» »

domače omrežje

domače omrežje

Grozd ::

Potreboval bi par navsvetov glede domačega omrežja. Nakopičilo se mi je kar nekaj naprav, ki so preko wi-fija povezane z internetom in zadeve sem želel nekako uredit imet boljši nadzor nad njimi, vendar imam nekaj težav.

Mreža je sestavljena nekako takole. na modem je priklopjen prvi N router, preko kabla. Na te router je nekaj napravp ovezanih s kablom. Večina pa preko Wi-fija. Potem imam še en extender. In pa še en router, ki deluje kot extender. Na prvi extender se povezujejo wifi naprave. Na drugega tudi wifinaprave, je pa en računalnik na njega priklpljen s kablom.
Sta pa poba vezana na wifi prvega routerja oz je vklopljen WDS bridging.

Ker imam naprav povezanih v omrežje ca. 15, sem jim hotel dodelit statične IPje, da bi imel boljši nadzor nad tem kja je kdaj kam povezano. PRedvsem za extenderja sem želel fiksne IPje, da lahko potem lažje dostopam do njih oz njihovih nastavitev.
Ostale naprave pa sem tudi želel imet smiselno dodeljene recimo TVji, imajo zanjo številko 12x, mobilni telefoni 13x, računalniki 14x.....

Kar pa se mi dogaja je to, da občasno pihaja do izgube povezave z interentom, ali pa da ni povezave z kakšnim extenderjem, ali pa recimo mobilni telefon ne vidi omrežja tistega prvega routerja, ki je povezan z modemom, vidi samo od drugih dveh extenderjev (imajo različne SSID)... Ko resetiram ta prvi router iz katerega vse izhaja.

Mogoče še par informacij.
Na primarnem routerju imam DHCP vklopljen. Na extenderjih sem izklopil. JE to vredu?
Za vse naprave sem na primarnem routerju vnesel adress reservation. Tudi za tista dva extenderja. Na extenderjih nisem tega vnesel. Je to vredu?
DHCP imam določen od 192.168.0.160 do 192.168.0.199. (na primarnem routerju in extenderjih) Naprave ki sem jim dodelil IP, pa so izven tega obsega, natančneje med 192.168.0.100 in 192.168.0.159.
Ip od primarnega routerja je 192.168.0.1. Od extenderjev 192.168.0.102 in 192.168.0.103.
Na extenderjih imam default gateway nastavljen njihov ip. Ne od primarnega routerja. Je to pravilno? DNSov nimam nastavljenih pri DHCP nastavitvah.

Ima kdo kak nasvet kako omrežje narediti stabilno in obdržati statične IPje naprav?
Zakaj sploh prihaja do motenj? Kje sem kaj narobe nastavil?
Saj večina zadev je vedno bolj kot ne prijavljen v omrežje enega routerja/extenderja. Mobilni telefoni so tisti, ki se bolj pogosto prijavljajo na različna. Bi njim moral pustit dinamičen IP?
  • poskusil klonirati: Grozd ()

xandros ::

a.Glavni router/cestninska postaja: imas 4 hitre pasove(Lan) za avte, in 2 POCASNA pasova(Wifi) za kamione
b.na ta dva wifi pasova, imas naprej se "pocasno" cesto do dveh wifi extenderjev
c.zraven tega pa se par malih kamionov povezanih na wifi
D.povzetek, veliko kamionov na POCASNO wifi cesto

Nasveti:
1.znebi se wifi extenderjev in nastavi/dodaj AP preko LAN
1a. vrtaj stene, (izjemoma lan preko elektrike)
2.glavni router naj bo 2.4Ghz in 5Ghz AC
3.poglej, da je glavni router/cestninska dovolj zmogljiva/propustna za stevilo uporabnikov(posebej dva poba bi verjetno imela hitre avte, beri p2p)
4.mogoce bos se rabil pametne delavce(Qos) na cestninskih, odvisno kaj ti poba delata, in koliko imas bandwith oz široko cesto od cestninske

Hvala za odgovor. Glede cest in avtov in kamionov se strinjam. Ja, ce bi mel kablske povezave bi bilo boljse, ampak ni mi cele hise za vrtat in vlect kablov ki se bodo potem vidli...
Lan preko elektrike tudi odpade ker so razlicni deli hise na razlicni fazi...

Torej wifi ostaja, tudi ce je padec na polovico hitrosti. Igric ne igram, za spletne strani in podobno pa je vec kot dovolj. Tudi video 1080p dela brez problema.

Ampak to ni bilo sploh moje vprasanje. Vprasanje je, zakaj mi, po tem ko sem dodelil staticne IPje, prekinja povezavo , izgublja dostop do interneta....
Kje sem naredil napako.

Karen ::

Razlogov je lahko več:
Prekinja povezavo:
- lahko je slab wifi signal, samo če je prej na dhcp-ju delalo to ni to če nisi nič drugega naredil
- si poskusil spremeniti wifi kanal (frekvenco)?
- na oko je fora v routerju. Dostikrat se zgodi da je treba kak reset narediti, ali pa povozit vse skupaj in na novo/na čisto nastavit router...
Extenderje nastavi samo kot stikala, torej naj ne dodeljujejo adres, ampak delujejo zgolj kot "podaljški" omrežja, kjer je glavni router šef.
Tako po opisu sicer to ali je naprava DHCP ali ne ne bi smelo biti razlike. Na pamet bolj izgleda tako da ko recimo mobitel pride v rang extenderja se nanj ne poveže, pa izgubi (torej ni mesh povezave, da bi ti avtomatsko preklopil na extender - mogoče zato izgubi). Če si imel do sedaj nastavljeno da ti je extender tudi dodeljeval IP-je avtomatično mogoče nisi opazil, ker je wifi naprava prišla v območje extenderja in ko je izgubila signal od routerja se je pač povezala na extender ki je dal novo ip adreso v novem rangu. Če bi bil extender praktično pass-through bi moral na podlagi MAC adrese glavni router dodelit določeno IP številko.
Upam da sem kaj pomagal, takole je težko 100% reči kaj je, bolj ugibamo kaj bi lahko bilo.

Pade ti, ker imas osnovni router slab oz je prevec wifi naprav povezanih in potem posledicno extender zgubi povezavo, ker mora router ostale pohendlat.
Dej se en wifi router na glavnega, in na tistega povezi extenderje, ostali pa naj se povezujejo na glavni wifi.

Tudi na to tem pomislil da ne "zdrži" glavni router, samo je napisal 15 naprav, pa še nekaj fiksnih, se pravi enih 20... tudi ni toliko navsezadnje. Je pa res če je router crap lahko da ne zmore (sem imel občutak da je napisal kot da je imel prej enako pa dinamične IP-je, pa je dal večino na statiko in mu od takrat naprej ven meče - če je tako potem ni kriv HW, razen če bi ga bilo treba restirat). Jaz imam recimo na Linksysu E2000, ki ni nevemkaj mašina (dd-wrt) 25 klientov, od tega enih 20 wifi (vključno z ene 10iot wifi stikali), pa dela normalno - tudi enih 6 statičnih dodelitev.

Tocno tako. Med 15 naprav so fiksne ze vkljucuje.
Prej ko sem mel dinamicne IPje je tudi vse delovalo.
Tako da pomojem ni v tem problem.
Router je tp-linov 450mbps n router, TL-WR1043N. Ko sem kupoval je bil to en najzmoglivejsih tplinkovih n routerjev. N sem izbral zaradi daljsega dometa signala kot ac.

Glede staticnih IPjev pa sem se odlocil predvsem zato ker se je nakopicilo naprav. In do nastavitev naprav dostikrat prides preko ipja, kar je nerodno ce se spreminja. V samem routerju pa dosti naprav ni poimenovanih in pise samo unknown in je potrebno preko mac potem ugibat za kaj gre....
Tako pa s staticnimi IPji lahko logicno razberem za katero napravo gre in ali je kaksna naprava povezana ki ni ena izmed mojih, kar nekako poveca varnost.

Tako da zelel bi si staticne IPje. Samo se ne spoznam dovolj na detajle, da bi vedel kje je problem oz kako pravilno nastavit zadeve.
Saj par konkretnih vprasanj sem napisal za katera nisem siguren ali je to tako pravilno nastavljeno.

