Forum » Loža » Korona - prvi in drugi val
Korona - prvi in drugi val
Temo vidijo: vsi
lexios ::
Seveda se ne ker neumno napsihirane ljudi od tvja in celo leto poslusanje corona news...
Mnozice se vecinoma poistosvetijo z najbolj neumnimi zadevami kot je fuzbal in hiperpanika zaradi 10 mrtvih...
V mojem bubblu, kjer s(m)o vecinoma zelo izobrazeni in inteligentni ljudje s(m)o prav vsi za to, da poskusimo minizirati stevilo mrtvih ljudi in ne, da imamo "free for all". Za ta "zahodni standard" sem tudi pripravljen placevati veckratnik davkov v primerjavi s tabo, pa za to ne jokam na forumih. Ti imas pa probleme ze s precej preprostimi korona ukrepi, ki bo trajali nekaj mesecev.
Ce resnicno verjames v drzavo, kjer je bolje, da zivi vsak zase, je resitev res trivialna. Ampak v resnici ti hoces privilegije zahodne drzava, ne bi pa rad placeval cene za to.
V prvem valu so ukrepi totalnega lockdowna imeli smisel, prvič, da se pripravi zdravstvo... In drugič, da se poskusi zaustaviti širjenje, s čimer bi se lahko izognili ponovitvam vsako sezono, kot pri gripi. Sedaj je že jasno, da neuspešno v drugem primeru. Očitno pa se zdravstvo ni uspelo pripraviti niti med poletjem!
Govorimo o miniziranju števila mrtvih ljudi, da! V to pa ne šteje medijsko psihiranje ljudi ali psihiranje z ukrepi, kot je popolna zaustavitev gospodarstva (ali če hočeš: javni vs. realni sektor) ali represivni ukrepi, kot je policijska ura med 21 in 6! V kombinaciji z ostalim dogajanjem... Če vaša intelektualna skupina, ne opazi, vsega dogajanja, ki se odvija v zakulisju oz. poleg medijskega psihiranja s korono, dvomim, da ste inteltualci, morda zgolj samooklicani intelektualci, intelekta pa ne premorete... Ali pa spadate v skupino, z določenimi parcialnimi interesi...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lexios ()
Fritz ::
Mato ima prekleto prav! Le, da nekateri ne vidite dovolj daleč in mrtvi, ki niso korona pozitivni, ne štejejo? Čakamo na spin te zgodbe: https://www.24ur.com/novice/crna-kronik...
Seveda nima prav in to, da se darvinistični sociopati med seboj podpirate še vedno ne pomeni, da imate prav, kaj šele, da bi bilo takšno mnenje večine prebivalcev naše države.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein
A. Einstein
CoolBits ::
Zakaj ne naredijo ponovne raziskave na 1000 naključnih na to koliko je že imunih?
Jaz lahko povem zakaj, ker nas je imunih že najmanj 30 če ne celo 40% in so vsi ukrepi nesmiselni, zato.
Jaz lahko povem zakaj, ker nas je imunih že najmanj 30 če ne celo 40% in so vsi ukrepi nesmiselni, zato.
Moj odgovor zgoraj velja tudi zate Fritz... In še enkrat, ko boš jedu pasjo hrano ali izkusil, kaj pomeni odrekanje ali ukrepi in socialna distanca pri 70+ letih z 300 euri pokojnine, se pa oglasi...
Zgodovina sprememb…
V prvem valu so ukrepi totalnega lockdowna imeli smisel, prvič, da se pripravi zdravstvo... In drugič, da se poskusi zaustaviti širjenje, s čimer bi se lahko izognili ponovitvam vsako sezono, kot pri gripi. Sedaj je že jasno, da neuspešno v drugem primeru. Očitno pa se zdravstvo ni uspelo pripraviti niti med poletjem!
Govorimo o miniziranju števila mrtvih ljudi, da! V to pa ne šteje medijsko psihiranje ljudi ali psihiranje z ukrepi, kot je popolna zaustavitev gospodarstva (ali če hočeš: javni vs. realni sektor) ali represivni ukrepi, kot je policijska ura med 21 in 6! V kombinaciji z ostalim dogajanjem... Če vaša intelektualna skupina, ne opazi, vsega dogajanja, ki se odvija v zakulisju oz. poleg medijskega psihiranja s korono, dvomim, da ste inteltualci, morda zgolj samooklicani intelektualci, intelekta pa ne premorete... Ali pa spadate v skupino, z določenimi parcialnimi interesi...
Zdravstvo se med poletjem ni moglo pripraviti. Pa ne zato, ker ga že tako pesti korupcija in druge težave temveč zato, ker ni težava v pomanjkanju postelj in respiratorjev temveč je težava v pomanjkanju ustrezno usposobljenega osebja, katerega ne moreš dobiti v 6-ih mesecih in to zato, ker zdravstvo številčno ni prilagojeno epidemiji in takšnemu številu okuženih bolnikov temveč se temu za silo prilagaja.
Pa vam je bilo to že n-krat razloženo
A. Einstein
A. Einstein
zmaugy ::
Religija je pa res super:
https://siol.net/novice/svet/po-pogrebu...
Sej po proslavah ob bidenovi zmagi bo v ameriki isto. Me zanima če bodo mediji poročali o tem.
