» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
707 / 738
»»

Mato989 ::

Utk je izjavil:

Te tržne ocene so ponavadi nižje od cen, ki jih lahko nepremičnina doseže na trgu.

To je potem čudna definicija tržna cene. Cenilc zna čisto dobro ocenit tržno ceno, sploh za potrebe dražbe. Tudi agenti dobro vejo za kolk bo šlo, za kolk pa ne, samo da pri agentih je pomembna še časovna komponenta, v kolkem času bo šlo.

No ja... cenilci ne znajo glih v nulo ocenit tržne cene... lahko rečemo sicer da jim večinoma uspe tam na 10-15% odstopanja...

Recimo kolegu je uradni cenilec ocenil bajto za 160k... on jo je prodal 3 mesece kasneje za 199k...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Utk ::

In kak je bil namen cenitve?

Torrent ::

Utk je izjavil:

Kakšno vezo ima zdaj to? Hočeš povedat, da v določenem primeru ocene tržne vrednosti niso ustrezne? Se bomo vrteli v krogu? Pa veš da včasih cenitelj sploh nima vstopa v nepremičnino? Bo v tem primeru bolj natančna ocen, kot v zgornjem primeru, ko se recimo spusti cenitelja v hišo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

kamiKaZaA ::

LeQuack je izjavil:

Luksuzne nepremičnine: Je bazen kupcev že prazen?
"Kljub dobri prodaji smo na največjem nepremičninskem portalu opazili, da se že več mesecev prodaja okoli 30 stanovanj, katerih vrednost presega vsaj milijon evrov. Zakaj ne najdejo kupca, smo vprašali nepremičninske posrednike."

https://si.bloombergadria.com/ostalo/ne...

Kje so kripto milijonarji in zakaj nočejo pokupiti tega fonda stanovanj?

Jaz vidim kot razlog, da če ti kupiš nekaj za milijon ali dva kot investicijo, potem želiš prodati za 2 ali 4 milijone, ko prodajaš čez 15-20 let. In namesto tega investitor raje kupi novogradnjo za 300-500k, katero bo čez čas prodal za 600-1000k (prodal dosti hitreje kot tisto za 2M-4M) kot se danes tudi prodajajo stanovanja 15-20 let stara za 200-300k, katera so bila kupljena na začetku tega tisočletja za 100-150k. Izvoli članek iz leta 2005:

Pri cenah stanovanj v Ljubljani opažamo že od aprila 2003 močnejšo rast, ki pa se je v lanskem letu pričela vidno umirjati v primeru garsonjer, dvosobnih stanovanj in trisobnih stanovanj. Cene enosobnih stanovanj še vedno rastejo, ker je povpraševanje po tem tipu stanovanj na trgu največje. Povprečna cena po kateri so lastniki skušali prodati je bila za garsonjero decembra 2004 2.292 EUR/m2, za enosobno stanovanje 2.138 EUR/m2, za dvosobno 1.905 EUR/m2 in za trisobno 1.836 EUR/m2.

https://www.finance.si/finance/cene-sta...

Danes pa se to z lahkoto proda za x2 od takratne cene iz leta 2004.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Preverjanje tržne vrednosti...

Torrent je izjavil:

Utk je izjavil:

Kakšno vezo ima zdaj to? Hočeš povedat, da v določenem primeru ocene tržne vrednosti niso ustrezne? Se bomo vrteli v krogu? Pa veš da včasih cenitelj sploh nima vstopa v nepremičnino? Bo v tem primeru bolj natančna ocen, kot v zgornjem primeru, ko se recimo spusti cenitelja v hišo.

Vprašaj tiste, ki so delali cenitev litijske kako je namen nepomemben.
Če ti rečeš, da rabiš 150 jurjev posojila, hiša je pa očitno vredna vsaj 300, se cenilc ne bo trudil ali je vredna 300 ali 320, napisal ti bo 250 in stvar rešena. Morda ti tudi na ustreza zarad drugih stvari previsoka cenitev.
Če pa cenitev dela banka, ker bo dala stanovanje na dražbo, ji je v interesu poznat pravo ceno, za katero bo sigurno šlo, ne bo pa prenizka, ker vsaka dražba nekaj stane, če prodaš stanovanje pod ceno pa tudi.

