Forum » Loža » Koliko lahko racunam za promocijski video?
Koliko lahko racunam za promocijski video?
mahoni ::
Vprasanje je enostavno. Ogovor ponavadi ni oziroma ne bo. Pregledal nekaj youtube kanalov in povsod so neke kalkulacije, koliko stroskov imas, pa koliko si dal za opremo, pa koliko to, pa kok placas za zrak...na koncu se zmeraj ne vem koliko.
Jaz rabim tocno ceno. Trenuto sem fokusiran na posnetke lokalnih branz kot so restavracije, kafici, frizerski saloni ipd.
Vsak video je dolg od 60-90 sekund in ne glede na budget, bo vsak video narejen po mojih najboljsih moceh. Torej ni razlike v kvaliteti med enim videom, ki je ne vem 500€ in enim, ki je 3000€, ker gre se za moj portfolio.
Zelim imeti en simple ko pasulj model. Brez skritih stroskov, brez nekih dodatkov ipd. razen pac v primerih, ko stranka pravi, to pa to mi ni vsec, rajsi bi imel ta in ta klip. Tu pac postavim neko urno postavko in ce pac traja se dodatnih 10h dela, mora na to racunati.
A sploh razmisljam v pravi smeri? Ker sem nov na tem podrocju ne zelim zaracunati premalo in s tem dampati cene ostalih, pa tudi ne zelim racunati "prevec", da izgubim potencialne zanimive projekte.
A me lahko kdo poduci prosim.
Jaz rabim tocno ceno. Trenuto sem fokusiran na posnetke lokalnih branz kot so restavracije, kafici, frizerski saloni ipd.
Vsak video je dolg od 60-90 sekund in ne glede na budget, bo vsak video narejen po mojih najboljsih moceh. Torej ni razlike v kvaliteti med enim videom, ki je ne vem 500€ in enim, ki je 3000€, ker gre se za moj portfolio.
Zelim imeti en simple ko pasulj model. Brez skritih stroskov, brez nekih dodatkov ipd. razen pac v primerih, ko stranka pravi, to pa to mi ni vsec, rajsi bi imel ta in ta klip. Tu pac postavim neko urno postavko in ce pac traja se dodatnih 10h dela, mora na to racunati.
A sploh razmisljam v pravi smeri? Ker sem nov na tem podrocju ne zelim zaracunati premalo in s tem dampati cene ostalih, pa tudi ne zelim racunati "prevec", da izgubim potencialne zanimive projekte.
A me lahko kdo poduci prosim.
Tu je bil nesramen podpis, ki mi je prislužil naziv, ampak mi dol visi za tem.
TheBlueOne ::
Praviloma moras poznati market, ceno pa prilagodis na stranko. Kalkulacija stroskov, kjer je tudi tvoja osnovna placa ti poda minimum, ker pod to pac ne mores.
Meni je bil zanimiv tale video:
Tukaj malo vidis, kaj dobis na trgu. Ce je recimo nekdo iz fiverja boljsi kot ti, racuna pa 50€, ga najames in racunas stranki recimo 200€. Podatke o stranki morda dodas sam, recimo da on ne da imena pizzerije ampak samo "Tukaj ime", ti pa dodas podatke.
Ker si v Sloveniji te nikoli nihce ne bo nasel v smislu, da bo sam posiljal ponudbe, ker nihce ne razume jezika. Tako, da ni strahu, da ti bo nek Indijec prevzel posel.
Potem imas minimalni strosek opreme, ker samo dodelas in minimalni casovni vlozek. No, tako bi to pocel jaz.
Meni je bil zanimiv tale video:
Tukaj malo vidis, kaj dobis na trgu. Ce je recimo nekdo iz fiverja boljsi kot ti, racuna pa 50€, ga najames in racunas stranki recimo 200€. Podatke o stranki morda dodas sam, recimo da on ne da imena pizzerije ampak samo "Tukaj ime", ti pa dodas podatke.
Ker si v Sloveniji te nikoli nihce ne bo nasel v smislu, da bo sam posiljal ponudbe, ker nihce ne razume jezika. Tako, da ni strahu, da ti bo nek Indijec prevzel posel.
Potem imas minimalni strosek opreme, ker samo dodelas in minimalni casovni vlozek. No, tako bi to pocel jaz.
RedDrake ::
Vsak video je dolg od 60-90 sekund in ne glede na budget, bo vsak video narejen po mojih najboljsih moceh.
679,13 EUR + DDV.
Neumno vprašanje, neumen odgovor.
Računaj toliko, kolikor se ti zdi vreden tvoj čas.
Jaz za moje projekte nastavim nek pavšal z klavzulo, da če bo iz kakršnega koli razloga šlo več kot predvideno časa (tipično zaradi spreminjanja zahtev) je pač urna postavka med 30 in 80 EUR, odvisno od "vrste" dela.
Tako se znebiš ljudi, ki bi še 10x želeli da jim v okviru začetne cene nekaj popraviš/spremeniš in hkrati kriješ hrbet sebi, da ko se to zgodi, da imaš scenarij pokrit.
Nastavi cenik, ne vem recimo:
snemalna ura 100 EUR
montažna ura 50 EUR
... ura XX EUR
...
In potem prodaš "komplet" za 600 EUR, ki vključuje 2 snemalni uri, 12 montažnih ur ter stroške prevoza do 50km od tvojega sedeža.
Sem SW dev, ampak sistem zagotovo deluje povsod. Cene pa poglej pri konkurenci kakšne so in na podlagi tega določi.
Ni neumno vprasanje. Tvoj odgovor tudi ni neumen, je pac klasicen. Snemalna ura recimo, montazna ura recimo. To je ta problem. Ne vem koliko pridejo taksne ure.
