Forum » Loža » Zaščita delavca pri nas in v tujini
Zaščita delavca pri nas in v tujini
Netrunner ::
Pozdravljeni,
Pri nas redno zaposleni pri nekem podjetju so kar zaščiteni iz strani države, v smislu, da podjetje ne more kar brez nekega razloga odpustiti nekoga in nato zaposliti drugo osebo na istem delovnem mestu. Tudi ko zmanjka dela, mora delodajalec poiskati ustrezno nadomestilo ipd... Nevem podrobnosti vendar upam da veste kaj mislim.
Zanima me, če kdo mogoče ve kako je s tem v tujini in predvsem me zanima za Avstrijo in Švico? Tam kot redno zaposleni si enako, bolj ali manj zaščiten?
Pri nas redno zaposleni pri nekem podjetju so kar zaščiteni iz strani države, v smislu, da podjetje ne more kar brez nekega razloga odpustiti nekoga in nato zaposliti drugo osebo na istem delovnem mestu. Tudi ko zmanjka dela, mora delodajalec poiskati ustrezno nadomestilo ipd... Nevem podrobnosti vendar upam da veste kaj mislim.
Zanima me, če kdo mogoče ve kako je s tem v tujini in predvsem me zanima za Avstrijo in Švico? Tam kot redno zaposleni si enako, bolj ali manj zaščiten?
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.
6bt9hmDwY ::
Najbrž ni posebej smiselno, če namesto zanašanja na neko višjo varnost, spremeniš mindset, da delo poiščeš sam, če ne v isti firmi pa v drugi?
mr_chai ::
malo si preberi na https://www.reddit.com/r/antiwork/ , da dobiš občutek kam gre svet. Zaenkrat si še zaščiten pri nas ja, ampak kmalu boš samo še navadno zamenljivo blago.
@neMeDelat => Menjal bom zaposlitev in bom delal ali za Švicarsko ali Avstrijsko podjetje. Opcijo imam da, delam za njih tako, da ustanovim svoje podjetje ali pa da sem redno zaposlen pri njih. Bolj me mika, da sem zaposlen pri njih saj sklepam, da če pride do upada dela imaš še vedno polno plač in te ne morejo kar "vrečt na cesto", če pa si freelancer ti tisti mesec enostavno plačajo manj in kadarkoli lahko prekinejo sodelovanje, kar pri zaposlenem ne gre tako enostavno... ali se motim?
@mr_chai => svet je itak že davno šel v k... s
@mr_chai => svet je itak že davno šel v k... s
nejcek74 ::
ok, jaz ti lahko nekaj malega za Svico napisem:
- delavca recimo ne mores odpustit kar tako, lahko pa ga ce podjetje nima vec potrebe po tem delovnem mestu => rezultat, odpustiš lahko kogarkoli, kadarkoli, hitro, enostavno
- odpravnina ne obstaja, strosek odpustitve delavca je za podjetje praktično ničen
- kot nezaposlen dobivas ca 2 leti 70% (80% ce vzdržuješ otroke) plače, to se financira iz obveznega socialnega zavarovanja v katerega moras vplačevati
Na švicarskem trgu je nezaposlenost načeloma zelo nizka, zato tak sistem deluje kar dobro, razen za srednje plačani razred zaposlenih, ki se približujejo upokojitvi (aka ostareli) in zenske v rodni dobi, ki se nimajo otrok. Prvi prestavljajo večji strošek, druge pa tveganje.
- delavca recimo ne mores odpustit kar tako, lahko pa ga ce podjetje nima vec potrebe po tem delovnem mestu => rezultat, odpustiš lahko kogarkoli, kadarkoli, hitro, enostavno
- odpravnina ne obstaja, strosek odpustitve delavca je za podjetje praktično ničen
- kot nezaposlen dobivas ca 2 leti 70% (80% ce vzdržuješ otroke) plače, to se financira iz obveznega socialnega zavarovanja v katerega moras vplačevati
Na švicarskem trgu je nezaposlenost načeloma zelo nizka, zato tak sistem deluje kar dobro, razen za srednje plačani razred zaposlenih, ki se približujejo upokojitvi (aka ostareli) in zenske v rodni dobi, ki se nimajo otrok. Prvi prestavljajo večji strošek, druge pa tveganje.
@nejcek74 => Se pravi biti redo zaposlen je le neka varovalka kot pa če si freelancer za njih. Glede socialnega zavarovanja pa nevem kako točno je, ker delal bi od doma in v takem primeru padem pod slovensko zakonodajo in moram vse prispevke plačevati Sloveniji, tako da sklepam da v primeru izgube službe te krije naše zavarovanje in ne švicarsko.
TheBlueOne ::
V Avstriji je tako, da na nek nacin si bolj zasciten, po drugi strani pa slabse. Je nekoliko vec fleksibilnosti okoli odpuscanja ampak je zato dosti bolje, ce si brezposeln. Ce delas v Avstriji noces biti dnevni migrant, ker potem pokasiras zgolj minuse.
Skratka v Avstriji je sistem tak, da te niti ne skrbi, ce si brezposeln.
Skratka v Avstriji je sistem tak, da te niti ne skrbi, ce si brezposeln.
MadMicka ::
Normalno, da delavca ne moreš odpustiti brez razloga. To velja pri nas in v veliki večini držav. Pomanjkanje dela pa je razlog, da delavca odpustiš, tako pri nas, kot drugje. Te stvari bi res okvirno morali razložiti v srednji šoli.
DePalmo ::
Če si s.p. moraš imeti kar dobro plačo če želiš kakšen kredit. Če si zaposlen so drugačna pravila in lahko že z 1.5k plače dobiš lep kredit, medtem kot s.p. lahko sanjaš o kakšnem kreditu.
Samo omenim, če še nisi pomislil na to, tako da če le lahko, se zaposli.
Samo omenim, če še nisi pomislil na to, tako da če le lahko, se zaposli.
ginekk ::
Normalno, da delavca ne moreš odpustiti brez razloga. To velja pri nas in v veliki večini držav. Pomanjkanje dela pa je razlog, da delavca odpustiš, tako pri nas, kot drugje. Te stvari bi res okvirno morali razložiti v srednji šoli.
Odpustiš, pri čemer je seveda zakonsko predpisana odpravnina in tudi dodatna socialna pomoč v primeru izgube delovnega mesta na ta način.
Druga stvar pri nas so delovna sodišča, ki delujejo močno v prid delavcev (torej šibkejših). Ne vem kako je s tem v tujini in kakšne politike imajo, vendar se pri nas zlahka zgodi, da kljub čistemu primeru viška delovne sile, z jasno odpravnino, zadeva tam obstane.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Delavec ni dobil plače (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 71057 (59501) | Kenpachi |
» | Odpuščanje v Sloveniji (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13205 (10218) | solatko |
» | Kako nekoga odpustiti brez slabe vesti? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 19021 (15373) | joze67 |
» | pogodba za določen časOddelek: Loža | 9922 (6063) | cortez |