Forum » Problemi človeštva » Inflacija 2021/2022
Inflacija 2021/2022
zobnik ::
Ne moreš vrjet kako vsi dražijo, pa naj bo to staro, novo, vse dražijo. Se ne zavedajo, da v svoj lonec bruhajo....za kosilo naslednji dan bo
gruntfürmich ::
To pa ne verjamem.
kot tudi slovenski levaki tega ne verjamejo:
https://reporter.si/clanek/slovenija/jo...
fora je da ni zahodni svet večina sveta!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
V kmečkem glasu piše da bo odkupna cena mleka 50 c/litr (prej mislim da okol 35), fino se bo podražil mlek v trgovini. Upam sam da ga folk neha tolk kupovat pol bodo pa spet jamral kako se mlek ne prodaja in da ga stran zlivajo.
fikus_ ::
Okrog leta 1980 je bila cena 1 l mleka primerljiva/skoraj enaka ceni 1 l bencina.
Lansko leto je bilo mleko okrog 35c/l plačano s strani mlekarne, koliko je sedaj ne vem.
Lansko leto je bilo mleko okrog 35c/l plačano s strani mlekarne, koliko je sedaj ne vem.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Piše da 50c. Ga pač spet ne bodo kupoval. Krave pa je treba redno molzt oz. spustiš teličke, če ne dobijo mastitis pol je šele problem.
Odkupna cena bikov je tud šla iz 3.3 na 4.5 okol, meso se bo tud fino podražil...in spet ljudje ga ne bodo kupoval, prihaja sezona bučk, kumar, solate, krompirja....meso pa bo ostal na policah, pol bodo a spet akcije popal in embalažo menjal, meso pa staro, smrdeče, v akciji.
Folk ni več tako naiven, v zadnjih 2 letih so se naučil marsikaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zobnik ()
Krompir mladi iz 1 evro/2 evra, vrjetno zaradi dražje nafte, ampak kmet dobi trošarine nazaj, nekje 1000 evrov za srednje veliko kmetijo. Ampak to se je dobilo lani, letos bo seveda več.
Malidelničar ::
Bomo pa riž jedli.
Riž je dražji od testenin ali pa krompirja. Riž Evropa uvaža (če se pravilno spominjam, ga gojijo samo Italijani v Padski nižini?).
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
aviator ::
V zadnjem času sem govoril s precej raznimi gradbinci (krovci, fasaderji itd.) in vsi po vrsti pravijo, da se jim materiala konstantno draži. In dražijo tudi tisti, kjer ni nobenih težav z dobavnimi verigami in je cena energije v končni ceni samo majhen procent. Skratka vsi ti dražijo, ker lahko. To je sicer klasična situacija v inflacijskih spiralah ko na eni strani ljudje masovno trošijo, ker bo jutri vse dražje, na drugi strani pa tisti ki lahko dvigajo cene kolikor se da. Sam sicer sem še vedno prepričan, da so temelje za to visoko inflacijo postavile centralne banke že leta nazaj, ko so začele prekomerno tiskati denar. Učinki so sedaj prišli z zamikom. To je zame ena največjih finančnih prevar do sedaj, saj če bi kdo izračunal, koliko so zaredi tega razvrednotili prihranke ljudi gredo številke v tisoče milijard. Jaz povsem razumem, zakaj toliko ljudi sovraži zahod. Ta sistem je dejansko izjemno pokvarjen. Na žalost je pa alternativa (avtoritarne diktature) še slabša možnost.
Sistem je tak nastal zaradi pokojnin in potrebe po izdatkih drzave.
There is no such thing as temporary government program.
V sistem je vgrajena inflacija, z to razliko da v socializmu je profitiral tudi Rudolf z rdecim noskom, ki bi v ZDA najbrz zivel v pasji uti in dobil miloscino v obliki social security, proti kateri se nase nakradene pokojnine zdijo malo bogastvo.
Dejansko pa je zahodni svet porabil demografsko dividendo, se spravil napihivat asset bubble in si zamislil, da bodo pac vsi ziveli od tega da so premozni(preko napihovanje assetov) in bodo nekaj oddajali ter na stara leta hodil na krizarjenja.
