Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
Telbanc ::
1000 stanovanj za neko kompromisno ceno, bojo prodali, še preden se zasadi prva lopata. Recimo od 3800 do 4500 evrov. 3000 itak ne more biti.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
redtech ::
Pri 3500/m * 60m za novogradnjo 210k + 20k za 2 parkirišča - to je zelo ugodno, če gledaš trenutno situacijo -30% -40%.
johnnyyy ::
PRavni okvirji so brezvezni če ni hitrega in učinkovitega enforcanja teh pravnih okvirjev (med drugim tudi kazenskega da se nekaj ljudi nauči)
Meni kot najemodajalcu nič ne pomaga če država napiše da mora najemojemalec dan ko poteče pogodba VEN, če potem ni smiselno hitrega enforcanja teh okvirjev(nekaj dni)...
Enako kot mi nič ne pomaga če sem najemnik in mi najemodajalec ne popravi vodovoda v nekaj dneh in ga morš it tožit na sodišče ali kamor pač....
V Mehiki tudi ne smeš ubit človeka pa se koljejo non stop ker pač večinoma niso zmožni enforcat zakona smiselno in učinkovito.
Ne razumeš. Ti lahko podaš pravne okvirje in zagotoviš enforcanje, a ti nič ne pomaga če imaš potem nekega levega najemodajalca, ki ima pogodbo o "enoletnem najemu z možnostjo podaljšanja", če je 1 mesec nazaj trdil da bo podaljšal potem pa si je premislil.
Na koncu pač pridejo ven zgodbe - vse so uničili in nismo mogli zahtevati, ker ni bilo ob prevzemu poslikano. Najemodajalec mi ni plačeval najemnine, pa sploh ni bilo pogodbe itd. In te zgodbe potem generirajo mišljenje, da trg ni urejen, najemniki so preveč zaščiteni in spremeniti bo treba vso zakonodajo.
kamiKaZaA ::
Pri 3500/m * 60m za novogradnjo 210k + 20k za 2 parkirišča - to je zelo ugodno, če gledaš trenutno situacijo -30% -40%.
Pravkar si opisal ceno novogradnje v vukojebini (2. največje mesto v SLO). Da bi bila še kdaj taka cena v LJ moreš enostavno pozabiti. Ni nobenih pogojev sploh ob takšni inflaciji, da bi še kdaj dobil novogradnjo v LJ znotraj ringa za 3500€/m2. Tako kot tudi v MB moremo pozabiti, da so se včasih Novi vrtovi prodajali za 1600€/m2 (seštevek: neto + balkon + klet) in 1 parking za 8k. In da novogradnje za 2000€/m2 v MB več ne bo.
Leta 2040 pa se bodo eni čohali po glavi zakaj niso leta 2024 kupili novogradnje in da je sedaj cena 5-6k/m2.
zavajon ::
Pat_MaGroin ::
Moj dober znanec je v bližini celja postavil 2 bloka, v vsakem po 30 flatov. Njega je prišla gradnja 1600 m2, prodal je vse za 3000m2, pa vsak dan mu pišejo, če je kdo odpovedal rezervacijo.
Cene na dol imajo precej lufta, na gor pa bolj malo. Kaj pa seveda ne pomeni, da bodo padle.
Cene na dol imajo precej lufta, na gor pa bolj malo. Kaj pa seveda ne pomeni, da bodo padle.
Mato989 ::
PRavni okvirji so brezvezni če ni hitrega in učinkovitega enforcanja teh pravnih okvirjev (med drugim tudi kazenskega da se nekaj ljudi nauči)
Meni kot najemodajalcu nič ne pomaga če država napiše da mora najemojemalec dan ko poteče pogodba VEN, če potem ni smiselno hitrega enforcanja teh okvirjev(nekaj dni)...
Enako kot mi nič ne pomaga če sem najemnik in mi najemodajalec ne popravi vodovoda v nekaj dneh in ga morš it tožit na sodišče ali kamor pač....
V Mehiki tudi ne smeš ubit človeka pa se koljejo non stop ker pač večinoma niso zmožni enforcat zakona smiselno in učinkovito.
Ne razumeš. Ti lahko podaš pravne okvirje in zagotoviš enforcanje, a ti nič ne pomaga če imaš potem nekega levega najemodajalca, ki ima pogodbo o "enoletnem najemu z možnostjo podaljšanja", če je 1 mesec nazaj trdil da bo podaljšal potem pa si je premislil.
Na koncu pač pridejo ven zgodbe - vse so uničili in nismo mogli zahtevati, ker ni bilo ob prevzemu poslikano. Najemodajalec mi ni plačeval najemnine, pa sploh ni bilo pogodbe itd. In te zgodbe potem generirajo mišljenje, da trg ni urejen, najemniki so preveč zaščiteni in spremeniti bo treba vso zakonodajo.
Problem pride pri enforcanju zelo očitnih kršitev... še hujši problem pa pride ko vsak ve da se krši pa se uradno ne sme nič.. ali pa ko se uradno na sodišču spiše izvršba pol pa imajo spet neke omejitve pri trganju... v taih primerih mora biti kazen takšna da si ne bo nikoli več zaželel to počet.
Najbolj očitne izmed takih kršitev so:
1. Poteče pogodba včeraj 22.10.2024... danes 23.10.2024 lastnik ne dobi v posest nepremičnine nazaj, najemnik noče ven... to je en tak KLASIČEN primer ko je vsakemu z pogledom na pogodbo jasno da najemnik ne sme biti več tam... ampak neeee, ti ga ne morš deložirat brez nekaj mesečnega jebanja... to je resimo slabo enforcanje države... to bi moralo biti max 7-10 dni...
2. Najemnik gre ven in ko prideš not je vse uničeno, poslikaš, neseš na sodišče, sodišče da izvršbo ampak mu ne morjo nič vzet... ok prav, potem pa se ga naj popatra v zapor in tam odsluži kazen s prisilnim delom ali whatever... denar od njegove plače pa naj gre lastniku.
To da nekdo ni mel poslikano pa je beseda proti besedi je nekaj drugega, govorim predvsem o enforcanju (učinkovitem in hitrem) enostavno dokazljivih stvari...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
In kakšna cena bi bila nekompromisna?
Kompromisna je za ta del Ljubljane 3800 evrov na metar. In gor.
To je odvisno od države, če bo začela kej gradit. In od krize, ki zgleda da ne bo velika zaenkrat.
Malidelničar ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Moj dober znanec je v bližini celja postavil 2 bloka, v vsakem po 30 flatov. Njega je prišla gradnja 1600 m2, prodal je vse za 3000m2, pa vsak dan mu pišejo, če je kdo odpovedal rezervacijo.
Dobro razmišljanje. Malce korekcije je realne. V mojem kraju se je prodajanje fletov zdaj ustavilo, pa je bil prej cenovni boom vsaj 50%, v 10 letih je šlo pa krat dva. Zdaj pa ne morejo prodati nič več in počasi znižujejo, po 10k EUR v tranšah. Bomo videli do kje dol bo šlo. Zdaj je že v zadnjih 3 mesecih -10%. In še bo šlo dol.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Ta film smo že videli v 2012. Cene bodo morda padle za 10-20% v letu ali dveh, nakar bodo odvisniki od lastništva nepremičnin začeli krizirati in planili nanje. V enem letu bodo cene na prejšnjih nivojih, nato pa pospešena rast.
Možno. A tudi v tem primeru bo začelo kmalu rasti, morda še bolj, ker bodo videli, da niti pade ne.
Ta film smo že videli v 2012. Cene bodo morda padle za 10-20% v letu ali dveh, nakar bodo odvisniki od lastništva nepremičnin začeli krizirati in planili nanje. V enem letu bodo cene na prejšnjih nivojih, nato pa pospešena rast.
Padec bo prej, k je blo tud pumpanje nenormalno. Vprašanje kok je zaj sploh poslov. U glavnem , če do novga leta ne bo 20% pol smo že zmenjeni.
Zgodovina sprememb…
No ja. Ni nujno, da bo sploh prišlo do padca cen. Kaj je razlog? Za 2024 še ni podatkov.
Od leta 2019 (torej 5 let nazaj oz. od takrat ko je ta tema) vsako leto pade prodaja stanovanj/hiš.
