» »

Pandemija COVID-19

Pandemija COVID-19

Temo vidijo: vsi
««
36 / 355
»»

;-) ::

Kako izgleda karantena? Zaprejo mesta, do sosedov pa lahko gres al kaj, hrano nam bojo prnesli na dom ali?

Conini ::

morosito je izjavil:

mahoni je izjavil:

morosito je izjavil:

Trenutno stanje v italijo je katastrofalno

Odprta nova telefonska za pomoč: 899 894545

Kaj pomeni katastrofalno?

Pomeni da se javljajo okuženi italijani od piamonte do veneto...ki nimajo nič med seboj. Zato pomeni da tisti ki je okužen kroži po italiji...lahko je tudi zdaj v trstu in pije aperol na glavnem trgu in ravnokar okuži celinca ki je za vikend prišel v trst v shopping...

Resno me zanima, kakšno je potem stanje v Wuhanu, če je v Italiji "KATASTOFALNO"??? Eni ste pa res... ;((

mahoni ::

Toliko o tem kako so preperji paraoniki...

Conini je izjavil:

morosito je izjavil:

mahoni je izjavil:

morosito je izjavil:

Pomeni da se javljajo okuženi italijani od piamonte do veneto...ki nimajo nič med seboj. Zato pomeni da tisti ki je okužen kroži po italiji...lahko je tudi zdaj v trstu in pije aperol na glavnem trgu in ravnokar okuži celinca ki je za vikend prišel v trst v shopping...

Resno me zanima, kakšno je potem stanje v Wuhanu, če je v Italiji "KATASTOFALNO"??? Eni ste pa res... ;((

Nemores primerjat Wuhana z Italijo. Tle je mentaliteta ljudi popolnoma drugacna in ce zavre v Italiji bo povsod ratala panika in eto ti problema.

Cruz ::

mahoni je izjavil:

Toliko o tem kako so preperji paraoniki...

Ste že začeli z gradnjo bunkerja? V tej temi bi se vas zadosti našlo, da bi se spravili zraven in ga zgradili.

In ja, preperji so paranoiniki in mentalno nezdravi osebki, sploh takšni kot v videu.

To je isto kot nekdo, ki nonstop hodi z dežnikom po mestu, ker se boji dežja. A takšen človek res ni paranoik, če enkrat na mesec zadane in je vnaprej pripravljen, ostali dni pa hodi kot teleban z dežnikom?

Osnovne potrebščine je vedno dobro imeti, ta gospa pa močno pretirava, do te mere, ko naredi več škode(za zdravje) kot haska.
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Cruz ()

@Cruz
V Italiji so maske ze rasprodane. Jaz sem vceraj kupil 10x FFP3 mask za 70€, danes je cena ze 99€.

Kaj razumes pod osnovne potrebscine sploh? Ko pride pandemija, si ga ze najebal.

morosito ::

imagodei je izjavil:

morosito je izjavil:

mahoni je izjavil:

morosito je izjavil:

Od kod ti te informacije? Si novinar na terenu? Zakaj o tem ne poročajo mainstream nehisterični mediji?

Spremljam na mainstreamu od anse in tgcom.
Isce se “patien zero” ce to ves kaj sploh pomeni

Cruz ::

mahoni je izjavil:

@Cruz
V Italiji so maske ze rasprodane. Jaz sem vceraj kupil 10x FFP3 mask za 70EUR, danes je cena ze 99EUR.

Kaj razumes pod osnovne potrebscine sploh?
To verjamem, saj v njihovem primeru je dobro, da jih začnejo redno uporabljati.

