» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
435 / 821
»»

Mato989 ::

cesnja je izjavil:

Mato najprej pravi, da naj te kaksnih 200 evrov vec placajo, takoj v naslednjem prispevku te pa razvajenca podi na ptuj. Za 120k v ljubljani ne dobis nic. Za 130k 20-letnega kredita pa mesecni obrok ze preseze prej prihranjenih 800 evrov, kjer sploh ne upostevamo drugih stroskov, ko enkrat zivis sam z nadpovprecno placo.

Če za 120k v LJ ne dobiš nič, potem ponovi točko 1, da zahtevaj več če delaš v LJ... to je osnova... če delaš v LJ in si z plačo v LJ ne moreš NIČ kupit v LJ; potem je lahko narobe samo dvoje, ali si ti preveč zapravljiv, ali pa te plačajo preslabo glede na nepremičnine v tistem kraju...

Sicer pa zakaj točno bi moral samski moški živet v LJ v lastniškem stanovanju? Naj si najde bejbo in skup lahko kupitan ekaj za 240k... če sta oba šparovna.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

ZveeZ ::

Ce si kreditno sposoben, si vzames vec potrosniskih kreditov s katerimi kupis zeni bajto. Cez pol leta pa osebni stecaj:))

NuMaN ::

Pa žena se loči ...

ZveeZ ::

NuMaN je izjavil:

Pa žena se loči ...

50:50 :)
Ce te ne ravno zaloti v postelji s sosedom, bi za podpis locitve verjetno pocakala do konca postopka osebnega stecaja;)

sci3nc3 ::

Mato989 je izjavil:

Sicer pa zakaj točno bi moral samski moški živet v LJ v lastniškem stanovanju? Naj si najde bejbo in skup lahko kupitan ekaj za 240k... če sta oba šparovna.

Hmmm, jaz bi zase rekel, da sem samotar in kar težek karakter. Bejbe ne bi dolgo zdržale pri meni.

Mogoče je tudi OP takšen. A to pomeni, da sedaj ne sme sam v nakup lastniškega stanovanja?

Baja ::

nevem kaj mato palamudi. se mi zdi da je tudi sam šel v nakup fleta. ampak na ptuju je to morda dovoljeno :P

matobeli ::

"Sam", tko kot se je sam rodil ;)

Mato, globoko dihaj preden bereš dalje. jaz sem sam, pa sem si kupil bajto :D

PrihajaNodi ::

Baja je izjavil:

Kje? S cigavim kesom?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

PrihajaNodi je izjavil:

Baja je izjavil:

Kje? S cigavim kesom?

prekmurje, s svojim. lahko pa bi si kupil tudi skoraj kjerkoli v slo, pa sem že iz MB spizdil, ker za cigle pa res ne mislim plačevati kot da bi bili iz zlata.

sci3nc3 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Hmmm, jaz bi zase rekel, da sem samotar in kar težek karakter. Bejbe ne bi dolgo zdržale pri meni.

Mogoče je tudi OP takšen. A to pomeni, da sedaj ne sme sam v nakup lastniškega stanovanja?

Ne da ne sme, samo da pač bo imel veliko limitacij... in tak primer ne sme biti role model za to kar se da ali ne da ampak je on sam gimpan

johnnyyy ::

bizgech je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ampak ja v osnovi je tako, če si res tako pomemben firmi bi si moral izpogajat vsaj tako povišico da bi si lahko privoščil nekje 50km stran nepremičnino...