Graf:
Leta 2019 je bilo sklenjenih preko 35.000 prodajnih pogodb za stanovanja/hiše v skupni vrednosti malo manj od 3 milijard eurov. Leta 2022 prav tako malo več od 35.000 prodajnih pogodb (skupna vrednost 3 milijarde). Lani pa le 28.000 prodajnih pogodb (-20% padec prodajnih pogodb), a lej ga zlomka skupna vrednost je bila spet 3 milijarde. Kar pomeni manj pogodb, višja cena nepremičnin je na koncu končna prodajna cena znašala isto kot leta 2022 in 2019.
Graf:
Torej eni ste mnenja, da manj kot bo prodajnih pogodb, da bodo tudi cene začele padati. Pa je res temu tako? Cene stanovanj v zadnjih 5 letih (kljub vedno manjšemu številu prodanih) so šle gor za +60%. Hiše pa za +46%.
Graf:
Kaj vidimo iz zgornjih treh grafov? Da se zadnjih 5 let proda manj stanovanj/hiš (zaznan je padec nekje malo več kot -20%), da pa cene gredo gor in posledično je kljub manjšemu poslu sklenjenih pogodb na koncu prodajna cen vseh stanovanj ista kot pred 5 leti (skupna vrednost prodanih stanovanj/hiš znaša 3 milijarde za leto 2023).
Od leta 2019 (torej 5 let nazaj oz. od takrat ko je ta tema) vsako leto pade prodaja stanovanj/hiš.
Graf:
Leta 2019 je bilo sklenjenih preko 35.000 prodajnih pogodb za stanovanja/hiše v skupni vrednosti malo manj od 3 milijard eurov. Leta 2022 prav tako malo več od 35.000 prodajnih pogodb (skupna vrednost 3 milijarde). Lani pa le 28.000 prodajnih pogodb (-20% padec prodajnih pogodb), a lej ga zlomka skupna vrednost je bila spet 3 milijarde. Kar pomeni manj pogodb, višja cena nepremičnin je na koncu končna prodajna cena znašala isto kot leta 2022 in 2019.
Graf:
Torej eni ste mnenja, da manj kot bo prodajnih pogodb, da bodo tudi cene začele padati. Pa je res temu tako? Cene stanovanj v zadnjih 5 letih (kljub vedno manjšemu številu prodanih) so šle gor za +60%. Hiše pa za +46%.
Graf:
Kaj vidimo iz zgornjih treh grafov? Da se zadnjih 5 let proda manj stanovanj/hiš (zaznan je padec nekje malo več kot -20%), da pa cene gredo gor in posledično je kljub manjšemu poslu sklenjenih pogodb na koncu prodajna cen vseh stanovanj ista kot pred 5 leti (skupna vrednost prodanih stanovanj/hiš znaša 3 milijarde za leto 2023).
Malo sem narobe napisal zgoraj. Vseh nepremičninskih poslov je za 3 milijarde (stanovanja, hiše, zemljišča, poslovni prostori...). Vidimo pa nekaj:
-29% padec prodanih stanovanj/hiš (iz 18.087 na 12.876) iz leta 2019 do 2023
in
+60% (+46%) rast cen nepremičnin kljub -29% padcu poslov prodanih stanovanj/hiš.
Eni pa še kar pričakujejo padec cen za -20%. Mogoče bo, mogoče pa ne. Jaz sem bolj mnenja, da mi padca -20% ne bomo dočakali v tem desetletju, bolj se nagibam, da bo kvečjemu nekje od -5% do -10%, če sploh bo na koncu tudi do tega prišlo?
in
+60% (+46%) rast cen nepremičnin kljub -29% padcu poslov prodanih stanovanj/hiš.
Eni pa še kar pričakujejo padec cen za -20%. Mogoče bo, mogoče pa ne. Jaz sem bolj mnenja, da mi padca -20% ne bomo dočakali v tem desetletju, bolj se nagibam, da bo kvečjemu nekje od -5% do -10%, če sploh bo na koncu tudi do tega prišlo?
Največ poslov je blo 2017.
Tko da smo zaj na polovici teh brojk, če sploh smo. Prihaja tokrat strukturna kriza v avtoindustriji in še kaj zraven.
Tko da smo zaj na polovici teh brojk, če sploh smo. Prihaja tokrat strukturna kriza v avtoindustriji in še kaj zraven.