Hrana za 2 tedna, antibakterijska razpršila, maske, povoji, osnovne tablete, vse 4 sezone Battlestar Galactice, kajak, Monopoly, akustična kitara.

mahoni je izjavil:

Ko pride pandemija, si ga ze najebal.
Ah, jebiga. Meni se zdi potrata časa, da bi se vnaprej pripravljal tako močno, sploh ko ni nobenega razloga za takšno previdnost. Pazim na osnovno higieno, vse drugo pa takrat, ko pride oz. ko bo smotrno razmišljati bolj previdno. Vsakemu svoje. Jaz sem bolj "one day at a time" človek.
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Cruz ()

imagodei ::

morosito je izjavil:

Spremljam na mainstreamu od anse in tgcom.

Zanimivo, da tuji mediji tega ne povzemajo (v tem primeru npr. rtvslo)...

morosito je izjavil:

Isce se “patien zero” ce to ves kaj sploh pomeni

Huh! A ti si se v filmu Contagion tega naučil...?

BTW, a KArantena že znaš napisat pravilno, a še vedno pišeš kVarantena?
- Hoc est qui sumus -

Okapi ::

imagodei je izjavil:

Saj v resnici bi moralo biti pravilno kvarantena. Ker pride od italijanske besede quaranta, 40. Toliko dni je bila karantena za ladje v času kuge.

Okapi je izjavil:

imagodei je izjavil:

Saj v resnici bi moralo biti pravilno kvarantena. Ker pride od italijanske besede quaranta, 40. Toliko dni je bila karantena za ladje v času kuge.

Mnja, veš kako je s tem... Potem bi moralo biti prav tudi npr. "institutija" namesto "institucija", pa "revolutija" namesto "revolucija", itd.

Po slovensko se piše kot se piše, kaj bi bilo prav je tu malo tko. Sicer pa me to še najmanj moti od vsega. Bolj me moti, da po forumu širi paniko, ki ga je zajela.
- Hoc est qui sumus -

facepalm ::

Kako se pa razlikujejo simptomi sezonske gripe in cov19?
V Slo je dosti obolelih za gripo, kako locimo potencialne okuzbe z cov19?
Npr nekdo danes zboli. K doktorju seveda ne gre, ga samo poklice in se najavi za pregled cez par dni.
Cez par dni gre na pregled. Kako bojo locili ali ima sezonsko gripo ali cov19? Afaik testov ne delajo kar na "lepe" oci.

xxxul ::

zgodba americana ki je bil evakuiran iz wuhana - in je zdej v k(v)aranteni v Travis AB...
https://www.nationalreview.com/magazine...

stanja v wuhanu ne opisuje kot prevec extremnega - relativno gledano se ve...

borut_p ::

Jao ej - na rai je samo en clanek o tem, tukaj pa pisete da je ne vem kaksna panika v italiji

juroz ::

marsikomu mogoče ni jasna vloga medijev v teh časih.
naj vas podučim - preprečevanje panike.

juroz je izjavil:

Verjamem da res, samo vseh? Imamo pa dovolj forumov kjer se siri 'resnica':):)

juroz je izjavil:

Ne blodi, no...

Mediji po pravilu uživajo v širjenju FUD-a. Redki so resni mediji, ki zaposlujejo pretežno izobražen kader in ki si naklade ne višajo s pisanjem nepreverjenega sranja, fake news, škandaloznih novičk iz sveta znanih in napihovanjem črne kronike. Slovenske novice kdaj odpri.
- Hoc est qui sumus -

3p ::

imagodei je izjavil:

3p je izjavil:

Da ne nakladam naprej. "Vlada" nas ni zaščitila. Kaj ste storili sami? Kak načrt imate? Konzerve pa dva meseca dopusta v kleti?

Jaz sem imel alternativni načrt z 20 velikimi glaži nutele, ampak kaj bom zdaj, ko kaže, da bi lahko bil virus že notri. :D

Če si mlajši od 40 in zdrav, se nimaš kaj dosti bati. Smrtnih primerov pri mladih je bilo zanemarljivo malo. Ljudem načeloma odpove občutek za nevarnost, ko se govori o potencialno smrtno nevarnih zadevah, ki v vsakodnevnem življenju niso otipljive (radiacija, virusi, itd.). Je več drugih potencialnih nevarnosti, ki so jim izpostavljeni npr. delovno aktivni ljudje oziroma ljudje v aktivnem obdobju življenja. Pri mlajših od 40 let je ocenjena smrtnost 0,2%, dejansko je verjetno še nižja (ker se tisti, ki bolezen prebolevajo asimptomatsko oziroma v blagi obliki ne javijo k zdravniku in niso del uradne evidence).

