» »

Aplikacija ToTok razkrinkana kot vohunsko orodje ZAE?

Aplikacija ToTok razkrinkana kot vohunsko orodje ZAE?

The New York Times - Novinarji časopisa The New York Times so skozi poročila ameriških obveščevalnih agencij in lastno preiskavo prišli do sklepa, da je aplikacija za sporočanje ToTok, ki je priljubljena predvsem na Bližnjem vzhodu, v resnici zmogljivo vohunsko orodje obveščevalcev Združenih Arabskih Emiratov.

Živimo v času, ko se tako na strani uporabnikov kot oblasti širi spoznanje, da je mogoče programju za instantno sporočanje prisluškovati, s tem pa pridobivajo na vrednosti šifrirane in (domnevno) neodvisne aplikacije. Ena takšnih je ToTok, iz Združenih Arabskih Emiratov, ki je sicer ne smemo mešati z globalno razvpitim TikTokom. Arabski sporočilnik so na Bližnjem vzhodu lansirali sredi letošnjega leta in je z več milijoni prenosov hitro postal zelo priljubljen v ZAE - predvsem spričo dejstva, da so mnoge druge tovrstne aplikacije, kot sta WhatsApp in Skype, tam delno blokirane. Koncem leta se je pričel hitro širiti tudi v Veliko Britanijo in ZDA, s tem pa je prišel pod lupo zahodnih obveščevalnih služb ... ki so nad izsledki zelo zaskrbljene (plačljiv vir, alternativa).

Pri New York Timesu so se dokopali do več poročil ameriških obveščevalcev, ki opozarjajo, da je ToTok v resnici prefinjeno vohunsko orodje oblasti v ZAE. Skozi app naj bi arabski obveščevalci lahko dostopali do vse deljene vsebine in tudi lokacije uporabnika. Razvijalec ToToka, Breej Holding, naj bi bil zgolj fasada za zloglasno varnostno-obveščevalno firmo DarkMatter iz Abu Dabija, ki jo na Zahodu preiskujejo zaradi hekerskih napadov na novinarje in humanitarne aktiviste. Slednji arabsko državo v zadnjih letih vse bolj motrijo spričo rastočega števila poročil o kršenju človekovih pravic. Nedvoumnega uradnega potrdila teh navedb s strani ameriških agencij, kot je FBI, ta hip še nimamo, komentar pa prav tako odklanjajo v ZAE. Toda Google in Apple sta še pred včerajšnjim izidom članka v NYT, še sredi časopisne preiskave, ToTok že umaknila s svojih tržnic.

Velja tudi poudariti, da je ToTok zgolj eno od zanimivih poglavij v vse bolj srditem dvoboju med oblastniki, ki želijo kukati v naše komunikacije, in javnostjo oziroma snovalci sporočilnikov, ki pravijo, da se naše čebljanje drugih nič ne tiče. Medtem ko se zahodne vlade trudijo podjetja prisiliti, da bi v appe vgradila zadnja vrata, pa so v ZAE po videnem sodeč ubrali svoj "lokalni" način: izdali so lastno kompromitirano orodje, alternative pa omejili.

5 komentarjev

zmaugy ::

Kar naj vohunijo za mano, saj nimam česa za skrivat. Vsi paranoiki pejte pa v votlinoTM.
/s
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

shadeX ::

/s


Sedaj si postal še bolj zanimiv za vohune.

eVro ::

Tole s socialnimi/sporočilnimi omrežji in obveščevalci je ratalo pa kot otroške naloge tipa "smiselno poveži".

Viber je izraelski (Mosad), WeChat kitajski, LINE japonski, Telegram ruski (FSB?), ToTok očitno od ZAE, ameriških je pa tolk, da jih je brezveze naštevat, tako produktov kot obveščevalnih služb.

Evropski Wire, ki ga razvijajo bivši Skypeovci, je mogoče edini zares komercialen produkt tega tipa :)

Čakamo čuk.si.

proto ::

IRC ftw... Samo ima problem, narcise, ki bi rade posiljale slike, da se z njimi hvalisajo, ga ne morejo uporabljati..., kar ga naredi se neskoncno bolj privlacnega, na njem ves, da si se jih znebil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: proto ()

Looooooka ::

Keybase ftw


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prek WhatsAppa prisluškovali več visokim uradnikom

Oddelek: Novice / Varnost
104812 (3433) matijadmin
»

Davek na računalnike iz tujine

Oddelek: Strojna oprema
273634 (2995) Blazz
»

Libijski uporniki zasegli ugasnjeno GSM omrežje

Oddelek: Novice / NWO
94819 (3713) Bistri007
»

Združeni arabski emirati omejujejo BlackBerryje

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
93787 (3229) Lonsarg

Več podobnih tem