» »

Pandemija COVID-19

Pandemija COVID-19

Temo vidijo: vsi
««
40 / 355
»»

dronyx ::

Dag je izjavil:

Lahkotnost, s katero se pri nas lotevajo zadeve, zna fajn usekat nazaj. Še največ upanja polagam v lokalne oblasti. Na goriškem so danes že imeli operativni sestanek, jutri ga imajo obalne občine.

Meje med ITA in SLO praktično ni več. Da bi se virus ustavil v italijanski Gorici je neumnost. Kdaj odkrijejo prvi primer pri nas je samo vprašanje časa. Bolj pomembno je, da so zdravstvene ustanove ustrezno pripravljene in da se omeji širjenje.

crniangeo ::

ne vem če lahko omejiš, prej bi rekel da je za to prepozno. Kvečjemu poskusiš omiliti in se pripraviti z ustreznimi zalogami hrane,ker ko bo azdeva pri nas aktualna, bo panic-effect naredil svoje.
vsak kaselj/smrk bo dvignil stopnjo strahu, in strah bo naredil svoje..
o tem, da bo znalo komu zmanjkat hrane. to govorim v primeru, da bi prišlo do policijske ure in neke prepovedi prostega gibanja.
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.

Zgodovina sprememb…

mahoni ::

Dejmo se it neke taprave debate. Kaj lahko pricakujemo v Sloveniji, ce se zgodi epidemija tipa Lombardija?

mAXTER ::

mahoni je izjavil:

Dejmo se it neke taprave debate. Kaj lahko pricakujemo v Sloveniji, ce se zgodi epidemija tipa Lombardija?

Dobro vprasanje, najprej se tu pojavi tezava kam z vsemi bolniki in kako z razpolozljivim zdravstvenim osebjem, ker je teh ljudi ze zdej premalo. Ampak mislim da bo slo po enakem principu.. odpoved vseh javnih dogodkov oz le teh z vecjim stevilom ljudi, zaprtje sol ter ostalih javnih ustanov ki niso nujno potrebne za delovanje, najverjetneje tudi kaksne morebitne karantene okuzenih stanovanjskih stavb itd

Zdravstveni delavci bodo tu najbolj na udaru. Upajmo da ne izkoristijo priložnosti za stavko, ker potem bo potrebno vpoklicati rezervno sestavo (to ne vem če sploh obstaja).

Tocno to ljudje ne razumejo, ja ok umrljivost je hvala bogu majhna samo predstavljajte si da pride do epidemije in je pri nas okuzenih 100k ljudi, ze sok za gospodarstvo je lahko velik in to toliko da se bomo se leta po epidemiji pobirali od njega

K0l1br1 ::

dronyx je izjavil:

Ali mi kdo zna razložit, zakaj pri nas trdijo, da maske ne pomagajo, smo jih pa poslali na Kitajsko?

Ljudje mask ne znajo uporabljati. Ko se enkrat navlažijo, so neuporabne in se gor nabirajo virusi. Z istimi rokami jih snamejo dol. Glede na to, da se taknejo obraza dnevno n-krat, lahko tudi 1000x, bodo virus zanesli, kamor sodi, ne glede na masko. Glede na to je čisto vseeno, če jih damo kitajcem.

energetik ::

crniangeo je izjavil:

ne vem če lahko omejiš, prej bi rekel da je za to prepozno. Kvečjemu poskusiš omiliti in se pripraviti z ustreznimi zalogami hrane,ker ko bo azdeva pri nas aktualna, bo panic-effect naredil svoje.
vsak kaselj/smrk bo dvignil stopnjo strahu, in strah bo naredil svoje..
o tem, da bo znalo komu zmanjkat hrane. to govorim v primeru, da bi prišlo do policijske ure in neke prepovedi prostega gibanja.
SLO je tako razpršeno poseljena, da je praktično nemogoče preprečiti prosto gibanje, vsaj izven večjih mest.
Hrane lahko da bo zmanjkalo ob začetku hitrega širjenja, ker bo panika. Ampak po mojem le za par dni, dokler se spet ne dofilajo skladišča.
Kakorkoli, jst sm šou iz šihta mimo lokalnega Hoferja, in vzel par kil riža/makaronov/tune/oreščkov več kot sicer. Itak jih bomo pojedli v vsakem primeru. Za cca. 3 tedne mamo zdj zaloge.