A potencialno Covid kužno truplo v krsti so množično poljubljali? Napačne portale spremljam...
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zmaugy ()
Luk as ::
Vsi imate prav. Samo fora je, da ta forum ni vsa slovenija oz. ves svet. Kot da bi živeli v nekem drugem svetu se ne zavedate, da je resnično življenje izza tipkovnice drugačno in da obstaja na miljone ljudi, ki tega ne upoštevajo tako ali drugače. Pa se vi lahko tu gor postavljate na trepalnice. Ravno zaradi takih so ti ukrepi. Če bi vsi vsaj 10% upoštevali vse te ukrepe vsega tega ne bi bilo potrebno. Tako pa smo tam kjer smo.
Sem bil še par dni nazaj razglašen za domobranca, ker sem že takrat napovedal Gantarjeve ukrepe. No sedaj smo tam. Vprašajmo se zakaj. Ravno zaradi takih. Pogledaš skozi okno kdo se drži ukrepov. Ravno taki in takrat, ko bi bilo potrebno ne.
Sem bil še par dni nazaj razglašen za domobranca, ker sem že takrat napovedal Gantarjeve ukrepe. No sedaj smo tam. Vprašajmo se zakaj. Ravno zaradi takih. Pogledaš skozi okno kdo se drži ukrepov. Ravno taki in takrat, ko bi bilo potrebno ne.
riba smrdi pri glavi
Zdravstvo se med poletjem ni moglo pripraviti. Pa ne zato, ker ga že tako pesti korupcija in druge težave temveč zato, ker ni težava v pomanjkanju postelj in respiratorjev temveč je težava v pomanjkanju ustrezno usposobljenega osebja, katerega ne moreš dobiti v 6-ih mesecih in to zato, ker zdravstvo številčno ni prilagojeno epidemiji in takšnemu številu okuženih bolnikov temveč se temu za silo prilagaja.
Med 2. sv. vojno, so zdravniške sestre prostovljke imele šnelkurz v 2 mesecih... Raje povej, da za mobilizacijo in uvajanje za pomoč pri lažjih delih ni bilo političnega interesa, vse dokler niso kljub temu določene bolnišnice OKTOBRA začele s pozivanjem študentov medicine in prostovoljcev!
Zgodovina sprememb…
Mato989 ::
Seveda se ne ker neumno napsihirane ljudi od tvja in celo leto poslusanje corona news...
Mnozice se vecinoma poistosvetijo z najbolj neumnimi zadevami kot je fuzbal in hiperpanika zaradi 10 mrtvih...
V mojem bubblu, kjer s(m)o vecinoma zelo izobrazeni in inteligentni ljudje s(m)o prav vsi za to, da poskusimo minizirati stevilo mrtvih ljudi in ne, da imamo "free for all". Za ta "zahodni standard" sem tudi pripravljen placevati veckratnik davkov v primerjavi s tabo, pa za to ne jokam na forumih. Ti imas pa probleme ze s precej preprostimi korona ukrepi, ki bo trajali nekaj mesecev.
Ce resnicno verjames v drzavo, kjer je bolje, da zivi vsak zase, je resitev res trivialna. Ampak v resnici ti hoces privilegije zahodne drzava, ne bi pa rad placeval cene za to.
Problem je v tem ker vi inteligentni ne razumete da ko minimaliziras oz. Poiskusis minimalizirat zrtve zaradi korona povecas smrti na drugi strani... Samo ker bodo te zrtve na drugi strani cez mesec ali 6
Kaj nam kot druzbi pomaga resit 100 85 letnikov, pol nam pa drugo leto umre 67 45 letnikov ki jim niso raka diagnpsticirali dodatno se 30tim odpelje in pobijejo familjo in se koga, itd...
Tega do danes nihce ni zracunal ker vsi na prvo zogo slisite samo smrti od covida, nihce pa ne pogleda kaj ukrepi prinasajo posredno in dodatno v obdobju od danes in naslednji 2 leti
Otroci so 20 procentov bolj debeli to bo posledica vec tezav v populaciji cez 10 let ko bodo ti starci ze mrtvi s korono ali brez itd
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Vsi imate prav. Samo fora je, da ta forum ni vsa slovenija oz. ves svet. Kot da bi živeli v nekem drugem svetu se ne zavedate, da je resnično življenje izza tipkovnice drugačno in da obstaja na miljone ljudi, ki tega ne upoštevajo tako ali drugače. Pa se vi lahko tu gor postavljate na trepalnice. Ravno zaradi takih so ti ukrepi. Če bi vsi vsaj 10% upoštevali vse te ukrepe vsega tega ne bi bilo potrebno. Tako pa smo tam kjer smo.
Se strinjam. A osebno dvomim, da se okužbe širijo zaradi takih kot smo tu ali "huliganov" ali nekoga, ki na sprehodu po prazni ulici sname masko! Pozabljate, da velik del ljudi ne dela od doma! In enostavno ne more, razen, če se vsi strinjamo da se za naslednjih par mesecev tudi velik del JS, ki trenutno dela zelo omejeno, odreče vsem prihodkom in se odpiše vse davke ter prispevke... Zaenkrat v vladi niso razmišljali o tem!