Vsak se spomnu kako zelo je bila varcna generaciha starih starsev, boomerji so za napihovanje zgonili vse, imajo pufe za predpenzijske avtomobile do zadnjega dne in 0 prihrankov,dediscino so pognali za fasado tamladi pa se moramo spet zgledovati po nasih starsih starsih, ce bomo zelel zgurati kar so nasi starsi zafurali. Eni se bodo zbudili se pravi cas, drugi pa bodo po zgledu starsev jokali, da niso vedeli ceprav ce imas oci vidis razpad vrednot na vsakem koraku.
Moja dva zasluzita 1500 in 1200 eur, pa zivita v mansardi in pravita, da je zivljenje drago. Midva skupaj z 2500 v najemu, pa dava 1500 na stran. Mogoce sem nekoc zivel v prepricanju, da vesta kaj delat a, sedaj mi je popolnoma jasno da je povprecen boomer mali fantic, ki je ostal pri 16 letih, ko so se vsi napihovali kdo ima boljsi skuter ali dizajnerske hlace.
Zakaj bi morali mi takim placevati penzijo. Ljudem manjkajo zdravi medsebojni odnosi, ki jih kompenzirajo z velikostjo bajt, avtomobilov in vikendov ter nagajajem ostalim, da si ne morejo ustvarit nicesar.
V ameriki imajo celo HOA, ki skrbi za tezenje.
Prihaja resnicnost, ko bodo ti ljudje ugotovili, da so zgonili ze vse in, da niso nic boljsi od svojih starsev, le radi bi, da ne placajo davka in veselo zivijo na kredo vse do zadnjega dne.
Ne mores cel lajf zapravlat, potem pa imet premozenje.Delo, podjetnost, malo srece in nos za vlaganje. Mogoce sem ter tja kdo, ne pa cela generacija in se par "dilerckov".
Rezultat pri nas je 50 milijard javnega dolga in razprodana drzava.
link_up ::
Odkupna cena bikov je tud šla iz 3.3 na 4.5 okol, meso se bo tud fino podražil...in spet ljudje ga ne bodo kupoval, prihaja sezona bučk, kumar, solate, krompirja....meso pa bo ostal na policah, pol bodo a spet akcije popal in embalažo menjal, meso pa staro, smrdeče, v akciji.
ja to je dejansko problem, da bos po sveze meso morel direktno na kmetijo, ker bo v trgovinah pokvarjeno.
In and Out
J.McLane ::
Malidelničar je izjavil:
Bomo pa riž jedli.
Riž je dražji od testenin ali pa krompirja. Riž Evropa uvaža (če se pravilno spominjam, ga gojijo samo Italijani v Padski nižini?).
A si tole upošteval:
100 g riža je 350 kcal
100 g krompirja je 77 kcal
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
energetik ::
Komot, mi pa jedli povsem enako kot smo do zdaj. Itak smo pa riža že zdaj pojedli več kot krompirja.
Da bi šparali pri hrani, zakaj že?
Če bi bilo treba šparat, bi to najprej naredili pri dopustu, prodali 1 avto, odpovedali TK. Če prodam ta prvi avto, dobim za 8 let hrane, komplet, ne samo razlike do podražitve.
Da bi šparali pri hrani, zakaj že?
Če bi bilo treba šparat, bi to najprej naredili pri dopustu, prodali 1 avto, odpovedali TK. Če prodam ta prvi avto, dobim za 8 let hrane, komplet, ne samo razlike do podražitve.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Ti in temi podobnim ste ene sami svoje riti, ki dlje od nje ne vidt, jest pa razmišljam za vse ljudi na robu, 300.000 je revnih, brezskrbi mam tud sam že kr neki dnarja na stran, ampak podpiral teh norih cenah ne bom že zaard tega ker si veliko ljudi ne more privoščit hrane.
Zgodovina sprememb…
Ti in temi podobnim ste ene sami svoje riti, ki dlje od nje ne vidt, jest pa razmišljam za vse ljudi na robu, 300.000 je revnih, brezskrbi mam tud sam že kr neki dnarja na stran, ampak podpiral teh norih cenah ne bom že zaard tega ker si veliko ljudi ne more privoščit hrane.
ti si rit, ker ne vidiš dlje kot do svoje kmetije in manjšine revežev. in pa btw, 99% revežev je itq samih krivih za revščino. zato kar nehaj s svojo lažno solidarsnostjo in empatijo, ker se ti prav tako kot meni gabijo.
in pa če boste vi kmetavzi začeli saditi rastline za krmo ljudi in ne za krmo živali, bodo cene hudo padle in si bodo slovenci lahko privoščili še več domače hrane.
ampak ker je vaš edini domet vlečenje subvencij in nategovanje države, je stanje takšno kot je.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Grunt..., jaz tudi vlečem subvencije in na kraj pameti mi ne pride, da jih ne bi! Se pa strinjam, da so subvencije anomalija v tržnem sistemu, ki se ga gremo.
