» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
445 / 792
»»

urli ::

Hangman je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

Hangman je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

Hangman je izjavil:

Jaz še zmeraj čakam odgovor za tak scenarij: Danes kupim nepremičnino, za katero bom naslednjih 10 let odplačeval kredit. Se pravi, v nepremičnini nameravam živet, ni mi najbolj po volji, ampak za silo je. Čez 4 leta se pojavi nepremičnina, ki meni še bolj ustreza (boljša lokacija, več površine, itd.) in zdaj bi rad kupil to nepremičnino, stare/obstoječe pa se rešil. Kako naj to izpeljem?

Das aro za novo, staro prodas in kupis novo.

Se pravi, staro moram najprej prodat, da dobim denar za nakup nove.
Kaj pa če bo trajalo pol leta preden prodam staro? Kdo me bo pol leta čakal?
Kam naj za pol leta spravim vse uporabne reši (pisalna miza, stol, mikrovalovka, televizor, garderoba itd.)?
Kje naj privarčujem še za aro, če je v interesu čim prej odplačati kredit?

1. Ce denarja za drugo nepremicnino nimas, drzi.
2. Za normalno ceno (nakupno pred 4 leti + 20%) se naceloma hitro proda. Recimo da bi trajalo 2-3 mesece od oddaje oglasa do prodaje in nakupa nove na kredit. Prodajalcu poves pogoje. Ara + ostalo v roku treh mesecev, ce vse stima. Ce ima bajta nepopolno dokumentacijo katero je potrebno urediti zaradi kredita se obdobje primerno podaljsa.
3. Vso svojo kramo odneses po prodaji. Verjetno bi se dalo s prodajalcem nove nepremicnine dogivoriti, da shranis stvari v novi hisi. Ce nakup ne gre skozi, pac robo prevzames nazaj.
Imas tudi opcijo najema skladisca ali stanovanja za par mesecev.
4. Ce nimas za aro pac ne sanjas o drugi nepremicnini. Jaz imam v planu selitev cez cca 5 let in sem (ob kreditu) ze zacel kupckat denar za polog/aro.
Ce imas v planu selitev pac placaj cim nizji obrok kredita in ostalo varcuj/investiraj.
Ali pa cimprej odplacaj trenutno stanovanje in pol v nakup drugega (obdrzis obe nepremicnini).

Skratka ni nekega splosnega odgovora za vse.
Predvsem je odvisno od fleksibilnosti prodajalca in prilagodljivosti kupca.
Jaz sem kupil 2 nepremicnini brez evra pologa.

Najem skladišča, začasno bivanje v najemu, ara v rezervi... to je potem izvedljivo za nekoga, ki mu denar ni problem.
Če vsak evro dvakrat obrneš se potem bolj splača čakati na nekaj primernega in upati, da inflacija ne bo požrla vse prihranke.

Kakšno skladišče neki? Najameš stanovanje in uživaš v brezkrbnosti nevezanosti na lokacijo, možnostjo menjave stanovanja v mesecu, dveh, nepotrebi po investiranju v nepremičnino... luksuz pač. Najem je v veliko pogledih zakon, tako da, najem se splača. :D Najemodajalci so hapi, najeniki so hapi, win-win situacija, kakšen nakup neki? Treba je uživati. Folk, najemite stanovanja >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urli ()

Boomerang ::

urli je izjavil:

Hangman je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

Hangman je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

Hangman je izjavil:

Jaz še zmeraj čakam odgovor za tak scenarij: Danes kupim nepremičnino, za katero bom naslednjih 10 let odplačeval kredit. Se pravi, v nepremičnini nameravam živet, ni mi najbolj po volji, ampak za silo je. Čez 4 leta se pojavi nepremičnina, ki meni še bolj ustreza (boljša lokacija, več površine, itd.) in zdaj bi rad kupil to nepremičnino, stare/obstoječe pa se rešil. Kako naj to izpeljem?

Das aro za novo, staro prodas in kupis novo.

Se pravi, staro moram najprej prodat, da dobim denar za nakup nove.
Kaj pa če bo trajalo pol leta preden prodam staro? Kdo me bo pol leta čakal?
Kam naj za pol leta spravim vse uporabne reši (pisalna miza, stol, mikrovalovka, televizor, garderoba itd.)?
Kje naj privarčujem še za aro, če je v interesu čim prej odplačati kredit?

1. Ce denarja za drugo nepremicnino nimas, drzi.
2. Za normalno ceno (nakupno pred 4 leti + 20%) se naceloma hitro proda. Recimo da bi trajalo 2-3 mesece od oddaje oglasa do prodaje in nakupa nove na kredit. Prodajalcu poves pogoje. Ara + ostalo v roku treh mesecev, ce vse stima. Ce ima bajta nepopolno dokumentacijo katero je potrebno urediti zaradi kredita se obdobje primerno podaljsa.
3. Vso svojo kramo odneses po prodaji. Verjetno bi se dalo s prodajalcem nove nepremicnine dogivoriti, da shranis stvari v novi hisi. Ce nakup ne gre skozi, pac robo prevzames nazaj.
Imas tudi opcijo najema skladisca ali stanovanja za par mesecev.
4. Ce nimas za aro pac ne sanjas o drugi nepremicnini. Jaz imam v planu selitev cez cca 5 let in sem (ob kreditu) ze zacel kupckat denar za polog/aro.
Ce imas v planu selitev pac placaj cim nizji obrok kredita in ostalo varcuj/investiraj.
Ali pa cimprej odplacaj trenutno stanovanje in pol v nakup drugega (obdrzis obe nepremicnini).