Leta in leta si IT-jevci dampamo cene in sedaj se za za enega sistemca pricakuje, da je celo devops za jurja. To sem seveda sedaj posplosil, ampak upam da se ve kaj mislim.
Vsaj nek okvir bi potreboval.
Tale video je npr. 30 jurjev (baje)
Leta in leta si IT-jevci dampamo cene in sedaj se za za enega sistemca pricakuje, da je celo devops za jurja. To sem seveda sedaj posplosil, ampak upam da se ve kaj mislim.
Vsaj nek okvir bi potreboval.
Tale video je npr. 30 jurjev (baje)
gddr85 ::
odvisno najbrž tud za koga delaš, če bo to za enga Janezka, ki ima bar/oštarijo oz. prodaja klobase na konc vasi, pomoje težko računaš isto, kot če bi naredil nekej za unior, akrapovič ipd., potem pa tud od kod si se pobral, kolk dober si, a si firma, vas je več (ste pro studio), si sam, reference/jih ni, itd.
Zato pa delam sedaj na tem. Sedaj se smejem svojim idejam, ko sem mislil, da bom lahko kaj snemal z iPhone.
Se strinjam, zato se bom v prihodnosti samo osredotocal na vecje stranke, ampak na zacetku je tudi to vredu zaradi portfolija.
Konkretno je tale tip rekel, da racuna za real estate od 1500 - 2500 (ali 3k) dolarjev, pa se to se gre za vec milijonske hise / stanovanja. Nekam premalo dejansko se mi zdi.
Se strinjam, zato se bom v prihodnosti samo osredotocal na vecje stranke, ampak na zacetku je tudi to vredu zaradi portfolija.
Konkretno je tale tip rekel, da racuna za real estate od 1500 - 2500 (ali 3k) dolarjev, pa se to se gre za vec milijonske hise / stanovanja. Nekam premalo dejansko se mi zdi.
johanblond ::
racuna za real estate od 1500 - 2500 (ali 3k) dolarjev, pa se to se gre za vec milijonske hise / stanovanja. Nekam premalo dejansko se mi zdi.
gre za vec milijonske hise / stanovanja
Irelevanten podatek, to je relevantno pri odločanju naročnika, ali je smiselno investirat 3k za video promocijo (za 30 k€ vredno garsonjero ni, za 3 mio vilo pa je smiselno dat 3k€).
V praksi je sicer res, da nekdo ki rabi promocijo za 300 k€ stanovanje bo zadovoljen z izdelkom, ki bi potreboval 6 ur dela, nekdo ki rabi promocijo za 3 mio € vilo bo pa zahteval izdelek, ki bo potreboval 20 ur dela (oziroma bo izgledal, kot da je bilo vloženo 20 ur).
Ne moraš pa pristopat k temu, kot da ti pripada 3 % provizija za 3 ure dela.
Miha 333 ::
Dejansko je tako, da moraš malo preučiti stranko, koliko ima prometa, itd. Nato približno vidiš, za koliko ga lahko "opališ". Sem tudi jaz v preteklosti za enako delo računal vsem enako, sedaj vidim, da sem bil neumen.
msjr ::
Nikoli ne boš dobil točne cene, imaš neke okvirne cenike, potem pa narediš glede na to budget, ker se šele po pogovoru s klientom (želje, scenarij, minutaža...) lahko naredi razdelava kaj in kako boš sploh delal.
In potem ko nekako sestaviš budget in se vrneš h klientu, se začne zabava z usklajevanjem cen in količine vloženega dela, materiala.... In v konči fazi ugotoviš da lahko lokalnemu politiku pred volitvami za pol manj dela zaračunaš ene 30x več kot avtokleparju, ki bi tako ali tako rad kopijo ta zadnje reklame od audija.
Film budgeting @ Wikipedia
Pa računaj da si pri malih poslih vse, od od agencije, castinga, produkcije, post-produkcije... tako da rabiš res veliko znanj in še trg je dokaj zasičen. Pa vsak ki ima 5 min časa je bolj pameten od tebe, ostali pa cenejši.
In še to - za video za Karla Mayerja je 30k še malo.
Superboyy ::
V videu sem delal več let in lahko povem, da je delo v tej branži razvrednoteno s strani naročnikov in ciljne publike.
Vsak bi rad imel reklamni spot za 100 eur in videospot za 300 eur - kvaliteto pa Hollywood.
V opremo se ti ne splača vlagat, ker lahko s telefonom in postom dosežeš večino ali pa se vsaj zelo približaš za 10% cene.
Tako kot z glasbo v Sloveniji, boš resen in reden denar videl samo, če boš štancal poroke. Seveda so tudi redke izjeme vmes.
Oni ne rabijo video, ampak eno tablo ob glavni cesti ali plakat.
Vsak bi rad imel reklamni spot za 100 eur in videospot za 300 eur - kvaliteto pa Hollywood.
V opremo se ti ne splača vlagat, ker lahko s telefonom in postom dosežeš večino ali pa se vsaj zelo približaš za 10% cene.
Tako kot z glasbo v Sloveniji, boš resen in reden denar videl samo, če boš štancal poroke. Seveda so tudi redke izjeme vmes.
restavracije, kafici, frizerski saloni ipd
Oni ne rabijo video, ampak eno tablo ob glavni cesti ali plakat.
Mislim, da bom racunal za en tak promocijski video okrog 800€.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Absurdne cene frizerskih storitev za ženske (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 27513 (22373) | BigWhale |
» | Kako do bogastva? (obdavčitev v slo) (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 25622 (22573) | NikolormousB |
» | Delo na črno se ne bo več splačalo (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18824 (16157) | imagodei |