» »

Prenova prenosnika

Prenova prenosnika

boris22 ::

Pozdravljeni.
Zanima me, če so naslednje komponente kompatibilne za prenosnik Dell Inspiron N5030. Procesor bi pustil istega. (Pentium dual core 2300 Mhz T4500). Prenosnik je trenutno original, se pravi ima 3 Gb rama in 320 Gb navadnega diska. Ram bi razžiril na max, 2x4=8 Gb. Disk bi zamenjal z 2 Tb SSD (Samsung 860 qvo). Ker se bo prenosnik odprl, mu bomo zamenjali termalno pasto na procesorju (Artic MX-4) ter očistili ventilator procesorja. Za disk pa je baje potrebno dokupit še sata 9.5mm adapter.
Prilagam še linke do artiklov. Upam, da je vse kompatibilno z mojim prenosnikom.
https://www.amazon.de/gp/product/B07L9B...
https://www.amazon.de/gp/product/B00G4U...
https://www.amazon.de/gp/product/B005LD...
https://www.amazon.de/gp/product/B07KSJ...
Hvala.
Lp Boris.

scipascapa ::

spet po nepotrebnem nova tema...tvoj laptop prodaš in kupiš novega oz. namesto diska daš SSD ram dodaš če ga dobiš zelo poceni, drugače pa ne vlagaj preveč ampak vloženi denar + denar od prodanega + malo dodaj in si za 300-400€ kupi novega.

boris22 ::

scipascapa@ to sem tudi razmišljal samo za 300-400 eur dobim prenosnik z premajhnim ssd-jem, za kaj konkretnega pa treba že višje poseči po žepu. Potrebujem prenosnik, kot pc (player-streamer) povezan na hifi sistem. Se pravi potrebujem velik disk okoli 2 Tb za shranit glasbo v mp3, flac in 24 bit formatu. Na prenosnik bo preko usb vhoda priljučen usb dac. Glavno je, da mi dela internet, deezer in tunein. 8 Gb diska in T4500 procesor bo že dovolj za to :) Za igre in premiere cc in lightroom imam stacionaren pc. Letos pa pride nov pc zaenkrat ciljam na Amd ryzen 9 3850 in RTX 2080 super ali pa kakšen Radeon RX, vse odvisno kaj bo boljše za Premiere CC.
Da se vrnem na moj stari laptop, če priklopim 2 TB SSD zna bit kakšna težava pri prepoznavanju diska? Rami, termalna pasta in 9.5mm adapter so pravi za moj model?

Han ::

To je že tako star prenosnik, da lahko crkne kadarkoli. Kakršnokoli vlaganje vanj nima smisla. Kupi cenejšega novega ali novejšega rabljenega (npr. kakšen Thinkpad s Core procesorjem), v katerem lahko zamenjaš HDD s SSD.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

matobeli ::

Ajd, če že delaš:
-max ram=6GB, 1333MHz, torej konfiguriraš z 2+4gb
-pasta je OK
-pozabiš na caddy
-namesto trenutnega HDD vgradiš 256G SSD za OS in SW
-priklopiš zunanji 3T disk z vso multimedio

Alternativa zadnji alineji je priklop 2T HDD v caddy.

boris22 ::

Prvo se bi zahvalil za pomoč in odgovore.
Bi pa prosil, če mi odgovorite na dodatna vprašanja.
1. Svetovali ste mi 6 gb rama (kombinacija 2+4), meni ni problem dat teh 46 eur za 8 gb rama, na Crucial strani pravijo, da gre noter max 8gb. Sklepam, da iz vidika performance je verjetno bolje 8 gb od 6gb?
2. Kombinacija 256 SSD+ zunanji disk odpade, saj v primeru, da je možno, raje imam večji notranji SSd, da je prenosnik bolj kompakten.
Se pravi sledi vprašanje ali na Della N5030 lahko priključim Samsung 860 qvo 2T? Ga bo prepoznalo zaradi velike kapacitete diska in zastarele matične plošče?
3. Je caddy pravi za moj prenosnik, za to kar potrebujem (zamenjava z Samsungovim 860 SSD-jem, da ne kupim napačnega)?
4. Lahko mi prilepite link do best buy novega prenosnika, povdarek na čimboljšem procesorju in čimboljši možnosti nadgradnje rama, procosorja v rangu 300-400 eur. (da vidim kakšen cpu lahko pričakujem za tako ceno).
5. Prednost mojega pcja je, da vem, da je izpraven. V primeru, da kupim rabljenega, ni nujno, da dobim ispravnega. Če bo nadgradnja zadovoljila mojim potrebam za poganjanje Deezerja ter Winapma ali Foobara 2000, lahko kasneje dodam še caddy namesto optičnega pogona in dodam še dodaten 2T SSD disk, kar znese že lepih 4T.
Caddy za disk in optični pogon je vejretno isti ta 9.5mm?

tony1 ::

Na tele Intlove laptop proce se ne spoznam veliko, vendar zelo pazi, da ne boš imel kakšnega problema z bootanjem z 2TB diska, ker je ta tako velik. (Verjetno se da to reševati s particioniranjem, ampak vse skupaj je ena sama cokla.)

hojnikb ::

če ima uefi, potem bootanje z 2tb+ diska ni problem
#brezpodpisa

Han ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

klinker ::

Imam jst 2 se zapakirana caddyja viska doma. Ce rabis, ga dam za enako ceno kot sem placal na ebay, 7€, le preveri kero debelino potrebujes.

Stikalo ::

Han je izjavil:

https://www.computeruniverse.net/de/len...

https://www.computeruniverse.net/de/len...

https://www.notebookcheck.net/Lenovo-Id...



@Han, kaj mi svetuješ.. rabil bi dober prenosni računalnik. Budged okoli 1,5kEUR... ? Potrebujem za programiranje (Visual studio, JS/react, go itd..), kdaj tudi kakšen Solidworks fino je imeti veliko rama. Verjetno 15 inch, lahko tudi 17 inch.

noro: https://www.computeruniverse.net/de/len...

nimaš kaj razmišljat. Ta računalnik, ki ga imaš je resnično prestar, da bi ga nekaj nagrajeval, ne boš nič dosegel..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Stikalo ()

Han ::

Očitno veš, kaj rabiš, zato se malo "sprehodi" po ComputerUniverse.net, kjer si lahko omejiš izbiro po različnih kriterijih. Od klasičnih modelov npr. Dell Vostro 7590 XGK23, od gaming pa npr. Dell G3 15 3590-NK094.

https://www.computeruniverse.net/de/del...

https://www.computeruniverse.net/de/del...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

boris22 ::

Danes sem klical v računalniški servis in pravijo, da 1 TB SSD bi šel skozi za 2 TB pa žal mi ni znal povedat. Seveda sem šel na internet in pogoglav in prišel do naslednje strani od Cruciala:
https://eu.crucial.com/eur/en/compatibl...
Se pravi ram gre max na 8 gb, diski pa 2 Tb od Cruciala. Se pravi max 4 Tb če zamenjam še optični, kar je velik plus. Baje rabim samo en caddy če zamenjam optični pogon z diskom. Za zamenjat primarni disk, pravi, da ne potrebujem caddy, ker je velikost ista (2.5)
Caddy dobim novega za 8 eur. Mi pa je rekel, da morem pazit pri novih prenosnikih, da velikokrat nimajo prostora za 2 diska, kot ga ima Dell N5030.
Recimo pri Lenovo idea pad 330S res, da dobiš dosti boljši procesor Intel(R) Core ™ i5-8250U 4x 1.60 GHz, vendar ram lahko nadgradim do 16 gb, sem upal da ima 2 reži in da gre na 32 gb, disk pa verjetno samo do 2 Tb, sklepam, da je prostora samo za 1 disk. Glede na to da je Dell N5030 9 let star prenosnik, sem pričakoval nekaj več. Kaj s Computer universe pošiljajo v Slovenijo?

Han ::

Computer Universe pošlje k nam brez problema. Če te ne moti nemška tipkovnica, je enak ali boljši prenosnik konkretno cenejši kot pri nas.

