Forum » Loža » Preklic že sprejete ponudbe za zaposlitev
Preklic že sprejete ponudbe za zaposlitev
enemon ::
V dobri veri sem sprejel ponudbo za zaposlitev, nakar sem izvedel par stvari o firmi, ki so me odvrnile od tega, da bi delal tam. Pogodbe še nimam podpisane, imam pa opravljen zdravniški.
Ali lahko sprejem ponudbe prekličem in ali obstajajo kakšne pravne posledice?
Bizkit45 ::
jaz bi rekel, da dokler nisi nič podpisal, ni potrebno nič plačevati/odgovarjati.
To da so te napotili na zdravniškega pred podpisom pogodbe, je njihov strošek in ti ga ne morejo obesiti, saj se morajo zavedati tega, da lahko še vedno odkloniš (točno tvoj primer). Ni posledic, išči dalje ;)
To da so te napotili na zdravniškega pred podpisom pogodbe, je njihov strošek in ti ga ne morejo obesiti, saj se morajo zavedati tega, da lahko še vedno odkloniš (točno tvoj primer). Ni posledic, išči dalje ;)
TheBlueOne ::
Ce ni podpisana potem se ni obvezujoca. Naceloma imas tudi poizkusno, kjer lahko brez navedbe nekih posebnih razlogov kadarkoli das odpoved.
Magic1 ::
Kot zgoraj napisano. Le podi toliko fer in jim pošlji e-mail, da žal ne boš delal za njih.
Magic
Mislim ponudbo sem sprejel preko e-maila, ampak itak šteje samo podpisana pogodba ja. Zdravniški pa je bil pogoj, da se pogodba sploh da v podpis.
Invictus ::
Če bodo komplicirali glede tega, in zdravniškega, pač pojdi za 1 teden v službo, da preveriš situacijo na mestu samem, potem pa daš odpoved s 7 dnevnim odpovednim rokom.
Mogoče so pa samo govorice, pa se boš zajebal.
Poskusna doba 3 mesece da veliko informacij, mogoče se bodo izkazale za napačne.
Poskusna doba 3 mesece da veliko informacij, mogoče se bodo izkazale za napačne.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Če bodo komplicirali glede tega, in zdravniškega, pač pojdi za 1 teden v službo, da preveriš situacijo na mestu samem, potem pa daš odpoved s 7 dnevnim odpovednim rokom.
Sem izvedel iz prve roke, tako da mislim, da bo držalo. Če grem tja "probat", najverjetneje izgubim obstoječo službo.
Kako pa to kaj vpliva na ugled kandidata, se kaj razve?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enemon ()
Sem izvedel iz prve roke, tako da mislim, da bo držalo. Če grem tja "probat", najverjetneje izgubim obstoječo službo.
Sluzba, ki sem jo imel prakticno najraje je bila pri podjetju, ki so mi ga prakticno vsi odpriporocali.
Kar se tice ugleda se ne bi sekiral. Bodo pozabili nate v roku pol ure, ce nisi nek res hud kader, kar pa verjetno nisi, ker te mucijo take malenkosti.
AndyS ::
Meni, kot delodajalcu, se je tole že dvakrat zgodilo, čeprav smo bili vse dogovorjeni. Razlog je bil, da je kandidatu ob odpovedi trenutni delodajalec ponudil "neokusno visoko" povišico, če ostane. Naokoli se glede tebe ne bo nič razvedelo, če boš zadeve izvedel korektno, verjetno pa pri tem delodajalcu ne boš več dobil šanse. Imaš vso pravico to narediti in ne bo zate nobenih posledic. Si pa pokazal koliko si mož beseda, in da pred odločitvijo ne znaš narediti researcha.
So pa to poteze, ki zaposlitvene procese v splošnem komplicirajo in si zaposlovalci posledično delajo en kup varovalk, ki jih prihodnji kandidati ne bodo razumeli in bodo potem po forumu pisali in spraševali stvari, kot so Zakaj toliko intervjujev, Zakaj testi osebnosti, Zakaj toliko časa mine, Zakaj je potrebno toliko birokracije in na koncu tiste meni najljubše Vsi delodajalci so požrtni, Vsi delodajalci imajo super avtomobile in vikende na morju na račun ekipe, Grdi kapitalisti in pa seveda Sloveniastan in pa edino tujina je lepa.
Ko pričakujete visoke moralne in etične standarde od zaposlovalcev, poskbite, da opravite tudi svoj del.
