Forum » Problemi človeštva » Pandemija COVID-19
Pandemija COVID-19
Temo vidijo: vsi
mailer ::
Naj naredijo test vsake 2-3 dni. Je že znano, da so prvi testi negativni.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
xxxul ::
medtem v mednarodnih novicah: India stops export of APIs
to bo mel vpliv na dobavo zdravil tako v EU kot v ZDA...
tko da "panicarji" ali pa kdor pač želi biti pripravlje, hitr v lekarno po Paracetamol.
to bo mel vpliv na dobavo zdravil tako v EU kot v ZDA...
tko da "panicarji" ali pa kdor pač želi biti pripravlje, hitr v lekarno po Paracetamol.
Temu se ne reče panika ampak preventiva. Je najmanjši možni ukrep, ki tudi zmanjša stroške. Win-win situacija.ZdravkoRiba je izjavil:
Hm če malo pomislimo, so v resnici edini, ki paničarijo, uradne ustanove. One so tiste, ki se obnašajo neracionalno in delajo neumnosti, hkrati pa mirijo ljudi, naj ne bodo panični.
Tko kot CNN ki piše da ne delat panike, hkrati pa je vsem svojim novinarjem ukinil porovanja?
111111111111 ::
ZdravkoRiba je izjavil:
Seveda je problematičen sam virus, še posebno zato, ker ga nihče pri nas še ni prebolel in ker zanj nimamo cepiva, zato bo bolnišničnih kapacitet premalo.
Virus glede na podatke o smrtnostni ni problematičen. Problem je v kapacitetah dravstvenega sistema, zato je bilo na kitajskem več mrtvih, kot jih je sedaj dejansko drugje. Smrtnost otrok še vedno ostaja na 0%.
Virus se bo razširil po populaciji in naslednje leto bodo spet izbruhi, ampak manjši, ker bo veliko ljudi že prebolelo.
HappyPills ::
V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana napovedali, da od ponedeljka dalje ne bo pouka in vaj za vse študente in dijake zdravstvenih programov
https://www.24ur.com/novice/slovenija/1...
https://www.24ur.com/novice/slovenija/1...
Smrtnost v Italiji je vsekakor višja, saj ima Italija eno starejših populacij na syvetu. V povprečju skoraj za 8 let starejšo od kitajske. Slovenija je drugače na 7. mestu po starosti populacije torej malo za Italijani.
List of countries by median age @ Wikipedia
List of countries by median age @ Wikipedia
joggi79 ::
HappyPills je izjavil:
Smrtnost v Italiji je vsekakor višja, saj ima Italija eno starejših populacij na syvetu. V povprečju skoraj za 8 let starejšo od kitajske.
Smrtnost na splosno? Ker po podatkih je o smrtnosti za Covid-19 je pri vseh, kjer je mrtvih vec kot par, zelo zelo enaka... 3.0% (iran) do 3.7% (kitajska), italija je pa na polovici s 3.4%. Tako da neke strasne razlike ravno ni, ne glede na to kaksno paniko delas.
DeeJay ::
ZdravkoRiba ::
A so kje podatki o starosti hospitilaziranih in resno/kritičnih oseb? Smrtnost me ne zanima.
A pol resnično ni nikjer teh podatkov?
Nope, ni seznama, urejenega po starosti. Najbolj natančno, kar sem našel, so bile verjetnosti za smrt po 10-letnih starostnih skupinah. Mislim da v nekem poročilu WHO. Če najdem, nalepim.
louser ::
OK, corona je definitivno tu.
Kaj lahko storimo, da ko/če ga bomo staknili tudi sami, ne bomo potrebovali bolnišnice in izboljšali verjetnost preživetja nas samih ali drugega ki bo potreboval posteljo v bolnišnici?
Sprašujem če je kak zdravnik tu.
Kako najbolj efektivno okrepiti svoj imunski sistem, da najbolje prebolimo pljučnico?
