Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
thramos ::
Same urbane finoče, ja. Jutr zjutri pa vsi z delujočim javnim prevozom na šiht v sosednji becirk
Vprašanje če se v Lj javni prevoz kaj bistveno bolj uporablja kot kje drugje. Otroci in penziči, drugi pa bolj ne. Da je delujoč pa itak škoda govorit.
Ampak ja, javni prevoz je v vsaki vasi, uporabi ustrezno pogost.
Kraj, ki ima šole, trgovine, industrijo itd, pač ni več "vas". Je treba pogledat malo definicije, ne samo bluzit. Urbanizacije ne pomeni samo selitev iz vasi v mesta, ampak tudi da manjši kraji dobivajo stvari, ki so značilne za mesta. Pri nas jih ne dobivajo, ampak jih imajo že od 60ih naprej. Zdaj se predvsem trudijo ne izgubljat tega.
Ej ne vem - men se zdi, da se vsi, ki se ne peljejo s kolesom peljejo z busom. Itak da ima svoje probleme - pod Jankovičem bi blo težko drgač, ampak je vseeno delujoč in uporaben.
Glede urbanizacije - pa ja, in? Dejstvo ostaja, da pol Slovencev živi neurbanih vukojebinah - brez šol, trgovin in industrije. Če se ne bi ljudje vsaj nekaj selili v mesta, bi ravno zato, ker periferija pravzaprav izgublja pošte, banke in s tem definicijo urbanosti, stopnja urbanizacije v Sloveniji upadala.
johnnyyy ::
Glede urbanizacije - pa ja, in? Dejstvo ostaja, da pol Slovencev živi neurbanih vukojebinah - brez šol, trgovin in industrije. Če se ne bi ljudje vsaj nekaj selili v mesta, bi ravno zato, ker periferija pravzaprav izgublja pošte, banke in s tem definicijo urbanosti, stopnja urbanizacije v Sloveniji upadala.
Slovenija ima preko 200 občin in vsaka občina ima svojo OŠ in lokalno trgovino in velikokrat je tako, da imaš znotraj občine zaselke (gručasta naselja), ki imajo OŠ (do 4. razreda) in tudi kakšna manjša trgovina se najde. Pri nas so imeli preko 10km do najbližje šole/trgovine le tisti, ki so živeli na osamljenih kmetijah.
Kar se pa tiče pošt in bank, se pa stvari spreminjajo in preko elektronskega bančništva se danes reši večino stvari, tako banke v svojem kraju niti ne rabiš. In podobno je s pošto, saj se preusmerja na paketno dostavo kar je pa besedil pa poteka elektronsko.
Utk ::
Glede urbanizacije - pa ja, in? Dejstvo ostaja, da pol Slovencev živi neurbanih vukojebinah - brez šol, trgovin in industrije.
Dejstvo je, da se motiš. Za nekega ljubljančana, ki gre bolj poredko izven obvoznice, nič čudnega.
Tudi če vzamemo neko pravo slovensko vas, kjer res ni ničesar. V čem točno je razlika, ali gre otrok na bus in se odpelje 2 km v sosednjo vas v šolo, ali to isto naredi v Ljubljani? V čem je razlika ali greš v službo z avtom 8 km za kar rabiš 5 min, ali isto narediš v Ljubljani, samo da tam rabiš za 5 km pol ure? Pa je takih vasi v resnici malo in v njih ne živi kaj dost ljudi.
V Sloveniji ima vsaka vas s 500 prebivalci šolo, trgovino, kakšno firmo, itd., ne zarad tistih 500, ampak ker ima okoli še par vasi, in tam se ne živi čisto nič drugače kot v nekem predmestju.
Tu je porazdelitev:
https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Utk ::
Malo mešate stvari. Eno je to kar si vi predstavljate pod "mestno življenje", kjer rabiš tudi nek procent lgbt+-žnj za to, drugače si vukojebina, drugo pa objektivne stvari, ki so čist osnovne: šole, trgovine, službe, javna razsvetljava, odvoz smeti, javni prevoz, kanalizacija (to že imate po celi Ljubljani sploh?), itd., in te stvari definirajo urbanizacijo, ne pa kolk čudakov srečaš od doma do službe...
Ker če gremo tako gledat, potem Slovenija vprašanje če ima sploh kakšno mesto.
Ker če gremo tako gledat, potem Slovenija vprašanje če ima sploh kakšno mesto.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Mato989 ::
"mestno" življenje je za mene osebno (ne vem kako je v teoriji) takrat ko lahko vsakodnevna opravila oz. opravila ki jih imaš do minimalno parkrat letno opraviš tudi peš in nimaš več kot 30 min pešaka... (torej ranga 2-3km stran)
Torej
1. trgovine
2. šole vsaj do srednje
3. lekarna
4. osnovna tehnika
5. zdravstveni dom (zobozdravnik + osebni zdravnik)
6. upravna enota
ipd...
Torej
1. trgovine
2. šole vsaj do srednje
3. lekarna
4. osnovna tehnika
5. zdravstveni dom (zobozdravnik + osebni zdravnik)
6. upravna enota
ipd...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Ja ziher majo meščani vse 2-3km stran :D
Večinoma majo... redkokdo 4km... govora je seveda o zračni razdalji.
Hangman ::
S strani "Zokigrajčanov" poslušam, kako je hiše težko vzdrževat, koliko to stane, da se stroški komaj pokrijejo itd. Po drugi strani pa hiše polne najemnikov in niti eden prijavljen. Recimo stanje na mojem začasnem naslovu: Vrstna hiša s 3 štuki, lastnik je nastanjen v pritličju, 6 enoposteljnih sob se oddaja v najem, najmanjša soba (cca 10 m2) ima najemnino 300 eur. Lastnik ima samo iz naslova oddajanja 1.800 eur mesečnega zaslužka. Tudi če pretiravam in rečem, da gre pol tega za stroške, mu še zmeraj ostane 900 eur mesečnega zaslužka oz. 10.800 eur letnega zaslužka - minimalno toliko. S tem zaslužkom lahko vsako leto popolnoma prenovi kuhinjo ali kopalnico ali vseh 6 sob. V 3 letih ima lahko hišo popolnoma prenovljeno in potem ima nekaj let mir. Jaz glih ne bi rekel, da se komaj pokrije, ampak vidim dober vir zaslužka. Zakaj potem vsi tako jamrajo?
