» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
674 / 792
»»

feryz ::

90 tisoč je mene prišla gradnja hiše, K+P+M, 3 x 110 m2 bruto, vseljena, le brez zaključnega sloja fasade je bila.
Je pa res, da je 10 let tega, torej je to verjetno realna cena. V svetu pipance, duhove ... Ti ljudje res nimajo sramu, kradejo da ni ničemur več podobno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Utk ::

In vi mislite, da bo država gradila stanovanja po 1400 na meter al kolk že...
Kolk je to na meter? 45 jurjev?

slon4 ::

Težko ukradeš, ko ni več kaj za ukrasti...

damirj79 ::

feryz je izjavil:

90 tisoč je mene prišla gradnja hiše, K+P+M, 3 x 110 m2 bruto, vseljena, le brez zaključnega sloja fasade je bila.
Je pa res, da je 10 let tega, torej je to verjetno realna cena. V svetu pipance, duhove ... Ti ljudje res nimajo sramu, kradejo da ni ničemur več podobno.

Pred 10imi leti je bilo možno. Če si sam kaj naredil še poleg tega in res nisi imel dveh levih rok. cca 2 leti kasneje sem jaz približno enako naredil za nekih 25% dražje. Zdaj je malo drugače, ker se marsičesa ne smeš/moreš sam lotiti, pa čeprav znaš in zmoreš tako da tvojo ceno že lahko skoraj za 100% povečaš. Še vseeno se marsičesa lahko lotiš sam, kar ni potrebno za podpis nadzornika gradnje za pridobitev veljavnosti, ampak vidimo da jih je kar nekaj izgubilo vsaj eno, čene celo dve desni roki in jasno morajo delat dela delavci.

johnnyyy ::

feryz je izjavil:

10 let nazaj. Moja cena iz 2024 je 100k samo betonska in zidarska dela (cevi pod ploščo, temelji, zidovje - modularc, 1. nadstropje, preklade). 200k ocenjujem da bo 3. podaljšana faza. Je pa bruto nekaj podobnega tvoji.

eEdbM ::

slon4 je izjavil:

Težko ukradeš, ko ni več kaj za ukrasti...

Auch, hudo :D Kakšna zadnji trenutek preplačana podrtija podobna tisti v smeri Litije, se bo še kar našla, četudi se kak telefon potem zamenja.

zavajon ::

Utk je izjavil:

Subvencije kmetom so javne. Mislim da celo subvencije ekosklada.

Seveda so javne, kakor tudi subvencije gospodarstvu.
A se podatki o tem premalo izpostavljajo, da bi se davkoplačevalci bolje zavedali, kako futramo te kapitaliste :))

Utk je izjavil:

In vi mislite, da bo država gradila stanovanja po 1400 na meter al kolk že...
Kolk je to na meter? 45 jurjev?

Ne vemo, če jih bo, bi jih pa lahko ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

zavajon je izjavil:

Utk je izjavil:

Subvencije kmetom so javne. Mislim da celo subvencije ekosklada.

Seveda so javne, kakor tudi subvencije gospodarstvu.
A se podatki o tem premalo izpostavljajo, da bi se davkoplačevalci bolje zavedali, kako futramo te kapitaliste :))

Začni jih izpostavljat ti, da se bodo davkoplačevalci bolje zavedali, kako in koga vse futrajo - če dosedaj ni bilo dovolj učinkovito.

jabe ::

Brez zamere, tisti Slovenec, ki ne najde, kam in komu gredo subvencije, ki so javno objavljene, ne bo nikdar do fleta prišel. Ker tam bi bilo tudi treba nek obrazec, ki je na netu, izpolnit. Pa ce ne najde motivacije, da bi nafutral svoj gnev in svoje frustracije, ko se drugim daje, kje bo on znal roko dvignit. bo naslednji predlog, da bi bilo edino normalno in prav, ce se ga pride prosit, ce vzame stanovanje. Pa se bo nekaj narobe...

