš kredit, pa kupiš večje stanovanje te pride to dražje.
Kaj te pride ceneje je najbolj odvisno od posameznika in njegove predispozicije. To, da že na začetku kupiš nekaj več se ti splača, če imaš resnega partnerja/ico in živiš pri starših. Na ta način veš, da bodo otroci prej kot slej, poleg tega pa nimaš stroškov z najemom in lahko bolj varčuješ. Če imaš strošek z najemom in nimaš resnega partnerj/ice si v totalno drugi poziciji, saj precej denarja zapraviš na najemnini s tem pa je varčevanje precej omejeno. Tako da na koncu univerzalne rešitve ki bi bila za vse dobra ni. A če govorimo o tistih, ki ne morejo biti pri starših in nekje morajo živet potem je najbolje, da kupijo čim prej.
LeQuack ::
Težko je verjeti da je smisel življenja v Sloveniji samo odplačati kredit za stanovanje in potem umreti. Kakšna izguba življenja.
Quack !
bbbbbb2015 ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Ne vem od kje ti ideja, da če danes kupiš manjše stanovanje s 30 letnim kreditom, da moraš noter živet nadaljnih 30 let? Lahko ga prodaš in kupiš drugega!
To razglabljaš teoretično. Življenje je bolj praktično. Najceneje je kupiti, ko cene nepremičnin malo padajo, denar pa je še (relativno) poceni.
Potem pa si lahko hišo celo zgradiš, kar je sploh najcenejša opcija. Enkrat ko imaš neko (lastniško) streho nad glavo, se ne mudi zelo.
Že samo če imaš en kredit (na 30 let?), se izplača, če je premik v EURIBOR ponovno refinancirati isti kredit. Na primer, če je EURIBOR visok, je pribitek ponavadi nizek. In obratno. Če si vzel kredit z nizkim EURIBORJEM IN relativno visokim pribitkom, se ti recimo izplača, morda ne ta hip, za eno leto pa se bo EURIBOR ustalil, iti refinancirat kredit z nižjim pribitkom.
To, da že na začetku kupiš nekaj več se ti splača, če imaš resnega partnerja/ico in živiš pri starših. Na ta način veš, da bodo otroci prej kot slej, poleg tega pa nimaš stroškov z najemom in lahko bolj varčuješ.
Da svetuješ bivanje s taščo pod isto streho, pa ti nisi povsem diht. Da si stran od tašče, je po mojem mnenju vredno par miljonov. Evrov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2015 ()
WizzardOfOZ ::
Ni lepšega, kot priti domov, postavit 3 metle ob vhod in se zadret vsem trem generacijam žensk v bajti; nova prevozna sredstva sem vam kupil!
Hčerka umira od smeha, žena ene 3 tedne ne govori s tabo, taščo pa, ko prime metlo, vprašaš še, če gre že na testno vožnjo, pa imaš mir vsaj pol leta pred njo.
S hčerko še danes crkavava od smeha, ko se spomniva na ta dogodek.
Hčerka umira od smeha, žena ene 3 tedne ne govori s tabo, taščo pa, ko prime metlo, vprašaš še, če gre že na testno vožnjo, pa imaš mir vsaj pol leta pred njo.
S hčerko še danes crkavava od smeha, ko se spomniva na ta dogodek.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
jernejl ::
Na hitro ena primerjava 2014 (takrat je bilo doseženo dno cen nepremičnin po prejšnji krizi) vs danes.
Rast povprečne plače (v starostni skupini 25-34let): ~32%
Rast cen nepremičnin: ~75%
Euribor 2014: okrog 0%
Euribor danes: okrog 3%
Če si leta 2014 vzel 100k kredita na 25 let (2% obrestna mera), je bil obrok kredita 424EUR.
Če danes vzameš 175k kredita (toliko dražja je danes ista nepremičnina) po 5% obrestni meri, je obrok kredita 1023EUR.