Če je pa vzdrževanje res tako zahtevno in jamranja vredno, zakaj potem taki jamrači vztrajajo v hiši? Zakaj je ne prodajo in grejo v blok? Prodaja hiše v Ljubljani bi morala generirati dovolj zaslužka, da lahko kupiš stanovanje v bloku - kjerkoli in kadarkoli. Potem ti pač ni treba oddajati v najem, da bi pokril stroške in tudi ni treba toliko prenavljati.
Če je pa vzdrževanje res tako zahtevno in jamranja vredno, zakaj potem taki jamrači vztrajajo v hiši? Zakaj je ne prodajo in grejo v blok? Prodaja hiše v Ljubljani bi morala generirati dovolj zaslužka, da lahko kupiš stanovanje v bloku - kjerkoli in kadarkoli. Potem ti pač ni treba oddajati v najem, da bi pokril stroške in tudi ni treba toliko prenavljati.
Kanban ::
Vrstna hiša s 3 štuki, lastnik je nastanjen v pritličju, 6 enoposteljnih sob se oddaja v najem, najmanjša soba (cca 10 m2) ima najemnino 300 eur. Lastnik ima samo iz naslova oddajanja 1.800 eur mesečnega zaslužka. Tudi če pretiravam in rečem, da gre pol tega za stroške, mu še zmeraj ostane 900 eur mesečnega zaslužka oz. 10.800 eur letnega zaslužka - minimalno toliko. S tem zaslužkom lahko vsako leto popolnoma prenovi kuhinjo ali kopalnico ali vseh 6 sob. V 3 letih ima lahko hišo popolnoma prenovljeno in potem ima nekaj let mir. Jaz glih ne bi rekel, da se komaj pokrije, ampak vidim dober vir zaslužka. Zakaj potem vsi tako jamrajo?
Drži. Če si hišo dobil zastonj. Če jo moraš pa še odplačati pa ni več tako zelo enostavna matematika. Še manj, če plačaš še kakšen davek.
enemon ::
LeQuack ::
Kdo najbolj jamra? Bogati. Npr. Musk, Trump in ostali skoz jamrajo, koliko davkov morajo plačevati itd. In podobno je z nepremičninskimi magnati, kar je večina Slovencev.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
CopiumRovte ::
Sam sem se pred kratkim preselil iz Ljubljane na "vas". Točneje v Šempeter v Savinjski dolini. In sedaj imam vse bolj pri roki, kot prej, pa sem prej živel v bloku, kjer sem imel pod blokom Spar, lekarno, restavracijo, fast food..
Sedaj imam od bajte 3 - 10 min peš: vrtec, šolo, ZD, dve trgovini (ena večja, ena manjša), pošto, dve slaščičarni, kafič, steakhouse, prodajalno koles, pizzerijo in še kaj bi se našlo. Pa baje dobimo še lekarno.
Bi reku, da sem sedaj bolj na komot kot pa v Ljubljani. Pa ni mi treba sosedov poslušat v bloku in poslušati promet zunaj. Čez dan in zvečer imam pravo milino. Če mogoče 2x v tednu slišim traktor, to je pa to.
Pa še AC imam takoj pri roki. Za vse ekstra, pa je Žalec ter Celje.
Sedaj imam od bajte 3 - 10 min peš: vrtec, šolo, ZD, dve trgovini (ena večja, ena manjša), pošto, dve slaščičarni, kafič, steakhouse, prodajalno koles, pizzerijo in še kaj bi se našlo. Pa baje dobimo še lekarno.
Bi reku, da sem sedaj bolj na komot kot pa v Ljubljani. Pa ni mi treba sosedov poslušat v bloku in poslušati promet zunaj. Čez dan in zvečer imam pravo milino. Če mogoče 2x v tednu slišim traktor, to je pa to.
Pa še AC imam takoj pri roki. Za vse ekstra, pa je Žalec ter Celje.
Malidelničar ::
CopiumRovte: Meni se zdi, da so tile kvazi urbani izračuni časovnih prihrankov vs. vukojebinsko izgubljanje časa na cestah, velikokrat en tak mit, ki zavede ogromno mladih, ki se potem tudi napačno odločajo pri nakupu nepremičnin.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Malidelničar je izjavil:
CopiumRovte: Meni se zdi, da so tile kvazi urbani izračuni časovnih prihrankov vs. vukojebinsko izgubljanje časa na cestah, velikokrat en tak mit, ki zavede ogromno mladih, ki se potem tudi napačno odločajo pri nakupu nepremičnin.
Odvisno v kake številke gremo... Če govoriva o tem da vsak dan zgubiš na cesti 2h potem je logično da je to fail
bizgech ::
Treba je razumet, da je oddajanje v najem biznis. Prodaja hiše v LJ sigurno ne bi bila poceni, ker ne prodajaš samo hiše, ampak tudi možnost hitrega in enostavnega zaslužka. Vprašanje je, kdo bi si lahko privoščil tak nakup (verjetno kakšna elita iz Schellenburga).
Par mesecev nazaj sem se selil iz "študentske" sobice (ps: nisem bil študent) v malo večje stanovanje. Gazda mi je rekel, da mu v času ogledov telefon kar pregoreva. Dopoldan oddan oglas ti popoldan že pripelje študenta na ogled. Da bi si zagotovil biznis, najemodajalec ni mogel niti toliko (2 dneva) počakati, da bi se jaz dokončno izselil, zato je oglede ponujal še ko sem jaz imel sobo v najemu - v času ko sem bil jaz nekje zunaj po opravkih in soba polna mojih stvari, je na ogled pripeljal študenta.
Hkrati pa tudi ne razumem, kaj je študentom. V študentskih domovih imaš več svobode in cenejše bivanje (pod 150 eur/mesec). Ampak namesto da bi dal za sobo 150 eur in razliko privarčeval, bo študent raje iskal neko sobico za 400 eur.
Invictus ::
Še nikoli jih ni bilo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
matic492 ::
Jaz sem imel 2 selitve (sobe) zdaj novembra. Klici in pisanja po messengerju so bila še po tem ko sem vse oglase odstranil. Na koncu je bilo tako, da se mi je v petek ob 10:00 izselil, ob 11:00 je že novi prišel v sobo, v drugi sobi sem pa imel 2 dni fraj in je prišla notri v ponedeljek.
Lahko bi ziher zafilal še 1-2 stanovanja samo z klici ta mesec.
Lahko bi ziher zafilal še 1-2 stanovanja samo z klici ta mesec.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
bizgech ::
Pa je na voljo dovolj mest v študentskih domovih? Včasih jih ni bilo.
Saj menda se še zmeraj gleda oddaljenost od kraja fakultete in finančna sposobnost. Če je nekdo samo pol ure stran od LJ in ima finance štimajo, potem je razumljivo, da v študentski dom ne bo prišel (takoj). Ob današnjih cenah pa se takemu še celo bolj splača voziti. Ljudje se v službo vozijo tudi po več kot 1 uro, zakaj se potem študent ne bi mogel pripeljati na neke vaje?
Ampak dajmo zaključit na tej točki, da ne gremo off-topic.
Boomerang ::
Malo so si ljudje tudi sami krivi za cenovno nedostopnost nepremičnin. Bi se dalo privarčevati več, ampak noben se ni pripravljen odpovedati luksuzu.
Če primerjam sebe in soseda:
1. Jaz sem na relaciji domači kraj - LJ ves čas migriral z vlakom. On se je odločil za avto, ki je občutno dražji.
2. Jaz sem bival v študentskem domu, nato pa najemal čim cenejše sobe. On je že na začetku štartal s sobo, potem pa šel v najem stanovanja.
3. Jaz nikoli nisem imel hišnih ljubljenčkov. On je ves čas imel kakšnega psa in tako moral skrbeti za dodatnega "člana".
4. Jaz sem šel na kakšno potovanje na vsakih nekaj let. On si je v parih letih ogledal celotno Evropo.
Še bi lahko kaj naštel. Te majhne razlike v nekaj letih generirajo velik prihranek ali pa velik strošek (kakor za koga). Saj so se tudi spraševali, zakaj se vozim z vlakom, zakaj ne najamem večjega stanovanja, zakaj si ne privoščim potovanj, ampak to se da nadoknaditi. Zdaj pa jaz razmišljam o nakupu lastne nepremičnine, on pa o tem, kje bi se dalo še kaj zaslužiti.
Če primerjam sebe in soseda:
1. Jaz sem na relaciji domači kraj - LJ ves čas migriral z vlakom. On se je odločil za avto, ki je občutno dražji.
2. Jaz sem bival v študentskem domu, nato pa najemal čim cenejše sobe. On je že na začetku štartal s sobo, potem pa šel v najem stanovanja.
3. Jaz nikoli nisem imel hišnih ljubljenčkov. On je ves čas imel kakšnega psa in tako moral skrbeti za dodatnega "člana".
4. Jaz sem šel na kakšno potovanje na vsakih nekaj let. On si je v parih letih ogledal celotno Evropo.
Še bi lahko kaj naštel. Te majhne razlike v nekaj letih generirajo velik prihranek ali pa velik strošek (kakor za koga). Saj so se tudi spraševali, zakaj se vozim z vlakom, zakaj ne najamem večjega stanovanja, zakaj si ne privoščim potovanj, ampak to se da nadoknaditi. Zdaj pa jaz razmišljam o nakupu lastne nepremičnine, on pa o tem, kje bi se dalo še kaj zaslužiti.
Malo so si ljudje tudi sami krivi za cenovno nedostopnost nepremičnin. Bi se dalo privarčevati več, ampak noben se ni pripravljen odpovedati luksuzu.
Odvisno kako gledaš. Jaz sem svoj čas šponal 2 šihta, brez avta, živel s cimrom, brez daljšega dopusta itd. Pa mi nakup stanovanja v LJ ni predstavljal nobenega problema. A če bi tako delalo 10% Ljubljančanov, ne bi imel šans, ker ima večina že v štartu precej boljše predispozicije in tega ne moreš ujet.
CopiumRovte ::
Malidelničar je izjavil:
Ja lej, sj ne rabiš delati v Ljubljani. Drugače je zguba 2h na cesti dnevno nekaj povsem normalnega za tiste, ki se vozijo npr. iz Žalca. Jaz sem moji reku, da naj išče službo raje v Žalcu, Celju in Mb.
Razumem pa tudi, da si zaradi centralizacije v Lj, ne more vsak privoščiti dela v vukojebini. Torej je prisiljen v dnevno migriranje. Zadnjič sem nekoga srečal, ki se iz Ptuja vozi v Lj vsak dan...Adijo pamet!
Malidelničar ::
CopiumRovte: ja ampak to je noro, ok morda ima takšen job da lahko dela samo v LJ? Čeprav ne vem no, da folk ni pripravljen malce bolj porbskati po Štajerskem za kakšen dober deal ....
Ne razumem tega ...
Ne razumem tega ...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Jaz poznam par ljudi (delajo v isti firmi), ki so v najemu v LJ in se vsakodnevno vozijo na Primorsko.