Eni forumaši se hecajo v svojih zapisih, samo je potrebno biti jasen zaradi tistih, ki to nekritično berejo.

johnnyyy je izjavil:

feryz je izjavil:

10 let nazaj. Moja cena iz 2024 je 100k samo betonska in zidarska dela (cevi pod ploščo, temelji, zidovje - modularc, 1. nadstropje, preklade). 200k ocenjujem da bo 3. podaljšana faza. Je pa bruto nekaj podobnega tvoji.
Saj vem, da so cene x2, ne bojte se.
Plus tega je to zgolj material, dela nisem plačeval.

Danes bi za to, na ključ, dal nekje med 300 in 400 jurji. Oz. danes še ne, imajo še vsi delo, bi bilo več. Jutri mogoče.

OneYellow ::

Ampak danes je enako težko prit do nepremičnine, ne pozabit tega. :)

feryz je izjavil:

Danes bi za to, na ključ, dal nekje med 300 in 400 jurji. Oz. danes še ne, imajo še vsi delo, bi bilo več. Jutri mogoče.

Jbg, nimaš kej, bo treba zobe stisnit :)

Pri meni je bila ocena projektanta - 600k in v to ni zajet izkop, dovoz, urejanje okolice, zemljišče itd.

WaterBoy ::

Damm kje to gradiš in kako veliko hišo 8-O

Invictus ::

Nabijajo ceno, pa ako prodže, prodže...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

WaterBoy je izjavil:

Bajta ima 300 kvadratov plus, ki jih je treba sfiniširati (podstrehe niti nisem izmeril, čeprav bi bilo tudi zgoraj komot še eno stanovanje).
Zdaj pa ti povej, po koliko naj bi bil kvadrat zidane bajte na ključ? Je res jurja dovolj?

Mato989 ::

Samo specialec ki ima preveč keša gradi 300m2 bajto brez izmerjene mansarde...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Ne mansarde, halooo! Mansardo nucamo.
Nad mansardo je še cca 80 m2 uporabnega. Trenutno za šaro.

karafeka ::

Enim je 100.000€ isto kot drugim 50 centov, drobiž.

solv ::

Treba stisnit zobe zdaj. Neke večje recesije ne bo. Rabiš pač 5k plače da vzameš pol milje krede in je to to. S pridnostjo se tudi dandanes da veliko narediti, je pa res malce težje.

zavajon ::

Z 10k plače lahko torej vzameš milijon kredita (čeprav dvomim). Za milijonček že najdeš kaj pametnega, za pol pač ne.

ZveeZ ::

zavajon je izjavil:

Z 10k plače lahko torej vzameš milijon kredita (čeprav dvomim). Za milijonček že najdeš kaj pametnega, za pol pač ne.
Z 10k neto place dobis cca 900k kredita na 20 let.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZveeZ ()

2 na minimalcu lahko kupita stanovanje za 150 jurjev, kar je dovolj za kjerkoli razen na prešercu.

slon4 ::

Kar seveda ni ok.

johnnyyy je izjavil:

feryz je izjavil:

Jbg, nimaš kej, bo treba zobe stisnit :)

Pri meni je bila ocena projektanta - 600k in v to ni zajet izkop, dovoz, urejanje okolice, zemljišče itd.

So danes projektantske cene kaj bolj realne kot 10 let nazaj? Meni je naracunala 350k€. Z materiali, ki povečini najmanj 2x drazji kot po oceni PZI smo prilezli na 220k€. Pa to ni fery varianta - delam sam. Nic nismo delali sami, še smeti ne odnesli pa pometli za elektricarji in vse z računi.

Malo za spodbudo, ce je danes se vedno tako... Leta 2 pa 13 te je ocena 350k€ tudi kar malo posedla.

solv ::

Utk je izjavil:

2 na minimalcu lahko kupita stanovanje za 150 jurjev, kar je dovolj za kjerkoli razen na prešercu.

Saj pravim, da ni tako težko. Mladi jamrajo kar malo tako za vmes, da ne drkajo samo Tiktok.

WaterBoy je izjavil:

Ko delaš individualni načrt dobiš arhitekta, ki ti nariše kako naj bi izgledala hiša in kaj bi vsebovala - IDZ (idejna zasnova). Ko se to naredi občina oz. občinski urbanist potrdi obliko (ki je skladna z LI). Potem se na podlagi tega pripravi dokumentacijo za GD in PZI (projekt za izvedbo - vsi načrti). Ko imaš PZI narejen, popisovalec del opiše vsa dela, ki se moraj narediti in ves material, zraven pa za vsako postavko poda še predvideno ceno - in to je "(o)cena projektanta".

Koliko so te cene "točne" in v kakšnih pogojih pa je debata za novo temo.

Drugače pa Severna Primorska, klasična gradnja P+N, cca 250m².

jabe je izjavil:

So danes projektantske cene kaj bolj realne kot 10 let nazaj? Meni je naracunala 350kEUR. Z materiali, ki povečini najmanj 2x drazji kot po oceni PZI smo prilezli na 220kEUR. Pa to ni fery varianta - delam sam. Nic nismo delali sami, še smeti ne odnesli pa pometli za elektricarji in vse z računi.

Malo za spodbudo, ce je danes se vedno tako... Leta 2 pa 13 te je ocena 350kEUR tudi kar malo posedla.

Kolikor sem sam gledal so tako tako. Recimo beton je bil za 10% cenejši (kot v izvedbi), OSB plošče pa 100% dražje kot jih je imel Merkur. Sicer delam v "lastni izvedbi", kjer si sam iščem izvajalce (nekaj bom delal tudi sam). Glede na ponudbe, ki sem jih dobil za 3GF, je bila najcenejša 65% ocenjene vrednosti, najdražja pa 110%. Pa tudi pri oknih je bil podoben procent.

Na podlagi teh izkušenj bi rekel, da če ne gledaš na ceno, bi se to dalo doseči - kako nizko lahko greš in koliko je najnižja cena, pa je vprašanje. So pa te cene brutalne - sem doživel mali infarkt ko sem to videl. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: johnnyyy ()

INRI1 ::

Na originalen naslov teme "Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?".

Odgovor je pohlep. Za vse, ki pravijo, da bojo cene padle imam vprašanje: "So ljudje, od začetka teme, postali kaj manj pohlepni?".

Ko si odgovorite na to vprašanje, dobite odgovor ali bo cena stanovanj padla. Tudi ali bodo razni lobiji dovolili vladi graditi nova poceni stanovanja itd.

Ko rešimo problem pohlepa v družbi, bomo rešili, z levo roko, tudi stanovanjski problem. Do takrat, pa si sami odgovorite in koliko sami prispevate k zmanjšanju pohlepa.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: INRI1 ()

jabe je izjavil:

in vse z računi.

Pametno, brez računov električarjev nima smisla hiše sploh zavarovati, ker odškodnine v primeru požara ne bo nihče nikoli videl.

Enako velja za vsa ostala področja, če bo potres in ne bo računa za zidarja, pozabite na zavarovalnico.

Pa že.
Zakaj bi bilo temu tako, praviš? Fizičarji niso dolžni hraniti računov, niti sekundo ne.
Zato je tudi logično, da jim jih ni treba predložiti.

Hujše je to, če grejo gledat napeljavo...
Ker takega šalabajza kot so meni naredili uradni električarji, sam elektro, ki je premaknil števec, mislim da je tisto proti vsem standardom. Ampak če naredijo oni, je najbrž ok. Če bi jaz to naredil, bi me zaprli...

INRI1 je izjavil:

Pametno, brez računov električarjev nima smisla hiše sploh zavarovati, ker odškodnine v primeru požara ne bo nihče nikoli videl.

Enako velja za vsa ostala področja, če bo potres in ne bo računa za zidarja, pozabite na zavarovalnico.

V bistvu to ni res. Kot prvo ti mora električar narediti načrt ki je del PZI (tam je vse predpisano - od tega kje bodo vtičnice do tipa in preseka kablov, kaj gre na katero varovalko), izvajec je dolžan po tem načrtu narediti inštalacijo, na koncu pa imaš še meritve, ki pokažejo ali je bila izvedba OK ali ne. Če bi prišlo do požara, bi se izvajalec sigurno zgovarjal na to, da je bilo njegovo delo brezhibno - kar so pokazale tudi meritve, ter da je moral nekdo drug kasneje posegati v inštalacije. Sedaj mu pa dokaži da to ni res?

Pri zidavi je druga zgodba, saj material ni poceni in če ti gradbinec izda račun, imaš 9.5% davek (opravljena storitev z dobavo materiala), drugače ga ima(š) 22%. Zato se v teh primerih vedno podpiše pogodba in stvari gredo preko računa.

Ko sem govoril z nadzornikom je rekel, da za elektro se bolj splača, da sam nabaviš material (specifikacijo itak imaš) ter da dobiš izvajalca. Ker fora ja, da so cene elementov od trgovine do trgovine konkretno različne in če imaš čas potem iščeš kje je ceneje in kupiš. Ker štromarji imajo po navadi enega dobavitelja, ki velikokrat ni najcenejši, zraven ti nabijejo še svojo maržo in te vsi po malem oberejo.

ginekk ::

johnnyyy je izjavil:

INRI1 je izjavil:

V bistvu to ni res. Kot prvo ti mora električar narediti načrt ki je del PZI (tam je vse predpisano - od tega kje bodo vtičnice do tipa in preseka kablov, kaj gre na katero varovalko), izvajec je dolžan po tem načrtu narediti inštalacijo, na koncu pa imaš še meritve, ki pokažejo ali je bila izvedba OK ali ne. Če bi prišlo do požara, bi se izvajalec sigurno zgovarjal na to, da je bilo njegovo delo brezhibno - kar so pokazale tudi meritve, ter da je moral nekdo drug kasneje posegati v inštalacije. Sedaj mu pa dokaži da to ni res?

Pri zidavi je druga zgodba, saj material ni poceni in če ti gradbinec izda račun, imaš 9.5% davek (opravljena storitev z dobavo materiala), drugače ga ima(š) 22%. Zato se v teh primerih vedno podpiše pogodba in stvari gredo preko računa.

Ko sem govoril z nadzornikom je rekel, da za elektro se bolj splača, da sam nabaviš material (specifikacijo itak imaš) ter da dobiš izvajalca. Ker fora ja, da so cene elementov od trgovine do trgovine konkretno različne in če imaš čas potem iščeš kje je ceneje in kupiš. Ker štromarji imajo po navadi enega dobavitelja, ki velikokrat ni najcenejši, zraven ti nabijejo še svojo maržo in te vsi po malem oberejo.

A je PZI zdaj po novem obvezen?

Ko sem jaz zidal enostanovanjsko hišo leta 2006, ni bil in je štromar po svoje potegnil. Jaz sem samo približno označil, kje bi imel vtičnice.

kriptobog ::

ginekk je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

INRI1 je izjavil:

Ko sem jaz zidal enostanovanjsko hišo leta 2006, ni bil in je štromar po svoje potegnil. Jaz sem samo približno označil, kje bi imel vtičnice.

PZI je že nekaj časa obvezen

feryz je izjavil:

Pa že.
Zakaj bi bilo temu tako, praviš? Fizičarji niso dolžni hraniti računov, niti sekundo ne.

Dokazati boš moral izvajalca in brez računa boš to bolj težko storil, ko bo on zanikal kakršnokoli vpletenost v tvoj objekt.

Kako se to dokazuje na neki 50 let stari hiši?

Pri elektriki, če je vse ok, ne more prit do požara. Potem je čist vseeno če tega zavarovanja sploh ne bi bilo, ker vsakič ko pride do požara, je prišlo do neke napake. Ali jo je naredil nekdo z računom ali brez, v čem je razlika? Tudi tistega, ki je izdal račun, bi potem lahko jahali.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

ginekk je izjavil:

Sem 99% prepričan da je. Sicer PZI ne zajema le inštalacij, ampak tudi statiko itd. Načeloma če ne delaš inštalacij sam ali kolega, je dobro da imaš narejene načrte, saj že pri pridobivanju ponudb daš načrte in ti izvajalec pripravi ponudbo. Pa tudi če se izvajanja lotiš sam, je dobro da jih imaš. Če delaš na ključ pa itak, če ne ti lahko vsako vtičnico dodatno računajo.

ginekk ::

INRI1 je izjavil:

feryz je izjavil:

Pa že.

Dokazati boš moral izvajalca in brez računa boš to bolj težko storil, ko bo on zanikal kakršnokoli vpletenost v tvoj objekt.

Zakaj bi moral to dokazovat? Pa tudi ni obveznega roka za hrambo računov - če sem naredil bajto pred 20 leti, v skladu s takratnimi zakoni, ne rabim imet prav nobenih računov. Če hoče zavarovalnica vse račune, naj napiše v pogojih.

Pa itak ti zavarujejo na gradbeno (ne tržno) vrednost pri čemer še starost - to pa mislim da piše v pogojih.

Do požara pride lahko tudi zaradi napake v materialu, pa ti ne pomaga noben račun. Kaj bi potem moral dostavljat certifikate o ustreznosti materiala, ki ga je štromar vgrajeval pred 20 leti?

Če pride do večjih problemov se bo z mojo zavarovalnico nedvomno pogovarjal odvetnik.

ginekk je izjavil:

Do požara pride lahko tudi zaradi napake v materialu, pa ti ne pomaga noben račun. Kaj bi potem moral dostavljat certifikate o ustreznosti materiala, ki ga je štromar vgrajeval pred 20 leti?

Kolikor spremljam zadeve je večji problem na strani porabnikov, kot na sami inštalaciji. Kupiš na kitajskem poceni napajalnik za telefon (z CE - China Export :)), ga vključiš v vtičnico kjer je inštalacija 2.5mm² varovana z 16A in imaš prej požar, kot ti bo varovalka izklopila. In ko sem pred leti govoril z enim poklicnem gasilcem, je rekel, da so imeli neko znamko pralnih strojev, ki so jih serijsko gasili.

Se pravi, ce te prav razumem, se danes gradi po projektantskih cena in so realne?

Ne, še vedno se gradi po ponudbah.
Projektantske so nekje do 30 procentov faljene. V obe smeri.
Neka informacija je, to je pa tudi vse.

jabe je izjavil:

Se pravi, ce te prav razumem, se danes gradi po projektantskih cena in so realne?

Fora je, ker se danes ne gradi enako. Eni gredo v samogradnjo in sami iščejo izvajalce, drugi vzamejo tipske načrte in gredo na ključ, tretji gredo individualno na ključ. Vsaka pa ima svoje prednosti in slabosti.

Jaz delam z individualnim načrtom in samogradnjo. Fora je v tem, da ko delaš idejno zasnovo oz načrt ne poznaš vseh cen. In med gradnjo lahko določene zadeve spremeniš. Če ti arhitekt predpiše dvokrilno okno, ga lahko menjaš za fixnega, nekje se odločiš da komarnika ni, če so predragi itd. In teh stvari se nabere.

