Forum » Omrežja in internet » Vprašanje glede telefonskega priključka
Vprašanje glede telefonskega priključka
rofl_1 ::
Zdravo,
zanima me, ali je ta telefonski priključek primeren za VDSL (VDSL je na voljo pri naši hiši, ampak ne vem, če je v stanovanju), da bi pri Telekomu imel hitrost tam nekje do 40/10 Mbps in 2 televiziji?
Danes je sicer bil Telemachov tehnik pri nas (ker naj bi kabelska bila na voljo), in ni našel kabelskega priključka. Sicer smo potem s sosedo ugotovili, da je naprej ob cesti omarica menda za celo naselje... Smo bili pri njej v stanovanju in je imela D3 televizijo in sem videl, da ima vse kar v eno električno vtičnico vklopljeno, nisem videl nikjer nobenih drugih kabelskih/telefonskih vtičnic... Sem ga potem klical, pa je rekel, da bi verjetno mogli speljati kabelsko od te omarice v stanovanje in da se prek elektrike ne da. Seveda pa se mi na to ne da čakati več mesecev, ker trenutno nimamo nobenih TV programov, internet pa imamo pri A1 Brezžični net.
Skratka, zanima me v glavnem, če je Telekom sploh možno imeti preko tega priključka na sliki, Telemach pa sem omenil le, če bi kdo vedel kaj o tem, če se da preko elektrike ali ne oz. kako to sploh gre.
Lp
zanima me, ali je ta telefonski priključek primeren za VDSL (VDSL je na voljo pri naši hiši, ampak ne vem, če je v stanovanju), da bi pri Telekomu imel hitrost tam nekje do 40/10 Mbps in 2 televiziji?
Danes je sicer bil Telemachov tehnik pri nas (ker naj bi kabelska bila na voljo), in ni našel kabelskega priključka. Sicer smo potem s sosedo ugotovili, da je naprej ob cesti omarica menda za celo naselje... Smo bili pri njej v stanovanju in je imela D3 televizijo in sem videl, da ima vse kar v eno električno vtičnico vklopljeno, nisem videl nikjer nobenih drugih kabelskih/telefonskih vtičnic... Sem ga potem klical, pa je rekel, da bi verjetno mogli speljati kabelsko od te omarice v stanovanje in da se prek elektrike ne da. Seveda pa se mi na to ne da čakati več mesecev, ker trenutno nimamo nobenih TV programov, internet pa imamo pri A1 Brezžični net.
Skratka, zanima me v glavnem, če je Telekom sploh možno imeti preko tega priključka na sliki, Telemach pa sem omenil le, če bi kdo vedel kaj o tem, če se da preko elektrike ali ne oz. kako to sploh gre.
Lp
Utk ::
Koliko si oddaljen od najbližje pošte?
ca. 400-500m
Vtičnica je že v redu, samo če dela.
Prejšnji, ki so bili tu, so imeli Siol, ampak ne vem, če bi zadostovala za 40/10 Mbps...
To ni odvisno od vtičnice. 40/10 bo težka, 20 bi pa morda šlo.
Ne vem, ker VSDL je na voljo, ampak ne vem, če je vtičnica VDSL... Sicer se na te fiksne priključke ne spoznam
Zgodovina sprememb…
- spremenil: rofl_1 ()
ToniT ::
Vtičnica ne igra vloge. Take so bile včasih vtičnice za telefon. Lahko se zamenja z RJ12 ali RJ45. Vprašanje je samo, kake kvalitete je linija.
Vtičnica ne igra vloge. Take so bile včasih vtičnice za telefon. Lahko se zamenja z RJ12 ali RJ45. Vprašanje je samo, kake kvalitete je linija.
A kvaliteto linije stestira Telekom, ko pridejo tehniki? Ker drugače se mi ne splača menjevati, ker mi brezžični net dela na 40/5 zdaj ko smo se preseili, rabimo le TV programe. Mislil sem, da bi lahko imel NEO B in dal višjo hitrost na 40/10, ampak če bo internet slab, se mi splača bolj kupiti le NEO TV.
