» »

Inflacija 2021/2022

Inflacija 2021/2022

««
30 / 218
»»

IgorCardanof ::

J.McLane je izjavil:

Meja je čisto enostavna, zdrava živila imajo prednost, bel kruh to jasno ni.

Nezdrava hrana dela strošek zdravstvenemu sistemu, verjemite da se bo na tem področju bil podoben boj kot se je s tobačno industrijo. Dokazi so že zunaj samo doloečni lobiji jih bodo do konca zanikali.

Spet nabijaš stvari o katerih nimaš pojma. Jaoo, a boš kdaj nehal?
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

gruntfürmich ::

kriptobog je izjavil:

karafeka je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Tudi Bill Gates dvomim da opazi, kupi jahto ko jo potrebuje, ne gleda na ceno.

Gates je lani ali že predlani, investiral veliko v kmetijstvo in farme ( pa kolikor se spomnem ni bil edini od miljarderjev). Zdaj, ali je vedel kaj bo, ali pa so cene višje, ker imajo zdaj primarno pridelavo hrane pod svojo kontrolo….

Teoretiki zarot so napovedovali že na začetku korone, da pride tudi pomanjkanje hrane pa ste se jim smejali

tudi moja pokvarjena ura je 2× na dan točna!
teoretiki zarot ste tudi jamrali da nas bo konec po majevskem koledarju, pa glej ga zlomka; še smo tu!

Webmojster je izjavil:

Itak preveč hrane požrete, naj se le podraži.

je tako. folk ima itq preveč denarja, ki ga zapravlja za bedarije. zdaj bo končno zapravljal samo za osnovne stvari, ne pa za kramo ki onesnažuje zemljo.

pa da se zmanjša število ljudi tudi ni slabo; samo bedaki na tem planetu.

komaj čakam da se čefurski gasterbajterji in jugonostalgiki nehajo jajcati proti hrvatiji poleti, da bo končno mir na avtocesti; ne pa nepregledna kolona pločevine. pa jadran potem postane ena navadna fekalna odplaka; hrvatarji itq še za sebe nimajo čistilnih naprav, kaj šele za vse gasterbajterje ki jih poleti obiščejo...

draginja je ena sama sreča za planet!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

dronyx ::

V zadnjem času sem govoril s precej raznimi gradbinci (krovci, fasaderji itd.) in vsi po vrsti pravijo, da se jim materiala konstantno draži. In dražijo tudi tisti, kjer ni nobenih težav z dobavnimi verigami in je cena energije v končni ceni samo majhen procent. Skratka vsi ti dražijo, ker lahko. To je sicer klasična situacija v inflacijskih spiralah ko na eni strani ljudje masovno trošijo, ker bo jutri vse dražje, na drugi strani pa tisti ki lahko dvigajo cene kolikor se da. Sam sicer sem še vedno prepričan, da so temelje za to visoko inflacijo postavile centralne banke že leta nazaj, ko so začele prekomerno tiskati denar. Učinki so sedaj prišli z zamikom. To je zame ena največjih finančnih prevar do sedaj, saj če bi kdo izračunal, koliko so zaredi tega razvrednotili prihranke ljudi gredo številke v tisoče milijard. Jaz povsem razumem, zakaj toliko ljudi sovraži zahod. Ta sistem je dejansko izjemno pokvarjen. Na žalost je pa alternativa (avtoritarne diktature) še slabša možnost.

c3p0 ::

karafeka je izjavil:

Sončnično olje je šlo za 500% gor, recimo.

Zdaj bo šlo gor pa še domače bučno, ker pač... lahko.

Sicer pa idealni čas za zmanjšanje uporabe škodljivih maščob, kar ta visoko procesirana olja so. Dunajski zrezek no more.

Malidelničar ::

kriptobog je izjavil:

Koliko olja pa dejansko porabite? Jaz mam liter za celo leto.