Zgodovina sprememb…
dexterboy ::
Dokler bo stroka sprejemala vse ukrepe se nam ne piše dobro. Stroki je važno samo, da se pohvalijo kako so zamejili epidemijo, za vse ostalo pa se jim jebe. Počasi bi bil čas, da se vprašamo, od česa bodo ljudje živeli v letu 2021?
This. Stroka pač gleda na stvar in sprejema ukrepe z vidika zdravstva. Kaj pa ekonomija? Mislim, da se večina ne zaveda, ampak zapiranje vsega že začetek novembra (pred nami je še 5 mesecev zime) bo katastrofa za gospodarstvo. Že zdaj poznam kar nekaj ljudi, ki je izgubilo šihte, raznorazne manjše firme, ki so tik pred tem, da jim zagusti. Denar se ne obrača. Da ne omenjam še raznoraznih drugih posledic, od tega da otroci ne dobivajo kvalitetnega izobraževanja (šola na daljavo ni niti približno podobna tisti v živo), folk je počasi že vsega sit, manjka nam pristen človeški stik. Vsi smo že pozabili, kako je ko lahko znancu na ulici sežeš v roko, greš po službi s 5 kolegi na pivo in se smejiš odprtih ust, ko greš v trgovino brez maske, ko se ljudje ne izogibamo drug drugega kot da smo iz drugega planeta. Nevem no, počasi bo treba razmisliti do katere mere gremo z ukrepi. Ker kot sem rekel, zima bo trajala še nekaj mesecev. Tako ljudje kot tudi marsikatera podjetja tega ne bodo zdržala.
SE PODPIŠEM POD TOLE!
Nodi&Co pa imajo premalo možganske kapacitete za doumetje napisanih besed!
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
Kadra ni ker sindikat medicincev nacrtno omejuje stevilo zdravnikov... V casu 2. Svetovne vojne so medice izsolali v 3 tednih, zdaj pa bolnice fehtajo prostovoljce za usmerjanje in pomoc v bolnicah.... Zakaj pa ne bi dali 3k place bi takoj dobili kader....
Ze leta medicinska fakulteta nacrtno proizvaja manjko kadra, vecino diagnoz osebnih zdravnikov pa lahko ze postavis sam z googlom in logiko...
ajdov ::
Sanjaj naprej cela Evropa in Severna Amerika imata ne glede na ukrepe in njihovo spoštovanje približno enako stanje. Oziroma je tam z manj ukrepi boljše stanje.
Kaj ti to pove:
a) ukrepi so slabi in ne pomagajo
b) narod je kriv, ker se ne drži
Zdaj ti trdiš da je odgovor b pravilen. Jaz pravim da je a. Ampak stvar je v tem, da naroda ne moreš menjat, ukrepe pa lahko.
Smurf ::
Problem je v tem ker vi inteligentni ne razumete da ko minimaliziras oz. Poiskusis minimalizirat zrtve zaradi korona povecas smrti na drugi strani... Samo ker bodo te zrtve na drugi strani cez mesec ali 6
Mozno ja "da inteligentni" in stroka, ne znajo pravilno izracunati. Ampak statisticno je precej manjsa verjetnost, da zna Mato bolje izracunati kot oni. Tako, da lahko s precej visoko gotovostjo prevzamemo priporocila stroke (se zanalasc ne bom naslanjal zgolj na inteligenco) in ne Matota.
Kaj ti to pove:
a) ukrepi so slabi in ne pomagajo
b) narod je kriv, ker se ne drži
Zdaj ti trdiš da je odgovor b pravilen. Jaz pravim da je a. Ampak stvar je v tem, da naroda ne moreš menjat, ukrepe pa lahko.
Kaj, pa ce sta kriva a in b? Drugace tudi narod se lahko vzgoji tako, da se definitivno da delati tudi na b-ju.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smurf ()
Ah, dej no. Narod je kriv, da se korona širi v DSO-jih? In tako je bilo tudi v prvem valu, ane? Še enkrat, pozabljate na vsa delovna mesta, na neizvajanje odločb o samokaranteni in kako država sploh funkcionira oz. za kakšen virus sploh gre!
Zgodovina sprememb…
Ah, dej no. Narod je kriv, da se korona širi v DSO-jih? In tako je bilo tudi v prvem valu, ane? Še enkrat, pozabljate na vsa delovna mesta, na neizvajanje odločb o samokaranteni in kako država sploh funkcionira!
V DSOje je prisla preko ljudi ne preko carobnega bozicka tako da ja, definitivno so krivi ljudje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smurf ()
CoolBits ::
Seveda preko ljudi, tja hodimo po tem ko gremo v trgovino da prinesemo še kak virus. A nisi vedel.
feryz ::
Sem šel en krog po vasi. Policaji so res zblazneli. Pressing je neverjeten, Znašajo se nad osamljenimi pešci ali maltretirajo in s sirenami ustavljajo avte.
Res me zanima, kakšna navodila imajo. Drkanje folka u glavo, dokler se mu ne začne trgati?
Res me zanima, kakšna navodila imajo. Drkanje folka u glavo, dokler se mu ne začne trgati?
Ah, dej no. Narod je kriv, da se korona širi v DSO-jih? In tako je bilo tudi v prvem valu, ane? Še enkrat, pozabljate na vsa delovna mesta, na neizvajanje odločb o samokaranteni in kako država sploh funkcionira!
