Forum » Problemi človeštva » Inflacija 2021/2022
Inflacija 2021/2022
stara mama ::
Mr.B ::
Nisem rekel, da ne bodo tiskali. Ampak, da s tem ne bodo "resili" gospodarstva.
Britanci in Poljaki ze pospeseno nacrtujejo jedrske elektrarne. Kaj tocno je Golobov plan, to je glavno vprasanje....
Britanci so zadaj, ker so rekli ne kitajcem.
Poljaki so pa ze zdavno gradili, pred covid inflacijsko krizo.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
kow ::
Britanci ze gradijo Hinkley Point C. Recimo, da bodo koncali cez 5 let. Sedaj pa že pospešeno planirajo naslednje. Verjetno bodo relativno hitro začeli z gradnjo še ene. Kar pomeni, da enkrat po 2030 bo zgrajeno. Do takrat bodo tudi mocno povecali offshore wind proizvodnjo - kar pomeni, da bodo imeli velik del leta izredno poceni strom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Od kjerkoli hoces. Rusija je relativno majhen izvoznik. Sama proizvodnja ni problem. Poraba je namrec precej predvidljiva, pa tudi vsi imajo rezerve za nekaj let. Problem je samo zanemarjanje infrastrukture na zahodu.
Zgodovina sprememb…
Ampak to ni nek zahteven tehnoloski projekt (za zahodne drzave). Politicna volja, ki je prej pac ni bilo....
Zgodovina sprememb…
Lonsarg ::
Uran je omejen zgolj iz stalisca obratov za obogatevanje, ki so dragi in jih zaradi zmanjsanja potreb ni vec veliko na svetu ker so se zapirali.
Iz stalisca same surovine je urana dovolj za vsaj tisocletje in je tudi marsikje.
Prej bo zmamjkalo kovin za vetrnice in soncne celice kot pa urana! Tak da iz stalisca porabe materijala jedrska energija premaga soncno. Tudi pri 95% reciklazi soncnih celic jo najbrz se vedno premaga.
Iz stalisca same surovine je urana dovolj za vsaj tisocletje in je tudi marsikje.
Prej bo zmamjkalo kovin za vetrnice in soncne celice kot pa urana! Tak da iz stalisca porabe materijala jedrska energija premaga soncno. Tudi pri 95% reciklazi soncnih celic jo najbrz se vedno premaga.
Obrati so "dragi". V resnici pri sedanjih podrazitvah energentov, cena take infrastrukture ni nek resen problem (ne bo bistveno povisala cene elektrike) . Bolj je slo za optimizacijo kapitalizma, ki pa se je zaradi strateskih problemov izkazala za nesmiselno.
AtaŠtumf ::
Ampak to ni nek zahteven tehnoloski projekt (za zahodne drzave). Politicna volja, ki je prej pac ni bilo....
Beri:
Uranium Enrichment
Seveda se da obogatiti uran tudi v zahodnih državh, samo tole ni projekt od danes na jutri, do takrat pa kaj, te bo zeblo ali boš prižgal termoelektrarne in užval indonezijski premog za bajno ceno?
Ce se zdele zacne masovno nuklearke gradit bodo zgrajene v 10 letih. V tok letih bo tudi obogatenje Urana porihtano na vecje kolicine.
Skratka jedrska energija nima problema z materijalom, je edini energetski vir ki v dogledni prihodnosti nima tega problema.
Ima pa velik problem z dolgo gradnjo in veliko investicijo v znanje/industriji, ki se bi najbolj splacalo, ce se gre all-in v jedrsko v EU. Za samo par nukleark se ne splaca.
Skratka jedrska energija nima problema z materijalom, je edini energetski vir ki v dogledni prihodnosti nima tega problema.
Ima pa velik problem z dolgo gradnjo in veliko investicijo v znanje/industriji, ki se bi najbolj splacalo, ce se gre all-in v jedrsko v EU. Za samo par nukleark se ne splaca.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
LeQuack ::
Pozabite na inflacijo, Covid je spet tu:
https://www.24ur.com/novice/tujina/v-ne...
https://www.24ur.com/novice/tujina/v-ne...
Quack !
dronyx ::
Avstrijci nameravajo menda dati vsakemu državljanu 1000 EUR za lajšanje bolečin ob visoki inflaciji. To je po moje skregano z zdravo pametjo. Očitno že toliko časa svet ni videl visoke inflacije da tega pojava sploh več ne razumejo!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
zobnik ::
Sem opazil v Hoferju, da je najcenejše navadno olje kar 3 evre. Lani tak čas še nekje 1.4 evre pa tud 1.2 evra, sedaj pa kar 3, to ni 30-40% podražitev o čemer nas farbajo z lažmi, to je več kot 100% gor.
