» »

MMS - omejitev velikosti prejete slike

MMS - omejitev velikosti prejete slike

kanarin ::

Mogoče za večino tukaj irelevantna/zastarela zadeva, ki pa se po mojem mišljenju tiče (še vedno) kar veliko uporabnikov.

Vsi poznamo da je slika prejeta preko MMS zaradi določenih omejitev in kompresije je ponavadi naravnost bedne kakovosti. Ključno vprašanje pa je zakaj in od česa je to odvisno ?

Sam seveda vem in poznam da obstaja veliko načinov, kako si izmenjati slike brez izgube kakovosti (prenese se pač originalni fajl), ampak to v praksi kaj dosti ne pomaga manj veščim in (večini?) starejših uporabnikov, ki so enostavno navajeni na uporabo (izključno?) privzete message aplikacije - in jih je zelo težko prepričati da bi uporabljali kakšno alternativo. Še posebej, ker pri tem treba seveda prepričati obe strani - tako pošiljatelja kot prejemnika. Vem iz lastnih izkušenj da se to velikokrat enostavno ne obnese - SMS/MMS je pač standard, ki ga vsi imajo poznajo in je najbolj transparenten in preprost način izmenjave sporočil (vključno s slikovnim materialom).

Tako da me tukaj ne zanima kaj so po vašem boljše opcije za izmenjavo slik, ampak če kdo pozna kakšne so iz od česa so odvisne omejitve pri prejemu slik preko MMS - je to odvisno od mobilnega operaterja, telefona, kakšnih nastavitev ? Konkretni primer prejemnika - HOT + Redmi Note 10. Ker ko sam gledam prejete slike poslane iz različnih telefonov/operaterjev vidim precej različne cifre glede velikost fajla oz sami resoluciji slike. Iskal sem tu po forumu po starejših MMS temah, pa po spletu in razen tega da piše da pri MMS načeloma "ni omejitev" žal nisem našel nič konkretnega.
  • spremenil: kanarin ()

Gejspodar ::

Zdravo,

Odvisno je od ISP-ja oz. operaterja ter tega kakšen interface uporablja. Imaš komercialne API-je tipa twilio, ki slovijo po "kvaliteti".

Edit: Seveda naprava, ki pošilja sliko najverjetneje najprej skompresira. Odvisno od proizvajalca in modela, najverjetneje.

Zgodovina sprememb…

V-i-p ::

Sam že dologo ravno zaradi staršev uporabljam aplikacijo Textra, ki je btw odlična. Moje fotke preko MMS-a so vsaj trikrat bolj normalne dočim, če kaj dobim od staršev so tiste fotke kot, da si jih kravi iz riti potegnil :). Hudič ker se ne moreta navadit na Textro, jbg. V nastavitvah za MMS imam jaz kar takole nastavljeno na sliki spodaj pa če primerjam zdajle dve fotki:
- moja poslana fotka: 577,94 KB, 2509 x 1881 px
- mamina prejeta fotka: 156,55 KB, 640 x 480 px

Textra MMS nastavitve

Textra MMS nastavitve

Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Badwolff ::

viber ali kaj podobnega za vse kar je grafičnega

Lonsarg ::

Defaulne SMS/MMS aplikacije bodo v kratkem nadgrajene na protokol RCS ki pošilja originalno kvaliteto (ja celo po default).

Če nočeš čakati lahko to pohitriš tako da za default SMS aplikacijo iz Google Play potegneš "Messeges". Zadeva deluje odlično, povsem nadomesti razne Viber, tudi kvaliteta slika je precej boljša kot Viber (ker ta tudi stisne preveč). Tak da če imate sorodnike ki so vezeni na te default aplikacije jim pač to namestiš kot nov default in viola kvaliteta.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

vinkop ::

Lonsarg je izjavil:

Defaulne SMS/MMS aplikacije bodo v kratkem nadgrajene na protokol RCS ki poĹĄilja originalno kvaliteto (ja celo po default).

Äe noÄeĹĄ Äakati lahko to pohitriĹĄ tako da za default SMS aplikacijo iz Google Play potegneĹĄ "Messeges". Zadeva deluje odliÄno, povsem nadomesti razne Viber, tudi kvaliteta slika je precej boljĹĄa kot Viber (ker ta tudi stisne preveÄ). Tak da Äe imate sorodnike ki so vezeni na te default aplikacije jim paÄ to namestiĹĄ kot nov default in viola kvaliteta.

a ta RCS protokol bo zaživel kdaj približno? bo ta nadgradnja tako za starejse kot nove telefone?

Ta protokol bo v Evropi zaživel takoj ko ga podpre Samsung v svoji SMS aplikaciji, ker je v Evropi tako veliko Samsungov. Z update bi naj prišel na vse obstoječe Samsung telefone, je pa res malce potihnilo v zadnjem letu (Samsung je v US to že naredil, zgolj v Evropi še nekaj melje).

Kdor pa ima defaultno Android/Google aplikacijo za SMSe imenovano "Messages", pa RCS že ima. Recimo moj Huawei je to dobil eno leto nazaj avtomatsko preko updata.

