Forum » Kriptovalute in blockchain » kripto splošna debata
kripto splošna debata
Temo vidijo: vsi
tilio ::
IgorCardanof je izjavil:
Kripto mesi je izjavil:
Hvala, ravnokar prodal vso Solano in grem kupit Cardano.
Cardano lahko daš tudi stejkat in imaš lep APY Sicer ti pa priporočam, da si pogledaš še razne projekte na Cardanu:
V vse sem investiral v prvi polovici 2022, to so (bili) vsi top shit projekti na cardanotu.
Muesliswap: https://www.coingecko.com/en/coins/mues...
Trenutno sem /5.
Liqwid Finance https://www.coingecko.com/en/coins/liqw...
Tale je bil najboljši projekt. So govorili, da je to res bluechip cardano projekt. Sem trenutno /50.
GeroWallet https://www.coingecko.com/en/coins/gero...
Tole so pa na veliko shillal tut razni influencerji. GeroWallet ima res namen spremenit svet. Kupil na /8 dipu na 13c. Trenutno je pa 0.002x$, tako da še /100 skoraj od takrat. Skupno pa /800 od vrha.
Imaš tudi ti kakšen cardano gem za shillat?
Ja, to kar si naštel so vse legit in dobri projekti. Kaže samo, da si slab trader. Odločaš se za nakup, ko je hype. Ti bi imel iste probleme tudi na delniških trgih, kjer je vse bolj regulirano in pošteno.
Drugače pa so še drugi dobri projekti ja. Sem jih že omenjal.
Počasi se bo mehurček razblinil...Poglejte kaj pravi Snowden o Solani.
https://x.com/Polkadot/status/184141319...
https://x.com/Polkadot/status/184141319...
Kripto mesi ::
IgorCardanof je izjavil:
Kripto mesi je izjavil:
Cardano lahko daš tudi stejkat in imaš lep APY Sicer ti pa priporočam, da si pogledaš še razne projekte na Cardanu:
V vse sem investiral v prvi polovici 2022, to so (bili) vsi top shit projekti na cardanotu.
Trenutno sem /5.
Tale je bil najboljši projekt. So govorili, da je to res bluechip cardano projekt. Sem trenutno /50.
Tole so pa na veliko shillal tut razni influencerji. GeroWallet ima res namen spremenit svet. Kupil na /8 dipu na 13c. Trenutno je pa 0.002x$, tako da še /100 skoraj od takrat. Skupno pa /800 od vrha.
Vse na cardanotu je pure gem, tako da vlagam dalje. Tilio je pravi MVP.
hamez66 ::
Pazi, da ne boš vlagal v času hypa, lepo počakaj na dno in šele potem kupuj kardano geme.
Kripto mesi je izjavil:
IgorCardanof je izjavil:
Kripto mesi je izjavil:
Trenutno sem /5.
Vse na cardanotu je pure gem, tako da vlagam dalje. Tilio je pravi MVP.
Ne trdim, da so vsi projekti na Cardanu dobri. Trdim, da je chain en najboljših in da ima tudi zelo dobre projekte, ki so žal spregledani s strani mainstreama, ki se peha za VC coini in meme coini.
Povprečen kripto gambler, ki se ima za investitorja je neveden ali pa neumen. Skače iz projekta na projekt in sledi temu umetno sproženemu valu, kjer ga potem molzejo. VCji delajo samo to, kar si želijo ljudje. Dokler bodo ljudje skakali iz coina na coin bodo tudi njihove rešitve temu primerne - nastavljene tako, da lupijo retail.
Ko bo retail postal kritičen in zahteven do projektov se bo kvaliteta izboljšala in ves ta šrot, ki je zdaj na trgu bo odplaknilo.No, nisem čisto prepričan, da bo to res, ker bazen nevednih je zelo, zelo velik. Obstaja precej razlogov, da vsi ti nevedneži ne investirajo v delnice.
strawman ::
Ko bo retail postal kritičen in zahteven do projektov se bo kvaliteta izboljšala in ves ta šrot, ki je zdaj na trgu bo odplaknilo.No, nisem čisto prepričan, da bo to res, ker bazen nevednih je zelo, zelo velik. Obstaja precej razlogov, da vsi ti nevedneži ne investirajo v delnice.
Jaz pa mislim, da je to to kar se tiče "dobrih" projektov.
