» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
478 / 790
»»

hendriks ::

Evo, zopet se javljam, če ste že ugotovili odgovor na vprašanje iz teme? Da si osvežimo spomin: "Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?" Nekaj 10 strani nazaj sem podal odgovor. Ne vem zakaj ta tema še traja..

Mato989 ::

Tema je dobra... Vedno je fajn slišat mnenja drugih in podebatirat.

Osebno sicer vidim velik upad prometa oglasi so gor že 6 mesecev enaki in še kak zraven, tu pa tam pa kak zgine.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Invictus ::

Bi rekel, da se bo prodaja hiš malo ustavila.

Drag kredit (čeprav je to malo relativno glede na obrestne mere izpred 20 let, še vedno so več kot pol nižje), drag komunalni prispevek, dolgotrajni postopki pridobivanja GD, draga gradnja (delo).

Materiali se sploh niso toliko podražili kot urne postavke obrtnikov.

Zdaj, če znaš kaj sam narediti, in imaš prihranke, pa ne previsoke plače, se ti splača ustanoviti d.o.o in zadevo narediti sam. Ter pustiti slabo plačano službo. Ko delaš na hiši 8 ur, se da veliko narediti.

Zidanje ni neka znanost, temeljna plošča tudi ne, ajde strehe ravno ne delaš sam, znotraj lahko narediš skoraj vse sam, razen tistega za kar rabiš račun. Pa še to lahko veliko narediš sam. Če imaš kolege iz teh obrtniških poslov,m ti na koncu že izdajo nek račun, za nizko ceno, pa je zadeva v redu kar se tiče predpisov.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Utk ::

Ja...tako da jaz ne vidim nekega "sistemskega" vzroka, zarad katerga bi cene padle. Lahko nekje lokalno nek balon poči, lahko pride do večje krize in grejo cene dol, ampak v krizi ne bo lažje kupit, gradnja se ni pocenila niti ne bojo boomerji niti nihče drug naenkrat ratali kaj manj pohlepni. Tako da...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Jap, fora je v tem da jaz ne vidim nič kaj nižanja cen tu pri Ptuju in okolici, vse vztraja na cenah ki so relativno visoke...

Zelo redko so ljudje prisiljeni prodajat hišo ali stanovanje. Da bi moralo it po vsaki ceni v dveh tednih.

Utk je izjavil:

Zelo redko so ljudje prisiljeni prodajat hišo ali stanovanje. Da bi moralo it po vsaki ceni v dveh tednih.

Itak, ampak zdaj videvam oglase identične gor že 6-18 mesecev...

Rekordni oglas prodaja že od 2019 ko sem jaz kupoval in je cena še skoz ista kot 2019 xD

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Ah, jaz poznam 2, ki prodajata hiši že dobesedno 10 let po isti ceni. Pol je jasno kolk je cena bila takrat pretirana, če je še zdaj niti nikoli vmes nihče ni hotel kupit.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

Ah, jaz poznam 2, ki prodajata hiši že dobesedno 10 let po isti ceni. Pol je jasno kolk je cena bila takrat pretirana, če je še zdaj niti nikoli vmes nihče ni hotel kupit.

Zanimivo... ne razumem te logike najbolje... ok razumem da ne prodaš v 1 mesecu ali 6 ali 12... samo v 4 letih bi se pa jaz vprašal kaj the fuck je narobe ali sem precenil vrednost? Sicer ajde lahko da kdo samo prodaja da pač prodaja in ga bk...

Zgodovina sprememb…

hendriks ::

Vidim da še kar z glavo v zid.. Cene nepremičnin so visoke, ker je premalo ponudbe. Premalo je zazidljivih zemljišč. Če bi bilo zazidljivih zemljišč veliko in bi jih država dajala v najem za npr. 100 let (seveda s prepovedjo preprodaje), bi cene tako strmoglavile, da bi se zgodil kaskadni efekt v gradbeništvu: število gradbenih firm bi se podeseterilo, cene gradbenih storitev in materiala bi tako strmoglavile, da bi za 140m2 veliko hiško odštel cca 80k€.

hendriks je izjavil:

Vidim da še kar z glavo v zid.. Cene nepremičnin so visoke, ker je premalo ponudbe. Premalo je zazidljivih zemljišč. Če bi bilo zazidljivih zemljišč veliko in bi jih država dajala v najem za npr. 100 let (seveda s prepovedjo preprodaje), bi cene tako strmoglavile, da bi se zgodil kaskadni efekt v gradbeništvu: število gradbenih firm bi se podeseterilo, cene gradbenih storitev in materiala bi tako strmoglavile, da bi za 140m2 veliko hiško odštel cca 80k€.

Neumnost, cene so tako visoke zaradi

1. razvajenosti novejših generacij po lokaciji bivanja
2. zahtev mlajših po kvaliteti gradnje in vseh napravic (rekuperacija, TČ itd...)
3. nepripravljenost obnavljati in delati na nepremičnini...
4. in še kaj bi se našlo

Seveda to ne spremeni dejstva da je tudi birokracija problem, ampak povzet moramo logiko, spremeni sebe in spremenil boš svoj Svet.

hendriks je izjavil:

Od kod bi vse te gradbene firme in delavci prišli?

user123456 ::

hendriks je izjavil:

točno tako na področju zazidljivih parcel imamo centralno plansko (komunistično ureditev) ...umetno ustvarjanje prevelike redkosti na področju zazidljivih zemljišč je en izmed glavnih faktorjev visoke cene nepremičnin. Ožja skupina skorumpiranih ljudi ima velikanski privilegij zato jim je to v interesu. Če imaš dobre povezave do te skupine lahko kupiš travnik in ga po spremembi prodaš za x50...sepravi to ceno plača večja množica ljudi ki si želijo urediti stanovanjski problem na račun teh centralnih planerjev in njihovih prijateljev.

po mojem mnenju bi bližini obstoječega naselja lahko zidal vsak tam kjer ne obstaja tehnični razlog da se to ne sme (poplavno območje..) z seveda upoštevanjem enostavnih pravil (izgled da paše v to naselje..)

Invictus ::

Mato989 je izjavil:

Utk je izjavil:

Zanimivo... ne razumem te logike najbolje... ok razumem da ne prodaš v 1 mesecu ali 6 ali 12... samo v 4 letih bi se pa jaz vprašal kaj the fuck je narobe ali sem precenil vrednost? Sicer ajde lahko da kdo samo prodaja da pač prodaja in ga bk...

