Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
PrihajaNodi ::
Ti še zmeraj ne razumeš, da če imaš 200k za investirat ne kupiš enga stanovanja, ampak vsaj 3.
V resnici vsaj 5 ali 6, ker ne greš tega delat v Ljubljani.
Tako je. Če pa vržeš teh 200 k v sp500 p lahko po 20 letih kupiš še kakšno stanovanje več. Sam vržt je treba not. Dooh, kleni slovenci pa tega ne vedo in s tistim miljonom (ki ga ima itak vsak državljan) raje vsak kupi stanovanja namesto SP500.
Tu se pravzaprav vidi idiotizem slo-tech-a, kjer nekdo ki ima miljon pa plače 5k in ima kul cash flow, ne razume da nekdo dela tud za 1200 eur pa preživi. In tako naj bi ta oseba prišparani denar kar fuknla v sp500 (ker hej kaj pa je 200k). Pravzaprav smo stanovanjsko problematiko že rešili tu in se tema lahko zapre.
Pa kar se tiče renovacij, še vedno nevem kje je problem. To da fukneš ven po 60 letih staro kuhinjo in daš notri nekaj od ikeje al to da ti po 15 letih recimo po meri oprema še vedno super služi.
Kot da berem citate Žana Nekrepa tu v tej temi.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()
kriptobog ::
Ti še zmeraj ne razumeš, da če imaš 200k za investirat ne kupiš enga stanovanja, ampak vsaj 3.
Ker so stanovanja tako poceni ane. Ce bi bilo temu tako, ne bi imeli te teme.
PrihajaNodi je izjavil:
Tako je. Če pa vržeš teh 200 k v sp500 p lahko po 20 letih kupiš še kakšno stanovanje več. Sam vržt je treba not. Dooh, kleni slovenci pa tega ne vedo in s tistim miljonom (ki ga ima itak vsak državljan) raje vsak kupi stanovanja namesto SP500.
Tu se pravzaprav vidi idiotizem slo-tech-a, kjer nekdo ki ima miljon pa plače 5k in ima kul cash flow, ne razume da nekdo dela tud za 1200 eur pa preživi. In tako naj bi ta oseba prišparani denar kar fuknla v sp500 (ker hej kaj pa je 200k). Pravzaprav smo stanovanjsko problematiko že rešili tu in se tema lahko zapre.
Pa kar se tiče renovacij, še vedno nevem kje je problem. To da fukneš ven po 60 letih staro kuhinjo in daš notri nekaj od ikeje al to da ti po 15 letih recimo po meri oprema še vedno super služi.
Kot da berem citate Žana Nekrepa tu v tej temi.
Po 60 letih je kuhinja ze vsaj 2x za ven. In ja, kaj pa je 200k? To niti ni ne vem kaksen znesek. Samo slovenceljni vidite pac sam ocegle. Ce ze imas lastno nepremicnino je na voljo precej boljsih investicij. Samo pac ne poznate drugega kot cegle. Jebi ga.
Tudi 5k place ni nic. Pod 200k na mesec sploh ne jebem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kriptobog ()
Mato989 ::
Dodatna nepremicnina je investicija, pa tudi ce v tem trenutku ne nosi prihodkov in jo uporabljas za vikend. Cez 30 let jo bo nekdo podedoval in imel od nje (financno) korist.
Potem je tudi primarna nepremicnina investicija ker jo bo nacelno nekdo podedoval in imel od nje korist
Ni bila investicija v smislu "hm, naj dam 100 evrov v galijeo ali naj delam vikend, od česa bom več zaslužil". Ljudje niso tako gledali na to.
Sej to so dejansko slabe investicije, moj dedek je kupil vikend takrat za keš, par tisoč mark, prodal pa za nekih 30k€ nedolgo nazaj, ampak to je verjetno slabše od inflacije že preden prišteješ stroške.
Seveda samo point je ce ne bi kupil vikenda takrat ne bi orodal nic za nic pa tudi nic ne bi imel zato je to suma sumarum se vedno bila dobra opcija
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Če ze imas lastno nepremicnino
Pod 200k na mesec sploh ne jebem
Sam vosu si pa še zmer in ne zastopš da folk žvi z 1200 eur. Js recimo komot še z mn preživim, ker ne mečem denarja v kur** pa pleh.
Ja kuhna je za vn not pa daš od ikeje če škrtariš. 60 let je fakino dolga doba...
+1
Sam vosu si pa še zmer in ne zastopš da folk žvi z 1200 eur. Js recimo komot še z mn preživim, ker ne mečem denarja v kur** pa pleh.
