» »

Zunanji disk bi direktno priklopil - težave

Zunanji disk bi direktno priklopil - težave

NejcSSD ::

Zdravo,

Samsung D3 station 3TB (notri je Seagate Barracuda), sem razdrl in priklopil direktno na matično ploščo.
Problem je da ko je disk priklopljen kot zunanji kaže da je zaseden 3/4 in so gor podatki.

Zunanji priklop
https://bit.ly/2YlJFdr
in podatki
https://bit.ly/3qM8aNc

Ko ga priklopim direktno na matično kaže kot da je prazen,
sedaj ko sem naredil pretvorbo MBR GPT without dataloss (EaseUS Partition master) pa je filesystem Other, preostanek pa unallocated,
še vedno ga kaže kot MBR (problem s particijami večjimi od 2TB).

Pred pretvorbo je bil MBR na prvi sliki
Notranji priklop opcija 1
https://bit.ly/3sY1SMA

Po pretvorbi zunanjega v GPT
Notranji priklop opcija 2
https://bit.ly/3qVX882

Torej direktno priklopljen še zmeraj ne morem dostopa do podatkov

Hvala za pomoč pri rešitvi problema.
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti
  • spremenil: NejcSSD ()

klinker ::

Živjo, tole mi ne pomaga. Notri je klasičen ST3000DM001 in če bi ga sformatiral po direktnem priklopu bi bil OK za uporabo,
nočem pa izgubit podatkov.
Nekaj drugega je.

Sedaj bom probal 1 particijo 2.72TB kot zunanji priklop razdelit na dve manjši od 2TB. Po direktnem priklopu je še zmeraj MBR shema in zna bit da je to.

Rias Gremory ::

Čudno. Domnevam, da Windowsem nekaj ni všeč. Jaz bi probal neko newb linux live distro ala Ubuntu in probal če ga zazna tam.
Če ga zazna potem lahko prekopiraš drugam (če imaš drug disk) in potem na Windowsih formatiraš.
Lahko pa po tem sklepaš, da je v Windowsih nekaj narobe in probaš rešiti problem v Windowsih. V tem primeru bi priporočal backup pomembnih datotek. No, backup je pametno imeti zmeraj.

Imam tudi sam Samsung D3 Station, verjetno isti model kot ti.
Če ga bom "shuckal" (vzel ven) in če se spomnim bom sem napisal če mi dela na Linuxu če ti to karkoli pomaga.

Dodatno:
Med iskanjem za napako, podobni tvoji sem naletel o novicah, da ta model diska - ST3000DM001 - izredno rad izdihne.
ST3000DM001 @ Wikipedia

EDIT: Popravil povezavo
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Zgodovina sprememb…

To sem videl ja, da ta model rad crkne. Moj ima 1500ur in zaenkrat bp SMART podatke. Tudi zmontiran v ohišju dela kot šus. Probal sem tudi prelepiti 3 pine zadaj na SATA (nek trick shuck), pa tudi ne gre.

Probal sem tudi prelepiti 3 pine zadaj na SATA (nek trick shuck), pa tudi ne gre.

Uporabiš lahko tudi Molex -> SATA adapter.

Vuli ::

external are configured with 4KB sector sizes and MBR partitions. When you remove the drive from its enclosure and attach it directly to a SATA port, you expose the drive's native 512e LBAs. Your PC then sees a 512e sectored drive with a 4KB sectored file system. This renders your data inaccessible.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

@Vuli

Zunanji disk lahko prek USBja skonfiguriram. Iz MBR na GPT sm že dal. Tudi dve particije naredil pa ni nič boljše. Ne vem. Spet ga imam na mizi

Han ::

Pozabi na podatke, uporabi SeaTools za USB in izbriši disk...

Vuli ::

tko je, nimaš šans,razen če ga nanovo postaviš, zbireš particije. sem imel isti primer na seagate expansion disku.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Neumno vprašanje: kaj pa če ga da @OP nazaj v ohišje?

Živjo, sem ga dal nazaj. Trenutno ga rabim zaradi nečesa druegaga, tako da je zopet na mizi prek usbja in ac adapterja.
Čez čas probam še s SeaToolsom poredirat, z Partition master in diskpart ni šlo.

Han ::

V SeaTools pod naprednimi možnostmi Erase Track ZERO, nato Set Capacity to Max Native, za ziher še Full Erase, nakar sformatiraš in uporabljaš.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trdi disk (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
9612853 (10827) radmannsdorf
»

Zunanji disk

Oddelek: Kaj kupiti
141799 (1477) heero
»