Mato989 je izjavil:

Utk je izjavil:

Preverjanje tržne vrednosti...

Potem je vrgel stran 300 evrov. No, pa sej to mu bi lahko že prej povedali.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Bistvo je v tem da cenilec nikakor ni garancija da bo nekaj tržno ovrednoteno znotraj margin errorja 3% (kar je za mene še sprejemljivo)...

johnnyyy ::

kamiKaZaA je izjavil:

Jaz vidim kot razlog, da če ti kupiš nekaj za milijon ali dva kot investicijo, potem želiš prodati za 2 ali 4 milijone, ko prodajaš čez 15-20 let. In namesto tega investitor raje kupi novogradnjo za 300-500k, katero bo čez čas prodal za 600-1000k kot se danes tudi prodajajo stanovanja 15-20 let stara za 200-300k, katera so bila kupljena na začetku tega tisočletja za 100-150k.

Problem pri tem je luksuz. Potrebno se je zavedati, da finančne krize relativno najbolj udarijo po bogatih, saj se jim ob krizah najbolj zmanjša premoženje. Sicer od večine svojega premoženja ni odvisna njihova eksistenca, zato se jim v praksi kaj veliko ne pozna - pozna pa se pri prodaji luksuznih dobrin. In v krizah prodajat luksuz je problem, saj nimaš kupcev in cene lahko gredo precej nizko.

Mato989 je izjavil:

Bistvo je v tem da cenilec nikakor ni garancija da bo nekaj tržno ovrednoteno znotraj margin errorja 3% (kar je za mene še sprejemljivo)...

Ja tako kot imaš slabe frizerje, imaš tudi slabe cenilce, kaj čmo.

Če ti rečeš, da rabiš 150 jurjev posojila, hiša je pa očitno vredna vsaj 300, se cenilc ne bo trudil ali je vredna 300 ali 320, napisal ti bo 250 in stvar rešena. Morda ti tudi na ustreza zarad drugih stvari previsoka cenitev.
Če pa cenitev dela banka, ker bo dala stanovanje na dražbo, ji je v interesu poznat pravo ceno, za katero bo sigurno šlo, ne bo pa prenizka, ker vsaka dražba nekaj stane, če prodaš stanovanje pod ceno pa tudi.

Banka ne dela cenitev, ker bo nekaj dala na dražbo, vsaj ne na sodno. Sodišče dela cenitev prek sodnih cenilcev.

urli ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Unicredit 3.1, nlb 2.9

A je 2.9% na 20 let?

kamiKaZaA je izjavil:

Pozabil sem dopisat, da če bom kdaj bil v situaciji, da bi imel viška denarja za nepremičnino bi to zagotovo parkiral v LJ, pa parkiral denar, ker se mi z najemniki, kateri so zaščiteni bolj kot kočevski medvedi, ne bi dalo ukvarjati (pri eni ali dveh nepremičninah), ker bi potem že brez najema dovolj zaslužil, ko bi potreboval denar recimo čez 15, 17, 22 let in bi lahko lepo takoj prodal (brez da čakam, da se najemnik izseli) za +70% ali +100% ali +120% in bi na ta način najmanj izgubil (zaradi vsakoletne inflacije) in hkrati je to bolj varna naložba kot delnice.

Tako, da jaz razumem zakaj imajo eni prazne nepremičnine (najemniki so preveč zaščiteni) in zakaj je ravno v LJ največ praznih nepremičnin (ker je v SLO najboljše investirat ravno v nepremičnine v LJ; največji donos in največ javnih služb, kar povzroča nenehno rast teh nepremičnin in nenehno povpraševanje po njih) in ker na koncu čisto dovolj zaslužiš, če držiš prazno nepremičnino vsaj 15 let (se izogneš plačilu davku na dobiček), hkrati pa se ti ni potrebno ukvarjati s vsemi problemi, katere ti prinesejo najemniki (izguba živcev, možnost poškodbe stanovanja,...) in še prodaš lahko takoj, ko potrebuješ denar.

Ja to itak... država nič ne naredi da bi lastnik lahko varoval svojo nepremičnino brez dolgotrajnih sodnih postopkov...

matobeli ::

Seveda naredi. Vsakemu ki bi želel s silo uveljavljat lastniško pravico nad nepremičnino bo to preprečila če za to nima legalnega razloga.