Invictus ::
Saj etično je, da pove,da ga ne bo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
Likalnik ::
Meni, kot delodajalcu, se je tole že dvakrat zgodilo, čeprav smo bili vse dogovorjeni. Razlog je bil, da je kandidatu ob odpovedi trenutni delodajalec ponudil "neokusno visoko" povišico, če ostane. Naokoli se glede tebe ne bo nič razvedelo, če boš zadeve izvedel korektno, verjetno pa pri tem delodajalcu ne boš več dobil šanse. Imaš vso pravico to narediti in ne bo zate nobenih posledic. Si pa pokazal koliko si mož beseda, in da pred odločitvijo ne znaš narediti researcha.
So pa to poteze, ki zaposlitvene procese v splošnem komplicirajo in si zaposlovalci posledično delajo en kup varovalk, ki jih prihodnji kandidati ne bodo razumeli in bodo potem po forumu pisali in spraševali stvari, kot so Zakaj toliko intervjujev, Zakaj testi osebnosti, Zakaj toliko časa mine, Zakaj je potrebno toliko birokracije in na koncu tiste meni najljubše Vsi delodajalci so požrtni, Vsi delodajalci imajo super avtomobile in vikende na morju na račun ekipe, Grdi kapitalisti in pa seveda Sloveniastan in pa edino tujina je lepa.
Ko pričakujete visoke moralne in etične standarde od zaposlovalcev, poskbite, da opravite tudi svoj del.
glede researcha je tako (vsaj jaz imam take izkušnje)...prideš do nadrejenega, da bi se pogovoril glede povišice...najprej te nateguje in prestavlja kako nima časa...in rabiš par mesecev, da sploh lahko prideš na ta sestanek....ko ti končno uspe....ti ploza kako so težki časi in, da povišice ne bo vsaj do drugega leta....
prideš en mesec kasneje dati odpoved (ker si si v tem času že poiskal drugo službo) in takrat ti je pa pripravljen ponuditi višjo plačo....
na koncu je pa tako...vsak posameznik se odloči...sedaj imaš dve ponudbi za enako plačo....če ti ego dopušča ostaneš v službi kateri si že zaposlen (poznaš sodelavce, kolektiv, delo, itd...mogoče je šef malo tako tako ker te nateguje s povišico ampak na koncu ti jo je le dal) ali pa greš v novo podjetje...kjer boš 3 mesece na probi....se spoznal z novim kolektivom , novo delo....in nikoli ne veš kako se boš vključil v to novo službo.....
zato potem raje ostaneš v obstoječi službi (če ni tehtnega razloga, da bi šel kot samo to, da bi imel višjo plačo) je bolj za ziher
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Likalnik ()
Ce jim potem delodajalec dvigne placo tezko ugotovi skozi reasearch. Pa saj je jasno, da do konca poizkusne dobe prav nic ni garantirano, kaj sele pred podpisom pogodbe. Zato pa me cudi, da v sloveniji pogosto vidim dolge preizkusne dobe, pogodbe za nedolocen cas kolikor dolgo je mogoce in podobno, ker fleksibilnost gre v obe smeri. In vecina delodajalcev je taka, da vlece ta negotovi cas kolikor dolgo se da, tudi, ce ti nisi med njimi.
In prav tu ti in ostali nocete videti razlike s tujino. Kot prvo fleksibilnosti ni nic manj. Se sam sem zavrnil pogodbo, ko so mi jo dvakrat popravljali, razlog pa, da se je trenutni delodajalec res potrudil. Moja beseda je v osnovi kjer sem trenutno, do podpisa nove pogodbe se nimam nobenih zavez do drugega podjetja. Ampak sem pri zavrnjenem se vedno dobrodosel. In ravno tu je manira. Danes je nekdo sel iz podjetja in sef se mu je zahvalil in mu povedal, da ga bo pecal, ko bomo imeli nove pisarne.
Sam nikoli pa nisem imel nekih testov. Pogovor in mesec poskusne dobe.
Dajte v Sloveniji na zacetku dober denar in poskusno en mesec, pa bo dosti vec zaupanja s strani zaposlenih. Raje popravite svoje napake, kot pa da iscete izgovore za svoje slabe manire v nekih namisljenih a zal pogosto realnih scenarijih.
Saj etično je, da pove,da ga ne bo...
