» »

E-mail gostovanje

E-mail gostovanje

Avenger ::

Katerega ponudnika izbrati, če bi rad imel samo e-maile na svoji domeni, torej, ne rabim spletnih strani, samo mejl? Ideja je, da je varno, zasebno in da e-mail po principu gmaila ali yahoo, niti domačih ISPjev, ker pač ne bom do konca življenja pri enem. Pomislil sem tudi na lasten strežnik, vendar mi slišim, da ni dovolj varno.

Poznam proton mail ampak je to vseeno podobno kot gmail, čeprav je videti bistveno bolj zasebno.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

nergac ::

Registriraj se na tutanota.com.

Zasebno.

To so sicer Nemci, protonmail so Švicarji.

Gmail je varen, ker je zelo velik. Podoben mu je ruski yandex, ki ni tako velik.

Ostalo ne poznam.

P.S. Pogrešam email.si.

nergac ::

Email.si je mrknil čez noč, sem pa slišal da so bile tudi na yahoo-ju v preteklosti ogromne težave.

"Naši" pa so trije-štirje: telekom, T2, telemach, malce tudi A1.

Kaj bo v prihodnosti pa ne vemo.

P.S. Še nek windows live računi so (bili) in pa hotmail.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nergac ()

Voluharr ::

Ok, če ni dovolj lastna virtualka z kriptiranim diskom... Kaj bi potem bilo dovolj varno in zasebno ?
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si

nergac ::

Ne vemo si vsi to narediti ali pa nočemo plačati strokovnjake za to. ;)

Raziščemo trg, gledamo kje so pasti, pod katere tričrkovne sfere kaj spada in podobno.

Imamo še druga zanimanja in ni enostavno časa za vse.

Gmail recimo odlično filtrira spam.

Nekateri pa celo nimajo prav ničesar za skrivati. 8-)

Pimoz ::

S protonmailom nimaš kaj falit. Če te skrbi privacy potem naj te skrbi tole: Five Eyes @ Wikipedia
Če te skrbi varnost pa predvsem vloži v lastno znanje ker targetiranega phishinga ne reši niti googlov spam filter. Za nigerijski spam bodo pa večinoma vsi filtri dovolj. In ne objavljaj emaila povsod. In za še bolj luštno uporabo uporabljaj + addressing.

techfreak :) ::

Voluharr je izjavil:

Ok, če ni dovolj lastna virtualka z kriptiranim diskom... Kaj bi potem bilo dovolj varno in zasebno ?
Ponudniki imajo polni dostop do pomnilnika virtualke med delovanjem. Za kaj taksnega potrebujes vsaj dedicated streznik.

nergac ::

Enostavno.
Komercialo in lahkotnost imaš recimo na gmailu.
Ostalo recimo na protonmailu, kjer si lahko plačaš tudi dodatne funkcionalnosti.

St235 ::

Avenger je izjavil:

Katerega ponudnika izbrati, če bi rad imel samo e-maile na svoji domeni, torej, ne rabim spletnih strani, samo mejl? Ideja je, da je varno, zasebno in da e-mail po principu gmaila ali yahoo, niti domačih ISPjev, ker pač ne bom do konca življenja pri enem. Pomislil sem tudi na lasten strežnik, vendar mi slišim, da ni dovolj varno.

Poznam proton mail ampak je to vseeno podobno kot gmail, čeprav je videti bistveno bolj zasebno.


Poglej Zoho. Pet računov z 5GB prostora na eni custom domeni je zastonj. Če želiš več prostora potem treba doplačat.

glede varnosti domačega strežnika boš moral pa več povedat kaj misliš pod varnost, drugače se boš naposlušal solate kot je zgoraj.

Avenger ::

St235, pod varnost mislim to, da se prepreči vdore.

Nisem razložil zakaj bi rad sploh to imel: rad bi šel dol z gmaila, ker pač google, pa tudi, ker sem old school, imam najrajši vse doma, ne nekje v cloudu - razumem tudi, da bi lahko vsak prejeti mejl prestavil na disk, tko kot to naredi Outlook recimo, ampak potem izgubiš dostopnost na daljavo. Skratka, ne bi rad vzel s sabo vseh minusov, ki jih to potegne. Potrebujem:
-dostopnost do vseh mejlov, torej arhiva za vsa leta nazaj, tudi prek mobitela, kar se je v praksi pokazalo za izjemno uporabno, da ne rečem, nujno.
-varnost, enostavna možnost backupa -redundancy
-zaščita pred vdori - glede na to, da bi rad imel gor cel arhiv vsega, tudi raznorazne dokumente, pogodbe itd. bi bilo zelo neprijetno, če bi se zgodil vdor, čeprav ne vem zakaj bi sploh kdo tja vdrl. Ne vem če to kaj pomeni, ampak router imam sicer mikrotik rb4011igs+rm, ki naj bi imel dovolj featurov, da se vzpostavi nekaj varnega.... Kolikor sem slišal, so vdirali tudi našim firmam, s svojimi ITjevci, tko da ne vem...
-spam filter?