Torej, skoraj dvainpolkrat višji obrok pri tretjino višji plači.
Za možnost nakupa nepremičnine je zelo pomembno, kdaj si se rodil, in tisti, ki so se danes znašli na nepremičninskem trgu, ker se želijo odlepiti od staršev in ustvariti družino, so v izjemno slabem položaju.
Je pa lahko onim, ki so kupovali 5 ali 10 let nazaj, pametovati mladim, kako se pride do nepremičnine, in se pritoževati, kako bi danes mladi radi imeli vse zastonj.
Če si leta 2014 vzel 100k kredita na 25 let (2% obrestna mera), je bil obrok kredita 424EUR.
Če danes vzameš 175k kredita (toliko dražja je danes ista nepremičnina) po 5% obrestni meri, je obrok kredita 1023EUR.
Za možnost nakupa nepremičnine je zelo pomembno, kdaj si se rodil, in tisti, ki so se danes znašli na nepremičninskem trgu, ker se želijo odlepiti od staršev in ustvariti družino, so v izjemno slabem položaju.
Je pa lahko onim, ki so kupovali 5 ali 10 let nazaj, pametovati mladim, kako se pride do nepremičnine, in se pritoževati, kako bi danes mladi radi imeli vse zastonj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
Težko je verjeti da je smisel življenja v Sloveniji samo odplačati kredit za stanovanje in potem umreti. Kakšna izguba življenja.
WizzardOfOZ je izjavil:
Ni lepšega, kot priti domov, postavit 3 metle ob vhod in se zadret vsem trem generacijam žensk v bajti; nova prevozna sredstva sem vam kupil!
Smisel življenja Slovencev, ki nimajo kreditov je pa res na ekstremno visokem nivoju.
bbbbbb2015 je izjavil:
Da svetuješ bivanje s taščo pod isto streho, pa ti nisi povsem diht. Da si stran od tašče, je po mojem mnenju vredno par miljonov. Evrov.
Narobe razumeš. Nikomur ne svetujem, samo pravim da so to predispozicije - iz kje nekdo izhaja.
user4683 ::
Na hitro ena primerjava 2014 (takrat je bilo doseženo dno cen nepremičnin po prejšnji krizi) vs danes.
Povej to še tistim, ki so bili 2014 brez redne službe. Takrat je bila brezposelnost namreč rekordno visoka, sploh med mladimi (skoraj 4x višja kot sedaj). Niso bile cene nepremičnin (in cena denarja) za brezveze rekordno nizke. Tisti, ki pa si je lahko privoščil, je pa seveda zmagal. Kot vedno, ko primerjaš nek dolgoletni minimum z dolgoletnim maksimumom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
matobeli ::
Takrat si očitno z jurjem lahko kupil večji flet kot danes z dvema.
In vemo koliko ljudi ima danes 2 jurja.
In vemo koliko ljudi ima danes 2 jurja.
kriptobog ::
Ja ocitno dovolj, ker je to povprecna placa.
Sicer pa ja, meni ugodni krediti in nizke cene nepremicnin v 2014 niso nic koristile, ker sem takrat sele dobil prvo pogodbo o zaposlitvi,pred tem sem pa stukal z avtorskimi in napotnicami, ker nihce ni zaposloval. In placa v 2014 je bila gladko minimalc. Se cez mesec sem komaj prisel, kaj da bi sele razmisljal o nakupu nepremicnine.
Sicer pa ja, meni ugodni krediti in nizke cene nepremicnin v 2014 niso nic koristile, ker sem takrat sele dobil prvo pogodbo o zaposlitvi,pred tem sem pa stukal z avtorskimi in napotnicami, ker nihce ni zaposloval. In placa v 2014 je bila gladko minimalc. Se cez mesec sem komaj prisel, kaj da bi sele razmisljal o nakupu nepremicnine.