Skratka ni nekega splosnega odgovora za vse.
Predvsem je odvisno od fleksibilnosti prodajalca in prilagodljivosti kupca.
Jaz sem kupil 2 nepremicnini brez evra pologa.

Najem skladišča, začasno bivanje v najemu, ara v rezervi... to je potem izvedljivo za nekoga, ki mu denar ni problem.
Če vsak evro dvakrat obrneš se potem bolj splača čakati na nekaj primernega in upati, da inflacija ne bo požrla vse prihranke.

Kakšno skladišče neki? Najameš stanovanje in uživaš v brezkrbnosti nevezanosti na lokacijo, možnostjo menjave stanovanja v mesecu, dveh, nepotrebi po investiranju v nepremičnino... luksuz pač. Najem je v veliko pogledih zakon, tako da, najem se splača. :D Najemodajalci so hapi, najeniki so hapi, win-win situacija, kakšen nakup neki? Treba je uživati. Folk, najemite stanovanja >:D

Dolgoročno te najem stane več kot lastna nepremičnina, udobnost pa je veliko slabša.
Najem se splača v kakšnih razvitih državah, kjer so nižje najemnine ali pa za isto ceno dobiš veliko več.

johnnyyy ::

Hangman je izjavil:

Vzameš nov kredit s katerim poplačaš starega in kupiš novo nepremičnino. Npr. Če si pred 4 leti kupil nepremičnino za 120k€ - 100k kredita, z 10 letnim odplačevanjem, si cca 30% kredita že odplačal, ostalo ti ga je še 70k. Ker rabiš nov kredit v višini npr.: 150k za novo nepremičnino, tako podpišeš novo kreditno pogodbo za 220k€. Kar pomeni da boš imel anuiteto cca x2, ki pa jo lahko znižaš z daljšim obdobjem (npr 20 let). Potem se preseliš in začneš prodajat 1. nepremičnino, ki jo prodaš za npr 140k (rast cen nepremičnin), s kupnino poplačaš del glavnice in si na 80k€. Če si sklenil novo kreditno pogodbo za 10 let, se ti lahko zgodi, da boš plačeval manjšo anuiteto kot pri prejšnjem stanovanju, za daljše obdobje pa itak.

Kako je to možno?! Čisto preprosto, pokasiral si rast cen nepremičnin, del anuitete, ki si jo vsak mesec plačeval, pa podaljšal si dobo kredita (na 14 let).

crocodile ::

Edina napaka je, ker vsi računate na rast cen, kakršna je bila zdaj. Par mesecev nazaj mi je dober poznavalec nepremičninskega trga razlagal, da se pričakuje stagflacijo (cene stagnirajo), kasneje pa postopoma deflacijo tudi do 20%. Ne bo to takoj jutri, ampak čez 10 let bi lahko bila situacija drugačna. Tako da delati načrte za toliko časa vnaprej nima smisla.

Prvi "vlak" vam je odpeljal. Kdor je nepremičnino kupil pred 10 ali 15 leti, je naredil dobro potezo. Zdaj se bolj splača počakati drugi "vlak", ko bodo cene znova nekoliko padle.

ZveeZ ::

@Johnnyyy Uh, si mi dal idejo, kako do naslednje nepremicnine brez zaloge denarja:)

V glavi razmisljam takole:
Kupljena nepremicnina l.2019 je bila ocenjena na 140k (potrebna obnove).
Sedaj je 99% koncana + rast cen in bi bila uradna cenitev verjetno okoli 250k.
Hipoteka je cca 95k, torej bi s to nepremicnino lahko zavaroval se kaksnih 75k + 70% vrednosti druge nepremicnine in voila, bi banka kreditirala blizu 100% druge nepremicnine.

Zdj ste mi dali misliti, da bom mogoce sel predcasno v akcijo;))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZveeZ ()

Mato989 ::

crocodile je izjavil:

Edina napaka je, ker vsi računate na rast cen, kakršna je bila zdaj. Par mesecev nazaj mi je dober poznavalec nepremičninskega trga razlagal, da se pričakuje stagflacijo (cene stagnirajo), kasneje pa postopoma deflacijo tudi do 20%. Ne bo to takoj jutri, ampak čez 10 let bi lahko bila situacija drugačna. Tako da delati načrte za toliko časa vnaprej nima smisla.

Prvi "vlak" vam je odpeljal. Kdor je nepremičnino kupil pred 10 ali 15 leti, je naredil dobro potezo. Zdaj se bolj splača počakati drugi "vlak", ko bodo cene znova nekoliko padle.

Napaka je ker ne racunas na dejstvo da bos nekoc v penziji in ce bos takrat nekaj mel bos overall na boljsem
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

matobeli ::

Ne pozabit da je vlakov več različnih sort. Nepremičninski se odpelje in čez nekaj let ali 10let pripelje drug. Če ne prej ponavadi pripelje ko dobiš dediščino.

Kakšen drug vlak sicer ni zares nujen za golo preživetje, ampak ko odpelje, odpelje.

PrihajaNodi ::

crocodile je izjavil:

Ampak a mislis da place ne bodo sle gor?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Lonsarg ::

Saj so rasti in padci, ampak in the long run je index približno isti (torej cena stanovanj korelirano glede na ceno ostalih zadev), tak da itak sredi plačevanja fašeš tako rast kot padec indexa. V absolutnem zneskj pa zaradi inflacije itak da rast: https://www.stat.si/StatWeb/news/Index/...

Z tempiranjem težko kaj zaslužiš, če si v najemu, boš več izgubil z najemom kot pridobil ce ti uspe luknjo najt. Če si doma potem ti morda celo rata kaj prišparat z tempiranjem, ampak si res pripravljen prišparat 10% na nepremičnini, zato da boš 10% svojega življenja na slabšem? Pa še to ravno zlata leta 25-55, takrat je največja dodana vrednost biti na svojem, borih 30 let. In potem nekdo pol teh najboljših let živi na slabšem ker čaka...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Old Spice ::

Odlaganje nakupa ima mogoče smisel za nek zelo omejen nabor kupcev. Seveda govorimo o nakupu za reševanje stanovanskega problema. Pa še tu verjetno ni smiselno čakati več kot 1 leto pri večini. Recimo, da ima kupec 150k v gotovini. Kupuje nepremičnino, ki je trenutno 300k. Če cena pade v 1 letu za 10% je pridobil 30k. Ampak v praksi ima IMO to smisel samo v primeru, da je nekdo sposoben v tem letu ustvariti še dodatnih 10%. Se pravi padec cene za 10% in hkrati povečanje lastnih sredstev iz 150 na 180k. V tem primeru, taka oseba kredit zmanjša za 60k v 1 letu. Seveda pa v tem primeru stavimo proti cenam, da bodo te padle in druga predpostavka, da imamo kupca, ki je po vseh stroških sposoben prihraniti še teh 30k. Ne poznam ravno veliko takih :)

Old Spice je izjavil:

Odlaganje nakupa ima mogoče smisel za nek zelo omejen nabor kupcev. Seveda govorimo o nakupu za reševanje stanovanskega problema. Pa še tu verjetno ni smiselno čakati več kot 1 leto pri večini. Recimo, da ima kupec 150k v gotovini. Kupuje nepremičnino, ki je trenutno 300k. Če cena pade v 1 letu za 10% je pridobil 30k. Ampak v praksi ima IMO to smisel samo v primeru, da je nekdo sposoben v tem letu ustvariti še dodatnih 10%. Se pravi padec cene za 10% in hkrati povečanje lastnih sredstev iz 150 na 180k. V tem primeru, taka oseba kredit zmanjša za 60k v 1 letu. Seveda pa v tem primeru stavimo proti cenam, da bodo te padle in druga predpostavka, da imamo kupca, ki je po vseh stroških sposoben prihraniti še teh 30k. Ne poznam ravno veliko takih :)

No cene in številke si malo našponal ampak ja... v osnovi imaš prav... večina jamračev pač ni v rangu ko ima 150k na TRRju

ZveeZ je izjavil:

@Johnnyyy Uh, si mi dal idejo, kako do naslednje nepremicnine brez zaloge denarja:)

V glavi razmisljam takole:
Kupljena nepremicnina l.2019 je bila ocenjena na 140k (potrebna obnove).
Sedaj je 99% koncana + rast cen in bi bila uradna cenitev verjetno okoli 250k.
Hipoteka je cca 95k, torej bi s to nepremicnino lahko zavaroval se kaksnih 75k + 70% vrednosti druge nepremicnine in voila, bi banka kreditirala blizu 100% druge nepremicnine.

Zdj ste mi dali misliti, da bom mogoce sel predcasno v akcijo;))

Seveda, na ta način sem jaz kupil zemljo - brez keša, saj so vrednosti nepremičnin toliko narasle da sem pri cca 35% lastnih sredstev za nepremičnino, dobil čez nekaj let kredit še za zemljo. Kolega je na ta način kupil zemljišče + nepremičnino na HR.

Večina ljudi se ne zaveda, da imajo (vsaj pri nas) nepremičnine močnejšo investicijsko vlogo zaradi zavarovanj - hipotek. Če si ti lastnik 200k€ vredne hiše, lahko zastaviš hišo in dobiš 100k€ - s katerimi kupiš novo nepremičnino. Če imaš 200k v delnicah/kriptu/zlatu ti banka ne bo dala "lombardijskega kredita" s takšnimi pogoji, zato boš moral svojo investicijo likvidirati. Poleg tega ti prihodke iz dolgoročnega oddajanja večina bank prizna kot regularne prihodke, tako da če dolgoročno oddajaš nepremičnino si bolj kreditno sposoben. Če imaš za 1mio€ KRKG delnic, ti jih banka ne bo upoštevala prav tako ne dividend.

Tudi to je en razlog zakaj so nepremičnine tako popularne pri našem spodnjem srednjem razredu - ker imaš tako visoko plačo, da lahko furaš precej visok kredit, z oddajanjem pa si še večaš kreditno sposobnost. Pri bogatejših pa to odpade, saj imajo zadaj firme, s katerimi kupujejo nepremičnine (davčno bolj ugodno).

redtech ::

To na pamet govoriš, da imaš 1M v Krki in od tega 50k prihodkov letno, vseeno banka rajši posluje z zaposlenimi iz JS/JU, ki poberejo 6k od najemnine letno, na kateri imajo 100% hipteko?

Možno, ampak ni mi logično.

Lonsarg ::

Saj tudi v svetu delnic obstajajo leveraged pozicije, kjer ti kar borzna hiša da kredit z katerim kupiš več delnic kot imaš denarja.

Itak pa investitorji niso vzrok problema (v kolikor je davek primeren, trenutno ni), ker brez investitorjev je tudi gradenj manj. Tak da investitorji v nepremičnine so pomemben del za zdrav trg, sam mora še marsikaj druega biti zraven za zrav trg.

