Forum » Loža » Sestava prebivalstva Ljubljane
Sestava prebivalstva Ljubljane
bizgech ::
Bi se dalo kje dobiti podatke o prebivalstvu Ljubljane za zadnjih nekaj let? Zanimajo me te številke:
A) št. pravih Ljubljančanov - torej rojenih v Ljubljani
B) št. priseljencev - vsi taki, ki niso rojeni v Ljubljani, vendar imajo v njej stalni naslov
C) št. tedenskih migrantov - vsi taki, ki imajo v Ljubljani prijavljeno začasno prebivališče
D) št. dnevnih migrantov - vsi taki, ki se iz kakšne druge občine oz. regije vozijo na delo v MOL
Zanima me statistika in bi mi podatki prišli prav.
B) št. priseljencev - vsi taki, ki niso rojeni v Ljubljani, vendar imajo v njej stalni naslov
C) št. tedenskih migrantov - vsi taki, ki imajo v Ljubljani prijavljeno začasno prebivališče
D) št. dnevnih migrantov - vsi taki, ki se iz kakšne druge občine oz. regije vozijo na delo v MOL
svecka ::
v Ljubljani se je rodilo več kot pol Slovenije (porodnišnica LJ), tako da nas je kar nekaj ;)
KG-348 ::
D) je zaradi prometnih konic bil večkrat omenjen v raznih novicah. Ostalo težko kar takole od doma
sci3nc3 ::
Pred kratkim slišal na televiziji: V Ljubljani dela 127.000 ljudi z drugih občin (C+D).
Če pa gledamo po regijah, je ta številka bistveno manjša.
Če pa gledamo po regijah, je ta številka bistveno manjša.
Bob Rock ::
v Ljubljani se je rodilo več kot pol Slovenije (porodnišnica LJ), tako da nas je kar nekaj ;)
V ljubljanski porodnisnici se letno opravi priblizno 6.000 porodov.
Npr. leta 2019 je bilo rojenih 18.946 otrok.
Kako si prisel do "vec kot pol"?
Včasih je bilo manj porodnišnic kot zdaj. Posledično se je več ljudi rodilo v Ljubljani.
Mostly Harmless
donvito ::
Kar hoče povedati svecka je to, da niso vsi, ki so rojeni v Ljubljani tudi ljubljančani (ker so rojevali v LJ tudi iz drugih občin), kar je OP zajemal pod točko: A) št. pravih Ljubljančanov - torej rojenih v Ljubljani in tistih "se je rodilo več kot pol Slovenije", je tko na pamet.
HappyPills ::
Veliko ljubljančank rojeva tudi v Postojni, ker porod v vodi pa te fore. Tak da to je bolj tko.
nejcek74 ::
ja saj, vse to kaze na precej slabo formulirano vprašanje.
Ljubljana je rasla v glavnem od druge svetovne vojne do prve polovice devetdesetih let. V tem čase se je naravni letni prilastek zmanjšal iz 10% na 0% (plus minus, odvisno od leta). Priseljevanje je bilo tako iz Slovenije kot iz ostalih republik.
Je pa včasih fino stvar pogledat tudi z druge strani: države in mesta si konkurirajo. Urbani centri v katere se priseljujejo mladi so tisti, ki imajo prihodnost.
Zal je ta tema zdaj preveč spolitizirana zaradi t.i. "begunske krize" vendar je zal očitno, da sta tako Ljubljana, kot se bolj cela Slovenija precej nizko na lestvici zazeljenosti. Podobno kot celotna višegrajska skupina, kjer btw Poljska izrazito žalostno izstopa iz povprečja. Podobno vlogo ima tudi Romunija.
net migration rate EU
EU migracije
btw, tule sem nasel zanimivo animacijo rasti Ljubljane:
https://gis.si/media/swf/RastLJ4.swf
Ljubljana je rasla v glavnem od druge svetovne vojne do prve polovice devetdesetih let. V tem čase se je naravni letni prilastek zmanjšal iz 10% na 0% (plus minus, odvisno od leta). Priseljevanje je bilo tako iz Slovenije kot iz ostalih republik.
Je pa včasih fino stvar pogledat tudi z druge strani: države in mesta si konkurirajo. Urbani centri v katere se priseljujejo mladi so tisti, ki imajo prihodnost.
Zal je ta tema zdaj preveč spolitizirana zaradi t.i. "begunske krize" vendar je zal očitno, da sta tako Ljubljana, kot se bolj cela Slovenija precej nizko na lestvici zazeljenosti. Podobno kot celotna višegrajska skupina, kjer btw Poljska izrazito žalostno izstopa iz povprečja. Podobno vlogo ima tudi Romunija.
net migration rate EU
EU migracije
btw, tule sem nasel zanimivo animacijo rasti Ljubljane:
https://gis.si/media/swf/RastLJ4.swf
Phantomeye ::
Bi se dalo kje dobiti podatke o prebivalstvu Ljubljane za zadnjih nekaj let? Zanimajo me te številke:
Verjetno podatkovna baza Sistat:
https://pxweb.stat.si/SiStat/sl - področje prebivalstvo (verjetno)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Phantomeye ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Decentralizacija (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 23325 (18724) | Grizzly |
⊘ | IMDB - Slovenia, YugoslaviaOddelek: Sedem umetnosti | 2295 (1605) | kuglvinkl |