Short story long: Ta trenutek sem v LJ v najemu, a razmišljam, kako se najema znebiti - če je to realno možno. Sicer pa prihajam (stalno bivališče) iz mesta, kjer imam vse okoli sebe... Kot bi prišel v LJ in rekel, da ti po opravkih ni treba dlje kot v sosednjo ulico. Imam pa s stalnega bivališča uro in pol vožnje do LJ. Komot bi se usedel na avtobus/vlak in skoraj 2 uri delal... kar pomeni, da bi na dejanskem delavnem mestu presedel samo 4 ure, ker bi ostale 4 ure oddelal med vožnjo. Verjetno bi se tudi izpogajal, da na delavno mesto pridem 1x ali 2x tedensko. Kje je torej problem? Hiša je postala premajhna, da bi si nekje doma uredil domačo pisarno... Imam še brata, sestro in starša, ki jih ne morem jih kar izseliti iz hiše. Kakšna je potem rešitev? Da nekje kupim svoj flat. Ampak pogoj je, da kvaliteta bivanja ostane med tem, kar imam sedaj v najemu v LJ in tem, kar imam na stalnem bivališču. Garsonjere s 24 kvadrati odpadejo, ker hitro postanejo premajhne. Flat na lepi lokaciji se ne prodaja kar tako... če že, se cene gibljejo tudi po 180k. Da si to privoščim, si moram izposoditi zajeten znesek in vračanje bo trajalo še leta... idealen način, da postaneš suženj nepremičnine (dobesedno delaš za 4 zidove).

Lahko pa enostavno rečem, da suženj nepremičnine ne bom... ostanem v najemu in plačo porabim za kaj drugega kot za cegle. Primerov kot je moj, je ogromno, zato se ne sekiram za prihodnost... se bo že pojavila kakšna rešitev.

Niti ne morem reči, da je problem nizka plača, saj zaslužim nadpovprečno. Večji problem je malo delavne dobe (skladno s starostjo) in posledično tudi malo privarčevanega. Nekdo s 30 let delavne dobe in rednim varčevanjem si to z lahkoto privošči celo ob nižji plači kot je moja. Včasih se je dalo kaj privarčevat, danes pa cene rastejo hitreje kakor plače. To je dejanski problem pri marsikomu.

Suženj nepremičnine?! Sedaj plačuješ najemnino in imaš še vedno na voljo otroško sobico pri starših, kaj misliš, da če bi kupil garsonjero, bi moral pa v stanovanju živeti do konca svojih dni?! Še vedno lahko kombiniraš tako kot sedaj - le namesto najemnine boš plačeval kredit.

Ko sem kupil v LJ sem imel tudi v mislih, da se lahko odselim v otroško sobico če pride do ekstremnih težav. Pa sem dobil partnerko, ki je imela nekaj viška denarja, pa sva kupila še nekaj na obali (zase in za oddajo). Ker so kmalu prišli otroci, sva kupila zemljo da bova gradila hišo (saj bo stanovanje premalo). Vmes sta pri meni uprma babica in oče tako, da je v hiši ostala samo mama. Od partnerke brat pa je tudi dobil partnerko in živi pri njej. Tako da v nekaj letih iz 0 trenutno servisiram 4 nepremičnine.

zavajon ::

johnnyyy je izjavil:

Ko sem kupil v LJ sem imel tudi v mislih, da se lahko odselim v otroško sobico če pride do ekstremnih težav. Pa sem dobil partnerko, ki je imela nekaj viška denarja, pa sva kupila še nekaj na obali (zase in za oddajo). Ker so kmalu prišli otroci, sva kupila zemljo da bova gradila hišo (saj bo stanovanje premalo). Vmes sta pri meni uprma babica in oče tako, da je v hiši ostala samo mama. Od partnerke brat pa je tudi dobil partnerko in živi pri njej. Tako da v nekaj letih iz 0 trenutno servisiram 4 nepremičnine.

Evo "taprau Slovenc"! Vse, kar zasluži, zagoni v cegle in to celo življenje... :))

bozicek ::

Seveda je boljše zapravit za kurbe, koko in Tajsko potem pa pri 40 jokat kako je najemodajalec kurba in naj drzava poskrbi za to da boš lahko dal svojo rit na toplo
za:
V LJ
V centru
za 100€ krede na mesec
Največ tri do pet let
Darila letos samo za poredne

S placo 2000 al 3000 neto?
Ti si kupoval kaspo na zacetku;)
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

zavajon je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Evo "taprau Slovenc"! Vse, kar zasluži, zagoni v cegle in to celo življenje... :))

Ja seveda, ampak tako bodo njegovi potomci nekaj meli... če pa ne bi nič, bi pa njegovi potomci potem bili enaki jokeci kot OneYellow, jernej ipd... ki jokajo kako je vse predrago... ne razumejo pa da se je treba čemu odrečt