Po 60 letih je kuhinja ze vsaj 2x za ven. In ja, kaj pa je 200k?
Ja kuhna je za vn not pa daš od ikeje če škrtariš. 60 let je fakino dolga doba...
Potem je tudi primarna nepremicnina investicija ker jo bo nacelno nekdo podedoval in imel od nje korist
+1
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
PrihajaNodi je izjavil:
+1
60 je dolga doba. V tem casu kuhinjo vsaj 2x zamenjas. Vem, da folk zivi z 1200. Sem imel se manj pa sem prezivel. Pa folk z 1200 ti ne bo nasparal 200k, razen ce imajo podedovano nepremicnino in so na kruhu in pasteti. Ko sem delal bajto sem imel obroka 800, pa se to je bilo krede samo 150k, 100k sem pa kesiral. Ce sta dva z vsaj talp placo, ze kupita nekaj, ampak 200k pa ne prisparata, tako da nima veze folk z 1200 place. MAs tud folk ki zivi s pol miljona mesecno pa kaj pol? Se vedno smo na istem.
matic492 ::
Ravno zato nima smisla debatirat nekaj generalno, ker če ima nekdo npr. 20k rednih mesečnih dohodkov, se ne bo šel ubadat z oddajanjem stanovanja v Trbovlju zato da bo imel 300€ več vsak mesec.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Ravno zato nima smisla debatirat nekaj generalno, ker če ima nekdo npr. 20k rednih mesečnih dohodkov, se ne bo šel ubadat z oddajanjem stanovanja v Trbovlju zato da bo imel 300€ več vsak mesec.
PA tudi ce kupis flat, kot je bilo omenjeno, za 60k in oddajas za 300e si po 20 letih se nisi pokril investicije... SP500, ce vzamem povprecnih 7% cez obdobje 20 let, ti da pa koliko cez 20 let? 232k...
PrihajaNodi je izjavil:
+1
60 je dolga doba. V tem casu kuhinjo vsaj 2x zamenjas. Vem, da folk zivi z 1200. Sem imel se manj pa sem prezivel. Pa folk z 1200 ti ne bo nasparal 200k, razen ce imajo podedovano nepremicnino in so na kruhu in pasteti. Ko sem delal bajto sem imel obroka 800, pa se to je bilo krede samo 150k, 100k sem pa kesiral. Ce sta dva z vsaj talp placo, ze kupita nekaj, ampak 200k pa ne prisparata, tako da nima veze folk z 1200 place. MAs tud folk ki zivi s pol miljona mesecno pa kaj pol? Se vedno smo na istem.
Moj point je da ce imas vec kot 2 nepremicnine pa se 1 miljon zravn da pol se sele splaca dat v sp500 to je vse. Sicer ja majo 1200-1400 pa pol pac kreda ane.
PA tudi ce kupis flat, kot je bilo omenjeno, za 60k in oddajas za 300e si po 20 letih se nisi pokril investicije... SP500, ce vzamem povprecnih 7% cez obdobje 20 let, ti da pa koliko cez 20 let? 232k...
72 k bi dobil po 20 letih z odajanjem. Ni to dost?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
PrihajaNodi je izjavil:
PrihajaNodi je izjavil:
+1
Moj point je da ce imas vec kot 2 nepremicnine pa se 1 miljon zravn da pol se sele splaca dat v sp500 to je vse. Sicer ja majo 1200-1400 pa pol pac kreda ane.
Ravno zato nima smisla debatirat nekaj generalno, ker če ima nekdo npr. 20k rednih mesečnih dohodkov, se ne bo šel ubadat z oddajanjem stanovanja v Trbovlju zato da bo imel 300EUR več vsak mesec.
72 k bi dobil po 20 letih z odajanjem. Ni to dost?
Se vidi, da ne razumes. ODbij se davek od oddajanja. Nisi niti pokril investicije. Cilj investicije je da cimprej pokrijes investicijo in ustvarjas donos.
Zgodovina sprememb…
No ce gledamo 20 letni sp500 dejmo rajs pol 10 letni bitcoin:
Pa se davka ni 0, ne po 1 letu ne po 2
In the last 10 Years, the Bitcoin (^BTC) Commodity obtained a 77.95% compound annual return, with a 171.98% standard deviation.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
PrihajaNodi je izjavil:
No ce gledamo 20 letni sp500 dejmo rajs pol 10 letni bitcoin:
In the last 10 Years, the Bitcoin (^BTC) Commodity obtained a 77.95% compound annual return, with a 171.98% standard deviation.
