Forum » Pomoč in nasveti » Excel
Excel
Quantum ::
Jo,
imam vprašanje glede shranjevanje v Excelu. V omenjem programu imam skoraj 200. vrstic in 8. stolpcev podatkov. Ko shranjeno datoteko zaprem, vsi stolpci skočijo v enega in jih moram fizično z miško ločevat.
Kako bi se lotil tega problema?
Hvala in lp.
imam vprašanje glede shranjevanje v Excelu. V omenjem programu imam skoraj 200. vrstic in 8. stolpcev podatkov. Ko shranjeno datoteko zaprem, vsi stolpci skočijo v enega in jih moram fizično z miško ločevat.
Kako bi se lotil tega problema?
Hvala in lp.
mirator ::
Ne razumem popolnoma. Če si v vsaki vrstici pisal v svoj stolpec, potem bi excel tako tudi shranil. Mogoče si pa nevede pisal v isti stolpec tako, da si med posameznimi podatki delal presledek namesto s Tab tipko prehod v sosednji stolpec?
T-h-o-r ::
ali pa si samo pisal, nisi pa stolpcev dejansk oblikoval v tabelo?
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
if we no longer are interested in being civilized?
jedateruk ::
Imam drugo vprašanje o excelu, bom pisal kar tukaj.
Se da narediti relativno območje za pogojno oblikovanje? En primer: v A1 bi dal številko 5, hoteli bi, da bi mi od A10 desno pobarvalo 5 (vrednost v A1) celic, torej od A10 do vključno A14. Formula, ki ne dela, ki bi jo dal za območje pogojne oblikovanje: =A10:A(10+A1-1)
Je treba uporabiti indirect ali kaj drugega?
Se da narediti relativno območje za pogojno oblikovanje? En primer: v A1 bi dal številko 5, hoteli bi, da bi mi od A10 desno pobarvalo 5 (vrednost v A1) celic, torej od A10 do vključno A14. Formula, ki ne dela, ki bi jo dal za območje pogojne oblikovanje: =A10:A(10+A1-1)
Je treba uporabiti indirect ali kaj drugega?
Hvala, to dela. Jaz sem butec, prej sem narobe pisal, rabim imeti pobarvane celice v isti vrsti od A10 do vključno E10 za vrednost 5 v A1. Za to je morda treba imeti še COLUMN za dobiti E iz številke 5.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jedateruk ()
showsover ::
Ne vem, če se da out of the box; se da z VBA funkcijami oz. procedurami, sem preveril.
Lahko sicer INDIRECT kombiniraš s pogojnim formatiranim, kjer eno polje, ki ga pogojno opazuješ, določa stil.
Lahko sicer INDIRECT kombiniraš s pogojnim formatiranim, kjer eno polje, ki ga pogojno opazuješ, določa stil.
Sem že skoraj pogruntal, rabim samo še to: kako iz besedila D&10 dobim vrednost v celici D10?
Hmmm, ja to dela, ampak jaz bi moral združiti SUBSTITUTE(ADDRESS(1;A1;4);"1";"") iz katerega dobim črko stolpca iz številke v A1 in potem še tvojo formulo SUBSTITUTE("D&10";"&";"") , s katero združim to črko in številko.
Sem že popravil: =SUBSTITUTE(SUBSTITUTE(ADDRESS(1;A1;4);"1";"")&"10";"&";"")
Sem že popravil: =SUBSTITUTE(SUBSTITUTE(ADDRESS(1;A1;4);"1";"")&"10";"&";"")
Zgodovina sprememb…
smetko ::
Če bi pa rad imel pogojno oblikovane celice, glede na prvo vrednost v stolpcu
vnesi formulo =$A1 >=COLUMN()
Kjer je A$1, prva vrstica v izboru (če bi izbral od 10 vrstice naprej, potem vpiši =$A10 >=COLUMN() pri [velja za] =$10:$20 (velja za vrstice A10 do A20)
Pred A mora biti $, dočim pred številko ne. $ pomeni, da bo pri vseh vpisanih celicah upoštevalo vrednost v A koloni.
vnesi formulo =$A1 >=COLUMN()
Kjer je A$1, prva vrstica v izboru (če bi izbral od 10 vrstice naprej, potem vpiši =$A10 >=COLUMN() pri [velja za] =$10:$20 (velja za vrstice A10 do A20)
Pred A mora biti $, dočim pred številko ne. $ pomeni, da bo pri vseh vpisanih celicah upoštevalo vrednost v A koloni.
