» »

Cena goriva

Cena goriva

««
79 / 100
»»

gune64 ::

lej, še enkrat. nobene napake ni. vse dela kot mora. večkrat preverjeno s strani ljudi, ki s tem delajo vsak dan in ki to poznajo v detajle.


Nimaš dovolj optimizatorjev. Dostikrat tako "šparajo" po nepotrebnem. Napaka v konstrukciji elektrarne bi jaz temu rekel.

verjemi da je to, da je cel dan megla dovolj, da elektrarna proizvede manj. konkretno manj kot par 100m višje v hribu, kjer je megla samo zjutraj, ali pa še to ne.


1350 kWh na 1 kWh je za Primorsko.
Več kot 1200 kWh na 1 kWh je za večino Slovenije
Za ljubljano je 1100 kWh na 1 kWh
Ti pa trdiš da imaš samo 877 kWh na 1 kWh. Torej mora biti nekaj narobe. Ne more biti toliko manj samo zaradi megle, to fizično ni možno ker je megla pozimi ko že tako ali tako ni dosti proizvodnje zaradi manjše moči sonca in kota sonca in čisto vsak dan v letu pa tudi ni megla. Če gledaš procent dni ki imajo meglo oziroma procent časa koliko ur je megla prideš do precej majhnega procenta. Moraš vedet da ima leto 8760 ur, koliko ur od tega je megla?
KLIK: https://globalsolaratlas.info/

tvoj problem je da si pač zaveden in nimaš realne slike pa je ves epp, ki ga delaš je samo na podlagi epp iz interneta. ko ti pa človek predstavi realne podatke pa pametuješ, kot da si ne vem kak znalec. pa nisi, si samo razvajeno dete, ki je daleč od realnosti.


Ni res, nisem zaveden in imam pravo sliko, nisem nobeno razvajano dete, ampak inženir v srednjih letih svojega življenja, celo uporabnike ki sami povejo da jim je 11 kW elektrarna proizvedla 13,5 MWh. Ti pa trdiš samo 9,56 MWh da je tebi. Torej je nekaj narobe s tvojo. Tako je, zaključem debato. Spodaj na sliki uporabnik sam trdi da z 11,3 kW elektrarno proizvede 13.500 kWh na leto (13,5 MWh).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gune64 ()

WizzardOfOZ ::

se izključujem iz debate. ti pa še kar sanjaj naprej.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

gune64 ::

Ne sanjam. Svoje sem pa povedal. Vire sem pa podal. Kot tudi pričevanja uporabnikov sončne elektrarne.

Ste veseli ker vas naftna podjetja nategujejo, nalašč manj črpajo zato da je nafta blazno draga, zato da maksimizirajo profite? Ker točno to se dogaja. Vojna je samo izgovor. Cena goriva bo OSTALA VISOKA tudi po vojni. Nažalost. Rešitev pa sem že povedal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gune64 ()

dexterboy ::

A ta tema je še vedno živa? En troll jo drži pokonci! Vredno Nobelove nagrade! Čeprav še vedno ne vem kakšna je cena goriva in če je zamrznjena do jutri ali pa se bo spremenila... Sej bi kupu EV, pa nimam kje za filat niti na šihtu v LJ niti doma v PO... No, več poti je do erekcije in povečanja penisa za 2,5 cm v sedmih dneh...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

stratosD ::

Jst bi kupil nekaj tazga takoj za lokalne fure (ki jih mam itak 70-80%)

LEAP T03


če bi bil ene 10-12K, Dacie Spring za 15K mi ni za kupit...

Zdej itak obvladam lokalno z navadnim kolesom + e-bikeom od ITA do CRO meje - dizelčka pa mam za mesec in pol en tank ko ne hodim več tolko po Sloveniji...

10k paneli
8k toplotna
12k EV
.......
to bi bil pripravljen investirat - samo pride z malim mestnim EV kar precej več...

Elektrike mam ene 800 eur letno pa še 1000L nafte pokurim za ogrevanje..ene 20 let bi blo za pokrit investment


@Pihlit - ne mormo tle kar z zračnimi flintami šicat - pride kak upokojen turist s križarke dol pa ga obstreliš - ne gre tako..

SOTOMAYOR ::

stratosD je izjavil:


1. Ta firma SOL ful komplicira tu na Obali - noče/ne zna montirat panelov na kritino "Primorski korec" - bom vprašal še pri GENi če majo tiste plehnate "negative" za montirat nosilce za panele. Ne vem pa ker mi mamo tu te kritine spomeniško zaščitene (vsi moramo met "primorski korec" gor - a pol rabiš tudi soglasje od Spomeniškega varstva..ma ja - sej ni tolko resno vprašanje

Poglej si kombinacijo Fischer GC + Fischer solar light + Fischer PMU/PMCU, to je (skoraj) idiot proof za na korce
shorturl.at/jtTU5

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SOTOMAYOR ()

Raptor F16 ::

gune64 je izjavil:



In to je Polo, ki je majhen avto, običajni avti imajo porabe 6,5 do 8 litrov na 100 km. Pa saj to vsi vemo, zakaj imate eni potrebo da lažete sami sebi?


