» »

Cena goriva

Cena goriva

««
36 / 100
»»

wcpapir ::

Tole pa velja samo v vakumu, v praksi pa ne! Praksa ni enako prazna cesta ponoči! V praksi bo pri 130 km/h povprečna hitrost morda 105 km/h, pri 100 km/h pa okrog 95 km/h. Razlika pri 50 km razdalje je 2 minuti.

Pri 130 bo povprečna hitrost 130. WTF kako si zakompliciral, saj pa smo rekli da se voziš 130 ali pa 100 nič v praksi. Vsako jutro se peljem 40km po avtocesti ob 8.00 in mi se mi pozna 10km razlike glede na hitrost.

Je pa res da se ne splača šparat na račun hitrosti, ker si vrjetno na delu plačan xy x več, kot je prihranek na pol ure.

feryz ::

Do službe imam 23 km. Čas niha, brez zastojev, da ne bo pomote, od 19 do 25 minut, odvisno od gostote prometa.
Verjetno je res vseeno, ampak je to več kot 20 procent razlike.

Mike_Rotch ::

Pri 130 bo povprečna hitrost 130.

V prometu težko voziš 130kmh konstantno. Še težje voziš 150, še težje 200. Na prometni cesti je tvoja povprečna hitrost odvisna predvsem od drugih udeležencev v prometu.

To, da ima nižanje omejitev in ustrezna varnostna razdajla v določenih primerih pomenita višjo povprečno hitrost je pa menda vsem znano?

Moj komentar je letel na tiste komentarje o "ovirah na cesti", čeprav so prave ovire na cesti vozniki, ki vozijo krepko čez omejitve.

tikitoki ::

Rusi radirajo mesta, ljudje so ostali brez vsega, dobesedni hard reset celotnega zivljenja. Tukaj pa nekateri jokate, ce se bodo cene malce zvisale zaradi sankcij. Drugega kot narcisisticni sociopati vas ne morem imenovati.

Če rečem da se peljem povprečno 130 se peljem povprečno 130

Zelo verjetno je, da se ne pelješ 130. Če se, so pa razlike v minimalni in maksimalni hitrosti precej večje kot 20kmh, posledično tudi poraba ni zanemarljivo višja.

hojnikb ::

#brezpodpisa

ginekk ::

@Vadat77, v članku piše tud naslednje:

"Cena električne energije se bo predvidoma dvigala še naprej. Trenutne cene elektrike na trgu so namreč mnogo višje od teh, ki jih danes ponujajo slovenski ponudniki. Te cene so vezane na večji zakup, ki so ga opravili še pred zadnjim dvigom cen. Pri zakupu elektrike za leto 2023 se bodo zato težko izognili občutno višji ceni."

Smo že ugotovili, da se podrejo vsi tvoji izračuni, ker ne moreš napovedat prihodnosti. Pa kar jasno je, da so premosorazmerne korelacije med cenami različnih energentov.

Adder ::

Bmk, furam na cng, tankam v službi.

energetik ::

Nafta pa danes dol 6%. Dobr so zadeli peak tisti z 2000L cisternami. :))
vires in numeris

endelin ::

Dizel pri 1eur nezanimiv.
Dizel pri 1.6 zelo zanimiv za 2k l cisterne lol

Goran's Blog ::

Junija leta 2008 je bil sodček nafte 140$ in je bil pri nas liter goriva cca 1,2€ (centi gor al dol)
Danes je sod goriva cca. 120$ in vemo koliko je pri nas liter goriva.

Zakaj :) ?

matobeli ::

Treba pokrit korona provizije?:)

kriptobog ::

endelin je izjavil:

Dizel pri 1eur nezanimiv.
Dizel pri 1.6 zelo zanimiv za 2k l cisterne lol

Tako kot kripto. BTC pri 100$ nezanimiv, pri 15k so pa firzerke kredit jemale za nakup. In čez nekaj let kasneje pri 50k ista zgodba :)) Dražje kot je, raje raja kupi.

