» »

Ciprese - kje kupiti

Ciprese - kje kupiti

G3orgH4nson ::

Živjo,

če je tukaj kdo, ki je kupoval sadike cipres. Mi lahko priporočate pri kom kupiti, slabe/dobre izkušnje, pa tudi kaksni nasveti glede vzgajanja ne bodo na odmet.

Hvala :)

otago ::

Zasledil sem, da je sadilna razdalja 40-60cm.

Svetujem vecjo razdaljo, ker z rastjo cipres se ves prostor zapolni, postane gosto. Imas tezave z rezanjem. Pojavi se odmiranje posameznih (porjavenje) notranjih/zunanjih veja.

dvojka ::

Razmisli, če je smiselno saditi ciprese saj se zelo rado zgodi, da se kakšna posuši. Osebno sem se raje odločil za lovorikovec, ki je bolj odporen na vse. Je pa res da hitreje raste kar je lahko + ali pa -.

videc ::

Pokopališče...

Littlaman ::

Nasvet 1: Obišči drevesnico/vrtnarijo in naj ti pokažejo, kje na njivi jih vzgajajo plus, če bodo prijazni naj pokažejo, kje gojijo naslednje generacije. ( Kar je odraslih rastlin v loncih je 98% uvoz)

Nasvet 2: Razmisli o kapljičnem namakanju in protiplevelni zaščiti. ( Zahtevna rastlina glede vode v prvih letih, kasneje, če ima dosti vode lažje podlubnike ubija)

Nasvet 3: Sadi se jih na 50cm narazen.( Razni trgovci trdijo 33cm, da več prodajo.

Nasvet 4: Obrezuj 2x letno za obliko in gostoto. Če je znotraj rjava je to naravno, ker se tako čisti. Rjava veja je znak okužbe s podlubnikom. Rjavi vrh pa pomankanja vode ali pa gnitja korenin( slabo prepustna podlaga).

Ekstra: Če nisi Primorec boš sadil Ameriški klek ali pa navadni klek. ;)

Še več info lahko dobiš/prebereš na www.omorika.si ( Od tu jaz črpam znanje)

Lp

mancini ::

Prvo se odloci za vrsto cipres, ki jo zelis. Niso vse enako lepe.
Ko bos imel to, sele po tem ves na kaksno razdaljo jih sadis, ...

G3orgH4nson ::

Ful hvala za odgovore. Special mention @Littlaman, hvala :)

OK, se strinjam, da je cipresa ena bolj riskantnih sort za živo mejo, ampak sem pripravljen res dosledno skrbeti za njih, pa bo kar bo.

Omenjate več vrst. Bi mogoče kdo lahko povzel razlike med posameznimi?
Na enem delu dvorisca (zadaj za hišo), bi rad imel bolj okrasne, stozcaste oblike, spredaj, da bi se pa nekako bolj zlilo v okolico, kjer so predvsem bolj klasicne žive meje za naše prostore, pa bi želel bolj "kvadratni", efekt.

Če nisem dovolj jasen, lahko prilimam kaksno sliko?

;-) ::

Jaz jih ravno ven mecem - mukotrpno delo za traktor pa ni prostora, enostavno jim ni več pomoči od lani do letos je zacela zunanjost rjavet, mislim da je zdajšnja suša dodala svoje. Za zalivat pa je preveč en čas sem še vstrajal a brez uspeha gre bolezen naprej. En del imam lovorikovca in je super, ampak me ubija misel na to da bomo imeli vse okoli parcele "odprto".

Kvinta ::

Mi smo že pred leti vse ven vrgli so se sušile ,ko je blo preveč deža so gnile itd ,da o neki plesni sploh ne govorim ....pol smo dali navadno živo mejo ne vem katera vrsta je to navadna živa meja pač pa raste ko goba lepo zgleda vsaj meni pa nikoli nbenih problemov ,tud ko so nam jo porezali za 2m ,ker je bla previsoka je spet brez problema začela enako dobro naprej rast:)

G3orgH4nson ::

Je iz listavca ali iglavca? Najpogostejša je, kot vidim, živa meja lovorikovca.