Zakaj bi to nekdo počel? Videli so, da študija ne bodo zmogli končat in so se zaposlili v neki firmi, ki je takrat še obratovala v Tehnološkem parku v LJ. Za srednješolsko izobrazbo so imeli kar lepo, inženirsko plačo. Vendar firma se je potem zaradi logistike preselila na Primorsko v menda nek majhen, zakoten kraj. Ker so v tem času vsi že napredovali, niso želeli nekje v drugi firmi štartati od začetka, ampak so se odločili vsakodnevno migrirati iz LJ na Primorsko - delno tudi zato, ker so njihove "boljše polovice" imele službo v LJ. Saj nič ne rečem, večina teh ima danes zelo dobro plačo, ampak ko odšteješ za najemnino v LJ, tank in vzdrževanje avtomobila, ti bolj malo ostane. Koliko časa v poletnih mesecih (sredi sezone) traja pot na Primorsko pa vsi vemo. Sedaj po 10+ letih pri isti firmi začeti nekje znova je pa zelo težko - padeš praktično na začetek (minimalec ali pa malo nad njim).
Zakaj bi to nekdo počel? Videli so, da študija ne bodo zmogli končat in so se zaposlili v neki firmi, ki je takrat še obratovala v Tehnološkem parku v LJ. Za srednješolsko izobrazbo so imeli kar lepo, inženirsko plačo. Vendar firma se je potem zaradi logistike preselila na Primorsko v menda nek majhen, zakoten kraj. Ker so v tem času vsi že napredovali, niso želeli nekje v drugi firmi štartati od začetka, ampak so se odločili vsakodnevno migrirati iz LJ na Primorsko - delno tudi zato, ker so njihove "boljše polovice" imele službo v LJ. Saj nič ne rečem, večina teh ima danes zelo dobro plačo, ampak ko odšteješ za najemnino v LJ, tank in vzdrževanje avtomobila, ti bolj malo ostane. Koliko časa v poletnih mesecih (sredi sezone) traja pot na Primorsko pa vsi vemo. Sedaj po 10+ letih pri isti firmi začeti nekje znova je pa zelo težko - padeš praktično na začetek (minimalec ali pa malo nad njim).
deco16 ::
Ampak se vozijo kontra toku, ne pozabit tega(tudi poleti ob 7 jih ni dosti na avtocesti). Tudi sam sem se iz Lj vozil v kranj, milina. Pa ko sem v novo mesto hodil 1 na teden tudi. Stojijo že od Grosuplja...
Ampak se vozijo kontra toku, ne pozabit tega(tudi poleti ob 7 jih ni dosti na avtocesti). Tudi sam sem se iz Lj vozil v kranj, milina. Pa ko sem v novo mesto hodil 1 na teden tudi. Stojijo že od Grosuplja...
Če te skrbijo prometni zastoji, greš pač na vlak in je problem rešen. Na železnicah še nikoli ni bilo prometnih zastojev. Malo daljši čas vožnje pa izkoristiš za produktivne stvari ali počitek - karkoli boš izbral, ti ne bo treba v nervozi gledati na uro in spremljati norce, ki skušajo prednost izsiliti z leve in z desne.
Če te skrbijo prometni zastoji, greš pač na vlak in je problem rešen. Na železnicah še nikoli ni bilo prometnih zastojev. Malo daljši čas vožnje pa izkoristiš za produktivne stvari ali počitek - karkoli boš izbral, ti ne bo treba v nervozi gledati na uro in spremljati norce, ki skušajo prednost izsiliti z leve in z desne.
Vlak je fail sploh pa je fail ce nimas drsnega delovnega casa
Vlak je fail sploh pa je fail ce nimas drsnega delovnega casa
Odvisno od kod potuješ. Če greš iz Ptuja, je morda res fail, ker imaš čakanje/presedanje na Pragerskem in potem še v Zidanem Mostu. Če pa potuješ iz Kamnika, Kočevja, Ivančne Gorice, si v času prometnih konic konkurenčen avtu. Zaradi morebitnih zamud prišteješ 10 minut več kot piše na voznem redu in točno veš, kdaj boš prišel na cilj. V konicah ali brez njih pa te na mesec pride še ceneje kot avto. Ob hibridnem in drsnem delavnem času se splača preizkusiti cenejšo opcijo.
Kripto mesi ::
Pri vlaku imaš že v štartu 15minut zamude. Pa veselo čakanje na mrzlem.
deco16 ::
Nimamo mi vlaka :D Mamo pa avtocesto ;) Tko je če znajo zgradit samo pred prejšnje oblasti železnico.
Boštjan__Q ::
Za 150 ur kelnarjenja v sezoni dobiš celih 1.500 EUR.
Samo s tem dohodkom, par v desetih letih odplača lepo trisobno stanovanje v okolici Ljubljane. Kje je torej problem?
A kar celo plačo daješ v šparovček? Kje pa živiš, pod mostom al ti stanovanje mama plačuje? Kaj pa ješ, a kamne al ti tudi tisto mama plača? Pa stroške za avto, obleke, elektroniko, položnice in vse ostalo? V realnosti boš na mesec prihranil par stotakov, za stanovanje pa boš šparal do penzije. Pa še takrat ni zih da bo zadost. Lahko je tebi ko živiš v hotelu mama in ti mama vse plača, ne pametuj pa ostalim. In 1500 EUR je za današnje razmere ko kot mlad začneš z delom na žalost smatrana kot dobra plača, vprašaj kaj koliko dobijo ljudje z magisterijem ko se zaposlijo (okrog jurja dobi kolegica učiteljica z magisterijem). Naj pusti učiteljevanje in gre kelnarit? Zakaj je pol študirala? Dileme, dileme..
Skratka lahko je tebi s polno ritjo srat in z tujim kurcem po koprivah opletat.
ps: in za 180 jurjev dobiš v Lj tako stanovanje ki je taka podrtija, da je lastniku sram pokazat sliko tega sranja na Nepremičninah (oglas je brez slike), tudi v okolici ni bistveno bolje. Sam tolk ane.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Boštjan__Q ()
Jem riz skuhan pod odejo, avto na elektriko, imam soncno elektrarno, tako da je vse zastonj. Kaksno je stanovanje pa ni vazno, ker inzenircek po vseh temah pravi, da itak 80% ljudi zivi v hisah, ostali pa se ze znajdejo ce hocejo, vse se da (taksni so njegovi argumenti v temah o EV).
Spet neumnosti. In 70 % ljudi je res v hišah v Sloveniji. Je pa velika težava za mlade dandanes, ki so brez stanovanj in v najemu, to je bil moj point, boomerji so imeli zadevo na izi, dobili po Jazbinšku podarjena stanovanja, sedaj pa z njimi ODIRAJO mlade, da ne pridejo na zeleno vejo, ne glede na ceno, pa četudi padajo trupla. Kakšna je prihodnost take družbe?
Blodnje. Včasih si stanovanje po Jazbinšku dobil za ceno avta Zastava 101, torej za ceno osnovenega nizkocenovnega avta, tako kot bi danes rekel za ceno Cliota. Danes ga dobiš za 17 takih avtov v Ljubljani. 17 krat več kot nekoč.
Link do oddaje Tarča o stanovanjski problematiki, zelo zanimivo, priporočam ogled: https://365.rtvslo.si/arhiv/tarca/17487...
Včasih za ceno enega avta, danes za 17x več.
30-40 let nazaj se je delalo cele dneve. Ko si prišel domov, si zidal, pomagal sosedom, čuval otroke, kuhal, vlagal, šival, kidal gnoj itd.
Danes najstniki preživijo 7 ur za zasloni - za zabavo, šolsko delo ni všteto:
https://abcnews.go.com/US/teens-spend-h...
Slovenski študentje vsaj 5 ur dnevno zabijejo z igranjem igric, twittrom in podobnimi neumnostmi. To je 150 ur na mesec. Če bi mladi namesto zabijanja časa na internetu ali delali ali vlagali v znanje, bi z lahkoto domov prinesli še 400-500 EUR mesečno. Za 150 ur kelnarjenja v sezoni dobiš celih 1.500 EUR.
Samo s tem dohodkom, par v desetih letih odplača lepo trisobno stanovanje v okolici Ljubljane. Kje je torej problem?
Mladi naj se spravijo s telefonov in delajo, tako kot vse generacije pred njimi.
Blodnje. Včasih si stanovanje po Jazbinšku dobil za ceno avta Zastava 101, torej za ceno osnovenega nizkocenovnega avta, tako kot bi danes rekel za ceno Cliota. Danes ga dobiš za 17 takih avtov v Ljubljani. 17 krat več kot nekoč.
Link do oddaje Tarča o stanovanjski problematiki, zelo zanimivo, priporočam ogled: https://365.rtvslo.si/arhiv/tarca/17487...
Včasih za ceno enega avta, danes za 17x več.
Zgodovina sprememb…
Vsi, ki zagovarjate trenuten trg se morte vprašat ali bi enak trg zagovarjali tudi pri hrani npr. ali drugih bistvenih dobrinah. Ali pa elektriki, plinu itd. Torej jutri 10 korporacij pokupi vse in vam prodaja po poljubnih cenah. Če ne morte kupit, se lahko preselite v Bosno, kjer vam bodo prodal cenejš.
+1 Kot pravim, lahko je s tujim kurcem po koprivah opletat.
Ravno nasprotno, jaz sem za to, da se uveljavijo pravila trga. Naj bo kapitalizem:Trg je trg in ne sanje nekega prodajalca, po kakšni ceni želi nekaj prodati, in tudi ne sanje nekega kupca, po kakšni ceni želi nekaj kupiti.Točno, problem je samo da ti sanjaš po kakšni ceni bi morali kupci kupovat nepremičnine
- država naj lastnikom zaračuna pravičen davek glede na benefite, ki jih njihove nepremičnine prejmejo od obstoja države in javnih servisov... to pomeni, da je smiselno primerljiv s tem, kar zaračunavajo druge razvite kapitalistične države,
- država naj sprosti gradnjo in pusti ljudem, da si postavijo bajto na svojem gruntu, kakor vejo in znajo
- potem pa naj lepo vsak na prostem trgu gradi, kupi ali proda nepremičnino ali jo oddaja v najem
Vam barabam to seveda ne prija. Vi bi radi, da mladi, ki trdo delajo, plačujejo stroške za vaše nepremičnine, hkrati pa bi jim država morala še metati polena pod noge in onemogočati, da si postavijo svojo bajto.
Zato, da jim boste potem vi lahko podtaknili svoje nepremičnine v nakup/najem po absurdnih cenah, ki s prostim trgom nimajo nobene veze. Nekako tako, kot če bi te jaz doma zvezal za stol, da ne bi mogel v trgovino, potem bi ti pa ponujal vodo in kruh po 100 evrov za kilogram. Če bi se pritoževal nad pogoji, bi ti pa odvrnil, da si pač nesposoben za več.
Najemodajalci so vsi po vrsti matere tereze. Država bi njim v čast morala postaviti Trg Najemodajalcev z orhidejami in spomeniki tistim, ki oddajajo največ nepremičnin. V resnici so najemnine take kot so zaradi "trga" (sicer izprijenega zaradi poseganja države), ne zato, ker bi bili najemodajalci tako dobrega srca.Dobro vprašanje. Zakaj torej najemodajalci že sedaj ne dvignejo najemnin, če mislijo, da lahko in si s tem maksimizirajo investicijo?Zato ker se nekaterim ne ljubi, drugi imajo raje trenutnega najemnika itd... eni ker so malo bolj sočutni, ampak ko jih porineš preko roba
Enako pri višjem davku lahko ob poteku pogodbe reče, da bo pač dvignil za 50, 100 evrov, ti pa si išči drugje ali plačaj.Ja, enim bo uspelo in bodo pobrali več, drugi bodo pač ostali brez (recimo neproblematičnih) najemnikov in bodo morali iskati druge ter tvegali prazno stanovanje ali problematične nove najemnike.