Goran's Blog je izjavil:

Junija leta 2008 je bil sodček nafte 140$ in je bil pri nas liter goriva cca 1,2€ (centi gor al dol)

Povprečna bruto plača 2008 je bila cca 1300, zdaj je 2000... pa inflacija, itd.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Goran's Blog je izjavil:

Junija leta 2008 je bil sodček nafte 140$ in je bil pri nas liter goriva cca 1,2EUR (centi gor al dol)

Ker je bil takrat 1EUR 1,6$, danes pa 1,1$. Samo zato.
Realno (merjeno v g zlata) pa je danes nafta 2x cenejša kot 2008. Torej je samo EUR bolj devalviral kot $ v tem času.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Telbanc ::

https://www.index.hr/vijesti/clanak/bor...

"Borzan: Moguće su redukcije struje, par-nepar vožnje"

https://www.vecer.com/vecer-v-nedeljo/p...

"Štirideset jih je minilo od uvedbe sistema par - nepar, s katerim Jugoslavija ni kaj prida bencina privarčevala, so se pa njeni državljani izkazali s pregovorno iznajdljivostjo."

Po 40 letih naši sosedi že spet fantazirajo o par-nepar. :|
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Goran's Blog ::

E to bo to hvala za obrazložitev.

fikus_ ::

energetik je izjavil:

Na črpalkah se bo to poznalo v nekaj centih ali pa sploh nič. Kriza še traja.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

lebang1 ::

Pri italjanih nekaj ne razumem...
Poprej sem dal sliko cena 2.0 € slikano v Rimu (tam so bile razlike kakšen cent), sedaj se pa malo gledal ob slovenski meji, nekje med 2.1 in 2.4€ odvisno od črpalke (pa ne na avtocesti).

m0LN4r ::

energetik je izjavil:

O, inženir spet z novim nickom. A to imaš generator usernamov ali samo domišljijo?

Domisljija mu dela 300 na uro
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Inventorista ::

Včeraj sem se pritoževal, da moram službo menjat zaradi cen goriva. Danes so me poklicali v pisarno in mi dali 100 bruto povišice......:O
Moram reči, da so si kupili malo špila. Vsaj do maja, ko pride 15 plača, za dobre rezultate. Jutri pričakujem nov vpoklic v pisarno, da še za dodatnih 100 podpišem. :P

stara mama ::

hojnikb je izjavil:

Nimajo zaston dizli map/maf in O2 senzorjev.

Seveda ne, ker ECUji vedno lavfajo v zaprti zanki, drugač bi težko dosegli euro norme :)
Če si pa hardcore tuner s custom računalnikom, pa itak narediš odprto zanko in motor lavfa samo po mapi. Ponavadi res samo za na stezo.

ZveeZ ::

Omw ima danes ze 1.737€/l diesel oz 1.598 s95.
Petrol zaenkrat nespremenjeno.
Bom danes preventivno natankal. Za kafe bom prisparal:)

kixs ::

OMW sploh nima goriva.

hojnikb ::

stara mama je izjavil:

hojnikb je izjavil:

Nimajo zaston dizli map/maf in O2 senzorjev.

Seveda ne, ker ECUji vedno lavfajo v zaprti zanki, drugač bi težko dosegli euro norme :)
Če si pa hardcore tuner s custom računalnikom, pa itak narediš odprto zanko in motor lavfa samo po mapi. Ponavadi res samo za na stezo.

ni cisto tako pri dizlih. Pri bencinarih so res ti senzorji tam, da nardijo dejansko nizjo porabo (ker sicer ecu nima pojma kolk goriva more vbrizgat da bo optimalna mesanca). Pri dizlu je pa ta hec drgacn, ker dizlski motor se ne rabi drzat stohiometricnega koeficienta; lahko laufa z izredno redko ali bogato mesanco, ker je pri njemu regulacija moci z kolicino vbrizganga goriva, ne z zrakom. Ergo so ti senzorji bolj ali manj tam zato, da laufa motor brez kajenja in znotraj emisijskih razredov.
#brezpodpisa

Oppala danes 2 centa manj kot vceraj.
Trade Republic 38MVDVXM

kow ::

fikus_ je izjavil:

energetik je izjavil:

Zaenkrat sploh nic ni znano - kaj se bodo dogovorili. Prepoved uvoza se zdi nemogoca. Verjetno bodo to storili postopoma.