Če pogledaš okrog, bo ugotovil, da brez subvencija in drugih pomoči, ne deluja praktični nič več, samo kakšen črni trg še.
Če pogledaš okrog, bo ugotovil, da brez subvencija in drugih pomoči, ne deluja praktični nič več, samo kakšen črni trg še.
brez subvencij bi isto vse delovalo. gledam danes da je čisto vse in vsaka panoga subvencionirana.
kakšna pa je razlika če smo vsi subvencionirani ali pa da ni nobeden?
feryz ::
Katere subvencije pa vlečete?
Jaz sem jih do sedaj zgolj plačeval drugim. Bi pa rad kdaj kakšno pokasiral.
dronyx ::
Slovenska inflacija je že 8,7% na letni ravni. Še nekaj mesecev nazaj so nekateri modreci pri nas trdili, da ne bomo imeli takšne inflacije, kot je v ZDA. Sedaj imamo že višjo in do poletja bo po moje pri nas prek 10%. ECB pa še vedno nič...
Dronyx, ali je ti kje uradno objavljeno, ali nimajo j*jc?
link_up ::
10% je sploh bz omenjat..tko kot riz. Samo se cakam, da boste napisali, da naj jemo lepenko(tofu). Zasluzite vec ne pa skos jokcat, da je vse drago. Denar dela denar in revscina dela revscino. Zdaj je cas za trosenje!
In and Out
ne moreš v realnem sektorju toliko več zaslužit kot ti lahko centralne banke 'naprintajo' denarja in finančniki pri koritu umetno zvišajo inflacijo.
če bi se to dalo potem nimamo problema. ampak problem imamo, in to zelo velik. pa še veliko večji bo, ker se bo obstoječi sistem začel majati ker so ga namerno prignali do nevzdržnosti.
če bi se to dalo potem nimamo problema. ampak problem imamo, in to zelo velik. pa še veliko večji bo, ker se bo obstoječi sistem začel majati ker so ga namerno prignali do nevzdržnosti.
hipertija ::
Kdaj bomo zdej vzel bogatim pa dal revnim? jaz sem si že izobesil jugoslovansko zastavo nazaj in na desno stran "titeja" (na levi je Kući) dal holoba - namesto križa v kotu imam pač ta malik. Ljudje bomo plesali in odpirali meje, ceste bodo spet polne lljudi. Živel!
Prekle za kurnk
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hipertija ()
Kdaj bomo zdej vzel bogatim pa dal revnim?ko se bodo ljudje zbudili in zahtevali ukinitev korupcije ter povrnitev vseh 2-3 miljard letno, ki iz tega naslova ponikne priviligirancem; vseh 30 let samostojnosti. plus ves pokraden denar s strani udbe v času tranzicije in še malo prej.
torej nikoli.
LeQuack ::
Katere subvencije pa vlečete?
Če si podjetje dobivaš vse živo nepovratnih sredstev, ne rabiš davkov plačevat oziroma se ti odštejejo, vse kar nabaviš ti gre v stroške ki znižuje davek na koncu. Kot fizična oseba nisi deležen ničesar od tega, čeprav npr. stanovanje in hrano plačuješ za preživetje, firma pa deluje za profit. Ergo profit je bolj pomemben od preživetja.
Quack !
sbawe64 ::
Slo 8,1%
https://slo-tech.com/forum/t797944/p759...
