» »

Diferencialni zpit - Baze podatkov in modeliranje podatkov FIŠ

Diferencialni zpit - Baze podatkov in modeliranje podatkov FIŠ

teatea ::

Hejla,

letos se bom vpisala na podiplomski študij družboslovne informatike na FIŠ in moram opraviti tri diferencialne izpite. Sicer prihajam iz naravoslovne smeri, ampak sem vseeno na zelo spolzkem terenu, ker moram iz medicinskega dojemanja sveta preklopit na bolj tehničnega. Iz človeka na stroj :) :P Sicer se veselim tega preklopa, a vseeno vas prosim za kakšne napotke, nasvete ali mnenja od tistih, ki ste na FIŠu študirali. Kako izgleda izpit baze podatkov in modeliranje podatkov? Dobila sem nekje 700 slajdov, imam dva meseca časa, a po prvem vtisu me je kar zvilo. Je kdo tukaj, ki je študiral na FIŠu in ve kako poteka izpit, kolk zelo je profesor zahteven, na kaj naj se fokusiram, itd...?

Hvala za vso pomoč,

Tea

Kurzweil ::

Sicer glede samega študija na FIŠ nimam kaj pametnega za povedat, lahko pa samo rečem, da podatkovne baze niso težke, so zelo logična zadeva in nekdo, ki redno dela z njimi, ti lahko verjetno na daljši kavici razloži, kako zadeva v osnovi deluje, potem pa imaš tako na kupe ustrezne literature in se pač lotiš zadeve od začetka do konca. Če imaš časa 2 meseca, je to več kot dovolj, je pa res, da če praviš, da imaš še 2 druga izpita, je pa tu predvsem odvisno katera sta oz. kako ti ustrezata, ker če sta tudi tista dva takšne narave, da se z njimi prvič srečuješ, potem pa vendarle ni tega časa na pretek. Osnovni koncepti podatkovnih baz res niso neko čudo, če pa te kdaj v življenju prime, da bi počela kaj v tej smeri, od raznih dinamičnih spletnih strani, aplikacij, sistemske administracije,.. da ne naštevam dalje, pa so podatkovne baze tako nujne. Ne se jih preveč bati!

styrian ::

A nam lahko zaupaš zakaj greš iz medicine na informatiko?

styrian je izjavil:

A nam lahko zaupaš zakaj greš iz medicine na informatiko?

Ne grem iz medicine, ampak bolj rehabilitacije. Kljub temu, sem na prvi bolonjski stopnji svoje možgane zaposlila predvsem s premišljevanjem funkcionalne anatomije, biomehanike, kineziologije, vpliva prehrane na organizem, biologije človeka, fiziologije itd.. Imeli smo dva semestra matematike, statistiko, kineziometrijo,..(aplikativna kineziologija na UP Famnit). Ampak to najbrž ni dovolj za razumevanje tega zdaj.

Rada bi to kar je omenil Kurzweil, kreirala dinamične spletne strani, ustvarila kakšno aplikacijo povezano z rehabilitacijo in kineziologijo. Rada bi razumela tehnologijo in sisteme,iskala rešitve za določene probleme v stroki, pa tak.. Sem radoveden tip človeka, ki se bo najbrž izobraževal celo zivljenje. Sej vem, da na tem faksu ne bom pridobila omenjena znanja. Programirati se bom mogla naučit samoiniciativno, ampak mam občutek, da je Fiš pravo mesto kjer lahko razvijam svojo tehnično plat, se mrežim s strokovnjaki na tem področju itd..

Druga dva izpita sta bolj "piflarske" narave, kar mi zarad dobrega spomina ne predstvlja težave.

Ampak tele baze podatkov in modeliranje bo pa kr potreben preklop v glavi. Sploh ne vem kako naj se začnem učit. Pa sem ful motivirana in bi rada vse znala, ampak sistematika in metodologija učenja takega predmeta mi je pa vesoljska čist. 😊

Če ima kdo kak predlog itd.. Kr na dan z besedo 😆🙋‍♀️. Tnx

To je stran vržen čas/denar.

styrian je izjavil:

To je stran vržen čas/denar.

Misliš ta študijska smer? Z vidika financ ni panike. Je brezplačen, bo pa zahteval precej časa.

Do zdaj sem govorila samo z eno osebo, ki je dokončala 2. Stopnjo informatike v sodobni družbi. On mi vsekakor svetuje naj grem, ima zelo dobre izkušnje in uporabna znanja za trenutno delovno mesto. Sva pa oba iz javnega sektorja trenutno, kjer je tudi stopnja izobrazbe precej pomembna.

Ma kaj vem.. Bi mi bilo všeč, če bi utemeljil zakaj je stran vržen čas? Najbrž zase ne vidiš potenciala, ker imaš že poglobljeno razumevanje IT, jaz sem pa velik informacijski teleban in si ful želim razširit svoja obzorja.

Sem že prej sumil da študiraš zaradi plačne lestvice. Predvidevam da program ISD, ker drugače mi ni jasno kako bi nekdo brez vsaj malo izkušenj programiranja lahko izdelal magisterski program. Zakaj pa ne študiraš v svoji smeri?

Programa RST neb upala brez predhodnih izkušenj, ampak ISD se mi zdi pa dosegljiv, sploh ker sem hitro učljiv tip čoveka.
Ne morem nič drugega študirat s polnim delavnikom in tremi malimi otroci. Še tole v lastni vasi bo na knap, kaj šele da se vozim v Lj. Eden izmed razlogov je tudi stopnja izobrazbe, vendar kotira nekje na koncu prioritet. Iskreno upam, da se kaj naučim. Že v gradivu za diferencialne izpite sem naša precej materiala, ki bi mi prišel prav, ko sem npr. vodila društvo.

Zakaj pa ti misliš da je škoda časa?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FIŠ-fakulteta za informacijske študije

Oddelek: Šola
3411644 (5716) cheetah2
»

Nov študij računalništva na FIŠ v Novem mestu

Oddelek: Šola
4414207 (12099) Blinder