Forum » Pomoč in nasveti » Disk je siten
Disk je siten
Meizu ::
A obstaja kakšna elegantna rešitev kako dopovedat HDDju, da se ne prižiga na random, razen, če berem iz njega?
V eni mašini imam dva HDD diska identičen model, ista kapaciteta. Oba uporabljam izključno za hrambo podatkov, OS related zadeve in ves software je na SSDju. Vseeno se dogaja na random, da se eden izmed HDDjev prižge, v task managerju pokaže kratek 100% spike, nakar gre activity takoj na 0%, HDD pa še nekaj časa seveda vrti v prazno, nakar se ugasne. To mi povzroča samo nepotreben hrup.
Obstaja kakšna možnost kako to rešit al mora Windows nujno vsake toliko časa podrezat diske, če so še živi? Ne vidim razloga za tole. Nobeden od diskov ni kakorkoli sinhroniziran, nista v raid polju, nista vezana na noben cloud, noben software nima nobenih podatkov na teh dveh diskih, kot že omenjeno, izključno hramba podatkov.
V eni mašini imam dva HDD diska identičen model, ista kapaciteta. Oba uporabljam izključno za hrambo podatkov, OS related zadeve in ves software je na SSDju. Vseeno se dogaja na random, da se eden izmed HDDjev prižge, v task managerju pokaže kratek 100% spike, nakar gre activity takoj na 0%, HDD pa še nekaj časa seveda vrti v prazno, nakar se ugasne. To mi povzroča samo nepotreben hrup.
Obstaja kakšna možnost kako to rešit al mora Windows nujno vsake toliko časa podrezat diske, če so še živi? Ne vidim razloga za tole. Nobeden od diskov ni kakorkoli sinhroniziran, nista v raid polju, nista vezana na noben cloud, noben software nima nobenih podatkov na teh dveh diskih, kot že omenjeno, izključno hramba podatkov.
Razmišljal sem, da je krivec najbrž indeksiranje diskov, vendar mi ni jasno potem, zakaj bi se zalavfal sveže formatiran HDD, ki ne nosi niti enega podatka trenutno. Kakšna ideja?
Logika mi pravi, da s temi postopki ne bi smel poseči v performans sistema, če gre za storage diskovje?
eventyrer ::
Najbrž moraš odpreti "moj računalnik", desno klikniti na disk ki te moti in na dnu prve strani nastavitev ki se ti odpre odstraniti kljukico "dovoli indexiranje na tem disku" ali nekaj podobnega.
Nisem pa se nikdar ubadal s tem...samo idejo ti dam
Nisem pa se nikdar ubadal s tem...samo idejo ti dam
To bom sprobal ja. Sem pa po ogledu tega priloženega youtube filmčka začel razmišljat, da nemara Windows sigurno kaj šrota po teh diskih, ko periodično preverja če so diski polni in podobne neumnosti.
Bi probal s tistimi variantami, nisem pa prepričan, kako tile vnosi v register vplivajo na sistemski performanse, ker so najbrž, sklepam, global. Tu bi pa rabil kakšen input nekoga, ki se na to bolje spozna.
Daljše odpiranje programov prenesem bp, ne želim pa izgubiti latenčne zmogljivosti sistema. Se pa zavedam, da bom odgovor na to vprašanje najbrž zelo težko dobil, če sploh.
Bi probal s tistimi variantami, nisem pa prepričan, kako tile vnosi v register vplivajo na sistemski performanse, ker so najbrž, sklepam, global. Tu bi pa rabil kakšen input nekoga, ki se na to bolje spozna.
Daljše odpiranje programov prenesem bp, ne želim pa izgubiti latenčne zmogljivosti sistema. Se pa zavedam, da bom odgovor na to vprašanje najbrž zelo težko dobil, če sploh.
eventyrer ::
Odpri tole:
Task manager -> Performance tab -> na dnu klikni "open resource manager" -> odpri tab "Disk" -> razvrsti "Disk activity" po "Total"
Pusti to odprto in ko ti bo disk začel šrotati ko se bo random zbudil boš videl kater proces ti ga zbudi, če boš takrat pogledal to okno.
Ko boš kupoval nove diske kupi WD Red. jaz jih imam kar nekaj v PCu pa jih ne slišim čez zvok ventilatorjev, ki mi laufajo na 600 RPM.
Task manager -> Performance tab -> na dnu klikni "open resource manager" -> odpri tab "Disk" -> razvrsti "Disk activity" po "Total"
Pusti to odprto in ko ti bo disk začel šrotati ko se bo random zbudil boš videl kater proces ti ga zbudi, če boš takrat pogledal to okno.
Ko boš kupoval nove diske kupi WD Red. jaz jih imam kar nekaj v PCu pa jih ne slišim čez zvok ventilatorjev, ki mi laufajo na 600 RPM.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: eventyrer ()
crniangeo ::
Verjetno imaš vklopljeno fragmentacijo
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.
Hmm zdej mi disk vrti že kar dolgo, recimo slabo uro in niti en proces v resource monitorju ne namiguje, da bi sistem karkoli odpiral na teh diskih. Tu mora najbrž iti za nekaj drugega.
Han ::
Protivirusni program (Defender) zelo rad skenira diske, sicer pa, kot že rečeno, izklopi avtomatsko defragmentiranje.
Najbolj zanesljiva opcija je, da disk zmontiraš v ohišje, ki ima gumb za vklop.
kixs ::
Za take stvari uporabljam HDD Dock station na USB3 za dva diska. Ko rabim, vklopim. Lahko menjam diske kot diskete...
Za take stvari uporabljam HDD Dock station na USB3 za dva diska. Ko rabim, vklopim. Lahko menjam diske kot diskete...