V DSOje je prisla preko ljudi ne preko carobnega bozicka tako da ja, definitivno so krivi ljudje.
Niso pa jo tja nosili huligani in antivaxerji!
Sicer pa, kot že rečeno - za razliko od ukrepov v prvem valu, je do sedaj o koroni znano mnogo več. Histerija pa povsem enaka, čeprav si upam stavit, da bi bilo število smrtnih žrtev približno enako tudi, če bi šlo za kak "močnejši sev" virusa, ki ga ponavadi poimenujete gripa in za katerega nimamo cepiva...
A ste v začetku leta 2020 tudi paničarili in pozivali, da se naredi lockdown:
Natalija Gradišek, pediatrinja v Zdravstvenem domu Zagorje, je povedala, da "zadnje dva tedna v ambulanti zaznava predvsem gripe oziroma bolje rečeno gripi podobna obolenja (brisov, s katerimi bi potrdili diagnozo gripa, namreč ne jemljemo) - večinoma zbolevajo šolarji v starosti do 14 let, ki podležejo krajšemu vročinskemu stanju (traja 3 do 5 dni) in pokašljujejo." Pred tem, še v začetku januarja, pa so denimo beležili precej okužb z mikroplazmo, ki so privedli do primerov atipične pljučnice.
30. januarja 2020; 5.16
Niste? Zakaj ne? Ljudje so umirali zaradi pljučnic! In povsem možno je, da je med temi že bil kak korona pacient, pa zanj sploh niste vedeli!
Zgodovina sprememb…
Urbano#Desno ::
Sem šel en krog po vasi. Policaji so res zblazneli. Pressing je neverjeten, Znašajo se nad osamljenimi pešci ali maltretirajo in s sirenami ustavljajo avte.
Ok končno.
Brez brutalnega uveljavljanja ukrepov bomo v trenutnem ali slabšem stanju do pozne pomladi.
Urbano#Desno ::
kotanyi ::
Do neke mere se strinjam, osebje je problem. Vendar pa ne smeš pozabiti na prostore, logistiko in na opremo. Namesto da se vlada trka po prsih, kako je konec oktobra v 10 dneh uspela na vrat na nos z udarniško akcijo opremiti novo nadstropje UKC, bi bilo precej bolj smiselno če bi to nadstropje (pa še kakega drugega) uredila mirno in najbrž precej bolj optimalno že čez poletje, kajne? Če bi razdelali načrt polnjenja bolnišnic, ne bi bilo treba sedaj na vrat na nos neki Murski Soboti iskat prostih postelj po celi Sloveniji. Če bi uredili sistem izdajanja TAN kod že med poletjem tako, da bi deloval, bi morda aplikacija #OstaniZdrav celo komu koristila (jaz in moja žena namreč kode nisva uspela dobiti še en teden po pojavu simptomov). Če bi predvideli težave z neizdajanjem odločb in pripravili postopke tako, da se NIJZ-u (katere direktorja so nastavili oni) sistem ne bi popolnoma sesul v začetku oktobra, bi najbrž imeli kokretno število primerov manj. Če bi ministrstvo na neizdajanje odločb reagiralo prej kot v treh tednih, najbrž tudi.
Skratka, marsikaj bi lahko naredili bolje. Vsega pa jasno ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kotanyi ()
Looooooka ::
"Inteligentnim" pa očitno ni jasno, da bo brez znižanja okužb rezultat ne samo enak ampak še hujši. Razen če mislijo, da bodo pacienti z diagnozo raka, kjer bo 50/50 možnosti okrevanja kljub takojšnjemu zdravljenju, dejansko prišli na vrsto pred covid paciente, kjer je možnost okrevanja 90-100% odstotna v kolikor se jih začne pravočasno zdravit. Razlika v stroških je tudi konkretna. 3-30 dni hospitalizacije vs tedni/meseci diagnoz, operacij in kemoterapij.
Zdravstvo se je prisiljeno igrati s številkami že desetletja in trenutno ni nič drugače. Pa za razliko od raznih Potrčev je njim bolj jasno, kaj bo bo povzročilo več smrti.
Zimske gume imam v drugem delu Slovenije pri starših v garaži. Zimske in letne menjam sam. Kaj zdaj narediti? Je to dovoljšen razlog za prečkanje ene par deset občin, ali naj kupim ketne, da po 15. novembru ne bom v prekršku?
Pojdi, čez 14 dni boš izpolnjeval papirje za pogreb svojih staršev.
Zmagovita! So šli možgani na pašo skupaj s Cankarjem spohat eno đolo pa spiti kozarec šnopčka?
s1m0n ::
Zanimivi so ti podatki... V naši občini je število novo okuženih lepo padalo (jih je bilo samo par), ponedeljek smo jih imeli celo 0 novih. Včeraj pa jih je bilo največ v enem samem dnevu. Od kot je zdaj ta poskok za včeraj, ko smo z novimi bili v večini pod 5 ali celo 0 v začetku tedna.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: s1m0n ()
Sicer pa, kot že rečeno - za razliko od ukrepov v prvem valu, je do sedaj o koroni znano mnogo več. Histerija pa povsem enaka, čeprav si upam stavit, da bi bilo število smrtnih žrtev približno enako tudi, če bi šlo za kak "močnejši sev" virusa, ki ga ponavadi poimenujete gripa in za katerega nimamo cepiva...