Pri nas smo kot alternativo začeli uporabljati mast.
Great Depression economics 8-)
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

IgorCardanof ::

dronyx je izjavil:

V zadnjem času sem govoril s precej raznimi gradbinci (krovci, fasaderji itd.) in vsi po vrsti pravijo, da se jim materiala konstantno draži. In dražijo tudi tisti, kjer ni nobenih težav z dobavnimi verigami in je cena energije v končni ceni samo majhen procent. Skratka vsi ti dražijo, ker lahko. To je sicer klasična situacija v inflacijskih spiralah ko na eni strani ljudje masovno trošijo, ker bo jutri vse dražje, na drugi strani pa tisti ki lahko dvigajo cene kolikor se da. Sam sicer sem še vedno prepričan, da so temelje za to visoko inflacijo postavile centralne banke že leta nazaj, ko so začele prekomerno tiskati denar. Učinki so sedaj prišli z zamikom. To je zame ena največjih finančnih prevar do sedaj, saj če bi kdo izračunal, koliko so zaredi tega razvrednotili prihranke ljudi gredo številke v tisoče milijard. Jaz povsem razumem, zakaj toliko ljudi sovraži zahod. Ta sistem je dejansko izjemno pokvarjen. Na žalost je pa alternativa (avtoritarne diktature) še slabša možnost.

Imas prav.
Bancniki bojo sicer govorili marsikaj drugega. Je oa dejstvo, da so v tem obdobju obogateli dalec najbolj. Samo upamo lahko, da se jim enkrat v prihodnosti povrne, za vse zlo, ki so ga nardil.

Glede na to, kako se je razpletla 2008 kriza in kako so bili kaznovani, pa se seveda zdi, da bodo se enkrat "got away with it".
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

sds ::

Ne vem zakaj jamrate nad draginjo, celi fejstbukavi internet se je strinjal, da je imperativa Ukrajini zagotoviti svobodo in da sploh ne gre drugace, kot ce podaljsujemo celotno vojno. Zdaj pa pac pozrite svoje sranje. Je bilo spet prikupno in vseckano navijati za Ukrajino, posledic pa ne bi imeli.

Podrazitve so sele zacetek.
I have no mouth, and I must scream

kriptobog ::

Ma saj ni Ukrjaina kriva za to inflacijo. Samo za izgovor so jo uporabili.

kriptobog je izjavil:

najprej so krivili za inflacijo Covid, potem Ukrajino, jutri pride na vrsto verjetno spet kaj novega. Samo prekomerno tiskanje denarja, ki je bilo od nekdaj glavni vzrok za visoko inflacijo pa menda sedaj nima vpliva. To so čisto navadne laži in sprenevedanje. Ampak tisti, ki so imeli največje koristi od prekomernega tiskanja denarja (najpremožnejši) zelo dobro vedo, kako sistem deluje in kdaj se je potrebno umaknit, da so profiti maksimalni. Račun za to pa izstavijo raji. Pokvarjeno do konca in ti pokvarjenci se sedaj režijo v Davosu.

Magic1 ::

c3p0 je izjavil:

karafeka je izjavil:

Sončnično olje je šlo za 500% gor, recimo.

Zdaj bo šlo gor pa še domače bučno, ker pač... lahko.

Sicer pa idealni čas za zmanjšanje uporabe škodljivih maščob, kar ta visoko procesirana olja so. Dunajski zrezek no more.

Zakaj? Zato ker več folka prašalta iz sončnega na bučno, posledično gredo zaloge hitreje in cene se seveda dvignejo. Ne bo folk prodaju po starih cenah in hitro ostal brez zalog. Ni to karitas, vsi probajo zaslužit. Poleg tega pa tudi pridelava bučnega stane danes več kot leto nazaj in stroške vkalkuliraš v ceno trenutne zaloge, drugače lahko hitro zapreš.