Dejansko razmišljam tudi sam o čem podobnem. Čeprav je malo bedno štukat z nekimi ekstra mašinami samo zato, ker se OSu meša lol.
Protivirusni program (Defender) zelo rad skenira diske, sicer pa, kot že rečeno, izklopi avtomatsko defragmentiranje.
Hmm. To je pa tudi res. Grem pofirbcat, če se defenderju da celo particijo nastavit kot ignore.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Meizu ()
KTr1sk ::
to je zanimiva ideja, ali kopira kaj počasneje preko dock stationa? Me mika da bi vse klasične diske ven vrge, samo zaradi tega ker upočasnjujejo sam zagon Windowsa, ker se slišijo preden začnejo se prižigat
Gre preko USB3. Pri tem mojem, ki ima za sabo ze vec kot 10 let, je max prenos okoli 250MB/s. Za trde diske je se OK, saj sele zadnje generacije pridejo tu blizu. SSD-ji pac delujejo pocasneje. Verjetno so novi HDD docki hitrejsi.
Pred tem dockom sem imel po 6-8 trdih diskov v masini. Pa itak nisem nobenega dnevno rabil. Ko je koncno prisel ven USB 3, sem sel v nakup in mi ni zal. Ravno gledam, imam v predalu 14 3.5" diskov s skupno kapaciteto cca 74TB.
Pred tem dockom sem imel po 6-8 trdih diskov v masini. Pa itak nisem nobenega dnevno rabil. Ko je koncno prisel ven USB 3, sem sel v nakup in mi ni zal. Ravno gledam, imam v predalu 14 3.5" diskov s skupno kapaciteto cca 74TB.
hehe... stvar navade... zgodovino interneta :lol:
Pa zmotil sem se, gre za okoli 85TB. Zaradi varnosti je nekaj diskov podvojenih.
Pa zmotil sem se, gre za okoli 85TB. Zaradi varnosti je nekaj diskov podvojenih.
filip007 ::
Če te moti prižiganje in ugašanje diska, nastavi ugašanje na 0 min, drugače ne bo šlo.
Prenosnik, konzola, TV, PC upokojen.
MrStein ::
Dejansko razmišljam tudi sam o čem podobnem. Čeprav je malo bedno štukat z nekimi ekstra mašinami samo zato, ker se OSu meša lol.
Lahko probaš te diske unmountat in mountaš po potrebi.
Nekaj dostopov boš s tem preprečil, vprašanje pa če vse...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Eh to je pa Windows. Sam da nekaj šrota po diskih, pa je zadovoljen.
A bomo mi v našem življenju dočakali nek normalen OS al bo prej meteor padel
Dosti fajlov je, pa vsi so audio/video narave. Ni potrebe po SSDjih za tole, pa kapacitete so drage. Še vedno pa mi ni jasno kaj za vraga ima Windows za šrotat nonstop po hrambenih diskih, kot da mora po vsej sili odpirat diske vsake pol minute samo zato, da ve, da so še tam.
Defrag imam, vidim, naštiman, da se izvaja weekly. Torej to ne bi smel bit problem. Lahko ga sicer nastavim na monthly, ampak realno ni neke razlike, enkrat tedensko že potrpiš šunder.
Ampak tu je nekaj drugega vmes, in 100% morajo bit tele fore, kot jih tisti posnetek zgoraj opisuje - razni checki system performance algoritmov, disk check za zapolnjenost diska, windows defender...
Raje bi videl, da bi te zadeve ročno nastavil, da določene particije ignorirajo, pa sam nato ročno tedensko preverim particije, če je potrebno.
A bomo mi v našem življenju dočakali nek normalen OS al bo prej meteor padel
lol. kaj hrčkaš na tem diskovju?
Dosti fajlov je, pa vsi so audio/video narave. Ni potrebe po SSDjih za tole, pa kapacitete so drage. Še vedno pa mi ni jasno kaj za vraga ima Windows za šrotat nonstop po hrambenih diskih, kot da mora po vsej sili odpirat diske vsake pol minute samo zato, da ve, da so še tam.
Defrag imam, vidim, naštiman, da se izvaja weekly. Torej to ne bi smel bit problem. Lahko ga sicer nastavim na monthly, ampak realno ni neke razlike, enkrat tedensko že potrpiš šunder.
Ampak tu je nekaj drugega vmes, in 100% morajo bit tele fore, kot jih tisti posnetek zgoraj opisuje - razni checki system performance algoritmov, disk check za zapolnjenost diska, windows defender...
Raje bi videl, da bi te zadeve ročno nastavil, da določene particije ignorirajo, pa sam nato ročno tedensko preverim particije, če je potrebno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Meizu ()
Taka vprasanja so bila pri meni aktualna pred nabavo USB HDD dockinga. Imas neke programe. Ce prav pomislim sem uporabljal tega:
http://mt-naka.com/hotswap/index_enu.htm
Zdaj najdem se tega:
https://www.meinfach.net/revosleep/
Sprobaj. Najboljse na disku, ki nima pomembnih podatkov.
Lp
http://mt-naka.com/hotswap/index_enu.htm
Zdaj najdem se tega:
https://www.meinfach.net/revosleep/
Sprobaj. Najboljse na disku, ki nima pomembnih podatkov.
Lp
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Napajalnik za več eksternih diskovOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 666 (411) | floyd1 |
» | SSD Docking station ne delujeOddelek: Strojna oprema | 1910 (1665) | opeter |
» | Ohišje za diskOddelek: Pomoč in nasveti | 854 (667) | cekr |
» | HDD Docking StationOddelek: Kaj kupiti | 1945 (1506) | mahone |
» | zunanji trdi diskOddelek: Pomoč in nasveti | 2489 (1964) | johanblond |