V ta namen sem pripravljen kupit NAS, nekaj takega, ki bi obenem omogočal tudi cloud storage. Ni prav velik denar oziroma, če bi šel po poti plačljivega gostovanja, hitro postane ceneje.

Pa še nekaj me zanima pri domačem strežniku - kaj se zgodi, če je povezava do ISPja prekinjena in v tem času nekdo pošlje mejl?

Na protonmailu sem sicer praktično od začetka, na zoho mam tudi en račun, čeprav nikoli nisem zares uporabljal.... ampak, kot se je pokazalo, so vse te firme mogoče pod eno marelo, tko da v bistvu nobenemu ne zaupam - ne da imam sploh kaj za skrivat, ampak, pač bad občutek je ob vsem tem...
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

St235 ::

Pa še nekaj me zanima pri domačem strežniku - kaj se zgodi, če je povezava do ISPja prekinjena in v tem času nekdo pošlje mejl?


Načeloma email počaka, oziroma ga poišljatelj večkrat poskusi poslat. Kolikokrat in koliko časa je odvisno od nastavitev na pošiljateljevi strani. Praviloma par dni.

Moraš pa upoštevat, da če kolikortoliko resno rabiš emaile (Kdo pa jih ne?) moraš pri lastni infrastrukturi zagotovit vsaj nek nivo redundance, kar pa praviloma ni poceni. Osebno se tege ne bi šel brez da imam vsaj dva neodvisna ponudnika interneta in podvojen hardware. Ker čisto banalno lahko nekdo pozabi plačat račun za internet, pa si brez emailov. Kaj nardiš če ti strela skuri router? Kaj če NAS preprosto crkne. Vsak tak dogodek pomeni, da si brez dostopa do emaila in čisto banalno lahko ne moreš niti noveg hardwara naročit, če je edini email, ki ga imaš nedelujoč.

večji problem je če zataji nameserver, ker potem lahko pošiljatelj misli, da domena ne obstaja in niti ne poskuša več vročat ampak javi pošiljatelju napako.

pod varnost mislim to, da se prepreči vdore.

Tukaj je problem večplasten. Varnost pred vdori tretji oseb bo neprimerno višja pri komercialnih ponudnikih kot je gmail, proton, zoho...
Doma preprosto nimaš znanja in opreme, ki bi temu konkurirala. Oziroma moraš vložit ogromno časa in energije. IMO če se s tem ne ukvarjaš profesionalno ne bo domač sistem nikoli tako varen.

Drug vidik pa je seveda vprašanje zasebnosti ravno pred taistimi korporacija, kjer pa seveda je domači strežni "varnejša" rešitev.

IMO je tukaj pač trade of med tem, da "prodaš dušo" neki korporaciji ali pa da vlagaš ogromno energije in časa, da si up o date z domačo rešitvijo. IMO se računica ne izzide.

Sam sem se odločil da migriram iz gmaila iz podobnih pomislekov kot jih imaš ti. Predvsem pa sem na stališču, da če za storitev ne plačam potem nisem stranka ampak produkt. Zdelo se mi je predvsem pomembno, da gredo emaili iz domene gmail v domeno, ki je v moji "lasti" in imam s tem več nadzora nad njo.

Konkretno sem se odločil za Zoho, ker mi je interface še najbližje googlu in ker sprejemljiv strošek dobim tudi spremljevalne storitve, ki mi omogoča, da veliko večino stvari migriram iz gmaila, ob enem pa lahko določene storitve, ki so praviloma rezervirane za enterprise okolje uporabljam v domačem okolju.

-spam filter?

Pri zoho po mojem osebnem opažanju deluje OK, včasih celo malo preveč agresivno (sploh do kakšnih spletnih trgovin).

glede na to, da bi rad imel gor cel arhiv vsega, tudi raznorazne dokumente, pogodbe itd.

jaz sem ta problem rešil v prvi vrsti z preskokom v glavi. Email ni arhiv in ni cloud storage. Ko sem nehal email uporabljaz za skladiščenje dokumentov, ki lahko prav pridejo se je to rešilo samo od sebe. Tako imam sedaj private cloud storage, ki služi temu in je ločen od emaila. Za ta storage večina pomislekov od prej odpade, ker pač ni konec sveta če je dva dni offline, ko bi čakal nov NAS.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

SeMiNeSanja ::

Koliko enega filozofiranja okrog enega piškavega mail serverja!
Kot da nebi praktično vsaka malo večja firma imela svoj server.
In pogosto imajo eno figo 'redundance'. V praksi pravo 'redundanco' najdeš samo v zares velikih podjetjih.

