» »

Inflacija 2021/2022

Inflacija 2021/2022

««
193 / 218
»»

redtech ::

Industrijska proizvodnja v Sloveniji drastično pada. Odboj rasti v maju je sicer pozitivno presenetil, a dinamike vse šibkejše rasti ni obrnil. GZS je zato pozval ministrstvo za delo, naj čim prej sprejme ukrep čakanja na delo.

Me zanima kaj se bo čakalo :)

Ja računal sem ravno za 200k kredita na 30 let je strošek 150k...danes se to sliši veliko, verjetno bo čez 30 let minimalec 5k in bo vmes 1000/mesec đabe.

Mr.B ::

redtech je izjavil:

Industrijska proizvodnja v Sloveniji drastično pada. Odboj rasti v maju je sicer pozitivno presenetil, a dinamike vse šibkejše rasti ni obrnil. GZS je zato pozval ministrstvo za delo, naj čim prej sprejme ukrep čakanja na delo.

Me zanima kaj se bo čakalo :)

Ja računal sem ravno za 200k kredita na 30 let je strošek 150k...danes se to sliši veliko, verjetno bo čez 30 let minimalec 5k in bo vmes 1000/mesec đabe.

Me bo dvorni magister ekonomije, pod katerimkoli sinonimom že negiral…
Z visokimi cenami, ergo inflacijo, se je iz skladišč pospravil backlog in vse kar je čakalo po koroni s polletno/letno zamudo. Sedaj sebo pa inflacija umirila.
Seveda pa Slovenija, kakorkoli gledaš, moraš gledat izvoz v Nemčijo, ki ni majhen. Od tu dalje pač lahko potegnemo črto, verjetno niso krivi Kitajci, da Nemci ne kupujejo od Slovencev, tam je tudi padel izvoz, da si ravno azijske borze, no kot da se ni nič zgodilo.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

gaoZjQP ::

se je recesija že začela? ažurirano ponudbo za slabe 200m panelne ograje z montažo na ključ smo dobili nekje 35% ugodneje kot pred dobre pol leta?

BaTeMaN ::

Lahko en napiše realne podatke inflacije v Sloveniji od 2018 do 2023 po letih? Hvala.
less then zero

kow ::

Evro je malo zrasel julija proti dolarju/yuanu, kar pomeni da bi to moralo tudi pozitivno vplivati na manjso inflacijo (v prihodnjih mesecih).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Malidelničar ::

A lahko kdo da kakšne interne info iz trga oz. iz svoje panoge da malo podebatiramo občutke na trgu.
Kakšna je situacija kriza/stagnacija/ohladitev/isti nivo/odboj ...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

FrRoSt ::

:)):)):))

Zadeve so se začele ohlajati. Čeprav marsikomu ne gre slabo, morda celo bolje, kakor lani. Izhodišč za neke nove prijeme in razmišljanja zato ravno ni! :)) Vse po starem.
Gospodarstveniki jamrajo, deloma so celo upravičeno zaskrbljeni!?

Zadeva je precej pangrojevska. Ne bom ravno napisal, da je recept za katastrofo. Zahod bo ZACVETEL, Rusija in Kitajska so pa itak kante in se bodo skantali! :))

Lako čemo! :)):)):))
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

MisterR ::

Malidelničar je izjavil:

A lahko kdo da kakšne interne info iz trga oz. iz svoje panoge da malo podebatiramo občutke na trgu.

Avtoindustrija in z njo povezane panoge v Nemčije bodo letos imele daljše premore (kolektivne/remonte) kot ponavadi.
Cariad je (ponovno) zamenjal vodstvo, odpustili so že ogromno ljudi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MisterR ()

kow je izjavil:

Evro je malo zrasel julija proti dolarju/yuanu, kar pomeni da bi to moralo tudi pozitivno vplivati na manjso inflacijo (v prihodnjih mesecih).

Čudno, da to včasih ni bil nek faktor. Ksj si se utrasil, ko si pogledal industrijski output ?

Vidim, da je plin spet padel na 25e/MWh. Cena stroma bo se naprej padala. Morgan Stanley pravi, da ce bo se ena mila zima, gre cena na 15e/MWh.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Vidim, da je plin spet padel na 25e/MWh. Cena stroma bo se naprej padala.

Ja sej znas, samo to ni odgovor za blodnje.
Industrijski ouput je bil za maj mizern, za junij ? No sej bo.
Razen ce si troll, pa jamras da tako j rusijo.

kow je izjavil:

Vidim, da je plin spet padel na 25e/MWh. Cena stroma bo se naprej padala. Morgan Stanley pravi, da ce bo se ena mila zima, gre cena na 15e/MWh.

:)):)):)):)):))

Ker danes je cena na borzi cca 100€/MWh! ;)

Za koliko jo prodajajo po pogodbah srednjemu gospodarstvu danes, naj pa kdo drug napiše. :)
komu zvoni; zvoni tebi.

strawman ::

Malidelničar je izjavil:

V enterprise IT storitvah se povpraševanje na trgu po mojih informacijah in izkušnjah ni spremenilo že par let. Še več, ker gre večino denarja za plače ljudi (+ infra/licence) in ne za material/surovine/najemnine, zahodnjaki vedno raje pogledujejo k nam na Balkan za outsourcing.

codeMonkey ::

MisterR je izjavil:

Ja, ker zamujajo s softverjem ze leta. In posledicno stoji elektricni Porache Macan in Audijev Q6 e-tron. Ne pa zaradi ohlajanja gospodarstva.

Zgodovina sprememb…

Počasi

Waiting For 'Buyers To Come': Unsold Electric Vehicles Piling Up In Car Dealerships, Says Report

In second quarter 2023, the average inventory for electric vehicles (EVs) topped more than 92,000 units on the ground at dealer lots, according to the 2023 Cox Automotive Mid-Year Review presentation. This is up 342 percent compared to second quarter 2022. During this period, the new "EV days' supply," which refers to the average number of days a warehouse holds inventory before selling it, rose 166 percent, to 92 days from 38.5 days.

https://www.zerohedge.com/markets/waiti...

redtech je izjavil:

Počasi

Waiting For 'Buyers To Come': Unsold Electric Vehicles Piling Up In Car Dealerships, Says Report

In second quarter 2023, the average inventory for electric vehicles (EVs) topped more than 92,000 units on the ground at dealer lots, according to the 2023 Cox Automotive Mid-Year Review presentation. This is up 342 percent compared to second quarter 2022. During this period, the new "EV days' supply," which refers to the average number of days a warehouse holds inventory before selling it, rose 166 percent, to 92 days from 38.5 days.

https://www.zerohedge.com/markets/waiti...

Vprašanj...
US new vehicle sales rise on strong demand, better supply

Če ni samo preveč zaloge...
Kolikšne so cene, to je vprašanje, ne količina prodanih.

codeMonkey je izjavil:

MisterR je izjavil:

Ja, ker zamujajo s softverjem ze leta. In posledicno stoji elektricni Porache Macan in Audijev Q6 e-tron. Ne pa zaradi ohlajanja gospodarstva.

Ne drži.

Zgodovina sprememb…

MisterR je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

MisterR je izjavil:

Ne drži.

O tem se ze dolgo govori in je splosno znano:
https://www.google.com/amp/s/cleantechn...

Ni pa samo to, je se avtonomna voznja. V firmi jim tudi dostavljamo dolocene resitve, pa ni ravno enostavno zadnje case.

Z veseljem preberem vec, ce imas kaj, za utemeljitev.

Zgodovina sprememb…

codeMonkey je izjavil:

Ni pa samo to, je se avtonomna voznja. V firmi jim tudi dostavljamo dolocene resitve, pa ni ravno enostavno zadnje case.

:))

In neenostavno bo še kar nekaj (dolgo) časa! ;)
Mehanika in elektronika je že kar dobro naštudirana, tudi za EV, softver pa bo glavna jeba (in huda) konkurenca. Še posebej ker se šele orjejo standardi na tem področju. ;)
komu zvoni; zvoni tebi.

Zato me pa zainma zakaj naj bi VW rezal najprej organizacijo, ki se le s tem ukvarja, pa se tam zamujajo. Kot odgovor na krizo torej, kakor se zgoraj trdi. Ni logike. Ce pa je, bi pa resno rad prebral.

Zgodovina sprememb…

fulk ::

Berem občasno to temo.
Brez zamere, ampak konstantno oznanjate "zdaj pa res bo!"

Pa še ni.

Ste kot mačka, kateri gospodar binglja pleteno žogico na vrvici. "Zdaj pa jo bom ujela, zdaj pa res!"

codeMonkey je izjavil:

Zato me pa zainma zakaj naj bi VW rezal najprej organizacijo, ki se le s tem ukvarja, pa se tam zamujajo. Kot odgovor na krizo torej, kakor se zgoraj trdi. Ni logike. Ce pa je, bi pa resno rad prebral.

Ni logike!??? :))

No, ravno to, da ni logike, je BISTVO paradoksa ali Kavlja 22, po domače. Jaz se s tem ne ukvarjam, vendar mi je jasno, da se tukaj pojavi. Kakor pri vseh drugih takih in podobnih vzorcih. ;)

Očitno so zadeve drage in stroške in proizvodnjo bo potrebno racionalizirati. Verjetno so ocenili, da bi bil v tem primeru tehnološki preboj predrag in bodo raje zadevo preložili na druge (boljše) čase!? Nisem ravno iz tega področja in ne poznam podrobnosti. Tudi če bi jih, bi ti kaj več težko povedal...

Ker vedno se moraš (na koncu) vprašati, ali se splača!? Ali boš imel od tega vsaj nekaj koristi, ali boš samo zapravil neki denar, brez kakšnih posebnih prednosti!??

To lahko spremljaš tudi (lepo) na turu de France, z našim Pogačarjem. Povsem podoben vzorec. Samo, danes imajo kronometer, kar pomeni, da ekipne taktike in vsak vozi samo zase. ;)
komu zvoni; zvoni tebi.

fulk je izjavil:

Berem občasno to temo.
Brez zamere, ampak konstantno oznanjate "zdaj pa res bo!"

Pa še ni.

NE, še ni!! ;) Pa še bo! 8-)

Mene to spominja na tisti primer, ko se stranka vedno oglasila v trafiki in brala časopis! Pa ga vpraša prodajalec: kaj pa vedno tako berete v časopisu!?? Pa mu stranka odgovori: gledam, če se je moje ime že pojavilo v osmrtnicah!! :))
No in tako je bilo. Potem pa, nekega dne stranke ni bilo. Prodajalec ves začuden, odpre časopis in zagleda osmrtnico z njegovim imenom. Pa si reče: No, danes, ko pa ima oparto, ga pa ni!! ;)
komu zvoni; zvoni tebi.

FrRoSt je izjavil:

Očitno so zadeve drage in stroške in proizvodnjo bo potrebno racionalizirati. Verjetno so ocenili, da bi bil v tem primeru tehnološki preboj predrag in bodo raje zadevo preložili na druge (boljše) čase!? Nisem ravno iz tega področja in ne poznam podrobnosti. Tudi če bi jih, bi ti kaj več težko povedal...

Je jasno, da ne ves. Zato sem pa vprasal tistega zgoraj, ki naj bi vedel, pa ni utemeljil.

Free money deluje, samo da ga ne zmanjka..
us

Core retail sales correspond most closely with the consumer spending component of gross domestic product. June's solid rise and May's upward revision to core retail sales suggest that consumer spending, which accounts for more than two-thirds of the U.S. economy, continued to grow last quarter.

The pace was, however, probably slower than the first quarter's rate, which was fastest pace in nearly two years.

Economic growth estimates for the second quarter are currently as high as a 2.3% annualized rate. The economy grew at a 2.0% pace in the January-March quarter.

codeMonkey je izjavil:

MisterR je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

MisterR je izjavil:

Ne drži.

O tem se ze dolgo govori in je splosno znano:
https://www.google.com/amp/s/cleantechn...

S katerim softverjem? Tistim, ki so ga že 3x prepisali jovo na novo zaradi hitro spreminjajočih se dizajnov in zahtev hardwera? Njim se razvoj avtov tako hitro spreminja, da še sami ne zmorejo slediti in tukaj je največji problem.

Tudi pri Mercedesu so to ugotovili:
Mercedes cut the time to develop the EQXX by 18 months to around 40 months by relying on simulations and digital design tools rather than physical tests and parts manufacturing. Modern cars need shorter lead times so they don't look outdated once they arrive in showrooms, said Mercedes development chief Markus Schaefer.
"We need to keep up with what's going on on the software and technology side and that's a fast-changing industry," Schaefer said in an interview. "We need to be fast in our developments, much faster than we were in the past."