Ja kaj pa bodo imeli? Cegle vredne 200 k? Uuu big deal. Zdej ne recem da bi bil to miljon al pa dva vrednosti da se tamladim ni treba jebat od 9-5 sihtom. Tko pa je 200-300 k vrednost ceglov pickin dim. Se opravicujem izrazu sam se vedno je to zivotarjenje.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

PrihajaNodi je izjavil:

Ja kaj pa bodo imeli? Cegle vredne 200 k? Uuu big deal. Zdej ne recem da bi bil to miljon al pa dva vrednosti da se tamladim ni treba jebat od 9-5 sihtom. Tko pa je 200-300 k vrednost ceglov pickin dim. Se opravicujem izrazu sam se vedno je to zivotarjenje.

Ja dobro pa bo 200k, to je 200k več od onega ki bo zagonil vse... kaj se sploh pizdite... nehvaležneži... Pol pa ne jamrajte kako je drago, eni pa pač dobijo dediščino ker so nekaj vložili...

Če je životarjenje ne vem zakaj se pizdijo oni ki nimajo tega da bi "životarili"

Jaz raje dobim 300k kot 0, ti pa verjetno obratno

Koliko profita je iz 1EUR naredit 300k? A ni to boljši donos kot kripto? Ko podeduješ

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Utk ::

200k-300k ciglov ti nese najemnino s katero greš lahko v najem, ali pa kupiš, kjerkoli v Sloveniji. A jebiga, za ostalo bo treba sam zaslužit.
Če nekaj dobiš, lahko v svoji aktivni dobi to vsaj podvojiš, brez vložka, je pa nekaj dela. Če pride kdaj sila vmes, boš pa malo počrpal vmes. Ampak na koncu bi blo fajn, da v življenju nisi naredil neto izgube.
Zdaj bo nek pametnjakovič vprašal kaj imaš od tistega kar dobiš, če "nimaš nič od tega" in samo posreduješ naprej podvojeno. V resnici imaš kar nekaj. Ker to pomeni, da lahko večji del svojih prihodkov zapraviš, ker imaš tam nek backup. Seveda, za tiste, ki sproti vse zapravijo, ni neke razlike. Ampak otroci teh bojo čez 10-15 let pač reveži in odpirali podobne teme kako lajf ni fer.

Mato989 je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

Ja dobro pa bo 200k, to je 200k več od onega ki bo zagonil vse... kaj se sploh pizdite... nehvaležneži... Pol pa ne jamrajte kako je drago, eni pa pač dobijo dediščino ker so nekaj vložili...

Če je životarjenje ne vem zakaj se pizdijo oni ki nimajo tega da bi "životarili"

Koliko profita je iz 1EUR naredit 300k? A ni to boljši donos kot kripto? Ko podeduješ

200-300 k je isto zivotarjenje al da podedujes al pa da sam kupis, sploh nima veze. Jebiga mato postavi se na realna tla da to danes ni neka bajna vrednost. Da lahko reces da nekaj das naprej je ta cifra minimalna miljon. Pa to ni nek bajni znesek ti pa omogoci da lahko nehas 9-5 in se posvetis necemu kar te veseli. Ti se samo tolazis da bos svojlm potomcem lahko "nekaj" omogocil

Tko da sem na strani tisih ki mislijo da je treba v lajfu uzivat ne pa se jebat za cegle. Pravzaprav to nekaj pa ni dosti stran od 0.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi je izjavil:

Mato989 je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

200-300 k je isto zivotarjenje al da podedujes al pa da sam kupis, sploh nima veze. Jebiga mato postavi se na realna tla da to danes ni neka bajna vrednost. Da lahko reces da nekaj das naprej je ta cifra minimalna miljon. Pa to ni nek bajni znesek ti pa omogoci da lahko nehas 9-5 in se posvetis necemu kar te veseli. Ti se samo tolazis da bos svojlm potomcem lahko "nekaj" omogocil

Tko da sem na strani tisih ki mislijo da je treba v lajfu uzivat ne pa se jebat za cegle. Pravzaprav to nekaj pa ni dosti stran od 0.

Jooj si trd... vprašaj se, maš raje 0EUR ali 300k na trr?