Lol :)
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Reycis ::

Kaj ma to nažiganje eko agende veze s ceno goriva?
Diversity is our greatest strength

gune64 ::

Lej Reycis, kot si opazil so cene goriva poletele v nebo, še za to leto je napovedana cena preko 2 EUR na liter, kar je napovedal tudi energetski strokovnjak doktor Peter Novak, naslednje leto lahko da že 3 EUR na liter. Mnogi ljudje dajo pol prihodkov za avtomobil in gorivo. Ni nobene eko agende, poglej na zadevo z realnega vidika. Države z nafto so se zmenile da bodo manj črpale, s tem bo ponudba manjša, povpraševanje pa ostala tako kot je bilo prej, kar dvigne cene v nebo. Razlog NI vojna, ampak dogovorjeno in načrtno manjše črpanje nafte z namenom da se povečajo profiti držav z nafto. Tudi po vojni bodo cene goriva ostale visoke. Z kupovanjem goriva od Rusije financiramo vojno v Ukrajini, torej zato ker si ti kupil gorivo bo v Ukrajini umrlo nekaj ljudi več! Kako se počutiš ko veš da si ubil par nedolžnih ljudi? Poleg tega smo zaradi porabe goriva energetsko in politično ODVISNI od držav proizvalk nafte, tako na ravni države Slovenije (uvažamo 100 % naftnih derivatov, svojih nimamo), kot tudi na ravni Evropske unije (uvažamo večino naftnih derivatov). Mi moramo plesat tako kot Rusija/Amerika reče, zaradi goriva. Smo ODVISNI od njih. Poleg tega nam kurjenje naftnih derivatov povzroči za 12 % BDPja škode, kar znaša 7 milijard evrov vsako leto. Vsako leto zvozimo 2 milijardi evrov denarja za naftne derivate v tujino (Arabcem, Američanom, Rusom), namesto da bi ta denar ostal doma in boostal NAŠO Slovensko in Evropsko ekonomijo in dvignil naš življenjski standard. To je isto kot da bi denar vozili na smetišče. ČEMU? Koncentracije strupenih plinov ki so posledica avtomobilskega izpuha so v mestih MOČNO presežene, tudi po več kot 20x od maksimalno dovoljenih koncentracij, ljudje zaradi tega zbolevajo za rakom, depresijo, infrarkti, Parkinsonovo in alzhaimerjevo bolezen. Mikroskopsko majhni delci in strupeni dušikovi oksidi ki se tvorijo pri zgorevanju goriva v motorju povzročajo motnje pomnenja in manjšanje inteligence, ker so ti delci tako majni da prestopajo krvno možgansko bariero in se odlagajo v možganih. Mednarodna agencija za raziskave raka in svetovna zdravstvena organizacija sta avtomobilski izpuh uvrstila v 1.kategorijo rakotvornost, pol definitivno rakotvorne. Vse to je bilo dokazano z znanstvenimi študijami. Nekaj moramo ukreniti da se znebimo tega sranja, kaj predlagaš? Moj predlog je električni avto. Ti lahko morda predlagaš kolo in javni prevoz, sam pa vendarle mislim da je vendarle električni avto za mnoge primere uporabe bolj elegantna rešitev.

CHILDHOOD AIR POLLUTION EXPOSURE LINKED TO POOR MENTAL HEALTH AT AGE 18
https://today.duke.edu/2021/04/childhoo...
Diesel Exhaust and Lung Cancer--Aftermath of Becoming an IARC Group 1 Carcinogen
https://academic.oup.com/aje/article/18...
The economic costs of air pollution: Evidence from Europe
https://www.oecd.org/economy/greeneco/e...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gune64 ()

hojnikb ::

CHILDHOOD AIR POLLUTION EXPOSURE LINKED TO POOR MENTAL HEALTH AT AGE 18

Explains this thread...:))
#brezpodpisa

gune64 ::

Tudi po vojni bodo cene goriva ostale visoke, ker razlog NI vojna v Ukrajini, ampak načrtno manjše črpanje z namenom povečanja profita držav z nafto. Nekateri ljudje so bili kakšno leto nazaj šokirani in zgoreženi ko sem upošteval ceno VSAJ 1,3 EUR na liter za naslednje 10 let (po vsej verjentnosti pa vsaj 2x več kot toliko) , trdili so da bo cena goriva vedno ostala 1 EUR na liter in da bi moral upoštevati 1 EUR na liter. Sedaj pa vidite kako je 1 EUR na liter ja. Bo kmalu 2 EUR na liter, ne pa en. Naslednje leto pa lahko da že 3 EUR na liter.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gune64 ()

hojnikb ::

tudi elektrika lahk gre na 1EUR/kWh z načrtom povečanja profitov. Logika je enaka, sam energent je drug ;)
In če misliš, da si varn z solarno. Think again. Drzava si lahko bp zmisli davek na kW moči ali kaj drugega, pa spet nebo zastonj :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

gune64 ::

tudi elektrika lahk gre na 1EUR/kWh z načrtom povečanja profitov. Logika je enaka, sam energent je drug ;)


Ne, ne gre. Dejstvo je da se naftni derivati dražijo MANJ in POČASNEJE kot elektrika, tako kažejo podatki za nazaj, kar poglej jih. Danes je vožnja na elektriko 10x cenejša od vožnje na naftne derivate. Ker pa se nafta draži bolj od elektrike bo v prihodnosti še večja razlika od 10 krat. Zakaj se nafta draži bolj se boš vprašal? Dobro vprašanje.

Elektriko lahko delamo iz mnogih virov kjer med njimi vlada močna konkurenca. Če se podraži plin, trg migrira in plin zamenjajo za druge poceni energente: lesno biomaso, premog, sončno energijo, veterno energijo, vodno energijo, geotermalno energijo, bioplin ipd. Če se podraži kateri drugi od teh, gre trg na tretji energent ki je še poceni. Ker elektriko lahko delaš iz vsega, večinoma iz virov ki jih imaš doma in od njih nisi energetsko odvisen od ostalih držav. Ta močna konkurenca pri elektriki preprečuje znatne dvige cen na dolgi rok. Pri naftni pa je zadeva popolnoma drugačna, konkurenca je zelo slaba, mnogo slabša kot pri elektriki, države proizvajalke nafte imajo MONOPOL, skupaj se tudi dogovarjajo in družno dvigujejo cene. Vedo da smo mi ODVISNI od nafte in to izkoriščajo. Ko oni dvignejo ceno nafte lahko mi samo pokimamo, žal je tako. Ko rečejo "ja ups zdej bo pa nafta po 5 EUR na liter", lahko mi rečemo samo "da gospodar". Ker smo ODVISNI. Monopol je kurac.