Sem pa opazil, da je bla trajnega mleka samo še 1 šteka, pa navadnih makaronov ni bilo več. Zdj al slučajno, al je pa folk že navalil.

Zakaj je iskanje pacienta 0 v ITA tako pomembno? V čem se on razlikuje od ostalih 200 okuženih?

Conini ::

Pacient zero sploh ne ve, da ima ta virus. Čisto možno je tudi, da je vse skupaj že prebolel in ni niti več kužen.

sicer pa:
https://www.24ur.com/novice/tujina/stro...
Italijanskim okuženim je skupno, da nihče od njih ni bil na Kitajskem, to pa je podatek, ki zelo skrbi epidemiologe, virologe in infektologe, poroča Corriere della Sera. Nikakor namreč ne uspejo ugotoviti, kje se je virus začel širiti oziroma kdo je "pacient nič", torej prvi okuženi. Iščejo obolele, ki so bili v kontaktu z osebami, ki so se vrnile iz Vuhana, a za zdaj neuspešno. Prvi "osumljenec", podjetnik iz mesteca Castiglione d'Adda, je bil na testih negativen.

Zdaj preverjajo 60-letnika, ki živi v bližini kraja Vo Euganeo. Moški, ki kaže simptome bolezni, sicer ni bil v Vuhanu, je pa pred nekaj tedni obiskal središče lombardijskega izbruha virusa. Prav on bi lahko bil tisti, ki je virus prinesel v Vo Euganeo, nam najbližji od enajstih krajev, ki so jih povsem zaprli. Zapustiti ali obiskati jih je mogoče le s posebnim dovoljenjem, vse dostope varuje policija, če bo treba, pa bo na pomoč priskočila tudi vojska. Tam živi okoli 50 tisoč ljudi, oblasti so vse pozvale, naj ne zapuščajo domov, če to ni zares nujno.

dronyx je izjavil:

Zakaj je iskanje pacienta 0 v ITA tako pomembno? V čem se on razlikuje od ostalih 200 okuženih?
Verjetno ga iščejo proti kitajčkom. Morda pa zato, da bi zajezili okužbo. Seveda je prepozno za italijane. In za nas.

jest10 ::

dronyx je izjavil:

Da zvedo kje vse se je potikal in okuževal

feryz ::

Berem novice in se čudim. Dohtarji pričakujejo navodila od vlade!? A sem jaz čuden, ali je tukaj nekaj hudo narobe.
Se pravi, hudo študirani in dobro plačani zdravniki pričakujejo navodila kako ravnati v primeru virusnega obolenja od, kao, faliranega lesarja? Kot bi mene zobar spraševal, kako naj se loti popravila mojega zoba.
Vlada rabi navodila zdravniškega ceha. Njeno delo pa je, da jih udejani. V kolikor jih lahko.
A smo pozabili tisto, "Le čevlje sodi naj kopitar"?

Daliborg ::

V cestnem transportu tovora tale Italija že malo nagaja namreč vsi vozniki so primorani nositi maske. Danes sem dobil tudi že navodila od parih Slovenskih podjetij kako ravnati in dostavljati tovor v primeru pojave virusa pri nas. V letalskem in ladijskem transportu podobna zgodba. Čakam da začnejo s karantenami groziti :)

Lp.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

K0l1br1 je izjavil:

dronyx je izjavil:

Verjetno ga iščejo proti kitajčkom. Morda pa zato, da bi zajezili okužbo. Seveda je prepozno za italijane. In za nas.