Če 0 potem pač nima smisla s tabo debatirat...

Ne, ti si trd. To niso bajni zneski da bi bilo vredno ceu lajf delat pa se jebat za stiri stene. Pa se enkrat tudi ce je podedovano je to zelo majhen znesek. Cilj ti je da potomce in sebe spravis stran od 9-5 in to ti 300 k ne omogoci. Ce nimas bajne place, nekih solidnih zneskov iz kripta, delnic je sploh bols ne met potomcev:)
Ce pa dobis nepremicnino pa 300 k s katerim lahko potem obracas je pa to mogoce mal drugacna zgodba. Sam potem se ze pogovarjamo v zneskih med 500-600 k.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi je izjavil:

Ne, ti si trd. To niso bajni zneski da bi bilo vredno ceu lajf delat pa se jebat za stiri stene. Pa se enkrat tudi ce je podedovano je to zelo majhen znesek. Cilj ti je da potomce in sebe spravis stran od 9-5 in to ti 300 k ne omogoci. Ce nimas bajne place, nekih solidnih zneskov iz kripta, delnic je sploh bols ne met potomcev:)
Ce pa dobis nepremicnino pa 300 k s katerim lahko potem obracas je pa to mogoce mal drugacna zgodba. Sam potem se ze pogovarjamo v zneskih med 500-600 k.

Ja ampak z 300k si bližje kot z 0 EUR... to je point... če bo potomec nardil iz 300k pol 1 mil bo lažje kot z 0 EUR...

Mato989 je izjavil:

Ja seveda, ampak tako bodo njegovi potomci nekaj meli... če pa ne bi nič, bi pa njegovi potomci potem bili enaki jokeci kot OneYellow, jernej ipd... ki jokajo kako je vse predrago... ne razumejo pa da se je treba čemu odrečt

In kako bodo potomci zapravili življenje, ko ne bodo mogli zbirati ceglov?
Če bodo tudi oni Slovenci, potem jim to lahko povzroči hude duševne stiske;)

zavajon je izjavil:

Mato989 je izjavil:

In kako bodo potomci zapravili življenje, ko ne bodo mogli zbirati ceglov?
Če bodo tudi oni Slovenci, potem jim to lahko povzroči hude duševne stiske;)

+1. Zbirat za cegle ceu lajf je neumnost. V ZDA si vsaj prikolico lohk namontiras v slo se tega ne, ker pac birokracija. In te drzava prisili da se jebes ceu lajf za stiri stene. Ni vredno.

Mato989 je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

Ja ampak z 300k si bližje kot z 0 EUR... to je point... če bo potomec nardil iz 300k pol 1 mil bo lažje kot z 0 EUR...

Ja, sam fotr pa ne bo meu nc cajta zanga ker bo zabijal cajt za cegle ane. Plus ostale dobrine ki jih rabis tud ce podedujes kurceve cegle.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Senior Dev ::

Incel programer z dobro plačo lahko vzame flet za 400k brez večjih težav. Kvadrature za furanje celibata ne rabiš pretirano velike.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Ja, sam fotr pa ne bo meu nc cajta zanga ker bo zabijal cajt za cegle ane. Plus ostale dobrine ki jih rabis tud ce podedujes kurceve cegle.

Za nekatere fotri nimajo cajta pa nič ne zbirajo cegle ker popivajo v gostilni, je to boljše?

Mato989 je izjavil:

Za nekatere fotri nimajo cajta pa nič ne zbirajo cegle ker popivajo v gostilni, je to boljše?

Isti drek
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

PrihajaNodi je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Isti drek

Spet boljše met 300k kot pa pijanca za fotra... kakorkoli obrneva vedno je 300k bolje,.....

Senior Dev je izjavil:

Incel programer z dobro plačo lahko vzame flet za 400k brez večjih težav. Kvadrature za furanje celibata ne rabiš pretirano velike.

Al pa kriptomiljonarji. Kar ti pac bolj ustreza
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

LeQuack ::

En dober članek na temo nepremičnin od danes
https://necenzurirano.si/clanek/mnenja/...