Tocno tako. Do konca poizkusne ni nic drugace. Ceprav imam pa obcutek, da delodajalci bi poskusne vlekli kolikor se da dolgo, delavec pa naj bo obvezan se pred podpisom pogodbe. Tako to pac ne gre.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
widj3098dj32 ::
glede researcha je tako (vsaj jaz imam take izkušnje)...prideš do nadrejenega, da bi se pogovoril glede povišice...najprej te nateguje in prestavlja kako nima časa...in rabiš par mesecev, da sploh lahko prideš na ta sestanek....ko ti končno uspe....ti ploza kako so težki časi in, da povišice ne bo vsaj do drugega leta....
prideš en mesec kasneje dati odpoved (ker si si v tem času že poiskal drugo službo) in takrat ti je pa pripravljen ponuditi višjo plačo....
na koncu je pa tako...vsak posameznik se odloči...sedaj imaš dve ponudbi za enako plačo....če ti ego dopušča ostaneš v službi kateri si že zaposlen (poznaš sodelavce, kolektiv, delo, itd...mogoče je šef malo tako tako ker te nateguje s povišico ampak na koncu ti jo je le dal) ali pa greš v novo podjetje...kjer boš 3 mesece na probi....se spoznal z novim kolektivom , novo delo....in nikoli ne veš kako se boš vključil v to novo službo.....
zato potem raje ostaneš v obstoječi službi (če ni tehtnega razloga, da bi šel kot samo to, da bi imel višjo plačo) je bolj za ziher
Ne, to je sele razkritje, da bi te lahko placal ves ta cas ko si spraseval za povisico pa te ni, ker si pac naivnez delal za manjso placo. Ko si pa imel muda in si poiskal drugje, te pa zeli premamiti, ker igra na karto da ce si se pustil prej, se bos upognil tudi zdaj.
Seveda so vedno nianse teh zgodb, ter kako upravicujes povisico oz. glede na stanje podjetja, ampak to je nekako stalno jedro. Za vecje spremembe v placi se menja sluzba.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: widj3098dj32 ()
Likalnik ::
widj3098dj32 je izjavil:
Ne, to je sele razkritje, da bi te lahko placal ves ta cas ko si spraseval za povisico pa te ni, ker si pac naivnez delal za manjso placo. Ko si pa imel muda in si poiskal drugje, te pa zeli premamiti, ker igra na karto da ce si se pustil prej, se bos upognil tudi zdaj.
Seveda so vedno nianse teh zgodb, ter kako upravicujes povisico oz. glede na stanje podjetja, ampak to je nekako stalno jedro. Za vecje spremembe v placi se menja sluzba.
ne, ni nujno, da bi te plačeval lahko več....tudi ti kot delavec si si z leti nabiral izkušnje in kilometrino....in si takrat pač nisi zaslužil višje plače (tudi katero drugo podjetje ti jo ne bi dalo)
ko pa si prišel do točke, da sam vidiš, da bi lahko dobil višjo plačo pri trenutnem podjetju ali pa pri pri drugem....takrat pa začneš delati na tem, da jo tudi dobiš (ali z menjavo službe ali pa z povišico pri trenutni službi)....vsekakor pa to ne pomeni, če ti po 8 letih dela ta isti delodajalec zviša plačo, da bi ti lahko tudi prvo leto, ko si začel z delom dal toliko višjo plačo.
P.S. če pa misliš samo v obdobju, ko si spraševal za povišico...to pa ni ne vem kakšno dolgo obdobje...odvisno kako dolgo si se pustil, da te perstavlja in se te izogiba....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Likalnik ()
Hej (sploh BlueOne in Likalnik), moj začetni input v tej temi je bil na OP-ovo situacijo. Torej research glede nove službe in delodajalca, ki je kasneje povzročil to, da si je OP kljub sprejemu ponudbe, premislil.
To, kar se je nam zgodilo, je druga zgodba in nima veze z researchem ali OP-ovo situacijo. To samo pomeni, da je bil kandidatu daleč najpomembnejši parameter višina plače in ne vse drugo, kar smo se pogovarjali na intervjujih na podlagi katerih mu je bil ponujen željen paket ugodnosti. Enak je samo outcome - kljub sprejemu ponudbe, neke vrste genetlmen agreementa, si je kandidat premislil. Razlog pa je seveda drug.
To, kar se je nam zgodilo, je druga zgodba in nima veze z researchem ali OP-ovo situacijo. To samo pomeni, da je bil kandidatu daleč najpomembnejši parameter višina plače in ne vse drugo, kar smo se pogovarjali na intervjujih na podlagi katerih mu je bil ponujen željen paket ugodnosti. Enak je samo outcome - kljub sprejemu ponudbe, neke vrste genetlmen agreementa, si je kandidat premislil. Razlog pa je seveda drug.
zobnik ::
enkrat je bla debata na fb v skupini iščim/nudim zaposlitev, isto vprašanje, da je KAO dolžan pokrit stroške zdravniškega firmi.
Še hitra replika na dolžino poskusne dobe: V času, kjer vsi (zaposlovalec in kandidat) želimo minimizirati čas potreben za intervjuje, mora obstajati neka obojestranka zaščita pred nesporazumi oz. nekompatibilnostjo. Poskusna doba je super koncept in gre v obe smeri. Ne boš verjel, sem imel dva oz. celo tri primere, kjer so kandidati prosili za šest mesečno poskusno dobo. Ker so vedeli, da se bo njihova prava vrednost pokazala šele čez več kot tri mesece, hkrati pa smo tudi mi to razumeli - pač taka je narava nekaterih pozicij in dela. Imel sem tudi že primer, kjer smo kandidata sprejeli za nedoločen čas brez poskusne dobe - razlog je bil v tem, da je imel tako dobre reference.