O tem govorim. Pac nimas pojma. Sploh ves kaj je sp500 ali je to zate pac "delnica"?
Vem kaj sp500, na moje vprašanje mi nisi odgovoril.
Zakaj ne Btc?
Zakaj ne Btc?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Utk ::
Ta forum je res šel v kurac. Dva trola trolata en drugega in oba za drugega mislita, da je ta drug resen.
Kje so stari časi kvalitetnih trolov.
Kje so stari časi kvalitetnih trolov.
urli ::
Kaj je sploh ta SP500? A to je tko kot so slo-tech "geniji" svetovali, da če maš 100.000€, kupiš Shibo, DodgeCoin... in imaš čez par mesecev 200.000€, 300.000€... 500.000€+? Seveda to iz ust "poznavalcev", ki bi ta svoj nasvet upoštevali do največ 100€, če bi šlo za njihov denar?
Sicer pa ne pozabite, da se za nepremičnino dobi tudi hipotekarni kredit, kar da možnost kreditno sposobnin osebam, da kupijo nepremičnino, ki jo drugače sploh ne bi mogli. Če se matematika izteče, ti lahko kredit v celoti pokrije najemnik oz. večji del. Ja, ta "investicija" ti še dolgo ne bo dala profita ampak enkrat pa verjetno bo. Sicer pa denar v osnovi oz. večji del sploh ni tvoj ampak od banke, poplačuje ga pa najemnik. Lahko to storiš s tem SP500? Verjetno ne?
Vsekakor bolje nepremičnina kot avto za par 10.000€ kar verjetno na koncu naredi večina teh slo-tech genijalcev, ki tu svetuje neke kozlarije. Jaka "investicija"...
Sicer pa ne pozabite, da se za nepremičnino dobi tudi hipotekarni kredit, kar da možnost kreditno sposobnin osebam, da kupijo nepremičnino, ki jo drugače sploh ne bi mogli. Če se matematika izteče, ti lahko kredit v celoti pokrije najemnik oz. večji del. Ja, ta "investicija" ti še dolgo ne bo dala profita ampak enkrat pa verjetno bo. Sicer pa denar v osnovi oz. večji del sploh ni tvoj ampak od banke, poplačuje ga pa najemnik. Lahko to storiš s tem SP500? Verjetno ne?
Vsekakor bolje nepremičnina kot avto za par 10.000€ kar verjetno na koncu naredi večina teh slo-tech genijalcev, ki tu svetuje neke kozlarije. Jaka "investicija"...
Sej je povedal, v nepremičninah ma že miljon pa ne ve več kam bi porinu keš.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
jernejl ::
Kaj je sploh ta SP500?SP500 je ena majhna firmica s poslovnim prostorom na koroškem, ki jo lahko vsaka malo večja ujma odplakne in čez noč postane ničvredna. Za razliko od nepremičnin, ki se jim ne more primeriti nič hudega in njihova vrednost lahko gre samo gor.
Sicer pa ne pozabite, da se za nepremičnino dobi tudi hipotekarni kredit, kar da možnost kreditno sposobnin osebam, da kupijo nepremičnino, ki jo drugače sploh ne bi mogli.Zanimivo, da se borzni posredniki še niso spomnili takega načina trgovanja, kjer bi si lahko denar izposodil in kupil precej več vrednostnih papirjev, kot bi jih lahko kupil z lastnimi sredstvi. Morda bi pa lahko jaz, ki sem se zdaj te imenitne ideje spomnil, to patentiral. Tako trgovanje bi denimo poimenoval "margin trading". Oh wait...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
A pa lahko ta denar od margin tradinga potegnes na banko skup z glavnico pa kupis hiso?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Lonsarg ::
Tudi od nepremicnine ne mores potegnit kredita dol ce prodas, tak da zelo ekvivalentno margin trading. Tak da razlika ni v tem, razlika je v tveganju in psihicni napetosti, pri margin trading rabis res trezno glavo.
Neke velike diskusije tle ni za imet nepremicnine so sicer manj profitna zadeva kot ETF, so pa v zameno psihicno lazja se za it. Vsekakor pa oboje neprimerno bolje kot denar v denarju... Ne pa krivit tistih ki se odlocjo v to it za slab nepremicnonski trg, za uredit nepremicninski trg bi blo samo Nizozemsko zakonodajo za skopirat (davcne olajsave na prvo nepremicnino, moznost 0% lastnega deleza,...)