Po 10+ letih je kripto še vedno omejen le na degen gambling ter par robnih primerov uporabe in ne zgleda nič bližje mainstream adoptionu na nivoju pametnih telefonov ali kreditnih kartic.
Pa ne zato, ker ne bi bilo dovolj denarja v iskanju use-casov, znanja, ali ljudi. Zgleda je potreba po trustless transakcijah preprosto manjša, kot smo pričakovali.
Spremljam pa crypto že vse odkar so poizkušali spraviti DNS na Namecoin.
user123456 ::
Po 10+ letih je kripto še vedno omejen le na degen gambling ter par robnih primerov uporabe in ne zgleda nič bližje mainstream adoptionu na nivoju pametnih telefonov ali kreditnih kartic.
Pa ne zato, ker ne bi bilo dovolj denarja v iskanju use-casov, znanja, ali ljudi. Zgleda je potreba po trustless transakcijah preprosto manjša, kot smo pričakovali.
edina vredna in revolucionarna stvar v kriptu je tukaj Bitcoin ki postavlja nov temelj boljšega monetarnega sistema saj predstavlja brezpogojno obliko lastnine na omrežju ki je optimizirano na maksimalno decentralizacijo in varnost. Zaradi omenjenih lastnosti je posledično boljša oblika denarja. Ker je bitcoin brezkompromisen z decentralizacijo in varnostjo na osnovnem layerju posledično trpi performance ki pa ga je možno z inovativnimi rešitvami rešiti na višjih layerjih brez da ogrozimo varnost in decentralizacijo osnovnega layerja.
vsi ostali nextbig think shinycoini so pretiran hajp (na osnovi slave btc) ki se je začel 2017 in od vrhunca začetka 2018 tudi počasi ugaša. Vmes so obdobja kjer se ta hajp za kratki rok obudi (2021, začetek 2024) ampak vsak naslednji hajp je manj intenziven zaradi večje poučenosti ljudi ter nepredstavljive poplave novih next big think coinov. Top performerji zadnjih obdobij hajpa so bili memecoini ki so dobesedno worthless joke on blockchain kar veliko pove
3man ::
user123456 je izjavil:
edina vredna in revolucionarna stvar v kriptu je tukaj Bitcoin
Neee no... tega ne smeš tukaj pisat. Tu smo v cerkvi, kjer se le kima bogovom kriptoznalstva :D
Dokazi tu ne štejejo, treba je VERJET, da še vedno obstaja "ze next big ding"
Uživaj ob izlivih, ki sledijo
Res je, traja dolgo ampak, če pogledaš kako se stvari premikajo ne moreš reči, da ni premika. Premik je ogromen. To, kar si je Ethereum zadal kot prvi je zelo zakomplicirana zadeva. To ni neka spletna aplikacija, ki jo naredijo na obstoječih tehnologijah (pa že to je lahko zelo kompleksno. Facebooka ne boš postavil v enem letu). Tu gre za premikanje mej možnega. Marsikatera orodja je potrebno zgraditi, da lahko sploh ideja zaživi. Če pogledaš leta 2017 smo dobili Crypto Kitties in ljude so se spraševali kaj bi lahko uporabnega sploh počeli z blockchainom. Leta 2021 je zacvetel DeFi. Zdaj prihaja DePIN. Se premika in kot kaže smo blizu tega, da se lahko začne širši adoption. To bo dovolj hitro po mojem tudi za Matota, ki gleda na 3-5 let.
Mislim, da se usecase-i še vedno oblikujejo. Na začetku je bila mantra, da bo BTC izpodrinil valute. To zdaj vidimo, da se ne bo zgodilo. Potrebe po vsakodnevnih transakcijah z blockchainom za plačevanje v trgovini ni, to se strinjam. Ampak pojavljajo se potrebe po tem v B2B segmentu.