Razmisljam, da bi dal neko bolj navadno vrsto, ciprese pa na nem manjsem delu, poskusno. Če se tam primejo, bi jih potem posadil še na drugih delih. Bi bilo to smiselno?

therax ::

G3orgH4nson je izjavil:


...
OK, se strinjam, da je cipresa ena bolj riskantnih sort za živo mejo, ampak sem pripravljen res dosledno skrbeti za njih, pa bo kar bo.
...


Lahko dosledno skrbiš za njih pa ti še vedno pocrkajo.

Jaz sem bil lani v isti dilemi, kaj sadit, odločil sem se za lovorikovec (ker je manj dela kot z navadno živo mejo, pa listi gor ostanejo čez zimo). Od 100 sadik, ni v crkno niti eden. So pa sadili stručkoti (dali gnojilo, namakalno cev, lublje).

Če pa že vztrajaš pri "cipresah" oz. tej vrsti pa razmisli o tisi:



To so meni priporočali, raste počasi, ni dela z njimi, odporna precej, tudi obrežeš jo lahko malo bolj pa zraste nazaj baje. Raste bolj počasi, so pa problem plodovi, ki so strupeni (če maš malo otroke male pazi), pa zelo drage so. Besede strokovnjaka: Mercedes med živimi mejami :)

Me je pa opozoril na eno stvar, da če neka živa meja nima trenutno bolezni ne pomeni, da je v prihodnosti ne bo, tudi lovorikovec ko se bo bolj razširil, zna bit problematičen.

Odločitev je še vedno tvoja, vse ima prednosti in slabosti. Najboljše žive meje ni.

starfotr ::

Pri tisi je vse strupeno, tudi koščica v plodu, edino sam plod pa ni strupen.

mailer ::

Če misliš sadit blizu hiše pazi pri kakšnem odprtem ognju. Zelene ciprese gorijo kot bakla, ne moreš verjet če ne vidiš.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Littlaman ::

starfotr je izjavil:

Pri tisi je vse strupeno, tudi koščica v plodu, edino sam plod pa ni strupen.


Kero neumnost si pa to napisal? Pri tisi je strupeno smo seme v jagodi=plod. Pa še to samo če ga pregrizneš. Če bi blo vse strupeno bi gojitelji vsi že pomrli... Hecen si. ;)

kloko ::

Tisa je cela strupena, razen sadeža, tudi koščica. Samo to ne pomeni, da jo samo primeš v roko in umreš... Jo je treba pojesti, kolega Littlaman, to pa redki počnejo.

L.p., Kloko

Opkow ::


Mojca MLINAR - IZHODIŠČA ZA IZBOR RASTLINSKIH VRST, PRIMERNIH ZA OTROŠKA IGRIŠČA
Stran 16


Rastlinska vrsta - Taxus baccata, navadna tisa

Strupeni deli - vsi deli rastline razen mesnatega rdečega ovoja semena

Znaki zastrupitve - slabost, bruhanje, driska, motnje srca in krvnega obtoka, okvare jeter in ledvic, smrt zaradi zadušitve

Littlaman ::

Glede na to kolk sem jih presadil in posadil, bi moral biti že pod zemljo.

Te pa pohvalim kako si utemeljil strupenost. Recimo, da verjamemo zapisanemu v diplomski nalogi. Čeprav po drugi strani vsi vemo kako se pregleduje dejstva v diplomskih oz. kolk se jih sploh prebere. 8-)

Pride pa z leti ful lepa živa meja iz tise. ;)

kloko ::

Kolega Littlaman, vsaka ti čast, samo brat pa nočeš. Strupenost tise ni osnovana na diplomski nalogi Jožice iz spodnjega dupleka, ampak je zadeva bolj strokovno podkovana. In še enkrat, strupenost ni na dotik, ampak jo je treba jesti. Jaz verjamem, da Littlaman ne žveči vsakega grma, ki ga primer v roke, ampak kakšne domače živali ali majhni otroci so pa dosti bolj nespametni včasih.

L.p., Kloko


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zanemarjeno sosednje zemljišče in njega urejanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
509797 (7707) Okapi
»

Analiza drevesa (DNK)

Oddelek: Loža
284664 (3526) cegu
»

Odvoz vej

Oddelek: Loža
183893 (3244) T0RN4D0
»

Izdelava loka (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6031991 (27371) Pyr0Beast
»

kolko od meje?

Oddelek: Loža
81633 (1338) sidd

Več podobnih tem