Neke velike diskusije tle ni za imet nepremicnine so sicer manj profitna zadeva kot ETF, so pa v zameno psihicno lazja se za it. Vsekakor pa oboje neprimerno bolje kot denar v denarju... Ne pa krivit tistih ki se odlocjo v to it za slab nepremicnonski trg, za uredit nepremicninski trg bi blo samo Nizozemsko zakonodajo za skopirat (davcne olajsave na prvo nepremicnino, moznost 0% lastnega deleza,...)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Point je da oddajas 20 let in vrednost fleta gre v 20 letih iz 60k na 125k recimo morda 140k who knows
PrihajaNodi je izjavil:
Vem kaj sp500, na moje vprašanje mi nisi odgovoril.
Zakaj ne Btc?
Ce ves kaj je btc, potem si ze sam sebi odgovoril na to vprasanje.
PrihajaNodi je izjavil:
Sej je povedal, v nepremičninah ma že miljon pa ne ve več kam bi porinu keš.
Tocno dve nepremicnini ja. Eno zase in stanovanje, kjer sem zivel prej. Ne pa za investicijo, se manj pa za oddajanje.
Zgodovina sprememb…
Evo, lep zapis slo-tech forumasa:
Call me dumb, ampak glede sp500 mi nekaj vseeno ni jasno. Letno raste v povprečju 10%, plus inflacija baje.
Če pogledamo apple in ms, ki sestavljata 14% celega indeksa, ima apple EPA 3-4% glede na ceno delnice, MS pa tudi tu nekje. To se v zadnjih 10 letih ni kaj dost spreminjalo. Druge firme, amazon, niso nič kaj boljše. Da tesle in nvidee niti ne omenjam.
What gives? Cel index je ena sama ponzi shema. Kdaj se bojo ti vložki poplačali, kdaj bo profit narastel toliko, da bo pokril teh 10% letno kot raste index oz. cene delnic teh firm? Kriptaši se ne motijo očitno kaj dost, v resnici ni strašne razlike med tem in btc. Naši "finančno izobraženi" soforumaši pravijo, da je nek sp500 etf prava stvar, ampak v resnici stvar raste samo zato, ker 150 mio američanov pač mora _nekje_ varčevat za pokojnino in pač dajajo not nore vsote vsak mesec, nihče se ne vpraša ali stvar drži vodo. Če se vplačila prenehajo ali pa samo zmanjšajo, kako se bi to kdaj "pokrilo"? Oz. če rečemo tako, recimo da se odpoveš glavnici (oz. predvsem njeni rasti), koliko bi moral imet not, da bi živel oz. naredil nek profit od dividend teh podjetij, in ne od rasti - ni treba odgovarjat, ta stvar bi bila popolnoma nesmiselna.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Malidelničar ::
PrihajaNodi: jp, zato so slovenski cegli '100% recession proof' ter 'the only vehicle to riches in Slovenia'
Če dodam: cegli so tako dragi, ker smo v Sloveniji edini na svetu odkrili učinkovit način bogatenja navadnega plebsa, to je intenzivno kupovanje dodatnih nepremičnin, kar pomeni, da imamo Slovenci nato višji net-worth kot primerljivi prbivalci v tujini (to je bilo celo v enih lestvicah, da imamo Slovenci višji net-worth od Nemcev, Avstrijcev).
Če dodam: cegli so tako dragi, ker smo v Sloveniji edini na svetu odkrili učinkovit način bogatenja navadnega plebsa, to je intenzivno kupovanje dodatnih nepremičnin, kar pomeni, da imamo Slovenci nato višji net-worth kot primerljivi prbivalci v tujini (to je bilo celo v enih lestvicah, da imamo Slovenci višji net-worth od Nemcev, Avstrijcev).
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Poglej si cegle v Torontu, Londonu, Kakiforniji. V Trbovljah se vedno lahko kupis po dostopni ceni cegle
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Malidelničar je izjavil:
PrihajaNodi: jp, zato so slovenski cegli '100% recession proof' ter 'the only vehicle to riches in Slovenia'
Še vedno eni pretiravata s precenjevanjem sposobnosti Slovenca priti do 2nd in 3rd nepremičnine na solidni lokaciji...
Večina folka ki začne delat pri 25tem +/- 2 leti na povprečnem delovnem mestu in z mediano plače ali malo nižje, v celem lajfu ne bo spravilo skupaj za 2 nepremičnini...
Glavna razlika se dela pri dediščini!