OneYellow ::
Niste pomembni posamezniki. Podatki zgoraj pokažejo pravo sliko. In podatki pravijo, da je danes 2-3x dražje prit do enake nepremičnine kot 10 let nazaj?
Hja, in kaj čmo zdej? Tudi takrat so nekateri govorili, da bo čez 5-10 let lažje kupit. In za nekatere je bilo, za druge pa ne. Jokat, ker se nisi rodil 10 let prej, nima smisla. Računat na to, ali katero drugo, vlado tudi ne.
Zgodovina sprememb…
Niste pomembni posamezniki. Podatki zgoraj pokažejo pravo sliko. In podatki pravijo, da je danes 2-3x dražje prit do enake nepremičnine kot 10 let nazaj?
Ne, ni 2-3x dražje. Ker je vrednost denarju v tem času padla. Bolj pravilno rečeno bi bilo cca 50% dražje. Pa še to, če gledaš samo na tiste, ki so imeli zaposlitev, ignoriraš pa vse ostale. 2014 si je pod črto precej manj mladih lahko privoščilo nepremičnino. Filozofiranje o tem, kako poceni je nekaj, če so "vsi" brez denarja je neumno. Prav tako smo sedaj v obdobju korekcije, ko bodo plače z zamikom "uredile" absurdno nepremičninsko inflacijo zadnjih parih let.
In izkušnja kriptoboga ni neka osamljena anekdota, ampak realnost tistega obdobja.
Zgodovina sprememb…
Pat_MaGroin ::
Realno gledano je do 2020 bilo vse normalno glede rasti.
Bolj je problem, ker smo v zadnjih 2 letih naredili 10 let rasti.
Bolj je problem, ker smo v zadnjih 2 letih naredili 10 let rasti.
Povprečna neto plača marec 2014: 996,97 EUR
Povprečna neto plača december 2022: 1.419,56 EUR.
Po podatkih je povprečna cena rabljenega stanovanja na ravni države v prvem polletju 2014 znašala 1490 evrov za m2...
Za 2022 je preveč solate da bi se lahko prekopal čez, ampak vemo da so cene nekje okoli 2800€/m2
Tudi če ne upoštevamo kreditov so šle cene stanovanj gor za praktično 100%, plače pa za 50%.
Povprečna neto plača december 2022: 1.419,56 EUR.
Po podatkih je povprečna cena rabljenega stanovanja na ravni države v prvem polletju 2014 znašala 1490 evrov za m2...
Za 2022 je preveč solate da bi se lahko prekopal čez, ampak vemo da so cene nekje okoli 2800€/m2
Tudi če ne upoštevamo kreditov so šle cene stanovanj gor za praktično 100%, plače pa za 50%.
Odpri kakšno temo iz 2014 pa boš glih tako našel folk, ki je trdil, ne zdaj kupit, počaki, padlo bo.
Zakaj bi bilo to naključje? Brezposelni ne vpivajo na višino cene z svojo "plačo" ampak s tem ko niso aktivno v bazenu iskalcev.
Na kar se pa že od začetka te teme opozarja, če se spravi na trg nepremičnine ki trenutno niso, in ni jih malo, bodo cene padle, nobeni krediti, nobena jamstva, nič drugega kot samo povečanje ponudbe.
Ali pa zmanjšanje bazena iskalcev, preden se kakšna snežinka sproži o nacionalizaciji. Recimo da se davčno ne bi splačalo kupovat 2+. nepremičnino, to bi bilo popolnoma dovolj.
Na kar se pa že od začetka te teme opozarja, če se spravi na trg nepremičnine ki trenutno niso, in ni jih malo, bodo cene padle, nobeni krediti, nobena jamstva, nič drugega kot samo povečanje ponudbe.
Ali pa zmanjšanje bazena iskalcev, preden se kakšna snežinka sproži o nacionalizaciji. Recimo da se davčno ne bi splačalo kupovat 2+. nepremičnino, to bi bilo popolnoma dovolj.