Zgodovina sprememb…
jernejl ::
Malo sem narobe napisal zgoraj. Vseh nepremičninskih poslov je za 3 milijarde (stanovanja, hiše, zemljišča, poslovni prostori...). Vidimo pa nekaj:Če bi se preslikal nazaj v leto 2008, bi prav tako ugotavljal, da je število prodanih nepremičnin opazno upadlo, cene pa so kljub temu šle opazno gor. Kaj se je dogajalo v nadaljevanju, pa danes tudi že vemo.
in
Eni pa še kar pričakujejo padec cen za -20%.
Lonsarg ::
V nadaljevanju se je po 2008 zgodil pocasen 30% padec indexa cen (torej korelirano z inflacijo, na absolutno). Pa se to je ta luknja bla kratkotrajna in si imel dobesedno mesece jo za ujet ko so se razne razprodaje ala Celovski dvori dogajali), potem pa takoj spet malo gor.
In index je v zadnjih dveh letih ze padel za cirka 20%, pa se krediti so ugodni. To je to letos in 2025 je prilika, 2026 bo ze postopoma nazaj gor raslo.
In index je v zadnjih dveh letih ze padel za cirka 20%, pa se krediti so ugodni. To je to letos in 2025 je prilika, 2026 bo ze postopoma nazaj gor raslo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
c00L3r ::
Res je. En kup hiš in stanovanj za obnovit, pa tega več nihče noče niti ne zna delat. Da bojo danes 20 letniki šli živet v nerenovirane bajturine njihovih dedkov pa kar pozabi.
Hiša, katera je vredna obnovit stane za pol nove hiše ali več. Tista, ki je bolj poceni pa je za podret in kupiš samo parcelo. Če nimaš gradbene firme, da se tega lotiš profesionalno, se finančno ne splača kupit drage stare hiše in jo generalno obnovit.
V nadaljevanju se je po 2008 zgodil pocasen 30% padec indexa cen (torej korelirano z inflacijo, na absolutno). Pa se to je ta luknja bla kratkotrajna in si imel dobesedno mesece jo za ujet ko so se razne razprodaje ala Celovski dvori dogajali), potem pa takoj spet malo gor.Trajanje časa ljudje očitno dojemamo različno.
Leta 2014 so cene dosegle minimum, leta 2016 pa so bile za 4% višje, torej so šle v dveh letih gor za 4%. So se pa tudi krediti v tem vmesnem času pocenili, tako da kdor je kupoval s kreditom, je 2016 prišel še ceneje skozi kot leta 2014, ko so bile cene najnižje.
In index je v zadnjih dveh letih ze padel za cirka 20%, pa se krediti so ugodni.Tam nekje od 2014 ali 2015 do 2021 so bili krediti še ugodnejši kot so danes, cene nepremičnin pa kljub temu bistveno nižje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
Aja pa imaš prav, v bitvu je takoj po luknji šlo gor in nato spet dol, tak da ja, je res več časa bilo nižje (link do grafa indexov cen): https://old.delo.si/gospodarstvo/financ...
Zgodovina sprememb…
Ampak ne drži pa da so bile bistveno nižje cene 2021, lih en tolk nižje kot je bila inflacija vmes, torej enako ugodne. (moj info za en primer za 2 sobno novogradnjo 230k vs 260k, to je dejansko minimalna pocenitev iz 2021 do 2024).
Ampak ne drži pa da so bile bistveno nižje cene 2021, lih en tolk nižje kot je bila inflacija vmes, torej enako ugodne.
SURS pravi, da so se cene nepremičnin od 2021Q2 do 2024Q2 (torej v zadnjih treh letih, kar obstajajo podatki) povišale za 33%, inflacija v tem času je bila 21%, neto povprečna plača pa je šla gor za 17%.
Povprečna fiksna obrestna mera za stanovanjska posojila se je v tem obdobju povišala za 3,7%.
Toliko o tem, kako so nepremičnine leta 2024 enako ugodne kot so bile leta 2021.
Zgodovina sprememb…
Moja primere za zadeve ki spremljam (en nakup ena prodaja) je en iz 230k na 260k in drugi iz 240k na 270k v letih 2021 do 2024 (delno dejanska cena, delno ocenjene glede na javno evidenco trga glede na dejanske nakupe skoraj identičnih stanovanj v istem naselju).