Primer:
Stara starša imata 1 flet
Starša imata 1 flet in vikend hiško
Vnuka (ti in brat/sestra) sta stara danes 28 let
Ko stari starši umrejo dobi nepremičnino 1 od vnukov drugemu starša pomagata kupit ipd... potem imaš 1 nepremičnino... nato starša umreta in dobita sin/hčerka vsak 1 nepremičnino in voila imaš 2 nepremičnini v 3. rodu...
Če se takšen oženi s sebi podobnim imata pri 40tem skupaj 4 nepremičnine... tu pa je potem tisti breaking point za moje pojme... ko je lahko lajf easy... če znaš z denarjem seveda.
Potem se splača 1-2 prodat in it v dividend stocks.
PrihajaNodi je izjavil:
Evo, lep zapis slo-tech forumasa:
Call me dumb, ampak glede sp500 mi nekaj vseeno ni jasno. Letno raste v povprečju 10%, plus inflacija baje.
Če pogledamo apple in ms, ki sestavljata 14% celega indeksa, ima apple EPA 3-4% glede na ceno delnice, MS pa tudi tu nekje. To se v zadnjih 10 letih ni kaj dost spreminjalo. Druge firme, amazon, niso nič kaj boljše. Da tesle in nvidee niti ne omenjam.
What gives? Cel index je ena sama ponzi shema. Kdaj se bojo ti vložki poplačali, kdaj bo profit narastel toliko, da bo pokril teh 10% letno kot raste index oz. cene delnic teh firm? Kriptaši se ne motijo očitno kaj dost, v resnici ni strašne razlike med tem in btc. Naši "finančno izobraženi" soforumaši pravijo, da je nek sp500 etf prava stvar, ampak v resnici stvar raste samo zato, ker 150 mio američanov pač mora _nekje_ varčevat za pokojnino in pač dajajo not nore vsote vsak mesec, nihče se ne vpraša ali stvar drži vodo. Če se vplačila prenehajo ali pa samo zmanjšajo, kako se bi to kdaj "pokrilo"? Oz. če rečemo tako, recimo da se odpoveš glavnici (oz. predvsem njeni rasti), koliko bi moral imet not, da bi živel oz. naredil nek profit od dividend teh podjetij, in ne od rasti - ni treba odgovarjat, ta stvar bi bila popolnoma nesmiselna.
Če propade sp500 bodo večji problemi in tudi ceglov ne boš dobro vnovčil. Če propade btc se nihče ne bo kaj dosti sekiral.
Ti se bojiš ker je sp500 visoko, valda bo padel, ker bo kriza, ampak poglej malo zgodovino. Sp500 se je vedno vrnil in šel višje. Lahko glumiš še čez 1000 strani, nepremičnine kot investicija pri nas je zame no go, da bom 20 let čakal, da se šele povrne? lol. Trenutno se ogrevam samo za eno investicijo v nepremičnine pa še to gre za gradnjo poslovne stavbe v btcju. S poslovnimi stavbami na pravi lokaciji se ti investicija vsaj hitro povrne. Ti boš pa čakal 20 let na to a skoraj v istem stavku, ko nekdo omeni delnice, pa praviš, da ne boš 20 let držal. Kaj pa sedaj delaš drugega? Držiš in 20 let boš držal, da boš na nuli. idiotizem.
Malidelničar je izjavil:
Še vedno eni pretiravata s precenjevanjem sposobnosti Slovenca priti do 2nd in 3rd nepremičnine na solidni lokaciji...
Večina folka ki začne delat pri 25tem +/- 2 leti na povprečnem delovnem mestu in z mediano plače ali malo nižje, v celem lajfu ne bo spravilo skupaj za 2 nepremičnini...
Glavna razlika se dela pri dediščini!
Primer:
Stara starša imata 1 flet
Starša imata 1 flet in vikend hiško
Vnuka (ti in brat/sestra) sta stara danes 28 let
Ko stari starši umrejo dobi nepremičnino 1 od vnukov drugemu starša pomagata kupit ipd... potem imaš 1 nepremičnino... nato starša umreta in dobita sin/hčerka vsak 1 nepremičnino in voila imaš 2 nepremičnini v 3. rodu...
Če se takšen oženi s sebi podobnim imata pri 40tem skupaj 4 nepremičnine... tu pa je potem tisti breaking point za moje pojme... ko je lahko lajf easy... če znaš z denarjem seveda.
Potem se splača 1-2 prodat in it v dividend stocks.
Lajf je lahko easy brez dedovanja. Samo poklicni dedici tega ne veste.