Torrent ::

Old Spice je izjavil:

Končno en, ki razume moj načrt. 🫡

crocodile ::

Mato989 je izjavil:

crocodile je izjavil:

Napaka je ker ne racunas na dejstvo da bos nekoc v penziji in ce bos takrat nekaj mel bos overall na boljsem

Do penzije so odprta še vsa vrata. Če vsako leto malo vržeš na kup, si boš tik pred penzijo lahko nekaj privoščil, ne glede na stopnjo inflacije, tudi če nisi bogataš.
Lahko pa se tudi pokaže možnost dedovanja ali kakšna druga rešitev... saj niti ne vemo, kako bo nepremičninski trg deloval čez 20, 30 let.

Bolj pomembno se meni zdi, kako prideš do penzije... si boš lahko kaj privoščil ali pa boš zaradi odplačevanja kredita maksimalno stiskal. Nepremičnino lahko vedno kupiš, časa pa ne moreš.

redtech je izjavil:

To na pamet govoriš, da imaš 1M v Krki in od tega 50k prihodkov letno, vseeno banka rajši posluje z zaposlenimi iz JS/JU, ki poberejo 6k od najemnine letno, na kateri imajo 100% hipteko?

Možno, ampak ni mi logično.

Banke imajo svoja pravila in svoje produkte. In pri nas na večini bank nimaš "lombardnih kreditov", kjer bi lahko zastavil delnice/zlato/depozite itd. In tako tega ne moreš zastavit. Prav tako imajo svoja pravila kaj gre v prihodke in kaj ne. In če govorim o svoji banki, dividende ne gredo med prihodke, malica prevoz, regres in nagrade pa. Če oddajaš nepremičnino turistično preko popoldanskega sp, to ne gre med prihodke (no lahko gre samo potem ti prhodkov iz zaposlitve ne upoštevajo), če pa oddajaš dolgoročno pa.

Drugače pa pojdi na banko in povej da imaš 100k MSFT pa ne bit razočaran ko boš slišal, da delnice rastejo in padajo ter da lahko gre podjetje v stečaj...

perci ::

No, če delaš menedžerski prevzem naredijo izjemo :)

Utk ::

Če bi imel za 1 mio delnic Krke (in ne neke wing-ding firme), bi morda celo dobil nekaj posojila na to, ampak tako malo in tako dragega, da se ti bi bolj splačalo prodat za tolk krkinih delnic in pozabit na posojilo. V bistvu je to tudi točno to kar ti bi oni predlagali. Če imaš stanovanje vredno 100 jurjev, dobiš 300 posojila brez problema (seveda če bi za teh 300 kupil še eno stanovanje, hišo). Na mio krkinih delnic pa ne bi dobil 3 mio posojila, ampak bolj verjetno, da kakih 200 jurjev.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

No saj to je eden izmed glavnih problemov tudi pri nas...

Če maš ti v recimo nekem ETF indeksu svetovnem 100k, bi moral brez težav dobit vsaj 25k kredita z nizko OM... ker verjetnost da bo iz danes na jutri World Index -75% je nična... je pa res da bi potem banka tu morala dat varovalko da ko pade 50% ko ni več kritje 2x+ da moraš del odplačat ali pa dodat več delnic recimo... da se zavaruje.

Če ti da banka posojilo na neke delnice, se mora najprej banka "usest" na te delnice, delnice zastaviš, banka tvojemu upravljalcu prepove prodajo, itd. To gre če imaš delnice na slovenski borzi, za nek ETF sklad pa vprašanje kako bi to funkcioniralo.
Če pa delnice padejo pod neko vrednost, jih banka avtomatsko proda in si poplača kredit. Takrat si naredil pušiono na kubik.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

No saj to je eden izmed glavnih problemov tudi pri nas...

Če maš ti v recimo nekem ETF indeksu svetovnem 100k, bi moral brez težav dobit vsaj 25k kredita z nizko OM... ker verjetnost da bo iz danes na jutri World Index -75% je nična... je pa res da bi potem banka tu morala dat varovalko da ko pade 50% ko ni več kritje 2x+ da moraš del odplačat ali pa dodat več delnic recimo... da se zavaruje.

Zadaj so mehanizmi. Pri nas imamo za nepremičnine zemljiško knjigo, kamor se pišejo hipoteke, imamo sodno prakso kaj se zgodi v primeru če pride do najhujšega. Pri delnicah pitaj boga kako imajo brokerji/borza narejeno. In kakor greš iz meja Slovenije, je tam druga zakonodaja in s tem sodna praksa. In banka ne bo zaposlovala pravnih oddelkov, da naštudirajo pravo neke države, zato da boš ti krit. Pač produkta nimaš in je zgodba končana.

Kot si omenil pa je druga plat zgodbe v tem, da pri delnicah/zlatu/kriptu veš tržno vrednost v sekundi, pri nepremičninah pa ne. Zato te pri nepremičnini ne bodo terjali, da je zavarovanje premajhno (ker bi moral uradni cenilec ocenit vrednost tvoje nepremičnine), medtem, ko pri delnicah lahko imajo za to avtomatiko.

Če se ne motim, so se takšne vrste krediti dajali 2000-2008, ko je folk umetniške slike, delnice podjetij itd. Potem pa se je ob krizi pokazalo realno stanje teh zavarovanj. Tako so po krizi banke šle konkreten korak nazaj in so iz produktov to konkretno umaknili.