Mogoce se to. Zdi se mi da je v tistem primarnem routerju problem. Ker vcasih na telefonu ne vidim njegovega omrezja, od extenderkev pa. Tudi na extenderje se lahko povezem, vcasih imajo povezavo z internetom, ceprav jo dobivajo od osnovnega, vcasih je nimajo.
In pa ko internet ne dela, tudi na napravah ki so fiksno preko lan-a povezane s primarnim routerjem, ni interneta. Lahko pa dostopam do nastavitev routerja, pogosto pa ne morem prit do nastavitev extenderjev preko wifija od primarnega rojterja.... Ko resetiram ta primarni router, za nekaj casa vse normalno dela.

Firmware je najnovejsi...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grozd ()

15 wifi naprav(z dvema ext oz WDS bridge) za ta router(64M rama) je veliko!!
Pa še sam si si odgovoril, da ti po restartu deluje nekaj casa ok.
Zamenjaj geslo, priklapljaj po vrsti, testiraj.

Hitreje bos prisel skozi z dodatnim routerjem samo za extenderje.
Če pa hoces imeti delujoc sistem, ti predlagam namensko opremo za wifi bridge. In NE extender.

Sama statika ali dinamika nima nobenega vpliva!
Za tcp stack je to cisto isto.

PS kaksno hiso imas , da ne mores narediti ene luknje?

Jaz bi sicer poskusil narediti hard reset routerja... torej pobrisat na tovarniške nastavitve, pa še enkrat vse nastavit na roke (ne shranit nastavitve in jih potem nazaj naložit, ok to za rezervo narediš), je pa to nekaj dela. Včasih se mu pač zmeša, se mi je že zgodilo. Izgubit (razen časa) nimaš kaj veliko.

Ja saj v bistvu je tako, en extender je v bistvu router, ki je nastavljen da deluje kot extender (tp link wr940N)

je pa tako da na te extenderje je malo naprav priklopljenih, praktično vse so na primarni router, na extenderje je po ena ali dve napravi. Edino telefoni so tisti ki so kdaj priklopljeni na eno kdaj na drugo, čeprav večinoma pa vseeno na primarni router.

Je pa mogoče zanimivo tudi to, da spomnim se, da sem statične IPje že probal dodeljevat nekoč. In sem mel tudi neke težave. Potem sem samo pustil fiksnim napravam statične IPje, wifi naprave, predvsem mobiteli pa so imeli dinačmične in je zadeva dolgo vredu delovala.
Zdaj pa sem se odločil da bom en računalnik, namesto z donglom za wifi, mel raje s kablom povezanim z tem routerjem ki deluje kot extender oz bridge, ker je vseeno zmoglivejši od dongla... In ob tem sem tudi extender in ta router(ki deluje kot extender) na novo konfiguriral, vsem napravam dodelil statične IPje... In tuakj se je začelo vseskupaj. Prej je sigurno najmanj eno leto vse delovalo pa je bilo naprav enako...

Karen hvala, razmišljam v tej smeri ja, bi se raje izognil, ampak mislim da bom naredil to.

Mogoče eno vprašanje, ker nisem čisot siguren če sploh to razumem.

Med DHCP rezervacijo in statičnim IPjem je razlika?

Če hočem da imajo naprave nek konstatnten IP, dam DHCP rezervacijo in določim napravi IP ki ji bo dodeljen.
Morem potem še na napravi nastavit ta statičen IP? Ali se bo potem to med seboj teplo?

Ali pa če imam samo na napravi nastavljen IP, bo ruter to zaznal in tistega uporabil?
Morem v tem primeru DHCP izklopit?

Ali pa če na napravah nastavim IP. Pa imam DHCP vklopljen, morem met range DHCPja izven obsega teh statičnih IPjev?

Googlam zadeve, ampak ne najdem nekako nekih pravi obrazložitev za to, sam pa tudi nisem strokovnjak za računalnike...

Jaz sem uporabljal adress reservation, sem mislil da je to enako kot statičen IP.
Posleidčno sem vsem napravam dal adress reservation, extenderjema pa sem še statičen IP nastavil. Je to bilo narobe oz se je zaradi tega teplo?