Zgodovina sprememb…
Ti se bojiš ker je sp500 visoko, valda bo padel, ker bo kriza, ampak poglej malo zgodovino. Sp500 se je vedno vrnil in šel višje.
Pa še kar ne razumeš da:
1. da ti 20k v sp500 ne bo pomagal
2. da če pride do krize in maš najemnike je vseeno bolš ko nič
3. kot je Mato reku se bo nepremičnina najverjetneje dedovala
4. Jaaaaa samo gor bo šlo, skoz bo šlo samo gor...vse lepo in prav, če bo pa 5 - 10 let počasi padal...no, to pa ni možno ane.
5. SP500 je kul ko maš tolk keša da ti iz riti visi kot teb.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
PrihajaNodi je izjavil:
Ti se bojiš ker je sp500 visoko, valda bo padel, ker bo kriza, ampak poglej malo zgodovino. Sp500 se je vedno vrnil in šel višje.
Pa še kar ne razumeš da:
1. da ti 20k v sp500 ne bo pomagal
2. da če pride do krize in maš najemnike je vseeno bolš ko nič
3. kot je Mato reku se bo nepremičnina najverjetneje dedovala
4. Jaaaaa samo gor bo šlo, skoz bo šlo samo gor...vse lepo in prav, če bo pa 5 - 10 let počasi padal...no, to pa ni možno ane.
5. SP500 je kul ko maš tolk keša da ti iz riti visi kot teb.
20k ti tudi za nepremičnino ni dovlj. 20k fukneš na banko in varčuješ dalje.
Trg se po krizi hitro obrne, predvsem pa če vseka kriza tudi najemniki niso ziher. Sem se jajcal po sodišču, ker je najemnik ostal brez službe in sem ga fuknil ven, ker ni plačeval.
Deduje se vse, tudi moj portfolio bo sine dedoval. Ali pa žena.
Zato pa ovorim, 20 let je minimum. Ko je kriza fukneš še kaj notri ali pa dodajaš vsak mesec nekaj notri.
sp500 je kul za vse, ki nimajo znanja in/ali volje, da bi aktivno upravljali portfelj. Ne glede na znesek.
ZveeZ ::
Koliko bi vi poznavalci ocenili vrednost nepremicnine, katera "nosi" cca 20k€/leto neto profita?
Koliko bi vi poznavalci ocenili vrednost nepremicnine, katera "nosi" cca 20k€/leto neto profita?
Dva dvosobna stanovanja v okolici Ljubljane. Cca 500-560k.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Najprej rbimo podatke o nepremičnini, potem se pa lahko dela cenitve.
Nepremicnina sama po sebi ni vredna veliko, saj se gre za hiso iz 1900, sicer na novo adaptirano. Lokacija je tista, ki ji daje nekaj boosta.
V glavnem obsega 2 apartmaja na nasi obali, lokacija idealna za turiste.
En dvosobni apartma slabih 40m2 brez terase, drugi trosobni pa kakih 8m2 vec + cca 8m2 balkona.
Manjsi apartma bo do konca septembra prinesel noter cca 10k€ dobicka po davkih in rednih stroskih.
Vecji apartma pa se ne oddaja, ker trenutno se zivim noter:)
Razmisljam o opcijah, ce se mi bolj splaca oddajat ali pa prodat in pokasirat "profit".
Prodaj pa sp500
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: velikBrokoli ()
Odvisno kaj boš s profitom nardil... če lahko oba skupaj prodaš za 400k bi jaz prodal in dal pol v neko delnico ala BASF ki ima 7% dividendo polovico pa vezal v kešu za 3%+ letnih obresti... veliko manj stresa in dela.
Je pa glavno vprašanje ali imaš kje živet ali je to vse kar imaš na obali?
Je pa glavno vprašanje ali imaš kje živet ali je to vse kar imaš na obali?
Jaz bi enga prodal enga pa oddajal, če lahko dobiš to opcijo. S kešom bi pa potem kupoval kripto in mogoče sp500:) ko bi ble korekcije.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
PrihajaNodi je izjavil:
Jaz bi enga prodal enga pa oddajal, če lahko dobiš to opcijo. S kešom bi pa potem kupoval kripto in mogoče sp500:) ko bi ble korekcije.
Dokler oddajaš moraš fizično bit tam blizu... zdaj mu je ok ja, ker je zgoraj doma spodaj pa oddaja pa usput skoči in vse uredi... tvoja opcija je logistično poslabšanje.
Utk ::
Mislim, če se splača ali ne, ne moreš debatirat, če ne veš kakšna je alternativa. Se pravi, kaj boš naredil z denarjem, če prodaš, če ti je všeč tam živet ali bi raje kje drugje, itd.