V Sloveniji se ti na KDD lahko banka usede na delnice, vprašanje pa če to v praksi delajo, morda izjemoma.

Zato je recimo kripto bil tako fajn... v tem pogledu... ti si kripto zastavil za nek keš, če je padla cena kripta pod neko cifro te je likvidiralo, enak sistem bi moral biti za delnice...

Ampak fora je v tem, da kolikor jaz vem tudi od banke ne dobiš kredita če zastaviš neko nepremičnino... recimo da maš nek vikend vredn 50k, bi ti morala banka dat komot 10k posojila tudi če si brezposeln na neko razumljivo OM (ne 8% potrošniški)

Eno je zavarovanje, drugo pa kreditna sposobnost. Če hočeš kaj dobit (malo več kot par jurjev), rabiš oboje.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Eno je zavarovanje, drugo pa kreditna sposobnost. Če hočeš kaj dobit (malo več kot par jurjev), rabiš oboje.

Saj to je glih glupo... če nek kredit zavaruješ z 5x vzetega, ne vidim razloga zakaj bi moral met še to kreditno sposobnost, kaj banko briga od kod boš plačeval, če ne boš vrnil ti vzamejo nepremičnino...

Ker se bi pri nas ljudje pufali na ta način za avte, potem pa zbirali denar na Tedniku, "banka nam rubi hišo, lačni otroci, nimamo kje živet, bla bla". Zadaj pa x5.

Kanban ::

Banka ti bo načeloma dala lombardni kredit, če res nekaj imaš, od tega kaj zastaviš pa je odvisna obrestna mera in koliko kredita boš dobil (in za koliko časa). Če zastaviš depozit bo OM posojila cca 2% višja, kot so obresti depozita, trajanje enako trajanju vezave, dobil pa boš cca 90% vrednosti depozita. Če zastaviš delnice ali ETF pa odvisno kako rizkantne so, 25% boš skoraj zagarantirano dobil, če le ni nek no-name penny stock. Bodo pa obresti visoke (v rangu potrošniških) in delnice boš moral prestaviti k banki, če se le-ta sploh ukvarja s posredovanjem. Meni je neka banka za zastavo 100k€ delnic svetovnega ETFja ponujala 50k kredita po 3%+euribor (ko je bil euribor še 0). Ustna, informativna "ponudba", brez pogajanj.

Telbanc ::

urli je izjavil:

Sploh penziči u Došland uživajo, k nimajo za najemnino. Vsake tolk mal protestiraju, in pol naprej tolčejo kruh pa mlek. Država jim sicer na velko pomaga. Tko da nejem si lah v današnjem kapitalizmu, nekam vtaknete. 8-)Tam kjer sonce ne sije.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

LeQuack ::

Je pri nas pa upokojenci živijo ne veliki nogi, z več stanovanji in hišami, ki jih za velike vsote oddajajo mladim. Kateri jim poleg najemnine plačujejo še pokojnine. Zelo dober sistem so si zrihtal.
Quack !

sci3nc3 ::

Mato989 je izjavil:

Saj to je ravno problem, da greš ŠTUDIRAT in si potem malo nad minimalcem... meni bi tu že kliknilo da mogoče ni smiselno it študirat... Dokler boste študij povezovali z neumnostmi namesto z praktičnim p/p oziroma zaposljivostjo in višino plače tako dolgo bo problem...

Nič ni bolj potratnega kot to da gre nekdo študirat "zafura" čas od 18 - 25/26 in nato dela v Mekiču... v Mekiča lahko greš po srednji delat... če je to tvoj uspeh po študiju si failal na polni črti... tako kot magister ki je zraven mene delal v tehnični trgovini in prodajal računalnike... waste of time and effort za študij in magister...

Potrebno je začet kritično usmerjat ljudi da ne grejo vsi študirat ker nima SMISLA in ekonomske računice...

Zelo se motiš!

Eno je, če greš študirat neko družboslovje in študij vlečeš 8 let. Nekaj drugega pa je, če si čez 4 leta inženir neke tehnične smeri.

Spomnim se svoje generacije po srednji šoli. Tisti, ki niso šli študirat so se še nekaj časa iskali, bili brez redne zaposlitve ali pa menjavali. Jaz sem v tem času opravil že polovico študija. Moogoče so šiht dobili leto ali 2 pred mano in to je to. Ta denar so mnogi že zdavnaj potrošili za razna potovanja v daljne dežele ali kakšen luksuz - skratka za zadeve, kjer zelo hitro ostaneš brez denarja. Večina jih danes prejema podpovprečno plačo, peščico pa jih rešujejo dobre ugodnosti (regres, nagrada ipd). Ne poznam pa nobenega, ki bi samo s srednjo šolo šel prej na svoje kot nekdo z višjo izobrazbo. Tako da tvoja računica tu ne drži.

Smisel izobrazbe se pokaže kasneje v življenju. Nekdo s srednjo šolo bo (razen če ima svoj biznis) morda ne bo mogel zasesti pozicij, ki jih bo lahko nekdo z višjo izobrazbo. Tako da, če znaš izobrazbo uveljaviti, tistih par "izgubljenih" let hitro uloviš nazaj.

sci3nc3 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Saj to je ravno problem, da greš ŠTUDIRAT in si potem malo nad minimalcem... meni bi tu že kliknilo da mogoče ni smiselno it študirat... Dokler boste študij povezovali z neumnostmi namesto z praktičnim p/p oziroma zaposljivostjo in višino plače tako dolgo bo problem...