Če si torej star pod 40 let, te lahko bolj skrbi za generacijo svojih staršev (60+) ali starih staršev (80+). Sploh pri slednjih procenti smrtnosti poskočijo.

Torej, smiselno bi bilo, da jim razložiš, naj se gibajo po svežem zraku in ne zadržujejo v prostorih z veliko ljudi. Naj ne hodijo po nepotrebnem na obiske in ne sprejemajo nepotrebnih obiskov. Dosledna higiena rok, čim manj dotikanja obraza. Če bi prišlo do epidemije, naj začnejo uporabljati zaščitne maske, kadar so v množici.

Uporaba maske pri mladih in zdravih ljudeh je smiselna, če pride do epidemije zato, da ne pomagajo razširjati virusa naokrog. (Tako kot je npr. cepljenje proti gripi pri mladih smiselno tudi zaradi vzpostavljanja čredne imunosti, ne zato, ker bi se bali, da bodo umrli za posledicami gripe.)

3p je izjavil:

Bolj resno vprašanje je, ali bo iz tega nastal sezonski virus, s katerim bomo morali živeti.

Zelo verjetno: https://nextstrain.org./ncov?p=full

Ja, saj skrbi me ne posebej, vsaj ne zaradi tega virusa. Če me že kaj, me skrbi reakcija paničarjev. To tisti, ki so se sposobni mlatiti pred trgovinami, pri zdravniku in brcati okoli sebe, da se jim ne bi kdo približal na več kot dva metra. Skratka, če me pobere od "corone", me pač pobere, če me pa pobere, ker me je sosed s palico po glavi, da bi prišel do moje nutele, bom pa jezen.

Smiselni ukrepi so precej samoumevni. Vendar pa "države" pa tudi v primeru epidemije pač ni mogoče ustaviti. Lahko omejiš širjenje virusa, ampak če so vsi doma skriti v kleteh, ljudi namesto od virusa pač pobere od kuge, ker nihče ne odvaža smeti, ali pa od sladkorne, ker ne morejo do zdravil, ali pa od samomorilnosti, ker ne morejo na "facebook" (ker zmanjka elektrike in interneta).

kixs ::

Huang Wenjun, a 42-year-old doctor at a hospital close to Wuhan, died of coronavirus about 3 hours ago. He's the 2nd doctor to die of coronavirus in less than 24 hours.

Italy's Lombardy region, which includes the city of Milan, bans public events to stop the spread of coronavirus - local media

Update on new measures announced in Italy:
- Public events in Veneto and Lombardy are banned
- All schools in Lombardy and Veneto will be closed
- Venice Carnival will be shut down, shows canceled at Milan La Scala

Turkey closes border with Iran due to coronavirus outbreak - CNN Turk

Afghanistan closes border with Iran due to coronavirus - TOLO News

Pakistan has closed the border with Iran due to coronavirus - AFP

perci ::

Ravnokar iz Benetk (Marco Polo) - vsem so nam izmerili temperaturo. Enih 10% nas je imelo maske, sicer pa dost običajna scena.

Glede na inkubacijsko dobo 3 tednov je prepping cisto nesmiseln. Razen ce se danes zapres in cez tri mesece pogledas ven. Glede na pojav virusa ze 08.12. pitaj boga kdo ga ima in v katerih drzavah je ze. Glede na prisotnost 3 mesece je okuzenih malo

zmaugy ::

Conini je izjavil:

Remdesivir and chloroquine effectively inhibit the recently emerged novel coronavirus (2019-nCoV) in vitro

Dober link, hvala! Sem o obeh že bral te dni, da testirajo, ampak ko sem jaz bral, še ni bilo rezultatov.
Sploh chloroquine se sliši precej idealno, ker gre za zdravilo proti malariji, ki je zelo razširjeno.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zmaugy ()

3p je izjavil:

Ja, saj skrbi me ne posebej, vsaj ne zaradi tega virusa. Če me že kaj, me skrbi reakcija paničarjev. To tisti, ki so se sposobni mlatiti pred trgovinami, pri zdravniku in brcati okoli sebe, da se jim ne bi kdo približal na več kot dva metra. Skratka, če me pobere od "corone", me pač pobere, če me pa pobere, ker me je sosed s palico po glavi, da bi prišel do moje nutele, bom pa jezen.

Smiselni ukrepi so precej samoumevni. Vendar pa "države" pa tudi v primeru epidemije pač ni mogoče ustaviti. Lahko omejiš širjenje virusa, ampak če so vsi doma skriti v kleteh, ljudi namesto od virusa pač pobere od kuge, ker nihče ne odvaža smeti, ali pa od sladkorne, ker ne morejo do zdravil, ali pa od samomorilnosti, ker ne morejo na "facebook" (ker zmanjka elektrike in interneta).

Tudi mene bolj skrbi družbeno-ekonomski vidik kot pa sam virus. Ljudje z internet zdravniškimi in epidemiološkimi diplomami, ki objavljajo na facebooku in sorodnih družabnih omrežjih, so v zvezi z SARS-CoV-2 največja grožnja zdravju. Podobno kot mamice s taistimi diplomami, ki ne pustijo strokovnjakom cepit svojih otrok. So pa družabna omrežja itak echo chaimbers za vse marginalce in na splošno, if left unchecked, prinašajo več slabega kot dobrega.

Kar se tiče družbeno-ekonomskega vpliva... Kot sedaj kaže, COVID-19 ni nek blazno nevaren virus, ni pa nedolžen. Slednje, skupaj s paniko, ki jo pri ljudeh povzroča neznano in predvsem "neotipljivo" (najboljše srhljivke so vedno tiste, kjer pošasti večji del filma sploh ne vidimo!), lahko pripelje do nemirov in gospodarske škode. In o tem se tehta, ko se odloča glede striktnih ukrepov, ki pa po drugi strani sami po sebi pomenijo gospodarsko škodo.

Nisem dovolj pameten, da bi vedel, kaj je bolj prav: stroga karantena za vse, ki so bili v kontaktu z obolelimi, popolna zapora meje z Italijo itd. Virus se da obvladovat, to so navsezadnje pokazali Kitajci, samo dovolj rigorozen je treba biti. Ampak, po drugi strani: a je vredno? Če širjenje virusa zgolj dovolj upočasnimo, bodo bolnišnične kapacitete zlahka zdržale, s tem pa bo na voljo tudi ustrezna oskrba vseh težje prizadetih zaradi COVID-19.

EDIT: vsekakor domnevno dolga inkubacijska doba v povezavi z zgodnjo kužnostjo (torej pred pojavom simptomov) ne pripomore k učinkovitemu izvajanju strogih ukrepov.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

• spremenil: imagodei ()

^^ Salvini bi rad kontrole na Schengenski meji, lahko mu ustrežemo.
Biseri...
neumnosti.

To tisti Salvini, ki je sedaj v kazenskem postopku ali kaj že?

Kaj pomaga zapiranje Šengenske meje? Saj migranti iz Afrike in Bližnjega vzhoda niso leglo okužbe s COVID-19?
- Hoc est qui sumus -

imagodei je izjavil:

To tisti Salvini, ki je sedaj v kazenskem postopku ali kaj že?

Kaj pomaga zapiranje Šengenske meje? Saj migranti iz Afrike in Bližnjega vzhoda niso leglo okužbe s COVID-19?