Saj ne moreš zajezit okužbe če najdeš pacienta 0. Sedaj je v ITA okuženih dokazano več kot 100 ljudi, verjetno pa jih je še precej več takih, ki bodo šele zboleli in so že okuženi. Tudi vsi ti kakor vem lahko prenašajo belezen, pa čeprav še nimajo simptomov.

perci ::

dronyx je izjavil:

K0l1br1 je izjavil:

dronyx je izjavil:

Saj ne moreš zajezit okužbe če najdeš pacienta 0. Sedaj je v ITA okuženih dokazano več kot 100 ljudi, verjetno pa jih je še precej več takih, ki bodo šele zboleli in so že okuženi. Tudi vsi ti kakor vem lahko prenašajo belezen, pa čeprav še nimajo simptomov.

Vse paciente moraš najti. In če najdeš prvega, lažje najdeš tudi preostale.

Ampak a je kaksna posebna lastnost tega virusa tako bojec? Smrtnosti zaenkrat se nima velike, kaj pa glede sirjenja? a se hitreje siri in je bolj nalezljiv od virusa gripe?

Master_Yoda ::

Mene pa zanima kaj bojo potiho poskusali sprejeti sedaj ko so nas fajn prestrasili. Mogoce avtomatsko prepoznavo obraza uzakonili da je OK, in priceli uporabljati ?

"Veste kako bi lahko ta virus prej zajezili ? Ce bi vedeli tocno kje je vsak sleherni posameznik bil, ter s kom je imel stika. Kaj vam bo zasebnost, ce pa lahko pomagate pri naslednji pandemiji. Za otroke gre!"
Dovie'andi se tovya sagain.

morosito ::

v ITA je komaj začelo. Govorimo o kolko? 48h? so že?
na kitajskem ki je zadelo Wuhan koliko okuženih je bilo prva 2 tedna tistega decembra 2019...kao samo 14? torej če primerjamo hitrost okužbe v Wuhanu v 2eh tednih 14 oseb, v Italijo pa v 48h čez 200 okuženih...kaj naj si pričakujemo v 2eh tednih? To samo pove da kitajci so lagali in lažejo ker skrbijo bolj za njihovo gospodarstvo ne pa za ljudi. Zato vse teorije in sheme in analize so napačne ker so jih delali na lažne podatke.

mihaf ::

perci je izjavil:

dronyx je izjavil:

K0l1br1 je izjavil:

dronyx je izjavil:

Vse paciente moraš najti. In če najdeš prvega, lažje najdeš tudi preostale.

Tako. To zelo uspešno počne Singapur.

Vprašanje je tudi ali ti, ki so recimo že uspešni preboleli to okužbo zbolijo ponovno? Po moje da, saj tudi prehlad ali gripo dobiš večkrat. Torej dokler ne najdejo nekega cepiva proti temu virusu bo po moje zelo težko ustaviti širjenje in ponovno pojavljanje tega virusa. Sicer neke prejšnje oblike kot je bil SARS so nekako uspeli ustaviti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

mihaf ::

mAXTER je izjavil:

Ampak a je kaksna posebna lastnost tega virusa tako bojec? Smrtnosti zaenkrat se nima velike, kaj pa glede sirjenja? a se hitreje siri in je bolj nalezljiv od virusa gripe?

Smrtnost je nizka, dokler ni preveč pacientov in vse lahko oskrbijo v bolnici.

Ker pa se hitro širi in ker naj bi kar 20 % okuženih potrebovalo bolnišnično oskrbo, potem zadeva ni več nedolžna.

WizzardOfOZ ::

Daliborg je izjavil:

V cestnem transportu tovora tale Italija že malo nagaja namreč vsi vozniki so primorani nositi maske. Danes sem dobil tudi že navodila od parih Slovenskih podjetij kako ravnati in dostavljati tovor v primeru pojave virusa pri nas. V letalskem in ladijskem transportu podobna zgodba. Čakam da začnejo s karantenami groziti :)

Lp.

Romuni so uvedli 14 dnevno karanteno za voznike in delavce, ki prihajajo iz italije.