Je kar jasno, da ne bi bilo, ker se ta virus širi hitreje in dejansko bolj prizadane pljuča. Za razliko od gripe ali samo vnetja ali pljučnice, ki je posledica kakšnega drugega virusa, tam ponavadi ni permanentnih poškodb tkiv. Pri covidu so zaznali trajne poškodbe, ki ostanejo tudi po okrevanju.
Za kadilce/osebe s prirojenimi težavami dihal je tako covid lahko smrtna obsodba, med tem, ko pljučnica pač ni.
Nodi, ali lahko narediš človeštvu uslugo pa se spokaš iz te teme? Kjerkoli si se narisal, je bil samo špetir.... Konstruktivno pa ne znaš ene vrstice ustvariti. Pri 50-ih se obnašaš kot neka "jokica" pri 80+ Ne pozabi, vsi moški do 55 leta starosti so šli na fronto. Pa če je to res, kar je napisal @enemon, se mora že v petek zgoditi "zbor proti republiki" pred TR3! Mirne demonstracije državljanov iz celotne Slovenije, nasilneži pa imajo na voljo okoliške ulice, da se igrajo s Policijo igre mačke in miši.
( me zanima, če je parkirišče pri maxiju takrat na voljo za parkiranje "
Se pa spelji ti, če ne razumeš, da imajo ljudje pač različne poglede na situaijo. Forum ni namenjen samo tebi in tvojim idejam, ampak vsem, tudi drugače mislečim. V vsaki temi napadaš ljudi, ki mislijo drugače, jih zmerjaš z jokicami, ter pošiljaš v bunker. Ta "fora" z bunkerjem je sicer že malo zlajnana in na ravni otroške navihanosti. Ponavljate se kot papige. Drugega ne znaš? Pa, da ne boš slučajno mislil, da so tvoji komentarji konstruktivni, so daleč od tega!
A Nodi se pa lahko ponavlja? Lajna eno in isto že od spomladi. In še to; poznam že nekaj ljudi, ki so preboleli Covid. Zdej vsakem hodim prižat svečko na britif... /S
Niso pa jo tja nosili huligani in antivaxerji!
Kriv je sestevek vseh neodgovornih ljudi. Tako, da ja tocno antivaxerji in huligani so tudi krivi, ker so lahko posredno okuzili tiste v DSOju.
Antivaxerji in huligani, ki so smučali v Italiji in se valili na hrvaško morje? Enostavno se vam ne da dopovedat... nič!
Zanimivi so ti podatki... V naši občini je število novo okuženih lepo padalo (jih je bilo samo par), ponedeljek smo jih imeli celo 0 novih. Včeraj pa jih je bilo največ v enem samem dnevu. Od kot je zdaj ta poskok za včeraj, ko smo z novimi bili v večini pod 5 ali celo 0 v začetku tedna.
Upoštevaj tole:
Kacin:
Včeraj je bilo opravljenih veliko več testov kot pretekle dni, kar je brez dvoma posledica spremenjenega načina testiranja v skladu z odločitvijo, ki jo je prejšnji konec tedna sprejelo ministrstvo za zdravje. V svojem navodilu je namreč spet priporočilo, da se testirajo tudi vsi družinski člani okuženih, ki so bili skupaj z njimi v karanetni brez testiranja. Vzorec testiranja je bil tako spremenjen. Ob opravljenih kar 7515 testih je bilo včeraj potrjenih 2217 primerov. Delež pozitivnih testov je zaradi ponovnega splošnega testiranja večji in je znašal 29,5 %.
Zadnje tedne (tudi ko sem bil bolan jaz) se je štelo, da če imaš okuženega v gospodinjstvu in kažeš simptome, da ti na test ni treba, ampak samo javiš svojemu zdravniku. Jaz tako nisem bil na testu, čeprav sem bolezen prebolel. Zdaj se po večtedenski prekinitvi zopet testira tudi družinske člane okuženih, iz česar logično sledi, da bo jasno tako število kot odstotek okuženih naraslo.
V luči tega včerajšnje številke pravzaprav niso nič posebnega in potrjujejo moje navedbe da je trenutno stanje posledica izpred enega/dveh tednov.
Zgodovina sprememb…
Statistike si lahko počasi vtaknemo v rit. Če drži, da je 10-20% populacije odgovorne za 80-90% okužb in dodamo zraven še inkubacijsko dobo in dejstvo, da jih večina lahko skače okoli brez simptomov, potem je dovolj, da za 7 dni sprostimo ukrepe pa bomo imeli čez mesec dni spet pizdarijo. Edina realna rešitev je to, da se čimprej dostavi cepivo, ker Slovenci ukrepov več kot očitno ne j***** pet posto.
Nam rečejo, da naj se 14 dni držimo ukrepov...ulala se jih ne, potem pa po 14 dnih celo trdijo, da je to dokaz, da je bila karantena brezvezna, ker ukrepi niso delovali.
Kako boš ob taki mentaliteti uspešno zajezil karkoli?
Trenutno smo očitno med najslabšimi na svetu, med tem, ko države, ki so se ukrepov držale(konkretno strožji ukrepi!) že odpirajo lokale in trgovine.
Problem ni vlada ampak mi.