In pa naprej. Na tem primarnem routerju sem dal dhcp adress reservation, na tiretem routerju ki deluje kot extender, pa sem tudi dal za iste nparave iste rezervacije. Sem sprva probal brez tega, samo sem naknadno to dodal, dabi rešil problem....

V glavnem ne vem kako zares konfigurirat to svojo specifično zadevo, ker v renici dokaj slabo poznam te osnove mrežnih nastavitev. So razni tutoriali kako router nastavit, kako extender nastavit.... Ne pa kako nastavit zadeve če imaš celo mrežo naprav oz. neko hirarhijo...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grozd ()

SeMiNeSanja ::

Z rezervacijami ni nič narobe - če uspe odjemalec pravočasno in pod vsemi pogoji dobiti odgovor od DHCP strežnika.

Če odgovora zaradi bilokaterega razloga ne dobi pravočasno, pride v veljavo APIPA - Automatic Private IP Address, ki pa seveda ni 'v skladu' s tvojim omrežjem in posledično nimaš dostopa do ničesar.

APIPA naj bi vsake 5 min preverjal, če se je že od kje pojavil DHCP strežnik in se potem prekonfigurira na naslov, ki ga dobi od DHCP strežnika.

To je vse ziključno v prvi fazi, ko se 'priključi' nek odjemalec. Ko enkrat ima dodeljen IP naslov, netmasko, naslov prehoda in DNS strežnika, vse to nima več nobenega vpliva na 'kakovost' komuniciranja. Tu je popolnoma vseeno, kako smo definirali naslove - ali smo jih statično zapisali v naprave, ali so dodeljeni dinamično z DHCP ali rezervacije na DHCP strežniku.

Edino, kar na tej stopnji še lahko vpliva, bi bil kakšen adresni konflikt - da bi dve napravi imeli enak naslov, vendar se to v čistih DHCP okoljih (kjer nobeden naslov ni statično zapisan na napravo) nebi smelo dogajati. Srečujemo pa to češče v okoljih, kjer se naslove nespametno vpisuje v naprave, ne da bi se držali kakršnegakoli reda.

Drugače pa sem pri 'home' napravah že večkrat videl precej konkretne omejitve, koliko rezervacij lahko vpišeš v DHCP strežnik routerja. Marsikdaj se ta 'zabava' konča okoli 20 zapisov. Predvidevam, da taka naprava potem tudi ni mišljena, da bi delovala z več kot toliko odjemalci hkrati (oz. še toliko ne).

Sem tudi že naletel nekje na omembo, da firmware interno sploh nim tabele, da bi si lahko 'zapomnil' več kot X MAC naslovov... Nekako se je treba držati načela, da od naprave za 20€ ne smeš pričakovati čudežev. Te marsikdaj še celo naprava za 100+€ ne postreže!
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

Poenostavljno: na vsaki napravi ne nastavljaš nič, pustiš na auto dhcp, ko se poveže na router ta pogleda MAC rezrvacije in če se naprava ki se hoče povezat ujema potem ji dodeli tisti "rezeriran" IP glede na MAC adreso.
Kot rečeno, probaj iz nule, al pa malce močnejši router. Ali pa iz nule pa če ni glih nujno vse naenkrat gor dat jih daj gor mogoče samo enih 10, pol pa še 10, pa boš videl; če se mu vmes zmeša je pač prešvoh... mislim da sem jaz tudi imel tega wr1043 včasih; preveri če lahko daš gor kak DD-WRT, tam bi mogoče šlo lažje. Seveda boš itak moral na novo nastavit vse.

hvala za nasvete

sem se še malo igral z nastavitvami, probal samo dhcp rezervacije in nič drugega, pa sem že mel dober občutek ker je cel dan delalo, po zvečer pa spet crkne....
no zdaj sem vse routerje extenderje dal factory reset in še enkrat vse nastavil
zanekrat dela, bom videl če bo tako ostalo

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako iz ruterja narediti "range extender"?

Oddelek: Omrežja in internet
172951 (2431) pisco
»

Mreža

101204 (747) Machete
»

Varnost statičnega IP? Davčna blagajna (strani: 1 2 )

7616868 (14490) Er333
»

TP Link range extender

82218 (2118) ZeRo_X
»

tp-link TL-WA730RE kot Wireless Range Extender

315342 (4023) Mikec17

Več podobnih tem