Mimogrede, ravnokar sem bil v hoferju v BTC, kjer je normalno število ljudi z normalno polnimi kosarami in ničesar ni zmanjkalo.

HappyPills ::

Super! Naj tako ostane. Ekonomska fakulteta v LJ razmišla o začasnem zaprtju.

Dag ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Daliborg je izjavil:

Lp.

Romuni so uvedli 14 dnevno karanteno za voznike in delavce, ki prihajajo iz italije.

Če prihajajo iz regij, kjer je izbruh.

imagodei ::

Madona, pogledam v to temo in sem prepričan, da se bliža sodni dan. Zdravniki baje ne vejo, kaj počet, zaščitnih sredstev da nimajo... Izredne razmere so baje na Primorskem... Trgovine praznijo ljudje...

Potem grem pa na rtvslo, pa vse v mejah normale, nič izrednega. Točno tako, kot bi človek pričakoval od stroke ob pojavu takega virusa v neposredni bližini.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

• spremenil: imagodei ()

Telbanc ::

perci je izjavil:

Mimogrede, ravnokar sem bil v hoferju v BTC, kjer je normalno število ljudi z normalno polnimi kosarami in ničesar ni zmanjkalo.

Počak še par dni, pol bo štala. Po mojem mnenju bo panika, prej ali slej. Sam pogledaš na net, pa vidiš scene u Čini. Folk so enostavno zablokirali tko, da so pred tunele ki vodijo iz mesta nasuli par sto kubikov zemlje. Da ne omenjam scen pacientov, sicer je šlo nekak to mim nas...ampak. U petek je še penzijon....LOL. Nekak do petka bo več jasno, tisti kar je meni že par dni.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

HappyPills ::

Sej počas boš dojel Imagodei... Jaz ne delam zaloge zaradi virusa ampak zaradi ljudi. Paničen folk, sploh tist, ki je tazadn, ki je odlašal in pristal pri praznih policah, ta bo šel v full panic mode in na koncu s kolom enga da mu bo vzel kg riža. Še vedno pa upam, da sem si samo lepo zalogico naredu in da me Lidl ne vid neki mescev, kar je pa tut po svoje zmaga.

The Player ::

morosito je izjavil:

na kitajskem ki je zadelo Wuhan koliko okuženih je bilo prva 2 tedna tistega decembra 2019...kao samo 14? torej če primerjamo hitrost okužbe v Wuhanu v 2eh tednih 14 oseb, v Italijo pa v 48h čez 200 okuženih...kaj naj si pričakujemo v 2eh tednih? To samo pove da kitajci so lagali in lažejo ker skrbijo bolj za njihovo gospodarstvo ne pa za ljudi. Zato vse teorije in sheme in analize so napačne ker so jih delali na lažne podatke.

Saj virus ni prisoten v evropi samo v italiji, pa se samo v italiji širi ekstremno hitro, medtem ko v ostalih evropskih državah so zaenkrat številke manjše.

Okapi ::

RegulusDraco je izjavil:

Ja saj...torej si tudi ti prepper, ker si se preppal na dejstvo da se bo nekdo drug tudi preppal. Enako sem storil jaz. A zato paničarim ker sem zagotovil da bo naša družina imela hrane za nekaj tednov...hrane ki jo bomo itak pojedli in bi jo itak kupili?

pač ja, valda ne boš danes kupil robe za 1 leto ker ...potem jo bo sigurno zmanjkalo in bo kaos. Ampak za nekaj tednov pa se jo da kupiti komot, če nimaš glih 10 članske družine...če imaš tako veliko družino pa imaš veliko hujše probleme kot ta trapast virus.
V dobriih starih jugo časih smo imeli geslo "nič nas ne sme presenetiti". In je bilo zelo priporočljivo (malo manj kot obvezno), da ima vsako gospodinjstvo v kleti zalogo nujnih živil za en mesec (moka, suhi kvas, sol, sladkor, olje, riž, testenine, vloženi kompoti, vložena zelenjava, ribje konzerve, mleko v prahu...).