Seveda ni naključje (sarkazem ni piskal?:)). Cene takrat so bile rekordno nizke, ker je bila brezposelnost rekordno visoka, firme so propadale, ljudje niso mogli odplačevati kreditov, ljudje niti niso mogli razmišljati o kreditih (ker ni blo služb), nasedle naložbe ogromnih propadlih gradbincev so se prodajale pod ceno etc etc. Nič od tega se ne dogaja danes. Zato pa ne mores vzeti 4 stevilk in reci da so mladi takrat lazje prisli do nepremicnine. Ja, so, tisti srecnezi, ki so imeli sluzbo.
Zgodovina sprememb…
Cene takrat so bile rekordno nizke, ker je bila brezposelnost rekordno visoka
14% takrat proti 4% danes. Sem bil na trgu dela takrat, se je dalo dobit za minimalca vedno, ni bilo pa šihtov za povprečno plačo na vsakem koraku, sploh pa ne za kader brez izkušenj.
Mimgrede, komu ne dela detektor ;))
Cene takrat so bile rekordno nizke, ker je bila brezposelnost rekordno visoka
14% takrat proti 4% danes. Sem bil na trgu dela takrat, se je dalo dobit za minimalca vedno, ni bilo pa šihtov za povprečno plačo na vsakem koraku, sploh pa ne za kader brez izkušenj.
Mimgrede, komu ne dela detektor ;))
4-14 med mladimi? Minimalc pa tudi nikoli ni kupil nepremicnine.
Ja ocitno dovolj, ker je to povprecna placa.
Jaz sem imel podobno situacijo, konec 2013 pogodba za NDČ in plača dober minimalc, prej fiktivni vpisi, da sem lahko delal prek študenta. Večina kolegov/znancev v generaciji precej slabši situaciji. Veliko jih je bilo brez dela, eni so iskali preko napotnic, tisti, ki smo pa imeli zaposlitve pa je bila redkost, da si imel NDČ.
4-14 med mladimi? Minimalc pa tudi nikoli ni kupil nepremicnine.
Tudi vsi niso imeli minimalca, ravno tako kot danes ne.
Kar sem želel povedat je da je bil bazen iskalcev manjši in bazen nepremičnin večji.
Danes imamo bazen nepremičnin manjši (ker ljudem ni treba prodajat, ker lahko odplačujejo pufe), bazen iskalcev pa večji, ne samo ker imajo vsi šiht, ampak tudi ker jih je veliko investicijsko na trgu. Glede na to koliko nepremičnin se je kupilo brez pufa je očitno investitorjev kar veliko.
Torej, če odstraniš investitorje iz tega bazena iskalcev, gredo cene avtomatsko nekaj dol, če pa ljudi obenem še spodbudiš da dajo nepremičnino, ki je ne rabijo, na trg, pa dobiš še večji bazen prodajalcev in cene grejo še bolj dol.
Če pa daš kupcem samo večjo kupno moč, pri obstoječi ponudbi, bodo pa šle cene gor. Ker ne govorimo o 100k nepovratne pomoči za mlade, ampak o kreditu ki ga je treba vrnit je to na koncu slabše. Sicer reši stanovanjski problem, ampak zapufa te pa do jajc.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()
zavajon ::
Danes imamo bazen nepremičnin manjši (ker ljudem ni treba prodajat, ker lahko odplačujejo pufe), bazen iskalcev pa večji, ne samo ker imajo vsi šiht, ampak tudi ker jih je veliko investicijsko na trgu. Glede na to koliko nepremičnin se je kupilo brez pufa je očitno investitorjev kar veliko.
Torej, če odstraniš investitorje iz tega bazena iskalcev, gredo cene avtomatsko nekaj dol, če pa ljudi obenem še spodbudiš da dajo nepremičnino, ki je ne rabijo, na trg, pa dobiš še večji bazen prodajalcev in cene grejo še bolj dol.