Blinder ::

m0LN4r je izjavil:

Oppala danes 2 centa manj kot vceraj.

se devet takih dni in bo spet normalna cena
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

gwtlwesncw ::

Eh, en sam dolgčas...

kow je izjavil:

fikus_ je izjavil:

energetik je izjavil:

Zaenkrat sploh nic ni znano - kaj se bodo dogovorili. Prepoved uvoza se zdi nemogoca. Verjetno bodo to storili postopoma.
Cakajo na vremensko napoved.
Trade Republic 38MVDVXM

hipertija ::

Pa kaka normalna cena pizda... če je cena 1.737€/l - a eni živite morda kje drugje?
Prekle za kurnk

Horas ::

če majo eni tule 2k neto plače no, za njih je to drobiž
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

ZveeZ ::

Ko vidis 2.4€/l cez mejo, je taka cena ok.
Ko vidis vsakodnevno guzvo okoli nakupovalnih centrov, je taka cena ok.
Osebno, bi placal tudi 2€/l+, ce bi to pomenilo manj prometa. Pa skurim cca 200l/mesec.

Avtomobili postajajo vedno bolj varčni. Za mestni transport obstaja vedno več poceni opcij, od javnega prevoza do koles, električnih koles, skirojev, ride sharinga. V povprečju se z razvojem tehnologije potrebe po vožnji z avtomobilom manjšajo (delo od doma, sestanki na daljavo, razvoj e-commerca in hitre kurirske službe...). Letalski promet je poceni.

Ne rečem, da je podražitev bencina dobrodošla. Bo pa verjetno dalo več ljudem za misliti kako se lahko vsaj malo odlepijo od odvisnosti od bencina.

Bolj zanimivo bi bilo izracunati, koliko bi se morala potrosnja na prebivalca zmanjsati, da se globalno nadomesti teh 5 milijonov sodckov iz Rusije. Pa se teh ne rabimo nadomestiti cez noc, ker kolikor vem zaenkrat so uvoz skenslali samo Ameri in UK.
Kar pomeni, da verjetno to niti 1m sodckov ni.

Mike_Rotch je izjavil:

Ne rečem, da je podražitev bencina dobrodošla. Bo pa verjetno dalo več ljudem za misliti kako se lahko vsaj malo odlepijo od odvisnosti od bencina.

Odvisnost od bencina? Govoriš, kot da se ljudje f. naokoli vozimo za zabavo. To je morda res za motocikle, tisto je 95% zabava.

Če delaš in imaš familijo, brez avta in vozakanja enostavno ne gre, ker je cel kup odgovornosti ki jih moraš podelat znotraj slehernega dneva.

Meni bi tud pasalo malo gospodinit in kolesarit u izi naokoli, tako pa se vedno nekaj mudi.

Bodo pac vozili po cestnoprometnih predpisih. Policija bi morala zmanjsati visje tolerirane hitrosti na avtocestah. Do 140km/h, namesto sedanjih 150-155km/h.

ginekk je izjavil:

Mike_Rotch je izjavil:

Odvisnost od bencina? Govoriš, kot da se ljudje f. naokoli vozimo za zabavo. To je morda res za motocikle, tisto je 95% zabava.

Če delaš in imaš familijo, brez avta in vozakanja enostavno ne gre, ker je cel kup odgovornosti ki jih moraš podelat znotraj slehernega dneva.

Meni bi tud pasalo malo gospodinit in kolesarit u izi naokoli, tako pa se vedno nekaj mudi.

Kam se ti pa tako mudi? Jaz imam familjo in delam, pa se mi res redko kdaj mudi. Za mestno in primestno vožnjo ne kurim bencina. Urnik treningov in obšolskih dejavnikov otrok je v naprej znan, tako, da lahko planiram. Namesto, da bi se vozil vsak dan 100km stran v službo sem si poiskal remote job.