Kar berem so le risk factors: kajenje, pitje alkohola, prenizka telesna teža
Saj ne boš fasal pljučnice.
Ostaneš doma In Se ne gibaš blizu rizičnih skupin (ljudi z oslabljenim imunskim sistemom, starejšim, bolnim
) ali blizu ljudi, ki so v stiku s takimi ljudmi.
Če imaš vročino okrog 38, ostaneš lepo doma. Če po parih dneh ne pade ali naraste, javiš zdravniku, ki ti bo dal nadaljne napotke, ti lajšal simptome in po potrebi dal testirati.
HappyPills je izjavil:
Smrtnost v Italiji je vsekakor višja, saj ima Italija eno starejših populacij na syvetu. V povprečju skoraj za 8 let starejšo od kitajske.
Smrtnost na splosno? Ker po podatkih je o smrtnosti za Covid-19 je pri vseh, kjer je mrtvih vec kot par, zelo zelo enaka... 3.0% (iran) do 3.7% (kitajska), italija je pa na polovici s 3.4%. Tako da neke strasne razlike ravno ni, ne glede na to kaksno paniko delas.
Vbistvu se ne gre za paniko. Gre se za splošno sliko. Pač starejša populacija je načelno bolj podvrežana resnejšim oblikam zato nas ne more to presenetiti, če bi bilo recimo smrti v Italiji več. To sem mislil. Mogoče sem se narobe izrazil.
Italija ima trenutno 51 ugotovljenih okuženih na vsak milijon prebivalcev,
Južna Koreja 119.
Kitajske province imajo večinoma med 200 in 700, razen provinc:
Enshi 75
Ezou 1292
Wuhan 4471
Po deležu doslej umrlih med okuženimi bi jih lahko razdelil na 3 skupine:
do 1.67%, 3 province
2.80 do 3.55%, 9 provinc
4.15 do 6.16%, 4 province
Ob tem je treba dodati, da imajo province izrazito različen delež zaključenih/neobolelih primerov;
najmanj 7.5% (tam jih je ozdravelo 90%)
največ 45% v Wuhanu (ozdravelo 50%).
Takole za občutek - Iran in Italija sta tako po deležu umrlih med ugotovljenimi okuženimi ravno nekje sredi Kitajske.
Južna Koreja 119.
Kitajske province imajo večinoma med 200 in 700, razen provinc:
Enshi 75
Ezou 1292
Wuhan 4471
Po deležu doslej umrlih med okuženimi bi jih lahko razdelil na 3 skupine:
do 1.67%, 3 province
2.80 do 3.55%, 9 provinc
4.15 do 6.16%, 4 province
Ob tem je treba dodati, da imajo province izrazito različen delež zaključenih/neobolelih primerov;
najmanj 7.5% (tam jih je ozdravelo 90%)
največ 45% v Wuhanu (ozdravelo 50%).
Takole za občutek - Iran in Italija sta tako po deležu umrlih med ugotovljenimi okuženimi ravno nekje sredi Kitajske.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ZdravkoRiba ()
Za prenos bolezni je potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da so se bolniki in njihovi spremljevalci okužili, zelo majhna. Enako velja za sopotnike na letalu. Kljub temu bodo te osebe prejele navodila za nadaljnje ravnanje, saj želimo omejiti nadaljnje širjenje okužbe.
https://www.nijz.si/sl/pojav-novega-kor...
Verjetno sem spregledal, ampak kako se je okužba širila na Diamond Princess? So bili okuženi v tesnejšem stiku, kot smo na letalih, v čakalnicah zdravstvenih ustanov ipd.?