Ne moreš kar kvariti trga, kot se tebi osebno zdi prav, pa zaradi česarkoli je to že.
Povedal sem tudi, da si vsakdo lahko kupi parcelo in zgradil hišo. Cena gradbenih materialov je šla gor le za vrednost inflacije, armaturno železo sicer 40%, samo izolacija pa nekih 7%. Tu smo nekje z inflacijo.
Povedal sem tudi, da jaz spremljam cene nepremičnin (v bistvu že 20+ let) in razen v ozkem rajonu Ljubljane in v rajonih Obale... Se cene nepremičnin po ostalih krajih niso pobrale. Še vedno imaš kraje v SV Slovenije, kjer se 20 let stara hiša prodaja ceneje, kot je vrednost materiala.
Zato se zavzemam za decentralizacijo.
Ker tale tvoj post je zdele neko praskanje po vratih aka 'Zgradite nam pocen flet v Ljubljani'.
Ne bo poceni fleta v Ljubljani in ne gledaj mene, ne bom ti ga jaz gradil. Niti plačeval davkov v ta namen.
Povej to še tistim, ki so bili 2014 brez redne službe. Takrat je bila brezposelnost namreč rekordno visoka, sploh med mladimi (skoraj 4x višja kot sedaj). Niso bile cene nepremičnin (in cena denarja) za brezveze rekordno nizke. Tisti, ki pa si je lahko privoščil, je pa seveda zmagal. Kot vedno, ko primerjaš nek dolgoletni minimum z dolgoletnim maksimumom.
Pa privzel si pribitek bank 2%. To je sicer v redu pribitek, samo tako iz prakse ti povem, da je banka za tak nizek pribitek postavila pa take pogoje, da večina teh pogojev ni dosegla. Realno je tak bolj švohten folk dobil pribitek 4%. To sicer ni tako slabo, kot se sliši. Kredit plačuješ par let, potem pa ga greš refinancirat, ter se pogodiš za nižji pribitek. Če kredit redno plačuješ, to ne bi smel biti problem.
Zgodovina sprememb…
bbbbbb2015 je izjavil:
Ne moreš kar kvariti trga, kot se tebi osebno zdi prav, pa zaradi česarkoli je to že.
Seveda ne. Zato pa država ni dala na trg 23% vseh stanovanjskih enot, po -60% ceni in s tem ni povzročila da so se ta stanovanja nakopičila pri ljudeh ki so bili takrat starejši od 30let.
Ker trga pač ne smeš kvarit.
Slovenija je imela na začetku devetdesetih okoli 690.000 stanovanjskih enot, dve tretjini v individualnih hišah. Od približno 260.000 stanovanj jih je bilo okoli 230.000 v družbeni lasti. Tretjina teh je bilo občinskih, preostala so pripadala republiki, raznim njenim institucijam in podjetjem.
V dveletnem obdobju, ki ga je za odkup določil zakon, je bila prodana približno polovica za prodajo razpoložljivih občinskih stanovanj, za takojšnje plačilo kupnine (in 60-odstotni popust) pa sta se odločili skoraj dve tretjini kupcev. Skupno je bilo po določilih zakona prodanih več kakor 160.000 družbenih stanovanj.
bbbbbb2015 je izjavil:
Pa privzel si pribitek bank 2%. To je sicer v redu pribitek, samo tako iz prakse ti povem, da je banka za tak nizek pribitek postavila pa take pogoje, da večina teh pogojev ni dosegla. Realno je tak bolj švohten folk dobil pribitek 4%. To sicer ni tako slabo, kot se sliši. Kredit plačuješ par let, potem pa ga greš refinancirat, ter se pogodiš za nižji pribitek. Če kredit redno plačuješ, to ne bi smel biti problem.