Ker se nam ton govorcev ne zdi "lep in prijazen", kršimo ukrepe. Če to ni dokaz, da nismo resni...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Looooooka ()
Do neke mere se strinjam, osebje je problem. Vendar pa ne smeš pozabiti na prostore, logistiko in na opremo. Namesto da se vlada trka po prsih, kako je konec oktobra v 10 dneh uspela na vrat na nos z udarniško akcijo opremiti novo nadstropje UKC, bi bilo precej bolj smiselno če bi to nadstropje (pa še kakega drugega) uredila mirno in najbrž precej bolj optimalno že čez poletje, kajne? Če bi razdelali načrt polnjenja bolnišnic, ne bi bilo treba sedaj na vrat na nos neki Murski Soboti iskat prostih postelj po celi Sloveniji. Če bi uredili sistem izdajanja TAN kod že med poletjem tako, da bi deloval, bi morda aplikacija #OstaniZdrav celo komu koristila (jaz in moja žena namreč kode nisva uspela dobiti še en teden po pojavu simptomov). Če bi predvideli težave z neizdajanjem odločb in pripravili postopke tako, da se NIJZ-u (katere direktorja so nastavili oni) sistem ne bi popolnoma sesul v začetku oktobra, bi najbrž imeli kokretno število primerov manj. Če bi ministrstvo na neizdajanje odločb reagiralo prej kot v treh tednih, najbrž tudi.
Vedno se da kaj narediti bolje vendar poslušaj ljudi iz zdravstva in ti govorijo o pomanjkanju in pregorelosti osebja. Preberi si zgodbe ljudi, ki so delali ali delajo na intenzivnih Covid enotah pri nas, v Italiji ali ZDA in povsod imaš podobne zgodbe o pacientih, ki nenadoma kolapsirajo in če te ni zraven, ga čez nekaj minut ni več. Postelje se zelo hitro uredijo. Testiranje pa spet zahteva kar nekaj osebja in je to največje ozko grlo. Čez vikende se običajno manj testira, da se vsaj del teh ljudi spočije.
In ker nismo v vojni, se ne moremo iti 'šnelkurzov' s katerimi bi doktorja medicine ali diplomirano medicinsko sestro ustvarili v dveh mesecih, kot si to nekateri predstavljajo.
A. Einstein
A. Einstein
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Fritz ()
Problem ni vlada ampak mi.
Ker se nam ton govorcev ne zdi "lep in prijazen", kršimo ukrepe. Če to ni dokaz, da nismo resni...
Problem definitivno je tudi vlada.
Še enkrat:
Vlada je lastnoročno poskrbela za dvig okužb, ker v dveh tednih niso bili sposobni urediti posledic neizdajanja odločb NIJZ-a. Zaradi tega je v službe hodil folk, ki bi moral ostati doma. NIJZ je 8. oktobra nehal izdajati odločbe rizičnim stikom. Vlada je čakala do 24. oktobra, preden je končno uredila zadevo. Vmes so primeri eksplodirali s par 100 na par 1000 dnevno.
Link 1
Link 2
Link 3
Link 4
Je kar jasno, da ne bi bilo, ker se ta virus širi hitreje in dejansko bolj prizadane pljuča. Za razliko od gripe ali samo vnetja ali pljučnice, ki je posledica kakšnega drugega virusa, tam ponavadi ni permanentnih poškodb tkiv. Pri covidu so zaznali trajne poškodbe, ki ostanejo tudi po okrevanju.
Za kadilce/osebe s prirojenimi težavami dihal je tako covid lahko smrtna obsodba, med tem, ko pljučnica pač ni.
Ne primerjam! Le trdim, da pravzaprav nimaš pojma:
During the 2017-2018 season, the percentage of deaths attributed to pneumonia and influenza (P&I) was at or above the epidemic threshold for 16 consecutive weeks. During the past five seasons, the average number of weeks this indicator was above threshold was 11 (range of 7 to 15 weeks). Nationally, mortality attributed to P&I exceeded 10.0% for four consecutive weeks, peaking at 10.8% during the week ending January 20, 2018.
Sicer pa
More people died of influenza in a single year than in four-years of the Black Death Bubonic Plague from 1347 to 1351. Known as "Spanish Flu" or "La Grippe" the influenza of 1918-1919 was a global disaster.
https://virus.stanford.edu/uda/
A ni že vsakemu idiotu jasno, da ukrepi ne delujejo nikakor?
Čisto noben ukrep se nikjer ne pozna niti za odstotek.
Nodi&Co. NISO idioti!
To smo mi, ki vsak dan hodimo v službe in dajemo svoje zdravje na rizik, da ostali lahko pametujejo...ker, lahko tudi mi ostanemo doma. Ampak, ko se vam bo ustavil plačilni promet s karticami, se bomo vprašali, kako boste lahko kaj plačali hrano pa čigava kašča je polna...
Vedno se da kaj narediti bolje vendar poslušaj ljudi iz zdravstva in ti govorijo o pomanjkanju in pregorelosti osebja. Preberi si zgodbe ljudi, ki so delali ali delajo na intenzivnih Covid enotah pri nas, v Italiji ali ZDA in povsod imaš podobne zgodbe o pacientih, ki nenadoma kolapsirajo in če te ni zraven, ga čez nekaj minut ni več. Postelje se zelo hitro uredijo. Testiranje pa spet zahteva kar nekaj osebja in je to največje ozko grlo. Čez vikende se običajno manj testira, da se vsaj del teh ljudi spočije.
