» »

HDD I/O device error

HDD I/O device error

Machete ::

Sestavil sem nov sistem, za data sem dal nov 4t WD blue. Sprva vse bp. Danes sem na njemu naredil en folder. Kasneje vidim da je izginil disk iz drevesa naprav. Kaže ga v format toolsu winsov oz. virtual disk manager , inicializirat pa ga ne uspe več. Na noben način stalno ista napaka. Menjal sem tudi sata slote in kable in tudi pc. Verjetno je odletel ane, ali ima kdo se kako foro v rokavu? Gre za win 11, inicializiran pa je bil na GPT partition style prvotno.

Napaka (ja zgleda cudno ker je xp tema win 7 drug racunalnik)
https://imgur.com/a/dpSe8kA
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
  • spremenil: Machete ()

JeBelaCesta ::

požen kak WD disk tool orodje, ki ti bo naredil analizo diska
lep pozdrav iz višav ;-)

filip007 ::

CrystalDiskInfo.
HP prenosnik, Xbox SX in Hisense Qled.

Nič ne morem naredi, ker ga noben program ne more diagnosticirat. Čeprav Win 7 namesti driverje uspešno in HDDscan ga vidi, vendar ne moreš nič počet z njim, ker pač..
Proval vse možno.. nič gre nazaj ni druge.

6bt9hmDwY ::

Ja možno, sploh, če se tudi sata na usb nič ne zmeni.

OZZY ::

Lahko je disk fuč. A si probal v biosu spremeniti v IDE mode za prenos podatkov če disk vidiš. Meni je enkrat to pomagalo, da se je pol v Winsih pobral in sem spremenil nato v biosu nazaj in je lepo delalo.
Če ga v device managerju vidiš lahko probaš dat v PIO mode za transfer in vidiš če se pobere.

Še to.. a da mu ročno določiš črko pogone na gre?
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: OZZY ()

Ne. Kako ga dam v ide niti ne vem, ni sistemski bootable sicer. PIO ne poznam mislim da ni bilo te opcije, sem vse pregledal, drugače je viden ja v d.m. Ampak ne morem nič z njim.

Grem provat ajde se to, ceprav sem ze napol spakiral vse in ga nimam doma... :)

V-i-p ::

Machete je izjavil:

Ne. Kako ga dam v ide niti ne vem, ni sistemski bootable sicer. PIO ne poznam mislim da ni bilo te opcije, sem vse pregledal, drugače je viden ja v d.m. Ampak ne morem nič z njim.

Ja v biosu mu spremeni a ne.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Če dam SATA v IDE mode, ga potem sploh ni nikjer več videt. Tanovi sistem pa sploh nima več IDE možnosti. Itak je pomoje DOA, ker traja že da naloži winse, ko je priklopljen 3x dlje, potem Virtual Disk manager se odpira 2 minuti, niti ga ni slišat, da bi zaspinal, tako da očitno = no cigar. Hvala za predloge.

Vuli ::

če je nov, pol se ni za sekirat. malo čudno.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Baja ::

če je nov nesi nazaj. sem tudi že dobil kakšen DOA disk.

Ja saj. Zanimivo je, da je sprva pustil napraviti particijo in se sformatirati. Ko pa sem nanj zapisal prvo mapo, pa je odletel. (Ne vem ali isti trenutek ali kasneje kmalu in celo ni povezano). Samo zoprno, ko gre en kup časa za brezveze.

Rias Gremory ::

Mja je zoprno.
Če bo disk pogosto uporabljen torej če NE bo samo za arhiv, predlagam, da preveriš in kupiš disk ki uporablja PMR (imenovan tudi CMR). SMR diski znajo biti počasni za vsakdanjo uporabo.
Malo branja:
Perpendicular recording @ Wikipedia
Shingled magnetic recording @ Wikipedia

PROSIM PROSIM za še kakšno idejo.
Disk sem poslal nazaj in kupil ta čas novega, ker nisem mogel čakat.
Spet je zgledalo vse super, normalno sem ga dodal, mu dodal črko in wola superca.
Sedaj pa so začeli PC uporabljati in je spet izginil. Sploh ga ni nikjer več. Zdaj se pa bojim, da mi ga ne bo uspelo ponovno inicializirati, da bo težil z isto I/O error fora, kot prejšnji.

