Forum » Problemi človeštva » Pandemija COVID-19
Pandemija COVID-19
Temo vidijo: vsi
wajdujc ::
Govori se o prostovoljstvu, in tu vas je veliko IT-jevcev.
V Italiji so že 2 tedna in pol brez pouka v šolah. Na univerzah je učenje na daljavo steklo razmeroma v redu, ker je tehnična podpora na faksih to že pripravila (ne za ta primer). Na osnovnih in srednjih šolah pa je večina učiteljev prepuščenih usodi :) in so hočeš nočeš sedaj prisiljeni stopiti v tretje tisočletje. Ponekod si pomagajo s skypom in hangoutsih, ponekod imajo kake resnejše platforme, in "oddajajo" iz doma.
Verjetno se lahko oglasite pri bližnjih šolah če lahko pomagate postaviti sisteme in račune in podobno ali nuditi tehnično podporo vzgojiteljem da bo lahko steklo učenje na daljavo čim bolj gladko, in bodo otroci čim manj zamudili ob tej nezgodi.
V Italiji so že 2 tedna in pol brez pouka v šolah. Na univerzah je učenje na daljavo steklo razmeroma v redu, ker je tehnična podpora na faksih to že pripravila (ne za ta primer). Na osnovnih in srednjih šolah pa je večina učiteljev prepuščenih usodi :) in so hočeš nočeš sedaj prisiljeni stopiti v tretje tisočletje. Ponekod si pomagajo s skypom in hangoutsih, ponekod imajo kake resnejše platforme, in "oddajajo" iz doma.
Verjetno se lahko oglasite pri bližnjih šolah če lahko pomagate postaviti sisteme in račune in podobno ali nuditi tehnično podporo vzgojiteljem da bo lahko steklo učenje na daljavo čim bolj gladko, in bodo otroci čim manj zamudili ob tej nezgodi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: wajdujc ()
yayo ::
čakaj teden-dva, noben ne cepne drugi dan. Drugače imam jaz doma dva +osemdesetletnika, in glede na to kako se stvari razvijajo bom mogoče v naslednjih mesecih imel dva pogreba... Doma vzdržujem higiensko disciplino zase in za svoje, potem pa pridem v službo kjer se vsi obnašajo kot so se vedno...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: yayo ()
Smurf ::
#000000 ::
umivajte roke vsakih 25 sec, tako pravijo Angleži ?
Zgodovina sprememb…
- odbrisal: AndrejO ()
Urbano#Desno ::
Verjetno VSAJ 25s se in ne vsakih. Deluje rahlo nepraktično
Urbano#Desno je izjavil:
Verjetno VSAJ 25s se in ne vsakih. Deluje rahlo nepraktično. Pa za vsako piko na rokah dodajte sekundo
Verjetno VSAJ 25s se in ne vsakih. Deluje rahlo nepraktično. Pa za vsako piko na rokah dodajte sekundo
Zgodovina sprememb…
kombajnist ::
če bojo šole zaprte več kot en mesec bi bilo najbolj smiselno, da se razveljavi šolsko leto in gre jeseni spet od začetka, kdo bo pa zdržal na tisti vročini julija v šoli
imagodei ::
Sedaj, ko se zapira šole je imo samo vprašanje časa, kdaj bodo zaprte še trgovine (razen hrana), bari in restavracije.
Kdor ni verjel, sedaj verjame.
Saj ne, da nismo verjeli. Vi ste zamenjevali naše pozive k temu, da se vzdržite panike s tem, da mislimo, da gre za sprehod po parku. No - ne. Nismo mislili, da gre za sprehod po parku. Zgolj, da ne zganjejte panike.
Osebno sem pa takšne ukrepe pričakoval že kak teden ali 10 dni prej. Samo zdej se bo itak usulo po meni, češ da sem se norca delal iz paničarjev, ker zares bral mojih prispevkov ni nihče.
- Hoc est qui sumus -
Vazelin ::
imagodei: problem je v tem, da so prepočasi ukrepali. Zaradi zavlačevanja bo sedaj škoda veliko večja, kot če bi te ukrepe uvedli prejšnji teden.
To da so nekateri (sploh doktorji) smučali po Italiji še prejšnji teden je diletantsko.
To da so nekateri (sploh doktorji) smučali po Italiji še prejšnji teden je diletantsko.
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...
Utk ::
Osebno sem pa takšne ukrepe pričakoval že kak teden ali 10 dni prej.
Ne bom šel gledat, ker je tričetrt itak izbrisano, ampak si to sem napisal, ali si samo pri sebi pričakoval?
Barakuda1 ::
Ali se šteje za "normalno" telesno temperaturo, temperatura 37,2 ali ne?
Moje osebno mnenje je, da še ne moremo govoriti o povišani telesni temperaturi, ali pač?
Moje osebno mnenje je, da še ne moremo govoriti o povišani telesni temperaturi, ali pač?
kombajnist ::
GupeM ::
Če ti vztraja, je lahko tudi znak malo močnejšega prehlada, verjetno ni pa nič. "Vročino" imaš lahko tudi zato, ker imaš v stanovanju pretoplo, in ne moreš dovolj hitro odvajati toplote. Lahko zaradi telesne aktivnosti. Pri marsikomu pa je to povsem normalna T.T.
ZaphodBB ::
Razglašena bo pandemija, so pravkar povedali.
*Epidemija
Pandemija
https://www.who.int/emergencies/disease...
Sedaj, ko se zapira šole je imo samo vprašanje časa, kdaj bodo zaprte še trgovine (razen hrana), bari in restavracije.
Kdor ni verjel, sedaj verjame.
Saj ne, da nismo verjeli. Vi ste zamenjevali naše pozive k temu, da se vzdržite panike s tem, da mislimo, da gre za sprehod po parku. No - ne. Nismo mislili, da gre za sprehod po parku. Zgolj, da ne zganjejte panike.
Osebno sem pa takšne ukrepe pričakoval že kak teden ali 10 dni prej. Samo zdej se bo itak usulo po meni, češ da sem se norca delal iz paničarjev, ker zares bral mojih prispevkov ni nihče.
Kot, da si ti zares bral prispevke "paničarjev"?
Nisi imel časa, ker se ti je preveč mudilo relativizirat.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZaphodBB ()
DeeJay ::
lexios ::
A pa veš zakaj so samo taki primeri? Pojdi se testirat in poročaj kako bo šlo. Ti jaz povem, ne bodo te hotli testirat, sploh. Testirajo samo najbolj sumljive, tiste ki so potovali okrog, sedaj smo na točki kjer to nima nobenega smisla več.
Vem, zato ker okol pohaja od 300-3000 okuženih, ki niso bili niti testirani. Ravno zato je zapiranje meje sedaj le še paničen ukrep - kontrola na meji, letališčih, v zdravstvu in šolstvu bi morala bit obvezna vsaj od kar je Italija razglasila pandemijo. To kar trdiš, da te ne bodo hoteli testirat pa ne drži.
Spet se en patron najde. Ko bo zdaj nabijal eh sej še ni noben mrtev. Pa kje se najdete.
Mislim, da je nabijal bolj o paniki okoli zahodne meje in Italijanov, medtem, ko je več potrjeno okuženih v Metliki in Ljubljani, kot ob sami meji. Glede panike in popolne karantene pa preberite še enkrat tole:
gruntfürmich je izjavil:
si mi zdi da si folk ne predstavlja koliko ljudi mora delati da se to vse zagotovi, kot si vi predstavljate 'karanteno'.
vi si predstavljate da se življenje lahko kar ustavi in boste še vedno siti in na toplem.
jok brate, odpade. izredno veliko ljudi mora delati in se 'družiti', da lahko vi preživite v 'samokaranteni'!
Bravo!
Kakor ga pogosto biksaš v svojih postih, se mi zdi na vse prebrano tokrat to en redkih postov v tej temi, ki ga je vredno ponovno citirati in odebeliti.
Svet se s karanteno ne ustavi. Mnogo ljudi dela še vedno, pa ne zato ker, kot mi je pred tednom nekdo naprej metal, da ljudje ne bi imeli prihranjenega denarja "za težke čase", ampak ker pač morajo, da se zagotovijo ustrezni življenski pogoji za tiste, ki si jih ne morejo sami. Pa ne zgolj zdravstvo. Ljudje bodo še vedno hodili na delo v elektrarne, pa na komunalo/vodovod, pa v domove ostarelih občanov, pa v zapore, pa v socialno varstvene zavode ...
Massacra ::
*Epidemija
Pandemija
On se je nanašal na našo tiskovno konferenco. V Sloveniji ni razglašena pandemija ampak epidemija.
According to the WHO, a pandemic is the worldwide spread of a new disease. "A pandemic is when an epidemic spreads between countries," says David Jones, MD, PhD, a professor of the culture of medicine at Harvard University. In the case of COVID-19 specifically, the WHO said that it's the first pandemic caused by a coronavirus.
A pa veš zakaj so samo taki primeri? Pojdi se testirat in poročaj kako bo šlo. Ti jaz povem, ne bodo te hotli testirat, sploh. Testirajo samo najbolj sumljive, tiste ki so potovali okrog, sedaj smo na točki kjer to nima nobenega smisla več.
Vem, zato ker okol pohaja od 300-3000 okuženih, ki niso bili niti testirani. Ravno zato je zapiranje meje sedaj le še paničen ukrep - kontrola na meji, letališčih, v zdravstvu in šolstvu bi morala bit obvezna vsaj od kar je Italija razglasila pandemijo. To kar trdiš, da te ne bodo hoteli testirat pa ne drži.
Spet se en patron najde. Ko bo zdaj nabijal eh sej še ni noben mrtev. Pa kje se najdete.
Mislim, da je nabijal bolj o paniki okoli zahodne meje in Italijanov*, medtem, ko je več potrjeno okuženih v Metliki in Ljubljani, kot ob sami meji. Glede panike in popolne karantene pa preberite še enkrat tole:
gruntfürmich je izjavil:
si mi zdi da si folk ne predstavlja koliko ljudi mora delati da se to vse zagotovi, kot si vi predstavljate 'karanteno'.
vi si predstavljate da se življenje lahko kar ustavi in boste še vedno siti in na toplem.
jok brate, odpade. izredno veliko ljudi mora delati in se 'družiti', da lahko vi preživite v 'samokaranteni'!
Bravo!
Kakor ga pogosto biksaš v svojih postih, se mi zdi na vse prebrano tokrat to en redkih postov v tej temi, ki ga je vredno ponovno citirati in odebeliti.
Svet se s karanteno ne ustavi. Mnogo ljudi dela še vedno, pa ne zato ker, kot mi je pred tednom nekdo naprej metal, da ljudje ne bi imeli prihranjenega denarja "za težke čase", ampak ker pač morajo, da se zagotovijo ustrezni življenski pogoji za tiste, ki si jih ne morejo sami. Pa ne zgolj zdravstvo. Ljudje bodo še vedno hodili na delo v elektrarne, pa na komunalo/vodovod, pa v domove ostarelih občanov, pa v zapore, pa v socialno varstvene zavode ...
*A ni zanimivo, da ob meji ni rdeče pike kot v Ljubljani in ob Novem mestu, pa mejo med Staro in Novo Gorica dnevno prečka ogromno ljudi (škoda ker ni podatka o testerianjih ločeno po regijah): https://infogram.com/koronavirus_sloven...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lexios ()
yayo ::
kombajnist je izjavil:
Ali se šteje za "normalno" telesno temperaturo, temperatura 37,2 ali ne?
je normalno
če dlje traja gre za subfebrilno stanje, povišana telesna temperatura nad normalo ampak še ne prava vročina. Karakteristična je za nekaj patologij, kašna vnetja itd. Tudi močnejši prehlad.
DeeJay ::
*Epidemija
Pandemija
On se je nanašal na našo tiskovno konferenco. V Sloveniji ni razglašena pandemija ampak epidemija.
According to the WHO, a pandemic is the worldwide spread of a new disease. "A pandemic is when an epidemic spreads between countries," says David Jones, MD, PhD, a professor of the culture of medicine at Harvard University. In the case of COVID-19 specifically, the WHO said that it's the first pandemic caused by a coronavirus.
Tako. In v državi nimamo pandemije ampak epidemijo, ki bo danes tudi razglašena.
Potrjenih 89 okužb s koronavirusom, Slovenija bo razglasila epidemijo
https://www.24ur.com/novice/slovenija/n...
V Sloveniji bo zaradi koronavirusa uradno razglašena epidemija
https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koro...
[Iz minute v minuto] Vlada razglasila epidemijo! V Sloveniji že 89 potrjenih okužb s koronavirusom!
https://nova24tv.si/slovenija/iz-minute...
itd
skyform ::
Po zadnjih neuradnih podatkih je v Sloveniji 82 potrjenih primerov okužbe s koronavirusom. https://www.24ur.com/novice/slovenija/n...
Ne rabiš konstantno čakati na novice od 24ur, tale stran je najboljša, vse na enem mestu, vsa statistika in novice in to v živo.
https://www.worldometers.info/coronavir...
NMH ::
3058 testiranj, 89 potrjenih
S takim tempom prehitimo Južno Korejo po testiranjih na 1000 prebivalcev v tednu...
S takim tempom prehitimo Južno Korejo po testiranjih na 1000 prebivalcev v tednu...
Zgodovina sprememb…
Koliko se jih sedaj upa reci, ne panicarit to je samo se en prehlad? To ni trol komentar, ampak me resno zanima, ce so se ljudje malo zbudili ali se zmeraj razmisljajo tako kot prej?
Ne paničarit...
Mene ni prestrašil virus, so me pa šokirali neodgovorni posamezniki, ki silijo smučat v državo, ki je razglasila pandemijo že pred tedni - in to učitelji, ki bi najraje zaprli šole že decembra ter zdravniki, ki naj bi bili zgled vsem ostalim!
LeXani ::
Ima kdo podatek koliko tisoč slovencev je šlo smučat sosedom v kratkem? Sam jih poznam kar precej. Držim pesti da se ne ponovi italjanski scenarij ko so ravno zdravniki in osebje bili eni izmed večjih raznašalcev...
Dnevna statistika - iran, španija..katastrofa, italija brez podatkov, dan je še dolg..
Dnevna statistika - iran, španija..katastrofa, italija brez podatkov, dan je še dolg..
Čas prve prijave 04.11.2005
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeXani ()
Oberyn ::
A je v redu razkužit telefon z razkužilom za roke, kot je Sterillium gel? Ne vem, kako to deluje na steklo. Če ne, s čem razkužujete telefone?
Vazelin ::
Jaz pošpricam s tistim za roke. Boli me ku**c če razje telefon. Mam steklo čez btw
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vazelin ()
louser ::
Koliko se jih sedaj upa reci, ne panicarit to je samo se en prehlad? To ni trol komentar, ampak me resno zanima, ce so se ljudje malo zbudili ali se zmeraj razmisljajo tako kot prej?
Jaz imam isto mnenje, kot pred dvema mesecoma. Vedem se tudi enako.
Z drugimi besedami: "welcome to my world":)
Sam imam eno od copd in sem zelo dovzeten za respiratorne okuzbe. Kako dovzeten? Tako, da ce bi gledal zgolj simptome covid19, bi mi morali vzeti bris ze pred izbruhom. Kako vem, da nisem okuzen? Zivim.
Skratka, higieno rok in prostorov imam ze nekako zakoreninjeno v glavi. V sezoni gripe pa se ne gibljem v mnozicah.
Zivim tako, kot se sedaj pricakuje od vseh. Da se potrpet za mesec ali dva. Le v tem primeru moremo to storiti kolektivno, da ustavimo sirjenje. Problem je v "kolektivno".
A nimaš mobilnega ventilatorja?