Ne razumem povsem kakšno zvezo ima to s tem, o čemer govoriva? Lahko obrazložiš kakšno zvezo ima preobremenjenost osebja z očitnimi faili, ki sem jih naštel zgoraj? Razen seveda te, da je število obolelih večje prav zaradi dotičnih failov?
"Inteligentnim" pa očitno ni jasno, da bo brez znižanja okužb rezultat ne samo enak ampak še hujši. Razen če mislijo, da bodo pacienti z diagnozo raka, kjer bo 50/50 možnosti okrevanja kljub takojšnjemu zdravljenju, dejansko prišli na vrsto pred covid paciente, kjer je možnost okrevanja 90-100% odstotna v kolikor se jih začne pravočasno zdravit. Razlika v stroških je tudi konkretna. 3-30 dni hospitalizacije vs tedni/meseci diagnoz, operacij in kemoterapij.
Zdravstvo se je prisiljeno igrati s številkami že desetletja in trenutno ni nič drugače. Pa za razliko od raznih Potrčev je njim bolj jasno, kaj bo bo povzročilo več smrti.
Jim je jasno da so one 4 smrti ko je 22 letnik pobil familjo pol pa sebe od necesa drugega ne pa psihiranja zaradi covida?
Jim je jasno da je 20 procentni porast debelosti od lockdownow neod covida
So vse to predvideli in dali javno na tehtnico da bi to videli
Nihce ne upa povedat javno, morda bo znorel kak 30 letnik, morda bo umrl kak rakav bolnik vec ampak vazno da resimo malo vec covid pacientov... Morda bo zaradi debelosti otrok vec bolezni cez 20 let ampak vatno da vidimo naprej za jutri
Zakaj rabimo odločbo?
Zakaj so v drugih državah preprosto šli v samoizolacijo, ker je bila prošnja dovolj?
Mi smo očitno EDINA država na tem svetu, kjer je treba folku razlagati stvari, ki so ostalim narodom samoumevne.
Poglej kakšna vprašanja sprašujejo novinarji.
"Če imamo dovoljenje za obisk službe ali to pomeni, da dovoljenje velja tudi za vračanje iz službe domov?"
Kako boš sodeloval z ljudmi, ki sprašujejo take neumnosti?
Zakaj so v drugih državah preprosto šli v samoizolacijo, ker je bila prošnja dovolj?
Mi smo očitno EDINA država na tem svetu, kjer je treba folku razlagati stvari, ki so ostalim narodom samoumevne.
Poglej kakšna vprašanja sprašujejo novinarji.
"Če imamo dovoljenje za obisk službe ali to pomeni, da dovoljenje velja tudi za vračanje iz službe domov?"
Kako boš sodeloval z ljudmi, ki sprašujejo take neumnosti?
Zgodovina sprememb…
Ajd ne pretiravaj in se ne izmišljuj. Sicer ne vem v kateri vasi si to videl toda jaz že 14 dni nisem videl policajev pa se dnevno vozim 30km v službo prečkam ene 10 občin (gorenjska kao najbolj okužena). Mogoče v vsem tem času srečal dva avtomobila na cesti (sta se peljala mimo, ne ustavljala).
Nikoli še nobeden ustavil zahteval kakšne papirje...
Pri nas vse poteka dokaj normalno. Tudi v službi vse dela, firma z par tisoč zaposlenimi. Dela čez glavo, zaposlujejo na veliko...
Ne vem no eni pretiravate ali lažete se zmišljujete ali pa ne vem kje živit.
Če ne bi šel ven in srečal teh parih z maskami ali po trgovinah, sploh ne bi vedel, da obstajajo kakšne omejitve.
riba smrdi pri glavi
Zakaj rabimo odločbo?
Odločbo si potreboval zato, da ima delodajalec podlago za izplačilo nadomestila. V nasprotnem primeru so ti ostale samo slabe in še slabše opcije. Sicer pa preglej linke na katerih so našteti očitni problemi. Povsem jasno je, da je država z neukrepanjem samoizolacijo potenicalno okuženih prepustila delodajalcem in zaposlenim, kar se je izkazalo kot zelo zelo slaba ideja. Ne delavec ne delodajalec nista usposobljena za oceno tega, kdaj je smiselno da delavec ostane doma Če pa sta ob tem obremenjena še s potencialnimi denarnimi posledicami te ocene, pa še toliko slabše. Sam vem za vsaj 20 okužb ki so direktna posledica tega, da je delodajalec nazaj na delo poklical osebe ki so že bile v samoizolaciji pa niso bile sposobne pridobiti odločbe/bolniške.