Nič ni bolj potratnega kot to da gre nekdo študirat "zafura" čas od 18 - 25/26 in nato dela v Mekiču... v Mekiča lahko greš po srednji delat... če je to tvoj uspeh po študiju si failal na polni črti... tako kot magister ki je zraven mene delal v tehnični trgovini in prodajal računalnike... waste of time and effort za študij in magister...

Potrebno je začet kritično usmerjat ljudi da ne grejo vsi študirat ker nima SMISLA in ekonomske računice...

Zelo se motiš!

Eno je, če greš študirat neko družboslovje in študij vlečeš 8 let. Nekaj drugega pa je, če si čez 4 leta inženir neke tehnične smeri.

Spomnim se svoje generacije po srednji šoli. Tisti, ki niso šli študirat so se še nekaj časa iskali, bili brez redne zaposlitve ali pa menjavali. Jaz sem v tem času opravil že polovico študija. Moogoče so šiht dobili leto ali 2 pred mano in to je to. Ta denar so mnogi že zdavnaj potrošili za razna potovanja v daljne dežele ali kakšen luksuz - skratka za zadeve, kjer zelo hitro ostaneš brez denarja. Večina jih danes prejema podpovprečno plačo, peščico pa jih rešujejo dobre ugodnosti (regres, nagrada ipd). Ne poznam pa nobenega, ki bi samo s srednjo šolo šel prej na svoje kot nekdo z višjo izobrazbo. Tako da tvoja računica tu ne drži.

Smisel izobrazbe se pokaže kasneje v življenju. Nekdo s srednjo šolo bo (razen če ima svoj biznis) morda ne bo mogel zasesti pozicij, ki jih bo lahko nekdo z višjo izobrazbo. Tako da, če znaš izobrazbo uveljaviti, tistih par "izgubljenih" let hitro uloviš nazaj.

Ma to je vse skupaj neko nakladanje, ponavadi teh, ki niso šli študirat in poznajo eno "naštudirano" Micko, ki ima slučajno slabšo službo. Študij sploh nima veze pri nakupu nepremičnine, kvečjemu je velik plus, ker veliko ljudi tud dela med študijem in si pridobijo izkušnje iz svoje stroke. Nekaj pa še zraven zaslužijo. V glavnem, vse drugo je krivo, samo država in kapitalisti ne, ki so ustvarili idealne razmere za cuzanje naroda.

sci3nc3 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Zelo se motiš!

Večina folka ne gre študirat iskanih tehničnih smeri... kot pravim, če porabiš 6 let študija pol pa delaš v mekiču si stisnil focn sam sebi... v mekiču bi lahko delal tudi 6 let prej.

Ja brezposelni so bili v tvojih časih ko je bilo 80k ljudi na borzah dela... danes pa lahko z 18timi pokličeš na 3 konce in imaš šiht "next month"...

Nop jaz pa poznam ogromno električarjev ki so šli na svoje s srednjo šolo prej kot marsikdo z faksi in magisteriji kaj šele doktorati...

sci3nc3 ::

Mato989 je izjavil:

sci3nc3 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Zelo se motiš!

Večina folka ne gre študirat iskanih tehničnih smeri... kot pravim, če porabiš 6 let študija pol pa delaš v mekiču si stisnil focn sam sebi... v mekiču bi lahko delal tudi 6 let prej.

Ja brezposelni so bili v tvojih časih ko je bilo 80k ljudi na borzah dela... danes pa lahko z 18timi pokličeš na 3 konce in imaš šiht "next month"...

Nop jaz pa poznam ogromno električarjev ki so šli na svoje s srednjo šolo prej kot marsikdo z faksi in magisteriji kaj šele doktorati...

No, saj obstajajo tudi izjeme. Če si delaven in zaposlen v pravi panogi, ti lahko tudi s srednjo šolo uspe prej kot s kakšnim magisterijem.
Vseeno pa jaz situacijo vidim malo drugače: Če si šel samo 2 leti prej na svoje, a hkrati karierno več ne moreš napredovat, to ni ravno neki dosežek.
Tudi je razlika, ali si šel v nakup v paru (kar pomeni, da si finančno zmožen za 50% nepremičnine) ali sam (zmožen si za nakup 100% nepremičnine).

sci3nc3 je izjavil:

No, saj obstajajo tudi izjeme. Če si delaven in zaposlen v pravi panogi, ti lahko tudi s srednjo šolo uspe prej kot s kakšnim magisterijem.
Vseeno pa jaz situacijo vidim malo drugače: Če si šel samo 2 leti prej na svoje, a hkrati karierno več ne moreš napredovat, to ni ravno neki dosežek.

Ultimativno je takole... ne poznam ogromno nekih magisterjev, ipd... ki bi kaj BLAZNO napredovali... Dejansko so moji kolegi ki so električarji, keramičarji, varilci v zadnjih 2-3 letih finančno bolj napredovali kot kaki doktorji, magistri (ok doktorja poznam samo enga) ipd...

Kot pravim, najslabše je porabit 5,6 let na faksu, postat ned UNI DIPL brezveznik in nato delat v mekiču za malo več kot minimalca... to je komplet potrata davkoplačevalskega denarja in hkrati življenja osebe ki si ne bo mogla nič prej ampak še kasneje kupit nepremičnino.

Drugače pa ti gledaš napačen point tu... Bistvo debate je nakup nepremičnine... Prej kot lahko kupiš nepremičnino bolje je OVERALL predvsem za potrebe potomstva, za varnost itd... (seveda rabiš še partnerja za potomstvo načeloma ampak ja)

Tudi je razlika, ali si šel v nakup v paru (kar pomeni, da si finančno zmožen za 50% nepremičnine) ali sam (zmožen si za nakup 100% nepremičnine).