Tudi država bi tu lahko naredila en majhen korak, in sicer subvencije tržnih najemnin (ki so itak neumnost in bi jih bilo smiselno ukiniti) bi lahko vsaj omejila tako, da bi se jih lahko izkoristilo samo v primeru, če se najemnina iz enega leta v drugo ne poviša za več kot je inflacija (ali pa nek fiksen procent). In lahko bi navili davek na prazne nepremičnine.
Že v tej temi imaš nekaj primerov, kako bodo ljudje hiteli fiktivno prijavljati družinske člane na drugih naslovih. Dejstvo pa je, da na prazni parceli boš težko prijavil prebivališče. Če stoji hiša, boš težko z "utility bills" dokazal, da tam nekdo živi, če je v resnici prazna. Torej mora nekdo dejansko tam živeti. Kaj potem, se bodo možje in žene zaradi davka ločevali in šli dejansko živet narazen, da jim ne bo treba plačevati davka? In ob vsem tem velja še, da lahko brezplačno daš v stanovanje zgolj najbližje sorodnike, ostalim pa je treba zaračunati tržno najemnino. Oziroma če jo ne, mora tisti pač plačati davek na darilo. Skratka, strici in tete odpadejo, najemne pogodbe za 1 evro tudi.Tam imajo pač srečo, da za CSD očitno zadostuje le neka uradna prijava ipd.; a kot rečno, za davčno to ne bi smelo zadostovati.Če nekdo (drug) res živi v tistem stanovanju, bo težko kdorkoli kaj dokazal, ker poraba elektrike je, položnice, itd. Če je pa prazno...no, dvomim da je takih strašno veliko.
V Sloveniji je trenutno uradno okrog 150.000 praznih stanovanj (prazne parcele so potem še dodatno zraven). Vsi ti bi imeli problem dokazovati, da tam nekdo živi. In tisti, ki oddajajo na črno, bi morali biti pazljivi, da ne bodo razkrili, kaj so počeli, ker bodo sicer deležni še visokih kazni in poračunov davkov za nazaj.
V času računalniških podatkovnih baz pa tudi ni problem napisati kakšnih poizvedb, ki vrnejo zanimive in sumljive primere, ki jih je smiselno še posebej preveriti. Recimo stanovanja na tržno zanimivih lokacijah, ki so se po spremembi davkov napolnila, po možnosti z družinskimi člani lastnika oziroma osebami, ki ne plačujejo (tržnih) najemnin.
Vse socialne transferje bi morali ukinit.To je popolnoma smiselno za premožne. Njim delavci subvencionirajo stroške nepremičnin, imajo posebne davčne ugodnosti pri oddajanju in plačujejo bistveno manj za javno zdravstvo kot delavci, poleg tega pa država še subvencionira najemnine, da lahko več zaračunajo
Ukinitev socialnih transferjev za revne pa bi najbolj škodila bogatim, ker bi jim revni pač začeli krasti in bi morali postavljati drage ograje, najemati drage varnostnike ter bi jokali, kako to ni prav.
Odebeljen tekst citiran zgoraj.
Zgodovina sprememb…
Ce bi ti inzenircek cas, ki ga porabis za pisanje nebuloz uporabil za kelnarjenje, bi sedaj imel ze za dve stanovanji in ti ne bi bilo potrebno ven vlecti anomalij tipa jazbinsek. Sicer pa prva stvar, ki jo mladi morajo kupiti je EV za 40k, saj bodo z njim sluzili. Samo serviram tvoje nasvete iz drugih tem.
30-40 let nazaj se je delalo cele dneve. Ko si prišel domov, si zidal, pomagal sosedom, čuval otroke, kuhal, vlagal, šival, kidal gnoj itd.Številke ne lažejo: danes se naredi mnogo več kot se je naredilo tedaj. Najbrž zato, ker so ljudje v službah brali revije, popivali in spali, v sezoni pobiranja krompirja pa so šli na bolniško. Realnost je torej diametralno nasprotna tvojim blodnjam. Res pa je, da če bi ljudje danes tako malo delali kot nekoč, bi tudi nepremičnine bile mnogo cenejše.
...
Mladi naj se spravijo s telefonov in delajo, tako kot vse generacije pred njimi.
Odebeljen tekst zgoraj.
Kripto mesi je izjavil:
Ce bi ti inzenircek cas, ki ga porabis za pisanje nebuloz uporabil za kelnarjenje, bi sedaj imel ze za dve stanovanji in ti ne bi bilo potrebno ven vlecti anomalij tipa jazbinsek. Sicer pa prva stvar, ki jo mladi morajo kupiti je EV za 40k, saj bodo z njim sluzili. Samo serviram tvoje nasvete iz drugih tem.
Ne nebuloz, cene EV pa so danes že nevarno blizu podobno močnim ICE avtom ali ceno nižje, že za nakup. Nato pa 30k prihranka v 15 letih na gorivu in sevisih. Cupra Born Bolt pride po subvenciji 28k. Koliko enako močan ICE avto, enako ali več že za nakup. Ja drago v absolutnih številkah, ampak relativno ICE vs EV je pa zadeva blizu, oziroma ko upoštevaš total cost of ownership je EV v večini primerov nižji. Že danes, v prihodnosti ko bodo nakupne cene EVjev še padle pa bo še bolje. Pa saj ni samo Jazbinšek. 10 let nazaj je kolegica kupila stanovanje v Trebnjem za 70k. Danes je to isto stanovanje prodala za 3x dražje. Včasih se je do stanovanja prišlo bistveno lažje.
Zgodovina sprememb…
Cena garsonjer se je v Ljubljani v komaj 5 letih povečala iz 100.000 EUR na 200.000 EUR, torej za dvakrat!