On bi zdaj rad mejo zaprl, da ne bi covid prišel v Italijo. Pravim, da mu ustrežimo, da bo virus ostal pri njih. /s

Bi mu pa lahko to nekdo preko medijev zabrusil, da bi mu malo splahnel fašistični grebenček.
Biseri...
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zmaugy ()

kixs ::

Italy reports 3rd death from coronavirus

European CDC on coronavirus: "As the situation is rapidly evolving, more cases are expected in Italy, and possibly in the EU, in the coming days."

kixs je izjavil:

Italy reports 3rd death from coronavirus

European CDC on coronavirus: "As the situation is rapidly evolving, more cases are expected in Italy, and possibly in the EU, in the coming days."

Uau to pa je izjava.

Htvaska je se 'cista'

https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/h...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: borut_p ()

null

null

Ravnokar je ministrstvo za zdravje reklo da nimajo informacije kaj se dogaja v italijo in skozi samo "jaz mislim, jaz mislim".

Scaramouche ::

A se bo tem indijancem poslal kak mail? A bodo oni kaj odgovarjal na infekcijskem oddelku kaj in kako naresti pri izbruhu?

https://www.kclj.si/index.php?dir=/paci...

Te bi že morali imeti kak potem, kakšne maske..

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: K0l1br1 ()

svecka ::

Preveč lahkotno si jemlejo tole. Vsaj osnovne napotke bi lahko ven izdaj (preventiva), samo itak sedaj vlada se sama sabo ukvarja, kje bodo večje odpravnine mel in kadrovske menjave. Tko kot zmeraj.

bajsibajsi ::

mahoni je izjavil:

Jaz vem, da grem jutri v nabavo hrane in ostalih potrebscin. Poskusil bom kupiti vsaj za ene 2 meseca. Ker tole mi disi na "Contagion.2011.SLOSubs.DVDRip.XviD-DrSi".

Pa si kaj kalkuliral, koliko bi bilo potrebno za npr. dva meseca? Stroskovno, masovno (vec 100 kg zivil) in prostorsko (doma).

xxxul ::

Scaramouche je izjavil:

A se bo tem indijancem poslal kak mail? A bodo oni kaj odgovarjal na infekcijskem oddelku kaj in kako naresti pri izbruhu?

https://www.kclj.si/index.php?dir=/paci...

Te bi že morali imeti kak potem, kakšne maske..

pa sej so stvari online, samo ne najde se kr tko - bi pričakoal da bodo vse medije prosil da dajo linke
https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019...
https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-ok...

pa seveda bi zdej že lahko vedel da so ljudje kužni še preden dobijo simptome...

ironija da je Severna Koreja že davno dala bolj podroobne napotke ;((

Dag ::

bajsibajsi je izjavil:

mahoni je izjavil:

Jaz vem, da grem jutri v nabavo hrane in ostalih potrebscin. Poskusil bom kupiti vsaj za ene 2 meseca. Ker tole mi disi na "Contagion.2011.SLOSubs.DVDRip.XviD-DrSi".

Pa si kaj kalkuliral, koliko bi bilo potrebno za npr. dva meseca? Stroskovno, masovno (vec 100 kg zivil) in prostorsko (doma).

Saj jadralci, ki gredo čez pacifik tudi nimajo čezoceanke za sabo, ki bi jim vozila hrano. Za 2 meseca ne rabiš ravno par 100 kg hrane.

Drugače pa gledam slike iz Italije - folk vozi iz trgovin cele vozičke vode v plastenkah :)

Vazelin ::

Konzerve držijo par let (v Šparu je bila sladka akcija Eta izdelkov). Riž je dokaj kaloričen, bolj kot krompir. Da ne omenjam oreščkov (pistacija, lešniki ipd).
Za 2 mesca torej rabiš ene 60 dni X 1500 kalorije / osebo. tj. 90k kalorij na osebo.
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vazelin ()

Scaramouche ::

pa sej so stvari online, samo ne najde se kr tko - bi pričakoal da bodo vse medije prosil da dajo linke
https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019...
https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-ok...

pa seveda bi zdej že lahko vedel da so ljudje kužni še preden dobijo simptome...