Zakaj je tu razlika? A ni pomemben cilj in končno dejstvo da si nepremičnino kupil? Kaj ti pomaga da rečeš ja, jaz kot UNI DIPL sem sposoben 85% nepremičnine kupit, ti luzer s srednjo pa samo 53%, če jo je tale z 53% kupil "danes" ker ima partnerja ki zasluži še za 60% nepremičnine? Ultimativno je na boljšem tisti ki jo ima (ali podeduje ampak tu ni zdaj to point)

Fakultete in to bluzenje je dejansko poslabšalo stanje mladine pri nepremičninah in lastništvu overall, zato ker zabluzijo na faksih večinoma x2 časa kot je predvideno da diplomiraš... zelo redke poznam ki so diplomirali pri 22tih... večina jih je pri 24,25... pol so pa še eni bluzili 1 leto na podiplomskem in failali in delali brezvezna dela in žurali, eni so na borzi sedeli 1 leto ker ni bilo dela za njihovo izobrazbo itd... In na koncu si star 26/27 let (eni celo 28/29 če so dejansko magistrirali... in imaš 0 let delovne dobe in 0 EUR na TRR...

Če imaš potem starše ali VIP ljudi ki ti bodo zrihtali šiht za najmanj povprečno SLO plačo(ali pa dali gratis nepremičnino) potem še gre... drugače je pa tole kr fail.

kriptobog ::

Mato989 je izjavil:

sci3nc3 je izjavil:

Ultimativno je takole... ne poznam ogromno nekih magisterjev, ipd... ki bi kaj BLAZNO napredovali... Dejansko so moji kolegi ki so električarji, keramičarji, varilci v zadnjih 2-3 letih finančno bolj napredovali kot kaki doktorji, magistri (ok doktorja poznam samo enga) ipd...

Kot pravim, najslabše je porabit 5,6 let na faksu, postat ned UNI DIPL brezveznik in nato delat v mekiču za malo več kot minimalca... to je komplet potrata davkoplačevalskega denarja in hkrati življenja osebe ki si ne bo mogla nič prej ampak še kasneje kupit nepremičnino.

Drugače pa ti gledaš napačen point tu... Bistvo debate je nakup nepremičnine... Prej kot lahko kupiš nepremičnino bolje je OVERALL predvsem za potrebe potomstva, za varnost itd... (seveda rabiš še partnerja za potomstvo načeloma ampak ja)

Zakaj je tu razlika? A ni pomemben cilj in končno dejstvo da si nepremičnino kupil? Kaj ti pomaga da rečeš ja, jaz kot UNI DIPL sem sposoben 85% nepremičnine kupit, ti luzer s srednjo pa samo 53%, če jo je tale z 53% kupil "danes" ker ima partnerja ki zasluži še za 60% nepremičnine? Ultimativno je na boljšem tisti ki jo ima (ali podeduje ampak tu ni zdaj to point)

Fakultete in to bluzenje je dejansko poslabšalo stanje mladine pri nepremičninah in lastništvu overall, zato ker zabluzijo na faksih večinoma x2 časa kot je predvideno da diplomiraš... zelo redke poznam ki so diplomirali pri 22tih... večina jih je pri 24,25... pol so pa še eni bluzili 1 leto na podiplomskem in failali in delali brezvezna dela in žurali, eni so na borzi sedeli 1 leto ker ni bilo dela za njihovo izobrazbo itd... In na koncu si star 26/27 let (eni celo 28/29 če so dejansko magistrirali... in imaš 0 let delovne dobe in 0 EUR na TRR...

Če imaš potem starše ali VIP ljudi ki ti bodo zrihtali šiht za najmanj povprečno SLO plačo(ali pa dali gratis nepremičnino) potem še gre... drugače je pa tole kr fail.

Ma ti si fail no. KEr ti nisi študiral je pa študij fail? Čist lepo se da študirat pa kaj naredit pa imet dober job. Jst sem začel delat takoj ob študiju pa sem čisto lepo vse sfural, zdaj mam pa dve nepremičnini. Vse je odvisno kakšne prioritete ima nekdo in če se mu da. Imaš tudi keramičarje, ki se jim ne da pa tolčejo minimalca in bi v tvojmu mekiču mel boljšo plačo.

Ma ti si fail no. KEr ti nisi študiral je pa študij fail? Čist lepo se da študirat pa kaj naredit pa imet dober job. Jst sem začel delat takoj ob študiju pa sem čisto lepo vse sfural, zdaj mam pa dve nepremičnini. Vse je odvisno kakšne prioritete ima nekdo in če se mu da. Imaš tudi keramičarje, ki se jim ne da pa tolčejo minimalca in bi v tvojmu mekiču mel boljšo plačo.

Pa kdo je rekel da se ne da... ampak več kot očitno marsikdo faila in za take bi bilo bolje da grejo delat v poklice ki so bolj iskani in so srednje šolske stopnje... Ni kr po defaultu bolje it študirat.

Alien123 ::

In komu se da fizično delat kot električarji, keramičarji, varilci??

Res da je denar, ampak delo je pa kar naporno in ni za vsakega. Če mi ponudijo 2x,3x ne vzamem, ker na mojem šihtu se ne pretegnem preveč, pa nisn za kompom.