Mikrotik sam zase ni zadeva, ki bi omogočala neko pravo 'varnost'. V prvi vrsti je usmerjevalnik, dodatno pa lahko nekoliko 'omejuješ' komunikacije, ne moreš jih pa 'varnostno pregledovati'.
Da bi mail server zares zaščitil, moraš imeti vsaj IPS - zaznavo/blokiranje poskusov zlorabe dovoljenih komunikacij.
Dodatna pomembna zadeva je filter neželene / vsiljene pošte. Brez tega boš vsak dan eno uro samo brisal nesnago.

Če je tvoje omrežje down, se pa lahko mail skonfigurira tako, da se 'skladišči' pri tvojem ISP in dostavi takrat, ko pride tvoj server nazaj online. Tako imam jaz že leta in mi ni 'pobegnil' še noben mail.

Večja težava je izbira pravega mail serverja in njegova konfiguracija.
Najbolj pogosto srečuješ Exchange - ki pa ni poceni.
Osnovni mail server imaš drugače tudi v vsakem Linuxu, a ta za tebe očitno ni dovolj.
Imaš pa tudi Linux bazirane napredne variante (Zimbra,...), ki bi znale zadostiti vsem zahtevam in željam.

Večji problem zna biti želja, da bi imel na strežniku maile iz leta xy pred našim štetjem. Saj se nekaj da kopirati sem in tja, nikoli pa ne veš, če se ne bo kaj izgubilo med kopiranjem.

Backup pa je tako ali drugače že stvar samega sistema....

Vse ostalo pa.... kakor pač kdo gleda na zadeve. Vsakdo ima najbrž neke svoje predsodke in take ali drugačne izkušnje.

Vendar če nikoli nisi imel opravka z postavljanjem takih ali drugačnih strežnikov, se bojim, da bo tole presneto trnova pot, predenj boš prišel do stabilnega in varnega delovanja strežnika.
Razen seveda, če nekoga plačaš, da ti naredi zadeve 'na ključ'.

Na koncu pa se vprašaš za koliko uporabnikov to sprašuješ.

Če za enega, potem pozabi na vse skupaj!
Uporabi nekega od 'velikih' in si lepo vleči maile dol.

Če bi bil kakšen res zagret Linuxaš, potem bi še razumel ambicije po postavitvi lastnega strežnika. Tako sem si ga tudi jaz postavil kakšnih 25 let nazaj 'samo zame'.
Windows uporabnika brez pojma o Lunuxu, mail serverjih in mrežah na splošno, pa jaz nebi glih spodbujal, da si naj za zabavo postavi lastni mail server, čeprav to ni neko nevem kako čudo za tiste, ki to obvladajo.
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

Avenger ::

Ej hvala obema!

Uporabnika bi bila verjetno samo dva, tko da ja, že vidim da je čist preveč truda potrebno vložit... Potem je trenuten plan tak: še vedno bi NAS za lasten cloud storage, za mejl pa plačljiv Zoho ali morda Proton - tuki sem čist točno tko razmišljal kot St235, nočem bit produkt (ali bi pri Zohotu kot free user dejansko bil ali ne je anybody's guess) in rajš plačam, pa mam dober občutek.

Še nekaj, kaj je potem najboljši način za prestavit mejle z gmaila ipd., da bi imel lahko v svojem cloudu bazo vseh mejlov, do katerih bi lahko dostopal tudi z mobilca?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Tody ::

Model... mail server si moreš postavit v vsakem primeru! A ti bo kdo vdru v njega ali ne ali ti bo pokuru tono energije al ne... Seveda moreš met potem tudi preusmeritev iz zohota na mail od tvojega oblaka. Tvoj oblak ubistvu ni oblak, je tvoj računalnik doma. Zohota lahko zlorabiš ubistvu za spam filter.

Avenger ::

Hm, interesting... OK. Energije si ne predstavljam, da bi pokuril več kot nek ruter, majhen NAS pa notri en SSD...
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Gagatronix ::

> Email.si je mrknil čez noč

Seveda, ce je bil pa amatersko govno.

Shinobi ::

Nič ni lažje "shekat" kot default mail server :) Posledica? Blacklist in adijo domena. Priporočam google mail services, pa si lahko daš svojo domeno gor pa srečno kekec. Nam so pred leti tud na hitrost.com zaradi passwordov nekak not prišli pa smo še marsikje na blacklistu. Če bi še enkrat daval domeno: ziher google. Če maš za "znance" je vsak pofl dober.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ProtonMail.com

Oddelek: Omrežja in internet
365299 (1175) Boobiz
»

Free email provider za lastno domeno?

Oddelek: Pomoč in nasveti
245844 (2858) zuz3k
»

Cloud gostovanje e-pošte (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6011756 (10594) c3p0
»

Alternativa gmailu

Oddelek: Omrežja in internet
469175 (7537) c3p0
»

Mail strežnik

Oddelek: Omrežja in internet
91866 (1419) jype

Več podobnih tem