» »

Win 7 Home Premium - laptop neodziven

Win 7 Home Premium - laptop neodziven

Raindancer ::

Pozdravljeni,

prosim za nasvet. Včeraj mi je zamrznil sistem an starem laptopu (Acer, Win 7 Home Premium), najverjetneje zato, ker manjkajo datoteke v registru.

Posledica: infinite boot, računalnik pride do pozdravnega ekrana s čudnimi črkami, mrkne, in potem spet pokaže pozdravni ekran. Ne da se ga pognati v varnem načinu.

Zanima me, ali se še lahko popravi z inštalacijskim diskom (ga bo treba naredit, ker ga niso dali zraven), in če da, kakšen je postopek?

Hvala za odgovore in lep pozdrav,

Raindancer

errhec ::

Poizkusi z kakšno LIVE distribucijo Linux distribucije (mint?), če ni morda hardverska napaka,
dd

MIHAc27 ::

Zakaj sumiš, da kar manjkajo datoteke?

Drugače predlagam, da najprej prevešiš Ram in trdi disk. Če je tu kaj narobe, ni nič čudnega, da dobiš blue screen.
Če je vse ok, potem bi šel šele na reinštalacijo, lahko kaka posodobitev(ali program, gonilnik) zruši sistem, ampak na 7 jih ni več toliko kot npr na 10.

Pa če ni prevelika skrivnost, kakšno napako javi v blue screenu? Kaka koda 0x00000fb ali podobno.

Raindancer ::

Zaradi tega, ker se napaka ni prej pojavila. Ker Skype ni delal, je bil zbrisan in posledično zbrisano tudi tisto, kar je bilo od Skypa v registru. (zaradi čiste instalacije nove različice Skypa. Ni pa prišlo tako daleč.) Pa magari da se je moralo brisat tudi nekaj, kar običajno drži sistem pokonci v registru, ker se je pri ponovnem zagonu lepo vse sesulo.

Čudno mi je tudi, da ni nobenega obvestila o BSOD, niti napake, samo neskončen loop črnega ekrana ki prekinja pozdravni ekran windowsow in pri pozdravu čudni zmazki od črk na ekranu. In s čudnimi zmazki mislim pisavo Wingdings3. Iz loopa ni mogoče priti tako da ne vem več, kaj naj še storim.

Še kakšne možnosti in ideje?

Hvala in lep pozdrav,

Raindancer

Bezukhoff ::

Something hardwerskega is crknilo, bro. :))

Probaj z kakšno live edicijo linuxa, toliko da ugotoviš, če se res gre za strojno opremo, ali pa je se samo winsem sfuzlalo. :D

Raindancer ::

Ekran je itak fuč. (zelena vertikala 1 mm), bo pa treba prelaufat disk, da vidim, če je kaj. Občasno je tulil (100% CPU), zdaj je sicer mir.

Torej RAM, disk, in če se bo dalo, linux.

Na laptopu gnani osnovni programi - firefox, skype (zadnji delal težave, da je joj,), word, in ostala windows mašinerija, ki pa ni veliko v uporabi, ga imata starša.

Me čaka preizkus, potem pa poročam, kaj se je dalo naredit.

Lep pozdrav,

Raindancer

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Disk, sesut en od nepremakljivih sektorjev.
Delo krepa človeka

hojnikb ::

ni nujno vedno disk krivec, lahko je tut kakšna okvara rama, ki ti potem currupta sistemske fajle. Dobro je preverit oboje, predno se ponovno nalaga sistem.
#brezpodpisa

solatko ::

90%-ov disk, po mojih izkušnjah, 5%-ov napajanje in ostalo RAM ali grafika.

V niti enem primeru pa mi ni hotelo naložiti sistema zaradi okvare RAM-ov, saj po navadi ne pride niti do bios-a.
Delo krepa človeka

Raindancer ::

Tako, zadeva popravljena.

@MIHAc27: res je, laptop je 'preudaril', da ga je zmiksal eden od zadnjih updatov.

@ ostali: Nekako je laptopu uspelo pognati sistem, in se je sam pregledal, vseeno pa je šel dodatno skozi inštalacijski disk in Easy RE Win 7 repair disk (can save your bacon). Pregledan tudi disk in RAM, trenutno oba zelena.

Skype je bilo treba odstraniti popolnoma vse kar je bilo od prejšnjih programov pred novo inštalacijo )torej v drobovju registra, Program Data ipd). Zanimivo, vendar zdaj dela. Bomo videli, če bo držal, kot je treba.

Ampak imam naslednje vprašanje - ker so se mi Windowsi zamerili, resno premišljam na prehod na linux sistem, za starša. Oba itak ne potrebujeta več kot osnove od osnov. Ima kdo kašne izkušnje z nalaganjem linuxa na laptop, na kaj je treba pazit?

Hvala za vso pomoč, uspelo nam je!

Lep pozdrav,

Raindancer





Me pa zdaj zanima,

solatko ::

Raindancer - Razmisli kdo ti bo popravljal, ko bo šlo kaj narobe, razen če boš, oziroma si že Linux sam naštudiral. Kot kažejo vprašanja, nimaš o tem sistemu nobenega pojma, zato raje pusti Windows, lahko pa bi šel na W10, saj bo s sedmico problemov vedno več, pa še računalnik bo bolj odziven. Če bi rad pa zelo pospešil vse skupaj, pa reskiraj 20€ za SSD.
Delo krepa človeka

ST-777 ::

Raindancer je izjavil:

... ker so se mi Windowsi zamerili, resno premišljam na prehod na linux sistem ...
Med Windows 7 in 10 je po mojem mnenju velika razlika. Z Windows 10 sem zelo zadovoljen. Sem pa nekoč pogledal več verzij linuxa nobena mi ni všeč, izjema je linux Slax, ki je uporaben, ko odpove disk, saj se Slax naloži v RAM.

errhec ::

Kaj pa imaš na linuxu za nastavljat. Pravi da je za starša, internet, office in podobno. Vse kar rabiš je v software manager-ju.
Snami si MINT Mate in poglej če vse deluje, če deluje samo namestiš in gasa.
dd

solatko ::

errhec - Če bi bil linux lahek in stabilen sistem, bi imel malo več uporabnikov. Veliko potencialnih se je premislilo ob prvi instalaciji in ni to vzelo nikoli več v roke. Nobena stvar na računalniku ne dela dolgo brez problemov, še najbolj zanesljiv je W10, namestiš in minimalno dve leti ni potrebe po poseganju, pri uporabnikih, o katerih govorimo v tej temi. Naštimaš TW in po potrebi zrihtaš na daljavo v nekaj minutah. Pri linux-u veliko rednih uporabnikov ni brez precejšnjih težav vsake toliko pa recimo, da znajo veliko stvari sami poštimat ali poiskat že spisano pomoč.
Da pa instaliraš in je to, to, se pa uporabniki linux-a malo hecate z vsemi tistimi, ki sistema ne obvladajo.
Delo krepa človeka

hojnikb ::

stvar ni problem stabilnosti (primerna distribucija je lahko bolj stabilna kot kaksen win10) ampak nepoznavanja.
#brezpodpisa


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bel dim iz izpuha, dizel - težava?

Oddelek: Na cesti
2010315 (9083) Raindancer
»

A1 - telefon ne sprejme PIN in PUK kode

Oddelek: Pomoč in nasveti
93354 (2958) MrStein
»

Vertikalna miš - katero?

Oddelek: Kaj kupiti
313579 (2561) Ales
»

SIGEN_CA - namestitev certifikata

Oddelek: Informacijska varnost
81361 (683) Mare2

Več podobnih tem