Mato989 je izjavil:

Pa kdo je rekel da se ne da... ampak več kot očitno marsikdo faila in za take bi bilo bolje da grejo delat v poklice ki so bolj iskani in so srednje šolske stopnje... Ni kr po defaultu bolje it študirat.

Kolikor poznam falirancev, so falirali že na začetku - iskanje najlažjih fakultet, samo da imajo neko stopnjo itd. Tisti, ki smo šli študirat z namenom, da si pridobimo znanje, ki ga bomo potem v življenju uporabljali smo po večini na boljšem od navadnih tehničarjev.

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kolikor poznam falirancev, so falirali že na začetku - iskanje najlažjih fakultet, samo da imajo neko stopnjo itd. Tisti, ki smo šli študirat z namenom, da si pridobimo znanje, ki ga bomo potem v življenju uporabljali smo po večini na boljšem od navadnih tehničarjev.

Seveda samo pomembno je da je

1. takih študentov večina ki grejo na fakse v smislu kar jih veseli ne v smislu kar je potrebno na trgu dela
2. takim bi morali zaračunat študij ker porabijo 3-6 let lajfa nato pa pričakujejo da bo država zrihtala še nepremičnino ker so oni low dobiček asset firmam navkljub visokim izobrazbam

Seveda je tistih 10-25% študentov ki potem služi SOLIDNO eni celo vrhunsko, ampak nek visok odstotek vrhunsko plačanih diplomiranih ljudi v SLO pač ni, glede na povprečno plačo in razporeditev plač...

Če vzameva v obzir dejstvo da cca 50% dijakov nadaljuje potem na študiju in če potem vidiva da je samo nekaj % ljudi v Sloveniji nad 3.000 bruto (mislim da je cifra nekje 6 ali 7 odstotkov) to pomeni da nekje izpade večina tega kao diplomiranega kadra...

Mato989 je izjavil:

takih študentov večina ki grejo na fakse v smislu kar jih veseli ne v smislu kar je potrebno na trgu dela

No ja, enkrat smo imeli na praksi enega FRIjevca, ki je šel na FRI "ker mu je mama rekla, da je tam velik denarja". Pa verjemi, da bi bilo bolje, da bi delal kar koli drugega.

https://www.24ur.com/novice/gospodarstv...

HO HO HO

Treba je razumet da je v SLO poceni napram drugih delih EU kot je recimo London City ipd... moramo sep ribližat... saj bo, čas za nakup je bil že davno!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

deco16 ::

Treba je razumet, da objavljeni podatki zaostajajo za 1 četrtletje, le ti so drugačni za 3/4. Jst vem da veliko jih noče slišat ampak cene bodo šle dol. Št poslov je veliko manjše, novih nepremičnin ne morejo več prodati ker je vse nadstandardno.

Kaj ti pomaga če slo šle cene kao gor če je št poslov na 20% od lani.

kriptobog ::

Mato989 je izjavil:

HO HO HO

Treba je razumet da je v SLO poceni napram drugih delih EU kot je recimo London City ipd... moramo sep ribližat... saj bo, čas za nakup je bil že davno!

Me zanima kakšne komentarje bi imel, če bi zdaj kupoval stanovanje. Bi bentil čez državo in vse 100 na uro :))

Old Spice ::

Jokal bi v kotu, ker z 2450 bruto ne bi zdraven prišel. Niti na Ptuju :)

Sicer pa pričakovano. Število poslov krepko dol, kar se je prodalo je bilo butično in dražje. Pač specifika našega trga. Drugje niso patološko navezani na nepremičnine.

PrihajaNodi ::

kriptobog je izjavil:

Mato989 je izjavil:

sci3nc3 je izjavil:

Glej teb ne nepremicnine ne 12 miljonov nc ne pomagajo.

Dejstvo ostaja da je 80% fakultet v sloveniji samo za sluzbe javne uprave ki producirajo ljudi z neuporabnim znanjem. Se malo pa bodo novi programi diplomirani astrolog…

Pa sej v Sloveniji nobena stvar ne funkcionira. Mas avtoceste pa vse zabit in cakas in caks in cakas.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

kriptobog je izjavil:

Mato989 je izjavil:

HO HO HO

Me zanima kakšne komentarje bi imel, če bi zdaj kupoval stanovanje. Bi bentil čez državo in vse 100 na uro :))

Enake, za razliko od enih jaz povem objektivno če je meni všeč ali ne... Država nima s tem nič...

zavajon ::

Mato989 je izjavil:

Treba je razumet da je v SLO poceni napram drugih delih EU kot je recimo London City ipd...

Pod ipd je seveda mišljen Manhattan, Pariz, Tokio, ... skratka sami kraji, podobni Ptuju (ali vsaj Halozam).

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Treba je razumet da je v SLO poceni napram drugih delih EU kot je recimo London City ipd...

Pod ipd je seveda mišljen Manhattan, Pariz, Tokio, ... skratka sami kraji, podobni Ptuju (ali vsaj Halozam).

Če je vsepovsod drugod tako poceni pa se preselite tja... zakaj se nihče od jamračev noče .D

Mato989 je izjavil:

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Če je vsepovsod drugod tako poceni pa se preselite tja... zakaj se nihče od jamračev noče .D

Zato, ker smo se tu rodili, tu imamo družino in prijatelje. Nekako ni rešitev to, da vsi grejo drugam, namesto, da se potrudijo doma izboljšati stanje države. Najlažje je rečt, spizdi drugam, jaz mam mojo luknjo na Ptuju. To pač ne gre kr tako. Eni nočemo, eni ne morejo itd.
««
445 / 792
»»