Ja ja, vem, ne morejo vsi delati od doma pa ne morejo vsi vsega planirati. Lahko pa to dela veliko več ljudi kot trenutno. Na masi se potem pozna prihranek in zmanjša odvisnost od volje držav, kjer črpajo nafto.

Horas ::

ginekk je izjavil:

Mike_Rotch je izjavil:

ja, v eni temi se je en jokal, ker so se kolegi norce delali iz njega, ker gre pa se vozi 3h v avtu :))
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Horas ()

Horas je izjavil:

ja, v eni temi se je en jokal, ker so se kolegi norce delali iz njega, ker gre pa se vozi 3h v avtu :))

Da, ampak tega - vožnje za zabavo - je dejansko vse skupaj zelo malo v množici vseh voženj. Če odstraniš, se ne bo niti poznalo.

Mike_Rotch je izjavil:

ginekk je izjavil:

Mike_Rotch je izjavil:

Kam se ti pa tako mudi? Jaz imam familjo in delam, pa se mi res redko kdaj mudi. Za mestno in primestno vožnjo ne kurim bencina. Urnik treningov in obšolskih dejavnikov otrok je v naprej znan, tako, da lahko planiram. Namesto, da bi se vozil vsak dan 100km stran v službo sem si poiskal remote job.

Ja ja, vem, ne morejo vsi delati od doma pa ne morejo vsi vsega planirati. Lahko pa to dela veliko več ljudi kot trenutno. Na masi se potem pozna prihranek in zmanjša odvisnost od volje držav, kjer črpajo nafto.

Ne vem, stalno je kaj kar ne moreš splanirat vnaprej. Imam tako delovno mesto, da ne vem kaj me lahko čaka jutri. Sicer je dokaj fleksibilno v smislu kdaj lahko kaj narediš, ampak če ga ne opravim, ga ne bo nihče drug, stvari pretežno čakajo name. (in še zdaleč da lahko vse službene maile pogledam, že po subjectu se moram odločit kaj bom enostavno ignoriral)

Isto je pri ostalih družinskih članih. Enkrat odpade to, drugič se prestavi, potem so neke nove stvari, bla bla
Potem vzdrževanje bivanjskega okolja, od crkovanja računalnikov, vzdrževanja flata (crkne bojler, žarnica), avta, pač stvari crkujejo in jih je treba vzdrževat zaradi entropije.

Nadalje, če je družina razbita na dva dela (50% verjetnost za ločitev po statistiki) potem si pa sploh na večih koncih non stop, ker se bodisi selijo otroci, bodisi starši.

Nadalje, če si v taki starosti ko so starši oslabeli in rabijo parkrat tedensko kakšno pomoč, pa makar je to n krat ponovljena ista navodila kako se kaj naredi na računalniku. Valjda ne bom tega ignoriral.

Za tem pridem šele jaz in moji hobiji na vrsto.

Še zdaleč nisem samo jaz v taki situaciji. Pritisk na produktivnost se je zadnjih 50 let močno povečal. Informacije nas non stop bombardirajo, službe so dosegljive od doma. Ni več tega, da prideš ob 14h domov in imaš ves ljubi čas na voljo, ker boš šele naslednji dan nadaljeval službo.

Sliši se kot problemi z organizacijo in postavljanjem prioritet. Sicer nič od napisanega ne zahteva od tebe kurjenja velikih količin bencina.

Potem vzdrževanje bivanjskega okolja, od crkovanja računalnikov, vzdrževanja flata (crkne bojler, žarnica), avta, pač stvari crkujejo in jih je treba vzdrževat zaradi entropije.

Hmm...menjava bojlerja verjetno ni nekaj, kar je pogosto na sporedu? Če je, potem imaš verjetno nekje drugje problem.

Menjava žarnice pa tudi ni ravno stvar, za katero bi bilo treba pripraviti projektno dokumentacijo, pridobiti 3 ponudbe od izvajalcev in čakati na izbedbo? Nazadnje mi je zadeva vzela nekih 10, 15 sekund.

matobeli ::

Men recimo nič od tega ni "treba". Pa redno prčkam po stanovanju. Ampak za zmontirat bojler rabiš vrtalko in ne avta.