Zato, ker mu ni treba prodati. Prodajajo... Fetiš... Obiski... Dogaja se...

Če dobijo bedaka, ki bo plačal, gredo drugam, namesto v hišo v stanovanje, ali vikend, z razliko pa uživajo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Mato989 je izjavil:

2. zahtev mlajših po kvaliteti gradnje in vseh napravic (rekuperacija, TČ itd...)
4. in še kaj bi se našlo

Seveda to ne spremeni dejstva da je tudi birokracija problem, ampak povzet moramo logiko, spremeni sebe in spremenil boš svoj Svet.

nonsense
visoke cene so iz 2eh razlogov:
-prevelika redkost na področju zazidljivih zemlišč in ostala birokracija
-ker imamo slab denar in zato nepremičnine prevzamejo poleg uporabne vrednosti tudi funkcijo hranilnika vrednosti (o tem dalje nebom razpravljal ker se baje v tej temi to nesme)

user123456 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

4. in še kaj bi se našlo

nonsense
visoke cene so iz 2eh razlogov:
-prevelika redkost na področju zazidljivih zemlišč in ostala birokracija
-ker imamo slab denar in zato nepremičnine prevzamejo poleg uporabne vrednosti tudi funkcijo hranilnika vrednosti (o tem dalje nebom razpravljal ker se baje v tej temi to nesme)

Kako redkost če imaš zdaj par jurijev nepremičnin za prodajo? Kako lahko trdiš da nobena ni dovolj ok za 2x ali 3x letnika bila pa je ok za tisoče pred njimi?

Mato989 je izjavil:

Kako redkost če imaš zdaj par jurijev nepremičnin za prodajo? Kako lahko trdiš da nobena ni dovolj ok za 2x ali 3x letnika bila pa je ok za tisoče pred njimi?

kaj je nekomu ok in kaj ne se lahko vsak posameznik odloči sam in ne vidim razloga da bi to tukaj razpravljal... (tako kot kašen pulover je tebi fajn se ti odločis sam)

jaz govorim o temu da bi bile povprečne cene nepremičnin nižja (sepravi bolj dostopne) če nebi imeli tega kar sem napisal.

seveda se prodajajo..market vedno najde neko ravnovesje ...point ki ga hočem rečt je da bi bilo vse bolj dostopno

user123456 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

kaj je nekomu ok in kaj ne se lahko vsak posameznik odloči sam in ne vidim razloga da bi to tukaj razpravljal... (tako kot kašen pulover je tebi fajn se ti odločis sam)

jaz govorim o temu da bi bile povprečne cene nepremičnin nižja (sepravi bolj dostopne) če nebi imeli tega kar sem napisal.

seveda se prodajajo..market vedno najde neko ravnovesje ...point ki ga hočem rečt je da bi bilo vse bolj dostopno

Seveda, ampak če uporabniku nekaj ni OK; je malo perverzno trditi da ni nepremičnin SPLOH za nakup ali življenje, če pa samo njemu niso ok....

To je tako kot bi jaz rekel da ni nobenga puloverja za prodajo/na voljo ker meni noben ni OK... To seveda ne drži ne

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Seveda, ampak če uporabniku nekaj ni OK; je malo perverzno trditi da ni nepremičnin SPLOH za nakup ali življenje, če pa samo njemu niso ok....

To je tako kot bi jaz rekel da ni nobenga puloverja za prodajo/na voljo ker meni noben ni OK... To seveda ne drži ne

saj noben ne pravi da jih ni oz vsaj jaz tega ne trdim ..trdim pa da bi bile zelo enostavno bolj dostopne in bi bilo za družbo spremembe ki sem jih predlagal pod črto net positive in nevem zakaj temu kontriraš

user123456 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

saj noben ne pravi da jih ni oz vsaj jaz tega ne trdim ..trdim pa da bi bile zelo enostavno bolj dostopne in bi bilo za družbo spremembe ki sem jih predlagal pod črto net positive in nevem zakaj temu kontriraš

Kako ne če pa imamo na stotine primerov ko folk reče da je pomanjkanje nepremičnin v SLOVENIJI... a hkrati cca 4k oglasov po celi državi... to dvoje ne gre skupaj.

Pravilno izrazoslovje bi bilo

Primanjkuje nepremičnin za tako plačo kot sem jaz pripravljen plačat na lokaciji kjer želim(hočem) živeti...

To pa drži ampak to bo zmeraj, ker vsak bi poceni nekje živel na neki fajni lokaciji...

Mato989 je izjavil:

Kako ne če pa imamo na stotine primerov ko folk reče da je pomanjkanje nepremičnin v SLOVENIJI... a hkrati cca 4k oglasov po celi državi... to dvoje ne gre skupaj.

Pravilno izrazoslovje bi bilo

Primanjkuje nepremičnin za tako plačo kot sem jaz pripravljen plačat na lokaciji kjer želim(hočem) živeti...

To pa drži ampak to bo zmeraj, ker vsak bi poceni nekje živel na neki fajni lokaciji...

to pa tudi sam trdim..glede na ceno imamo pomankanje..ali zdaj to pomeni da nemore biti slabše? Absolutno ne ..lahko bi bilo še slabše ampak to ni bistvo ..bistvo je da se kot družba vprašamo kako bi bilo lahko še bolje.

tvoj argument je nonsense ...lahko ti postavim analogno še malo bolj skrajno vprašanje
Tvoji predniki milijon let nazaj so živeli v jamah in so preživeli? Zakaj bi sedaj ti rad živel v hiši pa imel avtomobil itd..?

..pogovarjamo se o tem kako bi sistemsko izboljšali družbeno ureditev da bi pod črto povprečno vsi živeli v še večjem izobilju

Zgodovina sprememb…

to pa tudi sam trdim..glede na ceno imamo pomankanje.

Jaz trdim sicer malo drugače, imamo pomanjkanje glede na ceno ki jo je nekdo pripravljen plačat za lokacijo kjer nekdo hoče živet!

recimo v LJ če hočeš 3 sobni flet za 200k si pač delusional, če ga hočeš v Kranju, Domžalah ipd, si optimist, če pa ga hočeš v Murski, Koroški ali na Ptuju pa ga dobiš... ali pa še kaj več...

