» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
497 / 831
»»

Utk ::

Kje sem reku, da me moti? Reku sem da ste naivni kot neka 13 letnica.

LeQuack ::

Utk je izjavil:

Kje sem reku, da me moti? Reku sem da ste naivni kot neka 13 letnica.

A tisti ko pa pravi da bo samo raslo, čeprav so znaki da ne bo, pa niso naivni? Ker mantra je nepremičnine bodo zmeraj rastle, tudi če bodo padale.
Quack !

Mato989 ::

LeQuack je izjavil:

Promet je padel, cene rabljenih tudi, čeprav samo minorno. Ampak če všteješ še inflacijo pa več. Prihaja Boscarol s poceni novimi stanovanji. Prodaj kdor še ima, sicer bo še v večji izgubi naslednja leta. Že če v 2023 nisi prodal si realno na slabšem zdaj.

Ampak v temi je mainly govora o tem kako "rešit" lenuhe ki so danes 30 in bi radi "jutri" imeli familjo in štalco... ti nimajo časa čakat Boscarolova stanovanja ki bodo leta 2030 ali kasneje...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Morda je ocenil, da do takrat lahko padejo cene na 3 jurje, pa bo še zmeraj šlo čez, če bo moral on po tolk prodajat. Ne pa to pomeni, da ne bo prodajal po 3500, če se bo dalo.
Ja, bilo bi naivno it v tak projekt pod matematiko, da bojo v 5 letih cene zrastle še za 20 procentov. Kar pa ne pomeni, da ne bojo. Ali pa da bo prodajal po 3, če bojo vsi drugi po 4.

mm&r ::

Sej ni treba nič ugibat kako je on predvidel je ponudil razrez cene, kako si on to predstavlja, in celo predvideva boljši zaslužek, kot ga imajo trenutni investitorji.

Vir:

https://infogram.com/boscarol-razrez-ce...

matobeli ::

Pomojem mu diši politika in če mu tole uspe je lahko odlična odskočna deska. Ker če je kdo na desni strani ki lahko poveže volilce in potisne jajota v penzijo jo to verjetno Boscarol.

Pa v končni fazi bi to preživel tudi levi pol, če je že "star bogat belec", vsaj ni pokvarjen star bogat belec.

matobeli je izjavil:

potisne jajota v penzijo

Boscarol je dve leti starejši od Jajota :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mm&r ()

Nima to zveze z leti >:D

redtech ::

Pension Fund Crisis? Calstrs Seeks $30 Billion In Leverage Amid CRE Turmoil

One of the biggest public pension plans in the US plans to borrow tens of billions of dollars to maintain liquidity instead of triggering a fire-sale of its assets.

Bloomberg reports the roughly $318 billion California State Teachers' Retirement System (CalSTRS) plans to borrow $30 billion, or about 10% of its portfolio, instead of raising funds through an asset sale that might trigger fire sales.

Dober primer zakaj cene ne padejo. Sposojajo si denar, ker vedo da bo ničvreden čez x let, nepremičnina pa ostaja.

Zakaj pa ljudje delnice in kripto prodajajo? Če jih ne bi, ne bi izgubil nič vrednosti.
Quack !

mm&r je izjavil:

Sej ni treba nič ugibat kako je on predvidel je ponudil razrez cene, kako si on to predstavlja, in celo predvideva boljši zaslužek, kot ga imajo trenutni investitorji.

Vir:

https://infogram.com/boscarol-razrez-ce...

Če nekomu uspe nekaj naredit za 30% nižjo ceno, ne pomeni, da bo zato prodajal za 30% nižjo ceno. To morda treba razlagat forumskim ekonomistom, sigurno pa ne Boscarolu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Lahko pa da je to realna cena, ostale pa so 30% previsoke.
Quack !

Si ti kdaj imel eno uro ekonomije? Prodajaš po ceni za katero lahko prodaš, ne pa za ceno po kateri lahko stvar narediš.

Saj po moje mu ti lahko ponudiš 6k €/m2, dvomim da te bo zavrnil če boš hotel več plačati.
Quack !

Kje lahko rezerviram to za 3000/m2 >:D

redtech je izjavil:

Kje lahko rezerviram to za 3000/m2 >:D

https://boscarol.si/kontakt/

LeQuack je izjavil:

Saj po moje mu ti lahko ponudiš 6k €/m2, dvomim da te bo zavrnil če boš hotel več plačati.

Jaz ne bi niti 3 dal, ampak če bo nekdo ponujal 3,5, drug pa 3, menda jasno kdo bo kupil. Pri 1000 stanovanjih je pa treba tudi upoštevat, da nekaj nardijo pri ceni, ni to tako malo niti za Ljubljano.

PersonaRuda ::

Na koncu bo tako. Tisti, ki nima se bo obotavljal bi ne bi kupil? Tisti, ki pa ima pa si jih bo naložbeno kupil (1, 2, 3, 5, 10) in jih čez 10-15 let prodal po dupli ali trojni ceni sploh, če bodo res "ugodne" cene kot se obljublja.

No, da ne bo pomote, če bi imel (pa nimam) bi se tudi sam postavil v vrsto za to stanovenje in počakal, da cena za duplo naraste, ter ga prodal. Takšnih priložnosti se ne izpušča (ampak nimam da bi investiral). :)

Rabljena stanovanja v cenovno ugodnejših lokacijah (Tržič, Jesenice) je 2,5k/m2 in potem ti nebi kupil novogradnje poleg BTCja za 3k?
Bodi realen no...

Ne bi, ker tam ne bi živel niti zastonj, 50 m2, ki stane 150 jurjev, pa dvomim da se da oddat za neto 1000 evrov na mesec, da mi to pokrije posojilo. Tako da ne, ne bi dal 3 jurje.

Be0nc ::

Ste pa naivni, če mislite, da boste tisti s socilanega dna prišli do teh stanovanj. Ni razloga zakaj bi.

Vzemimo primer, da gre Boscarol slo-techovi revščini naproti in postavi izključitevne krierije za nakup. Vedno in povsod se najde 1000 in 1 obvod za kaj takega (če ne drugega vključiš v igro svoje uboge potomce brez premoženja)

Rešitev "stanovanjske krize" je samo ena:

poplava stanovanj (bomo morali preseći svoje ozke geopolitične poglede in povabit kitajce, indijce in pakistance, da nam zgradijo kakšno sosesko ali dve), drugače ne bo šlo

Bottom line: Če je Ivo kolikortoliko inteligenten se ne bo šel samarijana in prodal po tržni ceni.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Be0nc ()

Be0nc je izjavil:

poplava stanovanj (bomo morali preseći svoje ozke geopolitične poglede in povabit kitajce, indijce in pakistance, da nam zgradijo kakšno sosesko ali dve), drugače ne bo šlo

Stavanj je toliko, da jih je samo v Lj 11.000 praznih. Ti bi jih zgradil še 10k, in potem bi bi jih bilo 21.000 praznih, ker bi jih pokupili zdravniki, sodniki, kriptomilijonarji. Kako bi to pomagalo mladim in družinam že?
Quack !

LeQuack je izjavil:

Be0nc je izjavil:

Stavanj je toliko, da jih je samo v Lj 11.000 praznih. Ti bi jih zgradil še 10k, in potem bi bi jih bilo 21.000 praznih, ker bi jih pokupili zdravniki, sodniki, kriptomilijonarji. Kako bi to pomagalo mladim in družinam že?

Torej je resitev da revez zasluzi dovolj da zmore kupit enako kot drugi

Malidelničar ::

Be0nc: se strinjam, da je edini način, da se omeji rast nepremičnin poplava z novo ponudbo.
Je pa tu psihološko vprašanje: kaj lahko naredimo, da bi Slovenci zaupali tudi drugim oblikam vlaganja? Poleg nepremičninam zaupamo samo še "varnemu" kriptu, delnicam, obveznicam, skladom, ETF-om očitno ne.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

Malidelničar je izjavil:

Be0nc: se strinjam, da je edini način, da se omeji rast nepremičnin poplava z novo ponudbo.
Je pa tu psihološko vprašanje: kaj lahko naredimo, da bi Slovenci zaupali tudi drugim oblikam vlaganja? Poleg nepremičninam zaupamo samo še "varnemu" kriptu, delnicam, obveznicam, skladom, ETF-om očitno ne.

1. Edini način je da tisti ki hoče kupit začne služit več...

2. Glede psihološkega vprašanja... Največ tu lahko naredi vlada... Prvič bi lahko skenslala davek 25% na dividende oz. bi pustila do 12k dividend neobdavčeno brez potrebne napovedi sploh in drugič bi lahko uredila da dobi vsak državljan račun na svojo davčno na LJ Borzi kjer lahko kupi in drži delnice brez provizij in ležarnin in stroškov forever... torej da se rešimo nekih ilirik, NKBM naložb itd... To bi rešilo 80%, preostalih 20% pa je da bi vlada v ustavo napisala da ne bo spreminjala obdavčevanja in nobenega zakona glede delnic in podjetij ki kotirajo na borzi na slabše za naslednjih 25 let... oz max 1x na 25 let...

PersonaRuda ::

LeQuack je izjavil:

Be0nc je izjavil:

V Sloveniji je vrednost vseh nepremičnin (za leto 2023) cca. 250 milijard eurov. Rešitev je torej uvesti 1% davek za vse nepremičnine četudi si nepremičnino lasti podjetje (banka, nepremičninska agencija,...). Na ta način dobi država 2,5 milijarde novih prihodkov.

In potem še znižati prispevke na vse plače, da bi potem vsakemu ostalo vsaj 200€ več neto kot sedaj dobi. Če se še odpusti 50.000 v JS (tistih, katerih je preveč in nič ne delajo, ker so dobili neke fiktivne službe preko političnih strank) že dobimo novo milijardo prihranka v proračun. Torej, če se odpusti vsaj 50.000 fikusev se lahko dvigne vsem penzija za fiksni znesek 250€ (ne procentualno ampak fiksno!). Torej penzionisti bi po novem imeli nova sredstva, da bi še lahko naprej živeli v istih nepremičninah.

To je rešitev, katero pa ne bomo dočakali, ker ima preveč politične elite nepremičnin na zalogo in sami sebi ne bodo novih davkov nabijali. Bodo si že zmislili kakšen nov davek ali prispevek na plače, ker njihove prispevke tako ali tako plačujemo mi (državni proračun).

PersonaRuda je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Be0nc je izjavil:

V Sloveniji je vrednost vseh nepremičnin (za leto 2023) cca. 250 milijard eurov. Rešitev je torej uvesti 1% davek za vse nepremičnine četudi si nepremičnino lasti podjetje (banka, nepremičninska agencija,...). Na ta način dobi država 2,5 milijarde novih prihodkov.

In potem še znižati prispevke na vse plače, da bi potem vsakemu ostalo vsaj 200€ več neto kot sedaj dobi. Če se še odpusti 50.000 v JS (tistih, katerih je preveč in nič ne delajo, ker so dobili neke fiktivne službe preko političnih strank) že dobimo novo milijardo prihranka v proračun. Torej, če se odpusti vsaj 50.000 fikusev se lahko dvigne vsem penzija za fiksni znesek 250€ (ne procentualno ampak fiksno!). Torej penzionisti bi po novem imeli nova sredstva, da bi še lahko naprej živeli v istih nepremičninah.

To je rešitev, katero pa ne bomo dočakali, ker ima preveč politične elite nepremičnin na zalogo in sami sebi ne bodo novih davkov nabijali. Bodo si že zmislili kakšen nov davek ali prispevek na plače, ker njihove prispevke tako ali tako plačujemo mi (državni proračun).