In če misliš, da si varn z solarno. Think again. Drzava si lahko bp zmisli davek na kW moči ali kaj drugega, pa spet nebo zastonj :)


Si rešen. Vožnja na elektriko pa bo vedno cenejša od vožnje na naftne derivate, že zaradi 4 do 5x večjega izkoristka. Nafto je čedalje težje in dražje črpati ker je je vse manj. Gledal sem dokumentarec na Discoveriju par let nazaj kjer sem zasledil podatek da 40 let nazaj so 2 % tiste energije ki jo nafta vsebuje porabili za črpanje in rafiniranje, danes porabijo kar 20 % vse energije. Torej za 10x slabše. Državi in evropski uniji se gre da čim večji delež energije proizvedemo z soncem da zmanjšamo ODVISNOST od fosilnih goriv in zdravstveno škodo, nobenega smisla ne bi imelo da bi zadevo omejevali z davki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gune64 ()

hojnikb ::

ODVISNOST od fosilnih goriv in zdravstveno škodo, nobenega smisla ne bi imelo da bi zadevo omejevali z davki.

K folk enkrat v večini prešaltal na elektriko, bodo mogl od nekod dobit trošarine, cestnine in davke. EVji so danes poceni izkjučno zato, ker jih ni veliko in ni iniciative tega obdavčit. Brez skrbi, k bo vsaka micka mela cliota na elektriko, bo tudi voznja s tem sorazmerno draga, tako kot danes na benz.

Drgač pa, tudi danes se lahko voziš zastonj. Koruze imamo pri nas precej in to zadevo sfermentirat v etanol tudi ni neka znanost. Potem je vse kar potrebuješ samo prilagojen bencinar, ki zna laufat na E100 (ponavad dost sam remap).
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

a_borlak ::

Koruza za gorivo je totalna neumnost. Se da, ampak škoda hrane. Lepo počasi prehod na elektriko, stvar rešena.

hojnikb ::

a_borlak je izjavil:

Koruza za gorivo je totalna neumnost. Se da, ampak škoda hrane. Lepo počasi prehod na elektriko, stvar rešena.

Hja, v marsikateri drzavi se uporablja koruza za gorivo. After all, je to renewable gorivo, tko kot elektrika preko solarnih panelov >:D
#brezpodpisa

gune64 ::

Hja, v marsikateri drzavi se uporablja koruza za gorivo. After all, je to renewable gorivo, tko kot elektrika preko solarnih panelov >:D


Ne ni. Napačno si imformiran, seriously. Elektrika iz solarnih panelov je super, medtem ko biogorivo iz koruze ni, ker nam odžira prostor za pridelke in dviguje cene hrane, poleg tega pa ima celo VEČJI CO2 odtis kot nafta. Kanala Real engineering in Engineering explained verjetno poznaš, čudno mi je da še nisi videl njihovih videov na to temo.

America Was Wrong About Ethanol - Study Shows

The Problem with Biofuels



K folk enkrat v večini prešaltal na elektriko, bodo mogl od nekod dobit trošarine, cestnine in davke. EVji so danes poceni izkjučno zato, ker jih ni veliko in ni iniciative tega obdavčit. Brez skrbi, k bo vsaka micka mela cliota na elektriko, bo tudi voznja s tem sorazmerno draga, tako kot danes na benz.


Ni res. Sem že povedal da trošarine, cestine in davki prinesejo v državno blagajno 10x manj kot pa odnese zdravljenje bolezni povzročenih zaradi avtomobikskega izpuha in BDP škoda. Naftni avtomobili so neto PORABNIKI proračuna, kljub trošarinam. Da ne bi bili več porabniki proračuna ampak bi prinesli pozitivno nulo bi morala biti cena goriva 9 EUR na liter. Danes je komaj slaba 2 EUR na liter..Manj kot je naftnih avtomobilov, več ostane v proračunu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gune64 ()

hojnikb ::

Ni res. Sem že povedal da trošarine, cestine in davki prinesejo v državno blagajno 10x manj kot pa odnese zdravljenje bolezni povzročenih zaradi avtomobikskega izpuha in BDP škoda. Naftni avtomobili so neto PORABNIKI proračuna, kljub trošarinam. Da ne bi bili več porabniki proračuna ampak bi prinesli pozitivno nulo bi morala biti cena goriva 9 EUR na liter. Danes je komaj slaba 2 EUR na liter..Manj kot je naftnih avtomobilov, več ostane v proračunu.

Te bom vprašal čez 30 let, če bo tko ;)
#brezpodpisa

gune64 ::

Okej. Boš videl. ;) SOnčna elektrarna in imaš svoj lasten domač štrom in se ti jebe za ceno goriva. Si pogledal zgornje 2 videa o bioetanolu iz koruze in zakaj to ni dobra ideja? Bioetanol je v redu da ga je notri 5 do 10 % ker boosta oktansko število goriva in zato ne rabimo notri dajati drugih škodljivih nadomestkov za ta namen, da bi bi kuril samo bioetanol v avtomboilu je pa neumna in nesmiselna ideja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gune64 ()

Gambino ::

gune64 je izjavil:

Okej. Boš videl. ;) SOnčna elektrarna in imaš svoj lasten domač štrom in se ti jebe za ceno goriva. Si pogledal zgornje 2 videa o bioetanolu iz koruze in zakaj to ni dobra ideja?



Prvo kot prvo, omrežje ne prenese, da bi lahko imel vsak sončno elektrarno. Če sta dva soseda pred tabo v vasi izkoristila ves potencial omrežja in srečno prišla, do sončne elektrarne, ostali sosedje te sreče ne bodo imeli! Potrebna bi bila popolna prenova infrastrukture, da bi lahko imeli polno sončnih elektraren. Vložek za to pa je ogromen in se zaenkrat ne izplača. Potrebna je menjava tranformatorjev, celotnih vodov, .... Stvar ni tako enostavna in se že dogaja, da nekateri ne dobijo potrdila za gradnjo lastne elektrarne.

gune64 ::

Prvo kot prvo, omrežje ne prenese, da bi lahko imel vsak sončno elektrarno.


Prenese da ima vsak sončno elektrarno če ne oddaja v omrežje in shranjuje v baterijo in presežke porabi sam. Za to omrežja ne potrebuješ. 25 % ljudi pa ima lahko sončno elektrarno brez potrebe po nadgradnji omrežja. Sicer pa tudi če filaš avto iz omrežja, je to še vedno 1000 krat bolje kot pa nafta, kajti elektriko delamo mi sami v Sloveniji in nismo odvisni od držav proizvajalk nafte. Nafte namreč uvozimo 100 %.

Vložek za to pa je ogromen in se zaenkrat ne izplača.


No, to ni res drugače.

Stvar ni tako enostavna in se že dogaja, da nekateri ne dobijo potrdila za gradnjo lastne elektrarne.


Se dogaja ja. 1 do 12 % vlog zavrnejo. Kar pomeni da jih 99 do 88 % SPREJMEJO. :)

m0LN4r ::

gune64 je izjavil:

To ni tvoja poraba, ker ti si že izdal v prejšnih postih da si tudi na Spritmonitju Molnar, ne pa "Tepen_Detlef". 3,66 litra povprečno za prdeca kot je Polo? Če ga voziš kot stara mama samo po regionalkah in nikoli po avtocesti ali po mestu morda. Drugače ne. Za nabolj švoh Polota ki je prdec avto je POVPREČNA poraba ljudi takale:
Diesel 5,02 litra na 100 km
Benzin 6,30 litra na 100 km

Kdor trdi da ne, ta laže, dokaz pa je tukaj:
https://www.spritmonitor.de/de/uebersic...

In to je Polo, ki je majhen avto, običajni avti imajo porabe 6,5 do 8 litrov na 100 km. Pa saj to vsi vemo, zakaj imate eni potrebo da lažete sami sebi?

Je preverjeno vecji in cenejsi od Zoeta, Springa, Corse-E itn. pa se kljuko ma!
Ja nevem zdaj slo-tech si ni enoten, eni pravijo divjak, drugi spet stara mama. Who knows...
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

hojnikb ::

Prenese da ima vsak sončno elektrarno če ne oddaja v omrežje in shranjuje v baterijo in presežke porabi sam.


Ker seveda baterije so pa zastonj. A sploh veš kolk stane en proper par 10kWh pack?
#brezpodpisa

m0LN4r ::

Utk je izjavil:

Se je bilo vredno selit v Nemčijo, da se potem s tem "avtom" trajbaš domov 95 na uro s 3,6 porabe?

Ja kako pa? Z 50k Teslo bi se moral se 5kmh manj.
Sicer pa kot kaze, ce bo inzenir se mal dvignil ceno goriva, ceneje in bolj umazano priti domov z letalom.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

gune64 ::

Je preverjeno vecji in cenejsi od Zoeta, Springa, Corse-E itn. pa se kljuko ma!


Ni res.



Ja nevem zdaj slo-tech si ni enoten, eni pravijo divjak, drugi spet stara mama. Who knows...


Ko hočeš dokazovati da imaš 3 litre porabe takrat se delaš da si stara mama. Ampak samo za tisto urico da ljudi nategneš. Nato se spremeniš v divjaka, pritisneš po gasu in imaš 7 litrov porabe, misliš da ne vem kako to gre. ;)

hojnikb ::

Ena taka proper investicija v samozadostnost z inverterji, baterijami in paneli te lahko stane več kot elektrika za naslednjih 30 let.
#brezpodpisa

gune64 ::

hojnikb je izjavil:

Prenese da ima vsak sončno elektrarno če ne oddaja v omrežje in shranjuje v baterijo in presežke porabi sam.


Ker seveda baterije so pa zastonj. A sploh veš kolk stane en proper par 10kWh pack?


Niso, vendar so pa poceni. Baterije stanejo 130$ na kWh, kar je 124 EUR na kWh, torej 10 kWh pack pride 1240 EUR. Dobrega jurja.
https://www.energy-storage.news/bloombe...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gune64 ()

hojnikb ::

_baterije_

Upam, da veš, da baterijski _sklop_ niso samo baterijske celice, ampak še en cel kup stvari. In potem ni več cena 130$/kWh.
#brezpodpisa

gune64 ::

hojnikb je izjavil:

Ena taka proper investicija v samozadostnost z inverterji, baterijami in paneli te lahko stane več kot elektrika za naslednjih 30 let.


Ni res, te ne. Ni treba 100 % samozadostnosti, ostaneš priključen na omrežje, si 70 do 80 % samozadosten, le v omrežje ne oddajaš (ampak samo jemlješ iz njega). Za to zadevo ti ni treba pridobiti dovoljenja za sončno elektrarno.

m0LN4r ::

gune64 je izjavil:

Je preverjeno vecji in cenejsi od Zoeta, Springa, Corse-E itn. pa se kljuko ma!


Ni res.



Ja nevem zdaj slo-tech si ni enoten, eni pravijo divjak, drugi spet stara mama. Who knows...