V Nemčiji je v okviru civilne zaščite priporočena zaloga hrane za deset dni.

Berem novice in se čudim. Dohtarji pričakujejo navodila od vlade!? A sem jaz čuden, ali je tukaj nekaj hudo narobe.

Evo, točno to sem ravnokar hotel napisati. Jaz bi te zdravnike vprašal, kaj so počeli pet let na faksu. Ker so se tam vsi učili, kako ravnati v primeru nevarnih nalezljivih bolezni in v primeru epidemij.

V jugi smo imeli še gas maske doma. Danes je to nepredstavljivo.

Okapi je izjavil:

Evo, točno to sem ravnokar hotel napisati. Jaz bi te zdravnike vprašal, kaj so počeli pet let na faksu. Ker so se tam vsi učili, kako ravnati v primeru nevarnih nalezljivih bolezni in v primeru epidemij.

Danes sem poslušal zdravnike in epidemiologa. Zdravniki so se šest let faksa učili druge stvari in še tistih par let specializacije tudi. Epidemiologi pa so se začuda učili ravno nekaj v zvezi z virusom, bakterijo in preprečevanjem prenosa. Ne vem, kaj vam seka, da zdravniki vse vedo. Ravno tako kot farmacevt ve več o zdravilih kot zdravnik, čeprav jih zna zdravnik bolje uporabljati, ali pa fizioterapevt več o fizioterapiji kot zdravnik - zdravniki itak pogosto mislijo, da je fizioterapija povezana s čarovništvom.

Jaz bi tebe vprašal, če v resnici misliš, da prav vse veš*?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: K0l1br1 ()

DoktorMato ::

K0l1br1 je izjavil:

Okapi je izjavil:

Danes sem poslušal zdravnike in epidemiologa. Zdravniki so se šest let faksa učili druge stvari in še tistih par let specializacije tudi. Epidemiologi pa so se začuda učili ravno nekaj v zvezi z virusom, bakterijo in preprečevanjem prenosa. Ne vem, kaj vam seka, da zdravniki vse vedo. Ravno tako kot farmacevt ve več o zdravilih kot zdravnik, čeprav jih zna zdravnik bolje uporabljati, ali pa fizioterapevt več o fizioterapiji kot zdravnik - zdravniki itak pogosto mislijo, da je fizioterapija povezana s čarovništvom.

Jaz bi tebe vprašal, če v resnici misliš, da prav vse veš*?

Vsega ne rabijo vedet, ampak če vsakega zdravnika ne naučijo tekom faksa kako postopat v primeru epidemije kjer so oni ravno najbolj na udaru in potrebni je to tako kot da ne bi ljudi poučili seštevanja ampak le odvode in integrale... se ti zdi to smiselno?

Vso zdravstveno osebje bi moralo VEDET kako se obnašat in ukrepat v primeru masovnih izbruhov KARŠNIHKOLI bolezni...

perci je izjavil:

Jaz jo še imam od fotra...

Lična zaščita za građana piše gor al nekaj takega =)

Zgodovina sprememb…

zmaugy ::

Okapi je izjavil:

No no, kaj zdaj pomeni to nerganje čez zdravnike...
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

perci je izjavil:

Eni jo imamo še vedno. Smo ravno zadnjič v kafiču debatirali, kako je s staranjem filtrov. Notri je oglje, ki se najbrž ne postara.