Tako saj to jaz skoz govorim... samo pogoj da nepremičninski davek deluje je kot si povedal

- 1% FLAT RATE brez olajšav davek na vse tudi trgovske centre, cerkve itd...
- Sprememba prispevkov in davkov da samo DELOVNI ljudje dobijo več nazaj kot plačajo

Tako rešiš delovne ljudi ki rabijo nepremičnino vse ostale ki pa so na državnih siskih in vzdrževani s strani nas delovnih pa naj plačujejo premoženje

Mato989 je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

1. Edini način je da tisti ki hoče kupit začne služit več...

2. Glede psihološkega vprašanja... Največ tu lahko naredi vlada... Prvič bi lahko skenslala davek 25% na dividende oz. bi pustila do 12k dividend neobdavčeno brez potrebne napovedi sploh in drugič bi lahko uredila da dobi vsak državljan račun na svojo davčno na LJ Borzi kjer lahko kupi in drži delnice brez provizij in ležarnin in stroškov forever... torej da se rešimo nekih ilirik, NKBM naložb itd... To bi rešilo 80%, preostalih 20% pa je da bi vlada v ustavo napisala da ne bo spreminjala obdavčevanja in nobenega zakona glede delnic in podjetij ki kotirajo na borzi na slabše za naslednjih 25 let... oz max 1x na 25 let...

Zakaj bi ti država plačevala neko storitev, in to točno pri določenem ponudniku?

Zakaj bi ti država plačevala neko storitev, in to točno pri določenem ponudniku?

Kako storitev pa? a SQL strežnik z bazo podatkov katera davčna ima katero delnico? Jaka storitev... če lahko plačujejo NVOje stotine milijonov potem lahko tudi par dobrih strežnikov kar pride par centov po davkoplačevalcu...

Če hočeš lahko vkomponiramo to tudi v edavke oz. skupni portal ki bi združeval vse pore državljanstva od ZZZS ZPIZ do davkov in delnic.

Če pa hočeš vedet zakaj pa je odgovor da zato ker

1. hočejo da več folka investira v SLO trg
2. hočemo to olajšat ne pa oteževat (zato skenslat neke ilirike, NKBM ipd. brokerje ker to da si lastnik delnice ne bi smelo stat procente pa ležarnine pa ostalo sranje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Ljubljanska borza, pa tudi vse druge borze naokoli, je privat firma. Komot pa država naredi svojo borzo, samo ne vem katera firma bi se odločila kotirat gor.

Utk je izjavil:

Ljubljanska borza, pa tudi vse druge borze naokoli, je privat firma. Komot pa država naredi svojo borzo, samo ne vem katera firma bi se odločila kotirat gor.

Saj je preprosto, država naredi svojo borzo in zahteva da vsaka firma ki kotira na SLO borzi (LJ borzi) mora po ZAKONU kotirat tudi tam... to sta 2 člena zakona bolj preprosto ne gre

bistven je učinek

In ta je da lahko LASTIŠ slovensko delnico brez da si suženj plačevanja provizij, letnih procentov itd...

Drugi del pa je skenslat davek na dividende pod 12k...

Zgodovina sprememb…

Po mojem so tudi razni pozivi s 'teranjem v morje' pa tisti odvzem krav zadnjih naredili veliko škode in folk misli, moje hiše, ekstra fleta mi pač ne bodo vzeli.

johnnyyy ::

Malidelničar je izjavil:

Po mojem so tudi razni pozivi s 'teranjem v morje' pa tisti odvzem krav zadnjih naredili veliko škode in folk misli, moje hiše, ekstra fleta mi pač ne bodo vzeli.

Ah to je še najmanjši problemi. Problem nastane, ko imaš med populacijo ljudi, ki so že bili investitorji in so vložili v NKBM pa so jih izbrisali in so ostali brez vsega. Ali pa ko imaš poslance, ki na veliko grozijo, da bi morali določene firme nacionalizirati.

Sedaj morajo samo še to narediti, da mlajše generacije izgubijo voljo do gradnje.

johnnyyy je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Ah to je še najmanjši problemi. Problem nastane, ko imaš med populacijo ljudi, ki so že bili investitorji in so vložili v NKBM pa so jih izbrisali in so ostali brez vsega. Ali pa ko imaš poslance, ki na veliko grozijo, da bi morali določene firme nacionalizirati.

Sedaj morajo samo še to narediti, da mlajše generacije izgubijo voljo do gradnje.

Hja jaz sem en izmed tistih, ki je izgubil takrat (hvala Bogu ne velik znesek) ampak to ne pomeni, da ne investiram več :) Sem pa bolj previden :)

Je pa rekel Tomaž Štih, da je potrebno sprostiti in liberalizirati gradnjo, da se zajezi naraščanje kvazi-socializma pri mladih; ker socializem pri SLO mladini v veliki pumpa samo 1 sam faktor: nepremičninska kriza. In pumpa se ga pri mladih, ki izpadajo iz trga.

Jaz bi tu na Štihovo pisanje dodal da trenutno nacionalizacijsko-nepremičninsko gonjo (ki jo je v javno sfero vrgel I8M cca leto nazaj) pumpajo mladi nad 30 let oz celo 35-40 let, ki so popolnoma izpadli iz nepremičninskega trga. To je na koncu majhna skupina enih 200 mladih okoli I8M, ki je za sabo povlekla enih 10.000-20.000 kvazi progresivno-urbanih-affulent mladih, ki se silijo v LJ, so pa starejši in jim je vlak za polog za nepremičnino v LJ odpeljal (ker pri 35-ih ne moreš narediti pologa za nepremičnino, ki stane najmanj 300.000 EUR).
Tile mladi pa za sabo v brezno vlečejo mlade ki so stari pod trideset celo tiste okoli 20 let, ki se ne zavedajo, da je to za njih slaba opcija, ker za njih je rešitev, da si izberejo pravo izobrazbo, ki jim prinese cashflow (to ni nujno gimnazija, definitivno pa ne družboslovni faks) in si ta cashflow zasigurajo z nižjimi stopnjami obdavčitve in nižjo birokratizacijo; torej bi morali biti proti nacionalizacijskim in zeleno-prehodnim politikam, ker so te politike proti njihovemu interesu - kot si pisal, če začnejo z "nacionalizacijami" bodo vsi izgubili voljo do gradnje, ustvarjanja, inovacij.

matic492 ::

Malidelničar je izjavil:

Jaz bi tu na Štihovo pisanje dodal da trenutno nacionalizacijsko-nepremičninsko gonjo (ki jo je v javno sfero vrgel I8M cca leto nazaj) pumpajo mladi nad 30 let oz celo 35-40 let, ki so popolnoma izpadli iz nepremičninskega trga. To je na koncu majhna skupina enih 200 mladih okoli I8M, ki je za sabo povlekla enih 10.000-20.000 kvazi progresivno-urbanih-affulent mladih, ki se silijo v LJ, so pa starejši in jim je vlak za polog za nepremičnino v LJ odpeljal (ker pri 35-ih ne moreš narediti pologa za nepremičnino, ki stane najmanj 300.000 EUR).
Tile mladi pa za sabo v brezno vlečejo mlade ki so stari pod trideset celo tiste okoli 20 let, ki se ne zavedajo, da je to za njih slaba opcija, ker za njih je rešitev, da si izberejo pravo izobrazbo, ki jim prinese cashflow (to ni nujno gimnazija, definitivno pa ne družboslovni faks) in si ta cashflow zasigurajo z nižjimi stopnjami obdavčitve in nižjo birokratizacijo; torej bi morali biti proti nacionalizacijskim in zeleno-prehodnim politikam, ker so te politike proti njihovemu interesu - kot si pisal, če začnejo z "nacionalizacijami" bodo vsi izgubili voljo do gradnje, ustvarjanja, inovacij.

Ti misliš da več kot 1 na 1000 razmišlja o takih zadevah lol? Jaz sploh nisem vedel kaj je razlika med predsednikom republike in vlade dokler nisem bil like 25 let star. Z davki sem se pa začel ukvarjat samo zato, ker sem odprl normiranca in kupil nepremičnino. Če ne bi imel tega, še danes ne bi imel nič pojma o teh zadevah.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

perci ::

Utk je izjavil:

Ja, zakaj pa misliš, da ne bi? Sej tudi ljubljanska borza je, ne glede na to, da je zadaj privat firma, nosilec javnih pooblastil, ki ji jih podeli agencija za trg vrednostnih papirjev. Izvajanje nalog borze je visoko regulirano s strani države in to nalogo bi komot izvajala država sama.

Ti misliš da več kot 1 na 1000 razmišlja o takih zadevah lol? Jaz sploh nisem vedel kaj je razlika med predsednikom republike in vlade dokler nisem bil like 25 let star. Z davki sem se pa začel ukvarjat samo zato, ker sem odprl normiranca in kupil nepremičnino. Če ne bi imel tega, še danes ne bi imel nič pojma o teh zadevah.

Ja ti si pač specialac jaz sem računal plače že pri 18tih ker me je to zanimalo itd...

Mato989 je izjavil:

Ja ti si pač specialac jaz sem računal plače že pri 18tih ker me je to zanimalo itd...

Ne v bistvu si ti specialc (pozitivno) hehe :D

Drugače se 100% strinjam, da bi pri 18ih moral znat vse, kar je na plačilni listi. Ampak koliko jih to pozna v praksi?

perci je izjavil:

Utk je izjavil:

Ja, zakaj pa misliš, da ne bi? Sej tudi ljubljanska borza je, ne glede na to, da je zadaj privat firma, nosilec javnih pooblastil, ki ji jih podeli agencija za trg vrednostnih papirjev. Izvajanje nalog borze je visoko regulirano s strani države in to nalogo bi komot izvajala država sama.

Zakaj bi, če ima Ljubljanska borza že svoje stranke, navezave itd. Kaj bi imela od tega Krka, da bi šla še na državno borzo?

Razen če se firmo enostavno nacionalizira.

matic492 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne v bistvu si ti specialc (pozitivno) hehe :D

Drugače se 100% strinjam, da bi pri 18ih moral znat vse, kar je na plačilni listi. Ampak koliko jih to pozna v praksi?

Premalo ali skoraj nič to drži, ampak krivda je v tem ker lahko narediš osnovno in še huje srednjo šolo brez da znaš v nulo izračunat in razumeti plačilno listo... dejansko nihče ne bi smel imeti mature ali končnih izpitov če ne zna obrazložit in izračunat plače in pokazat kaj pomeni vsaka postavka na plačilni listi...

Utk je izjavil:

perci je izjavil:

Utk je izjavil:

Zakaj bi, če ima Ljubljanska borza že svoje stranke, navezave itd. Kaj bi imela od tega Krka, da bi šla še na državno borzo?

Razen če se firmo enostavno nacionalizira.

Isto kot ima zdaj ko mora plačat državi davek na dobiček... po zakonu bi to morala storiti in konec.

Zgodovina sprememb…

Mato bi posegal v prosti trg, in to z državnim denarjem. Očitno je res vsaj 1/3 komunista v vsakem Slovencu...

Utk je izjavil:

Mato bi posegal v prosti trg, in to z državnim denarjem. Očitno je res vsaj 1/3 komunista v vsakem Slovencu...

Jaz bi olajšal lajf državljanom, nekaj kar država ne počne trenutno... če bi imel vsak državljan takoj davčno in kodo za nakup delnic brez provizije in brez stroškov in brez davkov na dividende bi morda več folka se odločilo dati denar v to kot v nepremičnino.

To je namen države ne pa subvencije revežu in sociala... ntu imajo vsi enako zadevo in ni izključujoče ampak vsak ki ima davčno in državljanstvo dobi ta račun.

Ne pa neki cenzusi pa razredi pa progresija.

Tistemu ki ne investira v delnice oziroma investira po SVOJIH kanalih ter hodi raje v opero kot da bi mu država KRADLA denar tole morebitno mahiniranje z PRIVAT delnicami nič ne koristi.

Mislim da bi samo bedak investiral v karkoli ima prste vmes država. Ker nikjer ne piše, da ti ne morejo dodat nekega davka naenkrat, ni nemogoče niti da celo za nazaj.

Old Spice ::

Se pravi tvoja ideja je, da vsi postanejo uspešni in bogati in bodo potem lahko dali teh 300k za flet? Kaj misliš da bo s ceno, če bodo kar naenkrat vsi pri vrhu krivulje?

Sicer se pa običajno ta tvoja silna uspešnost preslika v max par stotakov višji brutu. Še vseeno premalo za karkoli kupit...

Dejstvo je da mladim, pri katerih so že starši razmišljali o tem danes ni težko. Lahko si varnostnik v Sparu pa boš čist kul živel če si dobil v dar en tak 300k flet. Če pa tega ni, je pa vedno se bilo se težko borit in prebit.

Lahko si varnostnik v Sparu pa boš čist kul živel če si dobil v dar en tak 300k flet. Če pa tega ni, je pa vedno se bilo se težko borit in prebit.

Tako je. Zato je logično, da vsak, ki lahko, kupi kako stanovanje po vrhu. Pusti ti kripto, sklade in vse, ne reče se zaman "real estate".

deco16 ::

Gre se za to da če maš stanovanjski problem rešen lažje šparaš in greš čez hude čase pa magar živiš v špajzu. Žal je tako.

deco16 je izjavil:

Gre se za to da če maš stanovanjski problem rešen lažje šparaš in greš čez hude čase pa magar živiš v špajzu. Žal je tako.

Zakaj? Če imaš strošek najemnine je tudi to načeloma fiksno, saj ti ne bojo dvignali najemnine vsake 3 mesece.

Je pa res da si pač odvisen od drugih oziroma če tvoj najemodajalec kaj zajebe in mora prodati stanovanje ali pa se odloči te jebat v glavo, to ja.

Old Spice: ne moja ideja je, da realno ocenijo situacijo, torej kako se kot mlad aoseba soočiti z nepremičninsko problematiko v SLO. In če govorimo o mladih, ki se še lahko rešijo (stari med 20-30 let, čim bolj mlajši tem bolje, tisti nad 35 so f****d) je to sledeče:

1. Naučiti se vsaj osnove finančne pismenosti, budgetiranja in vodenja os financ
2. Realno pogledati, kjer si lahko znotraj specifične SLO situacije kot mlad človek zagotoviš največji možen finančni cashflow (poklicna, tehnične šole, po gimnaziji STEM smeri, pharma ali medicina)
3 (opcijsko). Če je možno priučiti se vsaj dela obrtniških del in si s tem razširiti playing field iz samo stanovanj tudi na trg hiš ter kmetij
4. Realno pogledati gibanje cen, tekoče spremljati trg in oceniti največje osebne zmožnosti za nakup - realno sanjarjenje o stanovanju na območju MOL ali celo Osrednje Slovenije odpade
5. Podpirati (po svoji najboljši moči) takšne politične poteze, ki ne gredo kontra tvojim osebnim nepremičninskim planom in se izogibati tistih, ki ti škodujejo (napovedi "nacionalizacij" in "prerazdeljevanju" nepremičninskega fonda, višje obdavčevanje, omejevanje gradnje, eko in "zeleni prehod" silnice)

deco16 ::

matic492 je izjavil:

Zakaj? Če imaš strošek najemnine je tudi to načeloma fiksno, saj ti ne bojo dvignali najemnine vsake 3 mesece.

Je pa res da si pač odvisen od drugih oziroma če tvoj najemodajalec kaj zajebe in mora prodati stanovanje ali pa se odloči te jebat v glavo, to ja.

Manjši stroški, oziroma samo stroški. Torej ti več ostane za šparat, nimaš najemnine in kot si že ugotovil nimaš nekih nepredvidljivih zadev aka lastnik se odloči prodat, zvišat najemnino ker pač lahko, oddajat za turizem itd.
««
497 / 831
»»