Nekateri novejši imajo le še M.2 režo za SSD. Zate bi bila najboljša kombinacija M.2 + klasičen 2,5" SATA. V novejše lahko spakiraš tudi večje diske, npr. 4 TB.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

boris22 ::

Sprašujem konkretno za ta model:
https://www.computeruniverse.net/en/hp-...
Procesor je še boljši i5-8265U.
Razlika v procosorju je očitna:
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/I...
Ram gre do 16 gb. Zanimajo me še dodatne informacije glede kapacitete diskov:
Navadni SSD gre vsaj do 2 Tb, M2 gre do 1 Tb. Podatki pobrani iz Crucial strani.
https://www.crucial.com/usa/en/compatib...
Ima tudi optični disk, Se pravi lahko ima vsaj 2 diska? Zelo pomembno vprašanje, kaj lahko ima hkrati prostor za 1 M2 disk, 1 navadni SSD (primarni) in 1 navadni SSD namesto optičnega? To bi pomenilo vsaj 5 Tb diskov, če pa grejo navadni SSD do 4 Tb, pa neverjetnih 9 Tb. S kakšnim updejtom za bios (firmware) pa z leti lahko pričakujemo še več. Meni je zaenkrat 2 Tb dovolj.

Han ::

Osebno bi se HP 250 Gx seriji izognil zaradi zelo glasnega ventilatorja, ki je praktično ves čas na 100%, slabega TN ekrana, škripajočega plastičnega ohišja, težavnega razstavljanja...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

boris22 ::

Han razumem. Katerega mi priporočaš? Moje kriterije že poznaš :)

klinker ::

Han je izjavil:

Nekateri novejši imajo le še M.2 režo za SSD. Zate bi bila najboljša kombinacija M.2 + klasičen 2,5" SATA. V novejše lahko spakiraš tudi večje diske, npr. 4 TB.


Veiko novih ima SSD tudi kar prispajkan na plato, kar je grozen fail.

Han ::

Jaz bi štartal na IdeaPad 330S-15IKB, ki ima v osnovi 128GB klasičen SATA SSD, katerega enostavno zamenjaš za npr. 2 TB model. Predvidevam, da ima tudi režo za M.2 SSD kartico.

https://www.computeruniverse.net/de/len...

Han ::

Tale ima npr. 128GB M.2 SSD + 1TB SATA HDD.

https://www.computeruniverse.net/de/len...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

boris22 ::

Hvala vsem za pomoč :) Informacij je ogromno, zdej treba naštudirat, kaj se najbolj splača vzet.

Stikalo ::

@Han, super hvala.

Sicer približno vem kaj bi rad. Bolj me tudi zanima kvaliteta samega prenosnika. Pri Lenovo sem bil 2x razočaran. Kupil sem 2x NOV Lenovo računalnik in je bil vidno že rabljen (praska spodaj, umazana win nalepka, drugi poškodovani vijaki) in zapakiran nazaj v original embalažo do zadnje nalepke. Nepopisno. En na mimovrste 1,2k€, drugi iz DE prav tako.

Potem sem kupil HP PB 650 G1 PX659T in sem zelo zadovoljen z kvaliteto izdelave, prav tako je bil računalnik nov :D

Dell pravijo da je tudi super. Kaj pa XPS serija?

Han ::

Kateri Lenovo? ThinkPad T serija je še vedno top. Tudi DELL XPS je v tem rangu, torej boljši kot Latitude, Inspiron, Vostro. Nekaterim gre pri XPS na živce cviljenje (coil whine).

Old Spice ::

Se pravi ram gre max na 8 gb, diski pa 2 Tb od Cruciala. Se pravi max 4 Tb če zamenjam še optični, kar je velik plus.


V laptop vreden 50 eur, boš vradil 2x2TB SSD? Uau.

boris22 ::

Grem na 8 gb rama in 2 X 1 Tb diske od Cruciala, ker potrebujem cca 1,2 Tb prostora. Tako da 2 Tb bo čisto dovolj. 1 Tb diski od Cruciala so preverjeno best buy. Za 112 eur dobim top hitrost. Glasba bo v flac formatu, ne 24 bit. Na 1 album znese cca 250-300 Mb prostora. Kasneje diske lahko poberem ven in dam v nov prenosnik. Ja smešno se sliši, da dam take dike v 50 eur prenosnik, ampak tako je. Za poganjanje winampa in Deezerja bo dovolj kombinacija T4500 procesor + 8 gb rama + crucial MX 500 SSD.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boris22 ()

matobeli ::

Za branje flacov je hitrost navadnega HDD povsem dovolj.