Drugače pa je inflacija seštevek vseh vzrokov in ne samo enega. Covid, printanje in trenutno Ukrajina so definitivno največji od njih.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

zobnik ::

Bo vsaj manj ljudi po trgovinah, eni so praktično vsake par dni, če ne vsak dan. Kot da ni 2x/mesec dost. Bodo pa pridelovalci tud kmalu na slabšem

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zobnik ()

In kaj je razlika, če si vsak drug dan v trgovini, ali pa 2x na mesec? A ti en teden dobro ješ, drugi pa stradaš, ali preprosto toliko več nabaviš? Ni razlike, če se ne znaš obvladovat, boš v obeh primerih lahko potraten. V prvem primeru imaš stvari vsaj malo bolj sveže.
Magic

zobnik je izjavil:

Bo vsaj manj ljudi po trgovinah, eni so praktično vsake par dni, če ne vsak dan. Kot da ni 2x/mesec dost. Bodo pa pridelovalci tud kmalu na slabšem

Al si vsak drugi dan, al pa 2x na mesec več naenkrat kupiš. Pod črto pa isto zapraviš.

fikus_ ::

Dosti ljudi, ki vsak dan hodijo v trgovino, pogosto kupijo stvari, ki jih ne planirajo. Kupijo jih zato, ker jih samo vidijo na polici trgovine.
Tudi sam večkrat napravim to. Trgovci zelo dobro poznajo psihologijo kupcev in temu primerno uredijo police trgovin.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

energetik ::

LeQuack je izjavil:

Kako kaj opažate spremembe v živilskih trgovinah? Jaz sem v zadnje pol leta opazil da gredo izdelki konkretno gor, tam 20-30% v povprečju na izdelek.

Primer:
- čevapčiči ki sem jih ponavadi nabavljal Pivka iz 4,3EUR -> 5EUR
- alsko mledko 1,25EUR - 1,4EUR
- jajca XXL Jata 2EUR -> 2,7EUR
...
Ne opažam, jajc ne jemo, čevapčiče morda 2x letno, ovseno mleko pa stane ves čas isto, že 10 let. Kila polnozrnate pirine moke za pečt kruh doma pa tudi stane enako. Tisti ki jamrate o olju, v našem Hoferju je vsega olja vedno na hektolitre, koliko stane pa ne vem, mislim da je olivno, ki ga kupujem, ves čas enaka cena. Losos in zamrznjeni osliči pa tudi stanejo enako, kakor sem na hitro pogledal.
Podražili so se avtomati za kruh, to ja, iz nekih 60 na 90EUR. Ampak tukaj se spet lahko smejim, ker se tudi aparat za 90EUR vsaj 6x povrne v življenski dobi glede na to, če bi v štacuni kupoval narejen kruh.

Sicer pa, osnovna živila so le mali delež v celotnem hišnem proračunu, kaj naj zdaj gledam ali sem dal za olje 2 ali 2,5EUR /mesec, če gre pa recimo zraven 50EUR samo za TK storitve pa 200EUR za amortizacijo avta? :))
Preden bi začel jamrati o cenah živil, bi se odrekel vsemu ostalemu luksuzu, najprej odpovedal TV in zamenjal nov avto za 10 let starega. Pa ne bi šel 3x letno na dopust, ampak samo 1x letno.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

zobnik ::

Bo še kej drugje se zaustavlo, pride z zamikom potoršnja, te pa naj cene nabijejo za 300% če bo kdo kupoval.

Mr.B ::

energetik je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Kako kaj opažate spremembe v živilskih trgovinah? Jaz sem v zadnje pol leta opazil da gredo izdelki konkretno gor, tam 20-30% v povprečju na izdelek.

Primer:
- čevapčiči ki sem jih ponavadi nabavljal Pivka iz 4,3EUR -> 5EUR
- alsko mledko 1,25EUR - 1,4EUR
- jajca XXL Jata 2EUR -> 2,7EUR
...
Ne opažam, jajc ne jemo, čevapčiče morda 2x letno, ovseno mleko pa stane ves čas isto, že 10 let. Kila polnozrnate pirine moke za pečt kruh doma pa tudi stane enako. Tisti ki jamrate o olju, v našem Hoferju je vsega olja vedno na hektolitre, koliko stane pa ne vem, mislim da je olivno, ki ga kupujem, ves čas enaka cena. Losos in zamrznjeni osliči pa tudi stanejo enako, kakor sem na hitro pogledal.
Podražili so se avtomati za kruh, to ja, iz nekih 60 na 90EUR. Ampak tukaj se spet lahko smejim, ker se tudi aparat za 90EUR vsaj 6x povrne v življenski dobi glede na to, če bi v štacuni kupoval narejen kruh.

Sicer pa, osnovna živila so le mali delež v celotnem hišnem proračunu, kaj naj zdaj gledam ali sem dal za olje 2 ali 2,5EUR /mesec, če gre pa recimo zraven 50EUR samo za TK storitve pa 200EUR za amortizacijo avta? :))
Preden bi začel jamrati o cenah živil, bi se odrekel vsemu ostalemu luksuzu, najprej odpovedal TV in zamenjal nov avto za 10 let starega. Pa ne bi šel 3x letno na dopust, ampak samo 1x letno.

Pirin kruh z ajdo | Blog - Malinca.sihttps://www.malinca.si › blog › pirin...· Translate this page
12 Mar 2019 — Blog je bil objavljen pod in označen pirina bela moka ajdova moka ... Redna cena: 2,99 €. Dodaj v košarico. Pirina bela mehka moka iz ekološke pridelave 1kg.

Pirina bela mehka moka iz ekološke pridelave 1kg
Deli z ostalimi
Vedno sveže mleta slovenska pirina bela moka slovi po svoji odlični kakovosti. Je verjetno najbolj priljubljena moka, ki ni narejena iz običajne pšenice.

Redna cena:
5,69 €
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: energetik ()

Mr.B je izjavil:

Pirina bela mehka moka iz ekološke pridelave 1kg
Deli z ostalimi
Vedno sveže mleta slovenska pirina bela moka slovi po svoji odlični kakovosti. Je verjetno najbolj priljubljena moka, ki ni narejena iz običajne pšenice.

Redna cena:
5,69 EUR
Kje si zdj to štacuno ven potegnil. Nategujejo ceno, ker lahko, kdo pri pameti bo dal toliko za _belo_ moko.
https://www.spar.si/online/bio-pirina-p... 2EUR

Če si ne zmišljuješ in vzameš navadno pšenico, polnozrnato pa pride 1EUR https://www.spar.si/online/bio-psenicna...
To je za 1,6kg domačega polnozrnatega kruha. Za 1EUR. Ampak dajmo jamrat, da so trgovinski kruhi po 5EUR/kilo.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Čudni ste mi s temi vašimi scenariji, ki so prirejeni za vaše življenje in vaše navade! Tako lahko jaz napišem, da me boli k..... npr. za ovseno mleko, vegeterijancu je vseeno za ceno mesa, . . . .

fikus_ je izjavil:

Čudni ste mi s temi vašimi scenariji, ki so prirejeni za vaše življenje in vaše navade! Tako lahko jaz napišem, da me boli k..... npr. za ovseno mleko, vegeterijancu je vseeno za ceno mesa, . . . .

Logično, da so prirejeni. Inflacijo vsak občuti drugače in si jo lahko vsak preračuna zase.

Zase ja, ne pa da na svojem primeru prepričuje druge, kako je/ni inflacije!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

J.McLane ::

Hrana je lahko smešno poceni, lahko je pa svinjsko draga, odvisno kaj ješ in kako se znajdeš.

Če gre hrana gor se bo pač treba malo prilagoditi, problem je pri tistih ki so se že prej maksimalno prilagodili, taki bodo lačni in ti so največji problem.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Sej to je normalno, kdor ne zna s denarjem in ne zna sam naredit stvari, bo obran. Zdaj ko je kriza, še toliko bolj. Sej tudi meso se da dobit po dokaj normalni ceni. Samo ne moreš se zmišljevati, kaj ti paše vsak dan. Pa količino tudi lahko večina ljudi zmanjša.
Jeb*t ga, standard je in bo padel.
Magic

Sparkxl ::

dronyx je izjavil:

V zadnjem času sem govoril s precej raznimi gradbinci (krovci, fasaderji itd.) in vsi po vrsti pravijo, da se jim materiala konstantno draži. In dražijo tudi tisti, kjer ni nobenih težav z dobavnimi verigami in je cena energije v končni ceni samo majhen procent.