"Hiter pregled cen nepremičnin v Italiji pokaže malenkost drugačno sliko. V središču Rima je stanovanj v tem cenovnem območju okoli 300. To mesto nanese za skoraj eno in pol Slovenijo ali približno deset Ljubljan, v državi z občutno višjimi dohodki, toda skupno ne nudijo desetkrat več ekskluzivnih mestnih dvorcev kot naša prestolnica. Zato zlahka pridemo do zaključka, da tu očitno nekaj ne štima."
Quack !

Mato989 je izjavil:

Absolutno je to boljše.

Mato989 je izjavil:

Spet boljše met 300k kot pa pijanca za fotra... kakorkoli obrneva vedno je 300k bolje,.....

Saj če nekdo hodi po gostilnah, to še ne pomeni, da je pijanec. Lahko je le družaben človek.
Sicer pa je pijancev po gostilnah bolj malo, ker je tam za njih predrago.
Raje kupijo v trgovini in pijejo doma.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

LeQuack je izjavil:

"Hiter pregled cen nepremičnin v Italiji pokaže malenkost drugačno sliko. V središču Rima je stanovanj v tem cenovnem območju okoli 300. To mesto nanese za skoraj eno in pol Slovenijo ali približno deset Ljubljan, v državi z občutno višjimi dohodki, toda skupno ne nudijo desetkrat več ekskluzivnih mestnih dvorcev kot naša prestolnica. Zato zlahka pridemo do zaključka, da tu očitno nekaj ne štima."

Lepo pise kako je slovenija po premozenju neenaka. Eni gradove drugi niti za luknje. Place pa smrdljive.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

LeQuack je izjavil:

Če bi prebral vsaj zadnjih 200 strani v tej temi, bi videl, da vse štima, ker:

1.) Slovenija je nekaj posebnega, vsak si želi živeti v Sloveniji
2.) Ker si vsak želi živeti v Sloveniji, je povpraševanje po nepremičninah veliko, zato so le-te drage.
3.) Slovenci so finančno najbolj podkovani ljudje na svetu, ker vejo, da je treba vsak prihranjen cent dati v cegle.
4.) Cegli so najboljši izum človeka po narezanem kruhu.

LeQuack ::

zavajon je izjavil:

Če bi prebral vsaj zadnjih 200 strani v tej temi, bi videl, da vse štima, ker:

1.) Slovenija je nekaj posebnega, vsak si želi živeti v Sloveniji
2.) Ker si vsak želi živeti v Sloveniji, je povpraševanje po nepremičninah veliko, zato so le-te drage.
3.) Slovenci so finančno najbolj podkovani ljudje na svetu, ker vejo, da je treba vsak prihranjen cent dati v cegle.
4.) Cegli so najboljši izum človeka po narezanem kruhu.

Res je. To bi lahko en dal na Wiki stran kot useful facts about Slovenia.
Quack !

zavajon je izjavil:

Niti ne. Fora je v tem, da je zadaj še precej kreditov in da se določen del oddaja, kar so dodatni prihodki. Tudi ko bo hiša dokončana bo šlo stanovanje v oddajo ali v prodajo, pač odvisno od situacije. Tako iz finančnega vidika, stvari niso nič slabše, kot če bi bi bil v najemu, le da imam precej več maneverskega prostora.

Grizzly ::

Lol, gledam komentarje zadnjih nekaj strani in mi gre kar na smeh...

Povprečen profil mladega, ki prvič kupuje lasten dom: starost: 32 let, smer izobrazbe: naravoslovje ali družboslovje, stopnja izobrazbe: dodiplomski študij, delovna doba: 6 let, neto plača: 1300 eur, mesečni prihranek: 400 eur, kraj dela: Ljubljana, pretekle resne zveze: 3, trajanje zadnje zveze: 4 leta.
Prvič: Sanjarjenje o neki IT službi z ultravisoko plačo je zgrešeno razmišljanje. Kaj pa če govorimo o ženskah, ki jih je v IT-ju neprimerljivo manj? Pa saj nima veze, ker obstajajo tudi IT službe s 1300 neto eur plače.
Drugič: Na obstoj resne zveze in nakup v dvoje se jaz ne bi zanašal. Je imel kolega že vse splanirano, kako naj bi zgledalo stanovanje, kje bo otroška soba, kje bo kdo imel pisarno itd. Par tednov pozneje je izvedel, da ga vara in iz načrtov ni bilo nič. Pa poznam tudi primer, ko sta že kupila stanovanje, se vselila in odplačevala kredit... 2 leti kasneje sta šla narazen. Kaj ti tak nakup v dvoje pomaga?
Tretjič: Poleg nepremičnine kupuješ tudi okolico. Lega nepremičnine določa, kaj imaš okoli: trgovine, vrtec, šolo, zdravstveni dom, bolnico itd. Če infrastruktura okoli meni ne ustreza, potem jaz tam ne grem - ni pomembna cena nepremičnine, stanje kuhinje ali kopalnice.