ToniT ::
Ko bodo prišli tehniki, bodo preverili, na koliko se modem sinhronizira. Potem boš tudi videl, kakšno hitrost ti lahko nudijo.
Ko bodo prišli tehniki, bodo preverili, na koliko se modem sinhronizira. Potem boš tudi videl, kakšno hitrost ti lahko nudijo.
Aha, hvala za odgovor.
A drugače se sploh splača zamenjati na RJ? Ker prejšnji, ki so bili tu, so pustili neko vtikač, ki gre v ta tel. priključek, iz njega pa gre kabel, ki je podoben UTP, ampak se mi zdi manjši
Drugače, ali ima ta specifična vtičnica kašno posebno ime ali le telefonski priključek?
Zgodovina sprememb…
Tole je treba ven vreči in montirat tole:
http://www.le-tehnika.si/index.php?loca...
Kdo pa sploh lahko menja to? Električar?
Utk ::
Ma ne sekiraj se zarad vtičnice, bojo že zrihtali, če ti namerijo zadost hitrosti.
Ne rabiš električarja, ker v tem ni neke resne napetosti, če bi že rad brezveze menjal.
Ne rabiš električarja, ker v tem ni neke resne napetosti, če bi že rad brezveze menjal.
Invictus ::
Ma ne sekiraj se zarad vtičnice, bojo že zrihtali, če ti namerijo zadost hitrosti.
Drugače od telefonske centrale pride tam 70V po navadni liniji, tako da malo strese pa že lahko. Ne pozabite, da so se stari telefoni, pa tudi ISDN telefoni, napajali iz centrale...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
harvey ::
V redu, ker če ni potrebno, se mi za enkrat ne mudi z menjavo. Torej, če povzamem, je to v redu za Telekom?
Da.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Han ::
Vtičnica lahko ostane, ker so na voljo ustrezni adapterji oziroma priključki...
ginekk ::
Kvaliteta vtičnice in spoja kablov in vtičnice pa igrata vlogo. Jaz sem moral čisto nove RJ45 vtičnice menjat, če sem hotel da so se routerji sploh sklopili na 1Gbps in ne 100Mbps. Po vsem troubleshootingu z različnimi komponentami so se ravno vtičnice izkazale problem. Vtičnice je montiral isti tehnik, kot vse ostalo in jaz na oko nisem videl, da je karkoli narobe. Povezava je bila, a ne dovolj prepustna.
Invictus ::
Potem je dal napačne vtičnice, ali pa jih narobve zvezal...
Štromarjem pač ne daš tega delat, ker nimajo pojma...
Štromarjem pač ne daš tega delat, ker nimajo pojma...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
starfotr ::
Seveda to daš delat pekom. Oni znajo.
Han, te adapterji so dobri za telefon. Ne pa za xDSL.
Han, te adapterji so dobri za telefon. Ne pa za xDSL.
MadMax ::
Za DSL je najbolj pomembnih parsto m kabla od centrale do bajte, da ni slepih odcepov (ostanki instalacije po bajti) ter da ni slabih spojev.
Ena vtičnica, adapter ali 10m minerskega drata ne naredi omembe vredne razlike.
Nekdo je še omenjal 70V napetost:
če gre samo za DSL brez PSTN (ali ISDN) priključka, je napetost nemerljiva.
Ena vtičnica, adapter ali 10m minerskega drata ne naredi omembe vredne razlike.
Nekdo je še omenjal 70V napetost:
če gre samo za DSL brez PSTN (ali ISDN) priključka, je napetost nemerljiva.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()
hojnikb ::
razn ce si blizu centrale in je dobro kablovje, bo experience na LTEju bolsi.