S tem ne mislim respirator ja za evrček in pol, temveč deset čukov vredno napravo.
motoroil ::
Mene ni prestrašil virus, so me pa šokirali neodgovorni posamezniki, ki silijo smučat v državo, ki je razglasila pandemijo že pred tedni - in to učitelji, ki bi najraje zaprli šole že decembra ter zdravniki, ki naj bi bili zgled vsem ostalim!
Zakaj pa ne? A imajo kakšno odgovornost za družbo? A bo zdravnik ali učitelj kaj kaznovan če okuži tvojega otroka, oziroma 100+ njih?
Saj nismo barbari da bi vzeli zakon v svoje roke in "kaznovali" posameznika ki je iz lagodja in sebičnosti pobil ducat otrok in njihove dedke in babice.
49106 ::
Okužen je tudi delavec iz Acronija, ki je več dni kazal znake okužbe. Vodstvo, ki naj bi od njega zahtevalo prisotnost na delovnem mestu kjub bolezni, danes razmišlja, da bi v pondeljek zaprli tovarno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 49106 ()
Šabeder:
Zmanjkalo mi je že besed, ne vem, ali naj moldeujem, prosim, pozivam: zdravstveno stroko in zdravstvene delavce, naj ne prihajajo bolni in z vidnimi znaki koronavirusa na delo. Pri delu naj bodo primerno zaščiteni Ne želimo, da se nam zgodi italijanski scenarij, kjer se je virus nekontrolirano razširil po bolnišnicah. To ima lahko neslutene posledice."
...
Kdo bo pa bolniške pisal?
Šefu je vseeno, kaj je z delavcem, dokler ni papirja.
IL_DIAVOLO ::
A je v redu razkužit telefon z razkužilom za roke, kot je Sterillium gel? Ne vem, kako to deluje na steklo. Če ne, s čem razkužujete telefone?
Z ničemer.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Ales ()
Okužen je tudi delavec iz Acronija, ki je več dni kazal znake okužbe. Vodstvo, ki naj bi od njega zahtevalo prisotnost na delovnem mestu kjub bolezni, danes razmišlja, da bi v pondeljek zaprli tovarno.
Kar je nsmiseln ukrep, če so itak že vsi okuženi v fabriki. Za te ljudi, je tako okolje še najbolje, saj so tako večino časa z drugimi sookuženimi
ZaphodBB ::
*Epidemija
Pandemija
Kaj ima pa slovenski minister za zdravje za razglašat pandemijo? Koga to briga?
Pandemija je ali pa ni. Nima nobene veze s Šabedrovo tiskovno konferenco.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
HappyPills ::
Telefon je poln svinarije, kar je pogruntal tudi Apple, ki po novem svetuje uporabo alkohola za čiščenje, pred tem je to strogo odsvetoval
https://edition.cnn.com/2020/03/10/tech...
3p ::
HappyPills je izjavil:
Telefon je poln svinarije, kar je pogruntal tudi Apple, ki po novem svetuje uporabo alkohola za čiščenje, pred tem je to strogo odsvetoval
Ali pa milnica.
https://www.theguardian.com/commentisfr...
Dokazano si bolj odporen, če si izpostavljen svinjariji.
Zgodovina sprememb…
motoroil ::
Jaz sem ravno sedaj dobil na Aliekspresu sporočilo od enega prodajalca naj skenslam naročilo (naročil že tri tedne nazaj), ker je zaradi Corone nemogoče da bi mi poslal.
Toliko o čudežnem ozdravljenju cele kitajske
EDIN: Dejansko je napisal:
Jaz sem ravno sedaj dobil na Aliekspresu sporočilo od enega prodajalca naj skenslam naročilo (naročil že tri tedne nazaj), ker je zaradi Corone nemogoče da bi mi poslal.
EDIN: Dejansko je napisal:
because China Virus
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: motoroil ()
Evo Janša ravnokar na konferenci vse se zapira. Od kinodvoran, fitnes centrov, shopping centri itd itd.
49106 ::
Kar je nsmiseln ukrep, če so itak že vsi okuženi v fabriki.
Če praviš, da so v fabrki itak vsi okuženi, moraš tudi poveti zakaj je temu tako, ker za zdaj imajo eno potrjeno okužbo (ki je sicer bil v stiku s stotimi).