Aja? Kaj točno bi to bilo? Torej izdelek, ki se uporablja v gradbeništvu, ki se proizvaja na roke v sloveniji in porabi v sloveniji in ga ne delajo in potrebujejo nikjer drugje na svetu. Da te čujem.
Nisem vedel da so fasaderji po novem eksperti za makroekonomijo

J.McLane je izjavil:

Hrana je lahko smešno poceni, lahko je pa svinjsko draga, odvisno kaj ješ in kako se znajdeš.

Če gre hrana gor se bo pač treba malo prilagoditi, problem je pri tistih ki so se že prej maksimalno prilagodili, taki bodo lačni in ti so največji problem.
Problem je, ker taki ponavadi kupujejo šrot pripravljeno hrano, ki je draga na kcal in se še draži. Če bi taki nabavili na kile osnovnih živil (moka, čičerika, fižol...) bi se lahko vsak dan najedli do sitega za isto ceno. Ampak ne, vidiš jih z belimi žemljami, narezano salamo, zraven pa še par flaš sladkanih pijač. Na koncu vzame še šteko čikov.

Sparkxl je izjavil:

dronyx je izjavil:

V zadnjem času sem govoril s precej raznimi gradbinci (krovci, fasaderji itd.) in vsi po vrsti pravijo, da se jim materiala konstantno draži. In dražijo tudi tisti, kjer ni nobenih težav z dobavnimi verigami in je cena energije v končni ceni samo majhen procent.

Aja? Kaj točno bi to bilo? Torej izdelek, ki se uporablja v gradbeništvu, ki se proizvaja na roke v sloveniji in porabi v sloveniji in ga ne delajo in potrebujejo nikjer drugje na svetu. Da te čujem.
Kaj se proizvaja na roke? Za naredit gradbene polizdelke rabiš štrom ali plin, pa prepeljat jih moraš tudi.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

J.McLane ::

BTW, @energetik, kater avtomat za kruh imaš? Kaj je treba pazit pri nakupu?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Sparkxl je izjavil:

Kako se oblikujejo cene izdelkov ni makroekonomija.

Mogoče bo nov šef vlade prepovedal izvoz doma proizvedenih izolacijskih plošč in z odlokom določil najvišjo ceno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

Sparkxl ::

O super briljantna ideja...ki še nikoli ni funkcionirala. Ker kdo bo potem delal plošče z izgubo, ali minimalno maržo? Proizvodnjo ima firma nastavljeno da pokrije celo eu in zdaj več ne sme. V kaken scenariju točno lahko ustvari dobiček?
Daj vklopi naslednjič ono spužvo nad nosom preden take streljaš

V jeseni so volitve v Ameriki. Firme so tam že začele zategovat pasove(odpuščanja), cene so rekorno visoke, vključno s nafto. Koliko časa mislite, da bodo še na veliko pošiljal nafto v EU. Počasi bodo morali začeti nagovarjati rajo in to ne gre z visokimi cenami. Edino če bi demokrati radi izgubili vse. Torej bodo morali zmanjšati izvoz k nam. Mi pa bomo težko piskali brez nafte, sploh pa plina v jeseni. Printat pa tudi ne smejo več. Izgleda da prihaja kriza vseh kriz.
Magic

Sparkxl je izjavil:

Daj vklopi naslednjič ono spužvo nad nosom preden take streljaš

Kaj imaš sarcasm detector na off?

Glugy ::

sds je izjavil:

Ne vem zakaj jamrate nad draginjo, celi fejstbukavi internet se je strinjal, da je imperativa Ukrajini zagotoviti svobodo in da sploh ne gre drugace, kot ce podaljsujemo celotno vojno. Zdaj pa pac pozrite svoje sranje. Je bilo spet prikupno in vseckano navijati za Ukrajino, posledic pa ne bi imeli.