Moldavija prehaja na blockchain za sledenje proizvodnje vina in to na nacionalni ravni. Prav tako Gruzija. Policija v Dubaju je zagnala pilotski projekt za deljenje informacij o kriminalnih dejanjih - nekakšna globalna ZK baza. Se dogaja. Seveda za tiste degene, ki hočejo lambota z vložkom 1.000€ v meme coine seveda to ne gre dovolj hitro.
user123456 je izjavil:
edina vredna in revolucionarna stvar v kriptu je tukaj Bitcoin
Neee no... tega ne smeš tukaj pisat. Tu smo v cerkvi, kjer se le kima bogovom kriptoznalstva :D
Dokazi tu ne štejejo, treba je VERJET, da še vedno obstaja "ze next big ding"
Uživaj ob izlivih, ki sledijo
Se strinjam, da je Bitcoin revolucionaren. Vsa čast Satoshiju. Je pa to tako kot bi rekel, edina vredna in revolucionarna stvar v računalništvu je prvi računalnik ENIAC. Ali edini revolucionarni in vreden avto je prvi avto z motorjem na notranje izgorevanje.
Ironija je, da si ti v Cerkvi in si vernik. Jaz sem naštel vprašanja na katera ni odgovorov. In podal argumente zakaj se lahko BTC verstvo sesuje.
https://slo-tech.com/forum/t768253/p832...
user123456 je izjavil:
Čakam, da odgovoriš na vprašanja...
https://slo-tech.com/forum/t768253/p832...
edina vredna in revolucionarna stvar v kriptu je tukaj Bitcoin ki postavlja nov temelj boljšega monetarnega sistema saj predstavlja brezpogojno obliko lastnine na omrežju ki je optimizirano na maksimalno decentralizacijo in varnost. Zaradi omenjenih lastnosti je posledično boljša oblika denarja. Ker je bitcoin brezkompromisen z decentralizacijo in varnostjo na osnovnem layerju posledično trpi performance ki pa ga je možno z inovativnimi rešitvami rešiti na višjih layerjih brez da ogrozimo varnost in decentralizacijo osnovnega layerja.
vsi ostali nextbig think shinycoini so pretiran hajp (na osnovi slave btc) ki se je začel 2017 in od vrhunca začetka 2018 tudi počasi ugaša. Vmes so obdobja kjer se ta hajp za kratki rok obudi (2021, začetek 2024) ampak vsak naslednji hajp je manj intenziven zaradi večje poučenosti ljudi ter nepredstavljive poplave novih next big think coinov. Top performerji zadnjih obdobij hajpa so bili memecoini ki so dobesedno worthless joke on blockchain kar veliko pove
Res je, traja dolgo ampak, če pogledaš kako se stvari premikajo ne moreš reči, da ni premika. Premik je ogromen. To, kar si je Ethereum zadal kot prvi je zelo zakomplicirana zadeva. To ni neka spletna aplikacija, ki jo naredijo na obstoječih tehnologijah (pa že to je lahko zelo kompleksno. Facebooka ne boš postavil v enem letu). Tu gre za premikanje mej možnega. Marsikatera orodja je potrebno zgraditi, da lahko sploh ideja zaživi. Če pogledaš leta 2017 smo dobili Crypto Kitties in ljude so se spraševali kaj bi lahko uporabnega sploh počeli z blockchainom. Leta 2021 je zacvetel DeFi. Zdaj prihaja DePIN. Se premika in kot kaže smo blizu tega, da se lahko začne širši adoption. To bo dovolj hitro po mojem tudi za Matota, ki gleda na 3-5 let.
Mislim, da se usecase-i še vedno oblikujejo. Na začetku je bila mantra, da bo BTC izpodrinil valute. To zdaj vidimo, da se ne bo zgodilo. Potrebe po vsakodnevnih transakcijah z blockchainom za plačevanje v trgovini ni, to se strinjam. Ampak pojavljajo se potrebe po tem v B2B segmentu. Tu mislim predvsem na smart contract transakcije.
Moldavija prehaja na blockchain za sledenje proizvodnje vina in to na nacionalni ravni. Prav tako Gruzija. Policija v Dubaju je zagnala pilotski projekt za deljenje informacij o kriminalnih dejanjih - nekakšna globalna ZK baza. Se dogaja. Seveda za tiste degene, ki hočejo lambota z vložkom 1.000€ v meme coine seveda to ne gre dovolj hitro.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tilio ()
Evo še en svež video za ljubitelje Solane. Ni se mi treba zahvalit. Kupite kakrkoli drugega kar ni VC. BTC bo tudi dobra opcija, da ne bo kdo rekel, da shillam Cardano.
stumfek ::
I've just joined @HumanityProt Testnet!