Cena stanovanj po vsej državi so se v samo šestih letih v povprečju povečale za 60 %, v Ljubljani pa za 75 %:
Stanovanja so se v primerjavi z drugimi osnovnimi nujnimi dobrinami NEPRIMERLJIVO BOLJ podražila!
Oddaja tarča, od 44 minute naprej.
https://365.rtvslo.si/arhiv/tarca/17487...
Tole ni normalno, treba je ukrepat, nemudoma.
Cena stanovanj po vsej državi so se v samo šestih letih v povprečju povečale za 60 %, v Ljubljani pa za 75 %:
Stanovanja so se v primerjavi z drugimi osnovnimi nujnimi dobrinami NEPRIMERLJIVO BOLJ podražila!
Zgodovina sprememb…
LeQuack ::
Saj trg sam ukrepa, in to je da je trg praktično zamrl. Prodaje so šle dol kolk 50% ali še več v zadnje pol leta? Problem je edino ker v tej državi noben dejansko ne bo prodal pod rekordno ceno, zato se ne bo par let nič prodajalo, dokler plače ne dosežejo te inflacije.
Quack !
aviator ::
Kripto mesi je izjavil:
Bumerji ste hecni. Zgleda so vas učili,da je potrebno le večkrat naglas ponoviti bedarijo in postane resnica.
Dvomi,da si prikelnaril do bogastva. Hiša na zemlji staršev in penzijski terenec kupljen iz dediščine?
Boštjan__Q je izjavil:
Pri hrani nas rešuje tehnologija, saj lahko danes s traktorji in boljšo mehanizacijo pridelomo več žita, poleg tega pa ga lahko z boljšo tehnologijo (avtomatske peči) spečemo več kruha.
Pri avtomobilski industriji lobisti lobirajo za zakonodajo, kjer se z ostalimi potem uskladijo glede izpustov in podobnih stvari, saj je to njihov biznis in če se danes v zakonodajo sprejmejo "samovozeči avtomobili", vedo da tega ne morejo zagotoviti zato lobirajo da tega (trenutno) ni.
Pri slovenskih nepremičninah pa je tako, da gradbenih lobijev nimamo (ker nimamo velikih gradbenih firm, ki bi gradile stanovanjske objekte). Imamo pa močne lobije s strani varovanja okolja, arhitektov, inženirske zbornice itd. Tako imamo neuravnovešeno situacijo, zaradi katere imamo ogromno birokracije in dodathin zahtev. Kar novogradnje izjemno podraži, s tem pa se celoten segment cen stanovanj konkretno dvigne.
En praktičen primer. Junija 2022 je v veljavo stopil PURES-3, ki določa največjo potrebno specifično toploto za ogrevanje manj zahtevne stavbe - 25kWh/m²a (B1 energijski standard - nizko energetska). Ja od lani naprej lahko gradimo le še nizko energetske, pasivne in skoraj nič energetske hiše. Te vrednosti v praksi ne moreš doseči drugače kot z rekuperacijo, tro slojnimi okni in vsaj 20cm izolacije (EPS). In to je nove hiše dodatno podražilo postale so nedostopne in trg se odzove tako, da kupci kupujejo "stare hiše" s tem pa višajo povpraševanje in dvigajo ceno starim hišam. No v prihodnje čakamo še zakonodajo, kjer bodo na novogradnjah obvezne sončne celice + baterije, kar bo spet dvigovalo cene.
kriptobog ::
Boštjan__Q je izjavil:
Cena garsonjer se je v Ljubljani v komaj 5 letih povečala iz 100.000 EUR na 200.000 EUR, torej za dvakrat!
Ja ukrepaj. Pri tvoji oglasevani pameti bi moral imeti za najmanj 5 stanovanj.
Torrent ::
Boštjan__Q je izjavil:
Pri hrani nas rešuje tehnologija, saj lahko danes s traktorji in boljšo mehanizacijo pridelomo več žita, poleg tega pa ga lahko z boljšo tehnologijo (avtomatske peči) spečemo več kruha.
Pri avtomobilski industriji lobisti lobirajo za zakonodajo, kjer se z ostalimi potem uskladijo glede izpustov in podobnih stvari, saj je to njihov biznis in če se danes v zakonodajo sprejmejo "samovozeči avtomobili", vedo da tega ne morejo zagotoviti zato lobirajo da tega (trenutno) ni.
Pri slovenskih nepremičninah pa je tako, da gradbenih lobijev nimamo (ker nimamo velikih gradbenih firm, ki bi gradile stanovanjske objekte). Imamo pa močne lobije s strani varovanja okolja, arhitektov, inženirske zbornice itd. Tako imamo neuravnovešeno situacijo, zaradi katere imamo ogromno birokracije in dodathin zahtev. Kar novogradnje izjemno podraži, s tem pa se celoten segment cen stanovanj konkretno dvigne.
En praktičen primer. Junija 2022 je v veljavo stopil PURES-3, ki določa največjo potrebno specifično toploto za ogrevanje manj zahtevne stavbe - 25kWh/m²a (B1 energijski standard - nizko energetska). Ja od lani naprej lahko gradimo le še nizko energetske, pasivne in skoraj nič energetske hiše. Te vrednosti v praksi ne moreš doseči drugače kot z rekuperacijo, tro slojnimi okni in vsaj 20cm izolacije (EPS). In to je nove hiše dodatno podražilo postale so nedostopne in trg se odzove tako, da kupci kupujejo "stare hiše" s tem pa višajo povpraševanje in dvigajo ceno starim hišam. No v prihodnje čakamo še zakonodajo, kjer bodo na novogradnjah obvezne sončne celice + baterije, kar bo spet dvigovalo cene.
