» »

Ura Festina

Ura Festina

kukky1994 ::

Pozdravljeni.
Pred kratkim se kupil uro Festina special edition 2019 in sem naslednji dan opazil težavo. Pri nošenju ure in premikanju roke se kazalec od kronografa, tisti ki je za sekunde (velik rdeč) rahlo premika levo in desno, za kakšen milimeter. Kot bi bil ohlapen.
Zanima me, če se da to kako popraviti oziroma urediti.
Če nisi pozoren se ne opazi, samo mene pa moti 😀
Hvala.

profii ::

Nesi nazaj, garancija, stvarna napaka...?

korenje3 ::

Sej ni mehanska ura. Pa tudi pri mehanski uri se nastavlja uro in datum po določenem postopku, zato da datum ne ostane zamaknjen. Karkoli že, verjetno je sekundni kazalec slabo pritrjen oz. popustil. Če se premikajo vsi kazalci, potem je to normalno, saj imajo te cenene ure plastični absorber znotraj.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

tomaz- ::

nič ni uničeno, to je posledica zračnosti med zobniškim prenosom. Mehanizem ima cel kup zobnikov in med vsakim se naredi malce "lufta", kar se odraža na tem, da ti na konici sekundnika pač vidiš malenkostno podrhtavanje. To ti ne bo vplivalo na točnost. Moraš pa vedet, da nisi kupil glih nekega kronometra in ne moreš pričakovat nekih superlativov. Sicer pa poglej ostale modele v tem razredu, povsod boš to opazil, nekje malce več, nekje malce manj.. Meni na moji uri to dela enako, pa jo imam že nekaj let brez problema. Uporabljajo največ Miyotine mehanizme, zna bit, da je v tvoji Mijota JS25 - če je kronograf.

Ganon ::

tomaz- je izjavil:

nič ni uničeno, to je posledica zračnosti med zobniškim prenosom. Mehanizem ima cel kup zobnikov in med vsakim se naredi malce "lufta", kar se odraža na tem, da ti na konici sekundnika pač vidiš malenkostno podrhtavanje. To ti ne bo vplivalo na točnost. Moraš pa vedet, da nisi kupil glih nekega kronometra in ne moreš pričakovat nekih superlativov. Sicer pa poglej ostale modele v tem razredu, povsod boš to opazil, nekje malce več, nekje malce manj.. Meni na moji uri to dela enako, pa jo imam že nekaj let brez problema. Uporabljajo največ Miyotine mehanizme, zna bit, da je v tvoji Mijota JS25 - če je kronograf.

To, kar on govori, nima zveze z zobniki. Če potegneš krono ven in imajo kazalci malenkost zračnosti, to je razmak med zobniki. Med nošenjem se ne sme premikati. Slaba kvaliteta.

Ok, pa ti povej, s čim pa ima zvezo? Obrazloži "slabo " kvaliteto konfekcijskega mehanizma.. Pa malce še opiši , kako je narejen, očitno se spoznaš

Ganon ::

Ti je že korenje povedal, slabo je pritrjeno. Pocarsko izdelana ura.

Ma daj nehaj no, kaj je slabo pritrjeno? Ura je velikoserijska zadeva, pocarska je glih toliko, kot vse ostale tega ranga.. Kaj je slabo pritrjeno, sekundnik?

Pa ti veš, kako je sekundnik pritrjen na centralno os?