In vsaj za Poljsko v Spiegel članku piše, da bo številka ostala dvomestna do konca leta, maksimum naj bi dosegla avgusta.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Juhej, čudoviti novi svet, pardon, EU.
gruntfürmich je izjavil:
ti si rit, ker ne vidiš dlje kot do svoje kmetije in manjšine revežev. in pa btw, 99% revežev je itq samih krivih za revščino. zato kar nehaj s svojo lažno solidarsnostjo in empatijo, ker se ti prav tako kot meni gabijo.
in pa če boste vi kmetavzi začeli saditi rastline za krmo ljudi in ne za krmo živali, bodo cene hudo padle in si bodo slovenci lahko privoščili še več domače hrane.
ampak ker je vaš edini domet vlečenje subvencij in nategovanje države, je stanje takšno kot je.
laž za lažjo, kar v Lidl hitr po kumare po 60 centov, medtem ko so pri kemtu domače, naravne po 2 evra predrage, glavno d ani težko dat za dopust na Bahamih 2000 evrov in kupit Nemški avto za 35.000 evrov
gruntfürmich je izjavil:
brez subvencij bi isto vse delovalo. gledam danes da je čisto vse in vsaka panoga subvencionirana.
brez subvencij firmam bi pol firm šlo v 3 PM....kje bi delal.
Danes na Vrhniki dop.parkirišče 10% zaseden, Lidl 20%, očitno je hudo, penzijo so dobil, sam po malico sem skočil.
Zgodovina sprememb…
Slo 8,1%
https://slo-tech.com/forum/t797944/p759...
In vsaj za Poljsko v Spiegel članku piše, da bo številka ostala dvomestna do konca leta, maksimum naj bi dosegla avgusta.
In imamo majskega zmagovalca z 20,1%, Estonijo !
https://news.err.ee/1608615118/estonia-...
Znotraj članka je zanimiv graf za Eu države, baltske države močno vodijo
May inflation on year, percent
https://infogram.com/eng-20220531-infla...
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
The EU should forget about sanctions - they're doing more harm than good
https://www.theguardian.com/commentisfr...
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
kow ::
Guardian, lol. Najboljs, da citiras kaksen kremeljski casnik. Smo v vojni z Rusijo, potrebno bo placati ceno - ni druge.
Tako, kot sedaj placujemo tudi ceno korone.
The EU should forget about sanctions - they're doing more harm than good
Povej von der lajnovi.
Guardian, lol. Najboljs, da citiras kaksen kremeljski casnik. Smo v vojni z Rusijo, potrebno bo placati ceno - ni druge.
Kdo je v vojni z RU? Ti? Si na fronti?
EU in ostali zalagajo UA z orožjem, Ukrajinci so pa kanonfutr.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Pri inflaciji so zanimive razlike v evro območju, saj je najvišja inflacija 20% v baltskih državah (kar je za razvite ekonomije po moje nedopustno visoko) in samo par % v tistih z najnižjo inflacijo, pa čeprav imamo skupno valuto evro in bi naj bili vplivi dragih energentov in težav z dobavami podobni. Nisem pa še zasledil razlage, zakaj se višina inflacije tako razlikuje. Jaz dvomim, da bi bil krivec za to različen izračun, saj so verjetno postopki izračuna inflacije predpisani s strani evrostata. Vsaj kakor jaz opažam je pri nas inflacija dobila pospešek in do konca leta bomo tudi pri nas zlahka na 20%.
Ce imas 3x manjsi nominalni BDP na prebivalca, bo delez porabe za energijo, hrano pri potrosniku visji. Kdo mislis, da bo zmanjsal porabo resursov, svicar ali slovenec ter poljak? Ne pozabi, da je kratkorocno povecanje ponudbe nemogoce.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
torentino ::
V firmi je naš sindikat zmagoslavno razglasil, da se je zdilal z dojče vodstvom za 3% povišico plače za letos. In za 3% drugo leto! Zmaga!
V firmi je naš sindikat zmagoslavno razglasil, da se je zdilal z dojče vodstvom za 3% povišico plače za letos. In za 3% drugo leto! Zmaga!
Torej letos boste realno zaslužili 5% manj, naslednje leto pa verjetno še vsaj naslednjih 5% manj. Temu se reče menda pirova zmaga. Edina prava rešitev v času visoke inflacije je indeksacija plač, torej periodično usklajevanje plač z dvigom cen. Pa še v tem primeru izgubljaš na kupni moči, ker je uradna inflacija podcenjena.