#brezpodpisa
delavec44 ::
LTE je zelo občutljiv na število uporabnikov. Če imaš srečo z bazno postajo, je lahko neuporaben, ko ga rabiš. Na DSL ti morajo zagotavljati minimalno hitrost.
val46 ::
Neumno se mi zdi, da sploh odgovarjamo takim tipom, ker dejansko ne vemo ničesar. Ne kje stanuje, ne kakšna je obremenitev centrale, pa še kaj bi se našlo. Ne vem zakaj OP ni vprašal tega tehnika od telekoma, če je že bil pri njemu doma, kakšne so še ostale možnosti glede priključka, če kabelska ni opcija trenutno? Verjetno bi on vedel veliko več, kot vemo mi vsi tu na forumu, ki nimamo nobenih konkretnih podatkov. Kar se pa LTE vs VDSL tiče in hitrosti na njih...ja, zna bit, da je LTE hitrejši, sploh če se LTE povezuje na en oddajnik, ki ni ravno obremenjen. Sam spet po drugi strani, se mora OP vprašati, kaj mu je pomebneje. Ali par MB hitrejši prenos podatkov ali cena. Ker spet ne vem če ima smisel plačevati dve naročnini...eno za internet na A1, drugo za TV preko telekoma. Razlika je lahko tudi 20 ali več EUR na mesec. Kar je za par MB več prenosa, definitivno predrago.
Neumno se mi zdi, da sploh odgovarjamo takim tipom, ker dejansko ne vemo ničesar. Ne kje stanuje, ne kakšna je obremenitev centrale, pa še kaj bi se našlo. Ne vem zakaj OP ni vprašal tega tehnika od telekoma, če je že bil pri njemu doma, kakšne so še ostale možnosti glede priključka, če kabelska ni opcija trenutno? Verjetno bi on vedel veliko več, kot vemo mi vsi tu na forumu, ki nimamo nobenih konkretnih podatkov. Kar se pa LTE vs VDSL tiče in hitrosti na njih...ja, zna bit, da je LTE hitrejši, sploh če se LTE povezuje na en oddajnik, ki ni ravno obremenjen. Sam spet po drugi strani, se mora OP vprašati, kaj mu je pomebneje. Ali par MB hitrejši prenos podatkov ali cena. Ker spet ne vem če ima smisel plačevati dve naročnini...eno za internet na A1, drugo za TV preko telekoma. Razlika je lahko tudi 20 ali več EUR na mesec. Kar je za par MB več prenosa, definitivno predrago.
Se opravičujem, da nisem dal več podatkov.
Drugače pa je pri nas bil le Telemachov (ne Telekomov) tehnik, ki je nato videl edino opcijo kopanje od omarice, ki je oddaljena ca 50-100m, kar bi trajalo več mesecev.
Smo pa bili potem na telekomu, kjer so rekli, da je centrala oddaljena 2km in da bi hitrost bila potem nekje 18/1, če pa računam, da vsak TV porabi 6 Mb, znese to na koncu 6 Mb interneta. Mi je pa zanimivo, da je "T-2-jeva centrala", ki sem jih vprašal, oddaljena le 300m, ker sem mislil, da so vsi na istem omrežju.
EDIT: a se drugače da kje vplogedat, kje so centrale?
Zgodovina sprememb…
Da, dokaj natančno na: https://gis.akos-rs.si/HomePublic/OPTPo...
Hvala, ampak ne najdem kje se vidijo centrale...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | TV prepolovi hitrost internetaOddelek: Omrežja in internet | 4740 (4011) | xda develope |
» | bliskanje iz vtičniceOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 7660 (4783) | negotiator |
» | Napetost na vtičnici domaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 12410 (10569) | marjan_h |
» | prenapetostna zaščitaOddelek: Kaj kupiti | 15253 (11719) | mojca |
» | Težave z Amis internetomOddelek: Omrežja in internet | 6963 (5253) | ...:TOMI:... |