Še mast je cenejša, ampak ne bo dolgo. Stane nekje slabe 3 evre. Sej bo kamlu vsega dost doma, od zelenjave do mesa, sam vsega pa tud ne moreš met in tist kar dokupiš so cene ponorele. Tist kar maš pa doma je pa tud v trgovin pocen.
Še mast je cenejša, ampak ne bo dolgo. Stane nekje slabe 3 evre. Sej bo kamlu vsega dost doma, od zelenjave do mesa, sam vsega pa tud ne moreš met in tist kar dokupiš so cene ponorele. Tist kar maš pa doma je pa tud v trgovin pocen.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zobnik ()
Utk ::
Normalno, zmeraj je tisto, kar sam narediš, prepoceni, kar moraš kupit, pa predrago. To ni od te inflacije dalje, ampak od začetka trgovine v kameni dobi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Bolj malo ga rabmo, raje na masti pečem....predvsem je mast bistveno boljša in bistveno manj jo porabiš saj jo hrana ne vpije toliko kot navadno olje.
Sem opazil v Hoferju, da je najcenejše navadno olje kar 3 evre. Lani tak čas še nekje 1.4 evre pa tud 1.2 evra, sedaj pa kar 3, to ni 30-40% podražitev o čemer nas farbajo z lažmi, to je več kot 100% gor.
Izbral si specificen izdelek, ki se je tako podrazil zaradi vojne v Ukrajini. Mleko je slo gor 20%, od oka.
belo mleko ::
Omejevanje hitrosti na AC kot ukrep proti inflaciji? Vsak dan nekaj novega.
Čudno, da nihče ni dvignil roke glede inflaciji, ko so si ljudje basali covid bone v žepe. :)
Čudno, da nihče ni dvignil roke glede inflaciji, ko so si ljudje basali covid bone v žepe. :)
https://il9.picdn.net/shutterstock/videos/6059618/thumb/8.jpg
ZveeZ ::
belo mleko je izjavil:
Tak ukrep je lahko smiselen kot ukrep posameznika proti osebni inflaciji, ki jo sam obcuti.
Jaz sem se odlocil, da bom vozil z max 110km/h, odpikal nepotrebne nakupe. Storitve ki se bojo se podrazale bom skenslal ali zamenjal ponudnika.
Zakaj? Ker so mi zadnje mesece z inflacijo pokradli cca 250€/m. Odlocil sem se, da bo moj prispevek siljenje v recesijo.
mr_chai ::
belo mleko je izjavil:
Tak ukrep je lahko smiselen kot ukrep posameznika proti osebni inflaciji, ki jo sam obcuti.
Jaz sem se odlocil, da bom vozil z max 110km/h, odpikal nepotrebne nakupe. Storitve ki se bojo se podrazale bom skenslal ali zamenjal ponudnika.
Zakaj? Ker so mi zadnje mesece z inflacijo pokradli cca 250€/m. Odlocil sem se, da bo moj prispevek siljenje v recesijo.
bravo, s tem pljuvaš v lastno skledo. Tipično slovensko, ko potrka hudič na vrata pa reče slovencu, da naj si sam izbere kaj mu bo prizadejal, ampak pri tem mu reče, da bo 2x toliko prizadejal soseda. Slovenc pa takoj zakriči: "Izruvaj mi eno oko!"
A bejž. Ker drugje bojo pa zdaj nalašč še več zapravljali, še hitreje vozili in kupovali še več nepotrebne krame.
ZveeZ ::
bravo, s tem pljuvaš v lastno skledo. Tipično slovensko, ko potrka hudič na vrata pa reče slovencu, da naj si sam izbere kaj mu bo prizadejal, ampak pri tem mu reče, da bo 2x toliko prizadejal soseda. Slovenc pa takoj zakriči: "Izruvaj mi eno oko!"
A res? S tem ko neham podpirat pozresna/oportunisticna podjetja pljuvam v svojo skledo?
Povprasevanje/ponudba. Ce je slednja predraga in bi zato vsi zategnili pasove, bi se cene hitro popravile.
Ampak ja. Treba je trosit se in se, da ne bo kitajc pobral ves svoj kapital in vrgel 100 delavcev na cesto.
