» »

Samski do lastnega stanovanja

Samski do lastnega stanovanja

««
28 / 42
»»

ginekk ::

simonchelo je izjavil:

Kako boš znižal najemnine če pa je inflacija sploh v gradnji enormna. Najemnine bodo šle povsod gor. Če gradiš bajto je realna cena cca 1500eur/m2, se 2 leti nazaj je bila pod 1000eur.

Zakaj pa bi se morala zvišane cene gradnje nujno prelit v najemnine? A so oddajani objekti prav vsi novo zgrajeni? Zakaj pa ne moremo imet ustrezne razlike pri ceni najetja novega ali pa 50 let starega prostora, valjda ne ponujata enak bivalni standard?

Mato989 ::

Lonsarg je izjavil:

Ce bi bilo ponudbe vec kot povprasevanja, kar je edino zagotovilo za konkurencen trg, potem bi tudi najemi bili cisto ok alternativa.

Ampak to pomeni da rabimo toliko stanovanj, da nekateri najemodajalci ne bodo mogli dobiti najemnika. Toliko jih rabimo.

Ali pa, nehamo stimulirat rojstva in bo manj povprasševanja... it goes both ways kajne?

Kot pravim mi smo itak v absurdih v celi EU... na eni strani stimuliramo rojstva, in tako dobimo problem da ni stanovanj... skozi politiko stimuliramo rojstva, pol pa bi spet prišla zahteva da zdaj pa skozi politiko še povečajmo ponudbo... nelogično, nehajmo stimulirat in ustvarjat probleme... to vedno bolj opažam v politiki... politika rešuje en problem in ustvari drugje 2 druga...

ginekk je izjavil:

simonchelo je izjavil:

Kako boš znižal najemnine če pa je inflacija sploh v gradnji enormna. Najemnine bodo šle povsod gor. Če gradiš bajto je realna cena cca 1500eur/m2, se 2 leti nazaj je bila pod 1000eur.

Zakaj pa bi se morala zvišane cene gradnje nujno prelit v najemnine? A so oddajani objekti prav vsi novo zgrajeni? Zakaj pa ne moremo imet ustrezne razlike pri ceni najetja novega ali pa 50 let starega prostora, valjda ne ponujata enak bivalni standard?

Problem je ker višja kot je cena novogradnje, višji je prag kjer še požreš najemnino napram nakupu... če bi nova garsonjera stala 5.000€ ne bi noben plačeval 500€ najemnine se ti ne zdi? Ker bi raje za 5k kupil novo garsonjero... če pa je nova garsonjera 200k pa boš plačeval tudi 600 najemnine za 1970 garsonjero če drugega ne bo... To je osnovna logika.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

m0LN4r ::

Kaj pa bi vi naredili, zidali navadno hiso ali dvostanovanjsko in en stuk oddali v najem? V mojem primeru, bi z dvostanovanjsko, ce oddajama imela sicer malenkost vecji kredit, ampak na koncu leta nizje obroke, ker se prihodnke od najema lahko poracuna 1 minus 1 z obrokom kredita brez davkarije vmes.
Mas pa seveda "sosede" in en stuk manj.

Je kdo tu v dvostanovanjski, dvojcku ali kaj podobnem?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Dvostanovanjska? Ne hvala... kar bi bilo POGOJNO zanimivo je dvojček v smislu da imaš ločeno vse in je hiša s hrbtom ena ob drugi... in parcela na pol... tak da se torej združita s hrbti v 1 skupni steni... to POGOJNO, ostalo je epic fail...

Ampak osebno sem privrženec pritličnih hiš, kar pa pomeni da moraš met večjo parcelo če želiš lepo pritlično naredit v mojem sistemu ker vzame več površine, ker ni nadstropij...

Pri dvojcku me moti, da pac na celi eni strani enega dvocka nimas nobenih oken/svetlobe. Kaj pa ni loceno pri dvostanovanjski? Mislis da so ena glavna vhodna vrata?
Trade Republic 38MVDVXM

matobeli ::

Pritilični+mansarda dvojček, trojček, četvorček... Spredaj dovoz za avto ali dva, zadaj 100m vrt z ograjo/živo mejo med sosedi, obvezno brez frčade/balkona na strani vrta...

Idealno podkleteno, ampak niti ne obvezno.

Pomoje je mislil da ni ločeno po vertikali, da ti nekdo hodi po glavi.

To bi me se najmanj motilo, bolj se sprasujem ce rabim recimo 180 kvadratov ali pa je dovolj 90 in ostalih 90 oddati v najem. Sicer se nacrt lahko raztegne, da bo 120+120, ampak nevem ce je to potrebno. Gledam pri ostalih, starejsih, je prakticno vec kot pol hise prazne in se prah nabira.
Vec prostorov imeti je sicer fajn, ampak prevec klumparije se mi pa tudi ne dopade.
Trade Republic 38MVDVXM

m0LN4r je izjavil:

Pri dvojcku me moti, da pac na celi eni strani enega dvocka nimas nobenih oken/svetlobe. Kaj pa ni loceno pri dvostanovanjski? Mislis da so ena glavna vhodna vrata?