Tak da me res firbec kako so pišli do 33%. Če je povprečje 33% pa so moji primeri šli 10% gor kaj so drugi primeri res šli 50% gor? Zna sicer biti ta divergacija v statistiki posledica nadpopvrečno velikega števila prodaj "luksuznih" novogradenj (drugačnih itak ne delajo) stanovanj in podpovprečno število prodaj običnih stanovanj (ker luksuzne elita na keš kupuje ne glede na ugodnost kreditov, običen folk pa hit zabremza ko vidi visoko obrestno mero).
Fiksno obrestno mero pa sem reprogramiral v najugodnejši časih na 1.8%, sedaj bom dobil novo za predvidoma 2.9%.
J... je tempirat glede na povprečja, če pa posamezni primeri tako konkretno od tega povprečja divergirajo. Oba moja primera sta efektivno bolj ugodna v 2024 kot v 2021.
Tak da me res firbec kako so pišli do 33%. Če je povprečje 33% pa so moji primeri šli 10% gor kaj so drugi primeri res šli 50% gor? Zna sicer biti ta divergacija v statistiki posledica nadpopvrečno velikega števila prodaj "luksuznih" novogradenj (drugačnih itak ne delajo) stanovanj in podpovprečno število prodaj običnih stanovanj (ker luksuzne elita na keš kupuje ne glede na ugodnost kreditov, običen folk pa hit zabremza ko vidi visoko obrestno mero).
Fiksno obrestno mero pa sem reprogramiral v najugodnejši časih na 1.8%, sedaj bom dobil novo za predvidoma 2.9%.
J... je tempirat glede na povprečja, če pa posamezni primeri tako konkretno od tega povprečja divergirajo. Oba moja primera sta efektivno bolj ugodna v 2024 kot v 2021.
Zgodovina sprememb…
Malo sem narobe napisal zgoraj. Vseh nepremičninskih poslov je za 3 milijarde (stanovanja, hiše, zemljišča, poslovni prostori...). Vidimo pa nekaj:
in
No, končno eden, ki gleda na pravilen način.
60% - 29% = 31%
Za toliko se je v tem obdobju povečala količina denarja pri Slovencih. In ker morajo ti vsak zaslužen cent dati v nepremičnine, se morajo ob nižjem prometu te ustrezno podražiti in obratno.
Če bi slučajno v naslednjem kratkoročnem obdobju cene padle, bi se moral promet povečati, kajti sicer bi Slovencem denar ostajal, kar pa je nevzdržno.
Res pa se lahko zgodi motnja kot se je 2012, ko so ob padcu cen nehali kupovati, a je prišlo do napetosti, ki je bila vedno hujša, ljudje so krizirali, ker niso dobili svojega odmerka nepremičnin, dokler ni počilo in so planili po nakupih ter nato srečno živeli do danes ob eksponentni rasti cen.
in
No, končno eden, ki gleda na pravilen način.
60% - 29% = 31%
Za toliko se je v tem obdobju povečala količina denarja pri Slovencih. In ker morajo ti vsak zaslužen cent dati v nepremičnine, se morajo ob nižjem prometu te ustrezno podražiti in obratno.
Če bi slučajno v naslednjem kratkoročnem obdobju cene padle, bi se moral promet povečati, kajti sicer bi Slovencem denar ostajal, kar pa je nevzdržno.
Res pa se lahko zgodi motnja kot se je 2012, ko so ob padcu cen nehali kupovati, a je prišlo do napetosti, ki je bila vedno hujša, ljudje so krizirali, ker niso dobili svojega odmerka nepremičnin, dokler ni počilo in so planili po nakupih ter nato srečno živeli do danes ob eksponentni rasti cen.
Ja ampak zakaj "morajo" dati v nepremičnine?
Ti bom povedal, zato ker nam ZAKONODAJA otežuje vse drugo... in pretirano OBDAVČUJE...
Recimo:
- Če dobiš več kot 1k obresti (kar je itak minimalna cifra) že plačaš davek (zakaj, itak denar porabiš večinsko v SLO)
- Zakaj država ne promovira lastništva SLO delnic? Recimo Država bi lahko naredila državni portal kejr bi vsak polnoleten državljan dobil svoj račun kjer bi lahko BREZ STROŠKOV držal SLO delnice... ko bi prišle dividende bi država avtomatsko pobrala davek (ali pa celo ga ukinemo) in ne bi bilo nobernih stroškov vodenja? Namesto tega nas odirajo ilirike ipd...
- Potem da niti ne začnemo o SLO nategu NKBM delničarjev... kjer je evidentno celi SLO bilo pokazano da so SLO delnice katastrofa kjer te lahko politika ki je itak nategljiva non stop, okrade
Verjamem da če bi ukinli davek na dividende ali pa ga vsaj znižali na max 10%, in če bi uredili trg da lastništvo delnic več ne bi prinašalo stroškov bi več ljudi raje kupovalo delnice... tako pa pač jebiga...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Tak da me res firbec kako so pišli do 33%. Če je povprečje 33% pa so moji primeri šli 10% gor kaj so drugi primeri res šli 50% gor?
Si kdaj pomislil na to, da je morda lahko tvojih primerov precej manj kot je bilo vseh poslov?
Ja ampak zakaj "morajo" dati v nepremičnine?
Zato, ker so zarukani kmetavzarji.
Saj poznaš tisto "Najprej štalca, potem pa kravca"
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()
Tak da me res firbec kako so pišli do 33%. Če je povprečje 33% pa so moji primeri šli 10% gor kaj so drugi primeri res šli 50% gor? Zna sicer biti ta divergacija v statistiki posledica nadpopvrečno velikega števila prodaj "luksuznih" novogradenj (drugačnih itak ne delajo) stanovanj in podpovprečno število prodaj običnih stanovanj
Vsekakor lahko drugačna struktura kupcev do neke mere vpliva na statistiko. Ampak SURS recimo vodi tudi indekse cen novogradenj in rabljenih nepremičnin posebej. In v zadnjih treh letih so šle rabljene nepremičnine gor za 33%, novogradnje pa za 27%. Skratka, niso "luksuzne novogradnje" tiste, ki bi statistiko vlekle navzgor.
Ja ampak zakaj "morajo" dati v nepremičnine?Niti približno ne drži. Zlato, kripto - to sploh ni obdavčeno. Delnice, obveznice, ETF-i, vzajemni skladi, izplačilo dobička na daljši rok tudi ne.
Ti bom povedal, zato ker nam ZAKONODAJA otežuje vse drugo... in pretirano OBDAVČUJE...
Da ne govorim o tem, da je nakup in prodaja nepremičnine za nekaj velikostnih razredov bolj otežena kot nakup in prodaja omenjenih reči. Nekaj lahko kupiš kar v fizičnih štacunah, nekaj na "bankomatih", nekaj kar preko telefona ali na svoji banki, vse omenjeno pa tudi na klik iz domačega naslanjača.
- Zakaj država ne promovira lastništva SLO delnic? Recimo Država bi lahko naredila državni portal kejr bi vsak polnoleten državljan dobil svoj račun kjer bi lahko BREZ STROŠKOV držal SLO delnice... ko bi prišle dividende bi država avtomatsko pobrala davek (ali pa celo ga ukinemo) in ne bi bilo nobernih stroškov vodenja? Namesto tega nas odirajo ilirike ipd...Spet komunajzarsko klicanje nanny state-a, ki bi ti moral omogočati trgovalni račun na stroške države. Imaš tržni produkt zasebnih gospodarskih družb, ki ga lahko kupiš in dobiš vse, kar si želiš. Če se ti zdi, da so oderuhi, pa odpri svojo BPH in ljudem zaračunaj malo manj od oderuških cen pa boš obogatel. Aja pardon, tebe kapitalizem ne zanima, ti bi rad, da za vse poskrbi država. Najbolje, da država še avte začne proizvajati in jih dajati vsem polnoletnim državljanom v brezplačno uporabo, ker so avtomobilski proizvajalci oderuhi.
- Potem da niti ne začnemo o SLO nategu NKBM delničarjev... kjer je evidentno celi SLO bilo pokazano da so SLO delnice katastrofa kjer te lahko politika ki je itak nategljiva non stop, okradeOčitno folk tega še zmeraj ni dojel in jim bo morala "nategljiva politika" ukrasti še nepremičnine, da se bodo umaknili iz naložbenih nepremičnin.