Zgodovina sprememb…
Smesnica.... Imamo 100tine ukrepov okuzbe pa se kar gor.... Pcr testi pac zaznajo vsakega ki, je prehlajen in ki ma katerikoli majcken delcek coronavirusa ne nunno covid19 sploh ne vejo kaj delajo
Oo, poglej ga. Pritožuje se, ne predlaga pa nobene rešitve. Dajmo Mato989, da slišimo tvoje predloge (brez da pustimo starce umreti za vsako ceno) :)
Moj predlog; vse starce 80+ zapret hermetično na Pohorje. Kdor preživi, lahko pride nazaj v dolino. Mi ostali pa živimo naprej običajno življenje, otroci v šole, če kdo dobi prehlad doma tri dni čajček pa pojstelja in to je to... Razen, če dvignemo starostono mejo na 95 let ali pa jo znižamo na 45, da zajame še Nodija... Genijalno, a ne? Jest bo mogu bit predsednik vlade
In ker nismo v vojni, se ne moremo iti 'šnelkurzov' s katerimi bi doktorja medicine ali diplomirano medicinsko sestro ustvarili v dveh mesecih, kot si to nekateri predstavljajo.
Ampak mi vedno poslusamo zdravnike in medicinske kako bodo pregoreli in zdaj ko morda res bodo jim nihce vec ne verjqme... Vsi so pregorevali ze prej nikdar pa niso pregoreli zares...
Ce se ne moremo it snelkurza kjer bi doktorje in medicinske sestre ustvarjali v 2 mesecih pol dejansko ni take in resnicne sile po tem kadru... Ce ne bi to bilo vsekakor bolje
lotar123 ::
Jim je jasno da so one 4 smrti ko je 22 letnik pobil familjo pol pa sebe od necesa drugega ne pa psihiranja zaradi covida?
Zdej bomo celo družbo spravljal v nevarnost, ker imamo v družbi procent samomorilcev?
Zakaj v vseh teh letih ni rešil svojih težav? Zakaj se 20 let nihče ni ukvarjal s tem? Če je lockdown "sprožilec" to ne spremeni dejstva, da je bil tip 20+ let tempirana bomba.
Približno tako kot krivit izgubo službe za samomor, pa čeprav je človek leta in leta kazal znake depresije ob enem pa imel dovoljenje za posedovanje orožja. Edini od odpuščenih, ki se je ubil in kriva je izguba službe? Lepo te prosim.
Na tole lahko vplivaš sam. Kdor sam ni sposoben poskrbeti za osnove kot so vnos/poraba kalorij, je mogoče kandidat za opravilno nesposobnost. Državljani imamo tudi odgovornosti ne samo pravice.
Zdej bomo celo družbo spravljal v nevarnost, ker imamo v družbi procent samomorilcev?
Zakaj v vseh teh letih ni rešil svojih težav? Zakaj se 20 let nihče ni ukvarjal s tem? Če je lockdown "sprožilec" to ne spremeni dejstva, da je bil tip 20+ let tempirana bomba.
Približno tako kot krivit izgubo službe za samomor, pa čeprav je človek leta in leta kazal znake depresije ob enem pa imel dovoljenje za posedovanje orožja. Edini od odpuščenih, ki se je ubil in kriva je izguba službe? Lepo te prosim.
Na tole lahko vplivaš sam. Kdor sam ni sposoben poskrbeti za osnove kot so vnos/poraba kalorij, je mogoče kandidat za opravilno nesposobnost. Državljani imamo tudi odgovornosti ne samo pravice.
Bom obrnil
Kdor sam ni sposoben poskrbeti za lastno zdravje in varnost kot je ostati doma vwcno kar mu kot penzicu omogoca
Vse si prav povedal lokaaa, samo to velja tudi za one zaradi katerih bi morali mi pazit na njihovo zdravje
Naj sami pazijo na svoje zdravje
Torej, predvčerajšnjim umor-samomor v Kopru (z balkona), včeraj umor-samomor cele družine, danes napad na policistko/streljanje v Velenju. Nenavadno veliko nasilja za Slovenijo. Folku se trga. Ampak dejmo ukrepe še malo bolj zategnit. To bo ziher pomagalo.
So to poracunali pri smrtih zaradi ukrepov in dodali izgube delovnih mest itd
Da primerjamo
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Kako naj pazijo na zdravje če ti aktivno ogrožaš celotno okolico, ki ni samo tvoja?
In spet. Državljanska odgovornost. NE OBSTAJAJO SAMO PRAVICE.
Slovenec je bil 2 leti nazaj baje "vreden" nekje okoli 800 k eur. Zaradi covida jih zgubimo 30 na dan.(Danes 40).
Kaj je dražje?
In spet. Državljanska odgovornost. NE OBSTAJAJO SAMO PRAVICE.
So to poracunali pri smrtih zaradi ukrepov in dodali izgube delovnih mest itd
Slovenec je bil 2 leti nazaj baje "vreden" nekje okoli 800 k eur. Zaradi covida jih zgubimo 30 na dan.(Danes 40).
Kaj je dražje?
Zgodovina sprememb…
Se strinjam. A osebno dvomim, da se okužbe širijo zaradi takih kot smo tu ali "huliganov" ali nekoga, ki na sprehodu po prazni ulici sname masko!
Se vam očitno sploh ne sanja kaj se dogaja po raznih firmah, da ne govorim po zd. domovih, bolnicah, privat partyah...koliko se držijo ukrepov. Če prideš v bolnico in 50% zaposlenih ne nosi mask ali jih nosijo nepravilno potem mi je takoj vse jasno.
Potem ti pa Gantar zdravstveni minister grozi z zaostritvijo ukrepov. Najprej naj pospravi pred svojim pragom.
Nič čudno, da se potem raja ne drži ukrepov.
Vsi ali nobeden.
riba smrdi pri glavi