Ko hočeš dokazovati da imaš 3 litre porabe takrat se delaš da si stara mama. Ampak samo za tisto urico da ljudi nategneš. Nato se spremeniš v divjaka, pritisneš po gasu in imaš 7 litrov porabe, misliš da ne vem kako to gre. ;)

Prvic, spet lazes:


Drugic, vsedi se not, pa bos takoj opazil zakaj imas dvignjena kolena v Zoeju.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

gune64 ::

hojnikb je izjavil:

_baterije_

Upam, da veš, da baterijski _sklop_ niso samo baterijske celice, ampak še en cel kup stvari. In potem ni več cena 130$/kWh.


Tako je. Rabiš še BMS, inverter in par kablov in konektorjev. Skupaj z 10 kWh baterij cirka 2,5 jurja. Računej še 4k za solarne panele. Ni veliko, sploh glede na prihranke ki jih nato s tem generiraš (zmanjšaš porabo štroma).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gune64 ()

hojnikb ::

Ni res, te ne. Ni treba 100 % samozadostnosti, ostaneš priključen na omrežje, si 70 do 80 % samozadosten, le v omrežje ne oddajaš (ampak samo jemlješ iz njega)


Sepravi worst of both worlds. Plačuješ prikjučno moč in dodatno porabo, hkrati si pa dal prej 50 čukov za investicijo za "samozadostnost", ki to ni. Top kek.
Solarna ime edino smisel, če je prikjučena direktno na omrezje in maš letni obračun. Tko je omrezje "baterija", ki te ne stane nič, pa tudi obrablja se ne. Baterijski paketi so dejansko neumnost, broadly speaking.

Tako je. Rabiš še BMS, inverter in par kablov in konektorjev. Skupaj z 10 kWh baterij cirka 2,5 jurja. Računej še 4k za solarne panele. Ni veliko, sploh glede na prihranke ki jih nato s tem generiraš (zmanjšaš porabo štroma).


10kwh baterij in 4k za panele nebo dovolj. če boš hotu met ogrevano in ohlajeno bajto na elektriko, pa še kakšen EV ali dva zram.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

gune64 ::

Sepravi worst of both worlds.


Ne. Ravno obratno. Bolje je da si 80 % samozadosten kot pa da bi bil 0 % samozadosten kot si ti (in skoraj vsi ostali) sedaj.

hkrati si pa dal prej 50 čukov za investicijo za "samozadostnost", ki to ni. Top kek.


Nimaš stika z realnostjo. Kakšne 50k?! Poglej si cene. 2,5k za baterijo. 4k za solarne panele, 0,5k za ostali drobni material in imaš vse skupaj za 7k. S tem zmnjašaš porabo štroma za 70 %. Če si imel prej položnice 100 € na mesec za elektriko, to pomeni 70 € na mesec prihranka cirka. 70 € krat 12 mesecev krat 40 let je 33.600 €. Torej 33.600 € si prihranil na štromu, dal si pa samo 7000 €. Torej več kot 25.000 € si prihranil.

hojnikb ::

Lej, pridi k meni in če ti rata zbit mojo poloznco za 70% za borih 7 čukov, ti stisnem še čuka v zep za dobro voljo.

Deal? :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

gune64 ::

Solarna ime edino smisel, če je prikjučena direktno na omrezje in maš letni obračun. Tko je omrezje "baterija", ki te ne stane nič, pa tudi obrablja se ne.


1. Ne, ni to edini smisel, smisel je tudi če ne oddajaš v omrežje. Res pa je da se letni obračun in oddajanje v omrežje najbolj splača. Ampak tudi otočna brez oddajanja v omrežje se še vedno splača, samo malo manj kot oddajanje.

Baterijski paketi so dejansko neumnost, broadly speaking.

Niso za primere kjer ne dobiš dovoljenja za oddajanje v omrežje z svojo sončno elektrarno. Drugače pa so, agree.

10kwh baterij in 4k za panele nebo dovolj. če boš hotu met ogrevano in ohlajeno bajto na elektriko, pa še kakšen EV ali dva zram.


Bo dovolj. Kar poglej koliko so cene panelov če kupiš zadevo na prostem trgu. Ferzy je sam kupoval. Ti lahko 390 W panele dobiš že za dobre 100 € po enem, ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gune64 ()

hojnikb ::

Torej več kot 25.000 € si prihranil.

Pri treutni stopnji inflacije bo 25k čez 40 let glih dovolj, da si boš kupo čugimi pa hologram takrat popularne porno zvezde. Seprav topkek :))
#brezpodpisa

gune64 ::

Inflacijo imaš v vsakem primeru, tudi če sončne nimaš. TOrej inflacija ni faktor tukaj. In sej ne gre da bi 25k prihranil in šparal to 40 let. O ne ne. Ti prihaniš vsako leto toliko in toliko in si zato toliko več lahko privoščiš ali pa investiraš v delnice/sklade in imaš več donosa kot je pa inflacija. S proper sončno (ne pa otočno) z netmeteringom in oddajanjem v omrežje si lahko proizvedeš 100 % štroma kot ga porabiš. Pri otočni brez oddajanja v omrežje se ti splača ti na okrog 70 % samozadostnosti (in 70 % manjši račun za elekriko), ostalo iz omrežja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gune64 ()

hojnikb ::

Ti prihaniš vsako leto toliko in toliko in si zato toliko več lahko privoščiš ali pa investiraš v delnice/sklade in imaš več donosa kot je pa inflacija.


Or....CRAZY IDEA I KNOW...