Pa tvoja asociacijo s sosedom je tipicno "slofobicna". Ne zelim drugim slabo. Ce pa imam za izbirat, bom izbral sebe pred tabo in pred sosedi. Zakaj? Ker bi vi storili isto.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZveeZ ()
Izbral si specificen izdelek, ki se je tako podrazil zaradi vojne v Ukrajini. Mleko je slo gor 20%, od oka.
Mogoče je to dobra rešitev, da se tega olja spravi na minimum, ker za zdravje je slabo....
WizzardOfOZ ::
Šele sedaj? Midva to že od začetka krize počneva. Nepotrebne nakupe smo ukinili, hrano se kupuje max 2x na mesec (piše se na listek, obešen na hladilniku, kaj se rabi in potem se gre iskat cel prtljažnik naenkrat), položnice se plača na dan, ko je rok, (ker če ti zamudiš, ti takoj obresti zaračunajo, če pa ti prej plačaš, pa nič ne odbijejo od cene položnice). Bonov za 2020 nismo koristili, za bone 2021 pa smo otroku kupili knjige v mladinski knjigi, da se bo kaj naučil in imel od tega. Na mesec tako prišparamo kar nekaj denarja, da bo za slabe čase.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Malidelničar ::
WizzardOfOZ: Mi smo že pred krizo začeli racionalizirati zadeve, in tudi do krize smo pristopili v smislu, da se bodo tu karte mešale na novo in je potrebno racionalizirati in ne jokati nad "nepravičnim" sistemom.
Hrano smo podobno zracionalizirali kot ti, sedaj imamo še vrt.
Bone smo pokoristili.
Dober nasvet glede položnic, za to nisem vedel.
Ne vem pa kako postopati glede prihajajoče energetske inflacije, kakšni nasveti tu (sem v bloku)?
Hrano smo podobno zracionalizirali kot ti, sedaj imamo še vrt.
Bone smo pokoristili.
Ne vem pa kako postopati glede prihajajoče energetske inflacije, kakšni nasveti tu (sem v bloku)?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
The US Federal Reserve raised its target interest rate by three-quarters of a percentage point in an effort to drive down a surge in inflation, and projected a slowing economy and rising unemployment in the months to come.
The rate increase announced on Wednesday was the biggest by the US central bank since 1994, and was delivered after recent data showed little progress in its battle to control a sharp spike in prices.
1. nasvet ni posebej koristen, ker ti v resnici ne zaračunavajo obresti za vsak dan, to je bluzenje.
2. itak imaš trajnik ali eračun in je avtomatsko plačano na datum, zakaj se bi ročno ukvarjal s tem (pa še cenejše je na trajnik ali eračun).
Mato989 ::
1. nasvet ni posebej koristen, ker ti v resnici ne zaračunavajo obresti za vsak dan, to je bluzenje.
2. itak imaš trajnik ali eračun in je avtomatsko plačano na datum, zakaj se bi ročno ukvarjal s tem (pa še cenejše je na trajnik ali eračun).
Kak je lahko na trajnik ceneje, če imam 10 ali 15 nakazil SEPA brezplačnih v paketu hmmm? Kolikor vem je trajnik plačljiv... je pa bolj priročno to pa 100%.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Imaš pa čuden paket, če imaš nakazila brezplačna, pa da to ne bi veljalo tudi za trajnik. Eračun je pa itak navadno nakazilo.
Zgodovina sprememb…
MisterR ::
The US Federal Reserve raised its target interest rate by three-quarters of a percentage point in an effort to drive down a surge in inflation, and projected a slowing economy and rising unemployment in the months to come.
The rate increase announced on Wednesday was the biggest by the US central bank since 1994, and was delivered after recent data showed little progress in its battle to control a sharp spike in prices.
S&P500 pa zaključil dan pri +1.5% :D
Včeraj sem zasledil podatek za april, da se je pri nas obseg kreditiranja na letni ravni povečal za 9%! Glede na to, da so krediti glavni način tiskanja novega denarja je iz tega podatka jasno, da ECB ni naredila čisto nič za zaustavitev inflacije, ampak bo ta kot kaže še dobila pospešek. To je nekako logično, saj je realna obrestna mera v evro območju še vedno skoraj MINUS 9%. Torej se kredite še vedno splača najemat in poplava novega denarja se veselo nadaljuje. Dama s torbico nima pojma kaj dela. Moja ocena je bila, da bo evro med 2020 in 2050 izgubil 50% vrednosti. Torej 100 evrov iz 2020 bo imelo kupno moč 50 evrov čez par let. Ampak zna biti še slabše, glede na to, da očitno sploh ne mislijo ukrepati. Prihranke prebivalstva bodo pa praktično izbrisali.