p.s.
Saj ne bi pametoval, ampak imel sem ENAK primer, pa mi je znanec urar v Lj pred mano razdrl, vse sem si lahko pogledal pod povečevalom, skupaj z obrazložitvijo. Eni mehanizmi imajo večjo zračnost med prenosi, eni manjšo. Dokler na točnost to ne vpliva, ni predmet garancije. Mi je pa urar takrat zamenjal cel mehanizem in je bilo bolje. Sekundnik je pa nabit na centralno os in nima bit kaj slabo pritrjen, ali je pritrjen, ali pa ga vrže dol in se prosto vrti oziroma pade z osi. Vibriranje kazalca nima nobene veze s slabo pritrditvijo. Pejt malo po trgovinah in pozorno poglej delovanje teh konfekcijskih ur. Skoraj na vsaki boš opazil drobno odstopanje, ravno tako, kot boš na skoraj vsaki opazil, da konica kazalca ne gre točno po indeksih, ampak odstopa.. Mater, eni res mislite, da ste kupili "avion" v tem cenovnem razredu.. Naj pač nese nazaj in opiše problem... Seveda je "pocarsko", problem je , ker nekateri mislijo, da so v tem rangu dobili vsaj raketno znanost.. Seveda, ura uporablja pač "pocarski" mehanizem, ki ga uporablja še mali miljon ostalih proizvajalcev.. Enako kot Festina: Miyota JS25, pa Miyota OS20, pa miyota 2315, celo Vj52 se najde vmes..ipd...

Hvala za odgovore.
Imam tudi festino staro 5 ali 6 let in je vedno na roki in je že dala veliko in marsikaj skozi pa se mi to nikoli ni dogajalo.

Nesi uro nazaj, povej, kaj te moti in prepričan sem, da bodo vsaj poskusili kaj urediti ali pa ti bodo bolj natančno razložili, kaj in kako.. Pa ne zanašaj se na znanje nekega "korenja", ker tisti znameniti "absorber", ki ga omenja, tudi nima nikakršne veze s tem. To je distančna plastika, ki je vpeta med ohišjem in mehanizmom in jo imajo praktično vsi proizvajalci. Kaj bi to imelo veze s trzanjem sekundnika , je IMHO jasno samo njemu.. Aja, pa Ganonu, seveda :)

Je pa dejstvo, da je v mehanizmu kaj nekaj zobniškega prenosa med koračnim motorjem in centralnim zobnikom, ki "poganja" tvoj sekundnik in če je med vsakim desetinka lufta, potem pa v zakup vzameš še dejstvo, da je razdalja med vpetjem sekundnika in njegovo dolžino vsaj 2 cm, si lahko že kar jasno zamisliš, da je prosti hod na koncu kazalca seveda opazen.. Mater sem si zapomnil, mi je takrat res lepo vse razložil in pokazal - je bil zgleda dobre volje, si je vzel čas :)

Verjetno imaš na prejšnji Festini drugačen mehanizem in je to manj vidno..

Hvala Tomaž. Imam danes namen iti k urarju da mi pove, če se da kej urediti.
Sem dodal link slike kjer se vidi za koliko se kazalec premakne.
 Slika ure

Slika ure

Sem bil v urarni. Mi je rekel da ke to normalno ker je v mehanizmu zrak in da se mehanizem to premika ne kazalec ter noben kazalec ni čisto pri miru. Samo jaz že nosim ure 15 let pa se mi to še ni zgodilo.

Tako kot sem rekel. Tisto polnilo (bela plastika) je ohlapno. To plastiko dajo, zato ker imajo enak mehanizem v več različnih ohišjih in morajo nekako zapolnit prazen prostor.

Dri3r ::

Plastični distančnik se tudi pri najcenejših Casiotih precej tesno prilega. Kot vemo je številčnica fiksirana na mehanizem in v kolikor bi korenjeva teorija držala, bi v uri opletala številčnica skupaj z mehanizmom. Avtor teme pa navaja da opleta samo sekundni kazalec, kar pomeni da je zračnost znotraj mehanizma. Pojav je precej redek, zasledil sem ga samo enkrat v kolegovem chronographu "znamke" Parnis z Miyotinim mehanizmom.
dri3r

Dri3r je izjavil:

Plastični distančnik se tudi pri najcenejših Casiotih precej tesno prilega. Kot vemo je številčnica fiksirana na mehanizem in v kolikor bi korenjeva teorija držala, bi v uri opletala številčnica skupaj z mehanizmom. Avtor teme pa navaja da opleta samo sekundni kazalec, kar pomeni da je zračnost znotraj mehanizma. Pojav je precej redek, zasledil sem ga samo enkrat v kolegovem chronographu "znamke" Parnis z Miyotinim mehanizmom.