Verjetno sem spregledal, ampak kako se je okužba širila na Diamond Princess? So bili okuženi v tesnejšem stiku, kot smo na letalih, v čakalnicah zdravstvenih ustanov ipd.?
vilicarist ::
ZdravkoRiba je izjavil:
Za prenos bolezni je potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da so se bolniki in njihovi spremljevalci okužili, zelo majhna. Enako velja za sopotnike na letalu. Kljub temu bodo te osebe prejele navodila za nadaljnje ravnanje, saj želimo omejiti nadaljnje širjenje okužbe.
Osebje je ostalo na ladji, meli so skupne prostore, oni so pripravljali/raznasali hrano,...
bmw = brings me women
WizzardOfOZ ::
Glede okuženega (prvi), ki se je z enduro motorji šel voziti po maroku. Verjetno se je človek okužil že na poti v Maroko, ker so leteli iz Benetk, Trevisa ali Bergama do Marrakeša. Tam je imel nesrečo z motorjem in je preležal v hotelski sobi zadnjih par dni. Ker je imel poškodbo, je verjetno inkubacijska doba krajša, ker se telo ukvarja še s poškodbo.
kixs ::
Inkubacijska doba je pri vecini precej kratka (5 dni), le pri kaksnih 10% se ta podaljsa do vsega 27 dni.
Telbanc ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Glede okuženega (prvi), ki se je z enduro motorji šel voziti po maroku. Verjetno se je človek okužil že na poti v Maroko, ker so leteli iz Benetk, Trevisa ali Bergama do Marrakeša. Tam je imel nesrečo z motorjem in je preležal v hotelski sobi zadnjih par dni. Ker je imel poškodbo, je verjetno inkubacijska doba krajša, ker se telo ukvarja še s poškodbo.
Ni mi jasno če je imel poškodbo z motorjem ali je kazal znake koronavirusa. Ko je pršu na urgenco. Meni ta zadeva ni jasna. Kako je bila poškodba povezana z korono? Ali je na urgenci kazal znake poškodbe padca, ali tudi bolezni.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
WizzardOfOZ je izjavil:
Ni mi jasno če je imel poškodbo z motorjem ali je kazal znake koronavirusa. Ko je pršu na urgenco. Meni ta zadeva ni jasna. Kako je bila poškodba povezana z korono?
Na urgenco je prišel zaradi poškodbe, hkrati pa je že imel COVID-19.
vilicarist je izjavil:
Osebje je ostalo na ladji, meli so skupne prostore, oni so pripravljali/raznasali hrano,...
Hvala.
Zgodovina sprememb…
WizzardOfOZ je izjavil:
Ni mi jasno če je imel poškodbo z motorjem ali je kazal znake koronavirusa. Ko je pršu na urgenco. Meni ta zadeva ni jasna. Kako je bila poškodba povezana z korono? Ali je na urgenci kazal znake poškodbe padca, ali tudi bolezni.
Tip je padu z motorjem. Na urgenco je šel, ker ga je bolela noga in se je slabo počutil. Mislil je da mu je slabo zaradi padca z motorjem.
Ampak to lahko pomeni, da je še 8 slovencev in 3 hrvatje okuženih, ker so bili z njim.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koro...
"Kot je pojasnila Nina Pirnat z NIJZ-a, je prvookuženi iz Maroka priletel na letališče Marca Pola v Benetkah v soboto, 29. februarja, ob 16.25 z letom AT-938. Takrat je že imel bolezenske znake, ki jih je pripisal nedavni poškodbi v Maroku."
Tole mi ni jasno.
"Kot je pojasnila Nina Pirnat z NIJZ-a, je prvookuženi iz Maroka priletel na letališče Marca Pola v Benetkah v soboto, 29. februarja, ob 16.25 z letom AT-938. Takrat je že imel bolezenske znake, ki jih je pripisal nedavni poškodbi v Maroku."
Tole mi ni jasno.
Tole mi ni jasno.
Ko sem se jaz nazadnje z motorjem orenk zvrnil, sem 3 tedne težko dihal. Seveda sem to težko dihanje pripisoval padcu z motorjem, ker sem si poškodoval rebra.
In on je lahko storil enako, problem pa je da se je on okužil s koronavirusom pri poti v italijo (al pa že prej).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
WizzardOfOZ je izjavil:
Tole mi ni jasno.
Ko sem se jaz nazadnje z motorjem orenk zvrnil, sem 3 tedne težko dihal. Seveda sem to težko dihanje pripisoval padcu z motorjem, ker sem si poškodoval rebra.
In on je lahko storil enako, problem pa je da se je on okužil s koronavirusom pri poti v italijo (al pa že prej).
Potem gre za splet nesrečnih okoliščin.
Dag ::
Ampak to lahko pomeni, da je še 8 slovencev in 3 hrvatje okuženih, ker so bili z njim.
16 Slovencev in 3 Hrvati. Ravnokar povedala šefica NIJZ na tiskovki, ki so jo prenašali na 24ur. Zaradi 3 Hrvatov so tudi že obvestili hrvaške pristojne službe.
Prvookuženi je bil v stiku z najmanj 27 ljudmivir rtvslo.si,
mogoče se da ustavit, če bodo res vsi sodelovali, v nasprotnem primeru bo naslednji teden 100 pozitivih. Če se je kdo okužil v času šolskih počitnic še v tujini bodo simptomi čez dober teden ali dva. Očitno se je tale pacient 0 pri nas okužil že na poti v Maroko na letalu, ki je poletelo it Italije.
Ampak ta način naših, da se tako skriva podatke, me spominja na Černobil.
A je tako težko objavit podatke kdaj in kje so se gibali pacient 0, pacient 1, njihovi slovenski sopotniki in drugi bližnji stiki od prihoda na letališče VCE do danes? Saj ni treba osebnih podatkov, samo njihove poti gibanja.
No, je že tretji primer. Ravnokar na https://www.24ur.com/novice/slovenija/e...
A je tako težko objavit podatke kdaj in kje so se gibali pacient 0, pacient 1, njihovi slovenski sopotniki in drugi bližnji stiki od prihoda na letališče VCE do danes? Saj ni treba osebnih podatkov, samo njihove poti gibanja.
No, je že tretji primer. Ravnokar na https://www.24ur.com/novice/slovenija/e...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Dag ()
Mamma mia, v Italiji več kot 800 novih primerov, 41 novih smrti. Moja napoved je bila še preveč konzervativna (do ponedeljka 5600 okuženih in 40-50 mrtvih na dan).
LeQuack ::
Beijing hospital confirms nervous system infections by novel coronavirus
BEIJING, March 5 (Xinhua) -- Chinese doctors have proved for the first time that the novel coronavirus can cause damage to patients' central nervous system.
http://www.xinhuanet.com/english/2020-0...
Očitno virus napade tudi možgane.
BEIJING, March 5 (Xinhua) -- Chinese doctors have proved for the first time that the novel coronavirus can cause damage to patients' central nervous system.
http://www.xinhuanet.com/english/2020-0...
Očitno virus napade tudi možgane.
Quack !
Zdajle smo na fazi 1 (Zaustavivtev), ko se išče posamezne primer ter možne kontakte itd. vse z namenom ustavitve širjenja, ko in če bo primerov preveč bo nastopila faza 2 (upočasnevanje) kar pomeni, da širjenje ni mogoče več zaustaviti ampak, da se dela na upočasnitvi širjenja okužb (ukrepi so dostikrat v obliki zaprtja šol, delo od doma itd). Za tem pa je še faza 3 (ublažitev) takrat pa lahko nastopi splošna karantena dostikrat tudi policijska ura vse z namenom čim manjše obremenitve zdravstva in prebivalstva.
Dosti evropskih držav stopa v fazo 2 (UK,FR,DE) no razen Italije, ki je ponekod že v fazi 3
Mogoče bolj kot zanimivost.
Ponekod je še ena faza vmes research, ta je med fazo 2 in 3, ko se dela več na raziskavi virusa itd. Ampak to se tako ali tako izvaja.
Dosti evropskih držav stopa v fazo 2 (UK,FR,DE) no razen Italije, ki je ponekod že v fazi 3
Mogoče bolj kot zanimivost.
Ponekod je še ena faza vmes research, ta je med fazo 2 in 3, ko se dela več na raziskavi virusa itd. Ampak to se tako ali tako izvaja.
mertseger ::
Neki ne razumem te ženske iz NIJZ. Pravi ni nobenih skrbi če nimaš simpotomov niti ne testirajo. Pa saj si lahko kužen in nimaš simptomov ker se ne pojavijo takoj ona pa pravi da taki lahko da ne prosto po Prešernu. Zdaj a jaz narobe stvari berem ali pa ona nima pojma kaj govori.
nsa_ag3nt ::
Prvookuženi je bil v stiku z najmanj 27 ljudmivir rtvslo.si,
mogoče se da ustavit, če bodo res vsi sodelovali, v nasprotnem primeru bo naslednji teden 100 pozitivih. Če se je kdo okužil v času šolskih počitnic še v tujini bodo simptomi čez dober teden ali dva. Očitno se je tale pacient 0 pri nas okužil že na poti v Maroko na letalu, ki je poletelo it Italije.
Ja, zadnje 3 dni v Maroku je bil v postelji, tako pravi eden od udeležencev (bilo jih je 15).
https://reporter.si/clanek/slovenija/s-...
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nsa_ag3nt ()
NMH ::
Eh, Italijani.. ti brez poljubljanja ne morejo.. lupčka za slovo i evo ti...
Lombardia je res zašibala navzgor, v nam bližnjem Venetu niti ni take krize glede ovih primerov.
Lombardia je res zašibala navzgor, v nam bližnjem Venetu niti ni take krize glede ovih primerov.
Sem pogledal podatke po starosti glede na regijo pa Lombardy ne spada med regije, kjer bi starejši prevladovali je pa starejših od 65 vseeno kar 22% (kar je italijansko povprečje)
https://www.statista.com/statistics/569...
Podatke o obolelstih ter smrti glede na starostne skupine pa nisem našel, če ima kdo se priporočam.
Je pa ena zelo zanimiva študija glede okužbe otrok. Do zdaj namreč ni bilo jasno ali se otroci okužijo ne ali zbolevajo bilo je jasno, da do zdaj ni umrl niti en star od 0-9.
Dobra novica je, da po študiji ne zbolevajo slaba pa je, da se okužijo isto pogosto kot odrasli. Glavno odprto vprašnje ostaja, ali virus prenašajo to pa če kar citiram: "I have a 7-month-old and a 6-year-old and I can't imagine that, if they have any virus at all, they're not getting it on somebody."
Ta študija bo izjemno pomembna, saj če se bo odkrilo, da otroci prenašajo virus enako ali celo še bolj uspešno kot to delajo v primeru gripe bo zaprtje šol in vrtvec eden od prvih ukrepov povsod. *raziskava še ni bila peer-reviewed
https://www.nature.com/articles/d41586-...
https://www.statista.com/statistics/569...
Podatke o obolelstih ter smrti glede na starostne skupine pa nisem našel, če ima kdo se priporočam.
Je pa ena zelo zanimiva študija glede okužbe otrok. Do zdaj namreč ni bilo jasno ali se otroci okužijo ne ali zbolevajo bilo je jasno, da do zdaj ni umrl niti en star od 0-9.
Dobra novica je, da po študiji ne zbolevajo slaba pa je, da se okužijo isto pogosto kot odrasli. Glavno odprto vprašnje ostaja, ali virus prenašajo to pa če kar citiram: "I have a 7-month-old and a 6-year-old and I can't imagine that, if they have any virus at all, they're not getting it on somebody."
Ta študija bo izjemno pomembna, saj če se bo odkrilo, da otroci prenašajo virus enako ali celo še bolj uspešno kot to delajo v primeru gripe bo zaprtje šol in vrtvec eden od prvih ukrepov povsod. *raziskava še ni bila peer-reviewed
https://www.nature.com/articles/d41586-...
Živa M ::
Nekaj podobnega kot virusna pljučnica, a še dosedaj nepoznana varianta, hudo oslabi imunski sistem tudi pri tistih, ki se pozdravijo. Dostikrat so pridružene tudi sekundarne bakterijske ali virusne okužbe.
Upam, da čimprej najdemo kakšnega, ki je uspešno prebolel bolezen in tvori dovolj protiteles.
Kitajci imajo izredne uspehe ob zdravljenju hudo bolnih z konvalescentno plazmo odvzeto ozdravljenim darovalcem.
Upam, da čimprej najdemo kakšnega, ki je uspešno prebolel bolezen in tvori dovolj protiteles.
Kitajci imajo izredne uspehe ob zdravljenju hudo bolnih z konvalescentno plazmo odvzeto ozdravljenim darovalcem.
Menda so v času španske gripe z (neoslabljenim) virusom cepili konje, nato pa po njihovem okrevanju iz njihove krvi delali cepivo za ljudi. To bi pa bila konjska injekcija.
NMH ::
HappyPills je izjavil:
Praktično vsi so med 63 in 90+. Ene par primerov s kroničnimi obolenji je mlajših.
Kvatebrigic ::
A ste gledali 24kur?
3. okuženi - Rok Borštnik se jim je javil, pravi da vlada prava zmeda, da sploh niso hoteli testirati teh ki so bili skupaj s prvim okuženim. Testirali so jih šele, ko so zagrozili z mediji. On je cel dan doma z ženo in otrokom čakal na rezultate, nato je iz medijev izvedel da imamo 3. okuženega, šele kasneje so ga poklicali in mu povedali da je to on in naj pride v bolnišnico sam... Niti ga še vedno niso vprašali nič o poti domov, itd.
3. okuženi - Rok Borštnik se jim je javil, pravi da vlada prava zmeda, da sploh niso hoteli testirati teh ki so bili skupaj s prvim okuženim. Testirali so jih šele, ko so zagrozili z mediji. On je cel dan doma z ženo in otrokom čakal na rezultate, nato je iz medijev izvedel da imamo 3. okuženega, šele kasneje so ga poklicali in mu povedali da je to on in naj pride v bolnišnico sam... Niti ga še vedno niso vprašali nič o poti domov, itd.
Kvatebrigic je izjavil:
A ste gledali 24kur?
Video je tukaj:
https://www.24ur.com/novice/slovenija/e...
Zgovarjajo se, da je bilo preveč kontaktov in da imajo premalo linij. LOL.
In ja niso ga želeli testirat, dokler ni zagrozil z mediji. Več kot očitno NIJZ ne ve kaj počne.
HappyPills je izjavil:
In ja niso ga želeli testirat, dokler ni zagrozil z mediji. Več kot očitno NIJZ ne ve kaj počne.
Torej smo že prišli do prvega ozkega grla, ki bi lahko vplivalo na potek epidemije - ne to ni max število testiranj, to ni število bolniških postelj, niti ne število naprav za predihavanje pljuč ... amaterji. Ampak oni so 100% pripravljeni. In na igrišču bodo pustili 110%.
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Da 100 ljudi usmeriš na en, javni, mobitel, je fail. Se grem stavit da vsaj pol tistih, ki so klicali, nima nobene veze s pacientom 0. Nekdo, ki je zares bolan, ne bo 3 ure visel na telefonu, ampak bo šel direkt k zdravniku.