Ce bos dvignil place, bo inflacija se vecja. Edina realna resitev je zmanjsanje porabe in dolgov preko inflacije. Kratkorocno nizji standard je neizbezen, z nobeno monetarno gimnastiko ni mogoce spremeniti realnosti. Najboljsa politika so investicije v povecanje proizvodnje, kjer bomo zeli v 2-5 letih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Malidelničar ::
Ce bos dvignil place, bo inflacija se vecja. Edina realna resitev je zmanjsanje porabe in dolgov preko inflacije. Kratkorocno nizji standard je neizbezen, z nobeno monetarno gimnastiko ni mogoce spremeniti realnosti. Najboljsa politika so investicije v povecanje proizvodnje, kjer bomo zeli v 2-5 letih.
S tem umiriš pritiske premajhne ponudbe in s tem pritisk na zviševanje cen. Višja zaposlenost, nižja inflacija, večji BDP - čista zmaga
Catch je edino v tem, da mora proračunska sredstva na tak ali drugačen način (nižji davki vs. subvencije/spodbude) vlada preusmeriti (kar pomeni rezanje po drugih postavkah) v ta namen, tukaj smo pa pri nekakšni "Schröderjevi dilemi": ko je nemški socialdemokratski kancler Schröder izvedel reforme, izgubil volitve, pluse njegovih ukrepov je pa požela konservativna Merkelca Verjetno bo to obdobje inflacije spet en generator novih razlik med državami in bomo spet imeli poraženke (nove PIGS?) in zmagovalke.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()
feryz ::
Aha, ti bi rad še vse to plačal v ceni izdelka ali storitve?Katere subvencije pa vlečete?
Če si podjetje dobivaš vse živo nepovratnih sredstev, ne rabiš davkov plačevat oziroma se ti odštejejo, vse kar nabaviš ti gre v stroške ki znižuje davek na koncu. Kot fizična oseba nisi deležen ničesar od tega, čeprav npr. stanovanje in hrano plačuješ za preživetje, firma pa deluje za profit. Ergo profit je bolj pomemben od preživetja.
Ni problem, piši na predlagam vladi. Če misliš, da ti bo potem boljše.
LeQuack ::
Evo kako bo zgledal naslednjih nekaj let:
Turkey's inflation soars to 73%, a 23-year high, as food and energy costs skyrocket
https://www.cnbc.com/2022/06/03/turkeys...
Turkey's inflation soars to 73%, a 23-year high, as food and energy costs skyrocket
https://www.cnbc.com/2022/06/03/turkeys...
Quack !
Lonsarg ::
Sicer Erdogan je bil idiot ki je odpustil vse bančne svetovalce ki ga niso hoteli poslušati in je nato POSPEŠIL tiskanje denarja PO tem ko je inflacijo že imel v dvomestnih številkah.
Taka inflacija se vseeno ne zgodi ponesreči.
Taka inflacija se vseeno ne zgodi ponesreči.
Lonsarg ::
Ja ampak govorim o tem da je Ergodan po dvomestni inflaciji še naprej in dolgo vztrajal na tiskanju. Če googlaš najdeš kako je odpustil in grozil bančnikom, ki so ga rotili naj končno dvigne medbančno obrestno mero.
Medtem ko US in EU zdaj ko se bližamo dvomestnim številkom bremzajo, zato ker so vseeno dovolj trezni, da čeprav jim inflacija ugaja (zato so jo tako visoko pustili), vedo koliko daleč smejo da ni hiperinflacije.
Skratka za hiperinflacijo je treba imeti kar fajn idiote na oblasti da se zgodi (Turčija, Jugoslavija,..).
Medtem ko US in EU zdaj ko se bližamo dvomestnim številkom bremzajo, zato ker so vseeno dovolj trezni, da čeprav jim inflacija ugaja (zato so jo tako visoko pustili), vedo koliko daleč smejo da ni hiperinflacije.
Skratka za hiperinflacijo je treba imeti kar fajn idiote na oblasti da se zgodi (Turčija, Jugoslavija,..).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
redtech ::
Turčija je pod sankcijami zaradi S400 , Erdo se mora boriti podobno, kot vsi ostali na vzhodu.
Hoteli so ga odstaviti s tanki, sedaj ga rušijo ekonomsko.
Res moraš biti mojster, da kontriraš US inštalaciji. Hvala bogu jih je vedno več, ki se znajdejo :)
Hoteli so ga odstaviti s tanki, sedaj ga rušijo ekonomsko.
Res moraš biti mojster, da kontriraš US inštalaciji. Hvala bogu jih je vedno več, ki se znajdejo :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()