Join me, climb the ranks, and unlock early access and enhanced rewards together.
testnet.humanity.org/login?ref=dca_...
Refferal id: dca_lover
It's time humans take control. #HumanityProtocol
Join me, climb the ranks, and unlock early access and enhanced rewards together.
testnet.humanity.org/login?ref=dca_...
Refferal id: dca_lover
It's time humans take control. #HumanityProtocol
Špricer ::
https://www.fxempire.com/forecasts/arti...
Ali boste pridali ali pa dokupili. Vaša odločitev. Jaz čakam vsaj 50% kotekcijo. Graf btc jr še daleč od ldta 2018 in 2020. Inevitable...
Relevanten vir.
Middle East tensions and shifting Fed rate expectations continue to pressure BTC, threatening further downside below $60K.
Stronger US labor market data dampens hopes for a 50-basis point Fed rate cut, possibly reducing risk appetite for BTC and ETFs.
Recesija ahead. Bag hodlerji se že veselimo.
Ali boste pridali ali pa dokupili. Vaša odločitev. Jaz čakam vsaj 50% kotekcijo. Graf btc jr še daleč od ldta 2018 in 2020. Inevitable...
Relevanten vir.
Middle East tensions and shifting Fed rate expectations continue to pressure BTC, threatening further downside below $60K.
Stronger US labor market data dampens hopes for a 50-basis point Fed rate cut, possibly reducing risk appetite for BTC and ETFs.
Recesija ahead. Bag hodlerji se že veselimo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Špricer ()
IgorCardanof ::
https://twitter.com/GCRClassic/status/1...
Kdo smo mi, da bi dvomili v največjega crypto traderja vseh časov?
Kdo smo mi, da bi dvomili v največjega crypto traderja vseh časov?
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
matic492 ::
REEF spet neki pumpajo, leverage obresti letijo, še mal pa bo regres iz obresti, če bo tok pumpal
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Scams pump the hardest. :D
Ampak ja, lep play.
Ampak ja, lep play.
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
energetik ::
Drgač vlagato v neprave zadeve. China ETF v zadnjih 3 tednih 40% gor.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Kripto ::
Go go dol dol...še dolgo ne bo čas za nakupe...
Zelo zelo velika verjetnost je, da bo šel Bitcoin najprej tja kjer je največja likvidnost. To je proti 50k USD za kratek čas. Potem pa lahko pričakujemo odboj in če bo dovolj momentuma rast proti novemu ATH. Za to ni potrebno veliko časa, morda 3-5 tednov.
Money is mindset!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kripto ()
Kripto ::
Zakaj mora sploh kam iti, kaj je narobe če je stabilen in ostane ne isti ceni?
Nič ni narobe če je stabilen, ostane na isti ceni. Ampak, ker imaš na trgu investitorje, trgovce, špekulante in pa seveda gemblerje...se cena spreminja. Služi se pa na volatilnosti, ko gre cena gor ali dol, z vzvodi itd. Skratka ponudba/povpraševanje v določenem trenutku. Likvidnost vemo kje je.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kripto ()
Bitcoin je risk asset pa še omejen v količini.
Fiat je neomejen in ko vlade špricajo s stimulusi se cena risk assetov dviga.
Ostali tokni, ki imajo "super blokčejne" in "dejansko uporabne projekte" se borijo za drobtinice in jih nihče ne jemlje resno razen zgoraj omenjenih trgovcev in špekulantov. Seveda pa se da z njimi ogromno zaslužiti. Hec pa je, da mnogi trgovanje z nekimi tokni povezujejo z zgodbami ustanoviteljev/fundajic/VCjev in se varajo, da imajo zato neko dolgoročno vrednost.
Ostali tokni, ki imajo "super blokčejne" in "dejansko uporabne projekte" se borijo za drobtinice in jih nihče ne jemlje resno razen zgoraj omenjenih trgovcev in špekulantov. Seveda pa se da z njimi ogromno zaslužiti. Hec pa je, da mnogi trgovanje z nekimi tokni povezujejo z zgodbami ustanoviteljev/fundajic/VCjev in se varajo, da imajo zato neko dolgoročno vrednost.
Bitcoin je risk asset pa še omejen v količini.