2TB 2.5" je pa nekje 70eur.

boris22 ::

matobeli@ se strinjam s tabo. Lahko bi dal primarni 1 Tb SSD pa drugi 2 Tb ali pa 1 Tb navadni za shrambo, ampak bom nove SSD-je v novi prenosnik, ko mi ta crkne. 2 Tb pa mi je vrh glave za tisto kar potrebujem. 224 eur pa mi ni panike dat. Če bi pa kupil novega pa bi dal cca 500 eur za prenosnik + 224 pa smo nekje na 724 eur, tako da raje dam 300, če stejemo še rame :)

matobeli ::

Ne bi rad sitnaril, ampak nekaj zadev v tvojem primeru upoštevaj:
1. 1T SSD bo čez 2 leti (ko boš najkasneje menjal leptop) precej cenejši
2. Sata vmesnik se poslavlja iz leptopov, M2 je praktično v vsakem novem (odpade možnost 2x sata disk),
3. enako velja za optično enoto, novi cenovno ugodni leptopi je že nimajo več, kar pomeni da boš moral sploh iskat leptop z sata konektorjem
4. Sata hitrost se poslavlja, nvme je danes že standard, sata gre v budget builde.

Zgolj za razmislek o alternativah, razvoj PCjev gre precej hitro naprej in kupovat "na zalogo" nima visokega p/p razmerja

aborko ::

ampak bom nove SSD-je v novi prenosnik

Tu zna biti problem, ker kar dosti novih prenosnikov nima več placa za klasični 2,5" disk (ssd).

tony1 ::

"Zgolj za razmislek o alternativah, razvoj PCjev gre precej hitro naprej in kupovat "na zalogo" nima visokega p/p razmerja"

Tole je zelo dober point.

Razvoj v PC svetu gre preprosto prehitro naprej, splača se kupiti le tisto, kar je trenutno najboljši price/performance, kaj veliko več pa ne, ker bodo lahko čez 2 leti cene čisto drugačne, roba pa narejena po novejših standardih in ti roba kupljena na zalogo vmes že zastari...

Invictus ::

Razvoj v PC svetu stoji bolj ali manj na mestu zadnjih 5 let...

Kak hiter razvoj...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

tony1 ::

Ko sem leto in pol tega odprl 15'' Thinkpada (brez CD pogona in bi si človek mislil, da bo pod pokrovom placa še pa još) in v njem nisem našel SATA konektorja, sem čukasto gledal ko sto mater :))

Vesel bi bil, če se OP temu izogne.

Še en primer z drugega konca: pred leti sem kupil Dellova monitorja, ki sta bila ena prvih z DP konektorjem. Tisti kurčev DP vhod ni nikoli deloval kot je treba.

Razvoj *je* stal zaradi neobstoja konkurence in Intlovega jebivetrstva, ampak ne stoji več. Iz lufta je tako padel PCIe 4 standard, ampak se spet ne splača vlagati v diske, ki to podpirajo, če ga že nimaš na plati.

Problematično je tako kupovati nekaj novega in še nepodprtega na zalogo kot nekaj dražjega, kar je trenutni standard, pa lahko v letu ali dveh postane zastarelo. Kupiti se splača le best p/p in čao.

hojnikb ::

Invictus je izjavil:

Razvoj v PC svetu stoji bolj ali manj na mestu zadnjih 5 let...

Kak hiter razvoj...

pod katerim kamnom si pa ti bil zadnje 3 leta?
#brezpodpisa

Invictus ::

In kaj "revolucionarnega" za home userje, pa tudi biznis, seje pa naredilo?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

hojnikb ::

vec performanca za isti denar, za zacetek.
#brezpodpisa

aborko ::

Razvoj v PC svetu stoji bolj ali manj na mestu zadnjih 5 let...

Ti to resno? Da nisi samo ti zaspal... Ravno v zadnjem času je najbolj viden napredek. Več jeder, več niti pri CPU, uveljavitev nvme ssd, bistveno znižanje cen/GB pri SSD, bistveno znižanje porabe oz performance/wat, GPU accelerated zadeve... npr lani sem kupil NOV laptop iz DE, ki brezhibno goni 4K 60 youtube z IPS zaslonom za 112€ (ne, ne manjka nobena cifra), baterija zdrži tam 6-7 ur.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prenosnik za potovanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
211483 (924) thetech
»

budget prenosnik

Oddelek: Kaj kupiti
13899 (683) matobeli
»

Prenosnik za obdelavo videov

Oddelek: Kaj kupiti
5915 (847) susmeneva
»

Prenosnik do 350€

Oddelek: Kaj kupiti
101198 (818) Er333

Več podobnih tem