No comment
Novo področje - v zvezi z VBA in delanjem lastnih funkcij
Rad bi imel lastno funkcijo za barvati (background) celico, v katero bi dal funkcijo npr: =RBG(A1;A2;A3), v A1 bi morala biti številka za R, v B1 za G in C1 za B, skupaj pride RGB kombinacija za barvo. Če bi vnesel npr =RGB(255;255;0), bi ta celica postala rumena.
In še težje: RGB(255;255;0;A5:B10), da bi se dodalo še območje, kjer bi se pobarvalo celice.
Kako se naredi taki funkciji?
Rad bi imel lastno funkcijo za barvati (background) celico, v katero bi dal funkcijo npr: =RBG(A1;A2;A3), v A1 bi morala biti številka za R, v B1 za G in C1 za B, skupaj pride RGB kombinacija za barvo. Če bi vnesel npr =RGB(255;255;0), bi ta celica postala rumena.
In še težje: RGB(255;255;0;A5:B10), da bi se dodalo še območje, kjer bi se pobarvalo celice.
Kako se naredi taki funkciji?
Nimam pojma o VBA.
Kam moram dati ta primer Range("A1:A6").Interior.Color = RGB(127,187,199)? Če dam v modul, mi po vsakem dodajanju v excelu napiše
"Compile error, invalid outside procedure" in mi kaže označeno 127 v RGB(127,187,199).
Kam moram dati ta primer Range("A1:A6").Interior.Color = RGB(127,187,199)? Če dam v modul, mi po vsakem dodajanju v excelu napiše
"Compile error, invalid outside procedure" in mi kaže označeno 127 v RGB(127,187,199).
Dal sem to v modul:
Sub SetColor()
Worksheets("List1").Range("A7:C7").Interior.Color = RGB("A6", "B6", "C6")
End Sub
Pa ne dela. Dela samo, če namesto celic dam številke za RGB, ampak številke se bodo spreminjale.
Sub SetColor()
Worksheets("List1").Range("A7:C7").Interior.Color = RGB("A6", "B6", "C6")
End Sub
Pa ne dela. Dela samo, če namesto celic dam številke za RGB, ampak številke se bodo spreminjale.
borut_p ::
Sub AddColor()
R = Cells(6, 1).Value
G = Cells(6, 2).Value
B = Cells(6, 3).Value
Range("a7:c7").Interior.Color = RGB(R, G, B)
End Sub
R = Cells(6, 1).Value
G = Cells(6, 2).Value
B = Cells(6, 3).Value
Range("a7:c7").Interior.Color = RGB(R, G, B)
End Sub
Boljše mi je imeti lastno funkcijo, s tem mi ni treba spreminjati modula, ko na listu spremenim vir podatkov. Našel sem to:
To mi je še najboljše.
Function myRGB(r, g, b) Dim clr As Long, src As Range, sht As String, f, v If IsEmpty(r) Or IsEmpty(g) Or IsEmpty(b) Then clr = vbWhite Else clr = RGB(r, g, b) End If Set src = Application.ThisCell sht = src.Parent.Name f = "Changeit(""" & sht & """,""" & _ src.Address(False, False) & """," & clr & ")" src.Parent.Evaluate f myRGB = "" End Function Sub ChangeIt(sht, c, clr As Long) ThisWorkbook.Sheets(sht).Range(c).Interior.Color = clr End Sub
To mi je še najboljše.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Excel: tiskanje po vrsticahOddelek: Pomoč in nasveti | 1100 (1013) | luksorzi |
» | Calc/excel delo s tabeloOddelek: Programiranje | 1451 (1218) | salabajs |
» | excel+visual basicOddelek: Pomoč in nasveti | 1557 (1444) | švrk |
» | Excel in seštevanje besedOddelek: Programiranje | 1654 (1521) | smetko |
» | [Excel]Kako izvleči vrednost?Oddelek: Programiranje | 3779 (3502) | Mobidick |