Jaz ne, nekdo drug je 2014 zaokroževal v eno smer, 2023 pa v drugo, pa potem boljše izgleda nek case, ki ga želijo naredit :)
bbbbbb2015 je izjavil:
Jaz ne, nekdo drug je 2014 zaokroževal v eno smer, 2023 pa v drugo, pa potem boljše izgleda nek case, ki ga želijo naredit :)
Jah,se opravičujem. Res je to zdaj izpadlo, kot da si ti to rekel. V grobem, pravila pribitkov so sledeča:
a) v času suhih krav je EURIBOR 0% (ali blizu 0 ali negativen), pribitki so od 2%, samo pogoji pa so strogi, da folk realno tega ne doseže. Doseže 4, 5% ne pa 2%. Folk ima torej EOM 4-5%
b) v času debelih krav je EURIBOR MED 2-3% (pa tudi več, če je treba, majkemi), pribitki so spet od 2%, pogoji pa so zrelaksirani, tako da folk gladko dobi 2%, kar pa sicer potem nanese EOM 5%, pa lahko tudi 7%.
Morda je kje kdo ujel kak rep nečesa (npr. suhe krave, pogoji pa še zrelaksirani), samo to je zelo redko.
To zdaj ne rečem, da je general banking v Sloveniji, samo tako nekako ti pribitki funkcionirajo. Seveda je komot tako, da ponekod kakšne prilive štejejo med dohodke, pa imaš več prihodkov, pa si nižji rizik, pa je pribitek manjši.
Ni pa okrog pribitkov neke znanosti. Bankirji tud rabijo živeti od nečesa.
Zgodovina sprememb…
bbbbbb2015 je izjavil:
Seveda ne. Zato pa država ni dala na trg 23% vseh stanovanjskih enot, po -60% ceni in s tem ni povzročila da so se ta stanovanja nakopičila pri ljudeh ki so bili takrat starejši od 30let.
Ker trga pač ne smeš kvarit.
Ahahah... Razumem. Jebiga. V ogledalo se poglej. Tam boš videl - problem. Hecam se. Ti bom to jaz malo razložil.
Jaz socializma na firmi nisem podoživel, torej sem šel delat v kapitalizmu, tam so ponujali v odkup delnice firme, tudi z nekim popustom, mislim da 50-60%. Ampak samo določeno število delnic.
Meni so dodelili... 0 delnic!
Wot?
Jah, razlaga je bila sledeča. Sodelavci, ki na firmi delajo 5/10/20 let so prispevali dodano vrednost (družbeni) firmi. Oni so takrat dobili manj plač (aka nižjo plačo), zato je prav, da ko se lastnini, se jim tu prizna nek vložek na podlagi dela. Ti ko si pripravnik, fak of.
Enako je bilo z Jazbinškovimi stanovanji. Firma jim je plačala manj plač, da je investirala v stanovanja. Zat se jim minulo delo(kot so temu pravilno rekli) pripozna v obliki popusta pri odkupu stanovanja.
To sicer sproži eno drugo vprašanje, kje je popust za tiste, ki so si zgradili sami hiše in niso viseli na stanovanju firme. No, odgovora ni bilo, neformalno pa je bilo pojasnilo, da pa tem pa je pojedla kredit inflacija. In pika.
In kaj ima to zveze s tem da je država zjebala nepremičninski trg? Zdej se ga pa kao ne sme več kvarit?
AtaŠtumf ::
Kdorkoli pričakuje, da bo država rešila nepremičninski trg je intelektulno omejen.
#SlovenijaPrva #SLOVEenianLivesMatter #SlavaGasilcem
In kaj ima to zveze s tem da je država zjebala nepremičninski trg? Zdej se ga pa kao ne sme več kvarit?
Torej, zato kr si ti ne mores privosciti nepremicnine pravis, da je drzava zjebala trg?