To tudi, ampak moj glavni problem pri dvojčkih takih in drugačnih je to, da če ste vsi na terasi ali zunaj ste na "isti" strani večinsko... dvojček naj bo stičišče hrbet... torej da če sem jaz na terasi sem na eni strani bajte, ti pa na drugi...

Recimo to ej dvojček kajne? No tu oba sta na isti strani zunaj... jaz bi želel da se bajte zarotirajo 90 stopinj ena v levo druga v desno in da sta hrbet ob hrbet

To pomeni da sploh ne vidiš soseda praktično... razen morda ko greš v avto neseš smeti itd...

Mah, na vrtu daš 2m visoko ograjo med soseda pa je rešeno, ga vidiš sam še na parkplacu. Sej zarotirano bi blo tud fajn, ampak če bi že gradil na mestu kjer ne bi imel še 3. soseda, pol mogoče ne bi imel niti 1. in bi raje gradil samostojno.

Da bi imel v predmestju samostojno bajto in soseda 15m zraven, mam pa raje vrstno, ker manj vidiš soseda.

Ja razumem, ampak prostorska ureditev in nezrcalni tlorisi so drazji in en kup komplikacij pride se zravn z dovozom potem ipd.
Saj zato bi si pa izbral samo lepo sosedo potem.
Trade Republic 38MVDVXM

matic492 ::

Dvojčki so še ok, saj daš ograjo pa ne vidiš sosedov. Mi smo živeli v vrstni hiši ko sem bil še otrok in smo vmes imeli samo trto pa ne opaziš več in te ne moti. Ker so sosedi tudi imeli otroke mojih starosti je pa še toliko bolje ker imaš koga za igrat čisto zraven :)

Dvostanovanjske pa nikakor, že problem je pri vzdrževanju lahko, ker sta 2 za vse stroške. Saj tudi če po oglasih pogledaš se stanovanja iz dvostanovanjskih hiš ponavadi malo ceneje prodajajo in dlje, ker jih noben noče kupit, ajde za najem je še ok. Edino če so ljudje iz iste družine.

V dvostanovanjskem si deliš dvorišče, parkirišče in včasih tudi kletne prostore, tako da to pa res ne gre z neko naključno osebo, to gre samo če je ista družina.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Ful se prodajajo kao dvostanovanjske in celo tro, ampak brez urejene etažne lastnine, ker v oppn ni predvidenih večstanovanjskih zgradb :P
Država pa fleksibilna kot je...

Ja, to ne moreš reklamirat kot dvostanovanjsko, razen če dobiš albance, ker njih bo pa itak 16 prišlo notri živet :))

Edina opcija, ki jo vidim, če si mlad pa ti je še vseeno da si dobiš neke "cimre" svoje starosti, kjer ste še vsi malo bolj prilagodljivi, potem ko dobiš otroke pa ti dosadi imet tujce v hiši pa prebiješ steno in imaš celo hišo za sebe.

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

Ja, to ne moreš reklamirat kot dvostanovanjsko, razen če dobiš albance, ker njih bo pa itak 16 prišlo notri živet :))

Edina opcija, ki jo vidim, če si mlad pa ti je še vseeno da si dobiš neke "cimre" svoje starosti, kjer ste še vsi malo bolj prilagodljivi, potem ko dobiš otroke pa ti dosadi imet tujce v hiši pa prebiješ steno in imaš celo hišo za sebe.

Sicer sem jaz bolj tako razmisljal kot je bilo zgoraj napisano, da pac dvojcek, mogoce se ena druzina, da se majo otroci za igrat s sosedovimi, mam naceloma kandidate za to.
Na stara leta pa oboje v najem (al prodat) in za ta denar nekam na "morje" zvet.
Trade Republic 38MVDVXM

This is the way

minus morje, k si star se z vrtičkanjem ukvarjaš pa vnuki, pa balinanje, pa CSGO če prsti še držijo.

ginekk ::

Mato989 je izjavil:

Problem je ker višja kot je cena novogradnje, višji je prag kjer še požreš najemnino napram nakupu... če bi nova garsonjera stala 5.000€ ne bi noben plačeval 500€ najemnine se ti ne zdi? Ker bi raje za 5k kupil novo garsonjero... če pa je nova garsonjera 200k pa boš plačeval tudi 600 najemnine za 1970 garsonjero če drugega ne bo... To je osnovna logika.

Aja, jaz pa sem mislil da je prag "požrtja" odvisen tudi od plačilne zmožnosti najemnikov. Tvoja logika implicira, da slednje nima zgornje limite, kolikor gredo novogradnje gor, toliko lahko in morajo prenest najemniki, ker pač nimajo druge izbire.

Utk ::

kolikor gredo novogradnje gor, toliko lahko in morajo prenest najemniki, ker pač nimajo druge izbire.

Zmeraj je izbira. Lahko grejo v manjše stanovanje, lahko na drugo lokacijo, lahko pa kupijo...ampak kot si napisal, če gre gradnja gor, je tudi za kupit dražje, a ni? A si ti kdaj dobil kakšno pošto od BMW-ja kako se ti kaj zdi cena nove serije 7, in če bo tvoja plačilna zmožnost to prenesla?

ginekk je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Aja, jaz pa sem mislil da je prag "požrtja" odvisen tudi od plačilne zmožnosti najemnikov. Tvoja logika implicira, da slednje nima zgornje limite, kolikor gredo novogradnje gor, toliko lahko in morajo prenest najemniki, ker pač nimajo druge izbire.