Problem je da je vse zelo splošno, tko pavšalno..

To da maske nič ne delujejo ker se premočijo?
Kakšna neumnost je to?

Saj obstaja paket mask in jih potem nosiš vsak dan eno, zanima me tudi ali virus recimo uniči če imaš na rokah
https://www.lekarnar.com/izdelki/steril...

Sterillium Gel pure je razkužilo za roke, v obliki gela. Brez barve in vonja. Deluje baktericidno, fungicidno, virucidno, mikobaktericid, proti virusom z ovojnico (vklj. s HBV, HIV, HCV). Vsebuje: Etanol 850 mg/g.

Odlična nega kože. Kožo vlaži, hkrati pa se hitro suši. Proti virusom z ovojnico in najpogostejšim bakterijam deluje že v roku 30 sekund. Ostale viruse uniči v roku 1 minute. Brez vonja.

https://www.tgcom24.mediaset.it/cronaca...

152 okuzenih
2 v bergamu: 1 pacient in 1 medicinska sestra. Razmišlja se o zaprtju bolnice.
Nasplošno največ okuženih v bolnicah...

3 potrjenih v trentino alto adige in sicer v nekem znanem smučarskem centru. So italjani iz Milana.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: morosito ()

morosito je izjavil:

152 okuzenih

So Italijani v paniki ali se ne?

Sem bral članek na enem IT portalu. Epidemiolog razlaga, da jih je pojebalo to, da pri bolanih ljudeh zdravniki niso posumili na okužbo s koronavirusom (ker do takrat ni bilo okužb s koronavirusom v IT), ampak so simptome pripisovali gripi in sezonskim prehladom. Tako so se okužili zdravniki in medicinske sestre, ki so potem okužbo širili naprej.

A ma kdo cifro, koliko jih je bilo vceraj okuzenih v Italiji ob 20:00 uri?

mahoni je izjavil:

A ma kdo cifro, koliko jih je bilo vceraj okuzenih v Italiji ob 20:00 uri?

Okrog 80 IIRC.

mahoni je izjavil:

morosito je izjavil:

152 okuzenih

So Italijani v paniki ali se ne?

Gledam novice na skytg24: dobesedno so oropali trgovine in hipermarkete. Celo stalažo pašte prazno lahko si predstaviš da je panika za kvaranteno

Dag je izjavil:

Sem bral članek na enem IT portalu. Epidemiolog razlaga, da jih je pojebalo to, da pri bolanih ljudeh zdravniki niso posumili na okužbo s koronavirusom (ker do takrat ni bilo okužb s koronavirusom v IT), ampak so simptome pripisovali gripi in sezonskim prehladom. Tako so se okužili zdravniki in medicinske sestre, ki so potem okužbo širili naprej.

Saj to je problem. Če bi zbolel junija, bi ga vsaj malo postrani gledali. Zdaj so pa zdravniki širili okužbo naokoli. Komedija.

Instagram blokiral hashtag #coronavirusitalia in preusmerja na who.int

bajsibajsi ::

bajsibajsi je izjavil:

mahoni je izjavil:

Ima kdo drug to razdelano? Npr. 1 odrasla oseba na mesec. Strosek, volumen, masa? Zivila, kozmetika, medicina? Recimo, da voda ostane pitna, torej brez vode.

Romunija odredila obvezno 14-dnevno karanteno za ljudi, ki se vračajo v državo iz Benečije ali Lombardije (veliko Romunov dela v Italiji). https://www.tgcom24.mediaset.it/mondo/c...

Slovenija kot tranzitna država še nič ...
««
36 / 355
»»