Za kakšno ceno in s kakšno pogodbo se misliš it posel pa države nič ne briga dokler je v okvirih legalnega. Pomisli samo kakšno škodo šele dela spletnim trgovinam k se morjo stalno ukvarjat z vračili 1 večer rabljenih PS5.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

kamiKaZaA je izjavil:

Pozabil sem dopisat, da če bom kdaj bil v situaciji, da bi imel viška denarja za nepremičnino bi to zagotovo parkiral v LJ, pa parkiral denar, ker se mi z najemniki, kateri so zaščiteni bolj kot kočevski medvedi, ne bi dalo ukvarjati (pri eni ali dveh nepremičninah), ker bi potem že brez najema dovolj zaslužil, ko bi potreboval denar recimo čez 15, 17, 22 let in bi lahko lepo takoj prodal (brez da čakam, da se najemnik izseli) za +70% ali +100% ali +120% in bi na ta način najmanj izgubil (zaradi vsakoletne inflacije) in hkrati je to bolj varna naložba kot delnice.

Tako, da jaz razumem zakaj imajo eni prazne nepremičnine (najemniki so preveč zaščiteni) in zakaj je ravno v LJ največ praznih nepremičnin (ker je v SLO najboljše investirat ravno v nepremičnine v LJ; največji donos in največ javnih služb, kar povzroča nenehno rast teh nepremičnin in nenehno povpraševanje po njih) in ker na koncu čisto dovolj zaslužiš, če držiš prazno nepremičnino vsaj 15 let (se izogneš plačilu davku na dobiček), hkrati pa se ti ni potrebno ukvarjati s vsemi problemi, katere ti prinesejo najemniki (izguba živcev, možnost poškodbe stanovanja,...) in še prodaš lahko takoj, ko potrebuješ denar.

Sicer ne vem v kakšni situaciji si, ampak, ko če boš kdaj imel še kakšne druge naložbe (ETF, delnice, zlato, kripto, nepremičnine itd.) boš ugotovil, da z naložbenega vidika nepremičnine niso tako dobre kot se zdi. Jaz sem skoraj z vsemi naložbam na boljšem kot s stanovanjem. Pri stanovanju me rešuje "kredit" ki mi zagotavlja leverge, možnost vpisa hipoteke (da dobim še več kredita), to da v enem živim drugega pa turistično oddajam ter da lahko koriostim za vikende in dopust.

bm1973 ::

Mato989 je izjavil:

Ja to itak... država nič ne naredi da bi lastnik lahko varoval svojo nepremičnino brez dolgotrajnih sodnih postopkov...

Zato so najemne pogodbe podpisujejo za določen čas, pa je mir...

Po koncu pogodbe najemnik nima več posesti nad stanovanjem in mora ven.

Večina problemov z najemniki je, ker imajo pogodbe za nedoločen čas...

Seveda naredi. Vsakemu ki bi želel s silo uveljavljat lastniško pravico nad nepremičnino bo to preprečila če za to nima legalnega razloga.

To je laž... poglej samo Rome ki okupirajo zemljo in imajo zgrajeno tam kjer to ne bi smelo bit... in Država ne naredi NIČESAR...

bm1973 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Zato so najemne pogodbe podpisujejo za določen čas, pa je mir...

Po koncu pogodbe najemnik nima več posesti nad stanovanjem in mora ven.

Večina problemov z najemniki je, ker imajo pogodbe za nedoločen čas...

Narobe... vsepovsod so problemi... pomisli kaj lahko narediš če nekdo po zadnjem dnevu pogodbe za DČ ne izprazni stanovanja... lahko čez 24 ur ga prisilno izseliš ali moraš se jebat na sodišču...

Težava so zakoni ki ščitijo najemnike da lahko vse uničijo in mu izvršba ne bo pobrala vsega... ker je njegov lajf več vreden kot tvoja lastnina čeprav je scum od človeka ki uničuje tujo lastnino

Sploh pa ne moreš nič če ne gre ven, čeprav pogodbap oteče moraš se it jebat na sodišče da ga izselijo do tačas je pa free not sploh če mu ne morš pol nič pobrat.

Aja uradno pa spet ne smeš zahtevat credit scor,e pogodb o zaposlitvi, dokazov plače ker je to baje BAD

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

johnnyyy je izjavil:

drugega pa turistično oddajam ter da lahko koriostim za vikende in dopust.

Turistično oddajanje pa se absolutno splača. Nimaš težav s plačili (ker se plača v naprej) in tudi prodaš lahko takoj (nehaš oddajati čez par mesecev oz. ko potečejo vse rezervacije). Medtem, ko z najemniki so lahko težave od rednega neplačevanja (najemnine ali obratovalnih položnic) do delanje kot svinja s kurbusom s pohištvom v stanovanju do zelo težke izselitve. Vsega tega ni pri turističnem oddajanju in to se res edino splača. Aja, pa splača se tudi oddajanje tujim delavcem, ker ti so tudi redni plačniki (če ne ve, da bo ostal brez bivanja) in ni takšnega problema z izselitvijo kot pri družinah ali parih.

kamiKaZaA je izjavil:

kamiKaZaA je izjavil:

V tem komentarju si dobro pojasnil, zakaj je potrebna reforma davka.

Zgodovina sprememb…

Torrent je izjavil:

kamiKaZaA je izjavil:

kamiKaZaA je izjavil:

Ne, v tem odstavku je dobro zapisano zakaj je potrebna reforma pravic najemnikov in reforma načina izterjave škode ki jo povzroči najemnik ter način deložacije ki mora biti instant izven sodni

Torrent je izjavil:

Dokler bo peščica bogatašev imela v lasti največ nepremičnin znotraj SLO, kjer bi ta davek ravno njih najbolj udaril po žepu se ni za bati, da bi sprejeli taki zakon. Bodo podkupnine pod mizo uredile, da te reforme ne bo. >:D ;)

ginekk ::

Torrent je izjavil:

Banka ne dela cenitev, ker bo nekaj dala na dražbo, vsaj ne na sodno. Sodišče dela cenitev prek sodnih cenilcev.

Sploh nima veze kakšni so. Men je ljubljanska cenilska družba z veliko prometa in ki je na seznamu čisto vseh bank, na prigovarjanje v drugo ocenila za 20% razlike. Nič se ni z objektom zgodilo, samo jaz sem težil, da je cenitev čisto mimo (ker je bila res).

Vse kar je cenilec naredil, da je v svoj vzorec ocenjenih vzel par drugih objektov realizirane prodaje. Po opisih je vse ustrezalo, cenitev pa je bila 20% drugačna od prvotne.

Takrat je bilo jasno, da so kljub analitčnem programju, strokovnosti in licencam, cenitve precej mimo.

LeQuack ::

kamiKaZaA je izjavil:

Torrent je izjavil:

Dokler bo peščica bogatašev imela v lasti največ nepremičnin znotraj SLO, kjer bi ta davek ravno njih najbolj udaril po žepu se ni za bati, da bi sprejeli taki zakon. Bodo podkupnine pod mizo uredile, da te reforme ne bo. >:D ;)

Kako pa jim je na Hrvaškem ratalo. Predvidevam da je tam manj korupcije?
Quack !

Kaj jim je ratalo?

LeQuack je izjavil:

kamiKaZaA je izjavil:

Torrent je izjavil:

To kar je Hrvatom "ratalo" mi že imamo tam nekje od začetka SLO...

Utk je izjavil:

Kaj jim je ratalo?

Nižje davke za plače:

Hrvaške plače opazno manj obdavčene kot slovenske​
"Davčne spremembe na Hrvaškem so usmerjene predvsem v razbremenitev plač, pri čemer so na Hrvaškem že zdaj plače obdavčene manj kot v Sloveniji."
https://www.delo.si/gospodarstvo/next/h...

In višje na nepremičnine:

Hrvaška nad špekulativno kupovanje nepremičnin z davkom na nepremičnine
"Hrvaška bo s 1. januarjem uvedla davek na nepremičnine. Znašal bo od 0,60 evra do osem evrov na kvadratni meter, enote lokalne samouprave pa bodo njegovo višino določale same, je napovedal finančni minister Marko Primorac."
https://www.24ur.com/novice/tujina/s-1-...
Quack !

Mato989 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

kamiKaZaA je izjavil:

Torrent je izjavil:

Tako je. To je NUSZ. Kolikokrat še je potrebno napisati, da je razlika, če ti plačaš od 0,60€ do 8€ za m2 ali pa plačaš od 0,50% do 1% vrednosti nepremičnine vsako leto. Če bi pri nas naredili, da plačaš 5€/m2 in če računamo, da je povprečno stanovanje veliko 60m2 in da je teh 930.000 (to je podatek iz parih dni na tem forumu) bi država pobrala cca. 280 milijonov oz. v povprečju 300€ davka za stanovanje, katero je vredno med 120k (vukojebina; MB, CE, Ptuj) ali 300-360k (LJ).

To ni to, kar se skozi govori. No, Hrvati pa pa poberejo za 60m2 od 36€ do 480€ davka. Naši pa bi za isto stanovvanje kasirali od 600€ (0,50% - MB, Ptuj) oz. 1200€ (1%) do 3000€ (0,50% - LJ) oz. 6000€ (1%). Vidiš @LeQuack razliko?

Dohodnino bi lahko tudi mi znižali, seveda ne s to vlado, davka na nepremičnine pa ne bojo niti pri njih plačevali bogati, bodi brez skrbi, vsaj ne v neki resni višini.
Če rečemo, da ima neka vila uradno uporabne površine 200 m2, je to od 120 do 1500 davka na leto. Za prazno vilo that is, če kdorkoli živi v njej, najemnik ali "najemnik", potem davka itak ni.
Tako hišo se bolj splača dat v najem za 400 evrov na mesec, 5 jurjev na leto, in od 5 jurjev najbrž ne bo 1500 davka. Če je pa davka 500 evrov...je pa to v rangu našega NUSZ.

Zgodovina sprememb…

No samo hotel sem reči, da Hrvaška dela nekaj dobrega za prihodnost, Slovenija pa ne.
Quack !

No, Hrvaška ne gre na boljše, ampak tudi to je boljše kot ta vlada, ki Slovenijo poriva še na slabše.

LeQuack je izjavil:

Utk je izjavil:

Kaj jim je ratalo?

Nižje davke za plače:

Hrvaške plače opazno manj obdavčene kot slovenske​
"Davčne spremembe na Hrvaškem so usmerjene predvsem v razbremenitev plač, pri čemer so na Hrvaškem že zdaj plače obdavčene manj kot v Sloveniji."
https://www.delo.si/gospodarstvo/next/h...

In višje na nepremičnine:

Hrvaška nad špekulativno kupovanje nepremičnin z davkom na nepremičnine
"Hrvaška bo s 1. januarjem uvedla davek na nepremičnine. Znašal bo od 0,60 evra do osem evrov na kvadratni meter, enote lokalne samouprave pa bodo njegovo višino določale same, je napovedal finančni minister Marko Primorac."
https://www.24ur.com/novice/tujina/s-1-...

Ampak mi že imamo podoben davek na nepremičnine... imenuje se davek na premoženje... funkcionira pa 80% like Hrvaški... nekaj specifik ampak končni zneski so podobni razen ko greš na zgornjo mejo Hrvaške vrednosti pri Hrvatih...

Plače pa kako bi razbremenili če so skenslali Janševo dohodninsko olajšavo ki je to ravno delala.

Mato989 je izjavil:

Torrent je izjavil:

kamiKaZaA je izjavil:

kamiKaZaA je izjavil:

Ne, v tem odstavku je dobro zapisano zakaj je potrebna reforma pravic najemnikov in reforma načina izterjave škode ki jo povzroči najemnik ter način deložacije ki mora biti instant izven sodni

Oboje. Eno ne izključuje drugega.

kamiKaZaA je izjavil:

Mato989 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

kamiKaZaA je izjavil:

Torrent je izjavil:

Tako je. To je NUSZ. Kolikokrat še je potrebno napisati, da je razlika, če ti plačaš od 0,60EUR do 8EUR za m2 ali pa plačaš od 0,50% do 1% vrednosti nepremičnine vsako leto. Če bi pri nas naredili, da plačaš 5EUR/m2 in če računamo, da je povprečno stanovanje veliko 60m2 in da je teh 930.000 (to je podatek iz parih dni na tem forumu) bi država pobrala cca. 280 milijonov oz. v povprečju 300EUR davka za stanovanje, katero je vredno med 120k (vukojebina; MB, CE, Ptuj) ali 300-360k (LJ).

To ni to, kar se skozi govori. No, Hrvati pa pa poberejo za 60m2 od 36EUR do 480EUR davka. Naši pa bi za isto stanovvanje kasirali od 600EUR (0,50% - MB, Ptuj) oz. 1200EUR (1%) do 3000EUR (0,50% - LJ) oz. 6000EUR (1%). Vidiš @LeQuack razliko?

To ni NUSZ. NUSZ na hrvaškem nimajo. Kvečjemu je podoben našemu davku na premoženje, ker obdavčuje samo sekundarne nepremičnine. Glavni point ni v tem koliko se bo pobralo, ampak da se pošlje signal, da to ni ok in da plačajo tud tujci. Razlika je tud ta, da bodo tam to dosledno izvajali in nadzirali. Drugač pa je logično lahko pri nas višji davek, saj je tud standard baje višji.

Zgodovina sprememb…

To ni NUSZ. NUSZ na hrvaškem nimajo. Kvečjemu je podoben našemu davku na premoženje, ker obdavčuje samo sekundarne nepremičnine. Glavni point ni v tem koliko se bo pobralo, ampak da se pošlje signal, da to ni ok in da plačajo tud tujci. Razlika je tud ta, da bodo tam to dosledno izvajali in nadzirali. Drugač pa je logično lahko pri nas višji davek, saj je tud standard baje višji.

Ampak saj nima veze kaj je, važen je STROŠEK ki ga lastnik ima... in na Hrvaškem in v SLO je sedaj podoben... torej Hrvati so komaj prišli "danes" na naš nivo stroškov to ali se imenuje NUSZ ali davek na premoženje ali na nepremičnine je nepomembno z vidika STROŠKA lastniku

Drugač pa je logično lahko pri nas višji davek, saj je tud standard baje višji.

Glede na to, da je pri nas z NUSZ obdavčeno vse, pri njih pa samo prazna stanovanja, potem to ni logično. Tist, ki ima na Hrvaškem prazna stanovanja, je pač načeloma bolj bogat kot Slovenc, ki ima eno samo svoje in v njem živi. Ni ravno standard x5 pri nas, da bi še zmeraj bil Slovenc nek bogatun proti Hrvatu s praznimi stanovanji.

Razlika je tud ta, da bodo tam to dosledno izvajali in nadzirali.

A da bojo. Jaz malo dvomim. Prazno stanovanje boš pač "oddal" sinu, če mu ga že ne boš hotel prepisat.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Drugač pa je logično lahko pri nas višji davek, saj je tud standard baje višji.

Glede na to, da je pri nas z NUSZ obdavčeno vse, pri njih pa samo prazna stanovanja, potem to ni logično. Tist, ki ima na Hrvaškem prazna stanovanja, je pač načeloma bolj bogat kot Slovenc, ki ima eno samo svoje in v njem živi. Ni ravno standard x5 pri nas, da bi še zmeraj bil Slovenc nek bogatun proti Hrvatu s praznimi stanovanji.

Razlika je tud ta, da bodo tam to dosledno izvajali in nadzirali.

A da bojo. Jaz malo dvomim. Prazno stanovanje boš pač "oddal" sinu, če mu ga že ne boš hotel prepisat.

Tam majo pač drugače zastavljene davke. Govorimo o davku po enoti, ne o skupnem znesku pobranega davka.

Bomo videli. S tem bojo tud obdavčli tiste, ki na črno oddajajo.

In zakaj ga tudi v resnici ne bi oddal sinu? Pa ja ne bo živel doma do 30 če ima fotr frej flet.

Torrent je izjavil:

Če pobirajo za 60m2 od 36€ do 480€, to potem ni noben davek. To je kot, da imaš 3-sobni apartma na slovenski obali in bi plačal 100€ davka ali pa 500€. Takšen apartma pa je vreden nekje pol milijona, če je manj kot 300 metrov oddaljen od morja. To je drobiž. Naši hočejo sprejet, da bi takšen plačal med 2500€ in 5000€ davka. In tega ne bo, ker imajo po večini v lastništvu te nepremičnine tisti, ki pišejo zakone. Ali pa se bo sprejelo in bodo izločili podjetja (no tega ni na hrvaškem) in potem bo spet izplen, da bo le 10% ljudi plačevalo davek ostalih 90% pa bo prepisalo na firmo nepremičnino...

matobeli je izjavil:

In zakaj ga tudi v resnici ne bi oddal sinu? Pa ja ne bo živel doma do 30 če ima fotr frej flet.

Zato ker če sin pač nima keša da živi na svojem bo raje tam not na črno imel folk naprej sin bo pa uradno najemnik... skratka spet en velik clusterfuck, vse zaradi birokracije.

Itak, človek ki ne želi oddajat fleta ker ga ima za investicijo ali potomce, bo vanj fiktivno prijavil sina in našopal na črno brez pogodbe neke uboge duše... ker lastnik noče imet težav z najemojemalci or something.

Sliši se kot matomatika.

matobeli je izjavil:

Itak, človek ki ne želi oddajat fleta ker ga ima za investicijo ali potomce, bo vanj fiktivno prijavil sina in našopal na črno brez pogodbe neke uboge duše... ker lastnik noče imet težav z najemojemalci or something.

Sliši se kot matomatika.

Zakaj pa? Kot da je nemogoče da nočeš podpisat pogodbe za najemnika hočeš pa služit... froc pa pač je 19 in se ne bi preselil še ker pač študira in nima keša... to je čisto realen MOŽEN primer... in da ne plačaš davka pač froca fiktivno tja napišeš....

Dejstvo je da vsi ti davčni zakoni so neumni ker rabijo spet plačevat denar za neke inšpekcije... namesto da bi se naredil flat zakon...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

froc ima 19... glih eno leto.

Pa tudi od 18-23 ni to neka doba. Pol se ga menda tud že losat želiš.

kamiKaZaA je izjavil:

Torrent je izjavil:

Če pobirajo za 60m2 od 36EUR do 480EUR, to potem ni noben davek. To je kot, da imaš 3-sobni apartma na slovenski obali in bi plačal 100EUR davka ali pa 500EUR. Takšen apartma pa je vreden nekje pol milijona, če je manj kot 300 metrov oddaljen od morja. To je drobiž. Naši hočejo sprejet, da bi takšen plačal med 2500EUR in 5000EUR davka. In tega ne bo, ker imajo po večini v lastništvu te nepremičnine tisti, ki pišejo zakone. Ali pa se bo sprejelo in bodo izločili podjetja (no tega ni na hrvaškem) in potem bo spet izplen, da bo le 10% ljudi plačevalo davek ostalih 90% pa bo prepisalo na firmo nepremičnino...

Že to, da velja zakon tud za podjetja na Hrvaškem je en velik korak v pravo smer. Znesek davka po enoti res ni nič posebnega, ampak tako se začne. Da ni šok prevelik. Podlaga je pripravljena. Če bo potreba, pa kasneje lepo hop, pa gre davek še malo gor. Obenem, pa državljane čisto nič ne stane prva nepremičnina.

Zgodovina sprememb…

Ko bo Hrvaška povprečna plača dohitela našo je konec.
Quack !

Torrent je izjavil:

Že to, da velja zakon tud za podjetja na Hrvaškem je en velik korak v pravo smer.

Ampak tega naši ne mislijo sprejeti. So že v štartu rekli, da če do davka pride bodo podjetja izločena. In na koncu ne bo nobene koristi (pa saj ne bodo niti sprejeli te reforme), ko se bo 90% nepremičnin izognilo plačilu (prepis na firmo).

kamiKaZaA je izjavil:

Torrent je izjavil:

Že to, da velja zakon tud za podjetja na Hrvaškem je en velik korak v pravo smer.

Ampak tega naši ne mislijo sprejeti. So že v štartu rekli, da če do davka pride bodo podjetja izločena. In na koncu ne bo nobene koristi (pa saj ne bodo niti sprejeli te reforme), ko se bo 90% nepremičnin izognilo plačilu (prepis na firmo).

Bomo videli. Mogoče pa jih bo zdaj sram, ko bojo videli Hrvate.

tony1 ::

Torrent je izjavil:

Utk je izjavil:

Te tržne ocene so ponavadi nižje od cen, ki jih lahko nepremičnina doseže na trgu.

To je potem čudna definicija tržna cene. Cenilc zna čisto dobro ocenit tržno ceno, sploh za potrebe dražbe. Tudi agenti dobro vejo za kolk bo šlo, za kolk pa ne, samo da pri agentih je pomembna še časovna komponenta, v kolkem času bo šlo.

To ni tržna cena, ampak ocena tržne vrednosti. Nič čudnega ni v tem, razen če se želiš delat neumnega.

Ne poznate Lj in ne Fužin.

Fužinski bloki so lahko zelo OK, je pa najbolj pomembna mikrolokacija (za tale naslov se mi ne da guglati): tisti direktno ob Zaloški so za crknit, tisti ob Poti na fužine (ali kaj že je) so malo boljši, ampak še vedno ne za živet tam, potem imaš pa bolj odnaknjene od teh dveh cest: najboljši so ob travnikih v bližini Save (Ljubljanice?), nato pa bližje ko so Zaloški, manj so vredni (nekateri so vsaj postavljeni nižje od ceste in na tleh ne slišiš hrupa prometa).

Predmetni blok ima sicer vsaj dvigalo, stoposto je bil flat v prvotnem stanju (najbrž celo popolnoma razsut), garaž pa tako v tričetrini naselja ni. So pa parkingi.

Potem pa še malo negotovosti, ker gre le za dražbo, pa se je prodal relativno ugodno.

Torrent je izjavil:

kamiKaZaA je izjavil:

Torrent je izjavil:

Bomo videli. Mogoče pa jih bo zdaj sram, ko bojo videli Hrvate.

:))8-)

Tu si me pa nasmejal. Da bi naše politike bilo nečesa sram? :D:))

Samo tega da bi sosed imel boljši "avto" :))

kamiKaZaA je izjavil:

Turistično oddajanje pa se absolutno splača. Nimaš težav s plačili (ker se plača v naprej) in tudi prodaš lahko takoj (nehaš oddajati čez par mesecev oz. ko potečejo vse rezervacije). Medtem, ko z najemniki so lahko težave od rednega neplačevanja (najemnine ali obratovalnih položnic) do delanje kot svinja s kurbusom s pohištvom v stanovanju do zelo težke izselitve. Vsega tega ni pri turističnem oddajanju in to se res edino splača. Aja, pa splača se tudi oddajanje tujim delavcem, ker ti so tudi redni plačniki (če ne ve, da bo ostal brez bivanja) in ni takšnega problema z izselitvijo kot pri družinah ali parih.

Ni ravno tako. Mi delamo (skoraj) vse sami, od manjših obnov, popravil, oglaševanja, računovodstva, stika s turisti, do čiščenja (no za to imamo externo, ki pa včasih tudi ne more). In časa za te stvari se zabije ogromno. Saj na koncu ko pogledaš nekaj denarja je, a če bi vrednost nepremičnine imel v delnicah, ugotoviš, da je vso delo skozi leto vredno par jurjev. In če bi čas, ki se ga za to nameni, namenil za kar koli drugega - od čiščenja, knavfanja, programiranja, servisa itd. bi bil večinoma na boljšem. Pa poleti, ko so vsi nekje na dopustu, si ti nekje v bližini :).

Kolegica se je teh stvari lotila po gospodsko in tako ji agencija vse ureja, čistilke vse počistijo, mojstri vse popravijo. No v 3 letih je prišla na nulo z "obnovo", ko je stanovanje le malce osvežila (menjala postelje, kavč, mizo, omare itd), pa svojega dela (hendlanja, vsega živega), sploh ni zraven štela.

Pa saj podobno je z dolgoročnimi najemi, kjer imaš vključeno tudi opremo. Ko sem bil še najemnik in sem menjaval stanovanja, se je točno vedelo kje imajo moškega doma ki je tehnik. Dolgo časa sploh nisem razumel, zakaj so bil nekateri najemodajalci oz. najemodajalke, tako obsedeni s staro opremo. Potem pa sem spoznal, da je največji problem ker to stane in nimajo nikogar, ki bi jim to za solidno ceno naredil/pripeljal/popravil itd.
««
707 / 738
»»