Za te ljudi, je tako okolje še najbolje, saj so tako večino časa z drugimi sookuženimi
Kako to misliš? Naj hodijo bolni delat?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 49106 ()
Pripravlja se drive in testiranje. Gremo po vzoru Koreje pravi Janša, očitno bomo zelo veliko testirali. Kar je zelo pomembno.
Telbanc ::
http://www.demokracija.si/fokus/dan-21-...
"15:05 Janša: Boljše je, da je ukrepov preveč in se podvajajo, kot da jih je premalo. Koronavirus nas je doletel v nesrečnem vmesnem času. V zgodovini samostojne Slovenije še nismo imeli večjega izziva. Odhajajoča koalicija ni uresničila vseh dogovorjenih ukrepov."
"11:58 Alenka Gotar na Twitterju: 200m dolga vrsta do trgovine z razkužili.Šarec pa kuha mulo,ker se mu ni izšlo,in sem pa tja malo ukrepa,ker že ravno mora:2 tedna prepozno!Kako je vlada v odhodu pustila na cedilu državo! Mislili so zgolj nase,na oblast,denar in pozabili na nas,na narod,v katerega službi so bili! V Trzinu, pred trgovino Kimi."
Na koncu bo potrebno zaostrit vprašanje odgovornosti sedanje vlade.
"15:05 Janša: Boljše je, da je ukrepov preveč in se podvajajo, kot da jih je premalo. Koronavirus nas je doletel v nesrečnem vmesnem času. V zgodovini samostojne Slovenije še nismo imeli večjega izziva. Odhajajoča koalicija ni uresničila vseh dogovorjenih ukrepov."
"11:58 Alenka Gotar na Twitterju: 200m dolga vrsta do trgovine z razkužili.Šarec pa kuha mulo,ker se mu ni izšlo,in sem pa tja malo ukrepa,ker že ravno mora:2 tedna prepozno!Kako je vlada v odhodu pustila na cedilu državo! Mislili so zgolj nase,na oblast,denar in pozabili na nas,na narod,v katerega službi so bili! V Trzinu, pred trgovino Kimi."
Na koncu bo potrebno zaostrit vprašanje odgovornosti sedanje vlade.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
Mare2 ::
https://www.kurir.rs
"Poslednje dve privremene bolnice u Vuhanu, epicentru epidemije koronavirusa u kineskoj provinciji Hubej, zatvorene su u utorak"
ZAčasne bolnice v Vuhanu zaprte, zdravniki snemajo maske. Kitajci so zgleda to prebrodili.
Oni so špricali ulice, hiše...
Pri nas tega škropiva sploh še nimamo. :(
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo
Kitajska nam pošilja pomoč pravi Tonin. Poslali nam bodo od raspiratorjev mask ter druge opreme. Gesta z maskami se vrača.
morosito ::
Vi vsi imate možnost ostati doma.
Nam so celo dopuste in bolniške ukinili...prav nateg..
Adijo pamet..
Nam so celo dopuste in bolniške ukinili...prav nateg..
Adijo pamet..
Sem zelo zadovoljen z ukrepi. Bravo Jansa.
Zgodovina sprememb…
;-) ::
facepalm ::
A nimaš mobilnega ventilatorja?
S tem ne mislim respirator ja za evrček in pol, temveč deset čukov vredno napravo.
Ni se tako hudo:) Zaenkrat funkcioniram "normalno" s trenutno pljucno funkcijo. Sem bil pac celo zivljenje nadpovprecno fizicno aktiven in se tudi zdaj trudim kolikor se pac da. Se mi je ze obrestovalo.
FormerUser ::
Kako ste razumeli izjavo kmetijske ministrice, da priporoča spremembo prehranjevalnih navad? Kaj pomeni omejevanje uvoza sadja in zelenjave iz kriznih območij za našo preskrbo? Še dobro, da je regrat začel na polno poganjat.
Da bo treba mogoče kej več na žlico skuhat. Da bo pomankanje določenih stvari. Pač bo pomembno svoj vrt ufurat če maš možnost.
Mr.B ::
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold