» »

Kako pravilno uporabiti električno spojko?

Kako pravilno uporabiti električno spojko?

cegu ::

Spojka

Spojka

Vedno sem videl ljudi ki uporabijo spojko tako, da z obeh strani notri potisnejo vodnik, tako da se vodnika srečata in sta si ob strani, nato pa privijejo oba vijaka.

Zanima me kako je pravilno. Ali se morata vodnika prekriti en ob drugega ali ne?

Podaljšati moram kable ker dodajamo omarico za varovalke in sem vzel te spojke, kjer gre v v vsako stran le en vodnik, za dva ni prostora. Torej en vodnik drugega porine ven. Ampak če to storim tako, je lahko največ cca 3mm žice z odstranjenim plaščom pa ne vem ali je to dovolj za dober spoj.
  • spremenil: cegu ()

Vuli ::

si mogu pa večje spojke vzet, te so nekam majhne za te kable, vsaj tko zgleda.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Vuli je izjavil:

si mogu pa večje spojke vzet, te so nekam majhne za te kable, vsaj tko zgleda.

Ja za kaj pa so te spojke potem? Skupaj jih pritisne en vijak, če vzamem večjo, potem vijak pritisne nekam na sredo med kabla in ne drži dobro.

starfotr ::

Za vsak presek vodnika so različne sponke. Treba je uporabit prave.

Spoje je treba zategniti dovolj, da je spoj dober, vendar ne preveč, da ne pride do deformacije.

Priporočam uporabo sponk wago 221 ali 222, če nisi vešč omenjennih sponk.

https://www.wago.com/global/installatio...

Lahko kupiš tudi pribor za montažo na DIN letev.

starfotr je izjavil:

Za vsak presek vodnika so različne sponke. Treba je uporabit prave.

Spoje je treba zategniti dovolj, da je spoj dober, vendar ne preveč, da ne pride do deformacije.

Priporočam uporabo sponk wago 221 ali 222, če nisi vešč omenjennih sponk.

https://www.wago.com/global/installatio...

Lahko kupiš tudi pribor za montažo na DIN letev.

Te ki jih imam so ravno prav velike za 2.5mm^2 vodnike. In smatram da so tudi dovolj mocne za 16A potem.

Wagojeve, ki jih omenjaš imam, ampak jih ne morem uporabiti ker je priklop le z ene strani.

Sem videl tudi take ki gre z obeh strani, ampak niso od Wago tako da nocem iti z eno no-name znamko.
KLIK

Koliko sem vešč vprašanje, bolj sem pri mikroelektroniki z lupo, sem zvezal tudi že kakšno zadevo, ampak tokrat bi rad naredil tako kot se za gre.

Mislim da me je skrbelo odvec.

Tele sem povezal tako da je slo z vsake strani notri le 3mm vodnika. eno stran kabla sem dal na sraufstok, drugo pa vlekel kar sem lahko in ni popustila.

Tako da držu dobro.

Lp

matobeli ::

zategnjene morjo bit tako da se na sredini vodnika srečata, oziroma lahko kakšen mm manj, važno da nasprotni kabel ne ovira vijaka od drugega kabla.

Za mehkožilne kable se dobi take sponke ki imajo spodaj še ploščico, za trdožilne pa se uporabi lahko samo vijak. Seveda pa je najbolje dat mehkožilnega v kabelsko votlico oziroma tulko.

Na vsaki sponki ponavadi piše za kakšen tok je narejena (nekje na sredini ponavad je številka, 10, 16...) Za 2.5mm2 more bit seveda 16(A).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

floyd1 ::

To bo glavna omarica za stanovanje/hišo?

Škoda, da niste raje pustili daljših kablov, zdaj sta brez veze na vsakem kablu kar 2 dodatna kontakta, kjer lahko gre kaj narobe.

Razumem, da hočeš "za ziher" narejeno, ampak... A boš zdaj vsakega od teh spojev s "šraufštokom" preveril?
Raje po kakem mescu dni vrži fid ven in (seveda z občutkom) še 1x preveri z izvijačem, če je vse še dobro zategnjeno. Potem bi moral biti dolgo časa mir.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spajanje N in PE žic

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
183382 (2467) mirator
»

Priklop Bosceve kuhalne plosce

266821 (6126) starfotr
»

Prekinjena nula v hišnem razdelilcu (strani: 1 2 )

6813018 (10996) starfotr
»

kje dobit wago sponke ?

183508 (3179) #000000
»

Spoj več mehkih žil

213638 (3048) LordTado

Več podobnih tem