Da 100 ljudi usmeriš na en, javni, mobitel, je fail. Se grem stavit da vsaj pol tistih, ki so klicali, nima nobene veze s pacientom 0. Nekdo, ki je zares bolan, ne bo 3 ure visel na telefonu, ampak bo šel direkt k zdravniku.
Saj to je naredil prvi in s tem kršil protokol! Upam, da ga je kdo še fajn nadrl. Kdo pa je, da si upa sodelovati pri razkritju SARS-CoV-2 v Sloveniji, ko pa se cel sistem trudi, da ga (razkritja) ne bi bilo.
Zgodovina sprememb…
boolsheat ::
ZdravkoRiba je izjavil:
HappyPills je izjavil:
Torej smo že prišli do prvega ozkega grla, ki bi lahko vplivalo na potek epidemije - ne to ni max število testiranj, to ni število bolniških postelj, niti ne število naprav za predihavanje pljuč ... amaterji. Ampak oni so 100% pripravljeni. In na igrišču bodo pustili 110%.
100% smo pripravljeni na virus, ki ima majhne možnosti, da pride v Slovenijo.
No, zdaj je uradno tu, pa bomo videli, kako bo... Močno upam, da ne pride do kolapsa sistema v 10-14 dneh.
Kar se tiče informiranja - Italija je takoj po izbruhu vzpostavila klicne centre in uvedla brezplačne številke (linea verde) tako za splošne informacije, kot za tiste, ki sumijo, da so okuženi.
V današnjem času ne more biti izgovora, da se v enem dnevu ne vzpostavi klicnega centra. Saj ni treba, da so vsi tam šolani medicinci ali epidemiologi. Za splošne informacije so lahko študenti, če je kaj resnejšega (utemeljen sum na okužbo) pa potem eskalirajo primer na nekoga, ki je usposobljen za to. Na ta način se enostvno reši preobremenjenost linij. Ne pa dežurnemu epidemiologu, ki ima že tako veliko dela, naložiti še odgovarjanje na nebroj klicev.
In ja, kljub internetu, je klicni center še vedno way to go. Veliko starejših nima interneta in tudi, ko gre za zdravstvene zadeve ljudje radi slišijo nekoga na drugi strani.
Pismo, pri vsem denarju za svetovalne pogodbe naj najamejo nekoga, ki obvlada krizno komuniciranje, če že sami nimajo pojma.
V današnjem času ne more biti izgovora, da se v enem dnevu ne vzpostavi klicnega centra. Saj ni treba, da so vsi tam šolani medicinci ali epidemiologi. Za splošne informacije so lahko študenti, če je kaj resnejšega (utemeljen sum na okužbo) pa potem eskalirajo primer na nekoga, ki je usposobljen za to. Na ta način se enostvno reši preobremenjenost linij. Ne pa dežurnemu epidemiologu, ki ima že tako veliko dela, naložiti še odgovarjanje na nebroj klicev.
In ja, kljub internetu, je klicni center še vedno way to go. Veliko starejših nima interneta in tudi, ko gre za zdravstvene zadeve ljudje radi slišijo nekoga na drugi strani.
Pismo, pri vsem denarju za svetovalne pogodbe naj najamejo nekoga, ki obvlada krizno komuniciranje, če že sami nimajo pojma.
boolsheat ::
COVID-19 epidemic can be pushed back with concerted approach: WHO
"We are calling on every country to act with speed, scale and clear-minded determination," Tedros said.
He voiced concern that "some countries have either not taken this seriously enough, or have decided there is nothing they can do" but named no names.
https://mobile.reuters.com/article/amp/...
"We are calling on every country to act with speed, scale and clear-minded determination," Tedros said.
He voiced concern that "some countries have either not taken this seriously enough, or have decided there is nothing they can do" but named no names.
https://mobile.reuters.com/article/amp/...