Seveda je odvisen od plačilne sposobnosti, takoj drugi je pa od dejstva da je kaj dosegljivo ali ne in od dejstva da je potreba po fletu kot potreba po hrani in jo cena ne spremeni kaj dosti, torej nima elastičnega povpraševanja...

PrihajaNodi ::

Mato989 je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Ce bi bilo ponudbe vec kot povprasevanja, kar je edino zagotovilo za konkurencen trg, potem bi tudi najemi bili cisto ok alternativa.

Ampak to pomeni da rabimo toliko stanovanj, da nekateri najemodajalci ne bodo mogli dobiti najemnika. Toliko jih rabimo.

Ali pa, nehamo stimulirat rojstva in bo manj povprasševanja... it goes both ways kajne?

Kot pravim mi smo itak v absurdih v celi EU... na eni strani stimuliramo rojstva, in tako dobimo problem da ni stanovanj... skozi politiko stimuliramo rojstva, pol pa bi spet prišla zahteva da zdaj pa skozi politiko še povečajmo ponudbo... nelogično, nehajmo stimulirat in ustvarjat probleme... to vedno bolj opažam v politiki... politika rešuje en problem in ustvari drugje 2 druga...

ginekk je izjavil:

simonchelo je izjavil:

Problem je ker višja kot je cena novogradnje, višji je prag kjer še požreš najemnino napram nakupu... če bi nova garsonjera stala 5.000EUR ne bi noben plačeval 500EUR najemnine se ti ne zdi? Ker bi raje za 5k kupil novo garsonjero... če pa je nova garsonjera 200k pa boš plačeval tudi 600 najemnine za 1970 garsonjero če drugega ne bo... To je osnovna logika.

Problem je razklanost. Na eni strani imamo kriptomiljonarje ki pokupijo vse kar leze na drugi pa mercator delavko z 800 eur.
Folk si kesira po 300k iz racunov ja valda da gre cena betona u luft.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

zobnik ::

simonchelo je izjavil:

Taki ki imamo 15 let delovne dobe imamo večinoma že svoje stanovanje in smo skozi celoten pekel pridobivanja kreditov že šli. In ja ni bilo lahko ampak se da. Vidm da imamo precej maminih sinčkov tule, ki bi želeli da se jim dobesedno šenka stvari.

Zadnjič sem na faceboku zasledil nekoga ki je spraševal kje se dobi kredit in katera banka ima najboljše pogoje. Ko sem jest rabil kredit za stanovanje sem se malce lepše napravil in hodil od banke do banke ter spraševal, se pogajal... Niti veste ne kaj se s pravim odnosom da narediti. Ko sem dobil kredi sem imel place 780eur z dodatki vred.

Za ostale bo država poskrbal s transferji vzel bo pa tebi. In to se dejansko tud dogaja, nekdo k nč ne dela ima isto zavarovanje za zdravstvo kot ti k plačuješ 200 mesečno, ti daješ za drva, eni pa dobijo 1x socialno pomoč za nakup drv, plačilo elektrike, ti imaš dopust za plačat, oni pa dajo vlogo za 1x občinsko pomoč v denarju. Ti daš za vrtec 200, eni pa nič. Zato pravim "KRUH ZA VSE" Ti se lahko tolčeš po glavi, ampak plačat boš moral drugim, če en ti bodo pa stanovanje rubli.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zobnik ()

stara mama ::

To še Fajonki povej, ker ji ni logično, da ponekod morajo socialkarji tud kaj postorit in ne samo prejemat.

A. Smith ::

Lonsarg je izjavil:

To kar si napisal glede tega da bi moral promovirati depozite je ena velika neumnost ekonomsko gledano. Vsaj v tem ekonomskem sistemu ki ga imamo, kjer je privatni kapital glavno gonilo, ti bi ga pa zaklenil v depozite!

Tudi parkiranje denarja v nepremicnine je seveda slabo za ekonomijo, torej pravilno je da se OBOJE destimulira. Pac ljudem z denarjem je treba dati izbiro da ali investiraj ali zapravi ali pa postopno izgubljaj denar zaradi inflacije. Nobenih tretjih opcij ne rabimo ce hocemo zdravo ekonomijo.

Slovenci imajo za vsaj 3 jedrske elektrarne denarja na bankah, ta kapital je treba aktivirat, ne pa da vse mama drzava dela ki nima denarja.

Haha, boljševik mi predava, kaj je ekonomsko smiselno in kaj ne.

Nihče ne zaklepa denarja v depozite. Gre samo za to, da ga ljudem dovoliš imeti v depozitih, ker se ga v pregretem gospodarstvu kot ga imamo, ne splača nikamor vlagati, razen v napihovanje balonov (recimo nepremičninskega). Ljudje bi že investirali, če bi imelo kam smisel investirati. Tako je pa centralna banka s tiskanjem najprej pregrela gospodarstvo, zdaj ko je denar raje v bankah, kot investicijah, se pa začenjajo zaplembe. Seveda, boljševiki, ki ste prišli na oblast, komaj čakate, da se lahko polastite tujega, vaš modus operandi pač.

Ampak dejstvo je pač, da v svobodnih družbah države ne postopajo reševati problemov z več tiranskimi pravili, ampak najprej z eliminacijo butastih obstoječih. Seveda boljševiki, ki ste trenutno na oblasti, v to smer pač NE razmišljate.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Grizzly ::

1. Denarna socialna pomoč se zmanjša. Vsak bi moral prejemati samo toliko, da si lahko kupi najcenejša živila, toliko da preživi.
2. Plače je treba dvigniti. Že minimalna plača bi morala biti dovolj visoka, da se bo nekomu splačalo delat in ne biti na socialki.
3. Večina izobraženega kadra dela v Ljubljani, kjer je standard višji kot nekje ob meji. To je treba upoštevati pri plačah. Če se cene najemnin dvigujejo, tvoja plača pa ostaja enaka, se boš kmalu počutil, kot bi ti nekdo nižal plačo.
4. Če se želimo rešiti "mama hotelov", treba na tem nekaj narediti. Mladina se šola do 25. leta + še kakšno leto je potrebno, da najdeš primerno zaposlitev. Da bo nekdo ob današnjih plačah do 30. leta prihranil za stanovanje, je nerealno pričakovati. Lahko pa sprejmemo "mama hotele" kot nekaj normalnega, ker ni šans, da v nekem doglednem času prihraniš za svojo nepremičnino.

Da se zmanjša povpraševanje po nepremičninah, bi bilo smiselno obdavčiti take, ki imajo v lasti več nepremičnin in jih dajejo v najem. Take, ki imajo eno najemnino in še to oddajajo v najem pa bi bilo treba kotrolirati - potrebujemo zakon, ki bi določal pogoje, kaj je primerno za najem in po kakšni ceni. V naslednji fazi bi še dodatno obdavčil podjetnike - tak ki ima posel v Ljubljani, bo za svojo poslovni prostor plačal višji davek kot nekdo v obmejnem kraju. S tem bi sprožil proces decentralizacije. Decentraliziranost pa bi na daljši rok še dodatno zmanjšala potrebno po migracijah v notranjst države in s tem bi padlo tudi povpraševanje po nepremičninah v Ljubljani.

1. Denarna socialna pomoč se zmanjša. Vsak bi moral prejemati samo toliko, da si lahko kupi najcenejša živila, toliko da preživi.

Saj socialna je skoraj isto kot plača merkatorjeve delavke, kaj če bi raje njim plače znižali pa povečali socialke?
Še enkrat to kar naštevaš/te so idiotizmi. Tile socialni trasnferji so dejansko tako majhna količina denarja v Sloveniji da čisto nič na nikogar vpliva. Vpliva pa enormna količina kapitala posamzenikov.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Grizzly je izjavil:

2. Plače je treba dvigniti. Že minimalna plača bi morala biti dovolj visoka, da se bo nekomu splačalo delat in ne biti na socialki.
3. Večina izobraženega kadra dela v Ljubljani, kjer je standard višji kot nekje ob meji. To je treba upoštevati pri plačah. Če se cene najemnin dvigujejo, tvoja plača pa ostaja enaka, se boš kmalu počutil, kot bi ti nekdo nižal plačo.
4. Če se želimo rešiti "mama hotelov", treba na tem nekaj narediti. Mladina se šola do 25. leta + še kakšno leto je potrebno, da najdeš primerno zaposlitev. Da bo nekdo ob današnjih plačah do 30. leta prihranil za stanovanje, je nerealno pričakovati. Lahko pa sprejmemo "mama hotele" kot nekaj normalnega, ker ni šans, da v nekem doglednem času prihraniš za svojo nepremičnino.

Da se zmanjša povpraševanje po nepremičninah, bi bilo smiselno obdavčiti take, ki imajo v lasti več nepremičnin in jih dajejo v najem. Take, ki imajo eno najemnino in še to oddajajo v najem pa bi bilo treba kotrolirati - potrebujemo zakon, ki bi določal pogoje, kaj je primerno za najem in po kakšni ceni. V naslednji fazi bi še dodatno obdavčil podjetnike - tak ki ima posel v Ljubljani, bo za svojo poslovni prostor plačal višji davek kot nekdo v obmejnem kraju. S tem bi sprožil proces decentralizacije. Decentraliziranost pa bi na daljši rok še dodatno zmanjšala potrebno po migracijah v notranjst države in s tem bi padlo tudi povpraševanje po nepremičninah v Ljubljani.

Točka 3 in 4 niso naš problem... to naj rešijo ljudje sami skozi selitve in skozi učenja otrok da naj nehajo lezt na faks in jim prikažejo da tudi če so električarji bodo prej imeli flet in deco... simpl.

Na konc koncev je čist vseen kolk kle jamrate. Tisti ki so v spodnjem in srednjem sloju ga itak najbolj nafukajo in ga bodo še bolj, tistim ki imajo pa normirance pa po 5k in več na mesc in delajo od doma se pa itak jebe, pa pol maš tu še dohtarje in jasno kriptomiljonarje. Vsi omenjeni pa samo vse bolj dušijo prva dva razreda. Kako lahko trgovka preživi mi ni jasno.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

simonchelo ::

Ne vem ampak z 800eur na mesec se da preživeti. Če sta v gospodinjstvu 2 z 800eur je še toliko lažje. Če so prisotni drugi stroški, krediti in podobno pa hitro nastane problem.