Windows 11.
Kakšrnakoli ideja bo zelo dobrodošla. Očitno ni fora v disku, ampak v Windows 11.
Hvala

iloveboobz ::

poskusi z drugim sata kablom in sata portom na plati, če bo kj drgač.

Buggy ::

Kaj ti pa diskpart pokaze, ko mu vpises list disk? Ti tega, ki izginja sploh prikaze in kaksen status ima?
Kaj pa device manager, lepo vidi nov disk in tudi deluje ok pod statusom?

Mozno se ti res dogaja kaksna finta z W11 OS-om, kot ze receno probaj neko live Linux distro, pa poglej ce tam dela vse ok.
Pa uporabi tudi drug SATA kontroler, ce imas to opcijo. Priklop je druge barve.

SATA kabel in port sem menjal že pri prvem. Fora je, da tistega diska niti na drugem kopmpu nisem uspel več inicializirati. Zato sem ga nazaj poslal.
Zdaj se bojim, da ga nekaj 'zabricka' in da je tudi tega. Trenutno ga ni sploh listanega v disk managmentu. (Za device manager ne vem, ker ga nimam na dosegu, je pa prejšnjega kazalo in tudi driver naj bi imel pravi). Kaj več pa težko rečem trenutno, ker je žal pc 70 km stran.
MOBO je: ASRock TRX40 TAICHI
+ kupljena OEM licenca WIN 11 Pro

Zgodovina sprememb…

sbawe64 ::

Napajalnik ?
2020 is new 1984
Corona World order

Zelo dvomim. Zdaj imam dostop preko TW, če ima kdo kako idejo.

DISKPART> list disk

Disk ### Status Size Free Dyn Gpt
-------- ------------- ------- ------- --- ---
Disk 0 Online 0 B 0 B
Disk 1 Online 1907 GB 1024 KB *

Res ne vem več. Malo sem ga unistall, pa disable itd.. Pa nič. Če ga hočem inicializirat flikne 'incorrect function'.
Očitno obstaja, tudi usbji, ki so notri vtaknjeni, ne prevzamejo njegove črke (D) po tem, ko jih odstranim in rebootam pc (če še to sploh počnejo).

Zgodovina sprememb…

menjaj napajalnik
če bi napisal spec sistema tudi nebi bilo nič narobe.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Vuli ()

Kingston Fury Beast RGB 64GB DDR4
Intel SSD 660P M.2 PCIe 3.0 x4 QLC
WD Blue WD40EZAZ
EVGA GeForce RTX3060 XC Gaming LHR
ASRock TRX40 TAICHI
Chieftec Polaris 80+ Gold 1050 Watt
AMD Ryzen Threadripper 3970X

Ful mi zakomplicira življenje to, zato bi bila to zadnja možnost + kupiti moram novega in kaj s tem? Nikoli ne bom dokazal, da je z njim karkoli narobe.
V štartu sem imel Seasonic na izbiri, potem sem hitro našel nadomestek z enako ceno, da so mi lahko poslali, ker nisem imel časa čakat.

+ Disk (prejšnji) se je popolnoma enako obnašal na drugem pcju, torej drugem psuju. Razen če ga 'skuri' tale Chieftec..