Zdaj če je nekomu pomembno, da mu avtobus ustavlja pred nosom, prav - ima pravico izbirati. Tudi jaz ne grem v nakup nepremičnine, če že okolica ne izpolnjuje pogojev. Nič mi ne pomaga, če se malo stran prodaja 5 zelo ugodnih nepremičnin, če nimajo tega, kar je meni prioriteta.
Se pravi: Najprej pogledam, kaj imam v okolici nepremičnine. Potem pogledam, v kakšnem stanju je nepremičnina. Potem naredim računico.

Ja, nič ti ne pomaga, če gresta čez dve leti narazen, ampak dejstvo je, da tisti, ki ne bojo šli narazen, bojo lažje prišli čez. Cela fora "poroke" (tudi če ne uradno) je v tem, da se tako lažje živi, bolje za otroke, itd. Če misliš da je itak vse od danes do jutri, potem niti nimaš nekega razloga, da bi nekaj kupil. Za sproti je, kaj bo čez 3 leta boš pa videl čez 3 leta. Ampak to ni nek recept...

Ampak glej, življenje je nepredvidljivo.

Obstaja rek: bolje dobro obešen, kot slabo oženjen.

Sigurno. Ampak enkrat pač moraš presekat in se premaknit.

Res je.

Hangman ::

>> Obstaja rek: bolje dobro obešen, kot slabo oženjen.

A koga obesim? Saj sem vendar hangman :) malo heca :)

Zanima me, kako bi bilo stanovati na Dunaju. Recimo nekdo ki je sedaj v najemu v Ljubljani in zasluži povprečno plačo.

Dunaj ima sicer višji standard, a tudi plača bi morala biti višja (važno je razmerje). Dunaj kot mesto je na višjem nivoju kot Ljubljana - tam ti pred nosom ne ustavlja le avtobus, ampak tramvaj, pa tudi konje in kočije sem že videl na ulicah.
Kolikor sem enkrat zasledil, naj bi bila najemniška politika bolj urejena kot pri nas. Menda dobiš komplet stanovanje v stanovanjski soseski in ga imaš lahko na voljo za neomejen čas, vse skupaj pa naj bi prišlo še ceneje kot pri nas. Ima kdo kakšne podrobnejše informacije?
Zanimiv bi bil tudi podatek, koliko časa ti vzame pot z nekim javnim prevozom (bus, tramvaj, vlak, metro) prideš iz enega konca Dunaja na drugi konec.

To pa res ni nobena znanost in odkrivanje tople vode da je Slovenija na nivoju liberiji tako po pormetni infrastrukturi kot zdravstvu po cemi mepremmičnin pa na nivo Avstralije in Dubaja. Prid pa v bukarešto, tramvaj, busi, podzemna. Vse nekak laufa.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Imaš sina? A mu je mogoče ime Nikolaj?

Se oproščam, ker ni povezano s temo ...

sci3nc3 ::

PrihajaNodi je izjavil:

To pa res ni nobena znanost in odkrivanje tople vode da je Slovenija na nivoju liberiji tako po pormetni infrastrukturi kot zdravstvu po cemi mepremmičnin pa na nivo Avstralije in Dubaja. Prid pa v bukarešto, tramvaj, busi, podzemna. Vse nekak laufa.