Jest tuki normirancev Oz S.P.jev ne bi mešal. Če nisi Nikol mel s.p. Ja itaq ne boš razumel, če bi blo tok simpl bit normiranc bi bili vsi. Tudi če si s.p. Prikazuje minimalna je to njegov problem. Sam nisem nikoli nič dobil od države pred covid dodatkom in niti nisem računal na nič. Za svojo penzijo bom poskrbel sam.

Morate vedeti da je v Sloveniji se en velik problem. Umetno kazanje statusa. Kupuje se avte, cunje, nakit, mobitele ki so vem iz tvojega razreda samo da se pokaže imidz. Folk z 1200eur place bo raje vzel kredit za bmw in potem ne bo imel za servise kot da bi varčeval za stanovanje. Bajte/fleta se ne vidi ko greš v lokal. Večina se šele pri 30 zave da bi bilo fino met svoje gnezdece.
ciao

Malidelničar ::

simonchelo: Rešitev je, da mladi čas "mama hotela" izkoristijo za šparanje/investiranje (delnice/skladi/ETF/P2P/Kripto). Prišparajo lahko min. 5.000 EUR na leto, raje več. In v 5-6 letih če se dobita dva taka lahko vsak da min. 25.000 EUR do tridesetega za polog, skupaj min 50.000 EUR pologa, potem pa se lahko kaj dobi tam eno nepremičnino ranga 100.000 - 150.000 EUR. Celo kakšno hiško v bolj "neuglednem" delu države.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

simonchelo je izjavil:

Ne vem ampak z 800eur na mesec se da preživeti. Če sta v gospodinjstvu 2 z 800eur je še toliko lažje. Če so prisotni drugi stroški, krediti in podobno pa hitro nastane problem.

Jest tuki normirancev Oz S.P.jev ne bi mešal. Če nisi Nikol mel s.p. Ja itaq ne boš razumel, če bi blo tok simpl bit normiranc bi bili vsi. Tudi če si s.p. Prikazuje minimalna je to njegov problem. Sam nisem nikoli nič dobil od države pred covid dodatkom in niti nisem računal na nič. Za svojo penzijo bom poskrbel sam.

Morate vedeti da je v Sloveniji se en velik problem. Umetno kazanje statusa. Kupuje se avte, cunje, nakit, mobitele ki so vem iz tvojega razreda samo da se pokaže imidz. Folk z 1200eur place bo raje vzel kredit za bmw in potem ne bo imel za servise kot da bi varčeval za stanovanje. Bajte/fleta se ne vidi ko greš v lokal. Večina se šele pri 30 zave da bi bilo fino met svoje gnezdece.

Prezivet se da tud da vsak dan jes kruh pa vodo, a pa je to zovljenje? Pa pazi ne samo to kako zanic status je v slo navadnega delavca vse bolj se opazi naselja, mesta, hise kjer, se bogati se vse bolj zavarujejo pred krajami in “lopovi”. Zdej ja, rekli boste krivi so tisti na sociali, samo tega vcasih ni bilo. Ja valda da ti spjev pa normirancev ne bi not vlekel, IT pa normiranec ja ejga kaj ces lepsga, medtem pa tisti z 800EUR placuje najvec davka za storitve ki jih ne vidi. Ti vsaj placas lahko potem sam pa glede na to kako je zdr v kurcu je to veliko bolj logicno. Delavec pa pac nima izbire

Malidelničar je izjavil:

simonchelo: Rešitev je, da mladi čas "mama hotela" izkoristijo za šparanje/investiranje (delnice/skladi/ETF/P2P/Kripto). Prišparajo lahko min. 5.000 EUR na leto, raje več. In v 5-6 letih če se dobita dva taka lahko vsak da min. 25.000 EUR do tridesetega za polog, skupaj min 50.000 EUR pologa, potem pa se lahko kaj dobi tam eno nepremičnino ranga 100.000 - 150.000 EUR. Celo kakšno hiško v bolj "neuglednem" delu države.

Dokler je hype v kriptu, delnicah. Mislis da bo kripto kar vsak dan x 3
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

jernejl ::

Okapi je izjavil:

Z najemninami se "pumpa" več denarja v sistem, kot z nakupi. Ker je dražje celo življenje plačevati najemnino, kot kupiti stanovanje.
Glede tega, kar je dražje, bi se dalo debatirati (Finance so v začetku leta pisale o tem, da najemnine v LJ pokrijejo ceno nepremičnine v 40+ letih). Ampak ne glede na to vemo, da več denarja v sistemu nujno pomeni višje cene. In velika razlika je, če nekdo ta mesec na nepremičninski trg prinese 500 evrov za najemnino ali pa 200.000 evrov za nakup. Cene bi se v tem primeru še povišale in nikakor ni mogoče kar tako pavšalno trditi, da bi bil nakup ugodnejši od najema. Če bi bil, potem najbrž nihče ne bi več najemal, najemnine bi padle, in... glej ga zlomka, najem bi se spet splačal.