Zgodovina sprememb…

Baja ::

je napajalnik modularni? mas originalne kable, al je zraven kakšni "kompatibilni"?

jaz sem pred leti skurjo nekaj opreme na ta nacin ;)

OK možno je nekaj z napajanjem. Ker če gledam Task Manager, kjer disk vidi, ga nabija v špicah na 30 sekund na 100% medtem ko inštaliram Acronis True HDM.. In hkrati se je Acronis nameščal 5 minut, ko bi se moral v parih sekundah. Tudi ko se Acronis 'inicializira' po prvem zagonu je isto dolgo stal na mestu HDD pa je nabijal enake špice.
Ja je modularni. Edina najcenejša opcija trenutno je, da grem tja ina zamenjam slot in kable iz napajalnika za drug komad iz škatle.
Druga opcija je, da obupam nad HDD in dam še en SSD notri.

Zgodovina sprememb…

huh, res nerazumljiva situacija.
Lahko sem bil malo prehiter, sam sem imel tako izkušnjo, ko sem priklopil več kot 1 disk gor ga je začelo izklapljat in zelo hitro je disk umrl, ampak to je bilo nekaj generacij nazaj.

HDSentinel bi mogoče zaznal/prepoznal disk.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Vuli ()

Trenutno je normalno prisoten, povsod viden. Samo ne pusti se dirat. Nič provam najprej z drugimi kabli iz psu asap.

Čestitke vsem, ki ste sumili napajalnik. Menjan kabel in slot na napajalcu je (zaenkrat) rešil zadevo. Disk je nazaj viden in uporaben.
Očitno sem tudi prvega za brezveze poslal nazaj, vseeno mi je malo nenavadno, da se je prvi enako obnašal v drugem pcju (zato je šel tudi nazaj).
Upam, da komu kdaj pride prav in da je dejansko rešeno, da ne bo še kdaj odletel, ker potem je kaj resnejšega od slabega kabla ali output slota na psuju.. Hvala

Super!

Buggy ::

Lepo da si zrihtal. Na napajalnik jaz nebi pomislil, sploh pri novi masini in je vse ostalo delal ok. Je bil zgolj kabel al si menjal cel PSU?
Sem hotel predlagati morda se BIOS upgrade, ce bi bil morda vkljucen kaksen popravek za kontrolerje in diskpart rescan, drugace brez idej. Nisem imel se take izkusnje, da bi HDD zgolj na pol delal. Zanimiva situacija in tnx za info.

sbawe64 ::

Hdd je občutljiv na špice napetosti, zato sem te usmeril na psu.
In ko si napisal, da se na novo kupljenem hdd zgodba ponovi, potem ni potrebno biti genij, da vidiš povezavo.
2020 is new 1984
Corona World order

@Buggy tudi jaz sem razmišljal že v smeri biosa, potem plate in na koncu celo win11 v kombinaciji s threadripperjem in to malo bolj pro mobo. Diskpart sem proval čisto vse. Večinoma so šle vse komande čez, razen zadnje 'gpt'. Potem ga spet ni našlo z 'list' in tako v krogih brez bravila. Isto v device manager. Nekaj časa listan kot zdrav, potem unknown device its. Menjal se je samo kabel in psu out slot. Prej sem menjal že sata kabel in drug kontakt na kablu (od treh gor) a nisem proval z drugim mestom na psu in kablom iz kompleta. Well Chieftec prvič in zadnjič.

@sbawe64
Mja. Čudno sosledje dogodkov in nov psu so me zavedle v druge smeri. Niti nisem še imel psu težav, razen ko se je iz enga pokadilo in ga nisem mogel držat v roki od vročine še dolgo. No takrat sem vedel, da je psu krivec :p

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

hp 450 g6 ni mogoče naložiti windowsa

Oddelek: Pomoč in nasveti
281621 (1223) djforever
»

"Access is denied" če hočem iniciirat disk (zunanji)

292225 (1716) ncop1
»

Počasnejše delovanje računalnika

251858 (1634) FX6300B
»

Kaže mi da je kapaciteta HDD-ja 500MB, v resnici je pa 750GB. Format ne pomaga.

Oddelek: Programska oprema
273624 (2699) franci0
»

Ultra DMA

Oddelek: Strojna oprema
322363 (1768) amigo_no1

Več podobnih tem