Zgodovina sprememb…

moj samsung s10+ ima messages app, če grem v nastavitve in pod vse instalirane aplikacije...ta app je privzet in ga uporabljam tako za SMS kot MMS...ne vem pa kako preverit, testirat kvaliteto poslanih slik preko MMS?

Možno sicer da tudi Samsung isto "Messages" poimenuje svojo SMS aplikacijo, ker vsi Samsungi imajo zihr po defaultu od Samsunga aplikacijo ne pa default od Androida. Ko imaš defaultno od Googla lahko greš v Meni/Settings/ChatFeature, tam vidiš če je to sploh vklopljeno. Načeloma bi te moralo opozoriti ko je prišel update, je pa res da če ignoriraš in ne klikneš approve se potem pač ne vklopi.

Ko je enkrat vklopljeno rabiš še nekoga na drugi strani ki to ima, tam ko tipkaš sporočilo se to loči tako da vidiš če piše "Text message"(SMS/MMS) ali "Chat message"(RCS) v praznem polju.

Zgodovina sprememb…

V-i-p je izjavil:

Sam že dologo ravno zaradi staršev uporabljam aplikacijo Textra

Pošiljatelj: Xiaomi MI9TPro, Telekom
Prejemnik: MI 11 Lite 5G, Telemach

Na obeh telefonih nameščen Textra, MMS nasstavitve na obeh "Carrier has no limit", Save Storage Space - Off.

1. Pošljem sliko prek oTextra iz Mi9t Pro 1,2MB 4000x2250 (9.0MP), prejeto je 9,9kB, 321x180 (0.1MP).
2. Naredim še obratno - Mii 11 Lite pošljem preko Textra 5.6 MB 4608x2022 (11,9MP), na Mi9Pro dobim 336kB 1588x894 (1.4MB)

Kakšen bi bil potemtakem zaključek?

Recimo preko Viber v prvem primeru dobim 217KB 1600x900 (1.4MP), v drugem pa 197KB 1600x900 (1.4MP). Tako dobim pri default (srednji) "Good" quality of the photos Viber nastavitvi. Če nastavim ne "Excelent" dobim na prejemnikov strani cca 2x večji fajl in 1.8 MP. To pa je očitno maksimum za Viber.

V-i-p ::

Kanarin: čudno ja. Daj probaj za hec na obeh telefonih imet Textro in iz vsakega telefona pošlji istemu nazaj, na cifro, ki je pač notri. Pol pa v obeh galerijah v mapi Textra poglej velikosti prejetih fotk.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Saj sem napisal, da je Textra (kot default messsaging app) na obeh telefonih... in da sem pošiljal v obe smeri. Pač zgleda da MMS nastavitve Textre v tem primeru nimajo nobenega vpliva - oz da so resničnne omejitve drugje...

potem nam ponudniki storitev to avtomatsko reducirajo na minimum, ceprav ne vidim razloga zakaj to delajo?

alsl ::

Problem z zelo majhnimi prejetimi slikami preko MMS sem imel tudi jaz pri Telekomu kadar sem nabavil Xiaomi Redmi Note 10 pro. Preizkusil sem vse SMS aplikacije vendar nič ni pomagalo.

Pisal sem na Telekomovo podporo in to so mi odgovorili:

"Pozdravljeni,

tehnik je preveril stanje na našem MMS-Centri in posredoval podatek, da je maksimalna velikost MMS-sporočila še vedno 3MB.
Omenjni aparat se pri nalaganju MMS -sporočil predstavi kot Android-Mms/2.0. Gre za prastar UA string, ki so ga uporabljali Android aparati iz cca 2009-2014, ki niso podpirali večjih priponk.
MMS-Center vsebino prilagodi za te aparate, zato so slike majhne.
Ali uporabljate nestandardno aplikacijo za MMSj-sporočila? Xiaomi aparati se predstavljajo z unikatnim UA stringom.
Če uporabljate tovarniško aplikacijo, predlagamo, da poskusite s kakšno drugo, morda bo ta delovala bolje. Sicer pa bo moral problem rešiti proizvajalec (Xiaomi)."

Čez nekaj dni je vse začelo bistveno bolje delovati (slike okoli 300kB in 1500px).
Nekdo je moral nekaj popravit, Telekom ali Xiaomi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: alsl ()

tudi 300kb slika ni za v leto 2022, halo? telefoni delajo slike od 1,5Mb do 10Mb in kot take bi morale iti enostavno v medmrežje...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najpreprosteje poslati slike in videje na smartphone? (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
516038 (4666) Badwolff
»

Znane cene Hoferjeve mobilne telefonije HoT (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
9037356 (25665) AštiriL
»

MIUI Q&A

419443 (5859) FireSnake
»

Android 5.0 Lollipop (strani: 1 2 3 4 )

15638884 (30388) deja
»

Galaxy S III bo imel štiri jedra v SoC (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
9636168 (31390) PrimozR

Več podobnih tem