Mato989 je izjavil:

Ali pa, nehamo stimulirat rojstva in bo manj povprasševanja...
A ti nisem že nekaj časa nazaj razložil, da je rojstev pri nas (pre)malo in da nimamo naravne rasti prebivalstva, torej to nikakor ne more biti razlog za rast cen? A nisi tedaj ti ugotovil, da je povpraševanje posledica bogatih tujcev? Skratka, manjša rodnost nas ne bo rešila visokih cen. Še več, pogubila nas bo, ker povprečni državljan državi prinese več dodane vrednosti kot država vanj vloži.
Visokih cen nas bo (delno) rešilo obdavčenje bogatih, ki kupujejo nepremičnine, katerih ne rabijo. Po vzoru Socialistične Ljudske Republike Singapur bi morali čimprej uvesti davek za vsakogar, ki pri nas kupi stanovanjsko nepremičnino in že ima neko drugo stanovanjsko nepremičnino. In pa visok davek na prazne nepremičnine, ki bi se pobiral vsako leto.

Malidelničar je izjavil:

simonchelo: Rešitev je, da mladi čas "mama hotela" izkoristijo za šparanje/investiranje (delnice/skladi/ETF/P2P/Kripto). Prišparajo lahko min. 5.000 EUR na leto, raje več. In v 5-6 letih če se dobita dva taka lahko vsak da min. 25.000 EUR do tridesetega za polog, skupaj min 50.000 EUR pologa, potem pa se lahko kaj dobi tam eno nepremičnino ranga 100.000 - 150.000 EUR.
V resnici je nesprejemljivo, da se moramo tudi pri nekom, ki zasluži nadpovprečno, pogovarjati o tem, da lahko v rodni dobi (recimo tam do 30. ali 35. leta) prišpara samo toliko, da si potem mora pri kapitalistu izposoditi tuj denar (in za to kapitalistu plačevati še rento), da si lahko kupi nepremičnino, v kateri si lahko ustvari družino.

#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

InternetComp ::

Vse postaja že malo brezveze, smo v podobni situaciji kot večina zahodnega sveta, le da je v nekaterih državah še slabše kot pri nas (Kanada). Še šparanje v hotelu mama kmalu ne bo dovolj. Pač družine ne bo, jaz sem se skoraj že sprijaznil, celo življenje se bom jebal da si zrihtam nekje za živet vmes bom pa užival kolikor lahko da se mi ne zmeša. Star sem 25 imam 20.000€ in to ni NIČ glede na to kolikor še potrebujem in da ne omenjam rasti cen vsakega kurca sploh pa nepremičnin

PrihajaNodi je izjavil:

Kdo kupuje vse te nepremicnine? Ja valda normiranci, doktorji pa kriptovelikasi. Forum je padel pod nivo opic saj se glede na zgornja dejstva zeli prepricati da so krivi tisti na sociali, ljudje ki imajo otroke in povprecne sluzbe. Potem se pa se uci tiste z minimalcem naj bodo na konzervah, vmes vrzejo nekaj v kripto in do 30 nekaj bo.

Napisano je za crno goro, sicer...ampak ja place pac v IT ju taksne so.

Ce nisi v ITju al pa nekaj konkretno podedoval in si preko 30 si das lahko samo strik za vrat. Kaksna druzina...

Ahahahaha.

Join the dark side, we have cookies.

InternetComp je izjavil:

Vse postaja že malo brezveze, smo v podobni situaciji kot večina zahodnega sveta, le da je v nekaterih državah še slabše kot pri nas (Kanada). Še šparanje v hotelu mama kmalu ne bo dovolj. Pač družine ne bo, jaz sem se skoraj že sprijaznil, celo življenje se bom jebal da si zrihtam nekje za živet vmes bom pa užival kolikor lahko da se mi ne zmeša. Star sem 25 imam 20.000EUR in to ni NIČ glede na to kolikor še potrebujem in da ne omenjam rasti cen vsakega kurca sploh pa nepremičnin

Mah za Romunijo lahko rečem da pač nekako lahko gre, mainly zarad korporacij, če znaš še nemško dobiš 1500 easily neto, za 700 eur pa vrhunec od stanovanja.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

https://www.bolha.com/nepremicnine/limb...

76 - 20k = 56k oz. manj kot 300€ kredita na 20 let.

Samo on bi raje jamral.

matic492 je izjavil:

https://www.bolha.com/nepremicnine/limb...

76 - 20k = 56k oz. manj kot 300€ kredita na 20 let.

Samo on bi raje jamral.

Jah pač Maribor, plače so tud štajerkse ja.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

PrihajaNodi je izjavil:

V moji prejšnji zaposlitvi smo imeli pisarne v MB in LJ, pa smo imeli mariborčani iste plače kot žabarji :)

Aja kolega se je ravno pridružil Databoxu na Ptuju, plača je 2k+ :)

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

V moji prejšnji zaposlitvi smo imeli pisarne v MB in LJ, pa smo imeli mariborčani iste plače kot žabarji :)

Aja kolega se je ravno pridružil Databoxu na Ptuju, plača je 2k+ :)

Pa saj o tem pišem. Kot IT lahko dobiš 100k na mesec. Brez problema.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

PrihajaNodi je izjavil:

Ja to je res, saj tudi sam planiram prit do celih 100k v naslednjih letig, ampak pišeš bedarije ker je bilo lani 2200 normirancov z takimi dohodki (kot veš, ker spremljaš drugo temo), tako da smo zelo zelo majhno število ljudi, in je verjetno več direktorjev in dobro plačanih zdravnikov kot pa ITjevcev z takimi plačami.