Torej problem so želje/zahteve vs razpoložljiva sredstva...

Tvoji predniki milijon let nazaj so živeli v jamah in so preživeli? Zakaj bi sedaj ti rad živel v hiši pa imel avtomobil itd..?

Saj jaz ne bi rad živel v hiši in imel avtomobil, jaz bi imam najboljše kar si lahko privoščim, rad bi še veliko več oz. si želim, ampak za razliko od jamračev razumem, da če bi rad veliko več moram imeti veliko več denarja, če pa ga nimam pa moram imeti rad to kar lahko dobim za moj denar in se pač odločit ali bom pridobil več denarja ali pa bom znižal zahteve.

..pogovarjamo se o tem kako bi sistemsko izboljšali družbeno ureditev da bi pod črto povprečno vsi živeli v še večjem izobilju

Saj v povprečju živimo veliko bolje kot pred 10, 20, 30 50 leti... torej težave ni =) Ker se stanje non stop izboljšuje

Mato989 je izjavil:

Jaz trdim sicer malo drugače, imamo pomanjkanje glede na ceno ki jo je nekdo pripravljen plačat za lokacijo kjer nekdo hoče živet!

recimo v LJ če hočeš 3 sobni flet za 200k si pač delusional, če ga hočeš v Kranju, Domžalah ipd, si optimist, če pa ga hočeš v Murski, Koroški ali na Ptuju pa ga dobiš... ali pa še kaj več...

Torej problem so želje/zahteve vs razpoložljiva sredstva...

Saj jaz ne bi rad živel v hiši in imel avtomobil, jaz bi imam najboljše kar si lahko privoščim, rad bi še veliko več oz. si želim, ampak za razliko od jamračev razumem, da če bi rad veliko več moram imeti veliko več denarja, če pa ga nimam pa moram imeti rad to kar lahko dobim za moj denar in se pač odločit ali bom pridobil več denarja ali pa bom znižal zahteve.

Saj v povprečju živimo veliko bolje kot pred 10, 20, 30 50 leti... torej težave ni =) Ker se stanje non stop izboljšuje

Z zeljami kot takimi ni nič narobe, realnost potem pokaže vsakemu koliko se lahko tem željam približa...jaz samo trdim da bi z družbeno ureditvijo kot jo predlagam jaz bi se vsak tem željam (na področju stanovanj/hiš) približal lažje kot v trenutni ureditvi

To kaj bi rad in kaj ne je tvoja odločitev in kaj bi nekdo drug rad in kaj nebi ravnotako odločitev tega posameznika in jaz o tem sploh ne mislim razpravljat

seveda je bolje ..na področju večine materialne preskrbljenost je veliko bolje, na področju stanovanj pa je tudi bolje ni pa tako veliko bolje kot je na drugih področjih zaradi razlogov ki sem jih napisal ...in jaz osebno si želim da bi bilo tudi na tem področju ravno tako veliko bolje zato k temu poskušam prispevat tako da čimveč ljudem predstavim kaj je pravi razlog.

ti pa seveda pristopaš iz nekaga vzgojnega principa češ ˝kaj si razvajen˝

Zgodovina sprememb…

johnnyyy ::

Mato989 je izjavil:

Ko se je pred leti kupovalo na obali je bilo večino ogledov takšnih, da so lastniki prodajali stanovanja, kjer so živeli z namenom da se selijo v večja/manjša. Tako je bil nakup vedno pogojen s ceno, kjer je bila tako visoka, da se lahko selijo, poleg tega pa je bil še časovni problem, saj primernih stanovanj na lokaciji ni bilo veliko. In tako npr sosed nikoli ni prodal, kljub oglasom in ogledom (z ženo sta starejša in si želita stanovanje brez stopnic - nekje v okolici). Prvi resen kupec smo bili mi (žena) s predkupno pravico, a kaj mu pomeni denar, če bi moral za neko normalno stanovanje delati akrobacije in čakati lastnike, da najdejo primerno stanovanje in potem da svojega proda, da lahko drugega kupi, pa bog ne daj, da nekdo kupi pred njim. Da bi pa keširal nekaj 100k pa tudi nima, kredita pa pri svoji starosti tudi ne dobi za več kot avto. Pač sedaj se je sprijaznil z usodo in hodi z berglami po stopnicah.

In tudi mi smo se hoteli seliti, lastniško stanovanje v LJ pa oddati, a če ga oddamo uradno - na zahodnem delu slovenije z najemnino ne morem kriti drugega stanovanja. Poleg tega pa primernih stanovanj praktično ni, pogoji pa da te ubijejo (še dokazila o zaposlitvi so nekateri hoteli imeti, sicer ko omeniš otroke, si itak na shit listi). FURS še pravi, da gledajo zadnja 3 leta, če si živel v stanovanju - potem ga lahko prodaš brez kapitalskega dobička, če bi ga vmes oddal potem sem naredil konkretno izgubo. Pač jbg, potem sprememb ne bomo delali, zdravniku, ki je pustil listek na predverju bloka - da z ženo iščeta stanovanja, pa lahko pripišem "imej pamet, pojdi v Avstrijo".

Ko se je pred leti kupovalo na obali je bilo večino ogledov takšnih, da so lastniki prodajali stanovanja, kjer so živeli z namenom da se selijo v večja/manjša. Tako je bil nakup vedno pogojen s ceno, kjer je bila tako visoka, da se lahko selijo, poleg tega pa je bil še časovni problem, saj primernih stanovanj na lokaciji ni bilo veliko. In tako npr sosed nikoli ni prodal, kljub oglasom in ogledom (z ženo sta starejša in si želita stanovanje brez stopnic - nekje v okolici). Prvi resen kupec smo bili mi (žena) s predkupno pravico, a kaj mu pomeni denar, če bi moral za neko normalno stanovanje delati akrobacije in čakati lastnike, da najdejo primerno stanovanje in potem da svojega proda, da lahko drugega kupi, pa bog ne daj, da nekdo kupi pred njim. Da bi pa keširal nekaj 100k pa tudi nima, kredita pa pri svoji starosti tudi ne dobi za več kot avto. Pač sedaj se je sprijaznil z usodo in hodi z berglami po stopnicah.

Neumnost, problem tega gospoda je, da tega kar on hoče ni bilo mogoče izvest na neki lokaciji... on bi komot prodal in šel v najem nekam na drugi konec Slovenije in počakal naslednjo... če ni denarja pa je to problem seveda.

Če je v penziji potem tudi selitev na durgo stran SLO ne bi smela biti težava... če mu je več vredno pritličje kot pa lokacija... več kot očitno mu ni bila.

In tudi mi smo se hoteli seliti, lastniško stanovanje v LJ pa oddati, a če ga oddamo uradno - na zahodnem delu slovenije z najemnino ne morem kriti drugega stanovanja. Poleg tega pa primernih stanovanj praktično ni, pogoji pa da te ubijejo (še dokazila o zaposlitvi so nekateri hoteli imeti, sicer ko omeniš otroke, si itak na shit listi)

Spet kot sem povedal, problem je v željah po lokaciji, tvoja pravica ampak sam si otežiš s tem opcije...

FURS še pravi, da gledajo zadnja 3 leta, če si živel v stanovanju - potem ga lahko prodaš brez kapitalskega dobička, če bi ga vmes oddal potem sem naredil konkretno izgubo. Pač jbg, potem sprememb ne bomo delali, zdravniku, ki je pustil listek na predverju bloka - da z ženo iščeta stanovanja, pa lahko pripišem "imej pamet, pojdi v Avstrijo".

In kaj zdaj? Pač preden hočeš prodat se prijaviš nazaj in počakaš 3 leta... saj valda ne prodajaš z danes na jutri ampak veš planirati.

@mato (samo v obrazložitev da boš razumel moje stališče)
spet se spuščaš na nivo vzgojitelja v smislu kako bi nekdo lahko znižal svoje želje in še vedno dobro živel

meni osebno (sploh v okviru te teme) se zdi brezveze spuščat na nivo kjer nekoga vzgajaš da bi bil lahko zadovoljen z manj in bi bilo ravnotako vse ok...nekdo je bolj razvajen nekdo manj ...nimaveze v okviru te teme

meni je pomembno vprašanje kaj lahko kot družba naredimo in izboljšamo da bodo te želje posameznikov (na področju dostopnosti stanovanj) lažje dosegljive kot so trenutno.

izkušnja johnyja dokazuje da ljudje izgubljajo čas zaradi sistemske prekomerne birokratizacije od katere večina nima nič oz težave na račun da ima ožja skupina privilegij z tega naslova.

in mene samo zanima ali se strinjaš da če bi imeli ureditev ki sem jo predlagal potem posledično na trgu več stanovanj in posledično bi bila bolj dostopna (nižja cena)? Ker jaz o tem če je nekdo razvajen pa ima velika pričakovanja ne želim debatirat

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Neumnost, problem tega gospoda je, da tega kar on hoče ni bilo mogoče izvest na neki lokaciji... on bi komot prodal in šel v najem nekam na drugi konec Slovenije in počakal naslednjo... če ni denarja pa je to problem seveda.

To po navadi govorijo ljudje, ki se v življenju niso kaj prida selili. Na koncu ta problem reši tako, da se ne preseliš. In on ga je tako elegantno rešil, ko se je s tem sprijaznil.

Mato989 je izjavil:

Če je v penziji potem tudi selitev na durgo stran SLO ne bi smela biti težava... če mu je več vredno pritličje kot pa lokacija... več kot očitno mu ni bila.

S selitvijo na drugi konec Slovenije bi moral menjati tudi službo, če se ne želi voziti 300km dnevno. Ker je nekaj let pred penzijo, tega koraka ne bo delal, saj ni neumen.

Mato989 je izjavil:

Spet kot sem povedal, problem je v željah po lokaciji, tvoja pravica ampak sam si otežiš s tem opcije...

Pa saj želje niso absolutne, kjer bi rekel, da če se mi to ne izpolni bo pa štrik. Pač rešil bom drugače - raje potem čas zabijem na cesti pa sem še vedno v plusu. Za nekega tujega delavca pa bo pomenilo, da gre raje delat v drugo državo in tudi za kakšn Slovenc se bo za to odločil. In potem postane to kar "naš problem".

Mato989 je izjavil:

In kaj zdaj? Pač preden hočeš prodat se prijaviš nazaj in počakaš 3 leta... saj valda ne prodajaš z danes na jutri ampak veš planirati.

Potem raje oddam kakšemu kolegu oz. žlahtniku na črno.

user123456 je izjavil:

@mato (samo v obrazložitev da boš razumel moje stališče)
spet se spuščaš na nivo vzgojitelja v smislu kako bi nekdo lahko znižal svoje želje in še vedno dobro živel

meni osebno (sploh v okviru te teme) se zdi brezveze spuščat na nivo kjer nekoga vzgajaš da bi bil lahko zadovoljen z manj in bi bilo ravnotako vse ok...nekdo je bolj razvajen nekdo manj ...nimaveze v okviru te teme

meni je pomembno vprašanje kaj lahko kot družba naredimo in izboljšamo da bodo te želje posameznikov (na področju dostopnosti stanovanj) lažje dosegljive kot so trenutno.

izkušnja johnyja dokazuje da ljudje izgubljajo čas zaradi sistemske prekomerne birokratizacije od katere večina nima nič oz težave na račun da ima ožja skupina privilegij z tega naslova.

in mene samo zanima ali se strinjaš da če bi imeli ureditev ki sem jo predlagal potem posledično na trgu več stanovanj in posledično bi bila bolj dostopna (nižja cena)? Ker jaz o tem če je nekdo razvajen pa ima velika pričakovanja ne želim debatirat

Problem je ker ti ne dojameš da so ŽELJE neomejene... Razumeš? V človeškem umu je da si želi vedno več in več in več... torej je tvoja debata nerešljiva, ker ko bi vse to imeli bi si želeli spet več in spet več.

Ti praviš kaj lahko kot družba storimo da bodo želje lažje dosegljive... karkoli bomo storili bodo nove želje prišle, torej bomo kot družba zmeraj uresničevali želje drugih posameznikov... namesto lastnih... zato je to neumnost in nesmisel.

V teoriji pa ja imaš prav v praksi pa ne deluje tako...

Jaz si tudi danes samo želim da bi imel do konc lajfa plačo 2k EUR + usklajevanje z inflacijo pa da ne rabim več delat da sem doma (penzija) ko bi pa to dobil bi si pa želel spet nekaj... zato je to družbeno uresničevanje želja posameznikom neumnost

To po navadi govorijo ljudje, ki se v življenju niso kaj prida selili. Na koncu ta problem reši tako, da se ne preseliš. In on ga je tako elegantno rešil, ko se je s tem sprijaznil.

Seveda, in tako je rešil problem, kot kaže mu hoja po stopnicah ne predstavlja dovolj velikega bremena da bi se ga hotel rešit by any means necessary... in točno to govorim jaz za jamrače ki hočejo flet nočejo pa sfleksibilizirat svoje zahteve in želje da bi problem rešili, zato so razvajenci...

S selitvijo na drugi konec Slovenije bi moral menjati tudi službo, če se ne želi voziti 300km dnevno. Ker je nekaj let pred penzijo, tega koraka ne bo delal, saj ni neumen.

No ok, če je še na šihtu pol razumem... čeprav tudi šiht je dokaj enostavno menjat, ajde če je on večni invalid na berglah potem malo težje se strinjam...

Pa saj želje niso absolutne, kjer bi rekel, da če se mi to ne izpolni bo pa štrik. Pač rešil bom drugače - raje potem čas zabijem na cesti pa sem še vedno v plusu. Za nekega tujega delavca pa bo pomenilo, da gre raje delat v drugo državo in tudi za kakšn Slovenc se bo za to odločil. In potem postane to kar "naš problem".

Tako, saj to je najlepši prikaz... kot kaže ti to ne pomeni dovolj zato si rešil drugače oz. ne tako kot prvotno želel... To je najlepši prikaz prioritet želja in kaj ti je bolj pomembno...
Potem raje oddam kakšemu kolegu oz. žlahtniku na črno.

Evo rešeno =) Tudi jaz bi tako naredil.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Problem je ker ti ne dojameš da so ŽELJE neomejene... Razumeš? V človeškem umu je da si želi vedno več in več in več... torej je tvoja debata nerešljiva, ker ko bi vse to imeli bi si želeli spet več in spet več.

Ti praviš kaj lahko kot družba storimo da bodo želje lažje dosegljive... karkoli bomo storili bodo nove želje prišle, torej bomo kot družba zmeraj uresničevali želje drugih posameznikov... namesto lastnih... zato je to neumnost in nesmisel.

V teoriji pa ja imaš prav v praksi pa ne deluje tako...

Absolutno dojamem..želje so neomejene in nič ni narobe s tem ker pač tko je (namreč ti govoriš kako bi moral posameznik znižat te želje) ...NE ne govorim o tem kako bi te želje izpolnjevali ampak o tem kako bi te želje (sepravi na področju dosegljivosti stanovanj) lahko bile LAŽJE dosegljive kot so v trenutnem stanju...Seveda pojavile bi se nove želje ampak to spet nimaveze.
Maš ljudi ki ko bolj razvajeni imajo večja neralna pričakovanja pa ljudi ki so obratno pa vsi odtenki vmes ampak debata kaj si more nekdo želet pa kaj ne je stvar filozofske debate ki je niti ne želim debatirat + ne spada v to temo.

in ŠE enkrat trdim da so želje po stanovanju manj dostopne iz naslova prekomerne birokratizacije (ureditev okoli zazidljivih zemljišč itd..) in če bi to področje uredili po mojem predlogu bi bile te želje bolj dostopne kar pa ne pomeni da bi vsak ki si zamisli da si želi stanovanje kar dobil ampak bi ga lahko zgradil z manj birokratskimi ovirami (cenejše) oz ga kupil cenejše oz plačeval nižjo najemnino..

in sedaj v primeru da se s tem ne strinjaš da bi bila v tem primeru stanovanja cenejša in bolj dostopna mi prosim argumentiraj...mnenje o tem ali je nekdo bolj razvajen ali manj in da bi bil lahko zadovoljen z manj pa me ne zanima ker je to stvar vsakega posameznika in stvar filozofske debate ki mislim da tukaj ne paše pod to temo

Zgodovina sprememb…

Absolutno dojamem..želje so neomejene in nič ni narobe s tem ker pač tko je (namreč ti govoriš kako bi moral posameznik znižat te želje) ...NE ne govorim o tem kako bi te želje izpolnjevali ampak o tem kako bi te želje (sepravi na področju dosegljivosti stanovanj) lahko bile LAŽJE dosegljive kot so v trenutnem stanju...

Če ti neko željo narediš lažje dosegljivo potem jih na nek posreden način izpolnjuješ... ker si nekdo to lahko privošči uresničit kar si prej ni...

in ŠE enkrat trdim da so želje po stanovanju manj dostopne iz naslova prekomerne birokratizacije (ureditev okoli zazidljivih zemljišč itd..) in če bi to področje uredili po mojem predlogu bi bile te želje bolj dostopne kar pa ne pomeni da bi vsak ki si zamisli da si želi stanovanje kar dobil ampak bi ga lahko zgradil z manj birokratskimi ovirami (cenejše) oz ga kupil cenejše oz plačeval nižjo najemnino..

in sedaj v primeru da se s tem ne strinjaš da bi bila v tem primeru stanovanja cenejša in bolj dostopna mi prosim argumentiraj...mnenje o tem ali je nekdo bolj razvajen ali manj in da bi bil lahko zadovoljen z manj pa me ne zanima ker je to stvar vsakega posameznika in stvar filozofske debate ki mislim da tukaj ne paše pod to temo

Seveda, pa saj to nam je vsem jasno... Ampak težava je da nihče ne ve kaj tvoj predlog prinese down the line... lahko da druge pizdarije (vse pozidano, debilistično urbano načrtovanje itd...)

V osnovi je tako, da ponudba in povpraševanje dela balance... če povečamo ponudbo (ali olajšamo povečanje ponudbe) potem pač je nekaj ceneje... to je vsakemu jasno ki ima 5g mozga... ampak če konzumacijo in gradnjo povišamo, povišamo tudi degradacijo površin, uničenje narave in hkrati posledično več naravnih virov ki se porabljajo za gradnjo kar onesnažuje okolje (kakorkoli ga pač)

V osnovi če vzamemo v obzir ne samo ozkogledanje tvojega tipa reševanja enega aspekta, mora biti cilj znižanje populacije v državi in na Svetu, če nam to uspe, bo manj povpraševanja, zadeve bodo cenejše in narava se ohrani... Torej zmagamo na večih frontah kot če samo popuščamo pri parazitskem razmnoževanju in olajšamo izpolnjevanje želja.