Potem pa imaš še problematiko novodobnih kupcev, ki si ne želijo več super duper lesenih dodatkov v avtomobilu za 120k, ampak si želijo avtonomno vožnjo kot jo nudi Tesla. Neki extra feature. Kaj trenutno nudijo nemci? Nič. Kupujejo še jih samo fan boyi in pa starejši, ki so navajeni na neko udobje, ki jih nudijo avtomobili višjega cenovnega razreda. Mladi pa za 50k pri nemcu dobijo kaj točno? Brezžično polnjenega telefona pa klimo. In mladi oz. novi kupci kupujejo hype, tega pa nemci trenutno še nimajo. Niti na vidiku.

Pa da vidiš v kaki krizi je nemška avtoindustrija:
https://siol.net/avtomoto/novice/zmanjk...

Počasi bo tako kot Apple, made in China by Xi Pi, assembled in Germany by Franz.

Zgodovina sprememb…

No name avti prihajajo na naše trgo praktično vsak teden, kaj pa nudijo EU tovarne? Še zmeraj se jim zdi super hi-tech če dajo rgb trak v vrata, ali pa dežnik. In to nas, v EU, zelo drago stane. In v prihodnosti nas bo še bolj.

Zgodovina sprememb…

Ok, torej nisi vedel o cem govoris.

dronyx ::

Skupna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom življenjskih potrebščin (HICP), se umirja. Osnovna inflacija ostaja ob vse večji vlogi domačih cenovnih dejavnikov visoka in je s 7,2 odstotka junija presegla skupno inflacijo (6,6 odstotka). Visoka ostaja tudi rast cen hrane.
vir rtvslo

Izjemen boj ECB z inflacijo. :))

Seveda. Ti pa imaš insajderske ker jim dostavljaš svinčnike, če sem te prav razumel?

Zgodovina sprememb…

Ze ce sledis samo novicam vsaj eno leto je jasno zakaj menjajo vodstvo. Se link sem ti dal kjer imas napisano tocno to kar sem jaz trdil. Ti si na vse to rekel, da ne drzi. Ampak nato dostavil le nabijanje in nic konkretnega.

No, dodal si se link, ki le potrjuje moje trditve. To pa.

Zgodovina sprememb…

dronyx je izjavil:

Skupna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom življenjskih potrebščin (HICP), se umirja. Osnovna inflacija ostaja ob vse večji vlogi domačih cenovnih dejavnikov visoka in je s 7,2 odstotka junija presegla skupno inflacijo (6,6 odstotka). Visoka ostaja tudi rast cen hrane.
vir rtvslo

Veliko boljsi kot si napovedoval.

kow je izjavil:

dronyx je izjavil:

vir rtvslo

Veliko boljsi kot si napovedoval.

imf pravi: The US economy and the Eurozone economy were about the same size in 2008, the US is now almost twice as big:

Prej pa je dezevalo. Poglej naslov teme.

kow je izjavil:

Seveda ker nisi razumel odgovora.
morda ti bo to nsmig..

Lonsarg ::

Glavni point je, da je balon ŽE počil, eni pa kar upajo da še BO počil.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Za mesec junij 2023..

Pozitiva, ko nastavimo rit
Naslovnoca 1
US Industrial Production of Defense Equipment Hits Record High

Negativa
Naslovnica 2
Manufacturing output decreased 0.3% in June. The indexes for nondurable manufacturing and durable manufacturing decreased 0.6% and 0.1%, respectively, the index for other manufacturing (publishing and logging) fell 0.2%. The index for mining fell 0.2%. While the index for utilities dropped 2.6% in June.

Se dobro da je free monej za potrosnjo..

PS: Banke, US da ne bo pomote, objavljajo rekorde. Kow pa njemu lik... bodo ze dojeli..

PS, kow si pogledal se izvoz uvoz za junij 2023.

Mesecna inflacija po eurostatu za euroobmocje 0.3%. Letna 5.5%. Vse slabse kaze dronyxovim napovedim. Bo kapituliral in spremenil napovedi? Pocakajmo.