In to da 2200 ljudi kupuje vse nepremičnine je bedarija.

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

Ja to je res, saj tudi sam planiram prit do celih 100k v naslednjih letig, ampak pišeš bedarije ker je bilo lani 2200 normirancov z takimi dohodki (kot veš, ker spremljaš drugo temo), tako da smo zelo zelo majhno število ljudi, in je verjetno več direktorjev in dobro plačanih zdravnikov kot pa ITjevcev z takimi plačami.

In to da 2200 ljudi kupuje vse nepremičnine je bedarija.

Pozabljaš še razne Yjpe-te, Kakobe, ki imajo keša na ravni Merlaka, pa potem tiste ki sedaj keširajo po 300k od kripta...Ko pa vse to sešteješ pa dobiš vzrok za takšno stanje. Kaj pa nekomu preostane v MB razen da gre delat v AT ali pa da se preseli nekam v prekmurje in dela pač za tistih 1000 eur plus. Moj point je da so se razlike enormno povečali med prihodkovnimi razredi. Ker hej, da ima nekdo po 100k plače nekdo pa po 800 eur je absurd.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

hujsk1999 ::

Iščem 3 cimre za 68 kvadratno stanovanje v LJ. Najemnina 450€ plus stroški. Imam hiter internet 1000/100!
Intel Core i9-13900KS/MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM X 24G/EKWB Custom

InternetComp ::

PrihajaNodi je izjavil:

InternetComp je izjavil:

Vse postaja že malo brezveze, smo v podobni situaciji kot večina zahodnega sveta, le da je v nekaterih državah še slabše kot pri nas (Kanada). Še šparanje v hotelu mama kmalu ne bo dovolj. Pač družine ne bo, jaz sem se skoraj že sprijaznil, celo življenje se bom jebal da si zrihtam nekje za živet vmes bom pa užival kolikor lahko da se mi ne zmeša. Star sem 25 imam 20.000EUR in to ni NIČ glede na to kolikor še potrebujem in da ne omenjam rasti cen vsakega kurca sploh pa nepremičnin

Mah za Romunijo lahko rečem da pač nekako lahko gre, mainly zarad korporacij, če znaš še nemško dobiš 1500 easily neto, za 700 eur pa vrhunec od stanovanja.

Jaz nemško znam ampak nimam nekih posebnih računalniških znanj ker delam druge stvari

Tisti ki bi nas začeli vtikat po vseh koncih Slovenije pomislite da nismo vsi neki IT strokovnjaki ki lahko delajo od doma oziroma od koder koli, poleg tega pa ne moremo vsi it na drug konec Slovenije. Ja se grem preselit v Maribor če zraven dobim še univerzalni temeljni dohodek dokler ne najdem primerne zaposlitve vsaj v bližini 1 ure

Zgodovina sprememb…

hujsk1999 ::

Romunija obljubljena dežela torej? Ciganov pa 70% in avto najdeš na ceglih če nimaš sreče.
Intel Core i9-13900KS/MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM X 24G/EKWB Custom

InternetComp je izjavil:

Jaz nemško znam ampak nimam nekih posebnih računalniških znanj ker delam druge stvari

Tisti ki bi nas začeli vtikat po vseh koncih Slovenije pomislite da nismo vsi neki IT strokovnjaki ki lahko delajo od doma oziroma od koder koli, poleg tega pa ne moremo vsi it na drug konec Slovenije. Ja se grem preselit v Maribor če zraven dobim še univerzalni temeljni dohodek dokler ne najdem primerne zaposlitve vsaj v bližini 1 ure

1 uro iz MB imaš že Avstrijo tako da ne nakladaj da ni službe.

Pa to ko ti kdo reče ne pomeni da se jutri preseliš in kar takoj najdeš službo, mogoče boš rabil 3 mesece, mogoče 6, mogoče pa 2 leti, takšne spremembe se je treba pač temeljito lotit.

Pa med ITjevci verjemi da so tudi programerji na minimalcih ali blizu! Po raznih javnih upravah in po firmah, ki niso programerske. V zdravstvenem domu recimo IT support tudi dela par stotakov čez minimalca. Imam ex-sošolca iz faksa (torej začela sva na istem), ki je nekaj let zabil v neki firmi v prekmurju, pa sem mu večkrat rekel naj gre delat vsaj v Maribor za 2x višjo plačo, ampak eni pač rabijo nekaj časa in poguma, da naredijo spremembo. Kaj mu naj zdaj jaz, da sem jaz že na par jurjev mesečno dohodka, on je pa iz praktičnega minimalca končno zlezel? Pameten nisem nič bolj od njega, samo drugače sem se lotil vsega skupaj.

Itak pa nima smisla, te debate imamo skos ene in iste, deja vu pač.

hujsk1999 je izjavil:

Romunija obljubljena dežela torej? Ciganov pa 70% in avto najdeš na ceglih če nimaš sreče.