Vem za en blockchain, kjer se dela na tem, da ga bo uporabljala policija (pilot je že bil predstavljen na svetovnem simpoziju policije v Dubaju lani), NASA in zdaj še mogoče sodelovanje z argentinsko vlado. Butci se poskusom, da bi ljudje uporabljali blockchain še za kaj drugega kot kopičenje in držanje smejijo, pametni, ki prepoznajo priložnosti pa kupujejo.
Predvidevam, da se prištevaš med pametne.
Daj, razkrij nam butcem to priložnost, ki jo kupuješ, da jo bomo čez 5 let tu skupaj čim bolj objektivno ocenili.
Daj, razkrij nam butcem to priložnost, ki jo kupuješ, da jo bomo čez 5 let tu skupaj čim bolj objektivno ocenili.
hunter01 ::
DEAI? 200% v 3h tednih? Se kaj novega pri njih dogaja?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hunter01 ()
Energije se nabira, kot v kotlu, to se vidi iz tedenskega grafa... Ko bo tole enkrat naredilo break-out čez 70k, bo lahko zelo hitro 100k in čez.
vires in numeris
A je kdo že kje videl kaj pravijo BTC maksiji in ostali zagovorniki POW sistemov glede sledečega napada?
Število podjetij, ki izdeluje minerje ni prav veliko. 5 je večjih igralcev nisem pa pogledal kakšen je njihov tržni delež.
Napadalec (država, firma) bi lahko npr. namestila rootkit na minerje v tovarni. Potem jih lahko po želji ugasne v trenutku ali kako drugače vpliva na rudarjenje.
Scenarij ni enostaven ampak, če so Irance leta zafrkavali pri bogatenju Urana in če so Izraelci lahko namestili eksploziv v pager-je, kdo garantira, da to ni mogoče?
A je POW še vedno neuničljiv potemtakem? Just saying...
Število podjetij, ki izdeluje minerje ni prav veliko. 5 je večjih igralcev nisem pa pogledal kakšen je njihov tržni delež.
Napadalec (država, firma) bi lahko npr. namestila rootkit na minerje v tovarni. Potem jih lahko po želji ugasne v trenutku ali kako drugače vpliva na rudarjenje.
Scenarij ni enostaven ampak, če so Irance leta zafrkavali pri bogatenju Urana in če so Izraelci lahko namestili eksploziv v pager-je, kdo garantira, da to ni mogoče?
Je kdo že razmišljal o sledečem napadu? CIA in Mosad na vse računalnike, ki laufajo cardano nodee namestijo killswitch, ki ga lahko remote nadzirajo. Je potem DPoS res neuničljiv?
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
IgorCardanof je izjavil:
Je kdo že razmišljal o sledečem napadu? CIA in Mosad na vse računalnike, ki laufajo cardano nodee namestijo killswitch, ki ga lahko remote nadzirajo. Je potem DPoS res neuničljiv?
To je pa tipični "JOJ, ne rušit moje vere" odgovor.
Govorimo o superiornosti PoW ali BTC, če hočete, in kako je to oh in sploh edina valuta na svetu, ki je najbolj trdna in ji nihče nič ne more. Zato sprašujem.
Ali je lažje namestit rootkit v tovarni na minerje ali pa zakrit v open source kodo, ki jo vsak poganja na različnem sistemu (domači računalnik, cloud infrastruktura) etc...to je stvar debate.
Ziher se najde še kak ki laufa to na računalniku :)
ja se strinjam. Sam velik drop v hashrateu bi bil, če kar naeknrat odpove 30% ali pa 60% omrežja. Ne vem, zato sprašujem. Ampak ziher bo Mato vskočil in rekel, da to ni praktično, ker jutri lahko tudi pade komet na Zemljo in konča življenja in da na koncu moraš v nekaj zaupat.... "V nekaj zaupat". "V nekaj zaupat". "V nekaj zaupat". "V nekaj zaupat".
Zgodovina sprememb…
Gregor P ::
Kot prvo imaš naložbena sredstva razpršena in si tako nekako pripravljen tudi na to hipotetično možnost, da ti kripto sistemsko razsujejo zaradi morebitnih njenih varnostnih pomanjkljivosti.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
ViperR ::
A je kdo že kje videl kaj pravijo BTC maksiji in ostali zagovorniki POW sistemov glede sledečega napada?
In kaj točno bi napadalec s tem dosegel? Zakaj misliš, da bi to uničilo BTC?