Iti v tujino se splača, če nameravaš tam ostati, osvojiti jezik in postati del tamkajšnje kulture. Če se kdaj nameravaš vrniti v Slo in v času bivanja na kup ne vržeš zgleden kupček denarja (toliko da boš čez leta lahko kupil nepremičnino v Sloveniji), je tujina brez veze.

Sploh poznaš kakšno romunsko besedo? Si se sposoben sporazumevati brez angleščine? Poznaš vsaj kolikor-toliko njihove navade, običaje, kulturo, državo, politiko in vse kar spada zraven, da si lahko "konkurenčen" pravemu romunu?

Sploh poznaš kakšno romunsko besedo? Si se sposoben sporazumevati brez angleščine? Poznaš vsaj kolikor-toliko njihove navade, običaje, kulturo, državo, politiko in vse kar spada zraven, da si lahko "konkurenčen" pravemu romunu?

Da. Problem vrnitve je ravno razpadajoc slovenski sistem. V Romuniji dela vse, od urgentnih sluzb do zdravljenja specificnih bolezni. Brez jebanja in cakanja v letih. Opazam pa tudi ko gre drzava v podn vec je mazacev, bionergetikov, vedezevalcev. Romuni so te prakse prepovadali, v Slovenjji pa se jih oglasuje na javni televiziji. To samo pove kako bolna je drzava.
Z nepremicninami pa nimam problema. Pa tudi jezik in kultura niso problem v Romuniji ker vecina govori anglesko pa tudi druge jezike.
Poljska in Romunija bosta drzavi ki bosta v sledecih desetljih postali gonilo evrope.
Btw kaj mi pomagajo nepremicnine v Sloveniji, ce pa ne dobim zdravnika ko ga rabim?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Grizzly je izjavil:

Povprečen profil mladega, ki prvič kupuje lasten dom: starost: 32 let, smer izobrazbe: naravoslovje ali družboslovje, stopnja izobrazbe: dodiplomski študij, delovna doba: 6 let, neto plača: 1300 eur, mesečni prihranek: 400 eur, kraj dela: Ljubljana, pretekle resne zveze: 3, trajanje zadnje zveze: 4 leta.
Prvič: Sanjarjenje o neki IT službi z ultravisoko plačo je zgrešeno razmišljanje. Kaj pa če govorimo o ženskah, ki jih je v IT-ju neprimerljivo manj? Pa saj nima veze, ker obstajajo tudi IT službe s 1300 neto eur plače.
Drugič: Na obstoj resne zveze in nakup v dvoje se jaz ne bi zanašal. Je imel kolega že vse splanirano, kako naj bi zgledalo stanovanje, kje bo otroška soba, kje bo kdo imel pisarno itd. Par tednov pozneje je izvedel, da ga vara in iz načrtov ni bilo nič. Pa poznam tudi primer, ko sta že kupila stanovanje, se vselila in odplačevala kredit... 2 leti kasneje sta šla narazen. Kaj ti tak nakup v dvoje pomaga?
Tretjič: Poleg nepremičnine kupuješ tudi okolico. Lega nepremičnine določa, kaj imaš okoli: trgovine, vrtec, šolo, zdravstveni dom, bolnico itd. Če infrastruktura okoli meni ne ustreza, potem jaz tam ne grem - ni pomembna cena nepremičnine, stanje kuhinje ali kopalnice.

Zdaj če je nekomu pomembno, da mu avtobus ustavlja pred nosom, prav - ima pravico izbirati. Tudi jaz ne grem v nakup nepremičnine, če že okolica ne izpolnjuje pogojev. Nič mi ne pomaga, če se malo stran prodaja 5 zelo ugodnih nepremičnin, če nimajo tega, kar je meni prioriteta.
Se pravi: Najprej pogledam, kaj imam v okolici nepremičnine. Potem pogledam, v kakšnem stanju je nepremičnina. Potem naredim računico.

