» »

Priklop termostata za električno peč

Priklop termostata za električno peč

HarryRed ::

Pozdrav,

lepo bi prosil za pomoč, nikjer nisem našel teme, ki bi mi bila v pomoč. Stvar je sledeča, kupil sem nov termostat, ki bi ga rad zamenjal z obstoječim. Težava je v tem, da ima obstoječi termostat napajanje na baterije, nov pa mora biti priklopljen direkt na elektriko.

V glavnem, na novem termostatu so oznake NO, NC COM, N in F (jasno mi je, da v morem na F priklopit fazo na N pa nulo). V navodilih piše, da moram "zapolnit" samo luknje NO, COM, N in F (NC je očitno odveč). Problem je v tem, da ko sem odklopil stari termostat, imam samo tri žice (rumeno-zeleno, modro in rjavo). Mi zna kdo pojasnit kako pravilno priklopit, da bi zadeva delovala? Nekaj sem že gledal, da bi moral med COM in F narediti mostiček.. Kako pa naj zrihtam ostale žice in luknje, da bo štimalo?

Prosim za pomoč, hvala!

darkolord ::

Kako je bil pa stari termostat priključen?

NO = normally open
NC = normally closed

Ko je termostat izklopljen, sta sklenjena NC in COM.
Ko se termostat vključi, se skleneta NO in COM.

Za stari termostat ne morem več rečt, ker sem ga samo odstranil in nisem kaj preveč gledal.. Moja napaka :|

techfreak :) ::

Domneval, bi da je tako:
- rjava - faza
- modra - nula
- rumeno-zelena - elektricna pec
kjer moras fazo stakniti z rumeno-zeleno zico, da tok pride to peci.

Ce je to zgoraj res, potem:
- F - faza
- N - nula
- COM - faza (kot si ze sam ugotovil, je tu mosticek)
- NO - elektricna pec

NI PA TO NITI PRIBLIZNO NUJNO!

Za kaj vec bi potrebovali slike/skice, kako je zadeva zvezana pri peci, kar tako je precej tezko ugibati.

Ne vem koliko znanja imas, ampak mogoce bi bilo pametno zadevo prepustiti elektricarju. Ce se bos vseeno 'igral', vedno izklopi varovalke, kjer je priklopljena pec, ter s preizkusevalcem napetosti preveri, da v nobeni od zic pri termostatu ni toka.

Hvala za odgovor, je prišel električar in je priklopil. Problem je bil, da smo očitno dobili pokvarjen izdelek, ki sem ga medtem že vrnil. Zdaj sem se odločil, da grem bolj na easy varianto in sem nabavil samo novejšega seltrona z napajanjem na baterijo, tako kot stari.

To bom verjetno znal sam urediti. V glavnem na starem seltronu sta priklopljeni samo dve žici. Rjava (v tej je elektrika) in modra. Na rumeni je nula, ki pa jo v tem primeru zdaj ne potrebujem.

To je shema starega termostata:
http://shrani.najdi.si/?F/sJ/35PstYU1/1...

To pa novega:
http://shrani.najdi.si/?3S/Wn/2d4PvyIv/...

Torej modro žico na novem priklopim na COM (številka 2)? Kam točno pa rjavo?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: HarryRed ()

techfreak :) ::

Modro in rjavo potemtakem priklopis na COM in NO, nima veze v kaksnem vrstnem redu.

Super, hvala ti.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

priklop termostata

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
61573 (1363) Voluharr
»

napajanje arduinota/ESP8266 direktno iz žic hišne napeljave

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika