Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
Pat_MaGroin ::
MCD ni dal ven $5 menija, ker gre folku dpbr, WMT gre dobro takrat, ko ima folk manj denarja...pač stvari gredo počasi.
Zdej boš bagholder dolgo časa, od 2007 je bila priložnost...
Veliko etf soyboyev ni ready na 10 let stagnacije oz bear marketa :).
Early retirement se bo malo zamaknil za veliko teh optimistov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
deco16 ::
zavajon ::
Očitno še nisi živel več kot 5 dni dopusta v tujini, kaj šele delal. Ne vem kaj se spuščaš potem v stanovanjske debate in kaj in koliko ostaja neprodanih stanovanj. Očitno ni tvoj problem. So ljudje, ki vedo kaj so prednosti mesta, predvsem v katerih fazah življenja, so ljudje, ki vedo kaj so prednosti podeželja in so ljudje, ki so si ne zgradijo hiše, da tam preživijo do penzije, ker rabijo fleksibilnost, ker niso omejeni zgolj na našo "žabarijo".
Ko boš ti doma kosil travo, ker jo pač moraš, bo nekdo drug imel fleksibilnost, da za 1 leto spoka v tujino, ker se je ponudila krasna priložnost, s katero bo dobil izkušnje (in denar), ki jih v Sloveniji ne more. Nič ni narobe s tvojim načinom življenja, samo pravim, da tudi ne rabiš podcenjevati načina življenja drugih. Ti drugi z lahkoto kupijo stanovanje v LJ kadarkoli, ti pa imaš čista pljuča!
Taki ljudje sploh ne kupijo stanovanja, ampak ga najamejo. Seveda v državah, kjer je posel z oddajanjem urejen in lahko najameš stanovanje za 3 mesece ali za 20 let, po želji. Seveda pa ti, Mato in ostali slovenceljni tega ne morete razumeti.
Kako se ima lahko fajn nekdo, ki 15 let ni lastnik nepremičnine?
Kako se ima lahko fajn nekdo ki 15 let plačuje kredo za nepremičnino? :D
Ah, bolj 25 ali celo 30 let ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()
deco16 ::
Pač pa govorim kot nekdo ki je tolk let plačeval najemnine in sedaj s kreditom.
Nevem zakaj miselnost, cegle mam zdej pa vse super fajn. Kredit odžere tolk plače, kaka prenova, renovacija in sam še to razmišljaš.
Prej pa boli te, se pokvari pečica, pokličeš lastnike.
Sam tko mal kosti za glodat.
Jst verjamem pa da Matoti sam to pomeni v življenju ;) Cegli cegli....
Nevem zakaj miselnost, cegle mam zdej pa vse super fajn. Kredit odžere tolk plače, kaka prenova, renovacija in sam še to razmišljaš.
Mato989 ::
Meni cegli pomenijo zelo malo... se pa zavedam da so cegli največji garant da ne boš revež v penziji... zraven dobre privat zrihtane rente od investicij seveda...
Se pa zavedam da želja po krizi in propadu vrednosti ceglov ne bo vplivala BLAGODEJNO na ljudi za katere se tukaj govori da bi jim radi dušebrižniki zrihtali poceni nepremičnine.
Kot sem že večkrat povedal.
Kdor v času konjukture ne more kupit nepremičnine, je tudi v času krize ne bo... to velja za 99% primerov tako od oka...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
kriptobog ::
In potem se sprašujete zakaj imamo raje prazno, kot da oddam v najem. Boli najemnike za vse ni treba nič pazit, sa jbo lastnik zrihtal, popravil, zamenjal. V tujini je oblje, ker najameš prazno stanovanje pa mora najemnik sam opremit.
Kdo pa te sili da ne sprazniš fleta?
bm1973 ::
Sam sem najemniku povedal, da gospodinjski aparati niso del najema. So tam, lahko jih uporablja, če bo crknil, naj ga zamenja sam, in seveda potem odnese... Ali proda meni, kakor hoče...
Opremljeno stanovanje pač ni zakonski standard, je samo posledica prejšnjih lastnikov, ki tega niso metali ven.
Tko, da malo kosti za glodat...
feryz ::
Lahko bi se ozrli v Italijo. Tam je malo drugače.
Kot prvo je notar car, bog i batina, več od sodnika. Ni zgolj skorumpiran birokrat, ki štemplja papirje, izdaja račune in nič ne odgovarja. Zato se tam sklepajo najemne pri notarju.
In ko je sklenjena, je najemnik lastnik. Pika, konec zaključeno. Dokler izpolnjuje dolžnosti, torej poravnava obveznosti, lastnik stanovanja ne more vanj. Razen če lepo prosi ali ga lepo prosijo.
Ampak tisti moment, ko obveznosti, najemnina ali stroški, niso poravnane, najemnik leti ven. Brez pardona, brez štetja mulcev in podobno.
Razen če je najemnik črnec ali podoben manjšinc. Ti, podobno kot pri nas, delajo kar hočejo in so nedotakljivi. Rasizem in te fore. Zato jim tudi noben več ne odda nič. Razen države.
Kot prvo je notar car, bog i batina, več od sodnika. Ni zgolj skorumpiran birokrat, ki štemplja papirje, izdaja račune in nič ne odgovarja. Zato se tam sklepajo najemne pri notarju.
In ko je sklenjena, je najemnik lastnik. Pika, konec zaključeno. Dokler izpolnjuje dolžnosti, torej poravnava obveznosti, lastnik stanovanja ne more vanj. Razen če lepo prosi ali ga lepo prosijo.
Ampak tisti moment, ko obveznosti, najemnina ali stroški, niso poravnane, najemnik leti ven. Brez pardona, brez štetja mulcev in podobno.
Razen če je najemnik črnec ali podoben manjšinc. Ti, podobno kot pri nas, delajo kar hočejo in so nedotakljivi. Rasizem in te fore. Zato jim tudi noben več ne odda nič. Razen države.
matobeli ::
Sej vsak lahko odda fejk oglas in preveri če je interes.
Prazen flet, 6M varščine, pa da vidmo kako gre. Garant se izogneš socialcem ki nimajo za en kavč.
Prazen flet, 6M varščine, pa da vidmo kako gre. Garant se izogneš socialcem ki nimajo za en kavč.
Lahko bi se ozrli v Italijo. Tam je malo drugače.
Saj to jaz zmeraj govorim...
Marsikdo bi raje oddal če bi bilo tako da ko poteče pogodba ali ko 14 dni zamujaš s plačilom da enostavno pride policija in ključavničar, menja ključavnico, policija izseli najemnika ima 3 ure časa da spakira in potem se mu pošlje račun in izvršba za stroške...
tony1 ::
Sej vsak lahko odda fejk oglas in preveri če je interes.
Če živiš v najemu je lastno pohištvo, kaj šele večji gosp. aparati eno samo breme. Ker jih večina stanovanj že ima.
En post gor je nekdo pisal, da jih je pripravljen odkupit... To je še kar OK, če po približno razumni ceni. Neke sorte filter za socialce je že.
Ker jih večina stanovanj že ima.
Naj si lastnik vse pohištvo spravi v spalnico če mu je tako super.
Če oddajaš stanovanje je pohištvo samo breme, tistim ki niso socialci je hitro odveč dajat 600€/M za tole...
Odkup je največji nateg...
Jasno, najbolj fer je prazno dobiš, prazno vrneš.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()
Marsikdo bi raje oddal če bi bilo tako da ko poteče pogodba ali ko 14 dni zamujaš s plačilom da enostavno pride policija in ključavničar, menja ključavnico, policija izseli najemnika ima 3 ure časa da spakira in potem se mu pošlje račun in izvršba za stroške...
Koliko pa si pripravljen plačat za tako uslugo?
ZveeZ ::
25% davka:)
25% davka na najemnino... aja saj to že plačujemo če oddajamo... dobiš pa nič, kar ne dobi že nekdo ki tega ne plačuje ker nič nima...
Zgodovina sprememb…
S temi 25% država ustvarja možnosti da lahko oddajaš nepremičnino.
Sicer pa, a hočte rečt da koj ko vas šefe zabriše iz službe že pride uradnik in vam da ponudbo za enako ali boljšo zaposlitev? Ker glede na višino davščin bi pričakoval da me zjutraj čaka taxi ki me pač odpelje nekam drugam.
Ali pa ko plačam ddv v trgovini, nisem vedel da država iz njega plača trgovcu da pripelje konzervo sardel in jo zloži na polico, kjer jo vzamem. Vedno sem mislil da se to krije iz neto cene iz davka pa plačujejo zemljiško knjigo.
Silly me.
Sicer pa, a hočte rečt da koj ko vas šefe zabriše iz službe že pride uradnik in vam da ponudbo za enako ali boljšo zaposlitev? Ker glede na višino davščin bi pričakoval da me zjutraj čaka taxi ki me pač odpelje nekam drugam.
Ali pa ko plačam ddv v trgovini, nisem vedel da država iz njega plača trgovcu da pripelje konzervo sardel in jo zloži na polico, kjer jo vzamem. Vedno sem mislil da se to krije iz neto cene iz davka pa plačujejo zemljiško knjigo.
Silly me.
Kolega je v NM dal na oglas 3-sobno novogradnjo brez opreme ter 2 jurja varscine. 9 mesecev, kljub hudemu pomanjkanju stanovanj za najem v NM, niti enega klica.
Ko je v sicer drago stanovanje nametal za 5k opreme (blok kuhinja, cheap kavc, omara, postelja in jogi), je imel oddano v 3 dneh.
Ko je v sicer drago stanovanje nametal za 5k opreme (blok kuhinja, cheap kavc, omara, postelja in jogi), je imel oddano v 3 dneh.
Zgodovina sprememb…
Drugače najbolj brutalno najemno pogodbo ima stanovanjski sklad RS.
Brez opreme, 6 varscin in precej ostri pogoji, ce nehas placevat :).
Privat oglasa se nisem tako brutalnega zasledil.
eEdbM ::
Normalno. Ampak teoretiki pa teoretizirajo...
Z neopremljenimi stanovanji se cilja na drug tip najemnikov - vsaj za ene 5 let, če ne 10. Izgleda, ni dovolj interesentov iz nekih razlogov - mogoče so bolj kratkotrajni, imajo drugačna pričakovanja, premalo potrpljenja, sredstev, samoiniciativnosti, računajo na pogostejše menjavanje, nimajo fiksne zaposlitve itn. Sam se ne bi nikdar odločal za surovo stanovanje, napeljavo, keramiko...
Pat_MaGroin je izjavil:
Državno požegnano in nikomur nič.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eEdbM ()
Pat_MaGroin je izjavil:
niti enega klica.
Kar potrjuje mojo tezo da se namenoma oddaja samo socialcem ki nimajo drugih možnosti, in korelacija/kavzacija med težavami ki jih povzročajo socialci, ter dejstvu da se oddaja samo socialcem... je nekako očitna.
Seveda, nekdo ki ni socialec si bo enako stanovanje v 20letih kupil, ne pa da bo plačeval za najemnino enako keša kot za obrok.
Ker, prosto po matotu, ne da ni dobrih najemnikov, samo cena ni ustrezna.
Zaključek je seveda tak da so najemodajalci ki oddajajo za najvišji donos navadne kapitalistične svinje ki izkoriščajo ljudi z manj možnostmi.
Izgleda, ni dovolj interesentov iz nekih razlogov -
Začnemo lahko pri previsokih cenah. Tisti ki imajo možnost nabavit za enak denar kot najemajo... nabavijo.
Zgodovina sprememb…
Začnemo lahko pri previsokih cenah. Tisti ki imajo možnost nabavit za enak denar kot najemajo... nabavijo.
Za enak denar ne moreš nabaviti kot najemati. Verjetno misliš za enak mesečni znesek in ne enako ceno, kolikor mesecev že pač bo? Žal to moramo imeti razčiščeno in sem glede denarja kar 'avtističen', računovodja se včasih pač moti. Nadaljujemo pa, da je premalo fleksibilnosti tudi glede lokacije. Me zanima, kdo bo prvi pri 21 z dvema točkama razlike.
Zgodovina sprememb…
Pat_MaGroin je izjavil:
Kolega je v NM dal na oglas 3-sobno novogradnjo brez opreme ter 2 jurja varscine. 9 mesecev, kljub hudemu pomanjkanju stanovanj za najem v NM, niti enega klica.
Ocitno je imel previsoko najemnino za prazno stanovanje.
Vprasanje je tudi, kako je spisal oglas. Ali je dal vtis, da bo nekdo lahko noter brezskrbno 5-10 let ali ne.
Ker kdo pri zdravi pameti, bo dal 2k varscine, 1k (karikiram) najemnine, 10k za pohistvo ter na koncu se 2k za selit vso pohistvo ven, za leto ali dve najema?
Jaz osebno, bi raje najemal stanovanje brez pohistva ampak s primerno nizjo najemnino in varscino. No, varscino bi se pozrl.
Pat_MaGroin je izjavil:
niti enega klica.
Kar potrjuje mojo tezo da se namenoma oddaja samo socialcem ki nimajo drugih možnosti, in korelacija/kavzacija med težavami ki jih povzročajo socialci, ter dejstvu da se oddaja samo socialcem... je nekako očitna.
Seveda, nekdo ki ni socialec si bo enako stanovanje v 20letih kupil, ne pa da bo plačeval za najemnino enako keša kot za obrok.
Ker, prosto po matotu, ne da ni dobrih najemnikov, samo cena ni ustrezna.
Zaključek je seveda tak da so najemodajalci ki oddajajo za najvišji donos navadne kapitalistične svinje ki izkoriščajo ljudi z manj možnostmi.
Izgleda, ni dovolj interesentov iz nekih razlogov -
Jaz recimo bi teoretično stanovanje od sklada vzel prazno, od fizične osebe pa nikoli. Ker pri nas kot najemnik ne moreš planirat dolgoročno (10+ let), zato niti socialci, niti dobro situirani ne bodo ruknal 20k+ v opremo, ki paše samo v to stanovanje in nikamor drugam.
Utk ::
Pa vi, ki pravite, da bi, bi res, ali je to bolj, "če že bi, potem bi"?
Jaz bi komot v pogodbo napisal 10 let, ali pa 20, če bi potem najemnik imel vso opremo in vzdrževanje. Normalno, tudi za nižjo ceno. Ampak vseeno bi potem hotel recimo 3 najemnine varščine, ki se na vrne, če nisi not na vsaj 2 leti. Ker ljudje tudi znajo obljubit marsikaj za 10 evrov manj na mesec, potem pa ni glih tako...
Jaz recimo bi teoretično stanovanje od sklada vzel prazno, od fizične osebe pa nikoli. Ker pri nas kot najemnik ne moreš planirat dolgoročno (10+ let), zato niti socialci, niti dobro situirani ne bodo ruknal 20k+ v opremo, ki paše samo v to stanovanje in nikamor drugam.
Jaz bi komot v pogodbo napisal 10 let, ali pa 20, če bi potem najemnik imel vso opremo in vzdrževanje. Normalno, tudi za nižjo ceno. Ampak vseeno bi potem hotel recimo 3 najemnine varščine, ki se na vrne, če nisi not na vsaj 2 leti. Ker ljudje tudi znajo obljubit marsikaj za 10 evrov manj na mesec, potem pa ni glih tako...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Pat_MaGroin je izjavil:
Prva zadeva je pogodba za NDČ, druga zadeva je da pri nas gledamo na pohištvo premalo fleksibilno. Če ne paše iz ikeje ga pač nimaš, redkokdaj ga res nujno_nujno rabiš.
Je pa že sama ideja da ne živiš v svojem stanovanju bližje ljudem ki niso tako zelo vezani na materialne dobrine in taki tudi ne ruknajo 20k+ v pohištvo ker ga ne potrebujejo.
Jaz bi komot v pogodbo napisal 10 let, ali pa 20, če bi potem najemnik imel vso opremo in vzdrževanje.
A to misliš na menjavo dotrajanih napeljav, strehe, stavbnega pohištva ali na vzdrževanje kot je recimo beljenje, menjava žarnic ipd.?
Zgodovina sprememb…
Utk ::
To drugo.
Pa tudi da je čez in vseh 10 let stanovanje v nekem normalnem stanju kot je bilo na začetku. Recimo, če je bil na začetku nov laminat, po 10 letih v redu, ni več nov, ampak če je pa čist uničen, zamenjaj. Če so rolete, komarniki, itd, če se kaj pokvari, zamenjaj. Normalna obraba je v redu, če je pa nekaj ekstra pokvarjeno, je pa treba zamenjat.
Pa tudi da je čez in vseh 10 let stanovanje v nekem normalnem stanju kot je bilo na začetku. Recimo, če je bil na začetku nov laminat, po 10 letih v redu, ni več nov, ampak če je pa čist uničen, zamenjaj. Če so rolete, komarniki, itd, če se kaj pokvari, zamenjaj. Normalna obraba je v redu, če je pa nekaj ekstra pokvarjeno, je pa treba zamenjat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Pat_MaGroin je izjavil:
Čaki, ti hočeš reči, da je nekdo hotel oddati neoprmljeno stanovanje za 9 mesecev, pa še z 2 jurja varščine, in se je čudil, da ni bilo zanimanja?
Pa kdo bi za 9 mesecev nabavljal opremo!?
Pat_MaGroin je izjavil:
Ampak ta pogodba je za nedoločen čas, medtem ko od privatnikov ne moreš najeti stanovanja za 30 let. Vsaj jaz še nisem zasledil takega.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()
Lonsarg ::
Ja za lastno opreme pride v upoštev le dolgoročni najem, torej stanovanje ki je mišljeno da je lahko od najemnika dokler se najemnik ne premisli (dolgoročnega najema najemodajalec namreč ne more enostransko prekinit). To se lahko gre le kako podjetje/sklad.
No velja vsaj za kuhinjo/kopalnico. Dnevno/spalnico se še da nahitro ad-hoc opremit.
No velja vsaj za kuhinjo/kopalnico. Dnevno/spalnico se še da nahitro ad-hoc opremit.
Pat_MaGroin je izjavil:
Seveda... ampak to da ni dobil nobenga klcia je krivda v tem ker ne bi oddal za 10 let recimo...
Valda in jaz razumem, da se nekomu ki bo dobil pogodbo za 11 mesecev NE SPLAČA in ni SMISELNO kupovati opreme za 15k... kaj če mu potem ti ne podaljšaš kaj si naj s tem začne?
Čaki, ti hočeš reči, da je nekdo hotel oddati neoprmljeno stanovanje za 9 mesecev, pa še z 2 jurja varščine, in se je čudil, da ni bilo zanimanja?
Eh, 9 mesecev je čakal na interesente, nobenega klica - saj je pika tam - pa to bi res bilo dejansko absurdno glede na tvojo interpretacijo.
Zgodovina sprememb…
S temi 25% država ustvarja možnosti da lahko oddajaš nepremičnino.
Silly me.
Kako možnost točno ustvarja... če jaz ne dam v najem in ne plačam 25% država še zmeraj USTVARJA to možnost... če pa dam pa je enako samo država dobi 25% več... ne nabijaj... dejstvo je da če daš državi četrtino zaslužka lahko poskrbi vsaj za to da ko se pogodba preteče ali ne drži da po hitrem postopku zadevo reši... Saj vi pravite da bi radi več najemodajalcev... to je preprosta opcija... cenejša kot palica in veliko boljša za vse vpletene in efekt bi bil jutri...
Seveda, 9 mesecev je visel oglas na netu. Pač, spušil je vso opremo, ker je bil trmast, da si bo najemnik sam opremil :).
Oddaja se dolgorocno, ker je investicija.
Oddaja se dolgorocno, ker je investicija.
Zgodovina sprememb…
Če bi malo sledil to temo, bi zvedel, da se oddaja sploh ne, ker najemniki so lopovi, ki ne plačujejo najemnine, ko pa grejo, pustijo uničeno stanovanje.
Kako možnost točno ustvarja... če jaz ne dam v najem in ne plačam 25% država še zmeraj USTVARJA to možnost... če pa dam pa je enako samo država dobi 25% več... ne nabijaj...
Približno take možnosti ustvarja:
Država ustvarja možnosti, da si državljani lahko
pridobijo primerno stanovanje.
Zgodovina sprememb…
Kako možnost točno ustvarja... če jaz ne dam v najem in ne plačam 25% država še zmeraj USTVARJA to možnost... če pa dam pa je enako samo država dobi 25% več... ne nabijaj...
Približno take možnosti ustvarja:
Država ustvarja možnosti, da si državljani lahko
pridobijo primerno stanovanje.
Država nič ni naredila... dejansko država vsako leto samo slabša, pobira pa več kot 20, 50, 100 let nazaj... tu je generalni problem.
Najbolje bi bilo če bi država delala MINIMALNO in pustila denar ljudem
Kot je že pameten gospod Friedman povedal.
“Nobody spends somebody else’s money as carefully as he spends his own. Nobody uses somebody else’s resources as carefully as he uses his own. So if you want efficiency and effectiveness, if you want knowledge to be properly utilized, you have to do it through the means of private property.”
Truer words have never been spoken... Jaz bom s svojimi 50 EUR naredil veliko več zase kot bo država z mojimi 50 EUR naredila za kogarkoli...
Če bi malo sledil to temo, bi zvedel, da se oddaja sploh ne, ker najemniki so lopovi, ki ne plačujejo najemnine, ko pa grejo, pustijo uničeno stanovanje.
Saj je oddal v treh dnevih - drugi odstavek.
Pat_MaGroin je izjavil:
Jaz bom s svojimi 50 EUR naredil veliko več zase kot bo država z mojimi 50 EUR naredila za kogarkoli...
Boš ja, lahko si jih porineš nekam ko pridejo cigani ker ne boš imel 20k/mesečno za primerno varnost.
Vedno znova derailaš pogovor z to varnostjo... varnost v SLO stane manj kot NVOji, pa Opere, pa uradniki itd... za varnost damo nekaj milijard, od 17 milijardnega proračuna... tako, torej tam okrog 25% še to verjetno ne...
Zdaj pa nehaj s tem nabijanjem
Sej si ti začel nabijat da od 25% nimaš nič. Če si zabit in še slep pa ni moja težava.
Zdej pa hitro izumljat cepivo za debilnost.
Aja ne, z 50€ bo težko.
Zdej pa hitro izumljat cepivo za debilnost.
Aja ne, z 50€ bo težko.
Kako nimam nič če ti praviš da me država varuje pred cigani? Pa še to me ne ker je nesposobna varovat ljudi tam kjer cigani res so NAVKLJUB 17 milijardam proračuna
Pol bodo pa ljudje vzeli v svoje roke z vardami bo pa jokala država spet.
Pol bodo pa ljudje vzeli v svoje roke z vardami bo pa jokala država spet.
Zgodovina sprememb…
Seveda nimaš nič, ker nimaš premoženja.
Dvosobnih fletov na Ptuju se pač ne krade. V Ljubljani...
Boš ja, lahko si jih porineš nekam ko pridejo cigani ker ne boš imel 20k/mesečno za primerno varnost.
V takšnem primeru se ljudstvo hitro oboroži. Predlagam eksperiment, lahko sem tudi aktivno vključen, na roparski strani :D
Pa v Izoli?
Zgodovina sprememb…
Seveda nimaš nič, ker nimaš premoženja.
Torej Ptujčani ne rabimo plačevati več varovanja cele države če se tu ne krade