Vceraj sem videl, da so znizali ceno alpskemu mleku za 10c. Pa ne s popusti, ampak "normalno" ceno.

Tudi, ce se dvigne cena energije, bomo to sele videli z nekaj meseci zamika.

Zgodovina sprememb…

Lonsarg je izjavil:

A je to sploh vprasanje? Saj je kupna moc padla ze leto dni nazaj.

kow je izjavil:

Mesecna inflacija po eurostatu za euroobmocje 0.3%. Letna 5.5%. Vse slabse kaze dronyxovim napovedim. Bo kapituliral in spremenil napovedi? Pocakajmo.

Vceraj sem videl, da so znizali ceno alpskemu mleku za 10c. Pa ne s popusti, ampak "normalno" ceno.

Vidis ko slogas vsak teden o cenah energentov, pa se ne izide..
The euro area’s inflation declined further in June 2023, largely due to falling energy costs. However, inflation for food, alcohol & tobacco has remained substantially high, signalling the persistence of underlying price pressures.

PS: jesen bo kmalu, takrat se ti bodo uresnicile tudi sanje cen energentov...

fikus_ ::

kow je izjavil:

"The eurozone slipped into recession in the first three months of the year,"

vir:
https://www.theguardian.com/business/20...

https://ec.europa.eu/eurostat/documents...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

fikus_ je izjavil:

kow je izjavil:

"The eurozone slipped into recession in the first three months of the year,"

vir:
https://www.theguardian.com/business/20...

https://ec.europa.eu/eurostat/documents...

Daj pusti kow. On gleda eno stevilko,kombinacija se mu ne izide.
Se marca sem ga vprasal kako bo kaj cena energentov vplivala na inflacijo, ko je bilo ze vse jasno, pa je z enim svojih sinonimom limal maloprodajne cene plina in ostalih energentov s tako energijo,
kot da imamo potrosniki ze od decemra 2022, rekordno niske poloznice za elektriko.

Mr.B je izjavil:

kow je izjavil:

morda ti bo to nsmig..

Če izničimo covid bust/boom smo še daleč od balona:

https://fred.stlouisfed.org/graph/fredg...

redtech je izjavil:

Mr.B je izjavil:

kow je izjavil:

morda ti bo to nsmig..

Če izničimo covid bust/boom smo še daleč od balona:

https://fred.stlouisfed.org/graph/fredg...

Many employers are reluctant to reduce headcount despite a slower economy, since the labor market is very tight, which might make rehiring difficult if growth picks up in six or twelve months," said Bill Adams, chief economist at Comerica Bank in Dallas.

Economists shrugged off a separate report from the Conference Board showing its Leading Economic Index, a gauge of future U.S. economic activity, dropped for the 15th straight month in June, the longest such streak since 2007-08, when the economy was in the midst of the Great Recession.

While the labor market remains resilient, housing and manufacturing continue to struggle. A third report from the National Association of Realtors showed existing home sales fell 3.3% in June to a seasonally adjusted annual rate of 4.16 million units, the lowest level since January.
A perennial shortage of houses on the market and higher mortgage rates are weighing on sales. With supply tight, house prices are rising again on a monthly basis. This together with the average rate on the popular 30-year fixed mortgage just under 7%, according to data from mortgage finance agency Freddie Mac, could price first-time buyers out of the market.

Ja, obsteječi krediti se bodo po temu sodeč plačevali naprej. Zaloge, ki bi povzročila padec cen tudi ni. Mogoče bomo imeli ekspanzijo, višje cene nepremičnin, višje obresti, višjo inflacijo. Enostavno je potrebno narediti ogromno število nepremičnin, da bomo zadostili povpraševanju in dosegljivosti.

Malidelničar ::

Lonsarg je izjavil:

Kje je pok????????????????
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Lonsarg ::

Cirka -30% je glede na vrh. 10% padca v absolutnih cenah plus 20% efektivnega padca zaradi inflacije. To je to kar boš od poka videl.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Počil je že! ;)

Samo dušo počasi spušča! :)):)):))

To bo bolj dolgoročna zadeva ....

https://www.dnevnik.si/1043028532/posel...

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/v-dr...
komu zvoni; zvoni tebi.

Colt1911 ::

Kdaj bom lahko zopet kupil novega Gofa za 13.999€ ?
««
193 / 218
»»