V postev pride le prodaja obeh ali nobenega:)
S kupnino bi si vzel hiso na drugi lokaciji (cca 180-200k skupaj z opremo), ostalo pa investiral.
Dolgorocno se ne vidim na tej lokaciji. Tudi kupil sem jo le kot investicijo.
Bolj sem razmisljal v donosu.
Koliko bi dobil z npr vlozkom 100k v sp500 vs oddajanje enega apartmaja za obdobje 10-15 let.
Trenutno je v planu obdrzat to nepremicnino ter v nekaj letih napraskat za drugo in oddajat oba apartmaja.
Ampak ce bi bil vlozek v npr sp500 donosnejsi, why bother?
S kupnino bi si vzel hiso na drugi lokaciji (cca 180-200k skupaj z opremo), ostalo pa investiral.
Dolgorocno se ne vidim na tej lokaciji. Tudi kupil sem jo le kot investicijo.
Bolj sem razmisljal v donosu.
Koliko bi dobil z npr vlozkom 100k v sp500 vs oddajanje enega apartmaja za obdobje 10-15 let.
Trenutno je v planu obdrzat to nepremicnino ter v nekaj letih napraskat za drugo in oddajat oba apartmaja.
Ampak ce bi bil vlozek v npr sp500 donosnejsi, why bother?
Dvomim da bo v sp donos boljši, bo pa zagotov manj dela...
Glavno vprašanje je koliko so tebi vredne tvoje ure ki jih vlagaš v rihtanje za oddajo...(pucanje, pranje itd...)
Tudi če vzameva odlično delnico BASF ki ima dividendo pri 7%... to pomeni da če daš not 100k boš letno dobil cca 7k dividend - 25% davka...to je pa verjetno manj kot dobiš z oddajanjem solidnega leta ali?
Glavno vprašanje je koliko so tebi vredne tvoje ure ki jih vlagaš v rihtanje za oddajo...(pucanje, pranje itd...)
Tudi če vzameva odlično delnico BASF ki ima dividendo pri 7%... to pomeni da če daš not 100k boš letno dobil cca 7k dividend - 25% davka...to je pa verjetno manj kot dobiš z oddajanjem solidnega leta ali?
Skoraj pol manj;)
Skoraj pol manj;)
No torej je tu odgovor... seveda je možno da v 10 letih delnica zraste tudi x2 in boš imel potem donos višji ampak verjetno hočeš da ti glavnica ostane in črpaš samo dividende.
Ampak kot pravim si kdaj potegnil skupaj vse ure ki jih porabiš za oddajanje apartmaja, čiščenje itd. nasploh ukvarjanje z apartmajem... če to vračunaš kot 10EUR/h koliko je potem "realen" donos.
energetik ::
In zakaj ne BTC? Za razliko od SP500, kjer imaš zgolj papir, da si lastnik, si pri BTC dejanski lastnik in nihče ti ga ne more vzeti, če veš kaj počneš.
Sicer pa kot vedno, ne vseh jajc v istem gnezdu. SP500, BTC, PM-ji, fiat. Razmerje odvisno od posameznika oz. trenutne situacije.
Sicer pa kot vedno, ne vseh jajc v istem gnezdu. SP500, BTC, PM-ji, fiat. Razmerje odvisno od posameznika oz. trenutne situacije.
vires in numeris
jernejl ::
Koliko bi vi poznavalci ocenili vrednost nepremicnine, katera "nosi" cca 20kEUR/leto neto profita?Jaz več kot 400k za to ne bi dal (če govorimo o investiciji). Ta vrednost pomeni, da se investicija povrne v 20-ih letih.
ROI za S&P500 je v povprečju tam okrog 10% letno (pa še dividende pridejo potem zraven in v ta ROI niso vključene).
Sicer vemo, da nekateri kupujejo nepremičnine tudi po cenah, ki se niti v 40-ih letih oddajanja ne povrnejo. Da bi toliko plačeval za nepremičnino kot investicijo, bi moral biti precej butast.
Če pa nekdo kupuje zato, ker mu je neka reč blazno všeč in si jo na vsak način želi, ker bi rad tam živel, jo naj pač kupi po napihnjeni ceni... vsi nakupi itak niso racionalni (avti so že en lep tak primer), in s tem ni nič narobe.