Podrazitve so sele zacetek.

Ukrajina je pri tem samo majhn delček. Glavni vzrok je naftni lobij:

sds ::

dronyx je izjavil:

kriptobog je izjavil:

najprej so krivili za inflacijo Covid, potem Ukrajino, jutri pride na vrsto verjetno spet kaj novega. Samo prekomerno tiskanje denarja, ki je bilo od nekdaj glavni vzrok za visoko inflacijo pa menda sedaj nima vpliva. To so čisto navadne laži in sprenevedanje. Ampak tisti, ki so imeli največje koristi od prekomernega tiskanja denarja (najpremožnejši) zelo dobro vedo, kako sistem deluje in kdaj se je potrebno umaknit, da so profiti maksimalni. Račun za to pa izstavijo raji. Pokvarjeno do konca in ti pokvarjenci se sedaj režijo v Davosu.

No, samo, da si ne bo kdo predstavljal, da je to "tiskanje denarja" fizicno. Zagresila sta ga Thatcherjeva in Raegan, ko sta bankam dovolila, da dajejo posojila preko kolicine denarja, ki ga imajo od komitentov. Liberalizem in kaptalizem FTW. Tule se pritozujete samo zato, ker se s takimi svinjarijami ne morete sami dokopati do denarja, zraven pa reveze nategujete s kriptovalutami. Poden od ljudi, mrs v cerkev pa k spovedi!
I have no mouth, and I must scream

pangro ::

Prvi val inflacije bo nekje popustil in na surovinskih trgih bo prisla kruta korekcija predvsem na trgu nafte, vprasanje je ali se gre plasirat keš v delnice povezane z surovinskimi trgi.

karafeka ::

Lahko obrazložiš zakaj bo korekcija pri nafti?
V iskanje črpališč nafte se je v zadnjih letih bolj malo vlagalo, opec pa tudi ne bo drastično spustil cen in si pljuval v lastno skledo.

pangro ::

karafeka je izjavil:

Lahko obrazložiš zakaj bo korekcija pri nafti?
V iskanje črpališč nafte se je v zadnjih letih bolj malo vlagalo, opec pa tudi ne bo drastično spustil cen in si pljuval v lastno skledo.

Fundamentalno se popolnoma strinjam s teboj ampak me je surovinski ciklus v 00 letih naučil da kljub temu da ima zadeva super bullish fundament doživlja v svojem naraščajočem trendu korekcije. Zakaj do tega prihaja? Verjetno preveč yolo fomo špekulantov in jih mora trg spucat in nafta je trenutno v neki yolo fomo fazi ko daje obcutek nenehne rasti. No sej padec iz 130 na 94 dolarjev je bil kr hud očitno tudi pokupljen. Zadevo dolgorocno pa nekak takole vidim. Po moje je bil marca 2020 dosežen dno iz katerega se je rodil nov večletni bull ki pa traja zdaj 2 leti in verjetno zaključuje prvo fazo rasti ki se je oz se končuje v klasik parabolic top strukturi. Kje je vrh noben ne ve, če se nardi še en push višje bom samo še bolj bearish na nafto. Sem potrpezljiv in vsak trg slej ko prej pride v svoj panic mode.

Utk ::

Naročila za neke stvari že padajo, pa še niti obrestnih mer niso zares dvignili. V takih časih, po koroni in z vojno na pragu, verjet v up and up, je dokaj optimistično. Komot se obrne ne samo v stagflacijo, ampak v čisto pravo recesijo.
Cene so visoke, nihče jih ne bo hotel nižat, plačat pa tudi ne, če ne bo več poceni denarja. Poglejte avtoproizvajalce. Kako naj spet prodajajo golfa za 17 jurjev, če je pa zdaj najcenejši 25. Raje vržejo (par) 10,000 ljudi na cesto...