Živa M ::
Da nadaljujem, iz zkušenj držav, ki so s to boleznijo seznanjene dlje od nas je razvidno, da okuženi morajo v karanteno, oboleli pa v bolnico. Bolezni ne gre jemati zlahka, na videz mil potek se lahko zelo hitro sprevrže v kaj hujšega. Samoizolacija žal večinoma pomeni okužbo večine sostanovalcev vkolikor se ne morete poplnoma osamiti.
Testi so v začetku lahko večkrat lažno negativni, ob rentgenskem pregledu pljuč pa se tudi pri nesimtomatičnih pacientih ponavadi že pokaže znamenje bolezni. Večimoma je za potrditev, da je pacient bolezen prebolel potrebno opraviti najmanj dva zaporedna testa, ter rentgensko slikanje pljuč. Tudi po vseh treh opravljenih procedurah je ponovno okuženih približno 14% že ozdravljenih pacientov. Ni jasno ali gre za dvofazno bolezen ali za ponovno okužbo z novim mutiranim sevom iste bolezni.
Testi so v začetku lahko večkrat lažno negativni, ob rentgenskem pregledu pljuč pa se tudi pri nesimtomatičnih pacientih ponavadi že pokaže znamenje bolezni. Večimoma je za potrditev, da je pacient bolezen prebolel potrebno opraviti najmanj dva zaporedna testa, ter rentgensko slikanje pljuč. Tudi po vseh treh opravljenih procedurah je ponovno okuženih približno 14% že ozdravljenih pacientov. Ni jasno ali gre za dvofazno bolezen ali za ponovno okužbo z novim mutiranim sevom iste bolezni.
Pika na i ::
HappyPills je izjavil:
Kvatebrigic je izjavil:
A ste gledali 24kur?
Video je tukaj:
"Odvzem brisov ni smiseln, dokler so osebe zdrave oziroma nimajo bolezenskih znakov, kot so kašelj, vročina ali oteženo dihanje, je še poudarila. V kolikor pa se ti znaki pojavijo, pokličite svojega osebnega zdravnika."
A je to res tako težko razumet??
Nahajate se v štabu SDS.
Pravila ne veljajo za naše.
Troli dobrodošli.
Pravila ne veljajo za naše.
Troli dobrodošli.
w4nkst4 ::
okuzen si lahko ze brez simptomov in okuzis naprej se druge...sirjenja ni vec mozno zajezit, s tem virusom bo treba zvet...
medtrm umrl v iranu
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hossein...
medtrm umrl v iranu
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hossein...
qwertyy ::
HappyPills je izjavil:
Kvatebrigic je izjavil:
A ste gledali 24kur?
Video je tukaj:
"Odvzem brisov ni smiseln, dokler so osebe zdrave oziroma nimajo bolezenskih znakov, kot so kašelj, vročina ali oteženo dihanje, je še poudarila. V kolikor pa se ti znaki pojavijo, pokličite svojega osebnega zdravnika."
A je to res tako težko razumet??
Ja, ampak tale gospodič je bil v stiku s prvim okuženim, zato je nekako logično da se ga testira, sploh zdaj, ko še ni veliko primerov.
Drugo je, ko kličejo paničarji v ZD in zahtevajo, da se jih preventivno testira, brez da bi kazali kakršenkoli znak okužbe.
Spet bi priporočil ogled poročila in/ali tiskovne konference o ugotovitvah mednarodne skupine WHO na opazovanju na Kitajskem.
https://www.who.int/docs/default-source...
Še boljša kot poročilo je morda tiskovka, ker novinarji postavljajo smiselna vprašanja.
Precej je govora o Kitajskem odzivu, o nujnosti spremembe mindseta na ravni držav za uspešno soočanje s to epidemijo ipd.
https://www.who.int/docs/default-source...
Še boljša kot poročilo je morda tiskovka, ker novinarji postavljajo smiselna vprašanja.
Precej je govora o Kitajskem odzivu, o nujnosti spremembe mindseta na ravni držav za uspešno soočanje s to epidemijo ipd.