Poskusna doba 1 mesec ima smisel tam, kjer se obe strani v tem času lahko dokončno prepričata, da sta fit - tako kandidat s strokovnostjo, kot delodajalec z benefit paketom in realnim stanjem v podjetju.
Predvsem se je treba kdaj postaviti v kožo nasprotne strani, razumeti, da niso vsi kandidati enaki tebi (ne ciljam na specifično osebo), včasih predpostaviti dobre namene in se zavedati, da smo vsi del reka "100 ljudi, 100 čudi".
Poskusna doba 1 mesec ima smisel tam, kjer se obe strani v tem času lahko dokončno prepričata, da sta fit - tako kandidat s strokovnostjo, kot delodajalec z benefit paketom in realnim stanjem v podjetju.
Predvsem se je treba kdaj postaviti v kožo nasprotne strani, razumeti, da niso vsi kandidati enaki tebi (ne ciljam na specifično osebo), včasih predpostaviti dobre namene in se zavedati, da smo vsi del reka "100 ljudi, 100 čudi".
widj3098dj32 ::
MadMicka ::
AndyS, tista dva, trije, ki so prosili za 6 mesecev poskusne dobe, so to storili zato, da bi lahko hitro spizdili v drugo službo ali pa nazaj na zavod, če jim ne bi ustrezalo v vašem podjetju. Brez skrbi, da niso tega storili zato, ker bi se "njihova prava vrednost pokazala šele čez več kot tri mesece".
No, naj še omenim, da sem ponudbo moral sprejeti še pred zadnjim, potrditvenim razgovorom z glavnim vodstvom. Tam sem tudi izvedel določene stvari in imel slab občutek, a ponudbo sem moral sprejeti pred tem razgovorom.
Ales ::
V dobri veri sem sprejel ponudbo za zaposlitev, nakar sem izvedel par stvari o firmi, ki so me odvrnile od tega, da bi delal tam. Pogodbe še nimam podpisane, imam pa opravljen zdravniški.
Že prej si vedel, da pri novi firmi ni ok, spraševal in napisal si v tej temi.
Ni mi jasno, zakaj si sploh šel naprej s tem. Ali pa morda samo trolaš.
Me pa zanima, kaj bo naslednja tema na forumu...
Daj raje še kaj napiši o hudi krizi, v kateri smo baje že dve leti no, tisto ti gre bolje. Ponudbo sem sprejel že prej, po tistem pa sem slišal določene stvari o firmi.
Ales ::
Daj raje še kaj napiši o hudi krizi, v kateri smo baje že dve leti no, tisto ti gre bolje. Ponudbo sem sprejel že prej, po tistem pa sem slišal določene stvari o firmi.
Ja ja, spraševal si, ali naj se "vržeš v to", zdaj pa si kao že pred tistim sprejel.
Pa v tisti temi ti je nek njihov bivši delavec nekaj povedal o novi firmi, v tej temi si pa šele na zadnjem razgovoru (po tem, ko si kao službo že sprejel!) zvedel nekaj neprijetnega.
Lažeš ko pes teče.
Glede posledic zadnjih dveh let na naše ekonomije se niti s tabo niti s tistim "kuallom" ne mislim pogovarjat, čista zguba časa.
feryz ::
Iz vsega tega je jasno samo nekaj.
Zdajšnja služba je za en k... Zato tudi take dileme.
Ko jaz enkrat preklopim možgane na novo, ni teorije, da še ostanem v trenutni službi, ne glede na nesramno zvišanje plače. Tudi delodajalec je glup, če s tem drži ljudi ob sebi. Če se prej nista mogla dogovoriti, tudi s prisilo ne bo šlo.
Zdajšnja služba je za en k... Zato tudi take dileme.
Ko jaz enkrat preklopim možgane na novo, ni teorije, da še ostanem v trenutni službi, ne glede na nesramno zvišanje plače. Tudi delodajalec je glup, če s tem drži ljudi ob sebi. Če se prej nista mogla dogovoriti, tudi s prisilo ne bo šlo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Obraten način iskanja zaposlitveOddelek: Loža | 7420 (5627) | miki2019 |
» | Ali lahko delodajalec preveri kandidata za zaposlitev (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15559 (11941) | harmony |
» | Pogodba o zaposlitvi [preizkusno obdobje]Oddelek: Loža | 5593 (4296) | Blinder |