» »

Izkušnje 3D modelirnik, PDM sistem

Izkušnje 3D modelirnik, PDM sistem

cendof ::

Pozdravljeni,

v našem podjetju izbiramo nov 3D modelirnik in PDM sistem, kajti sedaj imamo velike težave z nadzorom verzij. Naša branža je strojegradnja. Do sedaj smo imeli na predstavitvi:

1) SolidWorks(SolidWorld) + PLM Pro sistem
2) SolidEdge (ITS) + Teamcenter
3) Autodesk Inventor (Basic) + Vault (samo osnove)
4) Creo (en uporabnik)-nekako nam Creo v osnovi ne paše.

Dejansko smo zmedeni, kajti vse je pod našimi pričakovanji, moramo pa preiti na nov sistem. Osebe, ki so nam predstavljale pakete niso bile suverene, kar nas skrbi iz stališča podpore, nekateri programi so že majhen sestav razmetale, itn.

Na Slotech sprašujem:
- Ima kdo izkušnje s temi modelirniki in PDM sistemi, na velikih sestavih? Recimo 5000+ kosov.
- Kakšna je podpora tako za modelirnik in PDM?
- Kateri modelirnik ima večjo osnovo za pisati makre?

Hvala za izkušnje!

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Mogoče bi povprašal še tukaj:

https://www.strojnistvo.com/

Jih veliko dela z raznoraznimi 3D modelirniki im PLM sistemi, verjetno bo kdo vedel kaj več povedati.

Bi pa bilo zanimivo vedeti, zakaj morate narediti prehod in s česa prehajate in kaj nameravate narediti z obstoječo bazo podatkov. O koliko delovnih mestih je govora? Zakaj vam Creo ne paše (za PDM morate gledati še Windchil zraven)...?

Lp

Jože

Zgodovina sprememb…

Cveto ::

Imam izkušnje z Solidworks in PDM, tudi z večjimi sestavi (do 10.000 elementov). Imamo PDM (navaden, ne pro) na virtualki, 4 licence in 6 uporabnikov (4 razvojniki in dva tehnologa). Dela OK, tudi support prodajalca (IBCaddy) je dober, plačuješ pa jasno vzdrževanje, ki ni poceni (trenutno okoli 7 jurjev na leto za vse skupaj). Računalniki so vsi delovne postaje (HP Z440 in podobni) za 32GB+ rama in Quadro grafikami (recimo M5000) in moram reči da vrtijo tako velike zadeve brez problema.

Administracija PDM je ok, za tako malo uporabnikov itak ni neka umetnost. PDM omogoča tudi workflowe, a jih mi zaenkrat še nismo uporabljali, enako z Makroji. Šolanja, kar smo jih imeli, so bila izvedena dobro (itak obstaja zelo dodelan program od Dassaulta in se gre po tem).

Skratka, mi smo zadovoljni, edino kar nas žuli je strošek, ki ni mahjen.

Kako je z drugimi pa ne vem. Že pred leti smo imeli Autocad, ki pa je bil precej zastarel.

Invictus ::

Mislim, da je pametno pogledati kaj uporabljajo vaše stranke...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Map ::

Jaz sem zelo zadovoljen s Siemens NX.

cendof ::

Prehod moramo narediti, ker sedanji modelirnik (CoCreate) nima več supporta in tudi ni več razvoja. Pri nas so za 1x 4je konstruktorji, 2 v nabavi in cca. 10 v proizvodnji.

PDM pa potrebujemo, ker rabimo malce redu. :)

fikus_ ::

Še en + za SolidWorks

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Cendof, CoCreate (nekdaj Hewlett Packardov modelirnik, mislim da se mu je reklo Solid Designer)) je še naprej na nek način živ pod imenom Creo Direct Modeling (je pa verjetno uporabniški vmesnik čisto drugačen), ker ga je pred leti PTC odkupil in zintegriral v svoj programski paket. Če se ne motim, Creo celo CoCreate datoteke neposredno odpira (ali ni končnica CoCreate datotek .pkg?)...

Vem, da to pisanje verjetno ni v pomoč, sem bolj za informacijo napisal...

Lp

Jože

BogyX ::

Delam na SolidWorks in EPDM in kar je dobro je, da je relativno preprost za uporabo. Pri tako malo licencah in lokalnem strežniku bi moralo še leta delovati zadovoljivo. Opažam sicer težave z večjimi sestavi, za 5000+ kosov bi bil kak drug boljše - kolega dela na motorjih (več delov) in je Creo + Windchil zakon.

Bi pa SolidWork + EPDM odsvetoval za velike sestave in veliko uporabnikov, se kar pozna ko kaj večjega odpiraš, je pa pri nas 100+ uporabnikov in trenutno razmišljamo da bi EPDM zamenjali s čim drugim.

borisk ::

nadzor nad verzijami je hudič, treba je najti nek kompromis.

pri nas nimamo PDMja, imamo samo 2 licenci za SW, ker ne delamo nekaj veliko svoje dokumentacije, lahko pa povem kaj vidim v kolegijalnih firmah in pri naših kupcih. sosedi so pri tadrugem trgovcu kupili solidworks in PDM, ko se je prodajalo, je bilo vse super, ko je bilo potrebno reševati določene prilagoditve in podobno je bilo pa malce slabega občutka, niso bili najbolj zadovoljni na začetku, ampak kako slišim se je uneslo...

dve tuji podjetji z katerimi veliko delamo so obe na inventorju in njihovimi PDMji(vault). eno podjetje je multinacionalka, ogromno inženirjev, pri njih to laufa kar lepo, z dokumentacijo in revizijami načeloma ni problema.
z drugim potjetjem, ki je pa praktično dobrih 10 let star startup z 50 zaposlenimi, je pa kr težava. inženirjev (konstrukterjev) je 10-20. Odločitve, kdaj ne nek kos revizija prejšnega, ali kdaj ga nodomesti kos kompatibilen z prejšnimi verzijami stroja itd. tukaj je ogromno problemov ampak tukaj je to tudi problem samega podjetja.

2f4u ::

Oj.

Nekje 20let delam v cad/cam/cae toda sele zadnjih 5let se fokusiram tudi na req management tools kot aras, polarion.

Vse je odvisno od tipa proizvodnje, narocnikov in kolicine sprememb/reuporabe. V NXu je bilo vse zelo flexibilno. Inventor nisem bil zadovoljen. Catia avto industrija. Creo za splosne izdelke. Kablovje in ozicenje se najlepse v Eplan. Ne pozabi xFMEA pa se kaksna drugo orodje.

Na koncu, verzije so stvar DISCIPLINE, ker vsak sistem se da zgolfat. V vseh pdmjih je logika nalaganja, rezervacij, uploadov. Pa ne samo cad cam, tudi navodil in kaksen preracun v MS produktih.

Tako da...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako zaslužiti z modeliranjem? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8215805 (13310) Isotropic
»

Konstrukterski programi

Oddelek: Programska oprema
197009 (4595) Machete
»

Free CAD programi

Oddelek: Programska oprema
389277 (7730) neboben
»

Profesionalni CAD/CAM/CAE/PLM in Linux

Oddelek: Programska oprema
213506 (3067) Isotropic
»

Računalo za CAD - kaj vzet (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
716168 (4264) cryptozaver

Več podobnih tem