In zakaj ne BTC? Za razliko od SP500, kjer imaš zgolj papir, da si lastnikSaj recimo pri nepremičnini imaš tudi samo nek papir, da si lastnik. Nikjer ne piše, da bo ta papir čez X let kaj veljal. Pride nacionalizacija ali okupator ali kaj podobnega, pa je ta papir samo še za rit obrisat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
In zakaj ne BTC? Za razliko od SP500, kjer imaš zgolj papir, da si lastnik, si pri BTC dejanski lastnik in nihče ti ga ne more vzeti, če veš kaj počneš.
BTC je en neuporaben coin. SP500 je index v katerem je 500 kao top usa podjetij. Če btc propade ga nihče ne bo reševal. SP500 se bo iz vsake krie zvlekel, ker bodo vedno reševali svojo ekonomijo. PRdvsem pa zgodovina govori zase. Drugače pa razpršitev itak. Čeprav sem jaz bolj fan aktivnega upravljanja, ker mi to prinaša veliko višje donose.
Koliko bi vi poznavalci ocenili vrednost nepremicnine, katera "nosi" cca 20k€/leto neto profita?Jaz več kot 400k za to ne bi dal (če govorimo o investiciji). Ta vrednost pomeni, da se investicija povrne v 20-ih letih.
ROI za S&P500 je v povprečju tam okrog 10% letno (pa še dividende pridejo potem zraven in v ta ROI niso vključene).
Sicer vemo, da nekateri kupujejo nepremičnine tudi po cenah, ki se niti v 40-ih letih oddajanja ne povrnejo. Da bi toliko plačeval za nepremičnino kot investicijo, bi moral biti precej butast.
Če pa nekdo kupuje zato, ker mu je neka reč blazno všeč in si jo na vsak način želi, ker bi rad tam živel, jo naj pač kupi po napihnjeni ceni... vsi nakupi itak niso racionalni (avti so že en lep tak primer).
Saj vidiš kako je oflk mahnjen na cegle.
Zgodovina sprememb…
Koliko bi vi poznavalci ocenili vrednost nepremicnine, katera "nosi" cca 20k€/leto neto profita?Jaz več kot 400k za to ne bi dal (če govorimo o investiciji). Ta vrednost pomeni, da se investicija povrne v 20-ih letih.
Če pa nekdo kupuje zato, ker mu je neka reč blazno všeč in si jo na vsak način želi, ker bi rad tam živel, jo naj pač kupi po napihnjeni ceni... vsi nakupi itak niso racionalni (avti so že en lep tak primer).
Amortizacija nepremičnine se načeloma ne računa na neto (ker on je napisal neto), ker lahko stroške tudi odbiješ, če govorimo o takšnih zneskih si že na SP/DOO in te ne zanima več samo neto dohodek najemnine.
Skoraj pol manj;)
No torej je tu odgovor... seveda je možno da v 10 letih delnica zraste tudi x2 in boš imel potem donos višji ampak verjetno hočeš da ti glavnica ostane in črpaš samo dividende.
Ampak kot pravim si kdaj potegnil skupaj vse ure ki jih porabiš za oddajanje apartmaja, čiščenje itd. nasploh ukvarjanje z apartmajem... če to vračunaš kot 10EUR/h koliko je potem "realen" donos.
Delovnih ur ni dosti. Ok za zagon je slo kar nekaj casa, sedaj pa je vec ali manj vse avtomatizirano. Kar porabim je cas za pucanje, nabavo ter odpisovanje in sprejem gostov.
Recimo da mi gre povprecno 5h na rezervacijo, kar bi pomenilo ene 10% odbitka od dobicka.
Ampak tak promet bom naredil od februarja do konca septembra. Do konca leta so se trije meseci in pricakujem toliko prometa, da bom imel 10k neto.
Še vedno nam manjka veliko info, kakšno obliko poslovanja imaš (navaden sp, normiranc, doo), če imaš kredit oz. leverage na kakšen stanovanju, koliko stroškov si (lahko in koliko si jih v praksi) odbiješ itd. Če imaš mogoče kredit kot fizična oseba, oddajaš preko SP, če imaš kredit na SP in si lahko še obresti daš v stroške ipd. Če imaš odplačano, če te zanima biznis razširit in vzet novo stanovanje tako da imaš skor 0 pologa in zastaviš obstoječo. Ogromno opcij.
Finančno svetovanje ni tako preprosto, hehe.
Je pa, kot že 100x napisano, absolutno res da to skoraj da ni več investicija ampak je pač biznis.
Finančno svetovanje ni tako preprosto, hehe.
Je pa, kot že 100x napisano, absolutno res da to skoraj da ni več investicija ampak je pač biznis.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()