Mato989 ::
Včeraj sem zasledil podatek za april, da se je pri nas obseg kreditiranja na letni ravni povečal za 9%! Glede na to, da so krediti glavni način tiskanja novega denarja je iz tega podatka jasno, da ECB ni naredila čisto nič za zaustavitev inflacije, ampak bo ta kot kaže še dobila pospešek. To je nekako logično, saj je realna obrestna mera v evro območju še vedno skoraj MINUS 9%. Torej se kredite še vedno splača najemat in poplava novega denarja se veselo nadaljuje. Dama s torbico nima pojma kaj dela. Moja ocena je bila, da bo evro med 2020 in 2050 izgubil 50% vrednosti. Torej 100 evrov iz 2020 bo imelo kupno moč 50 evrov čez par let. Ampak zna biti še slabše, glede na to, da očitno sploh ne mislijo ukrepati. Prihranke prebivalstva bodo pa praktično izbrisali.
To je popolnoma kontradiktorno... če bo EUR izgubil 50% med 2020 in 2050 bo kupna moč 100 EUR danes 50 EUR leta 2050 ne "čez par let"
Si malo zabredel?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
Haha, 50% v 30 letih bi izgubil tudi ko je inflacija praktično nič. 50% je bil znal euro izgubit dobesedno v par letih, do 2025-27 recimo.
V paketu imam vsa položnice zastonj, tako da je cenejše slikaj in plačaj, kot pa trajnik.
Zamudi 3 dni pa ti bodo poslali opomnin. Sedaj že prvi dan lahko pošljejo, ker jim banke že pošlejajo vse podatke na dan plačila, ti lahko že drugi dan pošljejo, da nisi plačal. Cena opomina je od 2,09€ do 3.5€.
Ze pri 2% letni inflaciji se vrednost denarja v 35 letih razpolovi. Pri 5% se to zgodi ze po 14 letih.
Ampak zdaj imamo se vec kot 5% inflacije, tako da :) No ampak povprecje v 14 letih bo morda 5%, ce bodo zdaj umirili. V tem primeru bo leta 2035 denar vreden pol manj kot 2021.
Ampak zdaj imamo se vec kot 5% inflacije, tako da :) No ampak povprecje v 14 letih bo morda 5%, ce bodo zdaj umirili. V tem primeru bo leta 2035 denar vreden pol manj kot 2021.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Malidelničar je izjavil:
Mi smo v hiši, za blok pa res ne vem, kaj bi lahko naredil. Kamin na drva, če imate dimnik? Ko sem nekoč živel v bloku smo sicer imeli dimnik, ampak preko njega so potegnili optične kable do vsakega stanovanja, tako da je bil neuporaben.
V bloku pac pozimi nisi v kratki majici, ampak puloverju. Ter pravilno zracis stanovanje. Poleti ne pretiravas s klimo. Edini resen prihranek pa je boljsa fasada, kar je pa skupni projekt. Glavni prihranki za vecino prebivalstva so verjetno predvsem v manj nepotrebnih voznjah - pac na bicikel ipd. za krajse razdalje.
Zgodovina sprememb…
V paketu imam vsa položnice zastonj, tako da je cenejše slikaj in plačaj, kot pa trajnik.
Kater paket imaš to, da imaš zastonj položnice, ne pa tudi trajnikov?
Zamudi 3 dni pa ti bodo poslali opomnin. Sedaj že prvi dan lahko pošljejo, ker jim banke že pošlejajo vse podatke na dan plačila, ti lahko že drugi dan pošljejo, da nisi plačal. Cena opomina je od 2,09€ do 3.5€.
OMG. Če ne bi vedeli, da si delal na banki, bi ti še oprostili, tako pa res...nimam besed.
J.McLane ::
NA Sparkasse udobni pozitivni je bilo nekoč tako, UPN zastonj trajnik za plačilo. Sedaj je oboje za plčailo, vodenje pa še vedno zastonj.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Glavni prihranki za vecino prebivalstva so verjetno predvsem v manj nepotrebnih voznjah - pac na bicikel ipd. za krajse razdalje.
Povprečno ljudje naredijo 1000km na mesec (12k na leto). Nek povprečen novejši avto ima porabo 6 litrov, to pomeni 60 litrov na 1000km. Tistih 60 litrov si pa ni tak problem privoščit.