Ce bi toliko delali kot jamrate tu notri, bi imeli ze blok. V zadnjih nekaj letih se je gradilo in kupovalo na polno, torej ni bilo ravno tezko? MEdtem ko ste jamraci jamrali kako se drazi, ampak gradilo in prodajalo se je pa se vedno. Taki ne boste nikoli nic kupili, pa ce pade vse skup za 50%
Senior Dev ::
Državi je v interesu da zgradi neke socialne nepremičnine in jih oddaja "brez profita". Na dolgi rok je v tem poslu ogromno profita. Milijarde čistega profita.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin
Torej, zato kr si ti ne mores privosciti nepremicnine pravis, da je drzava zjebala trg?
Ja kdo pa, zgleda sem eden redkih ki še zna brat. A bomo na tebe čakal da boš začel govorit kako smo res zajebal nekaj. Alpa dejmo rajš počakat da se oglasi kakšen izmed elitnih gospodarstvenikov, kako mu voda teče v grlo.
A bo mogoče takrat dovolj dober čas za jamrat ko si bodo lahko samo še ruski oligarhi kupovali socialisične flete v sloveniji?
Potem nam pa ti povej kje je kriterij? No dej, kakšno plačo moraš met v sloveniji da si "zaslužiš" živet v 60m2 flet? Brez dedovanja, brez vlaganj v kriptovalute, brez prodaje ledvic, brez selitve v prekmurje...
Zgodovina sprememb…
Ja kdo pa, zgleda sem eden redkih ki še zna brat. A bomo na tebe čakal da boš začel govorit kako smo res zajebal nekaj. Alpa dejmo rajš počakat da se oglasi kakšen izmed elitnih gospodarstvenikov, kako mu voda teče v grlo.
A bo mogoče takrat dovolj dober čas za jamrat ko si bodo lahko samo še ruski oligarhi kupovali socialisične flete v sloveniji?
Potem nam pa ti povej kje je kriterij? No dej, kakšno plačo moraš met v sloveniji da si "zaslužiš" živet v 60m2 flet? Brez dedovanja, brez vlaganj v kriptovalute, brez prodaje ledvic, brez selitve v prekmurje...
Jaz sem postavil hiso z eno placo. Pac vzames kredit, jebi ga. Glede na zadnjih nekaj let ocitno res ni bil problem, razen za nekaj jamracev in socialkarje. Z nekaj dela in srece sem zadevo poplacal. Ce ne bi, bi pac placeval 800e mesecno za obrok. Lahko bi jamral in ostal na prakticno minimalki in se klical matobeli.
Povej ti rajš ali bi ti lahko takrat, ko si zidal hišo (če se ne motim takrat še nisi bil naloadan), s svojimi dohodki kupil parcelo po ceni po kateri praviš, da se trenutno prodajajo v vaši soseski in potem še postavil hišo?
njyngs ::
Ja, na tem forumu je dost takih, ki so dobili podarjene parcele, del kupnine za stanovanje itd. Ironično so taki najbolj pametni, kako so oni sami in samo sami vse postavili/kupili
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ
Pat_MaGroin je izjavil:
A ni bla parcela darilo, a sem zamešal? :)
Jaz imam tut to nekje v spominu. Zato vprašam. Ker kredit za samo bajto postavit je še danes kar lahko vzet, tistih 200k že odplačaš. Če moraš pa 200k odplačat za bajto na 200k podlage za parcelo je pa to že druga liga.
Mislim da je bil podatek o par k€ plače že takrat ko je sploh začel zidat.
K da bi Boscarol rekel da kdor si res želi lastit kolosej ga vedno lahko kupi, alpa vzame kredit če nima dovolj.
GTFO...
K da bi Boscarol rekel da kdor si res želi lastit kolosej ga vedno lahko kupi, alpa vzame kredit če nima dovolj.
bi pac placeval 800e mesecno za obrok
GTFO...
Zgodovina sprememb…
Malidelničar ::
Matobeli in podobni jamrači bodo do smrti revni najemniki.
Kako pa jim lahko pomagamo? Nepremičninski davek torej ni rešitev.