Also, če cena bitcoina zrase na neko dovolj visoko vrednost, kjer je državam v interesu ščitit svoj kapital, se enostavno sprejme sporazum o hashratu kjer se država zaveže da bo imela max x%. Al whatever je vsem v interesu. Enako kakor je miljon drugih sporazumov o energetiki, jedrskem orozju itd.
Kot prvo imaš naložbena sredstva razpršena in si tako nekako pripravljen tudi na to hipotetično možnost, da ti kripto sistemsko razsujejo zaradi morebitnih njenih varnostnih pomanjkljivosti.
Ta odgovor mi je všeč. Le če nisi ziher in poznaš pluse tako kot minuse lahko približno upravljaš tveganje. Ampak če se vrnem začetku debate izpred 14 dni: "BTC je edini, ki bo obstal." je moj odgovor še vedno: "Nisem prepričan".
IgorCardanof je izjavil:
A to na vseh pet? A ni Cardano že dead (če pustimo ob strani našega dežurnega fanatika)?
A je kdo že kje videl kaj pravijo BTC maksiji in ostali zagovorniki POW sistemov glede sledečega napada?Se ti zdi verjetno, da kar naenkrat zamenjajo vse minerje s takimi predelanimi? Minerji se dajejo v omrežje naključno, tako časovno kot krajevno. In preden bi bilo v omrežju zadosti takih "predelanih", bi to verjetno že zdavnaj ugotovili.
In, zakaj točno bi to neki državi koristilo? Raje bi za ta isti denar, ki so ga zmetali za izdelavo pokvarjenih minerjev, kupili kar Bitcoin.
vires in numeris
Also, če cena bitcoina zrase na neko dovolj visoko vrednost, kjer je državam v interesu ščitit svoj kapital, se enostavno sprejme sporazum o hashratu kjer se država zaveže da bo imela max x%. Al whatever je vsem v interesu. Enako kakor je miljon drugih sporazumov o energetiki, jedrskem orozju itd.
Aha, države se zavežejo? Aja, kul. Tako kot se zavežejo banke, in ljudje. In tako kot se je NATO zavezal, da se ne bo širil. Kaj se je zgodilo zdaj z "don't trust verify"?
A vidite poanto? Ljudje začnemo sprejemat kompromise, da zaščitimo pozicijo.
Če bi nekdo to naredil z BTCjem bi zelo zamajal trg in načel zaupanje. Ni nujno, da bi želel BTC uničit, lahko bi želel samo vplivat na ceno. Sicer to lahko počne tudi z drugimi načini tako kot manipulirajo trg srebra ampak vseeno.
Noben pameten ni povsem prepričan in ne gre 100% v 1 samo naložbo. Jaz sem sicer glede samih osnovnih lastnosti Bitcoina prepričan, da bo obstal in vedno pridobival na vrednosti vsaj v skladu z M2 supplyjem, pa si vseeno ne upam 100% investicije dati v BTC, ker:Kot prvo imaš naložbena sredstva razpršena in si tako nekako pripravljen tudi na to hipotetično možnost, da ti kripto sistemsko razsujejo zaradi morebitnih njenih varnostnih pomanjkljivosti.
Ta odgovor mi je všeč. Le če nisi ziher in poznaš pluse tako kot minuse lahko približno upravljaš tveganje. Ampak če se vrnem začetku debate izpred 14 dni: "BTC je edini, ki bo obstal." je moj odgovor še vedno: "Nisem prepričan".
- vedno obstaja možnost, da kriminalizirajo uporabo in držanje BTC ali vsaj zelo otežijo on/off ramp.
- vedno obstaja možnost exploita
- obstaja možnost, da kot človek naredim napako pri ravnanju s seed phrasom
Enako kot ne grem 100% v fizično zlato, ker mi lahko prodajo pozlačen volfram, kriminalizirajo posedovanje (kot so ga že), ker mi ga lahko odnesejo iz trezorja v banki itd.
Enako ne grem 100% v VWCE, ker se lahko zgodi, da se center gospodarske moči preseli v npr. Indijo in vrednost ameriških korporacij močno upade.
vires in numeris
A je kdo že kje videl kaj pravijo BTC maksiji in ostali zagovorniki POW sistemov glede sledečega napada?Se ti zdi verjetno, da kar naenkrat zamenjajo vse minerje s takimi predelanimi? Minerji se dajejo v omrežje naključno, tako časovno kot krajevno. In preden bi bilo v omrežju zadosti takih "predelanih", bi to verjetno že zdavnaj ugotovili.