Če bi prebral od avtorja zadnji komentar, bi videl da opetajo vsi kazalci.

Premika se samo sekundni kazalec od kronografa. Zdi pa se mi zdaj ko nosim uro par dni da je tega premikanja manj ali pa sem se že samo navadil. Ne vem.

"ter noben kazalec ni čisto pri miru"

To je bilo mišljeno bolj na splošno pri vseh urah

Sem včeraj spotoma obiskal urarja v Lj in je povedal točno to, kar sem že rekel: cel kup tovrstnih mehanizmov ima zaradi zračnosti droben zamik, ki se največkrat odraža na konici sekundnika, ker je običajno najdaljši in je na tej razdalji to včasih vidno.. Je pa mal jeba, če samo to še gledaš.. Se je nasmehnil in rekel, da je na svetu veliko več problemov, kot en rahlo premikajoč sekundnik :)
Sem pa malce prečesal vitrine, pa res dejansko ogromno sekundnikov ni šlo lepo po črticah - če je nekje lepo šibal, je na drugem koncu številčnika že kazal med črticami ipd:)

Bellzmet ::

Sam take ure ne bi kupil. Če sekundni kazalec to dela pač ura ni dobro narejena. Jaz svojo nosim že 15 let vsak dan pa se sekundni kazalec nima takšnih premikov.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bellzmet ()

Hvala Tomaž!
Drugače pa tudi pri meni ta kazalec ni točno na številčnici ko štopam vendar me to ne moti saj štoparice nikoli ne uporabljam.
Bellzmet drugače je baje na novih urah bolj nizkega ranga to kr pogost pojav.

Bellzmet ::

Aha OK. Bom pozoren pri morebitnem naslednjem nakupu.

A. Smith ::

Če govorimo o pokrivanju sekundnih črtic in sekundnega kazalca na kvarčnih urah, potem je treba vedeti, da tega nimajo zagotovljene niti ure srednjega ranga, npr. Citizenke. Nepokrivanje sekundnega kazalca je pri njih precej razširjeno.

Smešno pa je, da imajo "cenene" Casio ure to zelo dobro rešene, ker so to pokrivanje nekako vnaprej zagotovili s samo konstrukcijo. Tako bo imel Casio za 50EUR pogosto boljše ujemanje sekundarja in črtic, kot Citizen za 500EUR.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

• spremenil: A. Smith ()

A.Smith kaj pa misliš o Citizen? Ker si ravno omenil.
Zanimiv mi je model Blue Angels.

A. Smith ::

Citizen je sicer priznana znamka. Bili so prvi (kolikor vem), ki so že konec 70tih razvili analogno uro na sončne celice (Ecodrive). Taki uri 15 let in več ni treba menjati baterije. Če ima še radijski ali GPS sprejemnik za časovno nastavitev, potem se z njo ne rabiš popolnoma nič ubadati - daš jo na zapestje in to je to, ne preverjaš ali je točna, ker je preprosto vedno točna. Seveda pa so Ecodrive ure s sprejemnikom 500€+. Meni so te ure všeč zaradi praktičnosti, stalne točnosti, nezahtevnosti za uporabo in nenaadnje tudi oblike in izgleda.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Hvala!
Ecodrive mi je zanimiv ja. Bi dal malo več denarja pa bi imel potem 10 let mir najmanj.
Do zdaj sem imel vedno Festine, sedaj bi pa šel en korak višje.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Ruske ročne ure - izkušnje

Oddelek: Loža
225118 (1828) zmaugy
»

Nakup moške zapestne ure do 500 EUR (strani: 1 2 3 )

11541544 (22607) TheBlueOne
»

katera diver ročna ura? (strani: 1 2 3 4 )

15939711 (35763) GrimReaper
»

Ročne ure (strani: 1 2 )

6914986 (9705) RejZoR

Več podobnih tem