Zgodovina sprememb…
Spet komunajzarsko klicanje nanny state-a, ki bi ti moral omogočati trgovalni račun na stroške države. Imaš tržni produkt zasebnih gospodarskih družb, ki ga lahko kupiš in dobiš vse, kar si želiš. Če se ti zdi, da so oderuhi, pa odpri svojo BPH in ljudem zaračunaj malo manj od oderuških cen pa boš obogatel. Aja pardon, tebe kapitalizem ne zanima, ti bi rad, da za vse poskrbi država.
Ti kličeš nanny state da bi jemala nam denar, namesto da bi dala malo denarja nam da prepriča da gremo iz nepremičnin bi ti rad da zamori celoten trg
Jaz iščem načine kako prepričat ljudi z korenčkom ti bi pa palico, ker si hlapec SLovenceljnski ki je rad tepen in uživa ko se tepe druge
Zato pa smo v buli totalni ja... samo kradli bi drugim namesto dajali da bi vsi imeli lažje mi v investicije drugam vi pa več plače za nepremičnine in manj interesa onih...
Nekoč bo vam jasno, ampak prej bo vojna... upam da takrat poraziramo vse hlapce brez nepremičnin
Očitno folk tega še zmeraj ni dojel in jim bo morala "nategljiva politika" ukrasti še nepremičnine, da se bodo umaknili iz naložbenih nepremičnin.
Prej bo konec države...
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Res je. En kup hiš in stanovanj za obnovit, pa tega več nihče noče niti ne zna delat. Da bojo danes 20 letniki šli živet v nerenovirane bajturine njihovih dedkov pa kar pozabi.
Hiša, katera je vredna obnovit stane za pol nove hiše ali več. Tista, ki je bolj poceni pa je za podret in kupiš samo parcelo. Če nimaš gradbene firme, da se tega lotiš profesionalno, se finančno ne splača kupit drage stare hiše in jo generalno obnovit.
Če ciljaš na to, da boš imel nizkoenergijsko hišo s talnim gretjem, izolacijo pod ploščo, itd., potem se sigurno ne splača.
Če je pa stara hiša vse kar si lahko privoščiš, jo pa pač kupiš in sčasoma postopama obnavljaš kolk si lahk privoščiš.
V enem in drugem primeru boomerske hiše ne bojo bistveno znižale cen novim. Ker novih ne bo nihče več postavljal za mali denar, niti starih obnavljal.
Nekoč bo vam jasno, ampak prej bo vojna... upam da takrat poraziramo vse hlapce brez nepremičnin.Vsakomur je jasno, da bodo v vojni lastniki nepremičnin največ izgubili.
Največ bodo izgubili socialci ki bi radi na državne stroške vse, in to življenje... lastniki bomo že poskrili marsikaj... mala žrtev da se rešimo jokanja jokic ki bi naše stvari gratis
Največ bodo izgubili socialci ki bi radi na državne stroške vse, in to življenje...Ravno nasprotno. Socialci razen življenja ne morejo izgubiti ničesar. Lastniki premoženja pa poleg življenja lahko izgubijo še premoženje. Nepremičnine so še posebej na udaru.
lastniki bomo že poskrili marsikaj...Ja, nepremičnine sploh.
mala žrtev da se rešimo jokanja jokic ki bi naše stvari gratisSmisel vojne je ravno v tem, da ti nekdo drug vzame nekaj, kar je prej bilo tvoje.
Smisel vojne je ravno v tem, da ti nekdo drug vzame nekaj, kar je prej bilo tvoje.
Saj življenje... da se rešimo jokic ki bi samo od države da jemlje sodržavljanom...
Ja, predvsem takih jokic kot si ti, ki živite na račun tega, da vas država subvencionira. Ko se vas bo narod znebil, bo mnogo lažje.Smisel vojne je ravno v tem, da ti nekdo drug vzame nekaj, kar je prej bilo tvoje.
Saj življenje... da se rešimo jokic ki bi samo od države da jemlje sodržavljanom...