LeQuack ::

Recesija je bolj naravna kot obratno stanje.
Quack !

dexterboy ::

dronyx je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Najprej so krivili za inflacijo Covid, potem Ukrajino, jutri pride na vrsto verjetno spet kaj novega. Samo prekomerno tiskanje denarja, ki je bilo od nekdaj glavni vzrok za visoko inflacijo pa menda sedaj nima vpliva. To so čisto navadne laži in sprenevedanje. Ampak tisti, ki so imeli največje koristi od prekomernega tiskanja denarja (najpremožnejši) zelo dobro vedo, kako sistem deluje in kdaj se je potrebno umaknit, da so profiti maksimalni. Račun za to pa izstavijo raji. Pokvarjeno do konca in ti pokvarjenci se sedaj režijo v Davosu.
Nekje sem prebral, da od 100% folka ima 1% premoženje, ki ga upravlja preko 4% marionetnih vlad. Ostane nam 95% ljudi, od katerih jih 90% spi na novicah in poročilih MSM medijev in fejsbuk dohtarjem, 5% je pa budnih in bi radi zbudili ostalih 90% ljudi... zato jaz trobim, da še nismo prišli do dna. Streznitev se mogoče "dviga na obzorju", bo pa kruta in boleča, z velikimi črkami. Mnoge oddaje so na to temo, ampak ... 90% folka kupi to, kar jim prodajajo mediji. Ker noben normalen človek ne bi na račun svojega obstoja podpiral sankcije proti vzhodni državi. In rad bi videl poletne pisarne po poslovnih zgradbah, ko ne bodo smele hladiti pod 25'C :D
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

bobby ::

dexterboy je izjavil:

dronyx je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Najprej so krivili za inflacijo Covid, potem Ukrajino, jutri pride na vrsto verjetno spet kaj novega. Samo prekomerno tiskanje denarja, ki je bilo od nekdaj glavni vzrok za visoko inflacijo pa menda sedaj nima vpliva. To so čisto navadne laži in sprenevedanje. Ampak tisti, ki so imeli največje koristi od prekomernega tiskanja denarja (najpremožnejši) zelo dobro vedo, kako sistem deluje in kdaj se je potrebno umaknit, da so profiti maksimalni. Račun za to pa izstavijo raji. Pokvarjeno do konca in ti pokvarjenci se sedaj režijo v Davosu.
Nekje sem prebral, da od 100% folka ima 1% premoženje, ki ga upravlja preko 4% marionetnih vlad. Ostane nam 95% ljudi, od katerih jih 90% spi na novicah in poročilih MSM medijev in fejsbuk dohtarjem, 5% je pa budnih in bi radi zbudili ostalih 90% ljudi... zato jaz trobim, da še nismo prišli do dna. Streznitev se mogoče "dviga na obzorju", bo pa kruta in boleča, z velikimi črkami. Mnoge oddaje so na to temo, ampak ... 90% folka kupi to, kar jim prodajajo mediji. Ker noben normalen človek ne bi na račun svojega obstoja podpiral sankcije proti vzhodni državi. In rad bi videl poletne pisarne po poslovnih zgradbah, ko ne bodo smele hladiti pod 25'C :D

Zih si na FB najdu slikco s to statistko 😁
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

karafeka ::

Ja hlajenje pisarn bo pa res problem ja.... Si kdaj delal v proizvodnji? Tam bo jeba. Ampak ta debata zna bit brezpredmetna, v primeru če bodo redukcije štroma, ali pa kolaps. Takrat bo vse obstalo.
Mene osebno bolj skrbi za zimo. Zdaj že kar nekaj let nismo imeli hude zime z hudim mrazom tja do -20 skupaj nekaj tednov. Če se to zgodi to zimo, si sploh ne znam predstavljat kaj bo.

dexterboy je izjavil:

to si ti prebral na ajopener internetih.
resnica pa je taka: 0,01% ljudi si želi da bi se ostali zbudili, ampak to pač ne trobijo ker vedo da so ti sanjači itq predebilni da bi lahko odprli oči in raja si tega niti ne želi. zato kdor na veliko trobi kako je treba ljudem odpreti oči, je navaden manipulant in išče korist samo zase.
drugače pa btw, tudi ti si verjetno top 1% bogatašev na zemlji ;)