The Player je izjavil:

pa se samo v italiji širi ekstremno hitro,

Kako to veš? Ne vejo, kdaj se je sploh začel širit. Okuženih je nekaj zdravnikov in medicinskih in oni so okužili veliko večino teh, ki jih zdaj testirajo (poudarek je, da jih testirajo, čeprav ne kažejo nobenih znakov). Tudi mrtvi so vsi 80+, ker so bili takrat na pregledih za ostale stvari.

morosito je izjavil:

Na Kitajskem se je vse začelo že v začetku decembra, ne pa konec. In vse, kar so nam servirali Kitajci o Wuhanu so čiste neumne laži. Sploh ne glej kitajskih številk glede Wuhana, ker ne moreš nič pametnega razbrat iz njih.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Conini ()

DoktorMato je izjavil:

Vsega ne rabijo vedet, ampak če vsakega zdravnika ne naučijo tekom faksa kako postopat v primeru epidemije
Ne, ker jih učijo zdraviti. Epidemiologe pa učijo postopati v primeru epidemije. Zakaj bi morali zdravniki znati posle civilne zaščite poleg vsega, kar že itak morajo znati, mi ni jasno.

DoktorMato je izjavil:

Vso zdravstveno osebje bi moralo VEDET kako se obnašat in ukrepat v primeru masovnih izbruhov
Bolničarja boli postopanje v primeru epidemije. On mora vedno ravnati skladno s preprečevanjem bolnišničnih okužb. In vsi ostali zdravstveni delavci tudi.

Kaj si pa teoretiki mislijo, da bi morali drugi znati, njim pa to ni potrebno, pa je stvar vsakega posameznika.

Ostale kitajske province so s številkami daleč izpod številk navadne gripe.

morosito je izjavil:

A je kdo tle dovolj pameten, da poda izracun za Wuhan po statistiki za Italijo?

Torej koliko bi jih moralo biti zares mrtvih v Kini?

mahoni je izjavil:

Nihče ti ne more tega dat, ker ne vemo niti tega, koliko okuženih sploh ne kaže nobenih znakov (precej značilno za virusne pljučnice). Tudi ti si jo že kdaj imel, pa tega sploh ne veš.

Pa a kdo gleda to komedijo na 24ur?

Zdravniki se bunijo da niso dobili navodil za ukrepanje v primeru epidemije.. vladni predstavniki jim odgovarjajo da navodila so vsi dobili preko maila, ampam da verjetno zaradi prezasedenosti v svojem rednem delu se le teh niso uspeli prebrati8-O:))

Kdor dela zaloge, ne zaradi virusa, ampak zaradi paničarjev, je takisto paničar. Popolnoma nič drugačen kot drugi.

Btw, Poljaki so sprejeli, da se mora vsak, ki se vrne iz kriznega območja, javiti, evidentirati in po potrebi tudi testirati. Od danes je krizno območje tudi Italija.

Ja, in kako bodo testirali na tisoče ljudi?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

zmaugy je izjavil:

No no, kaj zdaj pomeni to nerganje čez zdravnike...
Lej, saj vsi vemo zakaj gre, pri jamranju zdravniškega ceha, ampak nismo še do tam prišli.
Problem bo le prazna malha. Huje kot bo, bolj bo prazna. Rezerv je pa nula.

Conini je izjavil:

mahoni je izjavil:

Nihče ti ne more tega dat, ker ne vemo niti tega, koliko okuženih sploh ne kaže nobenih znakov (precej značilno za virusne pljučnice). Tudi ti si jo že kdaj imel, pa tega sploh ne veš.

Pa sej imamo Italijo. V tako malem casu jih je zbolelo ze cez 200. Torej cifra je 79k x 20 najmanj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mahoni ()

perci je izjavil:

Ja, in kako bodo testirali na tisoče ljudi?
Ni fora, da bodo vsakogar testirali, ampak da bodo vedeli od kod jih je sploh udarilo. Ne kot italijani, ki bezljajo kot kure in iščejo nekega pacienta nič. Ki je verjetno že zdrav, vsi naokoli pa prenašajo virus dalje.

mahoni je izjavil:

Pa sej imamo Italijo. V tako malem casu jih je zbolelo ze cez 200. Torej cifra je 79k x 20 najmanj.
Zagotovo jih ni v treh dneh zbolelo 200. Imajo to kar že dolgo. Zadnje 3 dni je pa v modi in so se začeli preštevati.

Cruz ::

One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.
««
40 / 355
»»