In, zakaj točno bi to neki državi koristilo? Raje bi za ta isti denar, ki so ga zmetali za izdelavo pokvarjenih minerjev, kupili kar Bitcoin.
Saj ni treba zamenjat vseh minerjev. Poleg tega rootkit lahko počiva in čaka na pravo priložnost. Kaj vse bi bili motivi težko rečem. Lahko je motivov več kot si jih mi predstavljamo. Poanta je, da je to možno naredit. Koliko verjetno je, je drugo vprašanje.
Noben pameten ni povsem prepričan in ne gre 100% v 1 samo naložbo. Jaz sem sicer glede samih osnovnih lastnosti Bitcoina prepričan, da bo obstal in vedno pridobival na vrednosti vsaj v skladu z M2 supplyjem, pa si vseeno ne upam 100% investicije dati v BTC, ker:Kot prvo imaš naložbena sredstva razpršena in si tako nekako pripravljen tudi na to hipotetično možnost, da ti kripto sistemsko razsujejo zaradi morebitnih njenih varnostnih pomanjkljivosti.
- vedno obstaja možnost, da kriminalizirajo uporabo in držanje BTC ali vsaj zelo otežijo on/off ramp.
- vedno obstaja možnost exploita
- obstaja možnost, da kot človek naredim napako pri ravnanju s seed phrasom
Enako kot ne grem 100% v fizično zlato, ker mi lahko prodajo pozlačen volfram, kriminalizirajo posedovanje (kot so ga že), ker mi ga lahko odnesejo iz trezorja v banki itd.
Enako ne grem 100% v VWCE, ker se lahko zgodi, da se center gospodarske moči preseli v npr. Indijo in vrednost ameriških korporacij močno upade.
Lahko se države zmenijo, da porablja preveč energije in rečejo od zdaj naprej gremo na PoS.
Čim omenjaš prepoved in možnost exploita si priznal, da ni "bullet proof". Hvala.
Zgodovina sprememb…
ViperR ::
Aha, države se zavežejo? Aja, kul. Tako kot se zavežejo banke, in ljudje. In tako kot se je NATO zavezal, da se ne bo širil. Kaj se je zgodilo zdaj z "don't trust verify"?
A vidite poanto? Ljudje začnemo sprejemat kompromise, da zaščitimo pozicijo.
Če bi nekdo to naredil z BTCjem bi zelo zamajal trg in načel zaupanje. Ni nujno, da bi želel BTC uničit, lahko bi želel samo vplivat na ceno. Sicer to lahko počne tudi z drugimi načini tako kot manipulirajo trg srebra ampak vseeno.
Še vedno nisi odgovoril na prvo vprašanje:
Razen enega doublespendinga?
Kje točno ti vidiš dont trut verify logiko tukaj? Odpreš hashrate, vetificiraš, da nihče nima hasrate >50% in veselo kupuješ coine naprej?
Pa btw, to govorimo o scenarijih, ko bo bitcoin vrednost v miljonih in market cap konkretno nad trenutnih 1.3T$.
Res se zdi da si na vsak nacin zelis nek neumeno nemogoč scenarij izmislit, da bi dokazal svoj narobe. Pos je trash, cardano je trash, btc je superioren. Simple as that. Ne prevec komplicirat lajfa.
Špricer ::
Vsega je konec. Ne vem kaj samo filozofirate. Bulla je konec, pika. Najprej 50000, nato pa počasi do 30000.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Špricer ()
Mato989 ::
Seveda nisi in prav je tako ker edini pravi odgovor je da nic ne bo obstalo ker bo nekoc crna luknja pogoltnila Zemljo in vse kovance in vesolje
Vprasanje ke kaj bo nakboljse za casa nasih aktivnih 30 let med 25tim in 55 ker takrat rabis kapital
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Gregor P ::
Vsega je konec. Ne vem kaj samo filozofirate. Bulla je konec, pika. Najprej 50000, nato pa počasi do 30000.
Česa je spet konec?!? Ker ravno gledam naložen kripto, v poprečju nisem v minusu (to seveda ne pomeni, da v celotnem portfelju nimam izgub).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()