Lahko ti gre na smeh kolikor želiš ampak dejstvo ostaja:

SAMSKA oseba nikoli v zgodovini človeštva odkar poznamo nepremičnine ni imela ENOSTAVNO pot do lastništva nepremičnine (če je ni podedovala ali zadela na lotu ipd...) in se je morala krepko odrekat ŽNJ let in krepko nižat standarde ali biti nadpovprečno plačana v svojem fahu (to velja predvsem zadnja leta)

Vse ostalo kar si napisal imaš prav, ampak pri vsem tem kar si napisal je tako, da če NIMAŠ denarja oz. če nisi sposoben prihranit vsaj 25k EUR na TRR za začetek, potem nimaš kaj razmišljat o lastništvu nepremičnine... pa je to bottom number kjer ti že v defaultu LJ in okolica verjetno odpadeta pa Bled, pa Obala...

NuMaN je izjavil:

Ampak glej, življenje je nepredvidljivo.

Seveda, a imaš več vidikov, kako gledaš na to nepredvidljivost. Lahko rečeš, da ne veš kaj bo, čakaš in ne narediš nobenega koraka. Lahko pa tekom življenja delaš majhne premike glede na življenje, ki ga živiš in glede na neka pričakovanja.

Če si samski je čisto brez veze gledati neko hišo in planirati, kako si boš tam ustvaril družino, saj imaš preveč neznank (ne veš kakšna bo partnerka, kakšno službo bo imela, kaj ji bo všeč itd.). Kakor pa imaš familijo, so pa stvari precej povezane s profesijo. Ker brez veze je nekje na podeželju kupovati hišo, zato, da se boš vsakodnevno vozil v oddaljeno službo, domov pa boš hodil le spat. Če si po možnosti še netehnik boš prej kot slej postal suženj hiše, ker boš za vsako malenkost nekoga klical in plačeval storitve. Če pa si v poklicu, ki je bolj tehničen in po možnosti da imaš terensko delo, pa so stvari čisto drugačne.

Ze ze samo nikoli v zgodovini ni bilo toliko locitev kot danes. V vecini primerov se ne splaca porocat ker ima vecino pravic zenska. Sploh zda so en ekstrem kjer mors babo se isplacevat.

Se je pa dalo s kriptom dobr ustvarjat
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Grizzly ::

Mato989 je izjavil:

Grizzly je izjavil:

Lahko ti gre na smeh kolikor želiš ampak dejstvo ostaja:

SAMSKA oseba nikoli v zgodovini človeštva odkar poznamo nepremičnine ni imela ENOSTAVNO pot do lastništva nepremičnine (če je ni podedovala ali zadela na lotu ipd...) in se je morala krepko odrekat ŽNJ let in krepko nižat standarde ali biti nadpovprečno plačana v svojem fahu (to velja predvsem zadnja leta)

Vse ostalo kar si napisal imaš prav, ampak pri vsem tem kar si napisal je tako, da če NIMAŠ denarja oz. če nisi sposoben prihranit vsaj 25k EUR na TRR za začetek, potem nimaš kaj razmišljat o lastništvu nepremičnine... pa je to bottom number kjer ti že v defaultu LJ in okolica verjetno odpadeta pa Bled, pa Obala...

Saj ne rabiš kupiti bajte. Za samsko osebo zadostuje že garsonjera (lahko tudi malo večja) ali pa manjše 1-sobno stanovanje.
Če to dobiš za razumljivo ceno in so tvoja pričakovanja izpolnjena, je to vsekakor boljše kakor biti v najemu. Če ne drugo, veš, da boš lahko v svoji nepremičnini lahko neomejeno časa. V najemu pa take svobode in stabilnosti nimaš.

Kar jaz vidim problem, je to: Kdor ima dobro stanovanje (ne pritličje, ne pod streho, ne preveč stopnic, ravno dovolj veliko) in večino potrebne infrastrukture na dosegu, ne bo kar tako prodajal. Dobrih stanovanj, ki so cenovno dosegljiva, je vedno manj.
Nikakor pa jaz ne bi šel kar v eno stanovanje, samo za to, da bom lahko rekel, da sem na svojem, če že v začetku vidim, da bom nekaj pogrešal. Tu mi niti 10 novogradenj v okolici ali ne vem kakšna kompenzacija nič ne pomagata.

Jaz bi tvojih 25k raje podvojil in rekel vsaj 50k. Do nule valda ne boš vsega zapravil (mora ti vsaj nekaj ostat na trr), banka pa ti tudi ne bo dala neomejeno.
««
435 / 821
»»