Forum » Loža » Nakup nepremičnine pod hipoteko?
Nakup nepremičnine pod hipoteko?
beweiss ::
Če ima neka nepremičnino še hipoteko, ker dosedanji lastnik še ni odplačal celega dolgoročnega kredita ali je take nepremičnine smiselno kupiti?
- poskusilo klonirati: beweiss ()
profii ::
Tody ::
No ni lih ravno tako. Tebi kupec nakaze kupnino. Oz lahko nakaze direktno banki in preostanek tebi. Banka izda izbrisno pobotnico, katero mora notar vpisat v zemljisko knjigo. Nič ni avtomatike in nič se ne zgodi samo. Večina nepremičnin ima hipoteke gor. Z kako kupoprodajno pogodbo se zaščitiš da se jo umakne ko pride zadeva v tvojo last
johanblond ::
Če ima neka nepremičnino še hipoteko, ker dosedanji lastnik še ni odplačal celega dolgoročnega kredita ali je take nepremičnine smiselno kupiti?
Še posebej, če ni zadaj kakšne posebne zgodbe, ki bi te morala skrbeti.
Npr prodajalec vzel dvajsetletni hipotekarni kredit pred 14. leti, sedaj se stvar prodaja. Npr se seli v hišo, se seli v tujino, .... Po 14 letih se plani spremenijo. Jaz tudi ne bi šel predčasno poplačevat tega kredita, samo zato ker bi prodajal.
Če so pa kakšne čudne "zgodbe" zadaj, je za premislit. Ampak, kot so že rekli, vključit banko v tvojo zgodbo, denar se nakaže na banko, banka izda izbrisno pobotnico, preostanek se nakaže prodajalcu. Notarsko sestavljeno in overjeno. Da ne bi slučajno padel na kakšno foro, "da bomo prišparal pri notarju, se bomo po domače zmenil". V tem primeru teci, kolikor te nesejo noge.
Inventorista ::
Kot je Tody napisal, plačaš kredit banki, dobiš izbrisno pobotnico in nakažeš preostali znesek prodajalcu. Če je vnešeno v zemljiško knjigo, te nima kaj skrbet. Četudi, zemljiška ni urejena in obstaja veriga pogodb ne bi smelo bit problema. Ker očitno je banka že enkrat financirala nakup iste nepremičnine. Bi moralo štimat.
Inventorista ::
Mene so vprašali, da bi se zmenili na pogodbi za nižjo nakupno/prodajno ceno. Preko agencije!
In sem jih gladko zavrnil, z argumentom, da če jaz kupim zdaj na papirju za manjšo vrednost, potem moram jaz pri prodaji isto naredit, če ne sem na izgubi! Ker, na razliko med nakupno in prodajno ceno moraš ti potem plačat davek, če prodajaš. Seveda pod predpostavko, da nisi imel tam prijavljeno stalno prebivališče vsaj 3 leta! Kao špekulativen posel!
Edit: nisem bežal in posel se je vseeno sklenil. Nič hudega po 14 letih lastništva.
In sem jih gladko zavrnil, z argumentom, da če jaz kupim zdaj na papirju za manjšo vrednost, potem moram jaz pri prodaji isto naredit, če ne sem na izgubi! Ker, na razliko med nakupno in prodajno ceno moraš ti potem plačat davek, če prodajaš. Seveda pod predpostavko, da nisi imel tam prijavljeno stalno prebivališče vsaj 3 leta! Kao špekulativen posel!
Edit: nisem bežal in posel se je vseeno sklenil. Nič hudega po 14 letih lastništva.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Inventorista ()
beweiss ::
Hvala vsem za nasvete, je vnešeno v zemljiško knjigo in bi kupil s pomočjo stanovanjskega kredita (30% celotne cene), seveda pogodba (kar cel postopek nakupa, ker prodaja fizična oseba) preko notarja. Pred 4 leti je Abanka financirala nakup (kredit na 15 let) te iste nepremičnine osebi, ki jo danes prodaja. Ali smem prodajalcu dati aro?
arnecan1 ::
Hvala vsem za nasvete, je vnešeno v zemljiško knjigo in bi kupil s pomočjo stanovanjskega kredita (30% celotne cene), seveda pogodba (kar cel postopek nakupa, ker prodaja fizična oseba) preko notarja. Pred 4 leti je Abanka financirala nakup (kredit na 15 let) te iste nepremičnine osebi, ki jo danes prodaja. Ali smem prodajalcu dati aro?
Prvo se zmeni, da se v pogodbo zapiše, da banka iz kupnine, torej kredita, poplača hipoteko in šele nato preostanek kupnine nakaže prodajalcu.
Nikakor ne kupi nepremičnine z hipoteko, oz. da se v pogodbi ne zapiše, kako se bo poplačalo pred izročitvijo vse kupnine. Rajši plačaj notarja ali koga drugega, da vse preveri in po možnosti tudi sestavi pogodbo.
Sicer banka nikdar ne da kredita, če je pred njo kakšna druga hipoteka in ni kredit zavarovan več kakor 100%. V tem primeru sem razumel, da je ista banka financirala prejšnjega kupca in sedaj tebe. Potem moraš še bolj paziti, saj banka sedaj nima interesa, da je hipoteka na nepremičnini izbrisana, saj je to njihova nepremičnina. Torej v tem primeru se lahko zaneseš samo nase, na banko pa ne.
IL_DIAVOLO ::
Ce bi rad izgubil denar in nepremičnino, go for it.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Tody ()
Šimpanz ::
To ni nič posebnega, tvoja banka ki ti bo dala kredit ti bo že pojasnila kaj moraš narediti da se prejšnji kredit poplača in hipoteka izbriše. Brez tega ti tvoja banka ne bo dala kredita.
OZZY ::
Stvar je zelo enostavna. Druga banka izda namero o izbrisnem dovoljenju, kjer je zaposano, da bo izdala izbrisno pobotrnico, ko se trenutni kredit poplača. Po navadi je tako, da tvoja banka nakaže po predhodnem izračunu poplačilu kredita prodajalca na njegov kredit in ga s tem poplača. Nato izda izbrisno pobotnico. Za notarja je namera zadosti, da sklene posel. Prodajalec pa se tudi z kupoprodajno zaveže, da bo poskrbel za izbrisno pobotnico.
Drugače je, če imaš denar in ne rabiš kredita. V tem primeru banka izda namero, na dan notarskega zapisa ali dan prej nakažeš preostanek denarja po kupoprodajni kot je zapisano. Lahko sicer denar deponiraš pri notarju, da on poskrbi za nakazilo po podpisu, vendar te to stane. Po notarskem zapsisu prodajalec poskrbi za izbrisno.
Drugače je, če imaš denar in ne rabiš kredita. V tem primeru banka izda namero, na dan notarskega zapisa ali dan prej nakažeš preostanek denarja po kupoprodajni kot je zapisano. Lahko sicer denar deponiraš pri notarju, da on poskrbi za nakazilo po podpisu, vendar te to stane. Po notarskem zapsisu prodajalec poskrbi za izbrisno.
Go with the flow.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Predčasno poplačilo kreditaOddelek: Loža | 5004 (4015) | fikus_ |
» | Ogled nepremičnine in oddaja podatkovOddelek: Loža | 4932 (3901) | Invictus |
» | Nasvet pri nakupu stanovanjaOddelek: Loža | 6162 (4698) | Zaskrbljena |
» | Neodstranjena hipoteka?!Oddelek: Loža | 5015 (3886) | Aston_11 |
» | stečajna masa podjetja in nepremičnineOddelek: Loža | 7321 (6392) | EC9 |