Če bi delal individualno na ključ in bi zahteval da je vse po načrtu, potem mi mora izvajalec dati "drsna vrata" če so v načrtu, macesen les-alu 3 slojna okna, če so v načrtu itd. Malce bi bilo nerodno da bi podpisala pogodbo on pa vgradi slabše elemente. Če pa bi se tekom izgradnje odločil za spremembe, se pa lahko zgodi da bi imal kakšen drug izvajalec boljše dobavitelje in če bi v osnovi vzel drugega dražjega izvajalca bi lahko bilo overall cenejše.

Iz tega vidika bi rekel, da če bi gradil na ključ z vsem predpisanim je velika verjetnost, da bi te cene dosegel. Tako pa bom delal vmes še razne optimizacije da bo bolj ekonomično, seveda pa s tem kvaliteta ne bo enaka kot bi bila sicer.

Samogradnja je da sam iščeš izvajalce?
Vsak dan kaj novega na tem forumu.

feryz je izjavil:

Samogradnja je da sam iščeš izvajalce?
Vsak dan kaj novega na tem forumu.

Samogradnja pomeni, da si ti kot fizična oseba odgovoren. Ali boš delal sam ali boš imel izvajalce zakon ne predpisuje.

johnnyyy je izjavil:

jabe je izjavil:

Fora je, ker se danes ne gradi enako. Eni gredo v samogradnjo in sami iščejo izvajalce, drugi vzamejo tipske načrte in gredo na ključ, tretji gredo individualno na ključ. Vsaka pa ima svoje prednosti in slabosti.

Gradi se povsem enako... Tudi midva sva sla do arhitektke, da je zrisala po najinih zeljah, torej individualen projekt. S PZIjem in popisom del pa potem iskat izvajalce. To sicer je doprinos, ni pa samogradnja. Samogradnja, že ime pove, da je treba nekaj "graditi", pa to ne prijateljske odnose z izvajalci :P

Kot drugo, optimiziraj na papirju, zato imas nacrte in si jih placal. Ne razumem, zakaj potem to ljudje delajo post festum, ko je drago kot pes

jabe je izjavil:

Gradi se povsem enako... Tudi midva sva sla do arhitektke, da je zrisala po najinih zeljah, torej individualen projekt. S PZIjem in popisom del pa potem iskat izvajalce. To sicer je doprinos, ni pa samogradnja. Samogradnja, že ime pove, da je treba nekaj "graditi", pa to ne prijateljske odnose z izvajalci :P

Kot drugo, optimiziraj na papirju, zato imas nacrte in si jih placal. Ne razumem, zakaj potem to ljudje delajo post festum, ko je drago kot pes

Samogradnja je pravni term, ne term ki ga definirajo slo-techovci :). In še enkrat ti lahko prijaviš samogradnjo in dobiš izvajalca ki ti vse naredi na ključ.

Optimiziraj ti na papirju, ko imaš 10% inflacijo in ko ti RU napade UKR in gredo vsi konkretno energenti gor. Ker uvoza lesa iz Sibirije ni bilo so šle cene lesa gor za 100%.

Aha, to je torej mišljeno pod "Eni gredo v samogradnjo in sami iščejo izvajalce".
Pravna definicija. In ne to, da si samograditelj. Torej da sam gradiš.
Težko je zapopasti forumski jezik. Za laike.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

feryz je izjavil:

Aha, to je torej mišljeno pod "Eni gredo v samogradnjo in sami iščejo izvajalce".
Pravna definicija. In ne to, da si samograditelj. Torej da sam gradiš.
Težko je zapopasti forumski jezik. Za laike.

Seveda. Še veliki gradbinci imajo svoje podizvajalce, ne vem kako se lahko od nekoga pričakuje, da bo vse naredil sam. :)

Pač nekaj del prevzameš sam, ne boš pa sam delal strehe, če nisi ravno iz foha.

damirj79 ::

A je zdaj v PZI obvezen detajlen načrt elektro in vodovodnih inštalacij? Jaz nisem imel tega, lahko pa bi dodatno to naročil in tudi plačal.

To je obvezno ze en čas. Folklorno pa se dela brez
««
674 / 792
»»