Kater paket imaš to, da imaš zastonj položnice, ne pa tudi trajnikov?
Sem šel pogledat, imam jih zastonj, včasih niso bili.
OMG. Če ne bi vedeli, da si delal na banki, bi ti še oprostili, tako pa res...nimam besed.
Včasih je imela banka shranjene podatke o direktnih bremenitvah, par let nazaj se je to spremenilo. Sedaj vse podatke zbira firma in firma pošlje banki te podatke in banka nič več ne hrani teh podatkov. Ko banka pobere iz računov denar, pošlje takoj obvestilo nazaj firmi, kdo ni plačal. firma samo še skupaj potegne kdo vse ni plačal in izda opomine. Že naslednji dan.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
J.McLane ::
Res je, iz tega sledi, da je gorivo tudi pri 2 €/l prepoceni
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
S&P500 pa zaključil dan pri +1.5% :D
Btc je tud poskocil za 500$ ob zaprtju NY borze, dasiravno mislim si hotel nekaj drugega povedat.
Včasih je imela banka shranjene podatke o direktnih bremenitvah, par let nazaj se je to spremenilo. Sedaj vse podatke zbira firma in firma pošlje banki te podatke in banka nič več ne hrani teh podatkov. Ko banka pobere iz računov denar, pošlje takoj obvestilo nazaj firmi, kdo ni plačal. firma samo še skupaj potegne kdo vse ni plačal in izda opomine. Že naslednji dan.
Zdej pa mešaš direktne bremenitve z nakazilom. Če je denar gor, bo direktno odtrgalo, če ni denarja gor, itak da bojo poslali opomin, ker je zelo majhna verjetnost, da bo pa naslednji dan plačal (ročno), pa tudi v pogodbi ti piše, da če trajnik ne gre čez, da ti pošljejo račun po pošti.
Če pa nimaš trajnika, ampak navadno položnico, ti pa nihče ne bo naslednji dan že printal opomina.
No vidiš. Pa še skoraj vsaka firma ti da kak evro popusta, če imaš trajnik ali eračun.
Zgodovina sprememb…
Ce bogledas vrednos € danes in 91 je takratnih 100€ bilo dans ze bilzu te izgube in je vreden 180€, tako da se 30 let pac malo hitrejsa rast pa bo 100€ leta 2022 bilo 200 € leta 2050. Panika.Včeraj sem zasledil podatek za april, da se je pri nas obseg kreditiranja na letni ravni povečal za 9%! Glede na to, da so krediti glavni način tiskanja novega denarja je iz tega podatka jasno, da ECB ni naredila čisto nič za zaustavitev inflacije, ampak bo ta kot kaže še dobila pospešek. To je nekako logično, saj je realna obrestna mera v evro območju še vedno skoraj MINUS 9%. Torej se kredite še vedno splača najemat in poplava novega denarja se veselo nadaljuje. Dama s torbico nima pojma kaj dela. Moja ocena je bila, da bo evro med 2020 in 2050 izgubil 50% vrednosti. Torej 100 evrov iz 2020 bo imelo kupno moč 50 evrov čez par let. Ampak zna biti še slabše, glede na to, da očitno sploh ne mislijo ukrepati. Prihranke prebivalstva bodo pa praktično izbrisali.
To je popolnoma kontradiktorno... če bo EUR izgubil 50% med 2020 in 2050 bo kupna moč 100 EUR danes 50 EUR leta 2050 ne "čez par let"
Si malo zabredel?
Zdej pa mešaš direktne bremenitve z nakazilom. Če je denar gor, bo direktno odtrgalo, če ni denarja gor, itak da bojo poslali opomin, ker je zelo majhna verjetnost, da bo pa naslednji dan plačal (ročno), pa tudi v pogodbi ti piše, da če trajnik ne gre čez, da ti pošljejo račun po pošti.
Če pa nimaš trajnika, ampak navadno položnico, ti pa nihče ne bo naslednji dan že printal opomina.
No vidiš. Pa še skoraj vsaka firma ti da kak evro popusta, če imaš trajnik ali eračun.
Trajnikov ni več, so bili ukinjeni že dolgo časa nazaj. Direktna bremenitev ni trajnik.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
Stvar je ista. Če ni denarja gor ko ti naj bi trgalo, ti bojo poslali račun po pošti, opomin. Če pa sam plačuješ na položnico, ti ne bo nihče drug dan pošiljal opomina. Niti zaračunaval obresti za par dni, niti zaračunal 2-3 evra stroška za opomin, ker je to proti zakonu.