....


investiraš vse, kar bi sicer dal za samozadostno solarno v donosn sklad in se ne sekiraš, kolk te stane energent oz. kdaj bo treba investicijo v solariko/baterijo spet ponovit :))
#brezpodpisa

gune64 ::

Baterija pri netmeteringu ki bo veljal za celotno življenjsko dobo elektrarne za vse elektrarne priklopljene do leta 2023 nima smisla, tu se strinjava. Vendar baterija IMA smisel za tiste ljudi ki ne morejo dobiti dovoljenja za oddajanje v omrežja, vendar kljub temu ravno s pomočjo baterije lahko postavijo otočno sončno elekrarno (kjer elektriko porabljaš sam in ne oddajaš v omrežje).

investiraš vse, kar bi sicer dal za samozadostno solarno v donosn sklad in se ne sekiraš, kolk te stane energent oz. kdaj bo treba investicijo v solariko/baterijo spet ponovit :))


Narobe. To ni najbolj donosna opcija. Najbolj donosna opcija je da sončno elektrarno vzameš na kredit eko sklada in 7 do 8 let plačuješ ENAKO na mesec kot si do sedaj (le da namesto za elektriko Gen-iju pač daješ za obrok kredita sončne elektrarne), nato pa se ti elektrarna odplača po 7 do 8 letih in imaš pe 30 let skoraj zastonj štrom (vse kar moraš plačat je okrog 10 EUR na mesec obračunske moči). Keš ki bi ga drugače namenil za sončno elektrarno pa investiraš tako kot si rekel. Torej imaš za isti denar OBOJE: investicijo v sklade IN sončno elektrarno ki si jo dobil v bistvu ZASTONJ na kredit (kredit ti je pa odplačala sama produkcija elektrarne). Sicer pa tudi če sončno elektrarno skeširaš (torej ne vzameš kredita eko sklada), je to še vedno bolj donosno kot večina delnic in skladov, hkrati pa je zelo varna naložba. Ampak kot pravim: če jo vzameš na kredit eko sklada te to ne stane NIČ VEČ. Dobiš jo ZASTONJ,ker ti kredit odplačačuje sama produckija elektrarne.

m0LN4r je izjavil:

gune64 je izjavil:

Je preverjeno vecji in cenejsi od Zoeta, Springa, Corse-E itn. pa se kljuko ma!


Ni res.



Ja nevem zdaj slo-tech si ni enoten, eni pravijo divjak, drugi spet stara mama. Who knows...


Ko hočeš dokazovati da imaš 3 litre porabe takrat se delaš da si stara mama. Ampak samo za tisto urico da ljudi nategneš. Nato se spremeniš v divjaka, pritisneš po gasu in imaš 7 litrov porabe, misliš da ne vem kako to gre. ;)

Prvic, spet lazes:


Drugic, vsedi se not, pa bos takoj opazil zakaj imas dvignjena kolena v Zoeju.


Ne lažem, ti lažeš, ZOE je tako daljši kot tudi višji od Polota, edino malenkost je ožji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gune64 ()

m0LN4r ::

Ne lažem, ti lažeš, ZOE je tako daljši kot tudi višji od Polota, edino malenkost je ožji.
Ma nimas pojma, vsedi se v avto najprej. VSEDI SE V AVTO ! Zunanje mere so pol kurca vredne.
Ista fora je pri TM3, ce imas prenizko sedez, moras noge met visoko, ker so visoka tla. Ce pa dvignes sedez, pa imas pred celom streho.
Skratka nimas pojma, ker avte se v zivo nisi videl.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

gune64 ::

Seveda sem že bil v Reanult zoe, povsem normalno je, ne vem kaj kompliciraš tam kjer ni treba.

Raptor F16 je izjavil:

gune64 je izjavil:



In to je Polo, ki je majhen avto, običajni avti imajo porabe 6,5 do 8 litrov na 100 km. Pa saj to vsi vemo, zakaj imate eni potrebo da lažete sami sebi?


Lol :)


Nič lol. Spritmonitor.de je tvoj prijatelj. Izberi svoj model avto in poglej POVPREČNO porabo: https://www.spritmonitor.de/en/search.h...

Sej jaz ti verjamem da KDAJ PA KDAJ imaš porabo tudi nižjo od tega (ko se pelješ 80 km/h po regionalki), vendar to ni POVPREČNA poraba. Vendar koliko je pa povprečna poraba goriva ljudi za tvoj avto se pa točno ve (spritmonitor.de). In ja, je tam 6,5 do 8 litrov za večino avtov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gune64 ()

Mato989 ::

gune64 je izjavil:

Seveda sem že bil v Reanult zoe, povsem normalno je, ne vem kaj kompliciraš tam kjer ni treba.

Raptor F16 je izjavil:

gune64 je izjavil:



In to je Polo, ki je majhen avto, običajni avti imajo porabe 6,5 do 8 litrov na 100 km. Pa saj to vsi vemo, zakaj imate eni potrebo da lažete sami sebi?


Lol :)


Nič lol. Spritmonitor.de je tvoj prijatelj. Izberi svoj model avto in poglej POVPREČNO porabo: https://www.spritmonitor.de/en/search.h...

Sej jaz ti verjamem da KDAJ PA KDAJ imaš porabo tudi nižjo od tega (ko se pelješ 80 km/h po regionalki), vendar to ni POVPREČNA poraba. Vendar koliko je pa povprečna poraba goriva ljudi za tvoj avto se pa točno ve (spritmonitor.de). In ja, je tam 6,5 do 8 litrov za večino avtov.


Lahko pa je tudi to POVPREČNA PORABA posamneznika...

Se spomnim ko sem se s Ptuja vozil v MB delat, 1km mestne vožnje in nato avtocesta do MBja in nato takoj pri Leclercu šiht... povprečno porabo skozi tisto leto ko sem se vozil tako sem imel DOSTI nižjo od teh ki so navedene na tvoji spletni strani... PAZI ne govorim kdaj pa kdaj, govorim celo leto (oz skoraj 2) res pa je da sem po avtocesti vozil 100km/h itd... ampak da se!
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

avtek ::

gune64 je izjavil:

Seveda sem že bil v Reanult zoe, povsem normalno je, ne vem kaj kompliciraš tam kjer ni treba.