Jah da se in to konkretno bolje kot slovenski delavček, ki plačuje po 700 eur za sobe.

matic492 je izjavil:

InternetComp je izjavil:

1 uro iz MB imaš že Avstrijo tako da ne nakladaj da ni službe.

Pa to ko ti kdo reče ne pomeni da se jutri preseliš in kar takoj najdeš službo, mogoče boš rabil 3 mesece, mogoče 6, mogoče pa 2 leti, takšne spremembe se je treba pač temeljito lotit.

Pa med ITjevci verjemi da so tudi programerji na minimalcih ali blizu! Po raznih javnih upravah in po firmah, ki niso programerske. V zdravstvenem domu recimo IT support tudi dela par stotakov čez minimalca. Imam ex-sošolca iz faksa (torej začela sva na istem), ki je nekaj let zabil v neki firmi v prekmurju, pa sem mu večkrat rekel naj gre delat vsaj v Maribor za 2x višjo plačo, ampak eni pač rabijo nekaj časa in poguma, da naredijo spremembo. Kaj mu naj zdaj jaz, da sem jaz že na par jurjev mesečno dohodka, on je pa iz praktičnega minimalca končno zlezel? Pameten nisem nič bolj od njega, samo drugače sem se lotil vsega skupaj.

Itak pa nima smisla, te debate imamo skos ene in iste, deja vu pač.

Ja, pametovanje kako naj tisti iz minimalca prilezejo ven iz njega da zamenjajo službe ali pa jedo konzerve, no ali pa delo v AT:)) Spremenilo se ne bo nič, kvečjemu bo še slabše. Čeprav slabše je lahko samo še z vojno kjer bodo levi in desni oprani in se klali med sabo.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi je izjavil:

Ja, pametovanje kako naj tisti iz minimalca prilezejo ven iz njega da zamenjajo službe ali pa jedo konzerve, no ali pa delo v AT:))

Ja, zato ker nima veze če služiš 500 jurjev na leto, še vedno nimaš moči spremenit davčne politike ali česarkoli, kar bi vplivalo na vse. Zato je edini realen in praktičen nasvet da sem sebe "rešiš".

Ja, zato ker nima veze če služiš 500 jurjev na leto, še vedno nimaš moči spremenit davčne politike ali česarkoli, kar bi vplivalo na vse. Zato je edini realen in praktičen nasvet da sem sebe "rešiš".

Drži. Je pa vse težje in težje napram 20 - 30 let nazaj.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

A ti nisem že nekaj časa nazaj razložil, da je rojstev pri nas (pre)malo in da nimamo naravne rasti prebivalstva, torej to nikakor ne more biti razlog za rast cen? A nisi tedaj ti ugotovil, da je povpraševanje posledica bogatih tujcev? Skratka, manjša rodnost nas ne bo rešila visokih cen. Še več, pogubila nas bo, ker povprečni državljan državi prinese več dodane vrednosti kot država vanj vloži.
Visokih cen nas bo (delno) rešilo obdavčenje bogatih, ki kupujejo nepremičnine, katerih ne rabijo. Po vzoru Socialistične Ljudske Republike Singapur bi morali čimprej uvesti davek za vsakogar, ki pri nas kupi stanovanjsko nepremičnino in že ima neko drugo stanovanjsko nepremičnino

Pomislimo kaj bi se zgodilo s cenami ce bi jutri izginilo pol slovenije prebivalcev

Grem stavit da bi v 2 letih padle

simonchelo ::

Mah nič. Neplodna debata. Vse kar sem tukaj dojel je, da bi vsi radi imeli čim več brez nekega vložka.

Če te motijo spjevci pejdi in ga odpri tudi sam. Imaš točno 5minutk dela pa boš videl kako se živi. Prvih n let se ti bo presneto kolcalo po 800 eur na mesec. Pa pusti ITjevce in strokovnjake. Lahko delajo od doma samo imajo presneto veliko znanja in truda vloženega v to da so kjer so. Lahko si kupiš kosilnico in tistim ki ti gredo na živce (t.j. Bogatašem, urejaš vrtove) pa če boš priden in vztrajen boš s časom prilezel nekam. Samo kot povsod bo treba požrtvovalnost, pozabi na 8urni delavnik in bo šlo. Skratka se in se je priložnosti

Vsi samo kako je zdej neugodno... V bistvu je tako že zadnjih 30 let pa imajo vsi moji kolegi hiške in vse zrihtano. Pa smo vsi enkrat delal za minimalca in potem napredovali. Zakaj, ker smo imeli delavno etiko, smo bili samo iniciativni in imeli kanček empatije in želje po napredovanju. Tako kariernem, kot osebnem.

Pa se ena stvar če ne moreš sedaj preživeti z 800eur v mama hotelu potem je največja neumnost da bi sploh želel svoje stanovanje Oz. Hiško. Ker boš imel kar naenkrat se par 100eur stroškov na mesec in čez nekaj časa bo potrebna adaptacija hiše, menjava tega onega... Skratka imeti svojo lastnino je odgovornost in strošek. Zdej je pa ura 6 zjutraj in moram it delat. BTW včeraj sem z delom zaključil 22:48 pa sem isto startal ob 6ih zjutraj.
ciao
««
28 / 42
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup stanovanja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30571935 (53176) Okapi

Več podobnih tem