Seveda imamo gradbene lobije, še sploh pri večjih infrastrukturnih pojektih (boš videl, kako se bo cuzal denar pri sanaciji po poplavah), ampak na stanovanjskem področju so pa najhujši nepremičninski lobiji. To so v bistvu vsi bogataši, ki parkirajo svoje premoženje v nepremičnine in teh ni malo. Ti isti financirajo kampanje našim brezhrbteničarjem in jih nagrajujejo na različne načine, da se obdrži trenutno stanje.
Lahko se strinjamo, da je birokracija podražila gradnjo, ampak za 100%? To nima nobenega smisla, ker ni res. Še sploh pa so tud parcele x2/x3, kar nima veze z materiali pri gradnji. Tu je v igri seveda druga birokracija, kjer se načrtno omejuje stavbna območja, ker... lobiji.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Torrent ()
Lahko se strinjamo, da je birokracija podražila gradnjo, ampak za 100%? To nima nobenega smisla, ker ni res. Še sploh pa so tud parcele x2/x3, kar nima veze z materiali pri gradnji. Tu je v igri seveda druga birokracija, kjer se načrtno omejuje stavbna območja, ker... lobiji.
Eni ne dojamete da ne moremo kar vse pozidat... in da pač ni kr pravica vsakega da živi točno tam kjer ON želi, ampak tam kjer lahko KUPI...
Kot pravim nisem še videl primera ko par kjer imata skupaj prihranjeno vsaj 20-25k/glavi in imata vsaj blizu povprečne plače ne moreta v SLO kupit nepremičnine (nekje v SLO)
Razvajenost pa ni razlog da država mora nekaj nardit.
Eni ne dojamete da ne moremo kar vse pozidat... in da pač ni kr pravica vsakega da živi točno tam kjer ON želi, ampak tam kjer lahko KUPI...
Kot pravim nisem še videl primera ko par kjer imata skupaj prihranjeno vsaj 20-25k/glavi in imata vsaj blizu povprečne plače ne moreta v SLO kupit nepremičnine (nekje v SLO)
Torej dejansko podpiraš visok davek na luksuz po tej logiki? Ok, po tvoje vsega žal ne moremo pozidat, zato pa je potrebno drago plačat posedovanje gradbenega zemljišča/stanovanja. Zakaj pa bi imeli ti ljudje brezpogojno pravico živeti tam, kjer živijo? A samo zato, ker je nek prednik prvi kupil to parcelo/nepremičnino pred x leti?
Kot pravim. Ta, ki ima parcelo/hišo vredno več sto tisoč evrov, ne bo imel problema plačat tud visok davek za to ekskluzivno pravico.
Zgodovina sprememb…
Torej dejansko podpiraš visok davek na tak luksuz? Ok, vsega očitno žal ne moremo pozidat, zato pa je potrebno drago plačat posedovanje gradbenega zemljišča/stanovanja. Zakaj pa bi imeli ti ljudje brezpogojno pravico živeti tam, kjer živijo? A samo zato, ker je nek prednik prvi kupil to parcelo pred x leti?
Kot pravim. Ta, ki ima parcelo/hišo vredno več sto tisoč evrov, ne bo imel problema plačat visok davek za to ekskluzivno pravico.
Saj ni nujno, da jo je kupil prednik. Parcele so se v zadnjih letih prodajale kot vroče žemljice. Lahko plačamo tudi davek in ga prelijemo v najemnine. Pa vam spet ne bo ok.
zato pa je potrebno drago plačat posedovanje gradbenega zemljišča/stanovanja. Zakaj pa bi imeli ti ljudje brezpogojno pravico živeti tam, kjer živijo? A samo zato, ker je nek prednik prvi kupil to parcelo pred x leti?
Zakaj bi bil kaznovan nekdo ki je pač kupil nekaj kar od nekoga drugega prednik debilno ni hotel ali razmišljal o tem?
To je pač kazen staršev in prednikov nasploh da je nekdo danes v takem ali drugačnem stanju... Zakaj bi zdaj tiste ki so se odločili prav kaznovali, tiste ki pa narobe (predniki) pa kaznovali?
Saj ni nujno, da jo je kupil prednik. Parcele so se v zadnjih letih prodajale kot vroče žemljice. Lahko plačamo tudi davek in ga prelijemo v najemnine. Pa vam spet ne bo ok.
Meni je ok. Prelij v kar hočeš. Boš slej kot prej ugotovil, da ne moreš več prelivat v polno posodo.
zato pa je potrebno drago plačat posedovanje gradbenega zemljišča/stanovanja. Zakaj pa bi imeli ti ljudje brezpogojno pravico živeti tam, kjer živijo? A samo zato, ker je nek prednik prvi kupil to parcelo pred x leti?
Zakaj bi bil kaznovan nekdo ki je pač kupil nekaj kar od nekoga drugega prednik debilno ni hotel ali razmišljal o tem?
To je pač kazen staršev in prednikov nasploh da je nekdo danes v takem ali drugačnem stanju... Zakaj bi zdaj tiste ki so se odločili prav kaznovali, tiste ki pa narobe (predniki) pa kaznovali?
Zakaj pa bi bil kaznovan nekdo, od katerega prednik tega ni bil zmožen kupit? Zakaj bi pa danes temu, ki nima, še bolj omejeval to pravico z omejevanjem gradbenih parcel? Torej danes omejuje država/občina, prej pa ni. Vsaj ne do te mere.
Zgodovina sprememb…
Meni je ok. Prelij v kar hočeš. Boš slej ko prej ugotovil, da ne moreš več prelivat v polno posodo.
Zakaj pa bi bil kaznovan nekdo, od katerega prednik tega ni bil zmožen kupit? Zakaj bi pa danes temu, ki nima, še bolj omejeval to pravico z omejevanjem gradbenih parcel? Torej danes omejuje država/občina, prej pa ni. Vsaj ne do te mere.
Gradbenih parcel je dovolj. Omejujete se sami, ker ste nesposobni privarčevat oz. več zaslužit, da bi kupili, potem pa iščete take izgovore in debilizme. Kje pa piše, da je lastništvo pravica?