Kako bi svetovali Matotubelemu?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Malidelničar je izjavil:
Matobeli in podobni jamrači bodo do smrti revni najemniki.
Kako pa jim lahko pomagamo? Nepremičninski davek torej ni rešitev.
Približno enako, kot to počnejo povsod po svetu. Ukrepi so lahko eventuelno naslednji:
a) Neka institucija lahko gre za delnega poroka mlademu paru. Z delnim poroštvom se rešuje problem, da je treba imeti nekaj prišparano, plus se zbija pribitek, ker je izpostavljenost banke manjša. Posledično je kredit ugodnejši.
b) V Švici imajo skupnost etažnih lastnikov (tudi v Belgiji to imajo). Ideja je, da se 4-8 parov organizira, skupaj vzamejo kredit, ter direktno gradijo ne vem, manjšo več etažno stavbo, serijo dvojčkov, morda ulico hiš. Ideja je, da se znižajo stroški papirologije, da imajo skupnega nadzornega, da dobijo ugodnejše kreditne pogje.
c) Čim manjša obremenitev bruto plače. To smo že rekli, da to pomaga konjukturi (socialistični levakarji vedno na pamet govorijo, da razliko delodajalec obdrži - kar ni res, pogodbe o delu so v brut, ne neto vrednosti)
d) Najboljši socialni korektiv so čim višje plače in čimvišja dodana vrednost, vključno s stabilnim poslovnim okoljem.
e) V Bruslju imajo 'social housing'. Občina iz svojih prilivov financira recimo stolpnico. Če imaš majhno plačo, si lahko *omejen* čas noter. Kot neke vrste samski dom. Ta stolpnica je *zelo* rudimentalna, pralnico si deli cela etaža, notri je menza s poceni hrano. Ali pa je menza v bližini. Ta socialni housing imajo povsod po Belgiji, samo v Bruslju gradijo stolpnico. V manjših krajih pogosto kupijo poceni nepremičnine ali pa jih občina najame, da imajo ljudje streho nad glavo. Ni tonek iber luxus. Bolj podstrešnma soba pri naglušni bakici v najemu, kar občina participira pri najemu.
V Belgiji imajo sedaj co-living varianto. Ki je morda za študenta v redu, za kaj več pa ni. Hišo predelajo, da v njej živi ajd med 6 in 20 ljudi. Pač deliš si WC, hladilnik, kuhinjo. Neke zasebnosti ravno ni, imajo kar nekaj škandalov, od prostitucije, do posilstev, do kraj do prebivalcev na črno. Ideja je sicer (zgledala) v redu, samo nekako nekatere občine bodo co-living prepovedale.
Zgodovina sprememb…
Malidelničar je izjavil:
Točno to sem vprašal Kriptoborga, kolk mora "mato" oziroma dva matota skupaj, ki nista poklicna dediča in nista kripto investitorja zaslužit da bosta lahko živela enako kot en poklicni dedič ki cuza socialo v podedovanem fletu in kdaj bi lahko to izvedela? (dejmo ne pozabit da rabita vsaj ene 40k keša)
Glede na to, da sta za poklicnega dediča morala 2 delat 5, 6 let popoldan na bajti ali pa 20 let šparat, bi reku, da smo še zmeraj tu nekje, plus seveda kolk so danes zahteve pri hiši ali stanovanju višje kot so ble takrat.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Davek na nepremičnine (strani: 1 2 3 4 … 20 21 22 23 )Oddelek: Problemi človeštva | 199287 (26432) | MrStein |
» | Boscarol, obdavčitev bogatih in Levica (strani: 1 2 3 4 … 12 13 14 15 )Oddelek: Problemi človeštva | 88707 (42633) | user4683 |
» | Kdaj se bo spet splačalo kupit nepremičnino? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 42093 (18780) | kriptobog |
» | Ameriški tehnološki magnati skoraj ne plačujejo davkov (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Ostalo | 29885 (23947) | gruntfürmich |