Raptor F16 je izjavil:

gune64 je izjavil:



In to je Polo, ki je majhen avto, običajni avti imajo porabe 6,5 do 8 litrov na 100 km. Pa saj to vsi vemo, zakaj imate eni potrebo da lažete sami sebi?


Lol :)


Nič lol. Spritmonitor.de je tvoj prijatelj. Izberi svoj model avto in poglej POVPREČNO porabo: https://www.spritmonitor.de/en/search.h...

Sej jaz ti verjamem da KDAJ PA KDAJ imaš porabo tudi nižjo od tega (ko se pelješ 80 km/h po regionalki), vendar to ni POVPREČNA poraba. Vendar koliko je pa povprečna poraba goriva ljudi za tvoj avto se pa točno ve (spritmonitor.de). In ja, je tam 6,5 do 8 litrov za večino avtov.


Tale stran je pa res kar nekaj :)
Na svojem avtu imam porabo 5.1 (na povprečju 50k km) ... na strani pa med 6.9 in 8.3 ;((

feryz ::

Za zafiro najdem točno en zapis. Pravi, da kuri 8,01 l/100 km.
Dober je, jaz imam 10,6 l/100 km. Povprečje zadnjih 100 jurjev prevoženih ali nekaj takega.

energetik ::

avtek je izjavil:


Tale stran je pa res kar nekaj :)
Na svojem avtu imam porabo 5.1 (na povprečju 50k km) ... na strani pa med 6.9 in 8.3 ;((
Verjetno nisi pravilno nastavil filtra (goriva/menjalnika itd.)
vires in numeris

Raptor F16 ::

gune64 je izjavil:


Nič lol. Spritmonitor.de je tvoj prijatelj. Izberi svoj model avto in poglej POVPREČNO porabo:


Pa zakaj če si jo lahko sam računam ? :)

Šel na Wörthersee s čipiranim turbakom, se pasel po avtocesti tempo 130, čez Ljubelj gor in dol, prišel tam za vsak pasji kurac navijal gas na mestu, gonil ko blesav v drugi do vrha Jedvovcev in dol da je turbina pihala :)

Šel na črpalko natočit do vrha:
31 litrov bencina, 500 kilometrov poti. Pa si izračunaj povprečje.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

ginekk ::

Ej, gune64 aka Niko, preden te spet banajo, a imaš kaj povedat še glede cene goriva?

gune64 ::

Lahko pa je tudi to POVPREČNA PORABA posamneznika...


Seveda, lahko tudi povprečna poraba posameznika. Ampak povprečna poraba posameznika ni "enkrat tm pa tm ko sem se peljal po klancu navzdol in z vetrom v rit po regionalki 80 km/h sem imel pa 3 litre porabe". To NI povprečna poraba! Vsi vemo kaj je povprečna poraba, le eni ljudje se delajo da ne vejo.

Se spomnim ko sem se s Ptuja vozil v MB delat, 1km mestne vožnje in nato avtocesta do MBja in nato takoj pri Leclercu šiht... povprečno porabo skozi tisto leto ko sem se vozil tako sem imel DOSTI nižjo od teh ki so navedene na tvoji spletni strani.


Enkrat tm pa tm..
Na tisti strani so ljudje VPISOVALI svoje porabe, stran pa izračune povprečje vseh vnosov. Da ti tudi gram raztrosa (gaussovo krivuljo).

res pa je da sem po avtocesti vozil 100km/h itd... ampak da se!


Seveda se da. V praksi pa vsi vemo da večina ljudi ne pelje 100 km/h po avtocesti, ampak 130 km/h. Seveda je jasno da je pri 100 km/h 1,5 do 2,5 litra nižja poraba.

avtek je izjavil:

gune64 je izjavil:

Seveda sem že bil v Reanult zoe, povsem normalno je, ne vem kaj kompliciraš tam kjer ni treba.

Raptor F16 je izjavil:

gune64 je izjavil:



In to je Polo, ki je majhen avto, običajni avti imajo porabe 6,5 do 8 litrov na 100 km. Pa saj to vsi vemo, zakaj imate eni potrebo da lažete sami sebi?


Lol :)


Nič lol. Spritmonitor.de je tvoj prijatelj. Izberi svoj model avto in poglej POVPREČNO porabo: https://www.spritmonitor.de/en/search.h...

Sej jaz ti verjamem da KDAJ PA KDAJ imaš porabo tudi nižjo od tega (ko se pelješ 80 km/h po regionalki), vendar to ni POVPREČNA poraba. Vendar koliko je pa povprečna poraba goriva ljudi za tvoj avto se pa točno ve (spritmonitor.de). In ja, je tam 6,5 do 8 litrov za večino avtov.


Tale stran je pa res kar nekaj :)
Na svojem avtu imam porabo 5.1 (na povprečju 50k km) ... na strani pa med 6.9 in 8.3 ;((


Ne ni kar nekaj, stran ima vnešene povprečne porabe ljudi in iz tega izračuna povprečje. Če je res 5,1 tvoja povprečna poraba, ne pa enkrat tm pa tm sem imel tako pa tako porabo in ups pozabil sem omenit da sem imel močan veter v hrbet in klanec malo navzdol. Če imaš res 5,1 tvojo porabo potem pač voziš zelo varčno in nimaš dosti avtoceste (ali pa šibaš pod 100 km/h).

feryz je izjavil:

Za zafiro najdem točno en zapis. Pravi, da kuri 8,01 l/100 km.
Dober je, jaz imam 10,6 l/100 km. Povprečje zadnjih 100 jurjev prevoženih ali nekaj takega.


Vnosov je veliko, nisi prav nastavil filtrov. Povej mi model avta in ti bom jaz pogledal in ti sem prilepil link.