Zgodovina sprememb…

Še en primer iz Restavracije Interspar, kjer grem vsake toliko na malico. So podražili vse menuje za skoraj 1€. Recimo dunajski zrezek iz 6,3€ na 7,1€. Pleskavici na žaru iz nekje ~5€ na 5,8€.
Quack !

karafeka je izjavil:

Ja hlajenje pisarn bo pa res problem ja.... Si kdaj delal v proizvodnji? Tam bo jeba. Ampak ta debata zna bit brezpredmetna, v primeru če bodo redukcije štroma, ali pa kolaps. Takrat bo vse obstalo.
Mene osebno bolj skrbi za zimo. Zdaj že kar nekaj let nismo imeli hude zime z hudim mrazom tja do -20 skupaj nekaj tednov. Če se to zgodi to zimo, si sploh ne znam predstavljat kaj bo.

Ja plin se bo kupoval z rublji pa bo reseno. Goloba boste pa oznacili za rusofila, ker bo raje popustil Putinu, kot da bi bili brez plina ali pa da bi predrago placevali za uvozenega. :))

feryz ::

Nikoli v življenju še nisem šel v spar restavracijo, torej inflacije ni.

dexterboy ::

karafeka je izjavil:

Ja hlajenje pisarn bo pa res problem ja.... Si kdaj delal v proizvodnji? Tam bo jeba. Ampak ta debata zna bit brezpredmetna, v primeru če bodo redukcije štroma, ali pa kolaps. Takrat bo vse obstalo. Mene osebno bolj skrbi za zimo. Zdaj že kar nekaj let nismo imeli hude zime z hudim mrazom tja do -20 skupaj nekaj tednov. Če se to zgodi to zimo, si sploh ne znam predstavljat kaj bo.
Ja, če verjameš ali ne, SEM delal v proizvodnji, brez klime, seveda :) Zima pa zna biti huda, ker če ne bo ogrevanja, bo manj generirane toplote in se lahko zgodi, da bomo imeli dooolgo zimo, kot je bila včasih. V LJ, ki je kotlina, se recimo pozna, ko je center mesta toplejši vsaj za eno stopinjo, kot pa obrobje. In če ugasneš gretje... bo tudi center mesta hladnejši, ampak to tudi pomeni, da bo na obrobju še nižja temperatura!

Je bila ena stran na sceno kao kok sem resnično bogat. In po tisti statistiki sem spadal v top 15% človeške populacije, pa sem takrat imel manj kot 20.000 bruto letnega prihodka. Ja, bruto, ne neto.

feryz je izjavil:

Nikoli v življenju še nisem šel v spar restavracijo, torej inflacije ni.

Nikoli v življenju si nisem lastil Zafire, kar pomeni, da vzdrževanje vozila ni drago :))
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Zgodovina sprememb…

No vidite da gre? Problemov ali podražitev v bistvu sploh ni. Le iz pravega zornega kota morate pogledati.

D3m ::

kriptobog je izjavil:

karafeka je izjavil:

Ja plin se bo kupoval z rublji pa bo reseno. Goloba boste pa oznacili za rusofila, ker bo raje popustil Putinu, kot da bi bili brez plina ali pa da bi predrago placevali za uvozenega. :))

Saj se že plačuje v rubljih. Geoplin je odprl račun v Gazprombank.
|HP EliteBook|R5 6650U|

dexterboy je izjavil:

Je bila ena stran na sceno kao kok sem resnično bogat. In po tisti statistiki sem spadal v top 15% človeške populacije, pa sem takrat imel manj kot 20.000 bruto letnega prihodka. Ja, bruto, ne neto.

Par let nazaj je bila meja 37000$ letno za top 1%. Zanimivo, mar ne!

To pa ne verjamem.
Imam malo več kot toliko vedno, pa se počutim kot največji revež. Ne top 1%.
A ni meja siromaštva v umeriki 100k letno?

Quack !
««
30 / 218
»»