Zgodovina sprememb…
5 let po vojni bojo tisti, ki so imeli prej, imeli tudi potem, tisti, ki niso prej imeli nič, ne bojo imeli niti potem nič.
Ker ni stvar v ceglih, ampak v glavi.
energetik ::
Nepremičnino rabimo za življenje. Če pride do katastrofe=vojne, jo jasno lahko izgubiš. Ampak kaj je alternativa? Da plačuješ nenormalno veliko doživenjsko najemnino?Največ bodo izgubili socialci ki bi radi na državne stroške vse, in to življenje...Ravno nasprotno. Socialci razen življenja ne morejo izgubiti ničesar. Lastniki premoženja pa poleg življenja lahko izgubijo še premoženje. Nepremičnine so še posebej na udaru.
lastniki bomo že poskrili marsikaj...Ja, nepremičnine sploh.
mala žrtev da se rešimo jokanja jokic ki bi naše stvari gratisSmisel vojne je ravno v tem, da ti nekdo drug vzame nekaj, kar je prej bilo tvoje.
In pa vsega premoženja ne moreš izgubiti, če si pameten. Vrednost magari letnega proračuna SLO lahko nosiš naokoli samo s tem, da si zapomniš na pamet 12 besed.
vires in numeris
5 let po vojni bojo tisti, ki so imeli prej, imeli tudi potem, tisti, ki niso prej imeli nič, ne bojo imeli niti potem nič.To bi v nekem idealnem svetu, kjer je količina premoženja odvisna od posameznikove sposobnosti, lahko celo držalo.
Saj velja v 90%+ imajo premoženja več tisti katerih rodbina je bolj sposobna... to če so oni v tisti sekundi bolj sposobni od vsakega ki ima manj ni toliko pomembno...
Ker po tej logiki bi moral starček imeti manj premoženja kot 20 letnik ker starček ni več sposoben metat več žakljev na kamion kot pa 20 letnik
To ne gre tako.
To bi v nekem idealnem svetu, kjer je količina premoženja odvisna od posameznikove sposobnosti, lahko celo držalo.
Predvsem je odvisna od njegove sposobnosti. Jaz poznam ljudi, ki so podedovali 3 stanovanja v Lj, bratranci-sestrične. Tisti, ki so že pred tem si kaj ustvarili, so imeli potem res še več, tist, ki prej ni nič delal, je v 20 letih zapravil tudi ta stanovanja in je zdaj v najemu.
Me veseli, da si priznal, da so tudi nesposobni ljudje lahko zelo premožni.To bi v nekem idealnem svetu, kjer je količina premoženja odvisna od posameznikove sposobnosti, lahko celo držalo.
Predvsem je odvisna od njegove sposobnosti. Jaz poznam ljudi, ki so podedovali 3 stanovanja v Lj, bratranci-sestrične. Tisti, ki so že pred tem si kaj ustvarili, so imeli potem res še več, tist, ki prej ni nič delal, je v 20 letih zapravil tudi ta stanovanja in je zdaj v najemu.
Me veseli, da si priznal, da so tudi nesposobni ljudje lahko zelo premožni.To bi v nekem idealnem svetu, kjer je količina premoženja odvisna od posameznikove sposobnosti, lahko celo držalo.
Seveda so lahko, ampak rezultat je da je skupek vseh generacij bil bolj sposoben od skupka drugih...
Eni ne razumete da je to sprint na dolge proge...
To je kot moj dedek ki je zasajal drevesa v katerih senci zdaj jaz uživam on pa ne...
Zgodovina sprememb…
Ti kličeš nanny state da bi jemala nam denar, namesto da bi dala malo denarja nam da prepriča da gremo iz nepremičnin bi ti rad da zamori celoten trg
Ti bi torej rad, da vam država daje denar, da se rešite odvisnosti od nepremičnin. In od kod naj država vzame ta denar? Morda od nas, ki nismo odvisniki od nepremičnin? Kajti davki so previsoki, kot praviš ti.
Tisti, ki so že pred tem si kaj ustvarili, so imeli potem res še več, tist, ki prej ni nič delal, je v 20 letih zapravil tudi ta stanovanja in je zdaj v najemu.
In kdo od teh bolj kvalitetno živi? Po mojem tisti, ki ne dela ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()