Nov bojler pripelje kurir, žarnice tudi, interesne dejavnosti so dosegljive s kolesom oziroma avtobusom, Staršem pomagaš ko greš tja na obisk.
Na šiht bi se lahko z busem vozil, pa še cenej bi blo, razlike pa ravno 20min, pa se še nisem odločil. Mogoče zdej spomlad ko bodo fajn temperature in drag benz.

Blinder ::

kow je izjavil:

Bodo pac vozili po cestnoprometnih predpisih. Policija bi morala zmanjsati visje tolerirane hitrosti na avtocestah. Do 140km/h, namesto sedanjih 150-155km/h.

fouš si tistim, ki si privoščijo it malo hitreje po avtocesti
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

feryz ::

Vsak revež je.
Sicer je tolerirana hitrost 175 km/h. Potem se začnejo pike. Če bi to dvignili še za 20 km/h, bi bilo pa res glih prav. 200 km/h na tempomatu.

Sele, ko bo dizel 3€/Liter se bo izenacilo z mesecno vozovnico za vlak+bus iz bolj odrocnih krajev, ampak fleksibilna alternativa se vedno ne bo.
Trade Republic 38MVDVXM

Raptor F16 ::

kow je izjavil:

Nobenega toleriranja ni, sam ne splača se jim postopka speljat 🙃 ker bi bilo dela preveč.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Mike_Rotch je izjavil:

Sliši se kot problemi z organizacijo in postavljanjem prioritet. Sicer nič od napisanega ne zahteva od tebe kurjenja velikih količin bencina.

Hmm...menjava bojlerja verjetno ni nekaj, kar je pogosto na sporedu? Če je, potem imaš verjetno nekje drugje problem.

Menjava žarnice pa tudi ni ravno stvar, za katero bi bilo treba pripraviti projektno dokumentacijo, pridobiti 3 ponudbe od izvajalcev in čakati na izbedbo? Nazadnje mi je zadeva vzela nekih 10, 15 sekund.

To sta dva primera samo. Vsa čast če imaš čas za vse postorit. Ne ni ti vzelo 15 sekund, četudi si jo že imel doma. Si moral do omare, vzet ven drugo, it do luči, postavit stol zaradi višine, odpret luč, odvit staro in privit novo, zapret luč, poskrbet za pravilno reciklažo stare, pospravit stol. Najmanj to.

Če to lahko v 15 sekundah storiš sem jaz papež. Pa je le en primer v množici. A skuhaš kaj sam za celo familijo? (mislim ne hrenovk)

Na AC bi morala biti 130 priporocena hitrost ne pa omejitev hitrosti, ampak ja, to je znanstvena fantastika baje.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

IL_DIAVOLO ::

Kaj so cene res ze 1.7 evra? Wtf :D
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

matobeli je izjavil:

Men recimo nič od tega ni "treba". Pa redno prčkam po stanovanju. Ampak za zmontirat bojler rabiš vrtalko in ne avta.

Nov bojler pripelje kurir, žarnice tudi, interesne dejavnosti so dosegljive s kolesom oziroma avtobusom, Staršem pomagaš ko greš tja na obisk.
Na šiht bi se lahko z busem vozil, pa še cenej bi blo, razlike pa ravno 20min, pa se še nisem odločil. Mogoče zdej spomlad ko bodo fajn temperature in drag benz.

Ja in z ubadanjem s tem kaj boš kupil ne rabiš nič časa? Recimo da rabiš 0 sekund za naročit novega (kar ni res). Kurir ti bo dostavil da (verjetno boš že za dogovorjanje s kurirjem porabil vsaj 5min). Ne bo ti ga nesel v prostor. Ne bo ti odvil starega. Ne bo ti starega naložil v avto in odpeljal. To se vse trivialne stvari, a ne.

Ja, fizično in mentalno oslabeli starši rabijo tako pomoč, ki je rešljiva s tvojim random obiskom (ko ti paše, ostale pozive ignoriraš)
««
36 / 100
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cena goriva na AC - izven AC (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5313868 (10444) sbawe64
»

Cena bencina, trošarine itd.. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6915224 (13401) St235

Več podobnih tem