Več je ljudi dražje in težje je overall priti do nekih dobrin, manj je ljudi, lažje in ceneje bo priti do nekih dobrin... to naj bo naše vodilo.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Če ti neko željo narediš lažje dosegljivo potem jih na nek posreden način izpolnjuješ... ker si nekdo to lahko privošči uresničit kar si prej ni...

seveda ker če živiš v družbi kjer je vse lažje dostopno posledično tudi sam živiš v večjem materialnem izobilju

Mato989 je izjavil:

Seveda, pa saj to nam je vsem jasno... Ampak težava je da nihče ne ve kaj tvoj predlog prinese down the line... lahko da druge pizdarije (vse pozidano, debilistično urbano načrtovanje itd...)

čisti nonsense..klasični zeleno komunistični argument ˝živeti morate slabše in več vas moramo nadzirati zaradi planeta in skupnega dobrega˝

Mato989 je izjavil:

V osnovi je tako, da ponudba in povpraševanje dela balance... če povečamo ponudbo (ali olajšamo povečanje ponudbe) potem pač je nekaj ceneje... to je vsakemu jasno ki ima 5g mozga... ampak če konzumacijo in gradnjo povišamo, povišamo tudi degradacijo površin, uničenje narave in hkrati posledično več naravnih virov ki se porabljajo za gradnjo kar onesnažuje okolje (kakorkoli ga pač)

klasični zeleno komunistični argument ˝hrana je draga ampak če jo boste manj pojedli bo cenejša˝

Mato989 je izjavil:

V osnovi če vzamemo v obzir ne samo ozkogledanje tvojega tipa reševanja enega aspekta, mora biti cilj znižanje populacije v državi in na Svetu, če nam to uspe, bo manj povpraševanja, zadeve bodo cenejše in narava se ohrani... Torej zmagamo na večih frontah kot če samo popuščamo pri parazitskem razmnoževanju in olajšamo izpolnjevanje želja.

nonsene večje kot je število ljudi več je pameti večji je napredek in posledično večja materialna preskrbljenost..kako razložiš dejstvo da je leta 1800 ko je bilo na zemlji 1miljarda ljudi več ljudi umrlo zaradi lakote kot danes ko je prebivalcev 8 miljard?

Mato989 je izjavil:

Več je ljudi dražje in težje je overall priti do nekih dobrin, manj je ljudi, lažje in ceneje bo priti do nekih dobrin... to naj bo naše vodilo.

najbolj nesmiseleno stališče ki ga nisem pričakoval od tebe ...resnica je obratna ...predstavljaj si da si jutri sam na planetu ali pa je na planetu 1000 ljudi (zbrisi vse kar je dosedaj naredilo 8 miljard ljudi) ali ti res misliš da bi užival večje materialno izobilje?

čisti nonsense..klasični zeleno komunistični argument ˝živeti morate slabše in več vas moramo nadzirati zaradi planeta in skupnega dobrega˝

Sploh ne... živeli bomo slabše ker nas je preveč.

nonsene večje kot je število ljudi več je pameti večji je napredek in posledično večja materialna preskrbljenost..kako razložiš dejstvo da je leta 1800 ko je bilo na zemlji 1miljarda ljudi več ljudi umrlo zaradi lakote kot danes ko je prebivalcev 8 miljard?

Nekje sem prebral da je pamet nekje konstanta... več nas je, v povprečju enako pametnih ampak posamezno pa gre na slabše... nekako se to dokazuje kot da je res zadnjih 20 let... toliko poneumljenih ljudi ne pomnim

najbolj nesmiseleno stališče ki ga nisem pričakoval od tebe ...resnica je obratna ...predstavljaj si da si jutri sam na planetu ali pa je na planetu 1000 ljudi (zbrisi vse kar je dosedaj naredilo 8 miljard ljudi) ali ti res misliš da bi užival večje materialno izobilje?

Seveda ne, ker si stališče radikaliziral... Seveda če sem jutri sam bom na slabšem, ampak če nas bo pa jutri 10% manj pa ne bomo nič na slabšem pa še več virov bo prihranjenih...

Taka stališča ne smeš radikalizirat ker ne povedo ničesar... povej mi nekaj če jutri umrejo v SLO vsi nad 65 ne bomo nič na slabšem, naenkrat bo vleiko težav izginilo (pomanjkanje nepremičnin, čakalne vrste v zdravstvu, itd...) Pa s tem nočem nikakor napeljevat da bi jaz te pobil samo realnost pa je neizpodbitna...

Več kot je vzdrževanih članov družbe, več moramo ostali naredit da so vsi v nekem standardu... in to nas vleče navzdol.

Mato989 je izjavil:

Sploh ne... živeli bomo slabše ker nas je preveč.

ok tvoje mnenje (predpostavka) ...nikakor se ne strinjam..nevem zakaj potem leta 1800 ko je bilo prebivalcev 1 miljarda niso živeli v večjem materialnem izobilju kot danes ..nevem zakaj tisoče let nazaj ko je bilo 100.000 ljudi niso živeli v večjem materialnem izobilju kot danes

Mato989 je izjavil:

Nekje sem prebral da je pamet nekje konstanta... več nas je, v povprečju enako pametnih ampak posamezno pa gre na slabše... nekako se to dokazuje kot da je res zadnjih 20 let... toliko poneumljenih ljudi ne pomnim

seveda konstanta na posameznika..ampak naključnih 1000ljudi je pametnejša kot naključnih 10 ...in milijon ljudi doseže večji tehnološki napredek kot pa 100

Mato989 je izjavil:

Seveda ne, ker si stališče radikaliziral... Seveda če sem jutri sam bom na slabšem, ampak če nas bo pa jutri 10% manj pa ne bomo nič na slabšem pa še več virov bo prihranjenih...

Taka stališča ne smeš radikalizirat ker ne povedo ničesar... povej mi nekaj če jutri umrejo v SLO vsi nad 65 ne bomo nič na slabšem, naenkrat bo vleiko težav izginilo (pomanjkanje nepremičnin, čakalne vrste v zdravstvu, itd...) Pa s tem nočem nikakor napeljevat da bi jaz te pobil samo realnost pa je neizpodbitna...

Več kot je vzdrževanih članov družbe, več moramo ostali naredit da so vsi v nekem standardu... in to nas vleče navzdol.

trenutno smo glede virov samo malo popraskali površje zemlje..virov je neskončno ...sploh če upoštevaš da imaš z razvojem tehnologije na voljo vesolje
glede starostnikov no coment ... kot napredna družba ki ima čedalje večji tehnološki napredek si brez problema lahko privošči vzdrževanje starostnikov, otrok in ljudi ki zaradi zdravstvenih razlogov niso zmožni dela.

glede socialnih transferjev kjer se nekomu bolj splača vlečt od države kot providati vrednost družbi (delati), kjer se zaposluje ljudi v skorumpiran preobsežen državni aparat ki ne doprinese družbi in ostalih komunističnih izumov sem seveda proti ...tako kot sem proti komunistični skorumpirani birokratski ureditvi na področju gradnje stanovanj

Zgodovina sprememb…

seveda konstanta na posameznika..ampak naključnih 1000ljudi je pametnejša kot naključnih 10 ...in milijon ljudi doseže večji tehnološki napredek kot pa 100

Zakaj so potem v tako naseljenih državah kot je Kongo/Nigerija v taki vukojebini in še niso presegli tehnološko Zahoda? Ali pa vsaj posamezne države?

Če bi samo število ljudi štelo za pamet in napredek bi Kitajska bila v Vesolju pred AMeričani...

Mato989 je izjavil:

Seveda, in tako je rešil problem, kot kaže mu hoja po stopnicah ne predstavlja dovolj velikega bremena da bi se ga hotel rešit by any means necessary... in točno to govorim jaz za jamrače ki hočejo flet nočejo pa sfleksibilizirat svoje zahteve in želje da bi problem rešili, zato so razvajenci...

Saj svet ni črno-bel. In v življenju je vedno tako, da se potem prilagodiš situaciji primerno, kljub piskanju in jamranju. Saj v zgodovini je bilo ogromno vojn in takšnega in drugačnega sranja, pa so "preživeli".

Mato989 je izjavil:

No ok, če je še na šihtu pol razumem... čeprav tudi šiht je dokaj enostavno menjat, ajde če je on večni invalid na berglah potem malo težje se strinjam...
Odvisno od branže in sposobnosti, a na koncu se bo človek toliko sprijaznil, da kakršna koli sprememba bo preveč rizična in je ne bo delal. Saj na koncu je vse nek računski riziko.

Mato989 je izjavil:

Tako, saj to je najlepši prikaz... kot kaže ti to ne pomeni dovolj zato si rešil drugače oz. ne tako kot prvotno želel... To je najlepši prikaz prioritet želja in kaj ti je bolj pomembno...

Zame ni bojazni, bom že rešil situacijo tako, da bom preživel in tudi drugi ne bodo živeli pod mostom. A kljub temu me malce stisne pri srcu, ko slišim zgodbe, da gredo ljudje npr.: iz medicine v tujino ali celo v druge branže, saj v bližini bolnišnic ni dovolj namestitvenih kapacitet in se znajdejo na svoj način. Na koncu plačujemo drago zdravstvo, kjer se "drago plačuje" zdravstveni kader, ki od visokih plač nima veliko, če gre ogromno sredstev za najemnine in za potne stroške. Še prej drago plačujemo šolanje, potem pa ustvarimo pogoje, da se nekomu zaradi banalnosti, kot je bivanje bolj splača iti v drugo branžo. In to je škoda. In ker se to tiče vseh nas, je dobro, da se to ureja tudi na nivoju države. Pa sam nisem pristaš da se pozida vse, a če imamo pri osnovni selitvi težave, kot sem jih opisal, bi morali izgradno toliko sprostiti da ta manjko nadoknadimo.

Saj svet ni črno-bel. In v življenju je vedno tako, da se potem prilagodiš situaciji primerno, kljub piskanju in jamranju. Saj v zgodovini je bilo ogromno vojn in takšnega in drugačnega sranja, pa so "preživeli".

Saj zato pa pravim vedno je stvar v tem koliko ti nekaj pomeni, ko ti dovolj pomeni da samo hočeš rešit, boš pač nehal izbirat in boš rešil...

Zato pa pravim da sploh ni drastičnega problema z nepremičninami, dokler se na bolhi in nepremicnine.net valjajo nepremicnine ki so skoraj takoj za živet če nisi preveč izbirčen, za pod 150k v Slo težave ni...

Zame ni bojazni, bom že rešil situacijo tako, da bom preživel in tudi drugi ne bodo živeli pod mostom. A kljub temu me malce stisne pri srcu, ko slišim zgodbe, da gredo ljudje npr.: iz medicine v tujino ali celo v druge branže, saj v bližini bolnišnic ni dovolj namestitvenih kapacitet in se znajdejo na svoj način. Na koncu plačujemo drago zdravstvo, kjer se "drago plačuje" zdravstveni kader, ki od visokih plač nima veliko, če gre ogromno sredstev za najemnine in za potne stroške. Še prej drago plačujemo šolanje, potem pa ustvarimo pogoje, da se nekomu zaradi banalnosti, kot je bivanje bolj splača iti v drugo branžo. In to je škoda. In ker se to tiče vseh nas, je dobro, da se to ureja tudi na nivoju države. Pa sam nisem pristaš da se pozida vse, a če imamo pri osnovni selitvi težave, kot sem jih opisal, bi morali izgradno toliko sprostiti da ta manjko nadoknadimo.

Jap, ampak vidiš, zaradi tega ker drago plačujemo šolanje je zdaj tvoj predlog še bolj se vpnimo in še urejajmo domove itd... jaz pa pravim, dajmo raje samoplačniško šolanje in potem ne bo tako bolelo, ker če bo sam plačal lahko mi denar namenimo za boljše plače... in ta oseba si bo lažje kupila nepremičnino

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Zakaj so potem v tako naseljenih državah kot je Kongo/Nigerija v taki vukojebini in še niso presegli tehnološko Zahoda? Ali pa vsaj posamezne države?

Če bi samo število ljudi štelo za pamet in napredek bi Kitajska bila v Vesolju pred AMeričani...

zaradi komunističnega režima..komunizem pač pelje v pomankanje in revščino

kitajska je nekje tam tam z ZDA čeprav ima komunizem? Ja ker ima 3x več ljudi (več ljudi pač lahko kompenzira napredek kljub gnilemu režimu)

..tudi ZDA in zahodni svet sicer postajajo čedalje bolj komunistične kar je zaskrbljujoče ..en razlog je monetarni sistem ki čedalje bolj centralizira drugi so zeleni komunisti kjer nadzor in revščino argumentirajo z tem da rešujejo planet (tako kot npr. ti :) )

Zgodovina sprememb…

trancer01 ::

Kitajska ima 4,2-krat več prebivalcev kot ZDA.

trancer01 je izjavil:

Kitajska ima 4,2-krat več prebivalcev kot ZDA.

ok kakorkoli ..tehnološko so trenutno primerljive z ZDA niso bolše (imajo več ljudi ampak slabši režim)
V preteklosti je bila kitajska za ZDA ker je bila ZDA bolj kapitalistična kot danes in ker so kitajci imeli bolj na hard komunizem (mao) kot ga imajo danes

pot do napredka in stem večjega materialnega izobilja
-kapitalizem
-večje št ljudi

če imaš komunizem se tehnološki napredek zmanjša in ravno tako če imaš nižje število ljudi.

Zgodovina sprememb…

Dejstvo je, da so ZDA napram Kitajski vse bolj pičkin dim in bodo v prihodnosti še bolj palček. Enako velja za podobno zblojeno in noro EU. Prihaja pa še Indija, ki je tudi za štiri ZDA in tri EU. Zahod je vse manj pomemben, zato pa tudi piskajo, ker jih države v razvoju vse manj upoštevajo napram Kitajski in Rusiji.

trancer01 je izjavil:

Dejstvo je, da so ZDA napram Kitajski vse bolj pičkin dim in bodo v prihodnosti še bolj palček. Enako velja za podobno zblojeno in noro EU. Prihaja pa še Indija, ki je tudi za štiri ZDA in tri EU. Zahod je vse manj pomemben, zato pa tudi piskajo, ker jih države v razvoju vse manj upoštevajo napram Kitajski in Rusiji.

se strinjam.
zakaj?
ker ZDA in zahod postajajo vse bolj komunistični ter imajo manj ljudi (ker po besedah zelenih komunistov s tem rešujemo planet-lepo se sliši kot vsaka komunistična propaganda in s tem nerazgledani ljudje odprejo vrata komunizmu),... nasprotno kitajska, indija postajajo vse bolj kapitalistični ter imajo veliko več ljudi...rezultat je samo logična posledica

Zgodovina sprememb…

CrniPanter ::

trancer01 je izjavil:

Ajde blodnje o Kitajski in celo Indiji bi še preživel ampak o rusiji… pa njih še lastni zavezniki ne j…. pet posto, kaj šele kdo drug.

Mato989 je izjavil:

Jap, ampak vidiš, zaradi tega ker drago plačujemo šolanje je zdaj tvoj predlog še bolj se vpnimo in še urejajmo domove itd... jaz pa pravim, dajmo raje samoplačniško šolanje in potem ne bo tako bolelo, ker če bo sam plačal lahko mi denar namenimo za boljše plače... in ta oseba si bo lažje kupila nepremičnino

Mi reguliramo katera zemljišča bodo zazidljiva, minimalno opremljenost, način izgradnje, način ogrevanja, vgrajene materiale itd. Če imamo že toliko inputa pri tem, zakaj ne gradimo še sami? Če ne zaradi drugega, vsaj da dobimo feedback kakšno imamo birokracijo, da se ne bo naslednjič kakšen poslanec hvalil z 30k stanovanji, ko jih bi pa morali narediti pa ugotovimo, da jih ne moremo do konca mandata spacati 5k.

Sicer pa tudi če uvedemo samoplačniško šolanje, s tem ne rešimo veliko, saj bo nek "zdravnik" spet obsojen na delo kjer je bolnišnica. Potem bi morali še zdravstvo privatizirati in dopustiti, da se bolnišnice gradijo tam, kjer je ceneje.

Tako da na koncu gre za precej kompleksen problem.

deco16 ::

Pač problem vsake moderne države in civilizacije. Ko se zakomplicira preveč se začne stagnirat, pol pa propadat. Ne se pol čudit kam gre vse...

CrniPanter je izjavil:

trancer01 je izjavil:

Ajde blodnje o Kitajski in celo Indiji bi še preživel ampak o rusiji… pa njih še lastni zavezniki ne j…. pet posto, kaj šele kdo drug.

Preveč poslušaš zahodne medije, da bi poznal realno stanje. Rusija ima na območju treh četrtin sveta vse večji ugled, praviloma bolj kot ZDA in EU. Seveda pa to ne drži, če poslušaš in vidiš samo tisto, kar ti servirajo glavni mediji.

perci ::

Ja, predvsem v Afriki ima super ugled.

Jnou ::

V kolikor bi v tem trenutku ustavili turbo priseljevanje tujcev v RS bi v roku enega leta videli velik vpliv tudi na trg nepremičnin. Mislim, da se tu veliko premalo omenja ta problematika, ki je glavno gonilo rasti cen nepremičnin skupaj z dejstvom, da so pred 30 leti mnogi Slovenci bili pripravljeni živeti v hišah skupaj s starši, sedaj je pa takih vedno manj. IMO je to veliko večji faktor kot pa to, da par bogatašev hoarda stanovanja.

Jnou je izjavil:

V kolikor bi v tem trenutku ustavili turbo priseljevanje tujcev v RS bi v roku enega leta videli velik vpliv tudi na trg nepremičnin. Mislim, da se tu veliko premalo omenja ta problematika, ki je glavno gonilo rasti cen nepremičnin skupaj z dejstvom, da so pred 30 leti mnogi Slovenci bili pripravljeni živeti v hišah skupaj s starši, sedaj je pa takih vedno manj. IMO je to veliko večji faktor kot pa to, da par bogatašev hoarda stanovanja.

Moram priznat da sem bnil kar presenečen, ker je prebivalstvo SLO naraslo za skoraj 100k v nekaj dobrih 10 letih... to je tudi delni vzrok ja

mm&r ::

perci je izjavil:

Ja, predvsem v Afriki ima super ugled.

V Afriki, Južni in Srednji Ameriki in skoraj celotni Aziji. Samo med idiotskimi zahodnimi državami ne, tam je Rusija glavni demon in antikrist, Satan na Zemlji.:))
««
478 / 790
»»