Raptor F16 je izjavil:

gune64 je izjavil:


Nič lol. Spritmonitor.de je tvoj prijatelj. Izberi svoj model avto in poglej POVPREČNO porabo:


Pa zakaj če si jo lahko sam računam ? :)

Šel na Wörthersee s čipiranim turbakom, se pasel po avtocesti tempo 130, čez Ljubelj gor in dol, prišel tam za vsak pasji kurac navijal gas na mestu, gonil ko blesav v drugi do vrha Jedvovcev in dol da je turbina pihala :)

Šel na črpalko natočit do vrha:
31 litrov bencina, 500 kilometrov poti. Pa si izračunaj povprečje.


Ja lahko si jo, če si pošten sam do sebe. Večina ljudi pa tega bodisi ne zna, ali pa ni poštena sama do sebe in sama sebi laže. Povprečna poraba je povprečna poraba, ne pa "enkrat tm pa tm mi je pa uspelo imeti tako pa tako porabo". NE. Važna je povprečna poraba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gune64 ()

gune64 ::

Cene goriva so poletele v nebo, še za to leto je napovedana cena preko 2 EUR na liter, kar je napovedal tudi energetski strokovnjak doktor Peter Novak, naslednje leto lahko da že 3 EUR na liter. Mnogi ljudje dajo pol prihodkov za avtomobil in gorivo. Države z nafto so se zmenile da bodo manj črpale, s tem bo ponudba manjša, povpraševanje pa ostala tako kot je bilo prej, kar dvigne cene v nebo. Razlog NI vojna, ampak dogovorjeno in načrtno manjše črpanje nafte z namenom da se povečajo profiti držav z nafto. Tudi po vojni bodo cene goriva ostale visoke. Z kupovanjem goriva od Rusije financiramo vojno v Ukrajini, torej zato ker si ti kupil gorivo bo v Ukrajini umrlo nekaj ljudi več! Kako se počutiš ko veš da si ubil par nedolžnih ljudi? Poleg tega smo zaradi porabe goriva energetsko in politično ODVISNI od držav proizvajalk nafte, tako na ravni države Slovenije (uvažamo 100 % naftnih derivatov, svojih nimamo), kot tudi na ravni Evropske unije (uvažamo večino naftnih derivatov). Mi moramo plesat tako kot Rusija/Amerika reče, zaradi goriva. Smo ODVISNI od njih. Poleg tega nam kurjenje naftnih derivatov povzroči za 12 % BDPja škode, kar znaša 7 milijard evrov vsako leto. Vsako leto zvozimo 2 milijardi evrov denarja za naftne derivate v tujino (Arabcem, Američanom, Rusom), namesto da bi ta denar ostal doma in boostal NAŠO Slovensko in Evropsko ekonomijo in dvignil naš življenjski standard. To je isto kot da bi denar vozili na smetišče. ČEMU? Koncentracije strupenih plinov ki so posledica avtomobilskega izpuha so v mestih MOČNO presežene, tudi po več kot 20x od maksimalno dovoljenih koncentracij, ljudje zaradi tega zbolevajo za rakom, depresijo, infrarkti, Parkinsonovo in Alzhaimerjevo bolezenijo. Mikroskopsko majhni delci in strupeni dušikovi oksidi, ki se tvorijo pri zgorevanju goriva v motorju povzročajo motnje pomnenja in manjšanje inteligence, ker so ti delci tako majhni da prestopajo krvno možgansko bariero in se odlagajo v možganih. Mednarodna agencija za raziskave raka in svetovna zdravstvena organizacija sta avtomobilski izpuh uvrstila v 1.kategorijo rakotvornosti, pod definitivno rakotvorne. Vse to je bilo dokazano z znanstvenimi študijami. Če bi naftni avtomobili plačali vsi zdravstveno škodo ki jo povzročijo, bi morala biti cena goriva 9 EUR na liter. Sedaj to plača država iz NAŠEGA denarja preko večjih davkov. Nekaj moramo ukreniti da se znebimo tega sranja, kaj predlagaš? Moj predlog je električni avto. Ti lahko morda predlagaš kolo in javni prevoz, sam pa vendarle mislim da je vendarle električni avto za mnoge primere uporabe bolj elegantna rešitev.

CHILDHOOD AIR POLLUTION EXPOSURE LINKED TO POOR MENTAL HEALTH AT AGE 18
https://today.duke.edu/2021/04/childhoo...
Diesel Exhaust and Lung Cancer--Aftermath of Becoming an IARC Group 1 Carcinogen
https://academic.oup.com/aje/article/18...
The economic costs of air pollution: Evidence from Europe
https://www.oecd.org/economy/greeneco/e...

Air pollution causes 'huge' reduction in intelligence, study reveals
https://www.theguardian.com/environment...
Depression and suicide linked to air pollution in new global study
https://www.theguardian.com/environment...

Kurjenje strupene svinarije in zastrupljanje ostalih ljudi predvsem v mestih nikakor ne sme biti več družbeno sprejemljivo dejanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gune64 ()

Pithlit ::

gune64 je izjavil:

Okej. Boš videl. ;) SOnčna elektrarna in imaš svoj lasten domač štrom in se ti jebe za ceno goriva. Si pogledal zgornje 2 videa o bioetanolu iz koruze in zakaj to ni dobra ideja? Bioetanol je v redu da ga je notri 5 do 10 % ker boosta oktansko število goriva in zato ne rabimo notri dajati drugih škodljivih nadomestkov za ta namen, da bi bi kuril samo bioetanol v avtomboilu je pa neumna in nesmiselna ideja.

Fancy ej, zakaj pa ti tega nimaš če je tko oh in sploh vse super? Jaz bi najprej od evangelist pričakovala da prakticirajo evangelij. Ne pa da nabijajo kar neki.
Life is as complicated as we make it...
««
79 / 100
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cena goriva na AC - izven AC (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5312321 (8897) sbawe64
»

Cena bencina, trošarine itd.. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6914308 (12485) St235

Več podobnih tem